CHLOROFYL - v čem ho konzumovat a jak...

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

v tescu som dnes kupil petrzlenou vnat, svieza, velke bujne trsy. sice 120 za kilo, ale rozhodne stoji za vyskusanie.
rozmixoval som jeden trs /cca 200g/ s vodou, precedil cez sitko.
stava skoro ako z GS.. :wink:
neviem kolko tam bolo toho chlorofylu a ci to nie je cenovo nevyhodnejsie oproti chlorelle, mam ale silny pocit ze som na to chytil zavislost.
Naposledy upravil(a) 800914 dne pát srp 18, 2006 19:54, celkem upraveno 1 x.
Danka
Příspěvky: 75
Registrován: ned úno 12, 2006 0:21
Bydliště: Lisbon, PT

petrzlen?

Příspěvek od Danka »

Ahoj cisielko (nepamatam si uz ake,ale zacinas s 8).

Co sa tyka stavy z petrzlenovej vnate, ja mam taky osobny intuitivny nazor aj zivotnu skusenost zaroven, ze vsetkeho vela skodi. Neviem ako v pertzlene a jeho vnati, ale v pastrnaku su nejake rakovinotvorne latky (psoraleny vraj, neviem, co to je). Citujem:

"These contain toxic psoralens, which are potent light-activated carcinogens and mutagens not destroyed by cooking [Ivie 1981]. Parsnips contain psoralens at a concentration of 40 ppm, and Ivie [1981, p. 910] reports:

[C]onsumption of moderate quantities of this vegetable by man can result in the intake of appreciable amounts of psoralens. Consumption of 0.1 kg of parsnip root could expose an individual to 4 to 5 mg of total psoralens, an amount that might be expected to cause some physiological effects under certain circumstances..."

Ja som dost fanatik do studia toho (a zacinam pomaly praktikovat), co nam mozu dat divoke byliny, ked uz sa bavime o tom chlorofyle. Napr obycajne mrliky a lobody (cesky merlik vsebodr, merlik bily, rozne lebedy). Je to zabudnuty "plany spenat", dnes uz rastie len ako burina...
Vraj maju velmi nizky obsah kyseliny stavelovej, cim su vlastne zdravsie, ako spenat.


A napr taky "merlik bily" ma vraj 245 mg vitaminu C v 100 g (asi ako 3/4 kg pomarancov). A o mnozstve inych mineralnych latok ani nehovorim. Teda ziadne preslachtene chemicke bombony, ako spravne podotkol Johny na adresu ovocia (plati to aj o mnohej zelenine), co je dostat v supermarketoch (aj tych bio).
:-)
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

dik za tipy, kde rastie ten merlik vo februari? :lol:
Uživatelský avatar
Johny
Příspěvky: 566
Registrován: ned úno 29, 2004 23:55
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Johny »

:lol: Možná ho huběj tam někde aby vyrostla ta petrželka..
Danka
Příspěvky: 75
Registrován: ned úno 12, 2006 0:21
Bydliště: Lisbon, PT

rastie rastie

Příspěvek od Danka »

no jasne, ze rastie, ale asi nie v CR a SR :-( zial
Ale sak moje tipy su na cely zivot, nie iba na par dni :-)
:-)
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

divoke rastliny su v zime mimo hru, takze sa snazim riadit heslom, ktore ma ako motto alchemist.
mam doma knihu -jezte plevel-. dala mi celkom uzitocne informacie o divokych rastlinach, jediny problem je v tom, ze by som si kvoli ich praktickej aplikacii potreboval na vychadzku do batozka pribalit aj vseobecny atlas celeho rastlinstva. tych obrazkov je tam naozaj poskromne.
otazka toho, co sa da povazovat za zdrave a co nie sa pri hlbokom vnore naozaj moze zacat javit ako multi-komplexna zalezitost, len ma tak v tejto suvislosti napada, co by asi povedal pan klobaska na tvrdenie ze uz ani petrzlenova vnat nie je zdrava.. :lol:
Danka
Příspěvky: 75
Registrován: ned úno 12, 2006 0:21
Bydliště: Lisbon, PT

mozno...

Příspěvek od Danka »

Mozno zdrava je. Uvedeny citat sa asi zaoberal skor pastrnakovym korenom, a skor som mala na mysli to, ze viac ako 200g za par dni by som urcite nedavala, lebo ... vsetkeho vela skodi. Nasi predkovia podla mna vedeli, co hovorili.
Ja by som na SK vyuzivala zimu na studium podobnych knih. Ale kedze v SK nie som, ale v Portugalsku a teraz tu dozrievaju pomarance, tak sa pomaly poobzeram po miestnych zdrojoch.

No nic, idem si dat este jednu mrkvu... :-))
:-)
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

viac, viac, viac :shock:
Uživatelský avatar
tvx
Příspěvky: 2535
Registrován: pát čer 11, 2004 12:12
Bydliště: Praha 9
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tvx »

petrželka kadeřavaá v pohodě dejchnula i ty mrazy a jako jedna z mála v plné krásena zahradě zasuž zelená se... většinou ji zobu ráno, a žvýkám si cestou do práce...
podle mě je to jedna z neodolnějších a nejvděčnějších věcí co na zahradě mam.
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

tvx:
nebolo to zle, ten posledny rym ale nabuduce vypilovat dohladka.
skus nahodit forum "ódy na zel-ovoc". mozno sa chyti..
Danka
Příspěvky: 75
Registrován: ned úno 12, 2006 0:21
Bydliště: Lisbon, PT

Inspirovali ste ma

Příspěvek od Danka »

Inspirovali ste ma,

Hlavne Ty osem ....... atd
Aj ked ste pisali, ze si neviete co vziat na tury/ stanovacky/ hrebenovky atd

Rozhodla som sa nasledovne:
V lete idem na Slovensko na dovolenku. Pekne zoberiem batoh a pojdem do lesika. A skusim sa zivit korienkami a bylinkamiii (aj semienkami trav samozrejme, aj o tych sa v mojich oblubenych knizkach vela pise) Vela byliniek uz poznam, dalsie poskusam a VSETKO POFOTIIIM a zdokumentujem a aj do dennicka akehosi chutove zazitky skusim pacnut a prinesiem tunak spolubojovnikom :-)))

Tak uz nebude sa mat kto stazovat ze bylinku nevie rozpoznat.
Momentalne uz viem o desiatkach druhov,c co sa daju papat, tak uvidime, ci si budem trufat, aby sa moj zoznam rozrastol, ale milujem toto Hobby, podla mna je tym smerom dost slubna cesta.

Dakovala za inspiraciu.
:-)
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

z tvojich podkladov /ak budes fotit digitalom a pisat do komputru/ by urcite niekto zo zdejsich vedel spravit jednoduchy funkcny web.
nase creva a penazenky ti /vam/ budu vdacne :D
Danka
Příspěvky: 75
Registrován: ned úno 12, 2006 0:21
Bydliště: Lisbon, PT

ano ano

Příspěvek od Danka »

Sli by sme viaceri (najmenej dvaja alebo mozno ak zlanarim aj kamaratku, tak traja). A pofotim samozrejme digitalom (iny nemam) a ak sa tu zdejsim bude pacit, ponuknem ako velku reportaz.

