JÍDELNÍČKY
Moderátor: hugo
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Pavlusko, ti mnisi meli nejspis bio-zloutky naprosto zdravych slepic, ktere ve vajickach parazity nemaji. Salmonela ve vejcich je pry dusledek nemocnych slepic, chovanych ve velkochovech v klecich.
--
Honzo, chapu co pises, ale zivot prece neni zabity jen jezenim zivocisnych potravin, treba mrkev je taky zivy tvor, i mungo klicek . My taky zabijime. Clovek proste nemuze nezabijet zivot, kdyz chce jist (i pouhou chuzi zabijeme spoustu hmyzu). Nekde jsem ted cetl, ze se uz zjistilo, ze rostliny pocituji strach a bolest jako my nerostliny.
Taky si myslim, ze organismus zeny a muze se v naroku na ziviny lisi jen malo, ale lisi. Napr. to zelezo zeny ztraceji kazdy mesic, muzi jen kdyz se porezou.
V syrovem mase byvaji paraziti a to celkem dost, vyjimkou je sushi primo v Japonsku ze zdravych ryb chycenych rano ten den (me tam tehdy chutnalo a citil jsem se po nem dobre). Mozna i v Praze v japonskych restauracich je bez parazitu, vozi to cerstve z Francie ten den, co to ulovi a je to proto taky poradne drahe. Jine syrove maso u nas je asi dost velke riziko, ze nejaka vajicka tasemnic apod. se uhnizdi ve strevech a vylihnou. Taky jsem videl hruzostrasne obrazky vypuzenych tasemnic a dalsich potvor, takze to asi nema cenu riskovat. Jedna pani v Mexiku mela cerva v mozku dokonce, brr.
--
Honzo, chapu co pises, ale zivot prece neni zabity jen jezenim zivocisnych potravin, treba mrkev je taky zivy tvor, i mungo klicek . My taky zabijime. Clovek proste nemuze nezabijet zivot, kdyz chce jist (i pouhou chuzi zabijeme spoustu hmyzu). Nekde jsem ted cetl, ze se uz zjistilo, ze rostliny pocituji strach a bolest jako my nerostliny.
Taky si myslim, ze organismus zeny a muze se v naroku na ziviny lisi jen malo, ale lisi. Napr. to zelezo zeny ztraceji kazdy mesic, muzi jen kdyz se porezou.
V syrovem mase byvaji paraziti a to celkem dost, vyjimkou je sushi primo v Japonsku ze zdravych ryb chycenych rano ten den (me tam tehdy chutnalo a citil jsem se po nem dobre). Mozna i v Praze v japonskych restauracich je bez parazitu, vozi to cerstve z Francie ten den, co to ulovi a je to proto taky poradne drahe. Jine syrove maso u nas je asi dost velke riziko, ze nejaka vajicka tasemnic apod. se uhnizdi ve strevech a vylihnou. Taky jsem videl hruzostrasne obrazky vypuzenych tasemnic a dalsich potvor, takze to asi nema cenu riskovat. Jedna pani v Mexiku mela cerva v mozku dokonce, brr.
No v to doufám a proto to taky s tou syrovou stravou zkouším, a jelikož 90 % nepomohlo, tak jsem teď na 100%, co to udělá. Ale abych nemusela jíst to železo, po kterým je mi blbě, nebo jít na transfůzi, tak zkouším co se dá, a ten žloutek mi připadá každopádně přijatelnější než syrové maso a mimoto už po třech dnech mi bylo o hodně líp, takže se to z toho asi dobře vstřebává.RadkaS píše: Zeny, ktere jedi raw nemaji silnou menstruaci a jestli Ty silnou menstruaci mas, tak to bude mozna tim, ze jis co nemas a telo se cisti a cisti.... - to ber ale jenom jako moji uvahu, vedecky podlozene to nemam. Je to jen moje zkusenost a zkusenosti, ktere jsem slysela - ale zda se mi to jasne a logicke.
Ale na jedné zahraniční diskusi na toto téma jsem četla, že u některých žen se to na syrové stravě naopak zhoršuje, protože je tam hodně estrogenů, a jsou taky různé zeleniny, jako např. topinambury a petržel, které menstruaci zvětšují.
Ehm, k tematu to neni a to doslova ,ale jen tak na okraj neco k tasemnicimJine syrove maso u nas je asi dost velke riziko, ze nejaka vajicka tasemnic apod. se uhnizdi ve strevech a vylihnou. Taky jsem videl hruzostrasne obrazky vypuzenych tasemnic a dalsich potvor, takze to asi nema cenu riskovat. Jedna pani v Mexiku mela cerva v mozku dokonce, brr.
Tasemnice ke svemu vyvoji potrebuje mezihostitele-hospodarska zvirata, nejcasteji je to vsak prase.
Prase se vajicky tasemnice infikuje, pokud zere v prostredi kontaminovanem lidskymi vykaly (s lidskymi vykaly vychazi ven posledni clanky tasemnice obsahujici zrala vajicka).V zaludku se z vajicek vylihnou primarni larvy-onkosfery, ktere pronikaji strevni stenou do krevniho obehu a jsou ditribuovany do ruznych organu.Tam se usadi a zmeni se v sekundarni larvu-boubel, mechyrek plny tekutiny, jez obsahuje hlavicku budouci tasemnice.V tomto stavu ceka, az ji sezere definitivni hostitel, cili treba clovek se spatne tepelne upravenym masem. V jeho zaludku se boubel rozpusti, hlavicka se prichyti na konecnem miste (v tenkem streve)a zacne rust. Pote zase s lidskymi vykaly vychazeji ven posledni clanky tasemnice obsahujici zrala vajicka a cekaji az je sezere prase a tak dokola.... U clověka je cysticerkoza-nakaza vajicky tasemnice a vznik boubeli, charakteristicka tim, ze se boubele vyskytuji nejcasteji v ocich a mozku.
