Stránka 1 z 4

SUŠIČKY a sušení...

Napsal: pon říj 25, 2004 11:05
od tvx
rád bych koupil sušičku ovoce, máte někdo, poradíte někdo jak dobře vybrat?

Napsal: pon říj 25, 2004 12:41
od Johny
Mam ňákou ABC čtyři patra a tři stupně teploty. Je tam i časový spínač do 12 hodin. Problém je že ty 3 stupně teploty neodpovídají žádným přesným hodnotám stupňů protože to závisí na okolní teplotě. Při pokojový teplotě se mi zdá že je to moc horký i na ten nejnižší stupeň.

Napsal: pon říj 25, 2004 13:39
od tvx
tak já mírně doplním bádání, objevil jsem že sušičky jsou:
kolem 1000 kč a ty neručí za nic a lišívají se jen výkonem a možná větrákem

1000-2000 kč - tam již bývá větrák a patří tam, myslím, i ta ABC, z nich některé občas mají i několik stupňů výkonu a asi i třeba časový spínač

z dražších jsem objevil na netu jen HYDRAFLOW
třeba http://www.bionaire.cz/hydrafl.htm#FD500
což mi přijde zase dost slušně drahé Na dryhou stranu tam už je i regulace přímo teploty vzdychu od 35°C

takže teď váhám do čeho jít.

Johny, má ta ABC nějakou bližší specifikaci max teploty a jsi s ní nějak spokjenej, nespokojenej?

Napsal: pon říj 25, 2004 14:05
od tvx
neni to nahodou tahle?
http://www.eva.cz/s.php?itemid=4455
ono to vypada ze ma hned nekolik nazvu pod nizmiz se vyskytuje vcetne uplne anonymity.

abc

Napsal: stř říj 27, 2004 10:01
od Johny
Jo, to je přesně ona. Občas jí používam a kdybych neměl pochybnosti co se týče teploty tak bych s ní byl v podstatě spokojenej.
Ještě má jeden problém s tou teplotou - není ve všech patrech stejná, nahoře je největší.
Ale víš co bych mohl _ zapnu to a strčim tam teploměr. Pak ti dam vědět.

Napsal: stř říj 27, 2004 10:12
od tvx
Dík moc, pokud to pro mě testneš, zkus to, prosím, na ten nemenší výkon... a v první a poslední vrstvě.
Přeci jenom uvažuju o téhle a pak leda až o té až dvojnásobně drahé.
Uvažuju že bych v tom zkusil sušit i lněný placky a podobně. Doma na sušení an topení mívám celkem zimu.
Ještě mě napadá, že mám hodně zručnýho kamaráda kterej by možná zvládnul hodit mi tam termočidlo a spínač a vyšlo by to snad do pár set.

abc

Napsal: stř říj 27, 2004 10:21
od Johny
Tim termospínačem to myslim nevyřešíš, tam je potřeba udělat přímo plynulou - automatickou regulaci výkonu v závislosti na teplotě. Mělo by to pořád plynule hřát a ne furt vypínat a zapínat. Ale to je dobrej nápad s tou úpravou, jestli zjistim že je tam moc horko tak si to asi zrobím.
Jo, lněný placky jsem tam dělal, je to super ale musíš dát pod ně pečící papír jinak to jde špatně odlepit.

Napsal: stř říj 27, 2004 10:56
od tvx
pokud to má i větrák, kterej jsem pochopil že to má, tak by spínání a rozepínání (samozřejmě jenom topení, větrák by běžl dál) mělo být snad v pohodě. Zajímalo by mě, jak to funguje u těcg dražších, zdali vážně výkon ovládají plynule.
viz zatim jedné co jsem našel v té kategorii:
http://www.bionaire.cz/hydrafl.htm#FD500

Napsal: stř říj 27, 2004 12:09
od tomikk
Ja jsem se zamiloval do Excaliburu. Díky zadnímu větráku by měl zaručit stejnou teplotu ve všech vrstvách (viz http://www.harvestessentials.com/exmoded.htm).

abc

Napsal: stř říj 27, 2004 20:18
od Johny
Ono se ta teplota vzduchu mění skoro hned po změně výkonu a tak rychlý tepelný čidlo neseženeš aby se příliž neohříval a zas neochlazoval vzduch. Bylo by dobrý plynule převést teplotu čidla na výkon, třeba: do 20stupňů nejvyšší, pak lineárně menší až do 40st. a pak nulovej. Elektronicky no problem a asi si to udělam pač jsem změřil teplotu a zjistil následující:
Při 22 stupních pokojové teploty..
na nejnižší výkon 4.patro - 49st.
1.patro - 55st.
Na nejvyšší výkon je v 1. patře hravě 70st, pak už mi to nezvládl teploměr - digitální. Překvapilo mě že je nejvyšší teplota dole.