Inac aby som nebola az taka skupa, podelim sa s mojou favourite knihou: vola sa to "Plane rostliny k jidlu". Autor nejaky detlev neviemaky, uz si to presne nepamatam, nemam ju tu. Objednala som si druhy kus dnes z webu dunaj.sk ak by to este niekto z vas chcel citat.
je to podla mna paradna knizocka, autor nachodil po prirode az az a vsetko, o com pise, zda sa vyskusal na sebe. Su tam vyborne komentare typu: je velmi vyzivna, ale mate pocit, ako keby ste zvykali koberec.. a podobne (vacsinou pozitivnejsie).
Je tam plno farebnych fotiek, je v cestine a tusim su tam aj slovenske nazvy rastin, ale neviem na 100% teraz.
takze tak, ja sa lucim, a dufam, ze mi moj projekt vyde, drzte palce (chcela som to aj tak urobit uz davno, ale fotenie ma napadlo az teraz).
:-)
Uživatelský avatar
jan buka
Příspěvky: 343
Registrován: čtv pro 30, 2004 23:21
Bydliště: Teplice, Mrštíkova 6
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jan buka »

Ahoj Danka,

skvělý projekt... držím palečky... těšíme se už na výsledek...

Honza Buka :wink:
Přítomný okamžik je vše, co máme ...
Janina
Příspěvky: 289
Registrován: ned úno 19, 2006 17:39

Příspěvek od Janina »

danka
paradna knizocka, autor nachodil po prirode az az a vsetko, o com pise, zda sa vyskusal na sebe. Su tam vyborne komentare typu: je velmi vyzivna, ale mate pocit, ako keby ste zvykali koberec.. a podobne (vacsinou pozitivnejsie).
Mám ve svém PC zanesené pèkné fotky vsech lécivek je jich nad 3 ooo, jistè tam budou i ty "jedlé", kdyby se Ti chtèlo, potrebovala bych ceské+latinské názvy a vytáhla bych fotky....
jak by se Ti chtèlo, a kdyz ne, bych si usetrila práci...
je to jen návrh

Já na dlouhých turách v Bavorsku utrhávám nèjakýmu jehlicnatýmu stromu zelené konce, jsou fakt chutný, a díky tomu si nepotrebuju tahat vodu, osvezí a stací zelená "miminka", ví snad nèkdo jak se to jmenuje?
Uživatelský avatar
Sylva B
Příspěvky: 121
Registrován: pát lis 04, 2005 7:03
Bydliště: Mississippi

Příspěvek od Sylva B »

Danka
Merlik -Je to zabudnuty "plany spenat", dnes uz rastie len ako burina...

Ahojky Danka,
ja sice nevim, co je to burina (plevel?), ale docela me prekvapilo, ze je merlik tak vzacny. V Cesku jsme ho pestovali na zahrade, semena jsem sehnala celkem bez problemu. Pravda je, ze uz je to docela dlouho... :roll:
HUMANS AREN'T THE ONLY SPECIES ON EARTH. WE JUST ACT LIKE IT!
Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzi »

Detlev Henschel: Plane rostliny k jidlu

tu knizku tady vlastni vicero lidi a take ji doporucuju
clovek se u ni i zasmeje jak pise Danka
rostliny jsou take ohodnoceny 1-5 dle chuti
jsou tam i ruzne recepty...
obrazky mi pripadaji dostatecne, ja to mam tak ze spoustu rostlinek znam ale netusim jak se jmenuji, takze mi staci jedna fotka a je mi to jasne
take je v te knizce myslim receno s cim je tu danou rostlinku mozno splest a zda je to nebezpecne
a format jeste tak akorat do kapsy ci batuzku
Danka
Příspěvky: 75
Registrován: ned úno 12, 2006 0:21
Bydliště: Lisbon, PT

Příspěvek od Danka »

:) Dakujem vsetkym za rozprudenie diskusie. Ano ano to je presne ta naj knizka. Este som sa nechala vela inspirovat nejakym taborom tusim zazitkovej archeologie, kde sa snazili napodobit zivot davno minulych dob a tiez sa hodne zivili "planymi rastlinami". Mala som k tomu taboru pozicanu taku knizocku, ta mi tiez dla par infosiek.
A pre dalsich zhavych vyuzit zimu na studium aj mnoho knih o liecivych rastlinach pise aj o ich "vyuziti v kuchyni", no my z tohto fora moc kuchynu nepotrebujeme, ale proste casto je tma popisane, ze sa da rastlinka aj jest a co-to k nej.

Este je celkom fajn Zelene koreni II / plane druhy. Je tam sice spusta receptov varena (a castokrat s masom :cry: ) ale skoro kazda rastlinka ma za recept salatik a velmi vela sa o tych rastlinkach clovek dozvie.


Sylvinka: ano, burina je plevel.
Merlik (mrlik) praveze vzacny nie je, len ho ludia trhaju namiesto jedenia alebo nan sypu pesticidy, lebo ho povazuju za plevel a pritom je zrejme castokrat daleko zdravsi a vlastne vyzivnejsi, ako to, co pestuju...

No a nie je to sila, jest rastlinky z cistej prirody (alebo aspon najcistejsej, ako sa len da), preziarene slnkom s energiu lesa a navyse este su to aj liecive rastliny vlastne. Tak tomu ja hovorim siiila.
:-)
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

a k tomu vsetkemu este aj ta prechadzka a cerstvy vzduch a..
treba uz len cakat, jar zatial prisla vzdy. uvidime ci pride aj tohto roku.
Uživatelský avatar
zuzi
Příspěvky: 472
Registrován: stř bře 03, 2004 21:10
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od zuzi »

Danko, cteme stejne knizky!
Zelene koreni take vlastnim. Autorkou je Dagmar Lanska. Mam od ni uz nekolik knizek. Myslim si, ze ta pani zna opravdu kazdou rostlinku ktera v CR roste. Napsala uz spoustu knizek - vetsinou pridava bylinky k varenemu, ale popisuje i vyrobu ruznych tinktur, oleju, napoju.... Ja jsem nekolik jejich knizek (treba z 80. let) koupila i v antikvariatech.
Uživatelský avatar
Sylva B
Příspěvky: 121
Registrován: pát lis 04, 2005 7:03
Bydliště: Mississippi

Příspěvek od Sylva B »

Danka píše:Sylvinka: ano, burina je plevel.
Merlik (mrlik) praveze vzacny nie je, len ho ludia trhaju namiesto jedenia alebo nan sypu pesticidy, lebo ho povazuju za plevel a pritom je zrejme castokrat daleko zdravsi a vlastne vyzivnejsi, ako to, co pestuju...

