Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Tady se snažte dodržovat témata a nevybavovat se, od toho jsou tu kecárny.
Počítejte s tím, že to po vás bude někdo další číst a hledat tady informace.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5076
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od rudo »

and there goes my onion garlic up the chimney bloody hell
5 2 8
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

ravima píše:
Dano píše:A vies to aj odhadnut / prepocitat? Myslim akemu velkemu mixu (kolko oleja + tvarohu) sa vyrovna len samotneho 20g lanu? Myslim z pohladu mnozsta a lahkosti stravenia tych mastnych kyselin.
Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
A este prosim nejaky rychly priblizny prepocet obsahu aminokyselin methionin a cystein. V tvarohu vs. v nejakych vhodnych orechoch (vlasske apod.), ci zelenine alebo ovoci...
Skratka nejaka ina vhodna kombinacia (lan+nieco), porovnatelna s tou odporucanou kombinaciou (lanovy olej + tvaroh). Z pohladu obsahu a rychlosti stravenia nenasytenych mastnych kyselin.
ravima
Příspěvky: 449
Registrován: pon dub 11, 2011 20:53

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od ravima »

Dano píše:A este prosim nejaky rychly priblizny prepocet obsahu aminokyselin methionin a cystein. V tvarohu vs. v nejakych vhodnych orechoch (vlasske apod.), ci zelenine alebo ovoci...
Skratka nejaka ina vhodna kombinacia (lan+nieco), porovnatelna s tou odporucanou kombinaciou (lanovy olej + tvaroh). Z pohladu obsahu a rychlosti stravenia nenasytenych mastnych kyselin.
Ve 20g lnu je asi 70mg sirných aminokyselin (podobně v jiných semínkách a ořeších, v některých je ale i víc než dvojnásobek, např. ve slunečnicovém semínku skoro 200mg). V odpovídající kombinaci 10g lněného oleje + 20g tvarohu je taky cca 70mg sirných aminokyselin. Co se týče zeleniny a ovoce, tak podobně je na tom např. 400g banánů, té cibule by bylo potřeba víc než 1kg, ale těch 10ml lněného oleje bych s tím teda nemixoval :-)
Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5076
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od rudo »

0.4kg bananov alebo 1kg cibule ?

to je naozaj tazke rozhodnutie
5 2 8
Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 5016
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od cepheus »

Jak pro koho :D.
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

ravima píše:Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
ravima píše:
Dano píše:A este prosim nejaky rychly priblizny prepocet obsahu aminokyselin methionin a cystein. V tvarohu vs. v nejakych vhodnych orechoch (vlasske apod.), ci zelenine alebo ovoci...
Skratka nejaka ina vhodna kombinacia (lan+nieco), porovnatelna s tou odporucanou kombinaciou (lanovy olej + tvaroh). Z pohladu obsahu a rychlosti stravenia nenasytenych mastnych kyselin.
Ve 20g lnu je asi 70mg sirných aminokyselin (podobně v jiných semínkách a ořeších, v některých je ale i víc než dvojnásobek, např. ve slunečnicovém semínku skoro 200mg). V odpovídající kombinaci 10g lněného oleje + 20g tvarohu je taky cca 70mg sirných aminokyselin. Co se týče zeleniny a ovoce, tak podobně je na tom např. 400g banánů, té cibule by bylo potřeba víc než 1kg, ale těch 10ml lněného oleje bych s tím teda nemixoval :-)
Vdaka za cisla!
Vybral som si z toho:
70mg sirných aminokyselin sa nachadza napriklad v:
  • v 10 g lněného oleje + 20 g tvarohu, alebo
  • v 20 g lanu, alebo
  • (v 7 g slnecnice, alebo
  • v 400 g bananov, alebo
  • v 1xxx g cibule
  • ...)
a tiez:
10 g olivoveho oleja obsahuje tolko nenasytenych MK ako sa nachadza aj v 20-25 g lanu

Asi som nieco zle zachytil / pochopil. Lebo nerozumiem, v com je vyhoda kombinacie:
  • 10 g lněného oleje (ktory oxiduje, od okamihu vyroby pocas skladovania az po spotrebu) + 20 g tvarohu (ktory rovnako ako ten olej treba drzat v chlade)
    oproti:
  • 20-25 g semien lanu,
ktore sa lahko skladuju chranene prirodzene supkou, daju sa cerstvo namliet alebo po namoceni rozmixovat a pridat k hocijakemu jedlu?

