Jak poznat kvalitní ovoce?
Moderátor: hugo
Jak poznat kvalitní ovoce?
Nenalezl jsem žádné takové téma - takže tohle by mělo být o tom jak vlastně poznat kvalitní ovoce, čímž je myšleno deálně zralé, čerstvé, skladké, šťavnaté... Prostě jak má být >:-) .
Například nedávno jsem koupil nějaké broskve, byli měkké, ale ne moc sladké a řekl bych takové vysušené (vůbec ne šťavnaté, měli trošku marmeládovitou konzistenci (to neni moc přesný popis, ale nic jiného mě nenapadá). Tak jsem se nad tím pozastavil a přemýšlel kde se stala chyba, když vypadají ok. Bohužel jsem dospěl k názoru, že předtím, než takové ovoce ochutnám nepoznám jakéže vlastně bude. Mátena to někdo nějaké typy?
To samé třeba nektarinky, někdy člověk koupí tvrdé a v pohodě dojdou, někdy pro změnu ne. Někdy měkké a jsou super, jindy nic moc. To poznám jen někdy - bohužel...
Například nedávno jsem koupil nějaké broskve, byli měkké, ale ne moc sladké a řekl bych takové vysušené (vůbec ne šťavnaté, měli trošku marmeládovitou konzistenci (to neni moc přesný popis, ale nic jiného mě nenapadá). Tak jsem se nad tím pozastavil a přemýšlel kde se stala chyba, když vypadají ok. Bohužel jsem dospěl k názoru, že předtím, než takové ovoce ochutnám nepoznám jakéže vlastně bude. Mátena to někdo nějaké typy?
To samé třeba nektarinky, někdy člověk koupí tvrdé a v pohodě dojdou, někdy pro změnu ne. Někdy měkké a jsou super, jindy nic moc. To poznám jen někdy - bohužel...
Happiness cannot be pursued; it must ensue.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
je to umění a leta zkušenostíSekory píše:Nenalezl jsem žádné takové téma - takže tohle by mělo být o tom jak vlastně poznat kvalitní ovoce, čímž je myšleno deálně zralé, čerstvé, skladké, šťavnaté... Prostě jak má být >:-) .
Například nedávno jsem koupil nějaké broskve, byli měkké, ale ne moc sladké a řekl bych takové vysušené (vůbec ne šťavnaté, měli trošku marmeládovitou konzistenci (to neni moc přesný popis, ale nic jiného mě nenapadá). Tak jsem se nad tím pozastavil a přemýšlel kde se stala chyba, když vypadají ok. Bohužel jsem dospěl k názoru, že předtím, než takové ovoce ochutnám nepoznám jakéže vlastně bude. Mátena to někdo nějaké typy?
To samé třeba nektarinky, někdy člověk koupí tvrdé a v pohodě dojdou, někdy pro změnu ne. Někdy měkké a jsou super, jindy nic moc. To poznám jen někdy - bohužel...
ja to poznam, že to padne se stromu
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Taky jsem chtěl založit Podobné téma. Přijde mi že když je ovoce zralé tak je dobré. Hodně mi to štve když si koupím kilo švestek a pak je všechny vyhodím páč jsou nezralé úplně nejedlé.
Broskve a nektarinky Zralá barva červená a sytě žlutá spíše oranžová.
(Sytost barev je myslím nejlepším vodítkem u větsíny ovoce)
Švestky modrá je dobrá fialové ani zelené nebrat fuj nedá se to jíst. Navíc myslím že u švestek je možné aby zmodrala celá švestka toť správná zralost mňam.
Meruňky sytě oranžová až místy začíná červenat a hodně měkké. (radši se seknu a vemu pár nahnilých než nedozrálých) Znáte někdo metodu jak přinutit aspoň trochu dozrát meruňky?
Ananas Když alespoň začíná prosvicovat oranžová barva a neni otlučeny nebo přemrzlý(hnědne-hnije) tak za pár dní dojde do poživatelného stavu.
Mango čevená a žlutá barva měkká konzistence. Zkušenost: když je mango alespon z 1/2 červené a druhá je zelená tak za pár dní dojde. Ale bacha, konzumovat včas, může začínat hnít zevnitř. Předevčíren jsem si koupil mango které bylo celé zelené ale i tak mi připadalo na pohled zralé. Šáh jsem si a bylo měkké, koupil, snědl a bylo dobré jen mělo takovou bahení konzistenci.
Rajčata sytě červená měkčí a ne moc velká a i tak si mnohdy nepochutnám. Rajčata jsou prostě věda.
Na vic si teď nevzpomínám. Přijde mi že běžnym supermarketu maj 80% ovoce nedozrálýho. 15 procent jim dojde na skladě a 5 procent výhra. Ovoce jež zemědelci zaponměli predčasně sklidit a tak ho sklízeli skutečně zralé. Je tak za 1/4 cenu neb to jistě obchodníci usmlouvají s argumentem že jim nevydrží na skladě dýl jak dva dny.