... :oops: oops, ...ja hlava :? ...a pritom staci tak malo :roll: - poradne cist :lol:

diky :P
HUMANS AREN'T THE ONLY SPECIES ON EARTH. WE JUST ACT LIKE IT!
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

http://www.cgfplus.cz/index.asp?start=6&idc=546
tento clanok ma presvedcil ze pestovat choleru v lavore zatial nebudem. o dezintegracii som pocul uz predtym, myslel som ale ze by sa dala nahradit intensiv-chewingom, pripadne velkym kladivom /aj ked este stale predpokladam ze to tak skutocne je, urcite len blafuju previti marketingovi../ jediny problem pri snahe pestovat CH doma by bol zrejme pristup k nenarusenym bunkam ako zakladu pre pestovanie. vsetky produkty su zrejme narusene a tym padom deaktivovane. urcite si tie zive chrania ako sirup na kofolu. slnecny svit by bol riesitelnejsi problem, podla mna by sa to dalo aj na zahradke v provizornej /skoro/ sterilnej nadrzi. ten ich hrabak by som bol kludne dvakrat denne ja. nemate niekto info kde by sa dali zive kultury zadovazit? nepracujete nahodou niekto v tej třeboni? 8)

inak chvalim firmu ktora na svojich komercne zameranych strankach nema problem zachovat v ramci moznosti snahu o objektivnost. co je zrejme z viacerych informacii. /a medzi linkami uvadzat aj svojho najvacsieho konkurenta.. ktoreho stranky podla mna nedosahuju informacnu uroven tejto/.
tak dufam ze mi za reklamu poslu za hrst zivych buniek. ehm no nic, aspon som skusil. :)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

800914 píše:http://www.cgfplus.cz/index.asp?start=6&idc=546
tento clanok ma presvedcil ze pestovat choleru v lavore zatial nebudem. o dezintegracii som pocul uz predtym, myslel som ale ze by sa dala nahradit intensiv-chewingom, pripadne velkym kladivom /aj ked este stale predpokladam ze to tak skutocne je, urcite len blafuju previti marketingovi../ jediny problem pri snahe pestovat CH doma by bol zrejme pristup k nenarusenym bunkam ako zakladu pre pestovanie. vsetky produkty su zrejme narusene a tym padom deaktivovane. urcite si tie zive chrania ako sirup na kofolu. slnecny svit by bol riesitelnejsi problem, podla mna by sa to dalo aj na zahradke v provizornej /skoro/ sterilnej nadrzi. ten ich hrabak by som bol kludne dvakrat denne ja. nemate niekto info kde by sa dali zive kultury zadovazit? nepracujete nahodou niekto v tej třeboni? 8)

inak chvalim firmu ktora na svojich komercne zameranych strankach nema problem zachovat v ramci moznosti snahu o objektivnost. co je zrejme z viacerych informacii. /a medzi linkami uvadzat aj svojho najvacsieho konkurenta.. ktoreho stranky podla mna nedosahuju informacnu uroven tejto/.
tak dufam ze mi za reklamu poslu za hrst zivych buniek. ehm no nic, aspon som skusil. :)
zajímavé, opravdu, jen mám pořád malou pochybnůstku, jestli po nás skutečně chtějí tak hluboké vědomosti, aby se člověk mohl "normálně" živit
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

neviem ci su to prave tie hluboke vedomosti, mna len napadlo ze by nemuselo byt az taky problem dopestovat ju v lete namiesto spenatu.. teda keby bol k dispozicii funkcny zaklad. stale mam pocit ze s tou cenou ein bischen uleteli.. ak sa to vyrobi napr. v cine a dovezie k nam standardnym sposobom nevyuzivajucim kozmicke lode atp tak by som ocakaval cenu niekolkonasobne nizsiu. ten vyrobny proces zase az taky nakladny nebude.. skor je to o uzitkovej hodnote a tym padom sa dostavame k cene ktora zrejme mnohych ludi od kupy odradi. asi mi ale iba zase hrablo :)
Peťka
Příspěvky: 196
Registrován: pát bře 04, 2005 11:56
Bydliště: Leskovec nad Moravicí

k domácímu pěstování chlorelly...

Příspěvek od Peťka »

800914 píše:http://www.cgfplus.cz/index.asp?start=6&idc=546

a medzi linkami uvadzat aj svojho najvacsieho konkurenta.. ktoreho stranky podla mna nedosahuju informacnu uroven tejto/.
tak dufam ze mi za reklamu poslu za hrst zivych buniek. ehm no nic, aspon som skusil. :)
Nějak v tom bádáš... :)

Největší konkurent na českém, slovenském a od října i polském trhu není pro prodejce Chlorella Tabs naprosto okrajová Třeboň se svými cyklicky se opakujícími se produkčními problémy, ani další 3 firmy dělajícími ve větším (ale ve svém sortimentu jen okrajově) green foods ale firma Green Ways - přes 75% všech zelených potravin v ČR a SR dělá právě ona. (Během 5-ti - 7 let let je to už trh počítající stamiliony obratu prakticky z nuly a to teprve začíná)
Chlorella Tabs je ze stejného "chovu" jako GW chlorella s tím rozdílem, že GW chlorella je "dezintegrovaná" jinou technologií - STEAM. Výsledný rozdíl je v mnoha parametrech (nikoliv levné mechanické rozbití - vylití a následná oxidace obsahu, ale speciální technologie vyrábějící z buňky za nízkých teplot "křížalu" - obal popraská ale obsah zůstává neporušen.) Je to i z několika dalších podstatných důvodů nejvyšší světová jakost. Proto například jako jediná je GW schopna uvádět i množství feoforbidů (deriváty chlorofylu) - potenciálních alergenů. Filozofií GW je orientace na absolutní špičku - podobně jako například u ječmene - nikoliv seno, ale šťáva, nikoliv Green Magma s 30% přídatných látek, ale 100% čistý prášek, nikoliv mechanické rozbourání chlorelly, ale STEAM, nikoliv "skleníková" chlorella, ale přírodní... Podobně jako i v jiných oblastech jsou etalony kvality a běžná produkce. V oblasti chlorelly (nového trendu, nového typu produktu) se občas objevují i případy, kdy je chlorella ve kvalitě II určená jako příměs do potravin typu těstoviny apod. či dokonce kvalitě III - pro zvířata nabízena jako potravní doplněk pro lidi. Toto vše časem pomine - s narůstající trendovou křivkou a trh se vystabilizuje. Bude existovat více velkých dodavatelů chlorelly (a dalších zelených) v celkem srozumitelné škále kvalit a cen. Jako je rozdíl mezi Lidlem a prodejnou zdravé výživy. Mezi vietnamskou tržnicí a značkovým obchodem. (nehaním nic z toho... :D ) A neustále narůstající tisíce nových uživatelů - hnané trendovou křivkou - si budou hledat ten "svůj" produkt, který právě jim bude odpovídat kvalitativně, komunikací, filozofií, komplexností, službami, přidanými hodnotami a samozřejmě i cenou.
Pokud jde o pěstování - to asi vzdej - něco jsem naposlouchal a načetl a třebas takový technologický problém - separace - to už je fakt oříšek. Nebo například zabezpečení proti kontaminaci (chlorella má obrovskou absorbční schopnost -což je dobré v lidském těle pro detox, ale riziko při výrobě) - ne všechny chlorelly z českého trhu dopadly před 4 lety při testech nezávislé japonské laboratoře dobře. To už spíš je zajímavější a jednodušší pěstování Mladého ječmene v truhlíkách a odšťavování - viz. Kniha o nápoji z trávy.
Určitě máš rád - stejně jako já - Járu Cimrmanna... :)
Naposledy upravil(a) Peťka dne pon srp 21, 2006 8:57, celkem upraveno 1 x.
green revolution
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

este som tvoj prispevok nedocital do konca, len pozn ze som tym konkurentom myslel green ways a ne terbonskych junakov
http://www.cgfplus.cz/index.asp?start=6&idc=182
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

mas pravdu, bola to tak trochu nadsadena vec, len som skusil pichnut do osieho hniezda co to spravi.. myslis ale ze pestovanie CH doma raz nebude standardom? pmn tak ako bol niekedy personal komputer pristupny len pre tisic, desattisic, sto atd atd /a urcite sa vo vyvoji tiez uplatnovala zasada nerobit prilis velke skoky aj ked uz to bolo technicky mozne../, tak isto by sa pri troche snahy v dnesnej technicky orientovanej dobe dala vyvinut cenovo dostupna technologia domaceho growingu.. akurat ze sa to zrejme v sucasnej dobe moc nehodi.. kym nevyprcha ten pociatocny hajp /ktory je zrejmy este aj po tych 50 rokoch od zaciatku umeleho pestovania CH/ bolo by to z hladiska ekonomiky kontraproduktivne. s tym treba nastupit az ked sa do toho zacne sprtat nebezpecne vela rejpalov.. potom im pan chlorela velkodusne prinesie do obchodov home-grow kity a zase sa zacne novy boom. jednoducha vec, nebudes predsa davat ludom produkt ktory bude urcite ziadany aj o par rokov. radsej potlacis na pilu s tym co sa da predat hned. a to dalsie mas ako zalohu. alebo myslis ze vedenie firiem predavajucich zdrave potraviny musi byt automaticky samaritanska institucia?
Peťka
Příspěvky: 196
Registrován: pát bře 04, 2005 11:56
Bydliště: Leskovec nad Moravicí

