Nepocul som o nikom, kto by to niekedy skusil. Asi aj nemozne, vita a "sama fruktoza a nic" sa nijako nikde nikdy spolu nekamaratia. HFCS nie je vita, a naopak ziadne vita Stvoritel neobdaroval len fruktozou. Napr. v ovoci tvori fruktoza len 0 az cca 40 % energie, zvysok do 100 je v inych sacharidoch, a tiez v bielkovinach a tukoch, vid ta tabulka Tabulka s obsahom makrozivin v gramoch a energie v kcal na 100g ovocia. Obsah fruktozy ako podielu energierudo píše:Vela ludom cukrove vitarianstvo nevyhovuje, teda len sama fruktoza a nic.
Tak je.rudo píše:jednak naozaj potrebujeme nejake zdrave tuky a tiez aminokyseliny.
Jasne, uz viem, pises o niecom inom. Nie o fruktoze ale ovoci. Vo vlakne Zdravá voda na naší planetě si napisal:
po tom, ako som len v dobrom poukazal na to, ze pises o fruktoze ale zrejme myslis ovocie. Ale ako mame vediet, na co myslis, ked pises o niecom uplne inom? Potom je tu trosku chaos a vlastne chtiac nechtiac zavadzas.rudo píše:kedze sa chces hrat o slovicka a nie o princip
Aj pri tomto pises o fruktoze ale v skutocnosti myslis ovocie? :
Asi chces poukazat na riziko inzulinovej rezistencie a nasledny metabolicky syndrom. Ak si teda myslel ovocie, prosim odkaz na nejaku studiu prip. nieco podobne podporujuce toto tvrdenie, rad sa poucim. Viem o vela studiach s (denaturovanou) fruktozou v strave ale s ovocim o ziadnej. A tiez som nepocul o nikom, kto by na 811rv nieco take na sebe spozoroval, skor naopak.rudo píše:jednak to neustale udrzuje aktivny inzulin == hormon priberania a ukladania tuku, braniaci paleniu tuku pri sporte
Ja konkretne sice nejdem podla 811rv ale som velmi blizko (len sladke ovocie, obcas trochu zeleniny, a cca 1-2x za tyden akekolvek ine bezne jedlo). Podiel telesneho tuku v organizme, glukoza, inzulin, triacylglyceroly TAG, LDL a HDL v krvnom sere, sonograficke vysetrenie pecene,... dlhodobo stale v norme alebo dokonca zlepsovanie. V norme alebo dokonca mimo normy - na tej z pohladu syndromu bezpecnej strane. Sledujem to asi par rokov, odkedy som si zacal uzivat ovocie. V ramci preventivnych prehliadok lebo jeden blizky kamos internista-kardiolog bol vtedy skepticky a naznacoval mi, ze mozem ocakavat narast TAG aj zhorsenie LDL a HDL. Nestalo sa.
Aj preto som voci straseniu ovocim (v tvojom slovniku =? "fruktozou") uplne imunny.
Zlemu vplyvu HFCS a inym umelym frutkozovym vyrobkom asi celkom aj verim. Ale bud pokojny, na tomto fore su ludia vacsinou silne proti denaturovanym potravinam, tak takto sladenych potravin a napojov prijimaju velmi hlboko pod bezny priemer, vacsina tunajsich tipujem 0%.
V tomto tiez nemas pravdu:
Podobne ako spominane ovocie == fruktoza.rudo píše:aktivny inzulin == hormon priberania a ukladania tuku, (braniaci paleniu tuku pri sporte)
To je ako dub == drevo, bicykel == zelezo