Lebo, asi ma poznas, ked je nieco idealne namiesane prirodou (ziviny v lane), tak ja osobne by som si nevybral namiesto toho mix 2 vyrobkov (plej a tvaroh). Obe porcie predsa obsahuju zmiesanych 70mg sirnych AK a cca 10 g lanoveho oleja.

Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3529
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Jindra »

ravima píše:Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
v souvislosti s vývojem lisu na oleje testujeme různá semínka a teď zůstanu jen u lněného: lnu je několik různých druhů s různým procentuálním obsahem oleje a také s různým poměrem o3, o6 (někde je více trojky, jinde šestky)
napsat, že ve lnu je cca 40 %oleje je přespřespřespříliš zevšeobecňující
Dano píše:Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
ano, je. klíčovým faktem tam je reakce lněného oleje se sirnými proteiny tvarohu
musí se to doslova spojit, olej ve směsi není nijak znát (nejsou mastná oka, není mastný prstenec na nádobě)
proto taky nejde patlaninu třeba ušlehat jen ručním šleháním vidličkou, musí na to být rychlý mix


Něco málo ocituji:
"Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Síra je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité zelenině, jako například pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu."

"Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku."

"Nejlepší kombinací je tvaroh a lněný olej, plus lněné semeno, které musí být čerstvě rozemleté."

"Na základě pozorování začala Dr. Budwig léčit své pacienty podáváním stravy, již tvoří kombinace vysoce kvalitního lněného oleje bohatého na tuky Omega–3 a tvarohu nebo jogurtu, obsahujícího velmi kvalitní bílkovinu. Důvod k mísení oleje s proteiny spočívá v tom, že jejich kombinace s olejem umožňuje rozpouštění tuku ve vodě, takže je tělem absorbován rychleji. Takto upravený může prostoupit i do nejmenších kapilár, rozpustit jakýkoli nevhodný tuk a pročistit žíly a tepny. To mimo jiné posiluje srdce, likviduje tumory a léčí artritidu. Zní to možná poněkud přehnaně, ale je to opravdu funkční."


Na Jardově fóru se o to hodně zajímá Pavel, tak si mrkni třeba tady
Mě tohle téma fascinuje taky a kdykoli otevřu zdroje od Budwig, zkejsnu u toho půl dne :-)

Dano nemáš žádnou knížku? Jestli ne, písni si, něco oskenovaného Ti rád pošlu.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5076
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od rudo »

nador v tele tiez nie je nieco co bolo planovane prirodou a preto aj protizbran je nieco co si clovek musi vytvorit.

takto to funguje v celom sucasnom systeme - vyrobim problem a ponuknem riesenie.
5 2 8
ravima
Příspěvky: 449
Registrován: pon dub 11, 2011 20:53

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od ravima »

Dano píše:10 g olivoveho oleja obsahuje tolko nenasytenych MK ako sa nachadza aj v 20-25 g lanu
Jo ale mononenasycených, omega-3 jsou trojnásobně nenasycené, omega-6 dvojnásobně.
Dano píše:Asi som nieco zle zachytil / pochopil. Lebo nerozumiem, v com je vyhoda kombinacie:
  • 10 g lněného oleje (ktory oxiduje, od okamihu vyroby pocas skladovania az po spotrebu) + 20 g tvarohu (ktory rovnako ako ten olej treba drzat v chlade)
    oproti:
  • 20-25 g semien lanu,
ktore sa lahko skladuju chranene prirodzene supkou, daju sa cerstvo namliet alebo po namoceni rozmixovat a pridat k hocijakemu jedlu?...
...Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
Není v tom žádná výhoda. Výhoda je v kombinaci 100g lněného oleje s např. 200g tvarohu denně. Tolik semínka se z různých důvodů sníst nedá.
ravima
Příspěvky: 449
Registrován: pon dub 11, 2011 20:53

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od ravima »