Hostitelem tasemnice byva clovek, mezihostitelem prase. Vetsi prusvih nez se stat hostitelem a mit ve strevech tasemnici, je stat se mezihostitelem- to je ten cerv v mozku, co mela ta pani v Mexiku...
Taaakze, z toho vyplyva, ze syrove veprove maso, a vubec maso NEBRAT !
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
No to je nechutný fakt, ale v hovězím mase to snad neni, vždyť se normálně jí krvavý biftek nebo tatarák, a někteří hokejisti jí před zápasem syrové hovězí maso. Já ho nechci obhajovat, vždyť jsem ho měla celkem asi 4x a vadí mi, že se musí zabíjet ta kráva, ale snad proboha teď v sobě nemám nějaký červy ? Syn měl kámoše Araba a ten nesměl jíst vůbec maso, protože mu z ramene vytáhli nějakýho hrozně dlouhýho červa, nějakýho svalovce či co. On jedl předtím hodně skopový.
Jo jo,svalovci jsou potvůrky.
Therka má pravdu,že větší nebezpečí je spíš při mezihostitelství než konečném hostitelství.
Snad mi prominete,že pár "lahůdek" zmíním:Toxoplasma gondi-nákaza nakaženým masem(i tím hovězím!!!),na pískovišti,při zahradničení, z matky na plod(deformace).V našem těle se hromadí v pseudocystách.Konečným hostitelem kočkovité šelmy.
Mezihostitelem jsme i pro měchožila zhoubného,kterým se nejspíš nakazíme pozřením skopového masa.Také nám hrozí napadení tenkohlavcem liščím,což je při sběru lesních plodů(těch při zemi)docela dost možné.Ale už dlouho takový případ nebyl.
Definitiním hostitelem jsme pro různé motolice,které napadají játra či žlučovody.Zajímavým živočichem je i škulovec,kterým se nakazíme při pozření ryb.Dorůstá až 25 metrů délky a setkat se s ním lze ve Skandinávii,na Sibiři,v Kanadě a Aljašce.
Tasemnice vám představovat nemusím,co?!Ta bezbranná pochází ze skotu a dlouhočlenná z prasete.
K těm svalovcům:setkáme se s nimi nejčastěji ve vepřovém mase.
Docela nepříjemný může být i pohled na vlasovce medinského,podle kterého vznikl symbol lékařství(jakýpak had!).Myslím,že nákaza je možná buchankou.Ale v našem podnebí nehrozí.
Na další výčet už nemám náladu a vy určitě taky ne.
Stačí mi,že jsem si teď v jednom článku přečetla o jiné nákaze než masem,a to údajně boreliózou při vytahování klíšťat psům(nemusíme mít prý poškozenou kůži!).Vzhledem k tomu,že jsem takové akce provozovala až trapně často(a ostatní členové rodiny taky) a v rodině už tato nákaza u jednoho človíčka je,je mi tak všelijak.Navíc by se pár příznaků jako únava atd našlo.....jenže k doktorům se mi nechce.Blbá situace,co?!
Therka má pravdu,že větší nebezpečí je spíš při mezihostitelství než konečném hostitelství.
Snad mi prominete,že pár "lahůdek" zmíním:Toxoplasma gondi-nákaza nakaženým masem(i tím hovězím!!!),na pískovišti,při zahradničení, z matky na plod(deformace).V našem těle se hromadí v pseudocystách.Konečným hostitelem kočkovité šelmy.
Mezihostitelem jsme i pro měchožila zhoubného,kterým se nejspíš nakazíme pozřením skopového masa.Také nám hrozí napadení tenkohlavcem liščím,což je při sběru lesních plodů(těch při zemi)docela dost možné.Ale už dlouho takový případ nebyl.
Definitiním hostitelem jsme pro různé motolice,které napadají játra či žlučovody.Zajímavým živočichem je i škulovec,kterým se nakazíme při pozření ryb.Dorůstá až 25 metrů délky a setkat se s ním lze ve Skandinávii,na Sibiři,v Kanadě a Aljašce.
Tasemnice vám představovat nemusím,co?!Ta bezbranná pochází ze skotu a dlouhočlenná z prasete.
K těm svalovcům:setkáme se s nimi nejčastěji ve vepřovém mase.
Docela nepříjemný může být i pohled na vlasovce medinského,podle kterého vznikl symbol lékařství(jakýpak had!).Myslím,že nákaza je možná buchankou.Ale v našem podnebí nehrozí.
Na další výčet už nemám náladu a vy určitě taky ne.
Stačí mi,že jsem si teď v jednom článku přečetla o jiné nákaze než masem,a to údajně boreliózou při vytahování klíšťat psům(nemusíme mít prý poškozenou kůži!).Vzhledem k tomu,že jsem takové akce provozovala až trapně často(a ostatní členové rodiny taky) a v rodině už tato nákaza u jednoho človíčka je,je mi tak všelijak.Navíc by se pár příznaků jako únava atd našlo.....jenže k doktorům se mi nechce.Blbá situace,co?!
Hej Pavlusko, to jsem chtela napsat ja, chtela jsem si jeste zamachrovat...
Tak ja jen neco doplnim :
U te motolice se nemusite nakazit jenom pozitim masa, ale taky mili vitariani zlozvykem okusovani stebel a pastvou na zatopene trave. Protoze...(nebudu popisovat jeji vyvojovy cyklus, ale kdybyste moc chteli... ...tak radeji napiste Pavlusce, ona je urcite vetsi odbornik, nez ja )...larva cerkarie opusti telo mezihostitele (bahnatka mala) a cestuje na zatopene trave. Po opadnuti vody jsou cerkarie spasany s travou hostiteli (napr. ovcemi, nebo taky vitariany,ze ).
