Tak to aby jsi si pomalu sbalil kufry a odjel z Cech. Spanelsko, Anglie, Portugalsko...proste skoro vsude jinde v EU je jidlo levnejsi.už tak se snažím vejít se pod 150 Kč/den
Snad jen Skandinavie a tusim Lucembursko jsou drazsi nez Cesko.
Moderátor: hugo
Tak to aby jsi si pomalu sbalil kufry a odjel z Cech. Spanelsko, Anglie, Portugalsko...proste skoro vsude jinde v EU je jidlo levnejsi.už tak se snažím vejít se pod 150 Kč/den
a jak umyjes ten vnitrek hroznu??člověk píše:četl jsem,že hrozny jsou ošetřeny svinstvem ze všeho ovoce nejvíce. Já je meju tak ,že je otrhám a v napustěný vodě mezi dlaněma ,, prokuluju ,, ... chce to mechanicky...opláchnutí moc nepomůže ...Jak jsi psal,že myješ jablka jarem...do toho bych asi nešel....
Zajimave udaje o obsahu pesticidu v nebioovozelečlověk píše:.... s tím nic nenaděláš...alespoň něco . Zajímalo by mě ,jak jsou na tom melouny...V Maďarsku na vandru,když jsem je konzumoval na poli mi přišlo,vzhledem k tomu kolik je se mnou baštilo různých potvůrek,že moc ošetřovaný nejsou...
Tak to máš NEBIO : Mrkev za 15, Celer za 15, Zelí za 15, Kedlub za 13 ks, Kokos za 12 ks, Jablko za 30, Pomeranč za 29, Mandle za 200, Banány 40, Hrušky za 40, Ananas malý ks za 30, Avokádo ks 27, Citrón 80 a vícero si nevzpomínám.dvdmchl píše:Tak to aby jsi si pomalu sbalil kufry a odjel z Cech. Spanelsko, Anglie, Portugalsko...proste skoro vsude jinde v EU je jidlo levnejsi.
Snad jen Skandinavie a tusim Lucembursko jsou drazsi nez Cesko.
no nepochopil sem moc ty jednotky, ale broskve např. u nás ve vedlejším JZD a i u soukromníka, stříkají nyní mnohem méně než dříve, z důvodů zadání ochrany specializované firmě, jež zasáhnou třeba jen 3xte za sezonu, vzhledem k přesné diagnoze počátku nástupu choroby, na rozdíl od dříve každých 14 dní celou sezonu, jak je běžné u vínostříkačů, jež pozoruji kolkolem.flea píše:Zajimave udaje o obsahu pesticidu v nebioovozelečlověk píše:.... s tím nic nenaděláš...alespoň něco . Zajímalo by mě ,jak jsou na tom melouny...V Maďarsku na vandru,když jsem je konzumoval na poli mi přišlo,vzhledem k tomu kolik je se mnou baštilo různých potvůrek,že moc ošetřovaný nejsou...
http://www.florentyna.cz/index.php/pril ... rit-za-bio
kdo umi trochu anglicky original zde http://www.ewg.org/sites/foodnews/ a zde metologie http://www.ewg.org/sites/foodnews/methodology.phpbuc11 píše: no nepochopil sem moc ty jednotky
no ja nakupuju v tescu ty sladke melounky z costa rici. Byla na nich webovka tak jsem jim napsal jestli to splichaj a odepsali mi ze prevazne bio pesticidy, ale porad jeste pouzivaj zlomek normalnich. Jejich cilem je do budoucna pouzivat jen oraganicke pesticidy.člověk píše:.... s tím nic nenaděláš...alespoň něco . Zajímalo by mě ,jak jsou na tom melouny...V Maďarsku na vandru,když jsem je konzumoval na poli mi přišlo,vzhledem k tomu kolik je se mnou baštilo různých potvůrek,že moc ošetřovaný nejsou...