Pokud mátě někdo finty jak alespoň pomocídozrávání do alespoň poživatelného stavu tak sem stim.
Broskve a nektarinky Zralá barva červená a sytě žlutá spíše oranžová.
(Sytost barev je myslím nejlepším vodítkem u větsíny ovoce)
Švestky modrá je dobrá fialové ani zelené nebrat fuj nedá se to jíst. Navíc myslím že u švestek je možné aby zmodrala celá švestka toť správná zralost mňam.
Meruňky sytě oranžová až místy začíná červenat a hodně měkké. (radši se seknu a vemu pár nahnilých než nedozrálých) Znáte někdo metodu jak přinutit aspoň trochu dozrát meruňky?
Ananas Když alespoň začíná prosvicovat oranžová barva a neni otlučeny nebo přemrzlý(hnědne-hnije) tak za pár dní dojde do poživatelného stavu.
Mango čevená a žlutá barva měkká konzistence. Zkušenost: když je mango alespon z 1/2 červené a druhá je zelená tak za pár dní dojde. Ale bacha, konzumovat včas, může začínat hnít zevnitř. Předevčíren jsem si koupil mango které bylo celé zelené ale i tak mi připadalo na pohled zralé. Šáh jsem si a bylo měkké, koupil, snědl a bylo dobré jen mělo takovou bahení konzistenci.
Rajčata sytě červená měkčí a ne moc velká a i tak si mnohdy nepochutnám. Rajčata jsou prostě věda.
Na vic si teď nevzpomínám. Přijde mi že běžnym supermarketu maj 80% ovoce nedozrálýho. 15 procent jim dojde na skladě a 5 procent výhra. Ovoce jež zemědelci zaponměli predčasně sklidit a tak ho sklízeli skutečně zralé. Je tak za 1/4 cenu neb to jistě obchodníci usmlouvají s argumentem že jim nevydrží na skladě dýl jak dva dny.
Pokud mátě někdo finty jak alespoň pomocídozrávání do alespoň poživatelného stavu tak sem stim.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Myslím že tohle je dobré téma, protože s tímhle také stále dost bojuji.
Jediné u čeho poznám správnou zralost jsou asi banány - musí být naprosto celé žluté, nesmí být nalezenalá stopka, barva musí být sytě žlutá a ne světle žlutá až nahnědlá.
Nektarinky - už jsem musel přistoupit dokonce k tomu, že do nektarinky (po zakoupení) lehce zabořím zuby a jedině tím poznám jestli je už jedle měkká. Když ne tak ještě dozrát - ale jak píše Sekory často pak ani nezrajou. Jednou jsem narazil na takovou strakatou odrůdu nektarinek a ty byly nádherně sladké a i rychle dozrávaly.
Asi jedině koupit zkušební malé množství a po zkoušce přikoupit? Nebo jak píše buc11, asi to chce léta zkušeností.
Také pozorujete, že na vita jste hodně náročnější na přesnou zralost? Všichni kolem mne (a já dříve také) bez problémů pojídají ovoce které je teď pro mne nepoživatelné kvůli nezralosti. Čím to že se nároky tak zvedly?
Jediné u čeho poznám správnou zralost jsou asi banány - musí být naprosto celé žluté, nesmí být nalezenalá stopka, barva musí být sytě žlutá a ne světle žlutá až nahnědlá.
Nektarinky - už jsem musel přistoupit dokonce k tomu, že do nektarinky (po zakoupení) lehce zabořím zuby a jedině tím poznám jestli je už jedle měkká. Když ne tak ještě dozrát - ale jak píše Sekory často pak ani nezrajou. Jednou jsem narazil na takovou strakatou odrůdu nektarinek a ty byly nádherně sladké a i rychle dozrávaly.
Asi jedině koupit zkušební malé množství a po zkoušce přikoupit? Nebo jak píše buc11, asi to chce léta zkušeností.
Také pozorujete, že na vita jste hodně náročnější na přesnou zralost? Všichni kolem mne (a já dříve také) bez problémů pojídají ovoce které je teď pro mne nepoživatelné kvůli nezralosti. Čím to že se nároky tak zvedly?
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Zrovna u bánánu se imho mýlíš. Podle mého názoru jsou banány zralé, když mají po celém těle hnědé puntíky.Panda píše: Jediné u čeho poznám správnou zralost jsou asi banány - musí být naprosto celé žluté, nesmí být nalezenalá stopka, barva musí být sytě žlutá a ne světle žlutá až nahnědlá.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Mi vo tom povídej Obzvláště když jsem měl možnost porovnat ovoce z domácí zahrádky v době když opadává ze stromu se supermarketovym blivajzem.Také pozorujete, že na vita jste hodně náročnější na přesnou zralost?
