Mikrofood
Moderátor: hugo
Mikrofood
Mohl by jste mi někdo přiblížit mikrofood ? Chápu, že je to jezení jen minimálních množství, jen opravdu to, co tělo potřebuje,a le nedokážu si to nějak představit v reálu...
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Mikrofood
Nevím, osobně si myslím, že jím normálně, ale když koukám na jídelníčky některých zde, tak jsem v mikrofoodovém režimu. Mikrofood může být pro každého jiný - tedy pokud se člověk srovnáná, což nakonec zjistim, že nemam dělat, protože to k ničemu nevede, jen k pocitu, že jsem nějaká divná, proč nesnim víc. Většinu k tomu jsem roztroušeně napsala ve svém deníčku, pár mých jídelníčků je tam pro představu taky + plus specifika mého stravování. Nějak mě otravuje to rozepisovat, řekla bych, že je to až nudně stejné. Ať chci sebevíc, tak do sebe ani lstí ( mixování ) víc nenacpu, začnu cítit nepříjemný tlak v břiše a není mi dobře. Někdy bych nejradši nejedla vůbec, ale vzhledem k hypoglykemii to zas nejde. Nevím jestli je to ideální trvale se takhle se stravovat, ale moje tělo se v současnosti ( to trvá už přes rok ) proti velkým dávkám a přejídání dost brání....taky nemám ráda nic dehydratované ( samozřejmě vita )....jediná čoko - pár kostiček, a i tu cucam....
Nevím, co vše mám psát, pro mě je tenhle režim normální...
Váha stabilní...
Jako dítě jsem jedla taky takhle, tedy míň než víc, dost jsem se v tom šťourala, takže jsem dostávala výprasky za nejedení...ale své rodiče chápu, vypadala jsem jako vypuštěná po hladomoru ze Somálska....
Nevím, co vše mám psát, pro mě je tenhle režim normální...
Váha stabilní...
Jako dítě jsem jedla taky takhle, tedy míň než víc, dost jsem se v tom šťourala, takže jsem dostávala výprasky za nejedení...ale své rodiče chápu, vypadala jsem jako vypuštěná po hladomoru ze Somálska....
Re: Mikrofood
co je mikrofud si moze kazdy vysvetlit po svojom, lebo je to pojem co nenajdes inde ako na vita.cz >:-)
pre mna je to obdobie odlahcenia stravy, idealne sa mi to dari na dovolenkach, ak je dost slnka a teplo. vtedy telo funguje aj bez stravy a asi by bol idealny fasting, viac ma ale bavi mikro. aj ked viem ze je to len vyhovorka.
napriklad na korzike na konci leta som bol mikro cca 10 dni, fastoval som vacsinou tak 24h a potom zjedol napriklad tri slivky, alebo hrusku. /pripadne k veceru par bobul chlorely, alebo raw charas/. a potom zase stacilo byt niekde na slnku a uzivat si teplo a vodu, a pocity fyzickej a mentalnej radosti. az by clovek povedal ze je to prirodzeny rezim ako by to malo byt.
aj ked myslim ze fasting je urcite ucinnejsi, mikrofud je pmn tiez super prostriedok k regeneracii a vitalizacii. hlavne teda ak je dost slnka, kedy telo akoby prepne na iny rezim a nasava tie kalorie priamo zo zdoja.
na tej spominanej dovci na korzike som k mikrofoodu zaradil aj chewing raw charasu /miazga aktivneho konope/. je to pmn vynimocna pozivatina, a hlavne pri mikrofoode kedy je clovek lepsie naladeny na prijem informacii. uz som niekde pisal ze ja tu rastlinu vnimamam ako katalyzator, zalezi na pristupe akym je uzita/zneuzita.
ak je zneuzita, to mam vyskusane.. skor ci neskor sa prejavi ze pristup bol od zaciatku nespravny.
ak je uzita, je to o niecom inom. a moze byt naopak prostriedkom k lepsiemu chapaniu regeneracnych mechanizmov organizmu.
lightgazing a sungazing je pre mna sucast mikrofoodu, svetlo je superfoodom pre mozog a nervosystem. pri regeneracii ma tiez vynimocny vplyv.
ale vlastne cokolvek regeneracne je pmn pri mikrofoode organizmom lepsie prijmane, napriklad aj sauna po par dnoch odlahcenia je nieco ine ako ked sa tam vlezie iba tak pocas "normalneho" makrofood obdobia.
pre mna je to obdobie odlahcenia stravy, idealne sa mi to dari na dovolenkach, ak je dost slnka a teplo. vtedy telo funguje aj bez stravy a asi by bol idealny fasting, viac ma ale bavi mikro. aj ked viem ze je to len vyhovorka.