no kdyz vitariani stapnou par kilo ovoce denne tak si to spocti kilogram neceho v zime 30-50 kc.neon píše:K tem penezum - 150/den, to me celkem zarazilo.. ja se snazim vejit do 25/den a se zeleninou z vlastni zahrady to pujde lehce, obiloviny beru ve velkem za 18/kg
Zeby vitarianstvi bylo tak draha zalezitost?
no to stejny se muzu zeptat ja tebe, kde bys v zime sehnat obili a dalsi veci co jis na makrobiotice. V zime tady toho totiz moc neroste...neon píše:Ja tu prirodni logiku v tom vitarianstvi stejne nemuzu najit. Tolik ovoce v zime. Kde by jste to v prirode sehnali. Kde by jste vubec sehnali tolik ovoce, aby jste tim mohli zivit telo kazdy den pocas celeho roku. To, ze se u nas ji tropicke a subtropicke ovoce je dalsi vec.
logika - všeci pocházíme původem z Afriky proto i to tropický ovoce je v pohoneon píše:Ja tu prirodni logiku v tom vitarianstvi stejne nemuzu najit. Tolik ovoce v zime. Kde by jste to v prirode sehnali. Kde by jste vubec sehnali tolik ovoce, aby jste tim mohli zivit telo kazdy den pocas celeho roku. To, ze se u nas ji tropicke a subtropicke ovoce je dalsi vec.
Souhlasím, jen nevím na koho jsi to psala.. mě přijde, že tu zatím máme všichni zdravý rozum a rozumně diskutujemIDASEK píše:Jestli chce někdo jíst maso ať si jí maso, jestli chce někdo vařený, prosím, zde ho může dostat nebo si uvařit, když někdo chce jen syrový tak proč ne, je to jen a jen každého volba. Proč si nepředávat zkušenosti konstruktivní a vlídnou formou? Vždyť to obohacuje. Ale na co je to neustálé soutěžení kdo z koho, kdo má pravdu, žij a nech žít a bude na světě líp
to je jen můj všeobecný pohled na život. hodně lidí nutí druhé, aby byli podle jejich představ, vadí jim, když se někdo liší, dráždí je to, manipulují jiné, svět by chtěli přizpůsobit jen sobě, málo pokory a úcty - málokdy je někde trochu harmonie a souladu. ze všech stran se hrnou negativní zprávy. ale tady si vždycky tak pěkně počtu, je tady klidně, je to pro mě inspirující... no a kdyby nebylo otočila bych se, šla na druhou stranu někam v klidu s přáním všeho nejlepšíhoneon píše:Souhlasím, jen nevím na koho jsi to psala.. mě přijde, že tu zatím máme všichni zdravý rozum a rozumně diskutujemIDASEK píše:Jestli chce někdo jíst maso ať si jí maso, jestli chce někdo vařený, prosím, zde ho může dostat nebo si uvařit, když někdo chce jen syrový tak proč ne, je to jen a jen každého volba. Proč si nepředávat zkušenosti konstruktivní a vlídnou formou? Vždyť to obohacuje. Ale na co je to neustálé soutěžení kdo z koho, kdo má pravdu, žij a nech žít a bude na světě líp
Vznikne-li v žaludku kvas... vlivem kombinace bílkovina škrob... pak alkohol jakýkoliv... uhasí jej. Poněvadž bublinky překyselí znovu prostředí zastaví kvašení a hniloba masa může pokračovat... Proto kdo jí pokrmy z masa ahlavně z obilovin... má k alkoholu a bublinkám vždy kladný vztah.ChickenEater píše:na traveni je nejlepsi pivo, plzen 12tka
No ovoce bych neuskladnoval, ve svem prirozenem prostredi ho ma clovek cely rok cerstve primo ze stromu...neon píše:Kde bych v zimě sehnal obilí? No přece uskladnil. A obilí lze skladovat výborně. Zato ovoce moc skladovatelné dlouhodobě není, pokud se neusuší nebo nezavaří nebo není ve větším chladu, nebo se pletu?