Napsal: stř říj 27, 2004 21:28
od tvx
tak díky, tos mě moc nepotěšil. ještě to zkonzultuju s kamarádem - kutilem ale to by to chtělo spíš vidět. ty teploty jsou dost drsný. To asi ani mejch 17C co máme doma nezachrání.

Napsal: stř říj 27, 2004 21:42
od tvx
A taky mi to přijde, že to musí být dost neefektivní, když to, jak píšeš, hned stáhne teplotu jakmile přestane spirála hřát. Cykluje tam aspoň nějak ten vzduch dřív nežli jde ven? A recykluje to nějak to teplo? Má to někde uvedenej odběr?

Napsal: čtv říj 28, 2004 12:14
od Johny
Nerecykluje asi proto že ten vlhkej vzduch musí jít hned ven no.

Napsal: čtv říj 28, 2004 15:43
od M!cha!
Jen přihodím, že kruhový patrový sušičky už jsou překonaný těma s bočním ventilátorem. Navíc jejich obdelníkový tvar je praktický. Viz Excalibur, nebo Leqiup...

Napsal: pát říj 29, 2004 8:28
od buc11
Viděl jsem v televizi asi s Bohdalkó, 6 nebo 10 přepravek na sobě, obalený egelitem jako tunel, zespodu ventilátor a studeným vzduchem asi za 3 dny prej i broskve, což jde mně v sauně nejhůř.

Mně ale sušený nedělá dobře i když je to namočený, rači čerstvý anebo nic.

sušičky ETA

Napsal: čtv lis 10, 2005 12:15
od Advid
Psal jsem do Ety a napsali mi toto:

Dobrý den,
námi dodávané sušičky nemají možnost regulace teploty, v průběhu sušení
doporučujeme měnit pozice talířů se sušenými potravinami (spodní za horní
apod.).
Teplota na pozici spodního talíře se pohybuje přibližně okolo 60 °C, u
horního talíře je to přibližně 40 °C.

Asi do ní půjdu. No jo, enzymy asi půjdou do kytek, ale já nemám prostory na to udělátko s větrákem a přepravkami a ani nechci dávat víc než cca 1500,-

Napsal: čtv lis 10, 2005 12:20
od tvx
muzu-li te, nejen za seba ale urcite i za ostatni pozadat, zmer nam potom teploty (pujcim ti klidne teplomer s cidlem co jde strcit kamkoli) a neco o ni napis, dik....

Napsal: čtv lis 10, 2005 12:37
od Advid
No problem. Jen možná s tím teploměrem, ale kdyžtak se ozvu.

Napsal: úte srp 22, 2006 10:57
od tvx
Toz numero, kterak jste ten rakytnik susili? nechali jste bobule vcelku nebo nejak narusili aby voda mohle lip ven?

Napsal: úte srp 22, 2006 11:02
od tvx
asi jsem to napsal nekam blbe ale tak dam info i sem...
Mam tu susicku od Ety, tu co se toci...
Meril jsem jak divej a testoval a moje zkusenosti:

Susicka ma termostat, ale jen na mototu a by se neupekla...
dat cidlo nekam mezi sita by asi pro ne bylo prilis slozite ale uvazuju ze bych to zadal jako ukol kamaradovi.

Jinak, hrozne moc zalezi na naplneni susicky materialem a obsahu vody, dole je az 60-70 stupnu, pokud to necham prazdny nebo pokud je susuicka plne uple suchych veci. Nahore pak je cca 50-60.
Pokud to ale nalozim mokrym matrosem, teplota v celym systemu neprekroci ani 30stupnu celsia...
vzhledem k tomu, ze jde dokupovat dalsi sita nahoru, uvazuju, ze koupim jeste 5 sit a proste jak bude ovoce schnout, budu ho davat nahoru, skoro suche jen do hornich sitek, mokre dolu aby to brzdilo.

