Stránka 3 z 4

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát čer 04, 2010 11:46
od Oriana
A ještě mi dovolte jednu otázku - počítáte s konzumací sirné patlaniny průběžně nebo v určitých cyklech, třeba 2 měsíce v roce či něco podobného ?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát čer 04, 2010 13:38
od Jindra
To o nekvalitní várce se mi zdá divné, ale když to přiznává sám agro-el, tak se asi obča stane. Tu smůlu jsem tedy ještě neměl a bral jsem už čtyřikrát (vždy pětilitr), olejíček bývá jedna radost. Po obdržení vždy nedočkavě ochutnávám, hned bych to reklamoval. No ale jde o nějakých 700 Kč a to nestojí za jakékoliv "nervy".
K Tvé otázce - za sebe odpovím, že SP konzumuji průběžně, takřka pořád. Není důvod dělat nějaké pauzy, může se jíst nepřetržitě.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát čer 04, 2010 17:50
od culka
Oriana, uz sa tym napchavam 2 slovom dva roky a neplanujem prestat. V Alberte je priserne sucho a vzdy som mala popraskanu kozu okolo nechtov a praskliny krizom cez palec. Ani za svet sa to nechcelo zahojit a ked sa, tak to potom prasklo kusok odtial. Odkeby sa mastim znutra, tak mi nepraska nic.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát čer 04, 2010 21:15
od Pavluška
culka píše: Odkeby sa mastim znutra, tak mi nepraska nic.
Změnilo se kromě příjmu oleje u Tebe ještě něco? Mě praskají několik let v zimě ruce, s tím, že to doktorka diagnostikovala jako alergii na chlad. Přijde jaro, neměním příjem olejů, omegáčků, asi ničeho, a praskání mizí. :shock: Samozřejmě zhoršení přináší kafe apod, ale sledovala jsem praskání i při delším "sekání dobroty" - avšak časově v zimě, a to nepomáhá nic. V létě mi projde vše. No nic, já jen jestli nepozoruješ něco podobného.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát čer 04, 2010 21:28
od culka
Pavlus, ja som si vzdy myslela, ze to mam z papiera a tych plnidiel v nom, ale ked som zlahla s rakovinou, tak som zrovna mala taku prasklinu krizom cez palec. Taku nezahojitelnu. Trvalo to asi 3 tyzdne, to uz som bola doma a hladala na nete, co budem so sebou robit. A vtedy som to zacala miesat a nikdy viac sa to uz nevratilo aj ked som sa po marodke do tlaciarne este na skoro rok vratila.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát čer 04, 2010 22:12
od Pavluška
aha, tak to zní (všechny happyendy) dobře, culko!!! :) Zvážím větší přísun omegů; aspoň na zimu. 8)
Vida, papír. Když jsem dělala v brigádně v ateliéru (plakáty, kalendáře, fotoknížky...), praskly mi ruce párkrát (ale ve velmi malé míře) i v létě. No, dobré si to připomenout. A ještě hojení narušuje nedostatek spánku. Taky není špatné si to znovu připomenout.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: stř čer 09, 2010 21:48
od buc11
co to má toto znamenat, mám to číst ?
pite víno, to je dostatečně sířený, ale ne patloky

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv čer 10, 2010 16:22
od Jindra
buc11 píše:co to má toto znamenat, mám to číst ?
pite víno, to je dostatečně sířený, ale ne patloky
Se sířeným vínem si děláš srandu :(
K sirnej patlanině: přečet sem o tom knížku a od tý doby SP jím, šíleně mi chutná a má skvělé výsledky. Takže beru pozitivně.
Celou knížkou paní Budwig Tě otravovat nebudu, ale zkoukni si aspoň prvních pár odstavců tohoto článku a hned uvidíš, o co jde.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv čer 10, 2010 22:08
od buc11
Jindra píše:
buc11 píše:co to má toto znamenat, mám to číst ?
pite víno, to je dostatečně sířený, ale ne patloky
Se sířeným vínem si děláš srandu :(
K sirnej patlanině: přečet sem o tom knížku a od tý doby SP jím, šíleně mi chutná a má skvělé výsledky. Takže beru pozitivně.
Celou knížkou paní Budwig Tě otravovat nebudu, ale zkoukni si aspoň prvních pár odstavců tohoto článku a hned uvidíš, o co jde.
proč?, bez síry víno neuděláš ani neudržíš, ono se tam čáskem spotřebovává a ukládá částečně vinným kamenem
SP teda začnu až mi nebude tak dobře