To jen tak naokraj ikdyz zase uplne mimo tema... Takze nejen bacha na maso, ale bacha i na travove orgie - nekontrolovatelne pastvy na loukach...
Tak ja jen neco doplnim :
U te motolice se nemusite nakazit jenom pozitim masa, ale taky mili vitariani zlozvykem okusovani stebel a pastvou na zatopene trave. Protoze...(nebudu popisovat jeji vyvojovy cyklus, ale kdybyste moc chteli... ...tak radeji napiste Pavlusce, ona je urcite vetsi odbornik, nez ja )...larva cerkarie opusti telo mezihostitele (bahnatka mala) a cestuje na zatopene trave. Po opadnuti vody jsou cerkarie spasany s travou hostiteli (napr. ovcemi, nebo taky vitariany,ze ).
Clovek se vlasovcem medinsky nakazi tim, ze vypije vodu s infikovanymi buchankami.Zpusobuje bolestive nadory v kuzi-drakunkulozu. Je to druha nejrozsirenejsi nemoc po malarii. Ve staroveku ji lekari lecili pozvolnym navijenim cerva na rozsipnute drivko.Mezopotamsti a egypsti lekari si jej malovali na reklamni stity na dukaz jejich zrucnosti. Tento symbol se casem stal symbolem lekarstvi. Znak lekaru-Aeskulapuv had mela byt puvodne uzovka stromova. Vlasovec mizni zpusobuje elefantiozu-sloni nemoc-zbytneni napr. rukou. Vlasovec zanety oci a nadory kuze-kamerunske boule.Docela nepříjemný může být i pohled na vlasovce medinského,podle kterého vznikl symbol lékařství(jakýpak had!).Myslím,že nákaza je možná buchankou.Ale v našem podnebí nehrozí.
To jen tak naokraj ikdyz zase uplne mimo tema... Takze nejen bacha na maso, ale bacha i na travove orgie - nekontrolovatelne pastvy na loukach...
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Teda, tady se to ale zvrhlo - vitajídelníčky no fuj nechcete toho nechat...cožpak nevíte, že vždycky záleží na vnitřním prostředí organismu, jestli se tam těm potvůrkám bude líbit, nebo ne..
No, a jestli máte někdo starosti s dostatečným příjmem železa, vit.B12 a kdoví čeho tak.. nebyl by lepší třeba takovej včelí PYL ???? Řekl bych, že asi o milion procent
No, a jestli máte někdo starosti s dostatečným příjmem železa, vit.B12 a kdoví čeho tak.. nebyl by lepší třeba takovej včelí PYL ???? Řekl bych, že asi o milion procent
hodnekrat tady i jinde zaznelo, ze "zalezi na vnitrnim prostredi,jak se tam tem potvurkam bude libit" - a proc jste si tak jisti, ze zrovna ve vitarianskem cistem tele se jim libit nebude?? I kdyz uvazim vyssi imunitu zdraveho a cisteho tela, stejne si nemyslim ze by bylo "viruvzdorny" ci "parazitovzdorny"
No, nezbývá, než vyzkoušet, že.. ale jasně, že vitariánství samo o sobě nestačí, těžko v dnešním světě najdete 100% zdravého člověka, no a proto jsou ty potvůrky tady, ne ? Dělají jen svou službu - uklízí. Dávají pryč to, co je slabé, nemocné a nedokonalé. Rozkládají nemocný, neperspektivní organismus v něco smysluplnějšího - ve svůj prospěch. Co stím, bránit se jim ? - Předem prohraný boj. Dělají svou práci příliž dokonale. A adaptují se podmínkám rychleji, než biologické a chemické laboratoře.
Ještě mě napadá, že důležitý je taky potěšit oči... a skrze ně i naše nitro. Například bílý květák na drobno nalámaný, vedle sytě žlutá paprika pokrájená, další díl tvoří červené rajče, pak modré nakrouhané zelí, zelená okurka.... vše svátečně upraveno... a člověk se kochá těmi barvami.... to je taky důležitý, ne?
Zdeněk
Žij a nech žít !
Žij a nech žít !
komercne pestovany ovoce ani zeleninu nejim, krome avocad. jinak klicim co de, vojtesku, rerichu, cocku, mungo hrasek zlutej zelenej cizrnu. namacim pohanku, ta mi desne jede. olejnaty seminka vseho druhu nejvic konopny. ted chcu zacit s kamutem a jecmenem, uz mam podklad, na cem mi to bude rust, ale nemam biozeminu zadnou;/
be free, be just, be innocent :p
já to mám nejraděj všechno dohromady a ještě úplně zmomogenozovaný, ale taky to mé oko potěšíZdeněk píše:Ještě mě napadá, že důležitý je taky potěšit oči... a skrze ně i naše nitro. Například bílý květák na drobno nalámaný, vedle sytě žlutá paprika pokrájená, další díl tvoří červené rajče, pak modré nakrouhané zelí, zelená okurka.... vše svátečně upraveno... a člověk se kochá těmi barvami.... to je taky důležitý, ne?
tak teď jsem zařadil do jídelníčku dvě nový věci:
zázvor - normálně ho vyšťavim a aditivuju s ním různý džusy a že to pak mát teda fakt říz...
jidášovo ucho - moje současně nejoblíbenější houby. kupuju sušený a poté na pár hodin namočim do vody. Narozdíl od jiných hub dostane spátky svůj tvar i konzistenci - vážně jak něčí ucho. jím samotný, možná by nebylo špatný do salátu.
zázvor - normálně ho vyšťavim a aditivuju s ním různý džusy a že to pak mát teda fakt říz...
jidášovo ucho - moje současně nejoblíbenější houby. kupuju sušený a poté na pár hodin namočim do vody. Narozdíl od jiných hub dostane spátky svůj tvar i konzistenci - vážně jak něčí ucho. jím samotný, možná by nebylo špatný do salátu.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Encore une fois Je lepsi si ted v zime kupovat sice cerstve, ale sklenikove, dovozove plodiny, nebo si v lete nasusit a naplnit mrazak vlastnimi, vypestovanymi ? Prosim, sdelte jak to delate vy.