Napsal: úte srp 22, 2006 11:04
od 800914
nepisal som ze som to susil, ja.. kupil som v zdravom sklepe 50 alebo 100g v sacku nasusene. neboli napichane, ono to ma fakt delikatnu konzistenciu ked je to take zvrchu obschle a vo vnutri maksie. skus to susit najprv v celku, keby to trvalo prilis dlho tak skus cast napichat napr. ostrym sparadlom a uvidis ci sa to urychli. ak to bolo ale od vyrobcu v takom polo-ususenom stave, asi je to tak standard

Napsal: úte srp 22, 2006 12:40
od Renáta
tvx píše: Jinak, hrozne moc zalezi na naplneni susicky materialem a obsahu vody, dole je az 60-70 stupnu, pokud to necham prazdny nebo pokud je susuicka plne uple suchych veci. Nahore pak je cca 50-60.
Pokud to ale nalozim mokrym matrosem, teplota v celym systemu neprekroci ani 30stupnu celsia...
vzhledem k tomu, ze jde dokupovat dalsi sita nahoru, uvazuju, ze koupim jeste 5 sit a proste jak bude ovoce schnout, budu ho davat nahoru, skoro suche jen do hornich sitek, mokre dolu aby to brzdilo.
Ja mám sušičku, kde si môžeš navoliť teplotu - suším na strednom stupni (je to dostatočne rýchle a surovinu "neuvarím"). Rada sušievam ovocné aj zeleninové placky, ktoré sa potom dajú plniť ako roláda. Suší sa to na tenučkých fóliách, ktoré sa dajú dokúpiť (vo výbave ich bolo len pár. Decká to milujú. Namiesto múčneho cesta máš "cesto" z usušeného ovocného alebo zeleninové pyré. Mňam. :lol:

Napsal: sob zář 02, 2006 16:06
od silvi
mohli byste mi doporučit nějakou konkrétní sušičku? díky! :P

Napsal: ned zář 03, 2006 10:48
od Renáta
silvi píše:mohli byste mi doporučit nějakou konkrétní sušičku? díky! :P
Ahoj Silvi,

ja som už roky spokojná so sušičkou EZIDRI (dovoz z Nového Zélandu - bližšie info na www.bionaire.cz). Dá sa na nej regulovať sušenie v rozsahu 35 - 60 stupňov C. Možno k nej dokupovať doplnkovú výbavu (15 až 30 sít naraz v závislosti od toho, aký si zvolíš model). A najviac sa mi na nej páči, že má tenké fóliové misky, na ktorých môžem sušiť ovocné a zeleninové placky na rolády. Práve teraz som ju požičala svokrovcom. Išli do Tatier na dovolenku. Bývať budú v hoteli a už minulý rok ju mali so sebou a priniesli kopec nasušených dubákov, ktoré by inak nemali ako na hotelovej izbe spracovať. :wink:

Napsal: sob črc 28, 2007 10:01
od dgm
Ahoj Reny, tak jsem se dopracovala k rozhodnutí, že bez té sušičky to nepůjde. Já prostě nejsem schopná do své rodiny dostat vypěstované ovoce a zeleninu včas a v syrovém stavu. Je to nemožné. Odpadá tradiční zavařování, alle co s úrodou. Tak jsem si našla tu tvoji sušičku, ovšem ta cena ... 4900 Kč. Nadchlo mě, že lepší už na našem trhu nenajdu.Napiš mi, prosím jaké máš zkušenosti a kolik máš pater, jestli sušíš i třeba "vánoční cukroví" nebo semínkový placičky a co vlastně všechno sušíš,. Zatím to vypadá, že si ji objednám, ještě čekám, jestli s ní máš i nějaké špatné zkušenosti. Děkuju!!!

http://www.bionaire.cz/ezidri/index.htm

Napsal: sob črc 28, 2007 20:16
od Renáta
No, to ja som ju kúpila podstatne drahšie pred rokmi :? Ale som s ňou veľmi spokojná. Takže určite odporúčam. Moje oslavné ódy na ňu som zhrnula aj do jedného časopiseckého článku, tak mi hoď do správy tvoj mail a môžem ti ho v pondelok preposlať. :wink: Kúpu odporúčam.

