Jista píše:Tak zacinam vnimat jednu novou "nemoc"kterou se mi vitarianstvi odmenilo.
Neni to fyzicka nemoc,ale tak trosku psychicka...neco jako depka z toho ze pokud budu dal na syrove strave tak asi zustanu do smrti sam.
Nikdo si neumi predstavit byt se mnou pokud nejim "normalne".
Ted uz jsem myslel ze se dokonce ozenim,a nakonec to ztroskotalo na syrove strave,coz je tedy trosku ulet,ale chapu to.
A kdyz jsem se chtel pred tim z nekym seznamit,vsechno ztroskotalo na syrove strave...tak nevim co s tim.Mate nekdo podobnou zkusenost?
Nebo vitariani jsou lidi co chtel bejt sami a neresi to?nekdo to tu kdesi psal.
Mate nekdo positivni zkusenost ze to funguje i kdyz ten druhy ji neco jineho?
Docela se i bojim ze pokud se ozenim,.budu mit deti,a ma zena nebude vitarianka,tak bude ladovat deti vsim moznym,a nevim zda se na to muzu koukat...tak nevim co s tim.
Nevite zda existuje nejaka funkcni zahranicni vitarianska seznamka?Ceska asi ne,ze?
Jisto, pokud Te bude mit nekdo opravdu rad, bude mit zajem se dozvedet, proc tak jednas. Bude si Te natolik vazit a duverovat Ti, ze bude vedet, ze vis, co delas (ale teto duvery zaslouzis, az opravdu budes vedet, co delas, cehoz dosahnes pouze a pouze casem, vlastni zkusenosti. Pokud budes mit sam pochyby, nemuzes po druhem chtit, aby ty pochyby necitil). No a pak uz zalezi, na jake urovni cloveka potkas. Jeden to bude chtit zkouset taky, jiny na to mozna najede a jeden toho nebude schopen. Ale, at uz bude jakkoliv daleko, je tu jeden zaklad. Bude respektovat, co jis ty. A to bez vyhrad. No, a to je vlastne i projev lasky, duveruje ti a plne respektuje, jak se stravujes, protoze te miluje a cti (snad to nezni fanaticky

). No a zrovna tak koname my, z druhe strany. I ja respektuju, ze muj partner neni schopen nebo nema zajem nebo oboji... to je jedno... byt vitarianem. Respektuju to a muzes si byt jist, ze mi to mozna vadi vic, nez moje strava jemu. Protoze ja vim, jak si tim ublizuje, protoze ja ziju s clovekem, ktery ma, diky varene strave, daleko silnejsi a ne zrovna vabne pachy, ktere ja musim "cuchat"... miluju ho a toleruju to, respektuju to. Diky te lasce jsme schopni se domluvit. Takze se snazime, abychom jeden druheho omezovali (obtezovali) co mozna nejmene. Takze jsme se snazili delat nejake kompromisy, ktere se casem natolik ustalili, ze nam to tak pripada normalni. Takze ano, ja se staram o to, aby mel pritel co jist (on zase dela tisic milion jinych veci pro me

) a vzhledem k tomu, ze nema zajem byt vitarian, varim mu. Musim rict, ze pokud jsem doma (pokud jsem zrovna nelitala nekde po Americe >:-) ), ma vzdy polevku a druhe jidlo (obedy ma v praci, takze az na vikendy se jedna o vecere s tim, ze partnerovi nevadi, ze je jidlo na nekolik dnu, denne nevarim). Vzdy. A o vikend napeceno. Ale.... je to jidlo veganske. V me domacnosti nelezi nikdy kousek mrtvoly ani jiny zivocisny produkt! Neni moje povinnost varit, ale ani neni jeho povinnost delat denne hromadu prace, kterou dela pro me a neni jeho povinnost se ucastnit praci, ktere delame spolecne.