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Neopravuješ ale doplňuješ. Když jsou celé žluté (i se stopkou) tak jsou pro mne už v poživatelném stavu, ale když mají i hnědé puntíky tak jsou ještě lepčejčí, jen se toho chudáci nedožijou.dvdmchl píše:Zrovna u bánánu se imho mýlíš. Podle mého názoru jsou banány zralé, když mají po celém těle hnědé puntíky.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Nehádejte se mi s těma banánama.
Já si zase všimnul že banány když jsou ještě nazelenalé mají tuhou tlustou slupku. Kdežto když už jsou pihovaté je to jenom tenká šlupička. Jednou se mi povedlo že šlupka byla úplně celá hnědá ale vnitřek skvělej. Čim blíž ke shnití tím lepší chuť
Já si zase všimnul že banány když jsou ještě nazelenalé mají tuhou tlustou slupku. Kdežto když už jsou pihovaté je to jenom tenká šlupička. Jednou se mi povedlo že šlupka byla úplně celá hnědá ale vnitřek skvělej. Čim blíž ke shnití tím lepší chuť
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
1/2Vitar píše:Taky jsem chtěl založit Podobné téma. Přijde mi že když je ovoce zralé tak je dobré. Hodně mi to štve když si koupím kilo švestek a pak je všechny vyhodím páč jsou nezralé úplně nejedlé.
Broskve a nektarinky Zralá barva červená a sytě žlutá spíše oranžová.
(Sytost barev je myslím nejlepším vodítkem u větsíny ovoce)
Švestky modrá je dobrá fialové ani zelené nebrat fuj nedá se to jíst. Navíc myslím že u švestek je možné aby zmodrala celá švestka toť správná zralost mňam.
Meruňky sytě oranžová až místy začíná červenat a hodně měkké. (radši se seknu a vemu pár nahnilých než nedozrálých) Znáte někdo metodu jak přinutit aspoň trochu dozrát meruňky?
Ananas Když alespoň začíná prosvicovat oranžová barva a neni otlučeny nebo přemrzlý(hnědne-hnije) tak za pár dní dojde do poživatelného stavu.
Mango čevená a žlutá barva měkká konzistence. Zkušenost: když je mango alespon z 1/2 červené a druhá je zelená tak za pár dní dojde. Ale bacha, konzumovat včas, může začínat hnít zevnitř. Předevčíren jsem si koupil mango které bylo celé zelené ale i tak mi připadalo na pohled zralé. Šáh jsem si a bylo měkké, koupil, snědl a bylo dobré jen mělo takovou bahení konzistenci.
Rajčata sytě červená měkčí a ne moc velká a i tak si mnohdy nepochutnám. Rajčata jsou prostě věda.
Na vic si teď nevzpomínám. Přijde mi že běžnym supermarketu maj 80% ovoce nedozrálýho. 15 procent jim dojde na skladě a 5 procent výhra. Ovoce jež zemědelci zaponměli predčasně sklidit a tak ho sklízeli skutečně zralé. Je tak za 1/4 cenu neb to jistě obchodníci usmlouvají s argumentem že jim nevydrží na skladě dýl jak dva dny.
Pokud mátě někdo finty jak alespoň pomocídozrávání do alespoň poživatelného stavu tak sem stim.
Super aspoň nějakej trochu návod, jak jsem mluvl o těch broskvích, tak mě nejvíc překvapilo, že mi vůbec nepřišli povadlý, ale šťavnaté vůbec nebyli. Chce to asi fakt ty zkušenosti.
Happiness cannot be pursued; it must ensue.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Pokud to jde, nechávám ovoce dozrát na sluníčku (na balkóně). Mám s tím dobré zkušenosti u manga. Dřív se mi v bytě scvrklo a uvnitř zhnilo než změklo a dozrálo. Zelený na slunci sežloutly a zčervenaly a byly uvnitř sladký a šťavnatý.
Trošku teď odbočím od tématu. Nejde mi do hlavy jedna věc a to, že skleníkový, holandský rajčata voní po rajčatech. To dříve nebylo a lidi si na to stěžovali, a tak producenty podezírám, jestli nezačali zeleninu aromatizovat! Je to jen můj dojem, nebo jste se s tím setkali i vy?
Trošku teď odbočím od tématu. Nejde mi do hlavy jedna věc a to, že skleníkový, holandský rajčata voní po rajčatech. To dříve nebylo a lidi si na to stěžovali, a tak producenty podezírám, jestli nezačali zeleninu aromatizovat! Je to jen můj dojem, nebo jste se s tím setkali i vy?
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
mozna uz zapominame jak voni rajcataCurcuma píše:Pokud to jde, nechávám ovoce dozrát na sluníčku (na balkóně). Mám s tím dobré zkušenosti u manga. Dřív se mi v bytě scvrklo a uvnitř zhnilo než změklo a dozrálo. Zelený na slunci sežloutly a zčervenaly a byly uvnitř sladký a šťavnatý.
