s.arik píše:Marie dnes přihrála bezva tabulku
http://www.cez-okno.net/clanok/serial-m ... h-25-rokov
poslední řádek, jahody....jsem si vzpomněla na Dana...jistě jedl jahody vypěstované v roce 2011, z kterého roku byl asi rozbor, na jehož základě počítal obsah C?
(a to je ještě otázkou, zda můžeme rok 1985 považovat za výchozí ideál "bio-stravy", pochybuju, to bychom potřebovali rozbory třeba z roku 1900
)
Tu tabulku som videl uz davno.
Pri pohlade na nu mi napadli otazky ako:
- Preco jej zostavovatel neudal ku kazdej z 8 plodin vsetkych 5 nim sledovanych zivin? Preco pri jahodach len 2, jablkach len 1? Zeby ucelovost?
- Preco sa mi nepodarilo na sieti najst tie zdrojove studie z udaju pod tabulkou? Preco tie studie nepopisal presnejsie?
- Preco porovnava neporovnatelne? V 1985 studia vo Svajci, v 1996 v Rakuskom Karlsruhe a v 2002 v Bavorskom (nemeckom) Oberthali, ved obsah zivin zavisi hlavne od druhu pody/oblasti.
- Prečo klame a udáva rádovo 1000x vacsie hodnoty B6? Urcite sa len pomylil, no ale to na vieryhodnosti veru nepridava.
Neznasam sledovanie zivin, jaulov, ale podme na to. Skopiroval som to z USDA National Nutrient Database (obsahuje 7412 plodin/jedal krat 50 hodnot (mineraly, vitaminy,...), kazde jedno cislo je priemer viacerych (1-12) roznych studii (spolu ich pouzili 427):
Kód: Vybrat vše
Long_Desc Calcium Magnesium Vit_C Vit_B6 Folate_Tot
Broccoli, raw 47 21 9,2 0,175 63
Potato, flesh and skin, raw 12 23 19,7 0,295 16
Carrots, raw 33 12 5,9 0,138 19
Spinach, raw 99 79 28,1 0,195 194
Apples, raw, with skin 6 5 4,6 0,041 3
Bananas, raw 5 27 8,7 0,367 20
Strawberries, raw 16 13 58,8 0,047 24
Vsetko v mg/100g, len listovka v mikrog/100g. Pre porovnanie, podla toho obr. na linke napr. horcika je v brokolici vraj len 11mg/100g, ale podla USDA az 21mg. Atd. Podme do hlbky, vybral som to pre mna najchutnejsie z tej tabulky - jahody a konkretne VitC., podla obr. ho v 2002 namerali len
8mg, no podla USDA ho tam je az
59mg, vyse 7x viac. OK, z ktoreho su roku? Vychadzali z 3 zdrojov:
Authors Title Year
Nutrient Data Laboratory, ARS, USDA National Food and Nutrient Analysis Program Wave 6k 2002
Nutrient Data Laboratory, ARS, USDA National Food and Nutrient Analysis Program Wave 4d 2001
Produce Marketing Association (PMA) Nutrient Content of Strawberries 1989
cize ide zhodou okolnosti z presne toho isteho obdobia. Z hodnot v tychto 3 studiach boli najmensia a najvacsia:
Min Max
52,5 69,9
Vyrazne odlisne cisla nez tych 8mg na obr.
A teraz, ktorej tabulke verit?
Ja ale inac suhlasim so zostavovatelom tabulky v tom, ze obsah zivin v konvencne pestovanych plodinach (nie bio a u mojej babky na zahrade) zrejme klesa (hoci on to nijako nedokazuje, urobil to amatersky).
Len zopakujem, podla mna synteticke doplnky su len ta barla a neospravedlni ju ani fakt, ze obsah vitaminov v zelovoci je mozno mensi nez byval. Ta barla nas totiz obera o snahu vyhladavat kvalitny zelovoc, napriklad od farmarov. V nom mame v porovnani s tou syntetikou ovela viac nez len jediny vitamin (C) takze prinos je ovela vyssi. Ja napr. v sezone nakupujem len od trhovnikov voziacich denne svoju urodu z juzneho Slovenska, ma to od nich vynikajucu chut a zrejme aj vyssi obsah vitaminov ako tie nechutnosti v obchodoch. Este lepsie by bolo poobzerat sa po domacom zelovoci, urcite nepraskovanom.
Obavam sa, ze keby som sa vydal na cestu doplnania syntetikou, stratil by som motivaciu menit jedalnicek z jednoducheho dovodu: zacal by som si nahovarat, ze ved o nic nejde, C-cko (alebo cokolvek ine v prasku) doplnam, tak je to ok.