Mimo dum ji co chce, s ohledem na to, ze vi, co se mi nelibi, protoze mu to skodi a urcite urcite zmeny v jeho jidelnicku nastali diky tomu, ze o jidle diky me hodne pochopil. Byla to ale vec zdlouhava, protoze tim, ze on nejevil o jine stravovani zajem, ja jsem mu do hlavy zadna moudra necpala. Protoze ja o jidle mluvim pouze tehdy, jsem-li tazana. Nikomu nic nevnucuju nasilim. Takze jeho strava se meni tim stylem, ze napr. vi, ze mi vadi, kdyz zbytecne pije nejake limonady. Vadi mi to, protoze jemu je jedno, jestli pije matonku nebo hnusnou limonadu plnou Ecek. Takze male pripomenuti... milacku, ale mohl by jsi pit matonku, vid, kdyz ti na tom nezalezi, vid? Usmev, pusa a priste, kdyz prijel z prace, z dvoutydenniho cviceni privezl zbytek perlive vody, nikoli limonady a i prubezne rikal, jedu do obchodu, koupim si nejakou perlivou vodu.... takze takovymi mirnymi korekcemi (v hospode uz si neobjednava pullitry piva, ale mala piva, protoze pivo ma rad, ale jde mu o chut, ne o to se namazat, takze opet upravil), mozna urcite veci zmenil, ale jak rikam, velice lehce a pomalu, nenasilne. Je fakt, ze prestal kourit, coz zrovna jemna korekce neni.Ale to udelal sam, ze sveho rozhodnuti, jako darek k mym narozeninam. Nebo vi, ze me hodne trapi, kdyz mu kazde narozeniny babicka vtiskne sisku lovecaku nebo jineho sucheho "luxusniho" salamu. Vi, ze muj nazor je, chces jist maso, jez, ale hnusny uzeniny by jsi vynechat mohl... . Takze vezme mily salam od babicky a podaruje tatinka, kluky v praci... Jednoduse receno, laska se mimo jine projevuje zajmem o druheho. Mam zajem o to, aby se druhy citil dobre a snazim se podle toho jednat. Jasne, ze si rekneme a vyslechneme nazory druheho, ale pak je jen na nas, nakolik a co v zivote zmenime. Ale diky te lasce se snazime tomu druhemu udelat takovy prostor, aby v nem mohl svobodne dychat. A zaroven sve veci delame tak, aby se to druheho, co nejmene dotklo, bolelo ci omezilo. Tyhle hranice si musi ve vztahu hledat kazdy sam. Nekde jdou hranice posunout vice, jinde mene, ale ver, ze hybat se s tim da. Vsechno chce cas a tak je jasne, ze ze zacatku vztahu to bude krapet kostrbate, ale casem se hodne veci podda. Po case je na tobe, aby jsi zhodnotil, jak jste na vztahu pracovali a kam jste se dostali. Co jste vybudovali a jakym smerem jdete.. Samozrejme, jako kazdy vitarian i ja premyslim, o tom, jak to bude s myma detma. Mam strach, ze jeho rodina na me bude utocit a bude chtit davat mym detem jidla a moudra, ktera se mi libit nebudou. To holt budu resit,az to prijde. Ale... s pritelem mam uz davno probrane, ze moje deti budu vychovavat podle meho nejlepsiho svedomi a ver, ze on to vedel driv, nez jsem to vyslovila a vzhledem k tomu, ze vidi, jak prospivam, nema s tim sebemensi problem a souhlasi. Je natolik inteligentni, ze vi, ze pokud chce, aby byla matka a dite a nasledne cela rodina spokojena, nemuze jim nasilne brat takovou podstatu, jakou vitarianstvi bezesporu je, pokud ho ziju.
A jeho rodina? .... hlavne, ze za mnou muj partner stoji, spolu zvladnem i to.
Takze jedna rada na zaver. Jisto, nepodcenuj potencionalni partnerky dopredu. A nepodcenuj sebe. Ver, ze ty mas v sobe tolik inteligence, ze jsi schopen si najit inteligentni partnerku a take ver, ze ta partnerka bude natolik inteligentni, ze tyto zakonitosti pochopi.
Netlac na pilu a pujde to