Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
Moderátor: hugo
Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
Zdravím všechny.. Už nějakou dobu jsem vitarián, ale pořád mi v hlavně vrtá jedna otázka a to: Můžu zmrazit různé druhy ovoce, tak aby vydržely dlouho, ale zároveň se v nich nezničily ty dobré látky, ala vitamíny, minerály.. Bydlím blízko lesa a tak není problém si v sezoně zajít např. na Ostružiny. Ovšem rád bych je jedl po celý rok a tak bych chtěl vědět jestli se dají nějak bezpečně uchovat. Předem děkuji za jakoukoliv možnou reakci.
Re: Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
Také hodlám přebytky ze zahrady mrazit. Nemám žádné konkrétní informace, kolik vitamínů ubyde, ale jsem přesvědčená, že udělám pro sebe líp, když si v zimě rozmrazím hrstku vlastního rybízu nebo malin atd, než abych si koupila podtržené pomeranče napuštěné chemií...
Re: Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
.
no, to je Lenko rozhodně pravda.
Už před delší dobou jsem k tomu četl tento článek
Někde jsem ještě četl - a mrzí mne, že nevím kde, no snad si to pamatuju správně -, že zmrazení a skladování v mrazu sice je docela šetrný způsob uchování potravin, nejvíce kritická však že je fáze rozmrazování. Pokud totiž rozmrazování probíhá nevhodně pozvolna, pomalu, ničí se přitom řada enzymů a proto je dobré rozmrazovat určitým vyšším tempem. Tak nějak to bylo psáno. Proto přidávám ovozel z mrazáku přímo do mixéru a hned mixnu na smoothie, čili ty zmrazené suroviny předtím pozvolna nerozmrazuji.
no, to je Lenko rozhodně pravda.
Už před delší dobou jsem k tomu četl tento článek
Někde jsem ještě četl - a mrzí mne, že nevím kde, no snad si to pamatuju správně -, že zmrazení a skladování v mrazu sice je docela šetrný způsob uchování potravin, nejvíce kritická však že je fáze rozmrazování. Pokud totiž rozmrazování probíhá nevhodně pozvolna, pomalu, ničí se přitom řada enzymů a proto je dobré rozmrazovat určitým vyšším tempem. Tak nějak to bylo psáno. Proto přidávám ovozel z mrazáku přímo do mixéru a hned mixnu na smoothie, čili ty zmrazené suroviny předtím pozvolna nerozmrazuji.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
Enzymy jsou vysoce citlivé na teplo. Se zvyšující se teplotou se stávají aktivnější, proto nemocný organismus zvyšuje teplotu - tím se urychluje proces odbourávání a vyplavování škodlivin a aktivuje se obranyschopnost těla. Teplota kolem 40°C už je pro enzymy, a potažmo i pro náš organismus kritická, některé začínají "umírat". Toto je teplota, která je také kritická pro enzymy ve stravě. Proto při používání dehydrátorů nesmíme tuto teplotu překročit, pokud chceme, aby sušené ovoce ještě bylo "živé" Všechny enzymy jsou pak úplně zničeny při teplotě 48°C. Podchlazení naopak snižuje enzymatickou aktivitu, proto uchováváme potraviny v ledničce, kde se proces rozkladu zpomaluje. Ani mráz enzymům nesvědčí, ale nemá zdaleka tak destuktivní účinky jako teplo. Část enzymů je však také zničena.
1. Proč jsme iracionální.
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
Re: Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
(Dr. Edward Howell) http://www.vitarian.cz/view.php?cisloclanku=2004010305
+
(Dr. Edward Howell) http://www.jewel.sk/forum/index.php?topic=1163.20;wap2
Krast neni ani trochu hezky .
+
(Dr. Edward Howell) http://www.jewel.sk/forum/index.php?topic=1163.20;wap2
Krast neni ani trochu hezky .
Re: Jak je to s zmrazením ovoce a zeleniny ?
podla eskimakov su vydaje na udrzovanie mrazenej potravy dost nizke
ja osobne mrazim furt a stale, je to jediny nechemicky sposob uskladnenia cohokolvek
napriklad blueberiies ako sa len zacinaju rozmrazovat su najlepsia zmrzlina same osobe
pripade hodit do mixera zmrazene s hocicim inym podla prefenrcie vyrobi priamo zmrzlinu
pre deti maju velky uspech mixocane mrazene banany s kakavkom atd
zaujimava zmes vznikne ked do mixera ide struhany kokos kavako skorica a mrazene blueberies
aleboi hocico ine.
teoria mrazenej zeleniny hovori ze treba mrazit kazdu zvlast, ze mrazena zmes je katastrifa ze to vazjomne reagje aj v zmrznutom stave.
ja osobne mrazim furt a stale, je to jediny nechemicky sposob uskladnenia cohokolvek
napriklad blueberiies ako sa len zacinaju rozmrazovat su najlepsia zmrzlina same osobe
pripade hodit do mixera zmrazene s hocicim inym podla prefenrcie vyrobi priamo zmrzlinu
pre deti maju velky uspech mixocane mrazene banany s kakavkom atd
zaujimava zmes vznikne ked do mixera ide struhany kokos kavako skorica a mrazene blueberies
aleboi hocico ine.
teoria mrazenej zeleniny hovori ze treba mrazit kazdu zvlast, ze mrazena zmes je katastrifa ze to vazjomne reagje aj v zmrznutom stave.
5 2 8