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv čer 10, 2010 22:27
od Sweetie
Jindra píše:
buc11 píše:co to má toto znamenat, mám to číst ?
pite víno, to je dostatečně sířený, ale ne patloky
Se sířeným vínem si děláš srandu :(
K sirnej patlanině: přečet sem o tom knížku a od tý doby SP jím, šíleně mi chutná a má skvělé výsledky. Takže beru pozitivně.
Celou knížkou paní Budwig Tě otravovat nebudu, ale zkoukni si aspoň prvních pár odstavců tohoto článku a hned uvidíš, o co jde.
jindro, to snad vitarian ani necte! vzdyt z toho bych onemocnela hned. sp je slaby odvar (teda ne uz pro me) ve srovnani s celkovym jidelnickem. je toho tam dost kyselyho.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned čer 13, 2010 11:31
od Xion
Sweetie píše:jindro, to snad vitarian ani necte! vzdyt z toho bych onemocnela hned. sp je slaby odvar (teda ne uz pro me) ve srovnani s celkovym jidelnickem. je toho tam dost kyselyho.
Ludia s tym maju dost dobre vysledky, takze pochybujem, ze z toho niekto ochorie. Jedine, ze to prezenie s tymi Omega-3, a preklopi sa do opacneho pomeru.
Je jasne, ze nie kazdy to potrebuje, ked ma uz niekto tukovy metabolizmus absolutne v poriadku, ako aj crevnu mikrofloru, asi mu je SP zbytocna. Ale pre zdevastovane tukove metabolizmi po rokoch degeneracie je to velmi rychla cesta ako to napravit, co potvrdzuju ak vysledky.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: sob úno 23, 2013 17:07
od Michalek
Zdravím chci se zkušených zeptat jakdlouho a kolik sirne patalniny mohu denně snist.Dělaámji z 250 gram.tvorohu plus 6 polivkovích lžíc lněného oleje plus 3 lžíce lněných mlatých seminek vše zamícham přidám vodu,někdy česnek někdy med někdy nic nechám tak jak je a dokaži to sníst během 1 dne,někdy to sním během dvou dnu.Není toho moc ?Kolik se může denně jist sirne pataniny jako prevence?Děkuji všem za odpověd.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: sob úno 23, 2013 20:12
od smajliss
Nemyslím, že je tam nějaké omezení. Já to bral vždycky jako jedno jídlo (jedl jsem tak dlouho, dokud jsem nebyl najezený) a žádné problémy nebyly.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: sob úno 23, 2013 20:39
od Jindra
tak tak, omezení tam není, dá se jíst denně, akorát je to energetická bomba, to jediný může vadit. hubnout se na takovým jídle teda moc nedá - s tím radno počítat

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: sob úno 23, 2013 21:37
od Michalek
Děkuji za odpověd,a ty ji jiš jak dlouho a uživaš ji denně?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned úno 24, 2013 17:36
od Esterka
Se sirnou patlaninou mohou vzniknout dva problémy. Ten první je spojen s kaseinem, což je jeden z nejčastějších alergenů. Druhý problém může nastat s čerstvostí lněného oleje, velmi rychle totiž oxiduje.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned úno 24, 2013 17:46
od smajliss
Musí se to udělat tak, že se koupí lněný olej přímo od výrobce hned po slisování.. pak ho zamrazit a používanou flašku mít v ledničce

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned úno 24, 2013 18:01
od medvediki
Skúšali ste už tento druh ľanového (ľaničníkoveho) oleja?