Jak pijete stavy ? Redene, ci neredene ? Ja se v tom nejak nemuzu vyznat. Nekdo tvdi, ze neredene, jiny zase, ze redene ...protoze ty neredene jsou pry pro telo zatez- stavy z ovoce a sladke zeleniny dodaji telu moc cukru najednou, mohou zpusobovat glykemii, ci jak se nazyva to prudke stoupnuti cukru.
Jsou naklicene lusteniny kyselinotvorne ?
Mam doma odstredivku a premyslim, ze bych si na osmnactiny poridila Championa...aaale, kdyz tak o tom premyslim, nevyjde nastejno, kdyz uz mam tu odstredivku, si poridit mnohem levnejsi rucni mlynek na zelene a nejaky super mixer na seminka ? Nebo se to Championovi (ach Green Star...) nevyrovna ?
Jak pijete stavy ? Redene, ci neredene ? Ja se v tom nejak nemuzu vyznat. Nekdo tvdi, ze neredene, jiny zase, ze redene ...protoze ty neredene jsou pry pro telo zatez- stavy z ovoce a sladke zeleniny dodaji telu moc cukru najednou, mohou zpusobovat glykemii, ci jak se nazyva to prudke stoupnuti cukru.
Jsou naklicene lusteniny kyselinotvorne ?
Mam doma odstredivku a premyslim, ze bych si na osmnactiny poridila Championa...aaale, kdyz tak o tom premyslim, nevyjde nastejno, kdyz uz mam tu odstredivku, si poridit mnohem levnejsi rucni mlynek na zelene a nejaky super mixer na seminka ? Nebo se to Championovi (ach Green Star...) nevyrovna ?
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Therko, dívej - jestli chceš dělat litry šťávy z mrkve, jablek okurek, zelí a kořenový zeleniny, kup si Champion.
Jestli chceš dělat šťávy hlavně ze zelenolistý zeleniny, kup si Healthyjuicer.
Jestli chceš dělat omáčky ze semínek, kup si pořádnej mixér.
Jestli chceš dělat všechno, kup si buď všechno, jako mam já, anebo Greenstar, ten ale nemam.
Osobně si ale myslím, že pokud to chceš jen pro sebe, bohatě si vystačíš s tím Healthy. Podle mýho názoru jsou šťávy z jablek stejně blbost, lepší je jablko celé. Z ostatního ti to šťávu taky udělá, i když samozřejmě ne tak rychle, jako šampion. A musíš točit klikou Výsledek ovšem stojí za to. Z žádnýho odšťavňovače jsem nepil lepší šťávy, než z tohoto. Je to určitě tím, že se tam nic nezahřívá. A jakou máš ještě radost, když vidíš, jak sis šikovně, vlastními silami vyrobila za chvilku třeba půl litru šťávy..a to myslím bohatě stačí. Nemělo by se to právě s těma šťávama zase tak přehánět, právě kvůli tomu rychlýmu vstřebávání, takže pokud máš žízeň, můžeš ředit, jinak radši menší množství. Tolik můj názor.
Jestli chceš dělat šťávy hlavně ze zelenolistý zeleniny, kup si Healthyjuicer.
Jestli chceš dělat omáčky ze semínek, kup si pořádnej mixér.
Jestli chceš dělat všechno, kup si buď všechno, jako mam já, anebo Greenstar, ten ale nemam.
Osobně si ale myslím, že pokud to chceš jen pro sebe, bohatě si vystačíš s tím Healthy. Podle mýho názoru jsou šťávy z jablek stejně blbost, lepší je jablko celé. Z ostatního ti to šťávu taky udělá, i když samozřejmě ne tak rychle, jako šampion. A musíš točit klikou Výsledek ovšem stojí za to. Z žádnýho odšťavňovače jsem nepil lepší šťávy, než z tohoto. Je to určitě tím, že se tam nic nezahřívá. A jakou máš ještě radost, když vidíš, jak sis šikovně, vlastními silami vyrobila za chvilku třeba půl litru šťávy..a to myslím bohatě stačí. Nemělo by se to právě s těma šťávama zase tak přehánět, právě kvůli tomu rychlýmu vstřebávání, takže pokud máš žízeň, můžeš ředit, jinak radši menší množství. Tolik můj názor.
ehm, nikdo na to nereaguje ...Tak pisnu, jak to vidim ja. Myslim si, ze clovek by mel jist co nejvice plodin, ktery rostou v oblasti kde zije a neprehanet to s dovozovymi. Z duvodu leteckeho transportu a ozarovani, ci strikanim chemikaliemi...apod.Tak se nam ten vyber pekne zuzil na ty, ktere se daji uskladnit-mrkev, repa, celer, petrzel, jablka...to neni moc velky vycet . Jestlize teorie- "vareni enzymy zabije, ale mrazeni jim neublizi" je spravna, tak dle me je lepsi, si v lete nacpat mrazak,udelat si zasoby na zimu, nez si v zime kupovat cerstve, ale dovozove. Jasne, ze dovozove taky uplne nezavrhuji. Treba me nenapada, cim nahradim takove avokado...atd. Ale neprehanet to. Tak, ted me ukamenujteJe lepsi si ted v zime kupovat sice cerstve, ale sklenikove, dovozove plodiny, nebo si v lete nasusit a naplnit mrazak vlastnimi, vypestovanymi ?