Trošku teď odbočím od tématu. Nejde mi do hlavy jedna věc a to, že skleníkový, holandský rajčata voní po rajčatech. To dříve nebylo a lidi si na to stěžovali, a tak producenty podezírám, jestli nezačali zeleninu aromatizovat! Je to jen můj dojem, nebo jste se s tím setkali i vy?
stare odrudy mizi a zacinaj nam vonet i vyslechtenci
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Já mám pocit že rajčatově voní ta co jsou označená jako keříková, která se prodávají se stonky - že získávají aroma od těch stonků (či spíš že si ho tak udržují i po utrhnutí).
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
tak to je voditko. dle mych zkusenosti je banan zraly i kdyz je zeleny ale ma hnedy vetsi puntiky. asi zalezi i na odrude. a jeste podle zkusenosti, jestli je ovoce zraly, tak nejuniverzalnejsim klicem je stupen mekkosti.dvdmchl píše:Zrovna u bánánu se imho mýlíš. Podle mého názoru jsou banány zralé, když mají po celém těle hnědé puntíky.Panda píše: Jediné u čeho poznám správnou zralost jsou asi banány - musí být naprosto celé žluté, nesmí být nalezenalá stopka, barva musí být sytě žlutá a ne světle žlutá až nahnědlá.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Jak voní rajčata? někdy z nich cítím jen takový štiplavý pach. Jindy nic.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
opravdu rajp (středoemerikn) banán musí mít tlustou žlutou kůru s hnědejma tečama a musí začínat podélný praskliny a jsou-li zapařený v igelitu, nesnesitelně mi to omamně voní a musí být sladký, bez hnusnýho tříslovinovýho škrobu, kerej je v žlutejch ve významný většině a až zráním se teprvá mění v šugr, žlutej nedokážu sněst o zeleným se vůbec nebavímSweetie píše:tak to je voditko. dle mych zkusenosti je banan zraly i kdyz je zeleny ale ma hnedy vetsi puntiky. asi zalezi i na odrude. a jeste podle zkusenosti, jestli je ovoce zraly, tak nejuniverzalnejsim klicem je stupen mekkosti.dvdmchl píše:Zrovna u bánánu se imho mýlíš. Podle mého názoru jsou banány zralé, když mají po celém těle hnědé puntíky.Panda píše: Jediné u čeho poznám správnou zralost jsou asi banány - musí být naprosto celé žluté, nesmí být nalezenalá stopka, barva musí být sytě žlutá a ne světle žlutá až nahnědlá.
a banán je jedno z mála ovocí co dojde
a rajčata ovrrajp z keře je úplně jinej druh ovoce než z obchodu, maj nádhernou vůni a sladkou chuť, dokonce po chvíli se ta vůňochuť ztrácí, takže nejlepší hned utrhnout a sněst, totéž papriky a vůbec asi vše
a poznám to i na synovi, kerej ovoce a zeleninu vůbec nejí, jen výhradně a pouze uttržený ze stromu a diví se, že to je jiný (včetně burčáku)
Sumárum: v obchodech se zralé ovoce nesežene, leda jen vyjímečně a omylem, páč berou jen silně nezrelé, aby jim nehnily, vím co vykupujou, to je neuveritelné a absolutně nepoživatelné
-
- Příspěvky: 102
- Registrován: pát črc 31, 2009 22:31
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
No a jak se tedy slušně stravovat vita? Obzvláště přes zimu... když podmínkou je zralé, zdravé, nedávno trhané ovoce.
No a taky snad ve většině? zemí se prodává ten humus pěstovaný bez hlíny v nějaké umělé hmotě (= z Holandska). Anebo ze Španělska. Proč zrovna odtam? A z vlastních zemí čovek nic pořádně nesežene. Copak ty země nic nepěstují pro své obyvatele?
Ale vždyť já vím, diktatura EU. Pracuje na tom, zrušit jakoukoliv soběstačnost států. Achjo.
No a taky snad ve většině? zemí se prodává ten humus pěstovaný bez hlíny v nějaké umělé hmotě (= z Holandska). Anebo ze Španělska. Proč zrovna odtam? A z vlastních zemí čovek nic pořádně nesežene. Copak ty země nic nepěstují pro své obyvatele?
Ale vždyť já vím, diktatura EU. Pracuje na tom, zrušit jakoukoliv soběstačnost států. Achjo.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Tento problem budem prvy krat riesit tuto zimu, tiez este neviem, ako to vyriesim.Zebynovyvitarian píše:No a jak se tedy slušně stravovat vita? Obzvláště přes zimu... .
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
No hlavně nebýt fanatik. Zima není pro člověka věc přirozená, tudíž se nemůže ani přirozeně stravovat.
Ono odmítat si a ničit vlastní zdraví jen proto, že jsem se rozumem hodil do škatulky vitarián, není imho dobrej přístup.
Podle mně vše co dělám by mělo reflektovat okolní podmínky.