Kód: Vybrat vše

http://www.meandra.sk/product/lanicnikovy-olej-r-100-ml-236/
Vraj je bezproblémový čo sa týka oxidácie, ja mám flaštičku 250ml doma asi mesiac otvorenú a chuť a farbu zatiaľ nezmenil. Neusadzuje sa mi v ňom ani kal ako v ľanovom oleji.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned úno 24, 2013 20:13
od ravima
medvediki píše:Skúšali ste už tento druh ľanového (ľaničníkoveho) oleja?
Sice tam je hodně vitamínu E, takže může pomaleji žluknout, ale poměr n-3:n-6 je asi tak 3:2, tedy o dost horší než u lnu, kde je cca 4:1.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pon úno 25, 2013 10:08
od Jindra
Esterka píše:Se sirnou patlaninou mohou vzniknout dva problémy. Ten první je spojen s kaseinem, což je jeden z nejčastějších alergenů. Druhý problém může nastat s čerstvostí lněného oleje, velmi rychle totiž oxiduje.
takové problémy potkají jen neznalé,

kdož nemůže mléčné výrobky kvůli kaseinu, ten používá vysokotučný kefír, kde je hlenotvorného kaseinu jen minimum.

Lněný olej zoxiduje pouze tomu, kdo jej neskladuje v mrazáku.

Jako vždy platí - než něco dělám, naučím se to a pak pohoda

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pon úno 25, 2013 13:17
od s.arik
V těhotenství ořechy nejím, ale od porodu se jich můžu užrat a tíží mě svědomí stran poměru 3 a 6 :lol:
Začala jsem před každou troškou ořechů důkladně žvýkat polévkovou lžíci lněných semínek.

Myslíte, že má smysl je jíst také před každým mléčným výrobkem, že se to v žaludku spojí? Občas jím jogurt, dnes jsem si koupila pro změnu tvaroh, dělat patlaninu se mi vůbec nechce (bez ledničky se olej nedá skladovat, kdo má mýt pokaždé mixér atd.), ale rozžvýkat a pořádně proslinit len a pak si až dát mléčný produkt, to bych byla ochotna, pokud mi někdo nevymluví, že je to nefunkční a tudíž zbytečné :) :?:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pon úno 25, 2013 20:38
od ravima
s.arik píše:ale rozžvýkat a pořádně proslinit len a pak si až dát mléčný produkt, to bych byla ochotna, pokud mi někdo nevymluví, že je to nefunkční a tudíž zbytečné :) :?:
Spíš je možné, že se to spojí tím samotným žvýkáním lnu, potřebné bílkoviny jsou v tom semínku. Zapíjení mlíkem už nebude mít vůbec žádný efekt. Aby se to spojilo, musí se olej s tvarohem docela dlouho míchat v mixeru.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: úte úno 26, 2013 5:13
od culka
Sarik a preco ta trapi pomer 3:6. Mam taky pocit, ze orechy myslis vlasske a tie maju mat vela omega 3 (teda ak si to dobre pamatam).

Inac gratulujem k dalsiemu prirastku, hnes som to vykecala aj Samire a ta sa ti hned aj ozvala. To len ja az teraz.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: úte úno 26, 2013 19:13
od s.arik
Culko, díky za gratulaci :)

Vlašské mám momentálně opravdu nejraději a jsou u nás za velmi příznivou cenu, ale už mi chutnají i jiné ořechy, takže jsem včera dojedla balík para, co se tu válel půl roku, a mandle, a jistě si někdy koupím i trochu kešu nebo lískáčů. Taky jsem si do vlašáků zamíchala slunečnici a sušené brusinky a můžu se toho užrat, ani nevím, kolik jsem téhle směsi snědla dneska. Odhadem tak 200 gramů a více to nebylo proto, že došla :oops:
Při kojení žeru jak nezavřená, je to energeticky i nutričně daleko náročnější než těhotenství, extrémní žravost v tomto období potvrzují i kamarádky...