Napsal: sob črc 28, 2007 22:41
od Ivana
Ahoj, ja mam take tuto susicku myslim je to ta střední třída, me stála asi 3900,- , myslim ze z eshopu Patro.cz. Je to ta Ezidri snacmaker FD 500 ci jak. Tam uz se da regulovat teplota, sice ne uplne plynule ale ty tri stupne tam jsou. Susim sice cele dny,treba ted merunky se mi susi asi 4-5 dní v kuse.Kdyz to chci na nejnizsi stupen, tim padem by se mozna vyplatilo mit vic pater, zatim mam zaklad 5 pater. Tresne jsem susila taky tak. No je dobra, ale nejradeji bych sla do nejakeho food dehydratoru ze zahranici, skoda ze u nas jeste nejsou takove ty co se najdou na zahranicnich vitawebech. Tam je jakýsi excalibur a ten se mi teda fakt libi. No asi bude ale o dost jeste drazsi :roll:
Jo s tou cenou, musis si to zadat treba na seznamu do zboží a vyjedou ti ruzne ceny od ruznych e shopů tak si vyber tu nejlevnejsi nabidku.

Napsal: ned črc 29, 2007 0:37
od dgm
No mě by se líbila nejvíc ta 1000, ale to by doma neprošlo. To dám radši přednost odšťavňovači. Tak zatím ta 500 a až ji strhám, tak potom tu excalibur :lol: :lol: :lol: . Děláš taky nějaký placky na rolování? Má smysl si k tomu objednávat i tu knížku? Ceny jsem se koukala na seznamu ve zboží, tak jsou různé, většinou ty dražší mají k dodání do 2-3 dnů,ty levnější později. Až budu pořizovat odšťavňovač, tak taky poprosím o radu.

Napsal: ned črc 29, 2007 9:32
od Ivana
No já bych právě taky ráda dělala ty placky, to musi byt super, jen nejak nestiham.. knizku nemam, ale v te brozurce co k tomu prodavaji, je par rad a receptů. No taky jsem chtela tu 1000, no jasne to by taky neproslo :evil: Ted by se celkem dobre dalo susit na slunci, ale nevim jak je to v noci, kdyz nestihne uschnout pres den, coz nestihne urcite treba takova pulka merunky. Zkusim mozna ty merunkovy placky, ty se asi budou delat nejjednoduseji, jsou dobre rozmatlatelný. ahoj

Napsal: pát srp 10, 2007 19:06
od dgm
Tak sděluju, že suším o 106, ještě mi nepřišlo všechno, zasílat budou zbytek v pondělí, uvidíme. Je krásná a doufám, že bude i užitečná. Zatím dělám jenom jablka a teď zkouším rolovací placky - jablečno - banánové s různýma příchutěma. Postupně si plánuju aspoň těch 20 pater. Holky, oběma moc děkuju za rady a Reny tobě navíc ještě za ten článek, je to lepší návod jak od nich v knížečce. Když si nebudu vědět rady, tak se ještě zeptám, to víte, začínám ... tak díky a ahoj, musím jít pozorovat :P :P :P

Napsal: pát srp 10, 2007 21:23
od Renáta
:lol: Teším sa, že si spokojná s kúpou. Sušeniu zdar! :wink:

Napsal: úte srp 14, 2007 10:22
od dgm
Tak podávám další hlášení: Křížalky jsou moc dobré, mladší dcera říká, že víc šťávovější.Než z trouby. Jinak jsem dělala placky jablkové se skořicí a medem, jablkovobanánové s vanilkou, jablkové s medem a sezamovým semínkem. Dneska chci zkusit podle receptu Huga z hor kokosky, asi zase s jablkama, a nějaké jinak ochucené, ještě nevím co vymyslím. Jinak na naplnění placek nedošlo, všechny už zmizely. Ta sušička je zázrak, placky se krásně rolují a jsou pružné a šťavnaté. Reny, mohla bys mi prosím napsat, jaká nápň by se do toho hodila, když vynechám tu tvarohovou nebo klasickou šlehačku? Třeba se stane zázrak a nějaképlacky se dočkají i té náplně!!!