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
jojo s tim avocadem, to vidim stejne. asi nic jinyho z dovozu nekupuju, nez avocada, nedovedu si to bez nich moc predstavit;) ale jinak zeleninu, co jsi vyjmenovala uz sem nemel snad rok a ani se k ni moc vracet nebudu a navic ta korenova zelenina, nejsem o tom vubec presvedcenej. Ted v zime si zeleny pestuju doma po vzoru Johnyho;p a to mrazeni taky neni moc OK:// enzymy sou asi vpoho ale vitaminy dost stradaji zmrazenim myslim. zitra du koupit dalsi truhliky a budu si pestovat kamut a jecmen ve velkym;)
be free, be just, be innocent :p
No jo, v zime je nejlepsi si toho co nejvice vypestovat. Kliceni dle me, hraje v zime velkou roli, tak na nej nezapominejte . Vitaminum opravdu skodi mrazeni ? Ach jo, tak jsem zas prisla o jednu naivni iluzi...a to jsem si myslela, jak jsem to dobre nevyresila... . Pro ty prodavacky musi byt trochu zabavne, kdyz pani tvorstva nakupuji kvetinace ve velkem .Ted v zime si zeleny pestuju doma po vzoru Johnyho;p a to mrazeni taky neni moc OK:// enzymy sou asi vpoho ale vitaminy dost stradaji zmrazenim myslim. zitra du koupit dalsi truhliky a budu si pestovat kamut a jecmen ve velkym;)
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
No Walker zase říká, že pokud se dostatečně vyzrálé potraviny zmrazí rychle za nízké teploty, tak vydrží i několik měsíců, aniž by ztratily výživnou hodnotu. Musí se to ale hned spotřebovat.Theresa píše:No jo, v zime je nejlepsi si toho co nejvice vypestovat. Kliceni dle me, hraje v zime velkou roli, tak na nej nezapominejte . Vitaminum opravdu skodi mrazeni ? Ach jo, tak jsem zas prisla o jednu naivni iluzi...a to jsem si myslela, jak jsem to dobre nevyresila... .Ted v zime si zeleny pestuju doma po vzoru Johnyho;p a to mrazeni taky neni moc OK:// enzymy sou asi vpoho ale vitaminy dost stradaji zmrazenim myslim. zitra du koupit dalsi truhliky a budu si pestovat kamut a jecmen ve velkym;)
Já takhle normálně používám jahody, ostružiny, borůvky, banány, jablka strouhaná ... a přijde mi to zdravý.
mně ščáva z kořenovky dělá dobře a pro mne je vo třídu vejš než mraženiny z ovoce-to je pro mne pouze pochútka, na kerou už tělo reaguje potřebou neutralizovat.
Žebříček potřebností potravin mýho těla se bohužel liší od mýho chuťovýho.
Tělní žebřík:
1.zelená, včetně čekanek a salátů hlávkáčů
2.červená kořenovka
3.avokádo
4.gaspáčo
5.orechy
6.ovoce
po potravě 1 až 3 se tělo doslova tetelí, orechy ještě snese, dyž jich není moc, ale ovoce chce jen málo.
Můj chuťový žebříček de vod zadu.
Žebříček potřebností potravin mýho těla se bohužel liší od mýho chuťovýho.
Tělní žebřík:
1.zelená, včetně čekanek a salátů hlávkáčů
2.červená kořenovka
3.avokádo
4.gaspáčo
5.orechy
6.ovoce
po potravě 1 až 3 se tělo doslova tetelí, orechy ještě snese, dyž jich není moc, ale ovoce chce jen málo.
Můj chuťový žebříček de vod zadu.
Pořád chodím pást kozu a žere hlavně kůru, větvičky, suchý listy a trávu, nebo si vyhrabe na polu se srnkama různý zelený, zmrzlý jabko by asi taky zežrala.Raisa píše:No ale zase podle selského rozumu volně žijící zvířata u nás žerou v zimě všechno mražené (nebo alespoň přešlé mrazem), i když teda nevím jak jsou na tom zdravotně, hodně jich asi tu zimu ani nepřežije.
Už potřebuju aby přestala mlíkovat, tak jí dávám jen seno, ale furt dojí.
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
[quote="buc11"]mně ščáva z kořenovky dělá dobře a pro mne je vo třídu vejš než mraženiny z ovoce-to je pro mne pouze pochútka, na kerou už tělo reaguje potřebou neutralizovat.
Žebříček potřebností potravin mýho těla se bohužel liší od mýho chuťovýho.
Tělní žebřík:
1.zelená, včetně čekanek a salátů hlávkáčů
2.červená kořenovka
3.avokádo
4.gaspáčo
5.orechy
6.ovoce
po potravě 1 až 3 se tělo doslova tetelí, orechy ještě snese, dyž jich není moc, ale ovoce chce jen málo.
Můj chuťový žebříček de vod zadu.[/quote]
Laďo, to je zhruba podobné tomu, jak to mám já, dobře to dělá shora a chutě odspodu.
Žebříček potřebností potravin mýho těla se bohužel liší od mýho chuťovýho.
Tělní žebřík:
1.zelená, včetně čekanek a salátů hlávkáčů
2.červená kořenovka
3.avokádo
4.gaspáčo
5.orechy
6.ovoce
po potravě 1 až 3 se tělo doslova tetelí, orechy ještě snese, dyž jich není moc, ale ovoce chce jen málo.
Můj chuťový žebříček de vod zadu.[/quote]
Laďo, to je zhruba podobné tomu, jak to mám já, dobře to dělá shora a chutě odspodu.