Příspěvek od Peťka »

800914 píše:mas pravdu, bola to tak trochu nadsadena vec, len som skusil pichnut do osieho hniezda co to spravi.. myslis ale ze pestovanie CH doma raz nebude standardom? pmn tak ako bol niekedy personal komputer pristupny len pre tisic, desattisic, sto atd atd /a urcite sa vo vyvoji tiez uplatnovala zasada nerobit prilis velke skoky aj ked uz to bolo technicky mozne../, tak isto by sa pri troche snahy v dnesnej technicky orientovanej dobe dala vyvinut cenovo dostupna technologia domaceho growingu.. akurat ze sa to zrejme v sucasnej dobe moc nehodi.. kym nevyprcha ten pociatocny hajp /ktory je zrejmy este aj po tych 50 rokoch od zaciatku umeleho pestovania CH/ bolo by to z hladiska ekonomiky kontraproduktivne. s tym treba nastupit az ked sa do toho zacne sprtat nebezpecne vela rejpalov.. potom im pan chlorela velkodusne prinesie do obchodov home-grow kity a zase sa zacne novy boom. jednoducha vec, nebudes predsa davat ludom produkt ktory bude urcite ziadany aj o par rokov. radsej potlacis na pilu s tym co sa da predat hned. a to dalsie mas ako zalohu. alebo myslis ze vedenie firiem predavajucich zdrave potraviny musi byt automaticky samaritanska institucia?
Ono to není vůbec vosí hnízdo. Prostě sovy často nejsou tím, čím se zdají být.
Domácí pěstírna chlorelly... Fakt je to technologicky jinde. Podívej - vezmu Tvůj příklad - ty compy, ale ty kompy si nepěstuješ doma, neskládáš si je součástku k součástce, ty se vyrábějí v megasériích a prodávají jako hotové (nebo maximálně standartizované na základní desky, harddisky... se skládají, ale prodávají se konečnému uživateli jako celek . a to z důvodu složitosti technologie, nikoliv proto chránit zdroj zisku). Jiná situace je s travními šťávami, ty konkrétně GW v knize Václava Rathouského prezentuje i jako možnost domácího pěstování s konkrétním návodem jak na to. Tam je to technologicky možné.
Budoucnost bude u nás stejná jako momentálně v USA, Japonsku, kde jsou s celým trendem nejdál. Koupíš tam organic ječné travní lístky, které doma projedeš na GS, koupíš tam mraženou šťávu, koupíš tam sušenou šťávu, koupíš tam sušené seno, koupíš tam chlorellový prášek, koupíš tam chlorellové tablety, koupíš tam chlorellové tyčinky, chlorellové pasty... Nikde se neprodávají samopěstící sety... Prostě tak to je. Není na to přizpůsoben klient. I klíčení - klíčící misky - tak dobrá věc v zimě jak sehnat živou energii - jsou jen pro vyvolené - nikoliv pro masový trh. Totéž s pěstováním ječmene v truhlíku - pro ojedinělé - kteří si tu práci dají, mají prostor, mají Slunce (pokud Ti jde o chlorofyl - dostatek Slunce je podmínka), mají GS a hlavně vůli do toho všeho a navíc ještě čištění GS... po ranním green shotu :D Forma chlorelly i ječmene je maximálně chytrá, pragmatická. Za 8,85 za zelený džus GW se vzdávám možnosti nakoupit truhlíky, osadit, na parapety, sklízet, umývat, šťavit čistit... :D Souvisí s reálným poznáním trhu a lidí vůbec.
O slupku cibule výš... GW považuju za cestu. Správným směrem pro většinu i když ji využije trendově v našich kulturních a geopolitických podmínkách do 15 let zhruba pouze 20% obyvatelstva. A z nich teprve se budou generovat pouhé stovky, tisíce rodin, které si budou chtít pěstovat sami. Nejen zelené listoví. I jablíčka. I mrkev. I dýně hokaido. I obilí. Na rodových osadách. S Láskou a přímou komunikací mezi tím co je nejvíc živé a až to vyroste - poslouží to svému zahradníkovi jako jídlo. To je absolutní hi-tec. Ale ani tam si nikdo nebude pěstovat chlorellu... Tu si jako i jiné potraviny na podzim a v zimě - prostě koupí ve zdravé výživě či díky členství v síti přímo u konkrétní distribuční firmy. No doufám, že je to srozumitelné. Jára Cimrman - podobně jako často já a i spousty dalších géniů - byl především průkopníkem slepých uliček... :D :D :D
green revolution
Renáta
Příspěvky: 5025
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta »

Ahoj, spomenul si dyne hokaido. Dosť ich pestujeme a na jeseň a cez zimu konzumujeme. Ale ako raw som ešte neskúšala. :oops: Používaš ju za surova? Odšťavuješ, strúhaš do šalátov? Má veľmi tvrdú šupu, ktorá varom zmäkne, ale na surovo ju treba asi odstrániť... Vďaka za radu.
Mimochodom, myslíte, že tá chlorela, zelený jačmeň a pod. sú fakt také nevyhnutné? Nič z toho neužívame ani môj synátor, ani ja. Mali by sme začať? Nemám pocit, že nám to chýba? Prečo to užívate Vy? Teda, sorry, ak je to hodne blbá otázka :shock:
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Příspěvek od buc11 »

Renáta píše:Ahoj, spomenul si dyne hokaido. Dosť ich pestujeme a na jeseň a cez zimu konzumujeme. Ale ako raw som ešte neskúšala. :oops: Používaš ju za surova? Odšťavuješ, strúhaš do šalátov? Má veľmi tvrdú šupu, ktorá varom zmäkne, ale na surovo ju treba asi odstrániť... Vďaka za radu.
Mimochodom, myslíte, že tá chlorela, zelený jačmeň a pod. sú fakt také nevyhnutné? Nič z toho neužívame ani môj synátor, ani ja. Mali by sme začať? Nemám pocit, že nám to chýba? Prečo to užívate Vy? Teda, sorry, ak je to hodne blbá otázka :shock:
Já jím dost zelenýho a pro chuť si to dávám jako bombon, jak jsem již uváděl a v zimě víc. Žena bere větší dávky a jačmeň jen v zimě.
A záleží na celkové kompozici potravy, když chci neutralizovat tu spoustu ovoce, tak je něco takovýho zelenýho tělem přímo požadováno.
čistí frutoši, si čas od času vsunou to jejich celery, květa jí zas aloi
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

souhlasim s tim že si tělo o něco zelenýho vyloženě řekne když potřebuje

souhlasim s tim, že kdyby to bylo tak easy, tak by si lidé pěstovali ječmen v truhlíku - dělá to lidí opravdu minimum

souhlasim s tim, že pěstování a hlavně zpracování chlorelly má k easy hodně daleko, spíš blíž k v domácích podmínkách impossible
Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2498
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS »

Renáta píše:Ahoj, spomenul si dyne hokaido. Dosť ich pestujeme a na jeseň a cez zimu konzumujeme. Ale ako raw som ešte neskúšala. :oops: Používaš ju za surova? Odšťavuješ, strúhaš do šalátov? Má veľmi tvrdú šupu, ktorá varom zmäkne, ale na surovo ju treba asi odstrániť... Vďaka za radu.
Mimochodom, myslíte, že tá chlorela, zelený jačmeň a pod. sú fakt také nevyhnutné? Nič z toho neužívame ani môj synátor, ani ja. Mali by sme začať? Nemám pocit, že nám to chýba? Prečo to užívate Vy? Teda, sorry, ak je to hodne blbá otázka :shock:
Rento, take nic z toho neuzivam
Uživatelský avatar
Katarína
Příspěvky: 2190
Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Katarína »

Ja som dynu hokaido kedysi jedla (iba surovu). Osupala som si ju a zjedla.
Renáta
Příspěvky: 5025
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta »

Tak s tými "bonbónmi" ešte asi počkám. Jeme dosť zeleného všelijakého, teda mimo pondelka (pôst). Hokaido na surovo skúsim. :wink:
Vďaka za odpovede.
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

petka: jo berem, mna len tak trochu ovladla myslienka na akvarium prekypujuce zelenou masou..

a tiez som na pana chlorelu zrejme nejak podvedome nadurdeny.. na pocatku bola myslienka uplne inde, taka je ale asi doba, vlastne mu nemam co vycitat. co na tom ze projekt riasy mal povodne nasytit hladne krky v rozvojovych krajinach.. biznis je biznis, aspon ze bude zdrava polka ludstva ked ne cele.. trojnasobny objem vyzivneho materialu za 20 hodin a oni im radsej budu posielat humanitarne baliky.. to je ale uplne ina pohadka.
Peťka
Příspěvky: 196
Registrován: pát bře 04, 2005 11:56
Bydliště: Leskovec nad Moravicí

sovy nejsou tím čím se zdají být

Příspěvek od Peťka »

800914 píše:petka: jo berem, mna len tak trochu ovladla myslienka na akvarium prekypujuce zelenou masou..

a tiez som na pana chlorelu zrejme nejak podvedome nadurdeny.. na pocatku bola myslienka uplne inde, taka je ale asi doba, vlastne mu nemam co vycitat. co na tom ze projekt riasy mal povodne nasytit hladne krky v rozvojovych krajinach.. biznis je biznis, aspon ze bude zdrava polka ludstva ked ne cele.. trojnasobny objem vyzivneho materialu za 20 hodin a oni im radsej budu posielat humanitarne baliky.. to je ale uplne ina pohadka.
Vidíš to smysluplněji než akvárium s rybičkami... :D :D :D Jo!
Řasy potáhnou vítěznou štreku - už i v přírodě, i naše krásná nová přehrada - Slezská Harta, zezelenala... :cry: Sinicemi. :cry: Fakt strašně rychle.

Aha - třetí svět a hlad. Dobře, že to píšeš, nenapadlo mě, že to vidíš takto globálně. Tak to je úplně jiná písnička. Obávám se, že takto globálně ani takové dobro, jako je chlorella pyrenoidosa situaci hladu ve třetím světě nevyřeší. Podobně jako medicína neřeší problém nemoci, ale její následky. A příčiny - to je na jiné vlákno a asi i jiný web. ...
OK, tak aspoň jeden obraz: Mám známou, která je napůl u nás napůl v Africe. Dělá přednášky u nás na školách a pak jede zpět. Z jejího vyprávění: americký geologický průzkum našel rozsáhlá ropná pole. Okamžitě pomocí úplatků byly za babku vykoupeny obrovské plochy země a přes nastrčené firmy ozbrojené ochranky těchto území. Původní obyvatelé byli vytlačeni s pomocí síly mimo tyto plochy. Jedná se o statisíce, miliony lidí. Žijí teď na stromech. Humanitární pomoc jim občas shodí nějaké zbytky, které ale jejich černí bratři vlastníci Kalašnikovy přemístí z místa potřebného, na místo - podle nich ještě potřebnější.
Lidé tam umírají denně po desetitisících, nikdo je ani nepohřbívá - vžil se proto pojem humanitární katastrofa, ale příčina... příčina je někde úplně jinde. A zfetovaní anglicky hovořící hoši ze základen na území nějaké firmy, které asi jen náhodně je kapitálově propojena se ctihodným ropným koncernem, si občas vyrazí na safari. Z terénního auta s protileteckým kulometem na rámu. Ne na antilopy...
V zemi, kde existuje zoologická zahrada, ve které chovají Křováky, v zemi kde miliony žen ročně prochází bestiální ženskou obřízkou - střepem, či víčkem od konzervy z humanitární pomoci... je toto všechno možné. Mezitím na politické úrovni se připravuje výstavba ropovodu. Vybírá se, která vláda té jedné nestabilní a samosevyvražďující země bude pro investora tohoto ropovodu zárukou spolehlivosti tohoto ropovodu. Protože jak ukazuje situace v Iráku - ne vždy je to jednoduché. Podobně jako v Iránu není jisté, až by byl obsazen, zda bude možno kontrolovat bezpečně zdroje ropy a plynu.
Sorry, ale tady není chlorella řešením. Vůbec - ani okrajově s tím nesouvisí. Někdy nějakého idealistu napadlo, že by snad mohla... ale zase z jiného zorného úhlu - sovy nejsou tím, čím se zdají být. Tvoje podvědomá nadurděnost se stane vědomou, ale směrovanou jinam. :twisted:
Ale pozor - ten výše popsaný obraz je také jen součást hologramu, lze to vidět správně i jinak.
Například tak, že 1 hektar je schopen uživit 1 rodinu. Plně.
Nebo je možné se zamyslet, proč v zemi, kde je úrodná půda, kde zavlažená hůl zarytá do země obroste zelenými lístky by vůbec měl být hlad.
Nebo proč místní obyvatelstvo mívá místo dvou dětí, dětí 10. Nebo - jak je možné, že vyspělé země trpí nadprodukcí potravin, slyšel jsem, že jedno údolí v Kalifornii je schopno uživit 100 miliónů lidí.
Proč je vůbec - shůry - navrhována stále jakási humanitární pomoc, místo systémové. Proč u nás nikdo oficiální nehovoří o nutnosti změnit stravovací návyky, tlačit zelené horem dolem, aby napravil paseku, která už v 95% obyvatelstva nastala (důkaz - rozsáhlé plošné poškození genetického fondu - alergie, astma, atopické ekzémy u dětí - tedy rozvrácený imunitní systém - co děti těchto dětí...) , místo toho - "humanitární pomoc" farmacie... Proč se neřeší to, aby rostliny mohly žít normálně zdravě místo "humanitární pomoci" herbicidů, pesticidů, fungicidů, proč se nemůže rodit normálně, místo "humanitární pomoci" porodního průmyslu, proč se nemůže vzdělávat normálně, místo "humanitární pomoci" státního školství....
Ale tohle všechno je fakt na jiné vlákno a spíše jiný web. :wink:
atd.
green revolution
Peťka
Příspěvky: 196
Registrován: pát bře 04, 2005 11:56
Bydliště: Leskovec nad Moravicí

je nutné konzumovat green foods?