Jindra píše:
ravima píše:Ve lnu je něco mezi 40-50% lněného oleje.
v souvislosti s vývojem lisu na oleje testujeme různá semínka a teď zůstanu jen u lněného: lnu je několik různých druhů s různým procentuálním obsahem oleje a také s různým poměrem o3, o6 (někde je více trojky, jinde šestky)
napsat, že ve lnu je cca 40 %oleje je přespřespřespříliš zevšeobecňující
Jakékoliv lněné semínko obsahuje kolem 40% lněného oleje a vůbec to nesouvisí s tím, kolik toho vylisuješ lisem nebo s poměrem n-3,n-6.
Jindra píše:Něco málo ocituji:
"Teorie říká, že využití kyslíku v organismu může být stimulováno proteinovou směsí obsahující síru, která umožňuje rozpouštění tuků ve vodě. Síra je obsažena v sýru, ořechu, cibulovité zelenině, jako například pórku, pažitce, cibuli a česneku, ale zejména v tvarohu."
Ne, nic takového žádná teorie neříká, to je jen špatné pochopení nebo špatný překlad Budwigové. Tvaroh neobsahuje síry o nic víc než jakákoliv jiná potravina, obsahuje potřebné sirné aminokyseliny, ale ty jsou v jakýchkoliv bílkovinách, výhoda tvarohu je jen a pouze snadné mixování s olejem, ještě lepší je např. mléko nebo kefír nebo třeba jakékoliv bílkoviny v prášku s vodou.
Jindra píše:"Fermenty buněčného dýchání jsou těsně spjaté s vysoce nenasycenými mastnými kyselinami, které jsou tedy nezbytné k řádnému okysličování. Základní předpoklad je užívání nerafinovaných, za studena lisovaných olejů s vysokým obsahem linolové kyseliny, například ze lněného semene, slunečnice, sóji, máku, vlašského ořechu a obilí. Tyto oleje by měly být konzumovány společně s potravinami obsahujícími vhodné proteiny, jinak mají OPAČNÝ ÚČINEK a způsobí více zla než užitku."
Ano a nejlepší jsou celá semínka, která mají sama o sobě víc těch vhodných proteinů (konkrétně sirných aminokyselin) než tvaroh a navíc spoustu dalších potřebných látek k využití těch olejů, např. antioxidanty atd. Na tomhle je taky vidět, že Budwigová příliš nerozlišovala omega-3 a 6, akorát že omega-3 mají o jednu nenasycenou vazbu víc a jsou tedy z hlediska její teorie aktivnější. V tomto citátu je konkrétně zmíněna omega-6 kyselina linolová a převážně její zdroje.
dgm
Příspěvky: 1394
Registrován: pon dub 02, 2007 23:23

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od dgm »

Hodne, hodne OT tento muj prispevek, ale napsat to musim.
Moc me bavi cist diskuzi Dana s ravimou (a Jindra do toho), je to radost.
Otazky i odpovedi maji smysl. :) :)
Kdo stojí mezi člověkem a Bohem? Kuchařka :)

“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
Uživatelský avatar
cepheus
Příspěvky: 5016
Registrován: pát dub 09, 2010 17:17
Bydliště: Earth

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od cepheus »

A tak budu jeste vic OT, taky se bavim, me to zase pro zmenu pripomina tohleto :D))) ..

Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

Ravima, este ze si trpezlivy, vdaka.
ravima píše:Jo ale mononenasycených, omega-3 jsou trojnásobně nenasycené, omega-6 dvojnásobně.
Vdaka za opravu. Ale podstatu som vystihol: potvrdil som tu tebou udanu rovnost z pohladu obsahu tych dolezitych zivin. Len som pre ne pouzil nepresny/neuplny nazov :)
Dano píše:Asi som nieco zle zachytil / pochopil. Lebo nerozumiem, v com je vyhoda kombinacie:
  • 10 g lněného oleje (ktory oxiduje, od okamihu vyroby pocas skladovania az po spotrebu) + 20 g tvarohu (ktory rovnako ako ten olej treba drzat v chlade)
    oproti:
  • 20-25 g semien lanu,
ktore sa lahko skladuju chranene prirodzene supkou, daju sa cerstvo namliet alebo po namoceni rozmixovat a pridat k hocijakemu jedlu?...
...Nieco za tym byt musi. Budwigova by len tak nepresadzovala tu kombinaciu. Co to je? Prezrad.
ravima píše:Není v tom žádná výhoda. Výhoda je v kombinaci 100g lněného oleje s např. 200g tvarohu denně. Tolik semínka se z různých důvodů sníst nedá.
Aha, porovnaval som male mnozstva davok. A v troche oleja ci lanu vela mononenasytenych MK nie je. Rozumiem. Takze podla nej treba viac. Kolko, to som vyhladal napr. na http://www.budwig-diet.co.uk/the-full-d ... 8593750000:
The Budwig quark-linseed oil cream (Flax Oil/Cottage Cheese, FO/CC) made up fresh from 100 g quark and 45 ml cold-pressed linseed (flax seed) oil at breakfast and again at lunch.
..
25 g/2 tablespoons ground linseed meal twice per day
Takze ako pises aj ty, podla nej nech treba tej rozmixovanej kombinacie denne: 100g lanoveho oleja + 200g tvarohu.
A ta sa v dvoch polovicnych davkach, napr. rano a na obed, zrejme lahko da zjest a stravit.