Ono ostatně tento přístup i dává odpověď na otázku proč že se to vlastně má držet půst před velikonocemi. V místech kde je zima, je v únoru a březnu obvykle nedostatek potravin a navíc je třeba pročistit tělo po podzimu a zimě. Kdy se jedlo, co se kde našlo.
Když člověk není fanatik a neuzavírá se do škatulek, život pak dává sám odpovědi na otázky a pěkně si člověka vede.
Ale to už jsem vlastně opět silně off topic. Tak sorry.
Ono odmítat si a ničit vlastní zdraví jen proto, že jsem se rozumem hodil do škatulky vitarián, není imho dobrej přístup.
Podle mně vše co dělám by mělo reflektovat okolní podmínky.
Ono ostatně tento přístup i dává odpověď na otázku proč že se to vlastně má držet půst před velikonocemi. V místech kde je zima, je v únoru a březnu obvykle nedostatek potravin a navíc je třeba pročistit tělo po podzimu a zimě. Kdy se jedlo, co se kde našlo.
Když člověk není fanatik a neuzavírá se do škatulek, život pak dává sám odpovědi na otázky a pěkně si člověka vede.
Ale to už jsem vlastně opět silně off topic. Tak sorry.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Přes zimu zimní spánek.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
zrovna jim banan, aromaticka vune, posety vetsimi puntiky, napraskly, presladky a stopka zelena a spicka taky
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Taky tu teď mám banány včera už byly mírně pihovatý ale vydržel jsem dneska už jsou akorát.
-
- Příspěvky: 102
- Registrován: pát črc 31, 2009 22:31
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
DVD: "No hlavně nebýt fanatik. Zima není pro člověka věc přirozená, tudíž se nemůže ani přirozeně stravovat.
Ono odmítat si a ničit vlastní zdraví jen proto, že jsem se rozumem hodil do škatulky vitarián, není imho dobrej přístup." atd.
To má být reakce na mě?
Možná nechtěně, ale zní to tak, že můžete ublížit, místo abyste pomohl.
Ve Vaší reakci chybí odpověď, jak to vlastně řešíte zrovna Vy. To byla má otázka.
Tak jak jsem to pochopila já, tak přes zimu všežravě, následně půstově, a přes léto vita.
Samozřejmě si to budem dělat podle nápovědy těla a všeobecných možností.
Jestli to byla reakce na otázku ostatních, jak se pozná zralé ovoce, tak dle mého mínění chybí Váš názor na ovoce, když už jste teda přispěl.
Pohrdáte-li našimi starostmi, tak patříte do jiného vlákna.
Ale třeba jen mám dnes dlouhý vedení, tak se předem pro jistotu omlouvám za nedorozumění Chybí tam holt smajlíky, tak to zní spíš jak kritika.
Ale s tou zimou nelze jinak než souhlasit. Nemáme tu co pohledávat, když tu nic neroste.
Ono odmítat si a ničit vlastní zdraví jen proto, že jsem se rozumem hodil do škatulky vitarián, není imho dobrej přístup." atd.
To má být reakce na mě?
Možná nechtěně, ale zní to tak, že můžete ublížit, místo abyste pomohl.
Ve Vaší reakci chybí odpověď, jak to vlastně řešíte zrovna Vy. To byla má otázka.
Tak jak jsem to pochopila já, tak přes zimu všežravě, následně půstově, a přes léto vita.
Samozřejmě si to budem dělat podle nápovědy těla a všeobecných možností.
Jestli to byla reakce na otázku ostatních, jak se pozná zralé ovoce, tak dle mého mínění chybí Váš názor na ovoce, když už jste teda přispěl.
Pohrdáte-li našimi starostmi, tak patříte do jiného vlákna.
Ale třeba jen mám dnes dlouhý vedení, tak se předem pro jistotu omlouvám za nedorozumění Chybí tam holt smajlíky, tak to zní spíš jak kritika.
Ale s tou zimou nelze jinak než souhlasit. Nemáme tu co pohledávat, když tu nic neroste.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Jo na tebe. A hlavně mi nevykej, nejsem schyzofrenik, není třeba mě oslovovat v množném čísle.To má být reakce na mě?
Možná nechtěně, ale zní to tak, že můžete ublížit, místo abyste pomohl.
Ve Vaší reakci chybí odpověď, jak to vlastně řešíte zrovna Vy. To byla má otázka.
Mně čeká na vita teprve druhá zima a tu strávím na rovníku.
Tu první jsem trávil 100% vita a myslím že to nebylo v pořádku.