Napsal: úte srp 14, 2007 10:25
od macik
dgm píše:Tak podávám další hlášení: Křížalky jsou moc dobré, mladší dcera říká, že víc šťávovější.Než z trouby. Jinak jsem dělala placky jablkové se skořicí a medem, jablkovobanánové s vanilkou, jablkové s medem a sezamovým semínkem. Dneska chci zkusit podle receptu Huga z hor kokosky, asi zase s jablkama, a nějaké jinak ochucené, ještě nevím co vymyslím. Jinak na naplnění placek nedošlo, všechny už zmizely. Ta sušička je zázrak, placky se krásně rolují a jsou pružné a šťavnaté. Reny, mohla bys mi prosím napsat, jaká nápň by se do toho hodila, když vynechám tu tvarohovou nebo klasickou šlehačku? Třeba se stane zázrak a nějaképlacky se dočkají i té náplně!!!
a jakže se dělají ty placky?

Napsal: úte srp 14, 2007 10:38
od jenia
Taky bych ráda věděla, co všechno se dá se sušičkou vyvádět, zní to moc lákavě.

Napsal: úte srp 14, 2007 10:41
od dgm
Já, protože se to teprve učím, tak jsem vyzkoušela postup z rozmixovaných a jako druhé z nastrouhaných jablek, Placka je nakonec skoro ta samá, ale v puse cítíš, jestli je to jemnější, nebo ty kousky. Prostě z té jablečné hmoty i se šupkama jsem oddělila asi vždycky hrnek a půl a dál ochucovala - jak píšu skořicí nebo medem nebo vanilkou, to jsem odebrala míň a ještě do toho přidala vidličkou rozmačkaný banán. To abych věděla, jaká dávka padně na jednu placku. semínek jsem odsypala na množství jedné placky asi pol. lžíci. Sušit podle návodu by se to mělo asi 12 hodin na 55 stupňů, no já jsem to sušila na 35 ale o hodně dýl, s medem a semínkama nejdýl, asi 15,16 hodin, záleží, jak je placka tlustá, ty tenší byly dřív. Velkou inspirací je pro mě článek od Renaty, to se četlo jedna báseň.

Napsal: úte srp 14, 2007 10:57
od jenia
Aha, děkuji moc. To hned zkusím. Vypadá to moc zajímavě. Ale... já mám ta jabka hodně šťavnatá - ta semínka to zahustí? nebo co to zahustí?

Napsal: úte srp 14, 2007 11:13
od dgm
Do mixovaných jsem musela přidat trošinku vody, aby se to začlo mixovat, ale nastrouhaný jsou š ťavnatý i tak, to se spojí i tak medem.. Důležité je proto používat speciální foliové misky přímo pro ty placky. Na těch sítech se dá sušit jenom ovoce které neteče, placky potřebují dno. Když se těch semínek dá moc, tak to jde hůř rolovat a spíš to praská, jako keksy výborné.
Taky jsem dostala ostružiny, ale těch je mi líto sušit, vyzkouším i naše hrozny, už dozrávají ...
Tak jdu na ty kokosové, dám zase vědět.
Ještě bych chtěla zkusit něco jako lněnky od Terezy, ale zatím nevím, jak na to.

Napsal: úte srp 14, 2007 11:19
od macik
dgm píše:Velkou inspirací je pro mě článek od Renaty, to se četlo jedna báseň.
ten článek je někde zveřejněný ?

Napsal: úte srp 14, 2007 11:33
od Renáta
Tak ho sem teda vložím - je písaný pre všežravcov (teda tie plnky - inak plniť zmesou napr. rozpatlané slivky, mak, med, škorica alebo plnky s kombináciou orechov či kokosu) :wink:

NEVŠEDNÁ OVOCNÁ ROLÁDA
Rolády. Ktože by ich nemal rád? V kuchyniach našich mamičiek a babičiek by ste na ich prípravu spotrebovali množstvo vajec, bielej múky, cukru a „čojaviemčoho“ ešte. Uznám, „čojaviemčo“ je dozaista zvláštna ingrediencia. Nehľadajte ju v predajniach s potravinami, doplňte si namiesto nej, ak viete, to, čo patrí do takejto nezdravej rolády. Nepomôžem vám s tým, pretože hoci pečiem celkom rada, bez hanby sa priznávam, že som klasickú roládu ešte nikdy nepiekla. Zato vám však môžem poradiť, ako si bez pečenia za pár minút „upečiete“ roládu, o akej sa vašim blízkym ani nesnívalo. A hneď na úvod dobrá rada – naplňte vždy aspoň dve rolády. Jedna totiž zmizne v maškrtných bruškách vašich stravníkov skôr ako ju stihnete naservírovať.