Pricom naopak, 250g oleja denne sa zrejme "z různých důvodů sníst nedá", za den. Ale preco?

V tom nie som doma, nemam odhad. Kedze bezne nepijem oleje ani nejedavam semena, len orechy obcas.

Co viem, tak:
A. Samotny cely lan 250g nema zmysel jest v hocikolkych davkach. Kedze len prejde traktom, to mi je jasne.
B. Ked ho namocim, urcite plati to iste, akurat tym traktom aspon lahsie bez zmeny prejde :)
C. A ked ho po namoceni aj uplne rozmixujem?
Lebo 250g lanu + voda ktoru nasaje (povedzme, tresnem 250ml?) da spolu 500g mokreho lanu.
V dvoch polovicnych davkach, po 250g by sa taky mix nedal zjest?

Hlavne mi prosim napis, ci takto spracovany lan (z 250g sucheho lanu) by, ako som uz podobne formuloval, z pohladu
1. obsahu tych mononenasytenych MK a
2. rychlosti stravenia a
3. efektivnosti stravenia, teda aj asimilacie
bol inac rovnocenny predpisanej kombinacii 100g lanoveho oleja + 200g tvarohu.

Lebo mne, co sa tyka len zhltnutia a nicoho ineho, nepripada ovela tazsie zjest denne:
* 500g rozmixovanych nasiaknutych lanovych semien
ako
* 300g tej kombinacie olej+tvaroh
hoci som ani jedno neskusal. Ale co sa objemu tyka, ja zmestim do zaludka velmi vela.
Ovocia. Ale to sa travi lahko, to je fakt. Teda asi skoro ani netravi, vsetko je tam uz nejako natravene. Sacharidy na jednoduche monosacharidy. Bielkoviny tam nejake prilis komplexne asi nebudu, zrejme len jednoduchsie ak nie rovno aminokyseliny. Tuky neviem, ale tych tam je, pravda, malo, priemerne okolo 5% energie.

(Samozrejme, vo vsetkych 3 sposoboch plati, ze chut ziadna, alebo az zla. Ale ked sa s niecim chutnejsim zmiesa, tak sa urcite vyrazne zlepsi. Hocijakym smerom podla prisady, ved kazdemu podla chuti.)
(dgm, vsak sa zapoj aj ty. Ja uz onedlho koncim, ked to z ravimu konecne vypacim :) bude mat odo mna zase klud)
ravima
Příspěvky: 449
Registrován: pon dub 11, 2011 20:53

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od ravima »

Dano píše:A v troche oleja ci lanu vela mononenasytenych MK nie je.
Mononenasycené nejsou ve lnu skoro vůbec, ty jsou např. v tom oliváči nebo v mandlích. Sirná patlanina se týká polynenasycených m.k.
Dano píše:Pricom naopak, 250g oleja denne sa zrejme "z různých důvodů sníst nedá", za den.
Předpokládám, že myslíš těch 250g semínek. Není bezpečné jíst dlouhodobě víc než tak 40g denně, radši míň. Právě kvůli těm látkám, které tam jsou v obrovském množství, např. lignany. Jsou důležité mimo jiné i pro správné využití omega-3, ale všeho moc škodí a pak to může mít vedlejší účinky. Len není normální potravina, ale spíš takový doplněk/lék. I těch 100g oleje denně platí při léčbě rakoviny atp., ne jako normální strava.
Dano píše:Lebo 250g lanu + voda ktoru nasaje (povedzme, tresnem 250ml?) da spolu 500g mokreho lanu.
Tohle by bylo hodně husté a rozhodně nesrovnatelné s podobným množstvím ovoce. Hlavně je to nějakých 70g vlákniny. Tolik má např. cca 3kg banánů.
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