Asi máš pravdu, jak jsem si to přeložila kdysi na tom zahraničním fóru, že u některých žen menstruace po přechodu na syrovou stravu zesílí, tak to jsem přeložila blbě, správně tam bylo, že když začnou po přechodu na syrovou stravu jíst zas něco vařeného, tak to zesílí.RadkaS píše: Zeny, ktere jedi raw nemaji silnou menstruaci a jestli Ty silnou menstruaci mas, tak to bude mozna tim, ze jis co nemas a telo se cisti a cisti.... - to ber ale jenom jako moji uvahu, vedecky podlozene to nemam. Je to jen moje zkusenost a zkusenosti, ktere jsem slysela - ale zda se mi to jasne a logicke.
Teď mám fakticky stejnou zkušenost jako ty, že se to zeslabí a zkrátí a interval mezi tím se prodlouží. To si neumíš představit, co je to za úžasný poznatek - protože všechny moje příbuzné s tím měly obrovské problémy, to je ta dědičnost. Maminka s tím marně bojovala pomocí bylinek a já nevím čeho a k ničemu to nebylo.
Ještě bych akorát potřebovala vědět, jestli to působí dlouhodobě, samozřejmě za předpokladu, že budu jíst tu syrovou stravu, nebo jestli je to jako s lékama, že po čase ta syrová strava ztratí účinky ?
Psala jsi tu někde kolik je ti let a co tak za den jíš, nebo mohla bys to někde rozepsat (to by mě fakt hrozně zajímalo)?
To si neumíš představit, co je to za úžasný poznatek - protože všechny moje příbuzné s tím měly obrovské problémy, to je ta dědičnost.
Raiso , to si pis, ze si to umim predstavit. Je to velka uleva .
Ja bych to neoznacovala slovem "pusobit". To neni pusobeni, tak proste funguje zdrave telo (i kdyz by me docela zajimalo jak funguje SKUTECNE zdrave telo - ktere se jako zdrave narodilo a od narozeni se zdrave vyzivovalo a jeste do zdraveho prostredi).
Psala jsi tu někde kolik je ti let a co tak za den jíš, nebo mohla bys to někde rozepsat (to by mě fakt hrozně zajímalo)?[/quote]
Urcite jsem to tu vsechno nekde psala. V kvetnu mi bude 28. Co jim? Vlastne nic moc. Ja to mam tak nejak v nejakych fazich nebo co. Proste neco jim, jim, jim a najednou mi telo rekne stop, ted uz to nechci, tak to neco na nejakou dobu vynecham a nebo nahradim necim, na co dostanu chut a zase to jim, nez se mi prihlasi nejaky hlasek, ktery zada o zmenu toho ci onoho.
V podstate dodrzuju uz zhruba 10 let stravu podle biologickych hodin. Takze rano a dopoledne (min. do 12 hod.) jim jen ovoce - muj den zacina pomerancovym dzusem. Je obdobi, ze mam chute na jablka, tak jim jablka, nekdy hroznove vino nekdy hrusky, svestky, melouny. Samozrejme se to tak trochu odviji od obdobi. Na neco jineho mam chut ted a na neco jineho v lete. Ted jsem mela obdobi, ze jsem jedla temer denne mango a najednou uz na nej nemam chut. To same mam i s avokadem.
Od 12 do 20 hod. si muzu dopravat zeleninu (nekdy jim ovoce pozdeji, pak zacinam se zeleninou az po ovoci). Vetsinou jim v prubehu dne slunecnicova nebo dynova seminka, v tomto obdobi take datle, fiky. Kolem 16 hod. si dam salat. Ruzne druhy zeleneho salatu (v USA je nastesti velky vyber), pamelisky, spenat, rekvicky, rajcata a okurky kupuji vetsinou z mexika - takze mooc dobry, papriky..... Proste si vyberu zeleninu jakou chci, udelam si salat a vetsinou si na to davam zalivku (uz jsem to rozepisovala v receptech) - mrkev+rajce+(nekdy cesnek)+avokado. Musim priznat, ze sul jsem jeste nedokazala vypustit. Ale solim zasadne morskou soli nejodizovanou.
Co se piti tyka, vodu temer nepiju, vetsinou mi staci ovocne a zeleninove dzusy. Moc dobre je mleko ze zelenych kokosovych orechu. Je o moc lepsi nez z orechu, ktere se bezne prodavaji v Cechach. Myslim, ze v lete prijde k chuti (objevila jsem je nedavno, takze v lete jsem je jeste netestovala). Orechy me chutnali v Cechach primo ze stromu, ale tady na ne nejak nemam chut.
Takze abych to shrnula - behem jednoho dne - pomerancovy dzus, mozna nejaky druh ovoce, mezitim seminka, dzus a pak salat.
Kdyz si dneska vzpomenu, ze jeste pred par lety jsem jedla vsechno mozne cely den a jedla jsem na kila..... Kdyby mi tenkrat nekdo rekl, ze sni behem dne, to co dnes ja, tak bych se divila, ze jeste neumrel hlady
Raiso , to si pis, ze si to umim predstavit. Je to velka uleva .
Ja bych to neoznacovala slovem "pusobit". To neni pusobeni, tak proste funguje zdrave telo (i kdyz by me docela zajimalo jak funguje SKUTECNE zdrave telo - ktere se jako zdrave narodilo a od narozeni se zdrave vyzivovalo a jeste do zdraveho prostredi).
Psala jsi tu někde kolik je ti let a co tak za den jíš, nebo mohla bys to někde rozepsat (to by mě fakt hrozně zajímalo)?[/quote]
Urcite jsem to tu vsechno nekde psala. V kvetnu mi bude 28. Co jim? Vlastne nic moc. Ja to mam tak nejak v nejakych fazich nebo co. Proste neco jim, jim, jim a najednou mi telo rekne stop, ted uz to nechci, tak to neco na nejakou dobu vynecham a nebo nahradim necim, na co dostanu chut a zase to jim, nez se mi prihlasi nejaky hlasek, ktery zada o zmenu toho ci onoho.