Rawimo, aha, mlíkem zapíjet určitě nikdy nebudu, to mi valně nechutná, já jsem na jogurty, tvaroh a sýry :delicacy: OK, len budu žvýkat co nejdůkladněji před každou omega6 ořechovou porcí a s mlíkem to asi komplikovat nebudu.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned bře 24, 2013 8:30
od michalek
http://www.fichema.cz/oleje-lneny-olej- ... 5_170.html Má někdo zkušenosti s tímto vyrobcem?Zdá se mi že je to nejlevnějši na trhu,děkuji za informaci,hezkou Neděli všem.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned bře 24, 2013 13:04
od s.arik
Fichema má všechno nejlevnější :) s cenami i rychlostí dodání jsem hodně spokojená. Olej jsem u nich ještě nebrala, napsala bych jim dotaz, kdy byl lisován, abych si byla jistá, jak je starý...

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: sob bře 30, 2013 17:05
od Xion
Xion píše:Ja zas nechcem TV, uz som to skoro vyhral... skoro. :-) Kazdy ma ine priority.
Nasiel som nejaky starsi prispevok, celkom som sa zasmial. Uz som to totiz vyhral uplne... rok a pol ziadna telka. Je to uzasny oslobodzujuci pocit, nikdy sa nevratim na ten vymyvac mozgu.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát dub 05, 2013 12:07
od Michalek
Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: stř kvě 29, 2013 7:43
od buc11
Michalek píše:Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.
to je ale rafinovaný, z těch cca 650ti původních složek (stejně jak u cukru) zůstaly jen 3, to je skoro stejný jak vyrobený z ropy, možná si ho ale do banánu testnu

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: stř kvě 29, 2013 14:30
od Jindra
buc11 píše:
Michalek píše:Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.
to je ale rafinovaný, z těch cca 650ti původních složek (stejně jak u cukru) zůstaly jen 3, to je skoro stejný jak vyrobený z ropy, možná si ho ale do banánu testnu
to bych teda rád ochutnal... Fichema a lněný olej... se mi to nezdá,

ale mohl bych krásně porovnat se svým čerstvě lisovaným, ten totiž panečku je mňááám

Snad se na nás Johanna Budwig nezlobí (neobrací) za tu Fichemu

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv kvě 30, 2013 9:08
od buc11
Jindra píše:
buc11 píše:
Michalek píše:Lidi lněny olej od Fichemy je opravdu super nemá chybu a je snad nejlepší cenově kde se da koupit,už jsem spotřeboval skoro půl litru a mohu všem doporučit,obědnal jsem jen litr na zkoušku,těd mě mrzí že jsem nevzal hned 3 nebo 5 litru.
to je ale rafinovaný, z těch cca 650ti původních složek (stejně jak u cukru) zůstaly jen 3, to je skoro stejný jak vyrobený z ropy, možná si ho ale do banánu testnu
to bych teda rád ochutnal... Fichema a lněný olej... se mi to nezdá,

ale mohl bych krásně porovnat se svým čerstvě lisovaným, ten totiž panečku je mňááám

Snad se na nás Johanna Budwig nezlobí (neobrací) za tu Fichemu
oni maj i medovinu (nevím ale jestli není z ropy)
budwig nechápe rozdíl mezi rafinovaným a nerafinovaným, takovým lidem pak už moc nevěřím

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: stř črc 31, 2013 13:14
od Rosta
Dobrý den:K oleji z Fichemy...dnes mi došel a mužu jej jen doporučit.Volal jsem tam jakej je puvod a prej je z Belgie nebo Holandska??? ted už nevím :cry: a mají ho uchovaný pod dusíkem..Chut jemná a nepatrně nahořklá s ocáskem chutě rybího tuku..