Ale se zralostí ovoce to fakt nemá nic společnýho. Mám problém udržet debatu v rámci topicu, sorry.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Dobra odpoved, s ktorou sa stotoznujem. Zima je neprirodzene obdobie, kvoli ktoremu ludia museli vybocit z raja. Preto mam v zime v plane jest aj naparenu korenovu zeleninu so zazvorom, ktora sa da uskladnit (mrkva, cvikla, celer, alebo zamrazena brokolica), kyslu kapustu, a vela jablcok a orieskov. Aj cajiky. Ale este sam neviem, ako bude.dvdmchl píše:No hlavně nebýt fanatik. Zima není pro člověka věc přirozená, tudíž se nemůže ani přirozeně stravovat.
Ono odmítat si a ničit vlastní zdraví jen proto, že jsem se rozumem hodil do škatulky vitarián, není imho dobrej přístup.
Podle mně vše co dělám by mělo reflektovat okolní podmínky.
Ono ostatně tento přístup i dává odpověď na otázku proč že se to vlastně má držet půst před velikonocemi. V místech kde je zima, je v únoru a březnu obvykle nedostatek potravin a navíc je třeba pročistit tělo po podzimu a zimě. Kdy se jedlo, co se kde našlo.
Když člověk není fanatik a neuzavírá se do škatulek, život pak dává sám odpovědi na otázky a pěkně si člověka vede.
Ale to už jsem vlastně opět silně off topic. Tak sorry.
- Neo
- Příspěvky: 233
- Registrován: stř zář 29, 2004 15:31
- Bydliště: Kodan, Dansko
- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Poznat kvalitni ovoce je mozne, ale vedet dopredu, zda take bude chutne, je dost dobre nemozne. Jedina moznost je ho ochutnat.
Tohle vedi napr. prodejci durianu v Asii, kteri davaji zakaznikum moznost ochutnavky, nez si dotycny koupi kus ovoce za pulku denni vyplaty.
V Evrope to sice v porovnani s Asii tak drahe neni, ale i tak jsou ceny ovoce hodne predrazene a vzhledem k nizke kvalite, jak uz bylo zde receno 85% ovoce v supermarketech je utrzeno prilis brzy a nikdy nedozraje do pozivatelneho stavu, nekdy ani clovek nema odvahu ho ochutnat
Kvalitni prodavane ovoce se pozna podle:
1) Barvy - tmave, pekne zabarveni je znakem zralosti u hodne druhu ovoce. Nektere druhy meni barvu, nektere dostavaji hlubsi, tmavsi zabarveni a u nekterych se barva vubec nemeni (napr. nektere druhy manga)
2) Stupen tvrdosti - cim vice zrale, tim mekci. Prilis mekke ale uz muze byt nakvasene.
Ovoce, ktere ma sanci dozrat, by melo byt aspon trochu mekke na dotek a ne tvrde jako kamen. Vyjimkou je vodni meloun, kde tvrdost je podminkou.
Napr. vetsina melounu zacina byt mekka na spicce, ananas uprostred.
3) Vune - sladka ovocna vune je jeden z dulezitych znaku zralosti, bohuzel jsme o tuto moznost dost casto okradeni, protoze ovoce v supermarketu je tak chlazene, ze prestava produkovat vuni.
I v zime se da zit z ovoce. Pokud je nabidka omezena, tak se skoro vsude daji sehnat slusne banany, pomerance a jine citrusy, jablka a hrusky. K tomu se da konzumovat susene ovoce jako datle, fiky, ci kombinovat s mrazenym ovocem (nejlepe natrhanym vlastnima rukama v lete
Banany Cavendish jsou zrale, kdyz jsou pokryte hnedymi teckami a maji jasnou zlutou barvu. Pokud jsou dozelena nebo s nasedlym odstinem, tak byly pravdepodobne namrzle a chutove budou podradne kvality.
Existuje ale tisic dalsich odrud bananu a nektere jsou zelene, nektere zlute, nektere cerne a nektere plesnive, kdyz jsou zrale.
Dozravani na slunicku je asi nejlepsi, ale neni mozne v zime. I tak vetsina ovoce dozrava dobre, pokud je v pokojove teplote. Ovoce se nekdy rozlisuje na klimaktericke a neklimaktericke. Klimaktericke ovoce produkuje vice ethylenu a CO2 behem zrani a dozrava po utrzeni (pokud nebylo utrzeno predcasne). Stava se nejenom mekcim, ale take sladsim, protoze enzymy rozkladaji skrob na jednoduche cukry a rovnez obsah kyselin enzymatickou aktivitou degraduje. Typickym prikladem jsou jablka, hrusky, banany, mango, avokado, rajcata.
Neklimaktericke druhy ovoce behem zrani nezvysuji produkci ethylenu a dychani a take napr. neobsahuji skrob (melouny), takze obsah cukru se po utrzeni nezvysuje. I presto ale dochazi diky enzymum k meknuti a meni se slozeni latek. Pomerance, ananas, hroznove vino, vodni meloun a tresne jsou ne-klimaktericke.