napriklad na korzike na konci leta som bol mikro cca 10 dni, fastoval som vacsinou tak 24h a potom zjedol napriklad tri slivky, alebo hrusku. /pripadne k veceru par bobul chlorely, alebo raw charas/. a potom zase stacilo byt niekde na slnku a uzivat si teplo a vodu, a pocity fyzickej a mentalnej radosti. az by clovek povedal ze je to prirodzeny rezim ako by to malo byt.
aj ked myslim ze fasting je urcite ucinnejsi, mikrofud je pmn tiez super prostriedok k regeneracii a vitalizacii. hlavne teda ak je dost slnka, kedy telo akoby prepne na iny rezim a nasava tie kalorie priamo zo zdoja.
na tej spominanej dovci na korzike som k mikrofoodu zaradil aj chewing raw charasu /miazga aktivneho konope/. je to pmn vynimocna pozivatina, a hlavne pri mikrofoode kedy je clovek lepsie naladeny na prijem informacii. uz som niekde pisal ze ja tu rastlinu vnimamam ako katalyzator, zalezi na pristupe akym je uzita/zneuzita.
ak je zneuzita, to mam vyskusane.. skor ci neskor sa prejavi ze pristup bol od zaciatku nespravny.
ak je uzita, je to o niecom inom. a moze byt naopak prostriedkom k lepsiemu chapaniu regeneracnych mechanizmov organizmu.
lightgazing a sungazing je pre mna sucast mikrofoodu, svetlo je superfoodom pre mozog a nervosystem. pri regeneracii ma tiez vynimocny vplyv.
ale vlastne cokolvek regeneracne je pmn pri mikrofoode organizmom lepsie prijmane, napriklad aj sauna po par dnoch odlahcenia je nieco ine ako ked sa tam vlezie iba tak pocas "normalneho" makrofood obdobia.
Re: Mikrofood
Jsem rád cos napsala. Mám podobný "problém" který se projevuje zřejmě jako mikrofood. Při větším množství jídla cítím velmi nepříjemný tlak který odchází až s vyloučením. Zjištuji že mám jakousi hranici, kterou když překročím, nastává zhoršené trávení, cítím se zahlcenej a bývám až apatickej. Nejlépe mi tedy dělá ovoce + štavnatá zelenina. Sušené mi bohužel nedělá dobře a poslední dobou nemohu jíst větší množství olejnatých oříšků. Zase je tu jakási hranice, kterou když překročím, tělo jakoby přepne a místo skvělého trávení je jakési kvašení a hodně nepříjemné pocity. Nevím zda to je mikrofood, tělo chce asi méně a kvalitnější. A jsem rád žes to sem awo napsala, protože sem měl pocit že to jak jím je v nepořádku.awa píše:Ať chci sebevíc, tak do sebe ani lstí ( mixování ) víc nenacpu, začnu cítit nepříjemný tlak v břiše a není mi dobře. Někdy bych nejradši nejedla vůbec, ale vzhledem k hypoglykemii to zas nejde. Nevím jestli je to ideální trvale se takhle se stravovat, ale moje tělo se v současnosti ( to trvá už přes rok ) proti velkým dávkám a přejídání dost brání....taky nemám ráda nic dehydratované ( samozřejmě vita )....jediná čoko - pár kostiček, a i tu cucam....
Re: Mikrofood
Obou vám děkuji za rozsáhlé reakce ... Moc vás v tom obdivuji a také bych si přála se k něčemu takovému dopracovat ... Jídlo mi někdy bývá velkou zátěží, už od malička jsem jídlem posedlá, často na něj myslím, až moc často ... Ať jsem kdekoli, ve škole, v práci, doma, v tramvaji, prostě pořád myslím na jídlo
Jím hodně, ne že bych chtěla nebo potřebovala, prostě jím jen proto abych jedla ... Někdy se opravdu přejím a pak z toho mám depresi, ne z výčitek, i když to trochu také, ale jak se necítí dobře tělo, tak se necítí dobře ani duše ... přijde mi, že si jídlem snažím něco utišovat, nějaké špatné psychické stavy, ale efekt je opačný ... Někdy mi přijde, že je to i určitým citovým nenaplněním ... Chtěla bych se od toho oprostit, ale nějak nevím jak ... jediné co mi pomáhá je půst, ale v těch sem se zatím dál než páteční 1čky a jedna 3ka nedostala
Ale budu na tom pracovat ... Když jsem byla malá, byla jsem hodně oplácaná, vydrželo mi to do 16, pak jsem s dietami zhubla a dostala se k vita, to mi mojí žravost trochu léčí, je to jeden z důvodů proč jsem na vita přešla ... Ze začátku to bylo moc super, cítila jsem se tak lehce a jedla jsem opravdu jen když byl hlad, byla v tom určitá pravidelnost ... Neměla jsem moc času a moc jsem nebyla doma, tak jsem si večer vždy připravila jídlo na druhý den - to si dám k snídani, to k svačině a to k obědu ... prostě jsem si připravila rozumná množství a tím jsem se vyhnula tomu, abych se přejedla ... to už jsem ale dělat přestala a teď je to tak, že jím, jím, jím a je mi špatně jak fyzicky, tak psychicky 



Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Mikrofood
U mě to nebyl cíl, ke kterému jsem se chtěla dopracovat, pouze signály mého těla. Nemyslím, že je to něco mimořádného. Pokud to tak má být, i tak se k tomu ve svůj čas dopracuješ ani nebudeš vědět jak.k.winky píše:Obou vám děkuji za rozsáhlé reakce ... Moc vás v tom obdivuji a také bych si přála se k něčemu takovému dopracovat ...
Ještě k tomu, co psalo čísílko...na slunci tolik nebývám ( jitřní a soumrakové paprsky taky užívám ), ale u žiju v prostředí, kde je mimořádně kvalitní, nasycený vzduch, který je pravidelně ionizován lesním masivem a cirkulací. Stopro jsem schopna kvalitně těžit i z něj. Klima jsem výrazně neměnila, tak zatím nemůžu porovnávat.
Rozdíl jsem pocítila minulý týden v Beskydech, tak jako bych se nemohla nadechnout, byl plochý, něco mu chybělo. Možná vzdušná vlhkost, ale byla jsem tam krátce, abych to regulerně posoudila.
Re: Mikrofood
je to bucovo slovo800914 píše:co je mikrofud si moze kazdy vysvetlit po svojom, lebo je to pojem co nenajdes inde ako na vita.cz >:-)

Re: Mikrofood
Ja si pamätám, že keď som bol dieťa a bol som napríklad celý deň v lete vonku, tak napriek tomu, že som ten deň stravil aktívne pobehovaním po lese a pod. tak som vôbec nechcel jesť a museli ma do toho nutiť. Tiež si spomínam ako mi všetko varené jedlo prišlo strašné suché, neustále som musel všetko zapíjať, aby som bol schopný to zjesť. Za to som bol tiež karhaný, že si riedím žalúdočné šťavy. Ale to je už asi iné vlákno. Teraz tak nejako prirodzene prepínam na mikrofúd keď som nejako chorý alebo si telo žiada niečo riešiť. Ináč mám podobný problém ako k.winky. Musím na sebe ešte veľa popracovať.
Re: Mikrofood
Sefare, presne takhle se mnou telo komunikuje taky. Me to naopak prijde velice vporadkuSeraf píše: Při větším množství jídla cítím velmi nepříjemný tlak který odchází až s vyloučením. Zjištuji že mám jakousi hranici, kterou když překročím, nastává zhoršené trávení, cítím se zahlcenej a bývám až apatickej. Nejlépe mi tedy dělá ovoce + štavnatá zelenina. Sušené mi bohužel nedělá dobře a poslední dobou nemohu jíst větší množství olejnatých oříšků. Zase je tu jakási hranice, kterou když překročím, tělo jakoby přepne a místo skvělého trávení je jakési kvašení a hodně nepříjemné pocity. Nevím zda to je mikrofood, tělo chce asi méně a kvalitnější. A jsem rád žes to sem awo napsala, protože sem měl pocit že to jak jím je v nepořádku.

Re: Mikrofood
Ja zas to mam dost podobne jako Hugis
Taky automaticky prepinam na mikrofood (nekdy az spontanni pust) pokud musim neco resit, fyzickeho ci psychickeho. Anebo kdyz jsem venku v prirode, taky mi uplne staci tu a tam uzobnout neceho co najdu. Tu ostruzina, tu kvet, tu rasa apod. To jsou ty nejlepsi stavy, a mikrofood je v nich vzdycky az nasledkem, ne pricinou.
Zel, plati to i naopak. Ve stresovych a jinak nesmyslnych situacich mam naopak tendenci plnit bachor, i kdyz vim ze zrovna tehdy bych nemela. Cim nesmyslnejsi mi prijde okolni svet (to velke zrcadlo), tim na horsi veci mam chut. Jako by ta zravost byla urcita forma hnevu nebo destrukce. Temhle stavum se sice da nepodlehnout, ale zatim jsem neprisla na zpusob jak jim zabranit. Teda teoreticky i jo, ale vyhnete se stresu v praxi...

