VITAMÍNY, MINERÁLY, SOLI
Moderátor: hugo
VITAMÍNY, MINERÁLY, SOLI
Ahoj všichni.
Poté, co se asi třetí měsíc se střídavými úspěchy pokouším o vitariánství, jsem si přivodil nedostatek železa (odmítli mě jako dárce pro nízkou hladinu hemoglobinu). Nutno říci, že mě na nižší hladinu upozorňovali i za maso-sýro-vejco-chlebožroutství.
Měli jste/máte někdo problém s nedostatkem něčeho, třeba zrovna železa ?
Nebo jinak. Ovlivňujete nějak cíleně složení stravy, abyste netrpěli nedostatkem čehokoli ?
Poté, co se asi třetí měsíc se střídavými úspěchy pokouším o vitariánství, jsem si přivodil nedostatek železa (odmítli mě jako dárce pro nízkou hladinu hemoglobinu). Nutno říci, že mě na nižší hladinu upozorňovali i za maso-sýro-vejco-chlebožroutství.
Měli jste/máte někdo problém s nedostatkem něčeho, třeba zrovna železa ?
Nebo jinak. Ovlivňujete nějak cíleně složení stravy, abyste netrpěli nedostatkem čehokoli ?
Tak s hlasim s uplne stejnym problemem....Minuly tyden mi na transfuzce rekli, ze mam hodnotu hemoglobinu jen 117, misto predepsanych 125 a ze me tada neberou, mam prijit za pul roku a zajit si k obvodacce. Tam samozrejme nejdu,citim se super a nemam zadne problemy.
Moc to nechapu, protoze jsem se dost snazila, jedla spoustu zeleninky a seminek s obsahem zeleza :-(
Kazdopadne, kdyz jsem byla jen veganka, tyhle problemy jsem nemela.
Co kdyz ale hodnota 117 je pro mne ta prava optimalni???
Moc to nechapu, protoze jsem se dost snazila, jedla spoustu zeleninky a seminek s obsahem zeleza :-(
Kazdopadne, kdyz jsem byla jen veganka, tyhle problemy jsem nemela.
Co kdyz ale hodnota 117 je pro mne ta prava optimalni???
(ne)zelezo
nooo, to ja s tim mela problemy zase jako veganka a ted uz nie...
hmmm, opravdu je to individualni....
chtelo by to nestresovat se tim, ze jsme se nevesli do jakychsi pochybnych (mozna i velmi starych) tabulek a grafu a duverovat vice svym pocitum...
nemam casek se rozepisovat a stejne, ja zrejme nebudu ta prava na problematiku vyzivy, kterou uz fakt neresim...
... ale kdyby byl obrovsky zajem, mohu se premoci...
papa
hmmm, opravdu je to individualni....
chtelo by to nestresovat se tim, ze jsme se nevesli do jakychsi pochybnych (mozna i velmi starych) tabulek a grafu a duverovat vice svym pocitum...
nemam casek se rozepisovat a stejne, ja zrejme nebudu ta prava na problematiku vyzivy, kterou uz fakt neresim...
... ale kdyby byl obrovsky zajem, mohu se premoci...
papa
RADKA:
No ja se tim prave vubec nestresuju, protoze se citim dobre a doktorum a tem jejich pochybnym tabulkam na vsechno mozne moc neverim. Prave proto se ptam, jestli je mozne, ze ta namerena hodnota je pro mne ta prava a optimalni.
Mrzi me spis to, ze nemuzu chodit darovat krev, na tom mi dost zalezi :-(
Nemyslim si, ze bych ohledne stravy a zeleza neco zanedbala.
No ja se tim prave vubec nestresuju, protoze se citim dobre a doktorum a tem jejich pochybnym tabulkam na vsechno mozne moc neverim. Prave proto se ptam, jestli je mozne, ze ta namerena hodnota je pro mne ta prava a optimalni.
Mrzi me spis to, ze nemuzu chodit darovat krev, na tom mi dost zalezi :-(
Nemyslim si, ze bych ohledne stravy a zeleza neco zanedbala.