Do mojej ovocnej rolády nepotrebujete ani gram múky. Zabudnúť môžete aj na vajcia, cukor a ďalšie „čojaviemčo“. Ja však za najväčšiu prednosť nevšednej ovocnej rolády považujem to, že „cestíčko“ na prípravu tejto kráľovnej medzi nepečenými „múčnikmi“ si dokonca môžete pripraviť aj pol roka či rok dopredu. Nie, nezbláznila som sa. Reč je totiž o roláde pripravenej zo sušenej ovocnej placky.

AKO NA TO?
Počas roka zvyknem sušiť ovocie. Možno aj vy. Krájam ho na plátky, suším rozdelené na polovice, drobné plody aj vcelku. Podobne ako vy. Rozkladám ho na sitá v špeciálnej sušičke ovocia, prípadne suším v piecke na chalupe alebo na slniečku. Aj vy? Okrem toho však zvyknem sušiť aj ovocné placky. Vy nie? Ak neviete, o čom hovorím a zaujalo vás to, budem rada, ak budete čítať ďalej.
Ovocné placky sušievam na špeciálnych tenučkých fóliách s vyvýšeným okrajom, ktoré sa kladú na sitá sušičky. Keď som zvažovala, ktorú sušičku kúpiť, vyhrala okrem možnosti zvoliť si teplotu pri sušení práve táto doplnková výbava v podobe misiek z tenučkej fólie umožňujúca sušiť ovocné a zeleninové placky. Verím však, že ak vaša sušička nie je vybavená takýmto dômyselným doplnkom, nebude problém vymyslieť akési „taniere“, fólie či podložky, na ktorých dokážete usušiť ovocné placky podobné tým mojim.
Dostatočne zrelé až prezreté ovocie dôkladne poumývam a rozmixujem na kašu. Nezvyknem ju nijako dochucovať, je úžasná sama osebe. Ale ak na tom trváte, môžete pridať trošku vanilky napríklad do jahodovej kaše alebo broskyňovú ochutiť škoricou. Menej sladkú ovocnú kašu oslaďte medom, obilným sladom alebo pridajte javorový sirup. Ako sa vám páči. Z ovocia, z ktorého to ide ľahko, môžete ošúpať šupu. Takto zvyknem čistiť dobre zrelé broskyne. Ak sa chystáte pripraviť placky z ovocia s väčšími zrnkami, odporúčam vám ovocnú kašu prepasírovať a oddeliť zrnká. Keď máte rozmixovanú ovocnú kašu pripravenú, najprv jemne potrite olejom fólie, na ktoré ju budete vylievať. Nikdy na to nezabudnite! Raz som tento krok vynechala a po usušení som placky nijako nemohla v celku oddeliť od fólie. Dali sa len ťažko zoškriabať po kúskoch. Bolo mi to veľmi ľúto, pretože som sa práve na roládu pripravenú z nich veľmi tešila ako na pikantnú delikatesu – sušila som ovocnú masu z čiernych ríbezlí. Cítite tú ostrú, aromatickú, nádhernú vôňu? Mňam! Moje „kobylky“ sa však tomuto nepodarku veľmi tešili, zmizol „v lufte“. Takže, ak si chcete úspešne pripraviť polotovar na ovocnú roládu, nezabudnite jemne potrieť fóliu olejom. Jemne! Nie akoby ste išli vyprážať rezne. Potom vám už zostáva len rovnomerne naliať rozmixovanú ovocnú masu na fólie vo vrstve vysokej asi 3 až 4 mm a sušiť, sušiť, sušiť. Na jednu fóliu sa mi zmestí asi 2 až 2,5 dl ovocnej kaše. Keď sú placky rovnomerne usušené, oddeľte ich od fólie, utrite spodnú stranu od oleja, aby placky pri uskladňovaní nepotuchli, zrolujte – môžete ich zabaliť do potravinárskej fólie – a odložte na neskoršie použitie. Zvyknem ich uskladňovať vo vysokých nádobách tak, ako sa ukladajú napríklad špagety.