.
dobrá otázka....mandragora píše: Proto se skýtá otázka... lze přeprogramovat tělo... nebo pokud je vařená hůře stravitelná a člověk přejde na syrovku... pak vlastně zleniví jeho trávení a při styku s vařenou mu dá pěkně zabrat... Takže mě zajímá... syrová = ulehčení a tedy choulostivění nebo posílení. .
Mandagoro, velice strucne receno..... jis odmalicka syrovy... telo je v dobre kondici a nema problem s peristaltikou. Funguje. Strevo si posouva i treba male mnozstvi potravy pomoci FUNKCNICH klku.mandragora píše:Dostáváme se tedy k pointě a to zásadní otázce... co je pro člověka stravitelnější... dokotoři říkají vařená a dušená je lépe stravitelná než syrová... jiní knihopisci zase říkají opak... já si nikdy nepamatuju, že bych měl problém svařenou až nyní co jsem jedl delší dobou syrovou. Proto se skýtá otázka... lze přeprogramovat tělo... nebo pokud je vařená hůře stravitelná a člověk přejde na syrovku... pak vlastně zleniví jeho trávení a při styku s vařenou mu dá pěkně zabrat... Takže mě zajímá... syrová = ulehčení a tedy choulostivění nebo posílení.
Je to jako bych jedl všechno sterilní... moje tělo přestane mít schopnost se bránit proti sebemenším baktériím. V přírodě se takto imunitní systém neustále utužuje... procvičuje že musí čelit nesterilnosti... a proto je zdravý. To jsou jen protichůdné pohledy... které vidím. Kdrysy když se potřebují přizpůsobit na nový zdroj výživy, i kdyby byl sebejedovatější... prostě přizpůsobí se. K čemukoliv... tomu říkám výbava... určitě to není tím, že by uctívali sterilnost, čerstvost a nějaký jiný úzkoprsý styl. Takže já se na to zkouším podívat bez předsudků... a najít pravdu. Taktéž je zcela možné, že pravda je jen následek toho čemu pevně věřím.. .tedy pak to tak bude... a myšlenka sama, máli sílu utváří skutečnost. Pak dokud pochybuju... nebude mi fachčit nic a když slepě věřím... pak konám magii a pravdu se nikdy nedozvím... ale bude mi fajn striktním dodržováním určených pravidel na kterých ta víra stojí. Takto jsem ale zase jen otrokem a tedy musím počítat s tím, že zhroutíli se zásobování tím co jím... bude mi po letech hodně blbě... kdybych měl jíst měsíce v bunkru konzervy jako jiní.
Zajímalo by mě... co by se stalo tomu... kdo žije měsíce z éteru kdyby si dal jen jedno zdavé bio jablko.
Kdyby tomu tak bylo... tak ti co vaří by se dožívali 40 a ti co jí 20 syrovku třeba 90. Ale ono na tom co člověk jí zjevně tolik nezáleží. Tajemství nemoci je jinde. Spíš bych řekl v přístupu a vnitřním rozpoložení. Mě osobně by stačilo prožít v životě to co je třeba během chvíle a pak spokojeně umřít klidně i zdravý a mladý. Než být svědkem všeho co se tady děje po tak dlouhou dobu a přihlížet chátrání všeho co bylo krásné... s narůstajícími starostmi o každou větev stromu, kterého jsem zasadil.RadkaS píše:...