V podstate dodrzuju uz zhruba 10 let stravu podle biologickych hodin. Takze rano a dopoledne (min. do 12 hod.) jim jen ovoce - muj den zacina pomerancovym dzusem. Je obdobi, ze mam chute na jablka, tak jim jablka, nekdy hroznove vino nekdy hrusky, svestky, melouny. Samozrejme se to tak trochu odviji od obdobi. Na neco jineho mam chut ted a na neco jineho v lete. Ted jsem mela obdobi, ze jsem jedla temer denne mango a najednou uz na nej nemam chut. To same mam i s avokadem.
Od 12 do 20 hod. si muzu dopravat zeleninu (nekdy jim ovoce pozdeji, pak zacinam se zeleninou az po ovoci). Vetsinou jim v prubehu dne slunecnicova nebo dynova seminka, v tomto obdobi take datle, fiky. Kolem 16 hod. si dam salat. Ruzne druhy zeleneho salatu (v USA je nastesti velky vyber), pamelisky, spenat, rekvicky, rajcata a okurky kupuji vetsinou z mexika - takze mooc dobry, papriky..... Proste si vyberu zeleninu jakou chci, udelam si salat a vetsinou si na to davam zalivku (uz jsem to rozepisovala v receptech) - mrkev+rajce+(nekdy cesnek)+avokado. Musim priznat, ze sul jsem jeste nedokazala vypustit. Ale solim zasadne morskou soli nejodizovanou.
Co se piti tyka, vodu temer nepiju, vetsinou mi staci ovocne a zeleninove dzusy. Moc dobre je mleko ze zelenych kokosovych orechu. Je o moc lepsi nez z orechu, ktere se bezne prodavaji v Cechach. Myslim, ze v lete prijde k chuti (objevila jsem je nedavno, takze v lete jsem je jeste netestovala). Orechy me chutnali v Cechach primo ze stromu, ale tady na ne nejak nemam chut.
Takze abych to shrnula - behem jednoho dne - pomerancovy dzus, mozna nejaky druh ovoce, mezitim seminka, dzus a pak salat.
Kdyz si dneska vzpomenu, ze jeste pred par lety jsem jedla vsechno mozne cely den a jedla jsem na kila..... Kdyby mi tenkrat nekdo rekl, ze sni behem dne, to co dnes ja, tak bych se divila, ze jeste neumrel hlady
Jen takova zajimavost.Kdyz se clovek chysta libat nachlazenou osobu opacneho (nebo stejneho, zalezi na nature ) pohlavi, mel by zvysit davku cecka az na tisic jednotek denne. Pry je to ucinne. Vyssi davky probehnou ledvinami bez uzitku. Stejne se jej mnoho spali pri stresovych situacich, takze s tim predavkovanim to nebude az tak zhave.Někde na netu, kde byly tabulky hodnot vitamínů jsem našel zajímavej údaj o vitaminu C v pšeničný trávě - 12000 mg / 100g, což je celých 12% !!! Doporučená denní dávka je uváděná 60mg / den, takže jsem se zřejmě vypitím deci šťávy z trávy 200 krát předávkoval
Neco pro ty, kteri nechteji sladit medem.Znate nekdo rostlinku jmenem Stevie ? Stevie sladka je vytrvala bylina, ktera ve svych listech osahuje glykosid, ktery ma sladivost 300x vetsi nez sacharoza. Pouziva se jako umele sladidlo, hlavne v cukrarstvi. Pestuje se i u nas.
My ji mame na zahrade, je to takovy malinky kericek. Jeho listy a stonky se nechaji ususit a pak se nadrti, cim jemneji, tim lepe. Opravdu ma sladivost vetsi nez cukr, ba i med. Jedinou jeji nevyhodou je, ze ma skutecne chut trochu jako umele sladidlo. Jinak mi prijde, ze je, z hlediska vitarianstvi, lepsi moznost, nez je med.
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
[quote="smaldas"]hmm, taky to mám tak.. u mě je to ale častěji než jednou za půl roku denně si dělám salát s olivama, těma běžně koupenýma v obchodě, občas i solím, tak proč je někdy ta potřeba soli taková?! kde a v čem je ta nerovnováha v těle?! teda tak.. hledám co mi chybí..[/quote]
Sůl je vlastně Na+Cl, takže když tyhle dva prvky chybí, ozve se chuť třeba na sůl. Taky jsem se soli nezbavil, asi to ani neplánuju, Norman Walker taky používal sůl, i když nerafinovanou a nečištěnou (tu mám taky) a v malém množství.
Ale potřeba sodíku a chloru se dá nahradit zeleninou určitě a tam je to organicky vázané, takže lepší - třeba taková šťáva z celeru apod. Nebo možná i bez šťávy - listy řapíkatého celeru a další podobné potraviny.
Na+Cl zavodňuje organismus, zatímco K (draslík) ho odvodňuje, a mezi nimi musí být v těle nějaká rovnováha. Ovoce z minerálů obsahuje ve velkém množství hlavně draslík a ty ostatní v menším množství. Takže potom asi ovoce se dá vyvážit některou zeleninou, aby ty elektrolyty v těle byly v rovnováze. Nebo tou solí, když to jinak nejde nebo se nechce jí člověk úplně zbavit (jako je to u mě). Někdo třeba nejí ovoce a moc solí, tak z toho může být až vysoký krevní tlak, a strava, kde je hodně draslíku (jenom ovoce třeba) a skoro žádný sodík a chlor, zase může tlak snižovat. Ale to je teorie, a určitě je všechno ještě daleko složitější, než vůbec někdo z lidí ví .
Sůl je vlastně Na+Cl, takže když tyhle dva prvky chybí, ozve se chuť třeba na sůl. Taky jsem se soli nezbavil, asi to ani neplánuju, Norman Walker taky používal sůl, i když nerafinovanou a nečištěnou (tu mám taky) a v malém množství.