PLŇTE, AKO SA VÁM PÁČI
Táto ovocná roláda mi učarila nielen svojou chuťou, ale najmä neuveriteľnou jednoduchosťou jej prípravy. V čase, keď ju budete plniť, už dávno zabudnete na to, ako dlho vám trvala príprava a sušenie ovocných placiek. Prišla nečakaná návšteva alebo vaše ratolesti prepadla chuť na niečo fajnové pod zub? Nemusíte miesiť cesto a rozohrievať rúru. Siahnite po usušenej ovocnej placke, pekne ju rozviňte, naplňte podľa vlastnej fantázie a stočte ako roládu.
Vynikajúcim základom na plnky do rolád zo sušených ovocných placiek je tvaroh alebo biele tofu. Rozmixujte ho spolu so zrelým ovocím, prípadne kompótom, podľa potreby doslaďte a prichuťte vanilkou. Kombinácie sú nespočetné. Alebo si ako plnku do rolády pripravte parížsky krém. Nezabúdajte však na to, že vaše rolády majú byť aj pastvou pre oči. Napríklad bledú ovocnú placku pripravenú z jabĺčok alebo broskýň preto naplňte krémom, do ktorého ste vmiešali farebne aj chuťovo veľmi príťažlivé jahody alebo čučoriedky (časť z nich môžete roztlačiť, aby pekne zafarbili plnku a časť ponechajte neporušenú – celé čučoriedky sa budú pekne vynímať na priereze rolády).
Roládu zabaľte do alobalu a nechajte ju chvíľku v chlade odpočívať, aby sušené ovocné „cestíčko“ presiaklo plnkou a ľahšie sa krájalo a môžete servírovať.

UŽITOČNÉ TIPY
• Na prípravu ovocných placiek používajte skôr prezreté ovocie, ktoré už netreba prisládzať, pretože má vysoký obsah prírodného cukru.
• Takto možno spracovať ľubovoľné ovocie – marhule, broskyne, jablká, hrušky, slivky, ringloty, jahody, ríbezle, egreše, maliny, černice, čučoriedky...
• Drobné ovocie s množstvom zrniečok (maliny, egreše, ríbezle) možno prepasírovať, placky budú jemnejšie.
• Kombinujte rôzne ovocné kaše. Pripravte si naraz viacero druhov ovocnej kaše a nalievajte ich na fólie pri sušení tak, aby vznikli farebne zaujímavé vzory (napr. kombináciou bielych a čiernych ríbezlí).
• Ak pripravujete ovocnú kašu z ovocia s menším obsahom vody (napr. marhule), môžete do kaše pridať trochu vody tak, aby sa vám kaša dobre nalievala do fóliových misiek. Nebojte sa, žeby ste pridaním vody zbytočne predĺžili čas sušenia.
• Do ovocnej kaše môžete pridať rôzne semienka, pomleté či posekané oriešky, kokos alebo pšeničné klíčky. Takáto placka sa vám po usušení už nebude dať stočiť do rolády, ale je výbornou a zdravou pochúťkou, keď zatúžite po sladkom. Po usušení ju nakrájajte alebo natrhajte na kúsky a skladujte ako sušené ovocie. Vaše deti sa potešia, ak ju nájdu pribalenú spolu s desiatou do školy.
• Niektoré druhy ovocia a zeleniny (áno, takto si môžete nasušiť aj zeleninové placky a plniť ich na slano napr. syrovou plnkou vymiešanou s maslom či plnkou z marinovaného tofu s pridaním postrúhanej zeleninky s tofunézou – majonézou vyrobenou z tofu) možno pred sušením krátko povariť (napr. jablká či dyňu hokaido).

Odvahu pri experimentovaní s ovocnými (i zeleninovými) plackami a dobrú chuť!

Napsal: úte srp 14, 2007 11:44
od Renča
Číst to při půstu- to je tedy utrpení.

Napsal: úte srp 14, 2007 11:50
od macik
děkuji za inspiraci, už se nemůžu dočkat, až si koupím sušičku-chci ale nějakou lepší a tak to bude asi až příští rok... :? ...no nic, jdu vyvenčit psy, abych rozchodila hlad....už jsem vysosala hafo teplé vody, ale pořád mi škrundá v břiše....uff

2 tomikk,Michal

Napsal: sob zář 15, 2007 7:30
od FyBy
Mate nejake prime zkusenosti s Lequip a Excalibur? Lequip se u nas koupit normalne jiz da a sice model 528 asi za 6000. Ale myslim, ze ma vetrak vespod. Nejlepsi by byl ten excalibur, jak odkazoval tomikk, jenze ten je 110V. 220V tam maji jen nejaky kruhovy model od jine firmy.