Rozhodnuti, jak nalozit sama se sebou, je kazdem jednotlivci. To je jasny. Jen Ti znovu pripomenu, ze delka zivota neni jen o strave a vitarianu neni tolik, aby se daly delat zavery. Neda se to srovnavat, protoze obe skupiny (varaci i vitariani) maji vetsinou rodice, kteri jsou varaci a kdyz nas zplodili, sami uz nebyli ve stoprocentni koncici, obe skupiny jsou ockovani, obe skupiny byli v prvnich a velmi dulezitych mesicich zivota v lepsim pripade ne moc kvalitnim materskym mlekem (co si budem povidat, matky idealne nejedli, a to je v kvalite mleka znat), v horsim pripade uz jsme byli od mala krmeny umelotinou svanou sunar. Obe skupiny byli odmala poskozovany tou stejnou stravou... . Kdyz druha skupina konecne dosla k tomu, ze budou vitarianmi, jejich tela uz byla dost poskozena. A s tim ted pracujem. Navic hodne rostlinne stravy je chemicky osetrena, vypestovana umele... proste samy klacky pod nohy. A to jsem jen natukla stravu. A kde je ten zbytek. Laska, psychika, podminky k ziti.... neda se srovnavat. Da se jen snazit vytriskat z toho, co nam zbylo a snazit se opravit opravitelne a udrzet v urcitem stavu neopravitelne. Divim se, ze pri sve inteligenci, ktera je z Tvych prispevku zrejma, toto opomijis. Me to prijde dost logicke a dost snadne k pochopeni.mandragora píše:Kdyby tomu tak bylo... tak ti co vaří by se dožívali 40 a ti co jí 20 syrovku třeba 90. Ale ono na tom co člověk jí zjevně tolik nezáleží. Tajemství nemoci je jinde. Spíš bych řekl v přístupu a vnitřním rozpoložení. Mě osobně by stačilo prožít v životě to co je třeba během chvíle a pak spokojeně umřít klidně i zdravý a mladý. Než být svědkem všeho co se tady děje po tak dlouhou dobu a přihlížet chátrání všeho co bylo krásné... s narůstajícími starostmi o každou větev stromu, kterého jsem zasadil.RadkaS píše:...
Tak jsem to vlozila podruheRadkaS píše:Rozhodnuti, jak nalozit sama se sebou, je kazdem jednotlivci. To je jasny. Jen Ti znovu pripomenu, ze delka zivota neni jen o strave a vitarianu neni tolik, aby se daly delat zavery. Neda se to srovnavat, protoze obe skupiny (varaci i vitariani) maji vetsinou rodice, kteri jsou varaci a kdyz nas zplodili, sami uz nebyli ve stoprocentni koncici, obe skupiny jsou ockovani, obe skupiny byli v prvnich a velmi dulezitych mesicich zivota v lepsim pripade ne moc kvalitnim materskym mlekem (co si budem povidat, matky idealne nejedli, a to je v kvalite mleka znat), v horsim pripade uz jsme byli od mala krmeny umelotinou svanou sunar. Obe skupiny byli odmala poskozovany tou stejnou stravou... . Kdyz druha skupina konecne dosla k tomu, ze budou vitarianmi, jejich tela uz byla dost poskozena. A s tim ted pracujem. Navic hodne rostlinne stravy je chemicky osetrena, vypestovana umele... proste samy klacky pod nohy. A to jsem jen natukla stravu. A kde je ten zbytek. Laska, psychika, podminky k ziti.... neda se srovnavat. Da se jen snazit vytriskat z toho, co nam zbylo a snazit se opravit opravitelne a udrzet v urcitem stavu neopravitelne. Divim se, ze pri sve inteligenci, ktera je z Tvych prispevku zrejma, toto opomijis. Me to prijde dost logicke a dost snadne k pochopeni.mandragora píše:Kdyby tomu tak bylo... tak ti co vaří by se dožívali 40 a ti co jí 20 syrovku třeba 90. Ale ono na tom co člověk jí zjevně tolik nezáleží. Tajemství nemoci je jinde. Spíš bych řekl v přístupu a vnitřním rozpoložení. Mě osobně by stačilo prožít v životě to co je třeba během chvíle a pak spokojeně umřít klidně i zdravý a mladý. Než být svědkem všeho co se tady děje po tak dlouhou dobu a přihlížet chátrání všeho co bylo krásné... s narůstajícími starostmi o každou větev stromu, kterého jsem zasadil.RadkaS píše:...