Zel, plati to i naopak. Ve stresovych a jinak nesmyslnych situacich mam naopak tendenci plnit bachor, i kdyz vim ze zrovna tehdy bych nemela. Cim nesmyslnejsi mi prijde okolni svet (to velke zrcadlo), tim na horsi veci mam chut. Jako by ta zravost byla urcita forma hnevu nebo destrukce. Temhle stavum se sice da nepodlehnout, ale zatim jsem neprisla na zpusob jak jim zabranit. Teda teoreticky i jo, ale vyhnete se stresu v praxi...
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Mikrofood
Jsem Seraf:)))Sefare, presne takhle se mnou telo komunikuje taky. Me to naopak prijde velice vporadku

Někdy mám pocit že bych nejraději nejedl vůbec, mít prostě čistý tělo který by nasávalo z éteru. Potom ale přijde hlad:)
Re: Mikrofood
RadkaS píše:Serafe, presne takhle se mnou telo komunikuje taky. Me to naopak prijde velice vporadkuSeraf píše: Při větším množství jídla cítím velmi nepříjemný tlak který odchází až s vyloučením. Zjištuji že mám jakousi hranici, kterou když překročím, nastává zhoršené trávení, cítím se zahlcenej a bývám až apatickej. Nejlépe mi tedy dělá ovoce + štavnatá zelenina. Sušené mi bohužel nedělá dobře a poslední dobou nemohu jíst větší množství olejnatých oříšků. Zase je tu jakási hranice, kterou když překročím, tělo jakoby přepne a místo skvělého trávení je jakési kvašení a hodně nepříjemné pocity. Nevím zda to je mikrofood, tělo chce asi méně a kvalitnější. A jsem rád žes to sem awo napsala, protože sem měl pocit že to jak jím je v nepořádku.
Re: Mikrofood
Tak jsme se alespon zasmali, noSeraf píše:Jsem Seraf:)))Sefare, presne takhle se mnou telo komunikuje taky. Me to naopak prijde velice vporadku

Re: Mikrofood
to je tak nejlepší, začít se krmit až přijde hlad (neplést s pseudohladem)Seraf píše:Jsem Seraf:)))Sefare, presne takhle se mnou telo komunikuje taky. Me to naopak prijde velice vporadku. No jsem fakt rád že v tom nejsem sám. Pro mě je tohle fungování těla docela novinka (3 - 4 týdny stará) a trvalo mi než sem vůbec pochopil že to bude o množství.
Někdy mám pocit že bych nejraději nejedl vůbec, mít prostě čistý tělo který by nasávalo z éteru. Potom ale přijde hlad:)
to já zažívám jen sporadicky, většinou len po půstech
Re: Mikrofood
To jsi napsal moc hezky, taky mám takové zkušenosti a cítím to stejně.800914 píše:co je mikrofud si moze kazdy vysvetlit po svojom, lebo je to pojem co nenajdes inde ako na vita.cz >:-)
pre mna je to obdobie odlahcenia stravy, idealne sa mi to dari na dovolenkach, ak je dost slnka a teplo. vtedy telo funguje aj bez stravy a asi by bol idealny fasting, viac ma ale bavi mikro. aj ked viem ze je to len vyhovorka.![]()
napriklad na korzike na konci leta som bol mikro cca 10 dni, fastoval som vacsinou tak 24h a potom zjedol napriklad tri slivky, alebo hrusku. /pripadne k veceru par bobul chlorely, alebo raw charas/. a potom zase stacilo byt niekde na slnku a uzivat si teplo a vodu, a pocity fyzickej a mentalnej radosti. az by clovek povedal ze je to prirodzeny rezim ako by to malo byt.
Jednou jsem procházela zimním, zasněženým lesem a všimla jsem si místečko, kde srnka odhrabala sníh, aby se dostala k potravě. Řekla jsem dcerce: "Podívej se kolik sněhu odhrnula tá srnka a přitom si ukousla jen nepatrně."
Napadlo mne, že člověk by mohl být taky ve svém jídle skromnější, hlavně při vita a stačilo by mu to ke kvalitnímu a šťastnému životu. Ano, Milko, taky si myslím, že je to přirozený režim jak by to mělo být.

Re: Mikrofood
neHonza píše:dokázal bys popsat rozdíl mezi hladem a pseudohladem?
Re: Mikrofood
tak ti buci pekne dekuju, tecou mi tu slzy, nemuzu dejchat a vykaslavam vdechnutou mrkev...
Re: Mikrofood
Honza píše:dokázal bys popsat rozdíl mezi hladem a pseudohladem?

Pseudohlad je stav, kdy si má člověk utkvělou představu ve své mysli, že když se nenají, tak bude strádat. Následkem toho může provokovat své tělo k žravosti.
Skutečný hlad vyplývá z opravdových potřeb těla jako celku, není to jen stav mysli. Tento stav bývá podvědomý, bez pochybností jestli teda jíst nebo ne.
Re: Mikrofood
napodobnedvdmchl píše:tak ti buci pekne dekuju, tecou mi tu slzy, nemuzu dejchat a vykaslavam vdechnutou mrkev...