I zde ale dochazi k vyjimkam a u nektereho ovoce je treba jedna odruda klimaktericka a jina neklimaktericka. A nekdy treba zacne produkovat ethylen, pokud je v blizkosti zrajici klimaktericke ovoce. No, priroda dokaze divy a proste se neda napevno zaskatulkovat
Zatim koncim, ale doporucuji kazdemu si vygooglovat informace o zrani a uschove ovoce, na internetu je mnoho informaci jak v english, tak cestine )
Tohle vedi napr. prodejci durianu v Asii, kteri davaji zakaznikum moznost ochutnavky, nez si dotycny koupi kus ovoce za pulku denni vyplaty.
V Evrope to sice v porovnani s Asii tak drahe neni, ale i tak jsou ceny ovoce hodne predrazene a vzhledem k nizke kvalite, jak uz bylo zde receno 85% ovoce v supermarketech je utrzeno prilis brzy a nikdy nedozraje do pozivatelneho stavu, nekdy ani clovek nema odvahu ho ochutnat
Kvalitni prodavane ovoce se pozna podle:
1) Barvy - tmave, pekne zabarveni je znakem zralosti u hodne druhu ovoce. Nektere druhy meni barvu, nektere dostavaji hlubsi, tmavsi zabarveni a u nekterych se barva vubec nemeni (napr. nektere druhy manga)
2) Stupen tvrdosti - cim vice zrale, tim mekci. Prilis mekke ale uz muze byt nakvasene.
Ovoce, ktere ma sanci dozrat, by melo byt aspon trochu mekke na dotek a ne tvrde jako kamen. Vyjimkou je vodni meloun, kde tvrdost je podminkou.
Napr. vetsina melounu zacina byt mekka na spicce, ananas uprostred.
3) Vune - sladka ovocna vune je jeden z dulezitych znaku zralosti, bohuzel jsme o tuto moznost dost casto okradeni, protoze ovoce v supermarketu je tak chlazene, ze prestava produkovat vuni.
I v zime se da zit z ovoce. Pokud je nabidka omezena, tak se skoro vsude daji sehnat slusne banany, pomerance a jine citrusy, jablka a hrusky. K tomu se da konzumovat susene ovoce jako datle, fiky, ci kombinovat s mrazenym ovocem (nejlepe natrhanym vlastnima rukama v lete
Banany Cavendish jsou zrale, kdyz jsou pokryte hnedymi teckami a maji jasnou zlutou barvu. Pokud jsou dozelena nebo s nasedlym odstinem, tak byly pravdepodobne namrzle a chutove budou podradne kvality.
Existuje ale tisic dalsich odrud bananu a nektere jsou zelene, nektere zlute, nektere cerne a nektere plesnive, kdyz jsou zrale.
Dozravani na slunicku je asi nejlepsi, ale neni mozne v zime. I tak vetsina ovoce dozrava dobre, pokud je v pokojove teplote. Ovoce se nekdy rozlisuje na klimaktericke a neklimaktericke. Klimaktericke ovoce produkuje vice ethylenu a CO2 behem zrani a dozrava po utrzeni (pokud nebylo utrzeno predcasne). Stava se nejenom mekcim, ale take sladsim, protoze enzymy rozkladaji skrob na jednoduche cukry a rovnez obsah kyselin enzymatickou aktivitou degraduje. Typickym prikladem jsou jablka, hrusky, banany, mango, avokado, rajcata.
Neklimaktericke druhy ovoce behem zrani nezvysuji produkci ethylenu a dychani a take napr. neobsahuji skrob (melouny), takze obsah cukru se po utrzeni nezvysuje. I presto ale dochazi diky enzymum k meknuti a meni se slozeni latek. Pomerance, ananas, hroznove vino, vodni meloun a tresne jsou ne-klimaktericke.
I zde ale dochazi k vyjimkam a u nektereho ovoce je treba jedna odruda klimaktericka a jina neklimaktericka. A nekdy treba zacne produkovat ethylen, pokud je v blizkosti zrajici klimaktericke ovoce. No, priroda dokaze divy a proste se neda napevno zaskatulkovat
Zatim koncim, ale doporucuji kazdemu si vygooglovat informace o zrani a uschove ovoce, na internetu je mnoho informaci jak v english, tak cestine )
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Zebynovyvitarian: dvdmchl se vyjadřuje trochu drsněji, ale není takový jak na první pohled vypadá.Zebynovyvitarian píše:To má být reakce na mě?
Možná nechtěně, ale zní to tak, že můžete ublížit, místo abyste pomohl. ...
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
neo to tak pěkně vždy učeše, a je to i pravda,
i dyž třeba dávám rajčata i už červený do sklinky s japkama, kerý tam vytvoří ten zrací polyetylén, leč i dyž nakonec zčervenaj a i změknou, tak sou bohužel daleko od mého normálně zrale utrženýho. Ale nic jinýho nám nezbývá tak co.
ZNV: těžko někdo poradí, nejsme-li v tropech jest to obtížné a i tam to odebíraj nezralý (páč namáčklý až shnilý přiblblíci nechtějí), ale v tom teple to přecejc dojde trochu víc, já mám třeba u melounů tak 74,9% úspěšnost, což je dost dobrý.