tuším, že jsi se ještě neseznámil se základní tezí syrovojedení - NUTNO jest stravu bohatou na enzymy (tak jako všech ostatních 99% živých tvorů na týto planetě) - teplota nad 50 st. C je spolehlivě zabíjí, to pak enormně namáhá slinivku břišní (člověk-vařák ji má vzhkledem ke své váze 3x větší (spíše zvětšenou nadměrným zatížením) než ostatní zvířata) - musí vyrábět nejen enzymy pro veškerou činnost (svalů atd.) ale k tomu ještě pro trávení (jeden z důvodů ospalosti po dobrém vařeném obědě) až se po pár letech poláme a začínají problémy ...neon píše:Kde bych v zimě sehnal obilí? No přece uskladnil. A obilí lze skladovat výborně. Zato ovoce moc skladovatelné dlouhodobě není, pokud se neusuší nebo nezavaří nebo není ve větším chladu, nebo se pletu?
A to, že každá civilizace měla jako základ stravy vařenou obilovinu, luštěniny a zeleninu si vykládáte jak?
Chápu to dobře, že vy vycházíte z období, které bylo ještě před osídlením veškeré Evropy, Asie, Ameriky? Doby, kdy lidé byli tedy v Africe a stravu nijak tepelně neupravovali? Proč se vracet ale do tak dávné historie a nevycházet z posledních několika tisíce let? Snažím se to pochopit.
Mandragora: já nepředpokládám, že bych se octl každý den v divočině a hledal něco k snědku, proč vycházíš z takové představy. Už několik tisíciletí se lidé usadili na jedno místo a to zkulturnili. A vzhledem k tomu, že obilovina tvořila jejich největší základ stravy usuzuju, že to bylo asi lepší řešení, než mít ovocné sady a pokrýt příjem živin ovocem.
K tomu masu a makrobiotice.. v dnešní době se do makrobiotiky zařazují ryby, můžou se až 2x týdně, což je ale stejně individuální, to spíš pro představu. Jinak nebyla v počátcích makrobiotiky zavrhovaná i zvířata jako divoký bažant, koroptev. Šlo o ty, které žily volně, přirozeně v přírodě a hlavně o ptáky. V dnešní době je každému jasné jaká kvalita masa v obchodech je. Podle makrobiotiky by se měl člověk řídit při výběru masa tím, že si vybere druhy, které nám jsou co nejvíce vzdálené. Proto ti mořští živočichové a ryby jako základ, pak ptáci a savci by se neměli jíst vůbec.
Zato při výběru z rostlinné říše si bude vybírat druhy, které jsou na vrcholu rostlinné říše, protože člověk je na vrcholu říše živočišné. A obilnina je pokládaná za vrchol vývinu u rostlin.
A vaření má sloužit lepší stravitelnosti, díky němu máme trávicí ústrojí jaké máme za ty poslední tisíciročí. Nevím jaký záběr je pro tělo strávit čistě syrovou stravu, když třeba kráva k tomu potřebuje 4 žaludky.
Ale nehledám rozepře, jen se snažím obohatit znalosti.
Jsou věci, které nemohu ovlivnit. Prostě subjekt nemůže ovlivnit objekt... může jen změnit v sobě nahlížení na něj. Ale to právě kdybych změnil tak nejsem o nic víc lepší než lidi, kterých si nevážím a kteří tvoří podmínky ve kterých pak člověk je nucen existovat. Právě že jsem poznal jak se žije bez takových podmínek... ale není to zas tak plnohodnotný život. Prostě jsem se jako by narodil ve špatnou dobu... měl jsem se narodit tak jako mí rodiče. Dnes už jsou v důchodu... a žili v poklidu s růžovými vyhlídkami na budoucnost. Proto vnímám tělo jako něco kvůli jehož potřebám jsem nucen být jen nějakou figurkou se kterou ti, jimiž pohrdám mohou hýbat v podstatě jak se jim za chce. A tak třeba základní potřeba bydlet... která by měla být právem... tak jako dýchat když se člověk někde narodí... se stává zlatým dolem nutící člověk žít neustále ve dluhu s vyhlídkou, že kdykoliv se mu něco, byť nevlastní vinou stane... všechno co měl může díky úřední moci rychle pozbýt.RadkaS píše:...