Příspěvek od Peťka »

Renáta píše:Ahoj, spomenul si dyne hokaido. Dosť ich pestujeme a na jeseň a cez zimu konzumujeme. Ale ako raw som ešte neskúšala. :oops: Používaš ju za surova? Odšťavuješ, strúhaš do šalátov? Má veľmi tvrdú šupu, ktorá varom zmäkne, ale na surovo ju treba asi odstrániť... Vďaka za radu.
Mimochodom, myslíte, že tá chlorela, zelený jačmeň a pod. sú fakt také nevyhnutné? Nič z toho neužívame ani môj synátor, ani ja. Mali by sme začať? Nemám pocit, že nám to chýba? Prečo to užívate Vy? Teda, sorry, ak je to hodne blbá otázka :shock:
Hokaido - salát - taková tak široká škrabka. :) Oloupaná dyňa. Oliváč, olivy a něco pikantního... odležet :roll:

Když jsme u ní... Perlička pro Nastěnkovce... Jdu si takhle po agráči v Nitře v sobotu, - což běžně nedělám - :) potkám stánek firmy z Opavy (firma TML, bydlím cca. 20 km od ní a našel jsem ji předloni v Bratislavě, což se běžně nestává) koupím si u ní sáček cedrových oříšků za 40,- sk, procházím dál a potkám expozici organic potravin - dýně Hokaido. Zakecám se s majitelem, nabídnu oříšky - mám je v ruce. Slovo dalo slovo - v podvečer sedíme v agroinštitůtě a bavíme se o velké vizi green foods a jeho roli v ní. Uprostřed se mě zeptá, jestli jsem četl Nastěnku... že ty oříšky mu řekly, že má se mnou jít... A končili jsme u rodové osady vybudované lidmi, kteří prošli zelenými cestami... Nádhera.


Ptáš - proč chlorella, travní šťávy, další zelené, které budou přicházet... Pro 99% obyvatelstva je to celkem jasné. Jestliže chtějí vypadnout ze statistiky, že každý třetí onemocní na rakovinu a každý čtvrtý na ni zemře, měli by to konzumovat. Je to chytré, pragmatické řešení. Osobně se domnívám, že především pro děti - před početím, pro kvalitní výstavbu plodu v bříšku maminky, pro kvalitní mléko (všimněme si že i ta kráva na to došla... :D ), přechod z mléka na ječmen - stejné pH, kvalitní stavba bílkovin, záruka, že bude mít děťátko všechno, jiné chuťové vzorce, takže dítě bude dostatečně citlivé, aby si stravu vybíralo a korigovalo samo, ochrana před toxickými látkami, které jsou prostě všude v potravinách, které jíme - silná detoxikační funkce chlorelly, .... a to všechno k tomu, aby dítě, které oni počnou za 20 let mělo šanci mít opravený genetický vklad od rodičů.... kterýžto nevidím čistě jen na vědecko-genetické-mikroskopické-DNA úrovni, ale v souladu myslím s Bucem i na mentálně-energetické úrovni.

Jiná věc jsou vege - vita, až vita lidičkové, kteří mají dostatečný přísun organic potravin, nejlépe samopěstované potraviny. Pokud dosahují dostatečné pestrosti a dostatečného přísunu chlorofylu - jaro, léto, podzim, tak tu zimu bez chlorofylu a green foods v pohodě přežijí.
Mám před sebou... na straně 22 Knihy o nápoji z trávy srovnávací tabulku organic a komerční zeleniny a ovoce. třebas vezměme zelené - špenát organic/komerční: hořčík 203/46 draslík 237/85 sodík 69/0,8, Bor 88/12, mangan 117/1, železo 1584/49, Měď 32/0,3... To jsou jen některé prvky -stavební kameny metabolických procesů v těle. Podobné je to s obsahem bílkoviny, esenciálních kyselin, či s obsahem chlorofylu. Místo toho co komerčním chybí, nabízíjí pestrou směs pesticidů, fungicidů, herbicidů, NPK, leštidel,...
V případě že Renato nemáš zdroj organic jídla pro sebe a své děti, pak vřele doporučuju green foods pro klidný spánek, že jsi nic nezanedbala. Jinak musíš být moc dobrý kouzelník, aby jsi transmutovala mentálně-energeticky přebývající metabolity fungicidů na chybějící železo např... :wink: snad jsem srozumitelný.
Hodně vitariánů baští zelené - jako Buc, prostě proto, že to dobře chutná. A nemusí se to takto logisticky vůbec vysvětlovat. Hlubší intuice.
Moje děcka tlačí chlorellu přesně jako Buc (a mnoho dalších zde), jako bonbon. Musíme keramickou dózu s ní schovávat, protože to by šlo potom fakt do peněz. Markétka (3 roky) je schopna vydlachnit klidně stovku najednou. A pokud jsme u dětí - mě osobně by zajímalo nové vlákno - pitný režim našich dětí... :) A vlákno - jak děti zvládají atak průmyslu cukrátek...

Chlorofyl - je to tady už hodněkrát psáno - je "kondenzované Slunce". Je to pokračování zázraku života - přes fotosyntézu rostlin - do člověka. Chlorofyl má stejný vzorec jako hemoglobin - pouze místo hořčíku je tam železo. To není náhoda. Chlorofyl doplňuje Slunce v našem srdci. Přes zdánlivou složitost a sovy, vše je nakonec jednoduché.
Chlorella se jmenuje podle chlorofylu.
green revolution
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

suhlas, nemyslel som to tak ze tu mate nadrze s chlorellou, vas problem je vyrieseny.. skor jak sucast intenzivneho rozvoja. biomasa by sa dala pouzit roznymi sposobmi. su aj ine plodiny ktore by sa uplatnili, konope, zelene "plevely" atd. akurat by to chcelo trochu medzinarodneho good willu. a ten je paralyzovany vieme dobre cim. ak sa chce nemaju problem vyrabat sto oktanovy v-power kdekolvek najdu lozisko ropy, stejne tak by mohli zapracovat na vytvoreni podmienok pre samo-rozvoj kritickych oblasti, akurat ze to neprinasa ziadne zisky takze je to na vedlajsej kolaji. co na tom ze by sa s rozvojom znizovala aj ta ich katastroficka porodnost.. vacsina humanitarnych organizacii sa bez svoleni statu ani nevykadi takze je to zase o riadenej kontrole vysoko shora a tam sa pestuju ine priority..
sory za odbocku, dalej chlorofyl plis.
Renáta
Příspěvky: 5025
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Re: je nutné konzumovat green foods?