Dělat raw s dětmi,to je o život. Mně se to nepodařilo ani náznakem. Akorát sem nařídil týdně nenáviděný zeleden, kdy se prováděla kontrola salámů pod polštáři. (možná je pak po odhaleních mívali i jinde)
i dyž třeba dávám rajčata i už červený do sklinky s japkama, kerý tam vytvoří ten zrací polyetylén, leč i dyž nakonec zčervenaj a i změknou, tak sou bohužel daleko od mého normálně zrale utrženýho. Ale nic jinýho nám nezbývá tak co.
ZNV: těžko někdo poradí, nejsme-li v tropech jest to obtížné a i tam to odebíraj nezralý (páč namáčklý až shnilý přiblblíci nechtějí), ale v tom teple to přecejc dojde trochu víc, já mám třeba u melounů tak 74,9% úspěšnost, což je dost dobrý.
Dělat raw s dětmi,to je o život. Mně se to nepodařilo ani náznakem. Akorát sem nařídil týdně nenáviděný zeleden, kdy se prováděla kontrola salámů pod polštáři. (možná je pak po odhaleních mívali i jinde)
Těžký život vitariána nakupovače
Ráno jsem si koupil tři broskve do práce na svačinu. Vypadaly že budou akorát. Tedy stádium mezi tak tuhé že si vylámete zuby a shnilou měkostí. jiné se jak již sami víte v této době ani sehnat nedají.
hned první nezklama Byla příšerně tuhá nahnilá hořká chuť i barva uvnitř. sanozřejmě jsem ji vyhodil.
Druhá také tuhá, avšak chuť hniloby se nestačila toliko rozvinout. Chuť připomínala spíše mrkev. Místo broskví mrkev? No co mohlo to dopadnout hůř.
Třetí byla nejlepší stále docela tuhá ašak hodně sladká Bylo to něco mezi meruňkou a zelenou hruškou. Hned jak jsem si pochutnal zjevila se mi budoucnost. Procházím supermarketem a všude broskve. Koukám na ty nápisy u nich a vidím: Hrušková, třešňová,mrkvová, špenátová, lososová, gril. kuře >:-)
Abych nebyl OT přidám ještě praktickou radu: Netrvanlivé ovoce mimo sezónu raději supermarketu nekupovat.
hned první nezklama Byla příšerně tuhá nahnilá hořká chuť i barva uvnitř. sanozřejmě jsem ji vyhodil.
Druhá také tuhá, avšak chuť hniloby se nestačila toliko rozvinout. Chuť připomínala spíše mrkev. Místo broskví mrkev? No co mohlo to dopadnout hůř.
Třetí byla nejlepší stále docela tuhá ašak hodně sladká Bylo to něco mezi meruňkou a zelenou hruškou. Hned jak jsem si pochutnal zjevila se mi budoucnost. Procházím supermarketem a všude broskve. Koukám na ty nápisy u nich a vidím: Hrušková, třešňová,mrkvová, špenátová, lososová, gril. kuře >:-)
Abych nebyl OT přidám ještě praktickou radu: Netrvanlivé ovoce mimo sezónu raději supermarketu nekupovat.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Buc, takéto správy ma fakt vždy dostanú. Ešte, že v tom mäse sú samé antioxidanty Odporcov to len uvrdzuje v tom, aký je ovozel škodlivý
O to lepší dôvod snažiť sa o bio.
O to lepší dôvod snažiť sa o bio.
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
Něco o volných radikálech a antioxidantech: http://zdravi.idnes.cz/antioxidanty-sta ... zdravi_badRenáta píše:Buc, takéto správy ma fakt vždy dostanú. Ešte, že v tom mäse sú samé antioxidanty Odporcov to len uvrdzuje v tom, aký je ovozel škodlivý
O to lepší dôvod snažiť sa o bio.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
- Pablitofracek
- Příspěvky: 22
- Registrován: sob pro 26, 2009 17:22
- Bydliště: Palaiochora
Re: Jak poznat kvalitní ovoce?
dvdmchl píše:Jo na tebe. A hlavně mi nevykej, nejsem schyzofrenik, není třeba mě oslovovat v množném čísle.To má být reakce na mě?
Možná nechtěně, ale zní to tak, že můžete ublížit, místo abyste pomohl.
Ve Vaší reakci chybí odpověď, jak to vlastně řešíte zrovna Vy. To byla má otázka.
Mně čeká na vita teprve druhá zima a tu strávím na rovníku.
Tu první jsem trávil 100% vita a myslím že to nebylo v pořádku.
Ale se zralostí ovoce to fakt nemá nic společnýho. Mám problém udržet debatu v rámci topicu, sorry.
Mužeš napsat, proč si myslíš, že to nebylo přes tu zimu v pořádku?