Aha!levandulka píše:Mne sa ju ešte nepodarilo nevyklíčiť Párkrát som ju chcela ochutnať len namočenú.
Inak používam len tento druh: http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php ... a6tdslv7g4
No prosim a mame odpoved. Dik
Moderátor: hugo
Aha!levandulka píše:Mne sa ju ešte nepodarilo nevyklíčiť Párkrát som ju chcela ochutnať len namočenú.
Inak používam len tento druh: http://www.bio-obchod.sk/bioprodukt.php ... a6tdslv7g4
To asi treba klicit tu nelupanu, ze?Kometa píše:Hlásím, že pohanka opravdu klíčí vzorně. Koupila jsem tu bio a je rychlá a chutná. Nechápu, proč je tahle její "úprava" tak neznámá a všichni jí vaří. Moc sympatické semínko
Kukala som nejake videa na youtube a tam som to okopirovala - do misky hlinu, na to vrstvu predkliceneho obilia a poliat. Niekde to najskor prikryvali mokrymi novinami na jeden den, ale nepozdavalo sa mi to (ako keby to chcelo kvasit), tak to len polievam a nadavam, ako mi to zle rastie, riedko klici a plesnivie.Falkon píše:Samira, davas nad hlinu a nie pod? Mne to tiez plesnivie dole ak to prilis polejem. S tym zelenym teraz vonku mas pravdu:) No ja ked klicim a nezjem, tak to supnem do zeme aby som to nemusel vyhodit
Loupanou, neloupana se neda jist.Xion píše:To asi treba klicit tu nelupanu, ze?Kometa píše:Hlásím, že pohanka opravdu klíčí vzorně. Koupila jsem tu bio a je rychlá a chutná. Nechápu, proč je tahle její "úprava" tak neznámá a všichni jí vaří. Moc sympatické semínko
Moc nechapu, co je na prodavanejch buracich zivyho a klicivyhoYeff píše:Ořechy v syrové stravě z pohledu jejich zpracování
Thomas E. Billings
no, ne že bych o tom z tohoto úhlu pohledu nikdy nepřemýšlela ale něco jíst musím a samotný ovozel mě neuspokojuje.Fiona píše:Jsem si pripadala jak Herodes...
Naklíčená čočka mi taky nejede, má asi v sobě něco, co se nějak špatně tráví či co. Ale stačí, když se jen zlehounka přejde varem a tráví se dobře a je moc dobrá (zvláště s vařenou cibulkou). Tedy pokud nejsi raw-orthodox, samozřejmě.Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). Zítra dám půst.
Takhle to přeci nemůžeš srovnávat! Herodes děti nejedl. Navíc zaživa!!Fiona píše:Ciste technicky nevim. Ale je fakt ze me klicky taky po par pokusech hodne brzo omrzely a od te doby mi nijak nechybi. Jsem si pripadala jak Herodes...
Ahoj Zdeníno, mhm, to já varem ne-e Už jsem se s ní v duchu začala loučit. Mungo mi nikdy nezachutnalo (ale to jsem ještě nebyla na vita, tak časem zkusím znova). Ještě konopný semínko jsem nebaštila, v to vkládám naděje.Zdeníno píše: Naklíčená čočka mi taky nejede, má asi v sobě něco, co se nějak špatně tráví či co. Ale stačí, když se jen zlehounka přejde varem a tráví se dobře a je moc dobrá (zvláště s vařenou cibulkou). Tedy pokud nejsi raw-orthodox, samozřejmě.
Avšak takové mungo je dobré naklíčené syrové. Na chleba s máslem mňam.
Tak až se z toho včerejška dostanu, tak jí třeba ještě někdy dám šanci. A nechám ji překlíčit, tak!Kometa píše:čočka je jediná, kterou často nechávám "překlíčit" - až do zelených výhonků. Připadá mi pak nejstravitelnější.
Chápu, tak to bude nakonec asi se mnou a s luštěninama I když stejně si myslím, že mi ta čočtice nedělá dobřeKometa píše:T
Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.
Já to dříve říkal taky, ale důvodem bylo špatné rozkousávání, neměl jsem trpělivost ji dostatečně rozkousat tak pak tlačila v žaludku. Nastrouhání to napraví (nebo ještě raději dostatečně rozžúvat).Kometa píše:...Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.
píšu ti jedničkuPanda píše:Já to dříve říkal taky, ale důvodem bylo špatné rozkousávání, neměl jsem trpělivost ji dostatečně rozkousat tak pak tlačila v žaludku. Nastrouhání to napraví (nebo ještě raději dostatečně rozžúvat).Kometa píše:...Poslední dobou se třeba setkávám často s tím, že mi lidi řeknou, že nemůžou jíst mrkev, že je po tom bolí žaludek. Věřím jim to, přesto si myslím, že to není tím, žeby mrkev jejich tělu škodila.
Lea píše:Otázka na všechny přítomné klíčkaře: jak je možné, že mi po pouhém měsíci 100 procent vita stravy (až na 2 dny s hrnkem čerstvého kozího mlíka ze sousední vísky) tělo začalo odmítat klíčky (hlavně luštěninové, hrůůůůza)? Po pěkně naklíčené cizrně mi bylo celkem těžko, ale nějak jsem tomu nevěnovala pozornost. Po čočce už je mi mizerně a vojtěška taky nic moc, i když to bych ještě snesla. Nevím, třeba dělám nějakou chybu. Nevíte někdo, jaký klíček je nejlépe stravitelný? Přeci jen je to zábavička, si to pěstovat a těšit se na to. Tak se toho nechci vzdávat. (Všechny jsem ještě nezkoušela, ale už teď mám trochu obavy.)