ravima píše:
Dano píše:Pricom naopak, 250g oleja denne sa zrejme "z různých důvodů sníst nedá", za den.
Předpokládám, že myslíš těch 250g semínek
Ano. pomylil som sa, 250g lanovych semien so myslel.
Pardon, uz to nedokazem hore opravit.

A k tym mononenasytenym MK... Citam hore, ze som napisal omylom o olivovom oleji, namiesto lanovom. Tak linku olivac a mononenasytene MK nechajme. Spravne som chcel zhrnut takto:
Dano píše:a tiez:
10 g LANOVEHO oleja obsahuje tolko nenasytenych MK ako sa nachadza aj v 20-25 g lanu
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

ravima píše:Předpokládám, že myslíš těch 250g semínek. Není bezpečné jíst dlouhodobě víc než tak 40g denně, radši míň. Právě kvůli těm látkám, které tam jsou v obrovském množství, např. lignany
No, co uz, nie sme vtaky.... napriklad takymi malinami/cucoriedkami sa clovek moze krmit kolko chce, nepocul som o nejakych skodlivych latkach v nich.

Tak to je ten dovod, lignany, ai. Vdaka.
Oleje nechcem kvoli oxidovaniu a faktu ze okrem tych tukov neobsahuju v pomere k energii takmer ziadne vitaminy/mineraly/antioxidanty.
A semena lanu v tak ucinne velkom mnozstve podla teba nie su zdraviu prospesne kvoli tym antinutrientom...
Co uz.

O tych lignanoch apod. neviem nic - naklicenim sa ich zbavit neda?
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

Dano píše:Lebo 250g lanu + voda ktoru nasaje (povedzme, tresnem 250ml?) da spolu 500g mokreho lanu.
ravima píše:Tohle by bylo hodně husté a rozhodně nesrovnatelné s podobným množstvím ovoce. Hlavně je to nějakých 70g vlákniny. Tolik má např. cca 3kg banánů.
To by u mna mozno az taky neprekonatelny problem nebol. Tie lignany mi ale ako vysvetlenie stacia, mohol to byt dovod, preco Dr. Budwigova odporucala olej a nie semena. Docital som od nej knihu Lanovy olej, teda vlastne velmi staru prednasku. V nej sa ale slovo lignan* nenachadza.

A k pricine... Mam pocit, ze ona vystrihala pred jedenim tukov nasytenych a tiez spracovanych (stuzenych apod.). Napr.:
Stačí si jen uvědomit, že nasycené a polonasycené tuky jsou inertní a tělo je nedokáže využít.
(pozn.: neviem aké sú polOnasýtené tuky / v angl. vydani sa pise semi-saturated fats...)
A pred denaturovanymi potravinami, lebo obsahuju konzervacne latky.
A hlasala teda, ze ked ich clovek prijima/al, tak v jeho tkanivach sa vraj nachadza nevyuzity bunkami neprijaty izolovany tuk, a ta jej kura mu velmi prospeje. Lebo vraj tie mimo buniek izolovane tuky sa vdaka takej diete rozpustia. Okrem ineho. A nasledne vyzdravie.

No ale keby sme jedli len surovy zelovoc (pripadne aj niektore semena a orechy), tak v takej strave nie su ani konzervacne latky, ani stuzene tuky. A ani nasytene, teda s vynimkou palmoveho a kokosoveho oleja - oleje su ale vyrobky, a mozno namiesto pitia olejov take jedenie celych tych plodin/orechov zase az tak skodlive nebude.

Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
smajliss
Příspěvky: 1218
Registrován: čtv srp 18, 2011 20:07

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od smajliss »

Dano píše: Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
já mám zas třeba takovou filozofii, že ty nepřirozené věci jsou naši evoluční výhodou a činí nás ještě zdravějšími .. to že můžeme konzumovat mléko, rybí tuk, len, různé antioxidanty jako resveratol, asthantaxin atd. tak se naše těla můžou dostat úplně na nový level výkonnosti .. teda ne že by byly pro nás esenciální a střádaly by jsme bez nich, ale můžou nás posunout dál -- ale tak každý přemýšlí jinak :- )
Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5076
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od rudo »

smajliss píše:
Dano píše: Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
já mám zas třeba takovou filozofii, že ty nepřirozené věci jsou naši evoluční výhodou a činí nás ještě zdravějšími .. to že můžeme konzumovat mléko, rybí tuk, len, různé antioxidanty jako resveratol, asthantaxin atd. tak se naše těla můžou dostat úplně na nový level výkonnosti .. teda ne že by byly pro nás esenciální a střádaly by jsme bez nich, ale můžou nás posunout dál -- ale tak každý přemýšlí jinak :- )
ze ty hras zase evoluciu, opici stacil banan a cloveku uz nie :mrgreen:
5 2 8
ravima
Příspěvky: 449
Registrován: pon dub 11, 2011 20:53

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od ravima »

Dano píše:O tych lignanoch apod. neviem nic - naklicenim sa ich zbavit neda?
Nedá. Jinak právě kvůli těmto látkám se má lněné semínko přidávat k oleji a tvarohu do patlanice. Kvůli dalším látkám se doporučuje tam míchat ještě ovoce typu rybíz, borůvky, maliny atp., není to jen olej+tvaroh.
Jinak chia semínka mají podobně omega-3 jako len, tím se dostaneš na vyšší dávku, třeba 20g+20g by mělo být ok. Pro relativně zdravého člověka víc ani nemá vůbec smysl. Já jím denně max. 30g a střídám len a chia. A pokud má někdo jídlo založené hlavně na ovoci, tak bych spíš doporučil ještě něco na omega-6. Tedy např. na 811 bych si s večerním salátem dal 10g lněných a 30g slunečnicových semínek.

Semi-saturated fats jsou ztužené rostlinné tuky. V češtině na internetu výrazem "polonasycené" zpravidla lidé myslí polynenasycené, prostě v tom mají totální zmatek a číst české odborně se tvářící články na internetu je nesmysl, bohužel.
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

Vdaka ravima za vsetky doterajsie odpovede.
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Sirna patlanina aneb kura Dr. Budwigove, O3MK

Příspěvek od Dano »

smajliss píše:
Dano píše: Myslim, ze pre toho, kto nema vazne zdravotne problemy a navyse sa stravuje vitariansky, jej dieta zase az taky prospech nema. Preto hadam jedzme my len viac vitariansky :) a nebudeme musiet kupovat drahy lanovy olej (ktory tak lahko zial oxiduje) a mixovat ho s tvarohom.
já mám zas třeba takovou filozofii, že ty nepřirozené věci jsou naši evoluční výhodou a činí nás ještě zdravějšími .. to že můžeme konzumovat mléko, rybí tuk, len, různé antioxidanty jako resveratol, asthantaxin atd. tak se naše těla můžou dostat úplně na nový level výkonnosti .. teda ne že by byly pro nás esenciální a střádaly by jsme bez nich, ale můžou nás posunout dál -- ale tak každý přemýšlí jinak :- )
No neviem. Prave ze v tom lanovom oleji okrem roznych tukov ani nic moc nie je, v prepocte na energiu. Preto nevidim vyhodu v takomto rozkolisani rovnovahy: namiesto jedalnicka z celych plodov prejst na iny s olejom. A teda za viac vraj liecivych nenasytenych MK zaplatit vyrazne mensim mnozstvom mnohych inych zivin (vitaminy/mineraly/antioxidanty/ai.). (A predpokladam ze zdravotny ucinok oleja+tvarohu pre cloveka na prevazne nespracovanej zelovocnej vitarianskej strave je ovela nizsi ako pre niekoho na beznej strave.)
Myslim si teda, ze olej asi nebude najlepsi sposob ako sa "dostat na vyssi level".
Semena, losos, apod., to nekomentujem. Na rozdiel od oleja totiz obsahuju velmi vela a siroke spektrum roznych mikro nutrientov.
Odpovědět