Příspěvek od Renáta »

Peťka píše:
Renáta píše: Jiná věc jsou vege - vita, až vita lidičkové, kteří mají dostatečný přísun organic potravin, nejlépe samopěstované potraviny. Pokud dosahují dostatečné pestrosti a dostatečného přísunu chlorofylu - jaro, léto, podzim, tak tu zimu bez chlorofylu a green foods v pohodě přežijí.
Mám před sebou... na straně 22 Knihy o nápoji z trávy srovnávací tabulku organic a komerční zeleniny a ovoce. třebas vezměme zelené - špenát organic/komerční: hořčík 203/46 draslík 237/85 sodík 69/0,8, Bor 88/12, mangan 117/1, železo 1584/49, Měď 32/0,3... To jsou jen některé prvky -stavební kameny metabolických procesů v těle. Podobné je to s obsahem bílkoviny, esenciálních kyselin, či s obsahem chlorofylu. Místo toho co komerčním chybí, nabízíjí pestrou směs pesticidů, fungicidů, herbicidů, NPK, leštidel,...
V případě že Renato nemáš zdroj organic jídla pro sebe a své děti, pak vřele doporučuju green foods pro klidný spánek, že jsi nic nezanedbala. Jinak musíš být moc dobrý kouzelník, aby jsi transmutovala mentálně-energeticky přebývající metabolity fungicidů na chybějící železo např... :wink: snad jsem srozumitelný.
Hodně vitariánů baští zelené - jako Buc, prostě proto, že to dobře chutná. A nemusí se to takto logisticky vůbec vysvětlovat. Hlubší intuice.
Moje děcka tlačí chlorellu přesně jako Buc (a mnoho dalších zde), jako bonbon. Musíme keramickou dózu s ní schovávat, protože to by šlo potom fakt do peněz. Markétka (3 roky) je schopna vydlachnit klidně stovku najednou. A pokud jsme u dětí - mě osobně by zajímalo nové vlákno - pitný režim našich dětí... :) A vlákno - jak děti zvládají atak průmyslu cukrátek...
Jasné, že je to zrozumiteľné. Jasné, že bio má navrch. Škoda len, že na Slovensku je stále problém s biopestovateľmi. To, čo si dopestujeme na chalupe je málo. Teraz máme, okrem iného, krásny mangold :lol: Pestujeme bez chémie, pôdu hnojíme naším biokompostom (máme najkrajšie dážďovky široko ďaleko). Jabľčka nám žerú červíčky, ale zato sú bio (aj tie červíky :shock: ). No a to, čo si takto dopestujeme má božskú chuť, ktorú v hypermarkete nenájdeš. Pred tromi rokmi som v obchode kúpila krásny ružičkový kel z dovozu, vyzeral naozaj lákavo. Veľmi som sa naň tešila. Keď som ho vložila do úst, skoro som odštartovala. Štípal príšerne, samá chémia (viem, že nami pestovaný bio má úplne inú chuť). Bol to hnus, ktorý som nehodila ani na kompost, aby mi ho nezasvinil. A toto papáme z obchodov. U Vás je viac biofarmárov a vždy mi je ľúto, keď vidím v telke nejaký dokument zo zahraničia o tom, ako denne biopestovatelia rozvážajú svojim zákazníkom biozeleninku. :cry:
Potom má konzumácia chlorelly zrejme zmysel. Nemôžem ale zato, že mi to akosi hlava neberie. Fakt si myslíte, že tablety si udržia cenné látky (hoci sú veľmi šetrne spracované)? Veď aj pri okamžitej konzumácii čerstvo spracovanej zeleniny sa veľmi rýchlo tieto látky strácajú. Intuícia mi navráva, že toto tiež nie je cesta. Tú životodarnú silu jednoducho nenapcháš do tabletky. Ak by to tak bolo myslené, nerástol by kdesi strom s plodmi v podobe tabletiek? :lol: Myslím, že to len my si tak ľahko predstavujeme, že všetko môže byť také jednoduché. Nemám čas a príležitosť si zohnať naozaj čistú stravu, tak sa naládujem pilulkami. Prepáčte, nechcem rýpať, len sa mi to nezdá. A vôbec mám dnes depku z toho, že aj keď sa snažím jesť zdravo, nemám dosť zdravých surovín pre moju rodinu, ktoré sú dopestované čisto a s láskou. :cry: Za organic food pre moju rodinu by som pritom bola ochotná si aj riadne priplatiť. Ako z toho von?
Uživatelský avatar
Tereza
Příspěvky: 2202
Registrován: úte bře 23, 2004 2:01
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Tereza »

máš pravdu že tudy cesta nevede. já to vím, ty to víš a spousta dalších lidí to ví
ale pořád ještě existuje převážná většina lidí co to nevědí a ani vědět nechcou nebo nemůžou
pro ty jsou takovéhle doplňky stravy hotový zázrak, resp elixír života a pro jiné potom zlatý důl, anebo v menším měřítku zdroj obživy. navíc to není zajíc v pytli ale jejich zdraví to skutečně prospívá
a už jenom dobrý počin pro ně samé, jejich okolí a tuhle planetu je když přejdou ze steaku na chlorellu, a nebo aspon jednou za den nějakej sendvič tou chlorellou nahradí
můj osobní názor je že to nutně k životu nepotřebuju, jakož ostatně většinu dalších věcí a potravin které konzumuju, nebo v podstatě všechny
Naposledy upravil(a) Tereza dne úte srp 22, 2006 15:58, celkem upraveno 1 x.
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

buc11 píše: A záleží na celkové kompozici potravy, když chci neutralizovat tu spoustu ovoce, tak je něco takovýho zelenýho tělem přímo požadováno.
čistí frutoši, si čas od času vsunou to jejich celery, květa jí zas aloi
stejné u mě
mě zelené rozšířilo obzory v mém jídelníčku a přivodilo nové libé pocity, hlavně takové vnitřní vyrovnanosti v těle a i psychice
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

vela informacii potvrdzuje ze zelene je z dlhodobeho hladiska pre vita-stravu neocenitelna zalezitost. zelena stava alebo iny zdroj chlorofylu po par ovocnych dnoch to dokazuje v praxi. jak sa hovori, tisic ludi, tisic vynimiek, treba skusit. vela ludi mozno ani nevie ze funguje v permanentne zakyselenom prostredi a trocha zeleneho by im tuto zalezitost vyriesilo. jasne, ovocie je zasadotvorne tiez.. ale aj tu je to o vynimkach. hlavnou je predovsetkym ovocie pestovane intenzivnym sposobom, preslachtene, cukrom prekypujuce ovocie ktore tvori vysoke percento ponuky dnesnych marketov. renata, skus dobre rozzvejkat trs cerstvej petrzlenovej vnate alebo rozpust v ustach par "tabletiek" chlorelly a posud sama ci ti v ustach nebude viac vyhovovat pocit ktory sa dostavi namiesto standardnej sladkosti po ovoci.
mne osobne sa zelene dostavalo pod kozu postupne, hlavne tou priamou skusenostou, kedy to cloveka vrati tam kde uz zrazu neni sladko.. :)
Renáta
Příspěvky: 5025
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta »

Čísielko, túto otázku nemusím riešiť. Bez zeleného nemôžem byť, hoci ovocie mám veľmi rada. Len ma zaujímali Vaše skúsenosti s chlorellou. Nejak sa mi nepáči nič tabletkoidné.
Inak v sobotu ma kamošky zavolali do čínskej reštaurácie. Spoločensky sa nepatrilo odmietnuť jedlo - oslava narodiek.A skúsenosť? Vybrala som si najprijateľnejšiu alternatívu - zľahka podusenú zeleninu(zelenina - zelí, čínske zelí, bambusové výhonky, shiitake...), nemali žiadny čistý neochutený surový šalát. Ako som začala jesť, jasne som si uvedomila, že bez surovej zeleniny to nepôjde. Tak som zašla za obsluhou a vyžiadala som si aspoň čistú neochutenú uhorku (nevedeli pochopiť, prečo mi vadí "výborný" nálev z cukru, soli a octu). Bola to pre mňa zvláštna skúsenosť už nedokážem zjesť nič varené bez poriadneho zajedania surovou zeleninou. Bytostne mi to chýbalo.A výsledok varenej stravy? Opuchnuté nohy na druhý deň, čínska slaná kuchyňa! Fuj! Pondeľňajší pôst to spravil. :wink: A nabudúce už nebudem brať ohľady na okolie a pokojne si dám len tú surovú uhorku - bola fantastická, šťavnatá.
Renáta
Příspěvky: 5025
Registrován: pon črc 17, 2006 16:39