Lze nejak poridit 220V Excalibur? Nevite nekdo? Pripadne mate nekdo nejaky model od Lequip s bocnim vetrakem jako ma Excalibur?

Diky :-)

Napsal: sob zář 15, 2007 8:14
od FyBy
Jeste je reseni prikoupit menic napeti. Jediny, ktery by prichazel v uvahu je http://www.ges.cz/?lang=cz&cur=CZK&ipp= ... ES07506655 .

Nejblizsi vykonnejsi jsou snad az 1kW za 4000, nic lepsiho jsem nenasel.

Kazdopadne tento 300W model by snad zvladl ten nejmensi z Excalibur modelu - 2400. Ten by mel mit prikon 220W. Jenze je to asi kapku neefektivni.

Resil jste nekdo podobnou situaci timto zpusobem?

:-)

Napsal: pon zář 17, 2007 19:13
od FyBy
Tak jsem trosku patral a vypatral jsem, ze se delaji i 220V modely Excaliburu,ale nejlevnejsi stoji snad okolo 230$ :-(. Daji se objednat primo od vyrobce nebo napriklad od nemeckeho distributora s tim, ze co normalne stoji v dolarech, to stoji v nemecku v eurech :-(.

Napsal: ned bře 30, 2008 21:59
od Marci
mate prosim nekdo zkusenost se susenim merunek?jake jsou vysledky?

Napsal: pon bře 31, 2008 0:08
od Hugo z Hor
Maria píše:mate prosim nekdo zkusenost se susenim merunek?jake jsou vysledky?
Já mám s něma zkušenost vyloženě negativní, asi jsem něco udělal špatně, ale vůbec se mě jako jedny z mála druhů ovoce, co jsem zkoušel nepovedly - a to jsem je zkoušel sušit vícekrát (jednou byly přesušené a tvrdé jak beton, podruhé jsem je nedosušil a když jsem to nechal tak mezi, tak sice byly suché akorát, ale nebyly dobré. Ty "průmyslově" sušené jsou asi něčím napatlané (nebio asi cukrem + nějakými éčky, bio asi nějakým olejem, kterýžto nechci na "domácí sušené" používat), jinak si to nedokážu vysvětlit. Třeba takový ananas, banány či mango jsou sušené výtečně, zachová se i chuť (já jím sušené vyjímečně, jen pokud není přístup k čerstvému, což už nebývá často, proto ho používám na výrobu různých "maškrtek") :wink:

Re: SUŠIČKY a sušení...

Napsal: sob říj 18, 2008 15:30
od veri
Jenom informuju, že jsem při brouzdání na netu našla: http://aukro.cz/item459659476_susicka_excalibur.html :lol: Já na ni nemám :lol:

Re: SUŠIČKY a sušení...

Napsal: ned říj 19, 2008 8:15
od k.winky
Tak včera přinesl táta domů sušičku ... Je to nějaká firma z Nového Zélandu "Ezidri" - Snackermakers FD 500 ... Měla by to prý být špička mezi sušičkami, tak nevím ... Vypadá ale docela dobře ... Má tři stupně sušení a 15 pater, což si myslím, že ani nevyužiju ... Sušené taky nekonzumuji v kilech, ale když už tu je, tak se na něco určitě využije ... Ať třeba krekry nebo taky na obrázku ukazují, že u některého ovoce (třeba jahody) je jde rozemlýt a pak sušit placky, že kterých se pak dají dělat ruličky ... A napadlo mě, že by se pak dali něčím plnit ... Chtěla bych vymyslet něco na vánoce ... Budu samozřejmě dělat kuličky a v sušičce bych mohla "upéct nějaké cukrový" :) ... Jaké máte vy zkušenosti ? Nemáte někdo nějaké tipy, triky ? Leží mi tu pořád v krabici a nějak nevim co s ní :lol:

Re: SUŠIČKY a sušení...

Napsal: ned říj 19, 2008 9:20
od Renáta
Tá sušička je skvelá - už sme tu u nej debatovali (aj o tých plackách) - mrkni staršie diskusie.

Re: SUŠIČKY a sušení...

Napsal: ned říj 19, 2008 10:05
od veri
Přesně tuhle si plánuju koupit sama v listopadu, sice mě to vyjde draho, ale investuju do sebe, tak až budeš mít taky nějaké zkušenosti, tak je sem napiš :D