Jinak mám ale dotaz,,snad mi pomužete.Chci užívat Tepperweinovu směs ale při konzumaci tvarohu nebo cottage by to bylo docela nežádoucí..Tvaroh i cottage přece překyselují tudiž to asi budu brát zbytečně??Další věc..Četl jsem že při užívání SP je přísně zakázáno užívat hydrogenované oleje (ztužené transmastné tuky), žádné trans-tuky, (všechny za studena lisované oleje, jako jsou oleje slunečnicových semen, olivový olej, atd.

A proč????? to mi hlava nebere.No a poslední otázka...tloustne se víc po tvarohu nebo cottage..

Děkuji vám moc a přeji krásný den.

PS... Fichema má jak rafinovaný tak i panenský lisovaný za studena viz níže.

http://www.fichema.cz/cs/lnn-olej/380-l ... 93-kg.html
http://www.fichema.cz/cs/lnn-olej-lisov ... a-1-l.html

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv srp 01, 2013 1:04
od culka
Neviem, ci tu mame taku vysoku zivotnu uroven, ale flaxseed olej sa lisuje niekde pri Edmontone a jeho najlacnejsia verzia ma vyjde litrik za $23 kanadskych. V health food obchodoch je to samozrejme viac.

Pre mna je tvaroh a cottage to iste, takze tu ti neporadim. Jarda kdesi spominal, ze vyslahanim tvarohu s olejom to uz nie je ani jedno ani druhe, ale specialna emulzia. Ved skus a uvidis, ci sa to bude byt alebo nie.

Olivovy olej ze by mal trans mastne kyseliny? Vacsina olejov "vyrobena z ropy" je nevhodna na konzumaciu ci uz jes Budwig mix alebo nie.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv srp 01, 2013 1:43
od rudo
Rosta píše:
...tloustne se víc po tvarohu nebo cottage..
kolko potrebujes pribrat ?

ak chces nabrat tuk tak jedz cukry a ak chces nabrat svaly, tak dvihaj zeleza

ono by to bolo jednoduche keby sa dalo prist do lahodok kde na vahu predavaju cesrtvy tvaroh alebo cottage a povedat pani predavacke :

prosim si 20 deka tvarohu na bicpesy a 50 deka cottage na quadriceps

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv srp 01, 2013 11:41
od Rosta
HEH TO MÁŠ PRAVDU..AJ JÁ BYCH TO TAK BRAL JENŽE JÁ BYCH JÍ ŘEKL ŽE CHCI TVAROH NEBO COTTAGE PO KTERÉM SE HUBNE

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv srp 01, 2013 20:30
od rudo
Rosta píše:HEH TO MÁŠ PRAVDU..AJ JÁ BYCH TO TAK BRAL JENŽE JÁ BYCH JÍ ŘEKL ŽE CHCI TVAROH NEBO COTTAGE PO KTERÉM SE HUBNE
(:-)

jidlo na hubnuti, napis na vanoce jeziskovi

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv srp 01, 2013 22:20
od Rosta
Prosím o odpověd na danou otázku...

Chci užívat Tepperweinovu směs ale při konzumaci tvarohu nebo cottage by to bylo docela nežádoucí..Tvaroh i cottage přece překyselují tudiž to asi budu brát zbytečně??Další věc..Četl jsem že při užívání SP je přísně zakázáno užívat hydrogenované oleje (ztužené transmastné tuky), žádné trans-tuky, (všechny za studena lisované oleje, jako jsou oleje slunečnicových semen, olivový olej, atd.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát srp 02, 2013 8:14
od smajliss
nevim o tom, že by se zakazoval olivový olej .. ty ostatní určitě ano .. a tvaroh je nezbytný proto, aby SP fungovala .. překyselení neřeš, stejně se často objevují názory, že překyselení je nesmysl :wink:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned srp 04, 2013 1:54
od Jindra
smajliss píše:tvaroh je nezbytný proto, aby SP fungovala
tvaroh nezbytný není, však taky to jde vyrobit i třeba s použitím kefíru, bryndzy, pasty z ořechů a cibulové zeleniny nebo dokonce luštěnin - musí se použít něco, co obsahuje sirné proteiny, s nimiž lněný olej při intenzivním mixování reaguje