Uff, to je snad horší než po bramborákách (blahé paměti). Zítra dám půst.
Kometa píše:Mám pár dotazů.
Klíčíte pohanku? Někde jsem četla, že snad k tomu není moc vhodná. Ale já jí mám ráda, tak bych to nerada hned zabalila.
A co jáhly/proso - je to vyklíčitelné a zkonzumovatelné?
Podařilo se vám ěkomu vyklíčit rýži?
Nevíte, co jsou zač ta sliznatá semínka v Klíčícím mixu? Ráda bych si příště koupila semínka nesmíchaná a bez těhle oslizlejch komplikátorů.
tyhle sacky jsou super,staci to dvakrat denne namocit do vody,nechat viset,drzi vlkhost,dycha to dobre.dvdmchl píše:Hledal jsem na webu co nejlépe použít, když chce člověk klíčit věci na cestách a našel jsem nějaké reference na konopný sáček. http://www.ukjuicers.com/sproutmans-sprouting-bag
Znáte to někdo? Vypadá to dost jednoduše a asi i funkčně.
Btw, za jak dlouho vyklíčí mungo? Zvládne to přes noc?
Panda píše:Problém je - já z ní měl vždy jedině bláto (i s častým promýváním) takže jsem ji už vzdal. Možná tedy závisí na zdroji kde ji člověk bere?levandulka píše:Pohánku klíčim celkom často. Je to rýchle a chutí mi Inak v raw food receptoch na nete
sa bežne používa naklíčená pohánka, tak neviem, či s ňou je nejaký problém
Dano píše:Ako sa da po nakliceni fazule mungo oddelit tmavozelene supky od naklicenej fazule? Ako to riesia v potravinarskom priemysle, ked to robia vo velkom? Viete?
Fiono,to co tam vozi z Holandska,ty jak jeste rostou v krabicce,to je pasterizovane?tomu nemuzu ani verit..Fiona píše:K tomuhle tematu bych chtela preventivne varovat pred kupovanymi klicky. Nevim jak v Cechach, ale tady ve Svedsku jsou vsechny bez vyjimky pasterizovane
Jak to delaji to nevim, mozna parou? Kazdopadne ty klicky vypadaji uplne syrove a dokonale, napohled k nerozeznani od zivych, i chut je vicemene stejna. Od mych domacich ze sklenice se lisi v jedine zasadni veci: moje bud rychle rostou nebo se rychle kazi, zatimco koupene vydrzi v lednici bez udrzby a beze zmeny i 2 tydny
Zjistila jsem to uplnou nahodou pri zkoumani obalu. Na etikete stalo obrovskymi pismeny BIO, a tim nejtiternejsim mikroskopickym pismem "Pasterizovane". Vzhledem k tomu ze ruzne zizalky mame i v praci v jidelne v salat baru, nechala jsem si od jejich vedouci zjistit jak to s nimi je. Byla zlata a vysla mi vstric, nicmene po dlouhem vyptavani i ona zjistila ze jsou pasterizovane, jine pry ani nejsou povoleny hygienickou normou
hofikos píše:Prosííííííím, nechci to vyhazovat a je mi divný, že se to udělá vždy a zrovna na pohance, když ostatní klíčím stejně a nic se s tím neděje...
Ale houbeles, denně klíčím loupanou pohanku. Jde jen o to, aby to byla ta světlá, mechanicky loupaná. Pokud je tmavá, byla oloupána termicky a to pak nevyklíčí ani kdybyste jí zalévali svěcenou vodou.Jista píše:Panda píše:Problém je - já z ní měl vždy jedině bláto (i s častým promýváním) takže jsem ji už vzdal. Možná tedy závisí na zdroji kde ji člověk bere?levandulka píše:Pohánku klíčim celkom často. Je to rýchle a chutí mi Inak v raw food receptoch na nete
sa bežne používa naklíčená pohánka, tak neviem, či s ňou je nejaký problém
pohanka se musi pestovat ta se slupickou,loupana je extremne mekka,a nevydrzi tolik dni vlhkosti..slupicka chrani semeno nez se zvedne a nehrozi hniloba..maticka priroda je chytra:)
Když se použije mrtvá pohanka z běžné obchodní sítě, zřejmě loupaná spařením.Jista píše:...jinak nechapu proc by se delalo blato pri kliceni na maly klicek..to jsem jeste nevidel.
Bingo!! A tohle si dobře pamatujteKometa píše:Ale houbeles, denně klíčím loupanou pohanku. Jde jen o to, aby to byla ta světlá, mechanicky loupaná. Pokud je tmavá, byla oloupána termicky a to pak nevyklíčí ani kdybyste jí zalévali svěcenou vodou.
Pando, prozradíš mi přímo značku té levné čočky a ve kterém supermarketu ji kupuješ? Já už s čínskou bio čočkou končím! Bohužel, s čínskými potravinami je to stejné, jako se všemi čínskými produkty, jedním slovem šmejd. Že jsme zaplaveni čínkým nekvalitním spotřebním zbožím, to mi ještě tak nevadí, ale jedovaté čínské hračky a ozářené čínské potraviny, to už mě docela rozčilujePanda píše:Žeby nakonec nejběžnější nejlevnější čočka ze supermarketu byla zdravější než biočočka? Ta mi klíčí ostošest.