Příspěvek od Renáta »

Jáj, a ešte som chcela napísať, že kámošky boli ok (žiadne opuchliny zo slaného jedla). Asi sú zvyknuté. :wink: (Pritom jedna mala v jedle aj tofu a druhá mäso v kope sójovky.) Ja reagujem na takéto slané prešľapy takto citlivo. Citlivka zeleninová! :oops:
Uživatelský avatar
RadkaS
Příspěvky: 2498
Registrován: úte bře 02, 2004 21:00

Příspěvek od RadkaS »

To bude asi tim, ze ony jsou natekle pernamentne :lol:
Pavluška
Příspěvky: 2379
Registrován: ned kvě 02, 2004 12:43
Bydliště: tam za vodou v rákosí

Příspěvek od Pavluška »

[Mám to,Renáto,úplně stejné.Hrozný problém,pokud nárazově sním slané jídlo,ať je to co je to.Po ránu opuchlý xichtík aspoň na pár minut a nohy taky cítím.
K témátku: bez zeleného bych nebyla schopná existovat,vyrovnává mě to fyzicky i psychicky.Stačí obyč.salát,pokud není po ruce nic víc extra s více minerály,to mě hned srovná pokud mě vykolejí příliš sladkého ovoce.
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.

(G.K.Chesterton)
Uživatelský avatar
Sluníčko
Příspěvky: 3518
Registrován: čtv kvě 19, 2005 11:18
Bydliště: Praha

Příspěvek od Sluníčko »

pro mě nejlepší začátek dne - sklenička mladého ječmene, kterou zapiji chlorellu :)
já jsem jinak po léta navyklá jíst celé dopoledne ovoce (no spíše až do podvečera), ale tento zelený začátek mi dělá hodně fajn
Uživatelský avatar
800914
Příspěvky: 2674
Registrován: úte led 24, 2006 4:24

Příspěvek od 800914 »

neni mi uplne jasna zapletka chlorella a b12. jak je to v reale? je to fakt nefunkcny plagiat? podla hrubeho obsahu je to celkom husty zdroj.. mate niekto "zarucene" objasnenie?
Peťka
Příspěvky: 196
Registrován: pát bře 04, 2005 11:56
Bydliště: Leskovec nad Moravicí

tabletkoidní forma chlorelly GW

Příspěvek od Peťka »

Renáta píše: Len ma zaujímali Vaše skúsenosti s chlorellou. Nejak sa mi nepáči nič tabletkoidné.
.
Včera doklapl husarský kousek, který se mi poved- zopakování přednášky o Optimum Health Institute u nás na "drsném severu" :-)) tentokrát v Opavě. Uváděl jsem to, bylo asi 100 členů GW a jejich hostů a vykládal jsem svou zkušenost : já jsem přešel v roce 2000 od filozofie potravních doplňků orazítkovaných vědeckými laboratořemi, namíchanými těmi nejlepšími firmami - k filozofii zelených potravin, která mi připadala příliš nevědecká, ne na úrovni poznání současného člověka - řasa, tráva... co to je... A i díky zeleným potravinám jsem rozkvetl já kvítek ateistický a technokratický ve svůj pravý opak, i pokud jde o stravu - od masa k vege od vege s čím dál tím větší složkou vita. Mě na začátku vadilo to, jak byla chlorella GW komunikována - že je to 100% čistá slisovaná STEAMEM nabouraná, super čištěná biomasa řasy. Žádné složení další účinných látek, žádné plniva, pojiva...! Rozumíš tomu mému paradoxu ? Byla pro mě málo tabletkoidní, tedy abych na své tehdejší straně barikády mohl v ní uvěřit! A za ty roky jsem zjistil, že jsem nebyl sám... Tak zblblí tím, kam se homo sapiens dostal...
Možná proto je přijatelná slisováním do formy tabletky, pro miliony lidí, protože tohle znají... Slisována do tyčinky - kdoví, jak by byla většinou přijímána. Protože obecně green foods nebudou pro lidi, kteří si na svém rodovém statku vypěstují SVOU zeleninu, své ovoce, své obilí, ale pro tu drtivou většinu. Takže tabletkoidní... :D Ale vždy můžeš udělat tenhle experiment: nasypat si plnou dózu, promnout si ruce, prudce tlesknout, dát ruku nad tuto otevřenou dózu, zavřít oči a poprosit někoho, ať pohybuje tou dózou mimo otevřenou dlaň a zase zpět pod ni. Za chvíli budeš vnímáním její neuvěřitelně vysoké energie přesně vědět, kdy tam je a kdy ne. Je živá. Nabitá. (pozor ne každá chlorella, protože jsou u nás i ty, které jsou "zabité" plnivy a pojivy - to není reklama pro GW, ale fakt, pro který by bylo škoda zahodit řasu jako takovou)

Jinak Václav Rathouský na OHI byl ještě oslnivější než minule...
Opět jsem si uvědomil, že velikost vize GW - od zeleného, přes příležitost pro velké osobnosti, přes vlastní OHI v Evropě, přes globální frenchising, přes revoluční ekologický program,... Fakt velký věci - ale to je mimo "tabletkoidní chlorellu"... :)
Ještě:
Jedu zase pryč a tímhle vším fakt žiju ... je dobře, že je tady už green foods a obecně living foods, je dobře že jej bude dělat více firem s více přístupy (super, že Teresa přiložila ruku k dílu), že prodejny zdravých výživ už začínají mít co prodávat, že přibývá biozemědělců, že lidé čtou Anastasii a uvažují více o tom, co strkaj do úst, uvažují o tom, že by mohli tvořit, ... Protože opačný trend - trend nemoci, ne - moci, ne - mohoucnosti, bez - moci, závislosti na: chlebodárcích, politicích, třebas i farmacii, ten nás válcuje a zatím si ho nikdo moc neuvědomuje.
green revolution
Peťka
Příspěvky: 196
Registrován: pát bře 04, 2005 11:56
Bydliště: Leskovec nad Moravicí

Příspěvek od Peťka »

800914 píše:neni mi uplne jasna zapletka chlorella a b12. jak je to v reale? je to fakt nefunkcny plagiat? podla hrubeho obsahu je to celkom husty zdroj.. mate niekto "zarucene" objasnenie?
Nestudoval jsem to, ale... Chlorella pyrenoidosa je komplexní, živý organismus, který už celkem věrohodně přes 3 miliardy let dokazuje svou schopnost přežít. Je to kořen, stonek, listy, květy i plody dohromady. Je to průsečík 4 elementů. Je to základ potravního řetězce ve vodě. Takže nějak neřeším jestli si za ty roky pravdivého, přesvědčivého života podvodně vypěstoval plagiát B12, nebo ne :D , jakože se někdo domnívá, že ano. A jiní odborníci zase že ne. Už jen třebas tím, že vyčistí střevní trakt a funguje jako superúčinné probiotikum, napomůže kultivaci vlastního zdroje B12. Hlavně je to super hustý zdroj chlorofylu, esenciálních aminokyselin, organ. minerálů a rovněž super kontinuální detox.
green revolution
Odpovědět