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned srp 04, 2013 13:44
od Rosta
Ahoj..kterej tvarov o obsahu 250 g obsahuje 10% tuku??? žena ted dotáhla Tavaroh Boni 0.1% tuku a ještě deset kusu...myslel sem že ju killnu... :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned srp 04, 2013 14:15
od Xion
plnotucny hrudkovity

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: ned srp 04, 2013 14:42
od s.arik
Rosta píše:Ahoj..kterej tvarov o obsahu 250 g obsahuje 10% tuku??? žena ted dotáhla Tavaroh Boni 0.1% tuku a ještě deset kusu...myslel sem že ju killnu... :mrgreen:
si do toho zamíchej máslo v poměru 9 ku 1 :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: úte led 07, 2014 22:21
od Dano
smajliss píše:...u patlanice se uvádí to, že při smíchání omega 3 se sirnými aminokyselinami dojde k chemické reakci, která umožní ten tuk rozpustit ve vodě, což vstřebání mnohonásobně zvyšuje...
a teď už moje úvaha > olej je lépe vstřebatelný, než když si to tělo musí vzít ze semínka, které musí dost trávit
ravima píše:Po smíchání se sirnými bílkovinami je ALA rozpustná ve vodě, k tomu tam Budwig přidávala i něco se stopami kyanidu (asi nějaké šampaňské), lněné semínko (lignany atd.) což má všechno za účel, aby se ta ALA dostala co nejrychleji do krve a krví co nejdál. Protože ona léčila i pacienty, kterým zbývalo podle doktorů pár hodin života, ale jinak ty podpůrné látky mají i jiné významy než rychlost, např. aby se to dostalo na hůře dostupná místa.
Možná je olej rychleji stravitelný, ale semínko obsahuje spoustu látek zlepšujících využití a taky ochranu toho oleje před nežádoucími reakcemi.
Ravima, ak mozes, kratko:
Mix lanoveho oleja a tvarohu je na co dobry? Vela omega 3? Lahko stravitelneho?
Ma nejaky osoh pre niekoho (ziadna rakovina apod.), kto ma v strave dobry pomer o6:o3?
Myslis, ze sa daju v nejakom inom pomere dosiahnut podobne vysledky bez lanoveho oleja, teda mixom lanoveho semena a tvarohu?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: stř led 08, 2014 23:56
od ravima
Dano píše:Ravima, ak mozes, kratko:
Mix lanoveho oleja a tvarohu je na co dobry? Vela omega 3? Lahko stravitelneho?
Ma nejaky osoh pre niekoho (ziadna rakovina apod.), kto ma v strave dobry pomer o6:o3?
Myslis, ze sa daju v nejakom inom pomere dosiahnut podobne vysledky bez lanoveho oleja, teda mixom lanoveho semena a tvarohu?
Tak podle Budwigové nejde o omega-3, ona se na to dívala úplně z jiného úhlu a zrovna tak vychvalovala např. i omega-6. Jde o to, že omega-3 jsou nejvíce nenasycené tuky, proto sáhla právě po nich, hned druhá volba by byla omega-6. Že by hlavní přínos toho jejího mixu bylo srovnání poměru n-3/n-6 je tedy nový pohled, nezávislý na Budwigové. Takže k pochopení, jak to podle ní funguje je lepší si přečíst přímo její texty, např. existuje krátká knížka (cca 50 stran) s názvem Lněný olej.