Ale potřeba sodíku a chloru se dá nahradit zeleninou určitě a tam je to organicky vázané, takže lepší - třeba taková šťáva z celeru apod. Nebo možná i bez šťávy - listy řapíkatého celeru a další podobné potraviny.
Na+Cl zavodňuje organismus, zatímco K (draslík) ho odvodňuje, a mezi nimi musí být v těle nějaká rovnováha. Ovoce z minerálů obsahuje ve velkém množství hlavně draslík a ty ostatní v menším množství. Takže potom asi ovoce se dá vyvážit některou zeleninou, aby ty elektrolyty v těle byly v rovnováze. Nebo tou solí, když to jinak nejde nebo se nechce jí člověk úplně zbavit (jako je to u mě). Někdo třeba nejí ovoce a moc solí, tak z toho může být až vysoký krevní tlak, a strava, kde je hodně draslíku (jenom ovoce třeba) a skoro žádný sodík a chlor, zase může tlak snižovat. Ale to je teorie, a určitě je všechno ještě daleko složitější, než vůbec někdo z lidí ví .
Chtěla jsem se zeptat, jestli si někdo kupujete takovou tu velkou bílou ředkev. Chtěla bych ji někdy zkusit, ale prý je moc pálivá, tak zatím nevím.
K těm pálivým věcem by mě ještě zajímalo, jak jde vitariánství dohromady třeba s chili papričkami. Já pálivé věci nemusím, ale docela mě překvapuje, že se normální jídla stávájí čím dál pikantnějšími a když sleduji nějaké seriály o vaření, tak se dá docela říct, že spotřeba papriček roste.
K těm pálivým věcem by mě ještě zajímalo, jak jde vitariánství dohromady třeba s chili papričkami. Já pálivé věci nemusím, ale docela mě překvapuje, že se normální jídla stávájí čím dál pikantnějšími a když sleduji nějaké seriály o vaření, tak se dá docela říct, že spotřeba papriček roste.
Bílá ředkev se mi někdy hodí při přípravě zeleninových "chlebíčků",ale samotnou jí sní asi málokdo.Já tedy občas jo,ale nesmí jí být hodně.Danča píše:Chtěla jsem se zeptat, jestli si někdo kupujete takovou tu velkou bílou ředkev. Chtěla bych ji někdy zkusit, ale prý je moc pálivá, tak zatím nevím.
Navíc,pokud hned po oloupání ředkve nevyneseš koš,můžeš se "těšit" na nové čichové zážitky.
U nás (v Kauflandu) mají teda většinou ředkve nepálivý, je to moje skoro nejoblíbenější zelenina !Pavluška píše:Bílá ředkev se mi někdy hodí při přípravě zeleninových "chlebíčků",ale samotnou jí sní asi málokdo.Já tedy občas jo,ale nesmí jí být hodně.Danča píše:Chtěla jsem se zeptat, jestli si někdo kupujete takovou tu velkou bílou ředkev. Chtěla bych ji někdy zkusit, ale prý je moc pálivá, tak zatím nevím.
Navíc,pokud hned po oloupání ředkve nevyneseš koš,můžeš se "těšit" na nové čichové zážitky.
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
fajnová přiměřeně,.. já mam celkem důvěru ve Walkera, a ten říká, že akurátní množství je to, do kterého se nemusíš nutit. Souhlásí to s mými pocity, tak se podle toho řídim. Takže bych do sebe třeba neládovala česnek, nebo cibuli, když mi to připadá fakt brutální, jen proto, abych byla "zdravá" (jednou jsem to udělala s česnekem, a poučila se..
u mě je to asi takto:
ráno nic, od tak 9.30 ovoce nebo ovoc. šťávičky, to tak do 14.00, potom menší zeleninový talíř se zálivkou (med, Tamari, cit. šťáva, oliv. olej) a večer větší zeleninový talíř se zálivkou a posypané trochou sušených kvasnic, někdy oříšky, semínka, moř. řasy atd...
Někdy si do práce dělám "mlíčko" z oříšků nebo šťávu z mrkvičky. Nebo mix. jahody a banany s přidáním třeba kokosu.
Někdy také jím ovoce až do podvečera, ale to se snažím přenaučovat, abych snížila u mě převahu ovoce a měla více toho zeleného.
Koupila jsem si také Chllorelu nebo jak se to píše, o které jsem se tady dočetla, tak se také těším, až ji vyzkouším.
ráno nic, od tak 9.30 ovoce nebo ovoc. šťávičky, to tak do 14.00, potom menší zeleninový talíř se zálivkou (med, Tamari, cit. šťáva, oliv. olej) a večer větší zeleninový talíř se zálivkou a posypané trochou sušených kvasnic, někdy oříšky, semínka, moř. řasy atd...
Někdy si do práce dělám "mlíčko" z oříšků nebo šťávu z mrkvičky. Nebo mix. jahody a banany s přidáním třeba kokosu.
Někdy také jím ovoce až do podvečera, ale to se snažím přenaučovat, abych snížila u mě převahu ovoce a měla více toho zeleného.
Koupila jsem si také Chllorelu nebo jak se to píše, o které jsem se tady dočetla, tak se také těším, až ji vyzkouším.
Ted vážně....už nevim kdo byl autor (nějaky americky raw-food guru) psal, že většina vitarianu když začne, tak ji malo....že to tělu vlastně nestačí a pak si o to více stále žádá vařenou. On doporučuje jíst hodně...třeba spořádat kilo banánu, nebo 4 manga...atd A zda se že mu to dělá dobře No napadlo mě že na tom je něco pravdy...teda může být...protože třeba kdo je zvyklý spořádát ke snídani půl kila jablek...max. 2....to je takový koncept z doby standardní vařené...
"Nevař se, odvaž se!"