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Podle vyzkumniku v obl. vyzivy v zivocisnych potravinach je zelezo ve forme tzv. heme a v rostlinach ve forme non-heme. Heme zelezo pry je nekolikanasobne lip vstrebatelne.
Ja se snazim jist hodne non-heme zeleza celkem nevedomky, mam porad velkou chut na "zelezitou" klicenou (vetsinou jen pres noc namocenou) cizrnu, tak si ji mixuju s brokolici, rajcaty, citronem, kminem, zelenymi listy, za studena lisovanym slun. olejem a trochou soli skoro kazdy den. Moje telo to vyzaduje, nikdy mi asi nic tak nechutnalo jako toto. Nakonec jeste posypu rerichou a nakrajenymi redkvickami.
Svuj krevni obraz zeleza nevim, ale za dva mesice raw mam tvare a dlane vic do cervena nez predtim, takze asi zelezo bude OK. Nedostatek zeleza nejvic asi pozname, kdyz jsme bledi a taky kdyz otocime spodni vicko oka a vidime, ze je uplne blede. To druhe je pry celkem spolehlivy indikator.
Snizena hodnota oproti prumeru nemusi nic znamenat - prumer je delany na lidi s beznou stravou, ktery muzou potrebovat vetsi obrat zeleza jen proto, aby telo tezsi stravu zvladlo, proste ho potrebuji vic nez my.
Ja se snazim jist hodne non-heme zeleza celkem nevedomky, mam porad velkou chut na "zelezitou" klicenou (vetsinou jen pres noc namocenou) cizrnu, tak si ji mixuju s brokolici, rajcaty, citronem, kminem, zelenymi listy, za studena lisovanym slun. olejem a trochou soli skoro kazdy den. Moje telo to vyzaduje, nikdy mi asi nic tak nechutnalo jako toto. Nakonec jeste posypu rerichou a nakrajenymi redkvickami.
Svuj krevni obraz zeleza nevim, ale za dva mesice raw mam tvare a dlane vic do cervena nez predtim, takze asi zelezo bude OK. Nedostatek zeleza nejvic asi pozname, kdyz jsme bledi a taky kdyz otocime spodni vicko oka a vidime, ze je uplne blede. To druhe je pry celkem spolehlivy indikator.
Snizena hodnota oproti prumeru nemusi nic znamenat - prumer je delany na lidi s beznou stravou, ktery muzou potrebovat vetsi obrat zeleza jen proto, aby telo tezsi stravu zvladlo, proste ho potrebuji vic nez my.
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Diky, Michale.
Dnes jsem kousicek jistoty o dostatku zeleza pozbyl - zranil jsem se na prstu a vyteklo trochu krve. Celkem mne prekvapilo, ze to usychalo pomaleji nez pred nekolika mesici (horsi srazlivost krve nebo co), a taky jsem tu krev vysal usty na jazyk a vyplivl - chutnala jaksi min zelezite nez driv.
No ale nebudu to resit, celkove se citim lip nez predtim.
Jeste me napada jedna vec o zelezu - zelezem se zivi ruzne patogenni bakterie, takze treba mensi hladina zeleza muze byt i vyhodou - pripadne patogeny nemaji co jist a jdou o dum dal.
Dnes jsem kousicek jistoty o dostatku zeleza pozbyl - zranil jsem se na prstu a vyteklo trochu krve. Celkem mne prekvapilo, ze to usychalo pomaleji nez pred nekolika mesici (horsi srazlivost krve nebo co), a taky jsem tu krev vysal usty na jazyk a vyplivl - chutnala jaksi min zelezite nez driv.
No ale nebudu to resit, celkove se citim lip nez predtim.
Jeste me napada jedna vec o zelezu - zelezem se zivi ruzne patogenni bakterie, takze treba mensi hladina zeleza muze byt i vyhodou - pripadne patogeny nemaji co jist a jdou o dum dal.