Lněná semínka nemá smysl mixovat s tvarohem, stačí samotná, těch sirných aminokyselin je v nich víc než dost. A pro relativně zdravého člověka, tak 20g denně, je podle mě mnohem lepší varianta, než olej+tvaroh.

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv led 09, 2014 22:03
od Dano
Vdaka.
ravima píše:Lněná semínka nemá smysl mixovat s tvarohem, stačí samotná, těch sirných aminokyselin je v nich víc než dost.
Hm, z pohladu obsahu zivin je cely lan urcite ovela hodnotnejsi ako olej. Len neviem ako sa to mixuje a reaguje spolu.
ravima píše:A pro relativně zdravého člověka, tak 20g denně, je podle mě mnohem lepší varianta, než olej+tvaroh.
Ako ten cely lan prijimat? Namocit? (A) rozmixovat? S cim?

A vies to aj odhadnut / prepocitat? Myslim akemu velkemu mixu (kolko oleja + tvarohu) sa vyrovna len samotneho 20g lanu? Myslim z pohladu mnozsta a lahkosti stravenia tych mastnych kyselin.

Lebo aky tam je problem, ze neodporucila jednoduchy prijem len samotneho lanu? Pripadne mix neho s niecim?
Namiesto zavislosti na vyrobe / dodavkach lanoveho oleja, ktory oxiduje? A k tomu tvarohu?

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv led 09, 2014 22:20
od smajliss
Dano píše: Lebo aky tam je problem, ze neodporucila jednoduchy prijem len samotneho lanu? Pripadne mix neho s niecim?
podle mě za to může vstřebatelnost .. získat ty tuky ze semínka je určitě těžší, než z oleje, kde není vláknina .. a možná i rychlost vstřebání může hrát roli v tom léčebném procesu .. ale fakt si přečti tu její knížku, je fajná a má tam zajímavé teorie

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv led 09, 2014 23:40
od rudo
ja som patlaninu nikdy nevyrabal ani nejedol, ale z toho co sa vzdy pisalo na rakovinovych disksuiach som mal dojem :

ze sa zoberu 2 presne urcene vychodzie potraviny a presnym postupom sa z nich vytvori nieco ine,

ze teda nejde o jednoduchy sucet vlastnosti, ale stvorenie niecoho noveho, co v prirode neexistuje.

teraz ako citam tieto prispevky to zacina vyzerat ze to tak nebude, ze ved to iste sa da dosiahnut len jednou alebo druhou vuchodziou potrvanou pripadne vselijakou inou potravinou. To sa mi vsak nezda, ze by nejaky guru vymyslel zlozity receot len na to aby oredaval knihy kde ten recept vysvetluje

ak sa bavime o samotnej sire, tak vraj sa pridava do susenych marhuli a snad aj inych susenych ovoci z obchodov a su ludia co susene marhule z obchodov umyselne kupuju ako zdroj siry

kedysi som tiez nasiel niekde info ze vela siry alebo akyschci sirnych chemikalii je aj v surovej cibuli snad aj cesnaku

a kedze sa varenim zrejme sira nezmeni na plutonium a smazenim na masti nezmeni sira na zlato

tak ak sa jedna o siru cibula surova ci varena by mala byt dobry zdroj ????

inak ak jem tvaroh tak akosi k tomu vzdy mam aj surovu cibulu alebo cesnak ( ahoj Evicko )

je patlanina specialna lebo je toi patlanina, alebo je to len zbytocne preceneny recept vyroby na nieco co sa lahko nahradi vselicom inym ?

nasa povodna rozvinuta civilizacia mala bryndzu, tvaroh, cibulu a cesnak ako samozrjemost. :delicacy:


:?: :idea:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: čtv led 09, 2014 23:51
od smajliss
kouzlo je v tom, že se ty omega 3 v lněném oleji stanou ve vodě rozpustnými, když se spojí se sirnými aminkyselinama .. já se obávám, že se lněným semínkem to nebude fungovat, protože se to tak dobře nespojí

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: pát led 10, 2014 0:23
od rudo
smajliss píše:kouzlo je v tom, že se ty omega 3 v lněném oleji stanou ve vodě rozpustnými, když se spojí se sirnými aminkyselinama .. já se obávám, že se lněným semínkem to nebude fungovat, protože se to tak dobře nespojí
inymi slovami ten povodny rece[t treba zachovat talk ako bol a nahrady a zlepsenie uz nefunguju

su sirne kyseliny v tvraohu ine ako napriklad v cibuli, co tak hodit do mixera ciburu a lanovy olej ?

a ak ijde o omega 3 preco nie rybi olej ?

jasne ze teraz som to ja co snazi prerobit povodny recept :mrgreen: :mrgreen:

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Napsal: sob led 11, 2014 18:46
od ravima
Dano píše:A vies to aj odhadnut / prepocitat? Myslim akemu velkemu mixu (kolko oleja + tvarohu) sa vyrovna len samotneho 20g lanu? Myslim z pohladu mnozsta a lahkosti stravenia tych mastnych kyselin.
Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
Dano píše:Lebo aky tam je problem, ze neodporucila jednoduchy prijem len samotneho lanu? Pripadne mix neho s niecim?
Namiesto zavislosti na vyrobe / dodavkach lanoveho oleja, ktory oxiduje? A k tomu tvarohu?
Doporučovala samotný čerstvě rozmixovaný len a taky např. jeho mix s medem, protože to se dá dlouho skladovat. Olej s tvarohem se používá jen kvůli vysokým dávkám a i tak se tam musí přidat to semínko, protože obsahuje důležité látky pro využití n-3, např. lignany.
rudo píše:...ak sa bavime o samotnej sire, tak vraj sa pridava do susenych marhuli a snad aj inych susenych ovoci z obchodov a su ludia co susene marhule z obchodov umyselne kupuju ako zdroj siry
kedysi som tiez nasiel niekde info ze vela siry alebo akyschci sirnych chemikalii je aj v surovej cibuli snad aj cesnaku
Stejnou chybu dělali i na zdraví-az, když se snažili např. vyrobit veganskou verzi "sirné patlaniny"(to je zavádějící název a pochází buď z fóra upramene nebo zdravi-az). Vůbec nejde o samotnou síru v jakékoli podobě, ale o konkrétní aminokyseliny (methionin a cystein), které náhodou obsahují síru, ale hlavně mají speciální vlastnosti ve spojení s nenasycenými mastnými kyselinami. Tvaroh se používá, protože se dá nejrychleji rozmixovat s olejem, ale při delším zpracování prý funguje i rozmixování lněného oleje s fazolemi atp. Ještě lépe než s tvarohem to jde s kefírem, což využívá hodně lidí. Je jen třeba přepočítat obsah bílkovin z původního receptu, ale právě v případě kefíru stačí míň, protože se to líp spojí. Cibuli ani nic jiného se sírou nemá smysl přidávat, jen olej+bílkoviny+semínko.
smajliss píše:kouzlo je v tom, že se ty omega 3 v lněném oleji stanou ve vodě rozpustnými, když se spojí se sirnými aminkyselinama .. já se obávám, že se lněným semínkem to nebude fungovat, protože se to tak dobře nespojí
Jestli jsem to od Budwigové dobře pochopil, tak ty tuky se s bílkovinama normálně spojují i v těle, ale nefungovalo by to správně, když chceš najednou vypít 50g toho oleje a to dvakrát denně. Proto se tělu pomáhá tím předzpracováním s tvarohem. 20g semínka je úplně v pohodě a podle Budwigové se dá denně vypít i nějaké množství samotného oleje např. na salátu, taky asi tak těch 20g.