Tak jak rikam, musime se naucit pracovat s materialem, ktery mame a snazit se z toho "vytriskat" co nejvic. To se da vpodstate aplikovat na vsechny slozky zivota. Pokud neco ovlivnit nemuzeme, asi to ma pro nas nejaky hlubsi vyznam. Urcita skola, neco nas to uci... . Myslim, ze zivot neni obecne lehkej, chce to sledovat spojitosti, ucit se, pristupovat k zivotu s pokorou...mandragora píše:Jsou věci, které nemohu ovlivnit. Prostě subjekt nemůže ovlivnit objekt... může jen změnit v sobě nahlížení na něj. Ale to právě kdybych změnil tak nejsem o nic víc lepší než lidi, kterých si nevážím a kteří tvoří podmínky ve kterých pak člověk je nucen existovat. Právě že jsem poznal jak se žije bez takových podmínek... ale není to zas tak plnohodnotný život. Prostě jsem se jako by narodil ve špatnou dobu... měl jsem se narodit tak jako mí rodiče. Dnes už jsou v důchodu... a žili v poklidu s růžovými vyhlídkami na budoucnost. Proto vnímám tělo jako něco kvůli jehož potřebám jsem nucen být jen nějakou figurkou se kterou ti, jimiž pohrdám mohou hýbat v podstatě jak se jim za chce. A tak třeba základní potřeba bydlet... která by měla být právem... tak jako dýchat když se člověk někde narodí... se stává zlatým dolem nutící člověk žít neustále ve dluhu s vyhlídkou, že kdykoliv se mu něco, byť nevlastní vinou stane... všechno co měl může díky úřední moci rychle pozbýt.RadkaS píše:...
RadkaS píše:Pokud neco ovlivnit nemuzeme, asi to ma pro nas nejaky hlubsi vyznam. Urcita skola, neco nas to uci... . Myslim, ze zivot neni obecne lehkej, chce to sledovat spojitosti, ucit se, pristupovat k zivotu s pokorou...
Já s tímhle taky bojuji, však to víš...a musím souhlasit, že nejlepší na trávení je něco dělat a nejíst často a v přiměřeném množství. Pro mě je nejlepší dát si ráno 3 jablka + 12 vlašáků, v půl třetí velikánskou lžíci medu, jít na hodinu na procházku se psem a potom takovou "proteinovou směs" klíčených semen se zeleninou a potom už nejlépe nejíst nic a ještě jednu velkou procházku se psem. To je úplně bez problémů, fakt supermandragora píše:Nejhorší na tom je, že příčinou mého stresu je nuda. A když tak jen koukám na jídlo tak si pak i dám zbytečně navíc nějakou tu svačinku. Kdybych něco dělal... tak bych to tak asi neřešil... a jídlo by bylo oddechem od práce.
A jak velká porce je na tu jednu davku? 4 Kg? Ja totiz najednou tolik nesnim...Katarína píše:V poslednom case mam taky styl, ze okolo 08:00 si dam prve jedlo a okolo 14:30 druhe a zaroven posledne (hlavne pocas pracovnych dni). Kazdopadne sa snazim po 18:00 uz nejest, pokial nie je nejaka vynimocna situacia, ktorej atmosfera mi stoji za to. Takto malo som nejedavala asi este nikdy, ale organizmus sa naladil na tieto davky a mam stabilnu vahu.