- Katarína
- Příspěvky: 2190
- Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Momentalne mam uz vyse tyzdna chut jest iba cervene hrozno, takze som si nasledne o nom aj trochu precitala.
Vraj by sa po tyzdnovej kure mali obnovit 2/3 krvi. Ked pojdem najblizsie darovat krv, poviem Vam, co a ako.
To, ze nieco znie logicky, nemusi este znamenat aj to, ze to tak naozaj je... preto je celkom fajn, ze kazdy z nas to vidi trochu inac a deli sa o to s ostatnymi.
Vraj by sa po tyzdnovej kure mali obnovit 2/3 krvi. Ked pojdem najblizsie darovat krv, poviem Vam, co a ako.
To, ze nieco znie logicky, nemusi este znamenat aj to, ze to tak naozaj je... preto je celkom fajn, ze kazdy z nas to vidi trochu inac a deli sa o to s ostatnymi.
Katarína, len trochu opatrnejšie s mimosezónnym hroznom. Je dovážané, ošetrované a treba ho riadne ponamáčať a popremývať. S hroznovými kúrami bude lepšie vyčkať do oberačiek. Tiež sa už chuťami neviem dočkať . A určite vyskúšam aj takú týždňovú kúru.
A vieš čo ma láka? Skúšať toto leto jesť sezónne. To čo práve bude na stromoch. Iba jeden druh celý deň. Nemiešať a nepestriť. Uvidím či sa to dá.
Už aby boli prvé čerešne:)
A vieš čo ma láka? Skúšať toto leto jesť sezónne. To čo práve bude na stromoch. Iba jeden druh celý deň. Nemiešať a nepestriť. Uvidím či sa to dá.
Už aby boli prvé čerešne:)
- Katarína
- Příspěvky: 2190
- Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Hani, inac minule leto som jedla sezonne a vacsinou mi stacilo ovocie z nasej zahradky, takze som takmer nic nekupovala.
Druhy navzajom v ramci jedla nemiesam, ale v priebehu dna si dam vzdy take, ktore mi idu na chut. Niekedy viacero, niekedy ma drzi jeden druh.
Uznavam vsetko, co mi pises, ale teraz sa to ovocim zrovna nehemzi, takze aj ten dovoz je lepsi ako zomriet od hladu.
Viem, ze je este vela dalsich veci, ktore by sa dali jest, ale nasilie si robit nebudem. To ostatne zo surovej stravy mi pripada az natolko suche, horke, pikantne a pod., ze su mi v ramci vynimiek dokonca prijatelnejsie urcite druhy varenej stravy nez toto.
Nasledujem svoje telo a ono mi dava spätnu vazbu. Ak by som to riesila miernym natlakom, nedokazala by som potom rozpoznat jeho jemnejsie signaly, a to nechcem.
Celkovo su pre mna prioritnejsie moje pocity, nez myslienkove pochody. Su hlbsie, obsiahlejsie, presnejsie a intuintivnejsie, cim samozrejme nechcem povedat, ze sa nemozem mylit.
Druhy navzajom v ramci jedla nemiesam, ale v priebehu dna si dam vzdy take, ktore mi idu na chut. Niekedy viacero, niekedy ma drzi jeden druh.
Uznavam vsetko, co mi pises, ale teraz sa to ovocim zrovna nehemzi, takze aj ten dovoz je lepsi ako zomriet od hladu.
Viem, ze je este vela dalsich veci, ktore by sa dali jest, ale nasilie si robit nebudem. To ostatne zo surovej stravy mi pripada az natolko suche, horke, pikantne a pod., ze su mi v ramci vynimiek dokonca prijatelnejsie urcite druhy varenej stravy nez toto.
Nasledujem svoje telo a ono mi dava spätnu vazbu. Ak by som to riesila miernym natlakom, nedokazala by som potom rozpoznat jeho jemnejsie signaly, a to nechcem.
Celkovo su pre mna prioritnejsie moje pocity, nez myslienkove pochody. Su hlbsie, obsiahlejsie, presnejsie a intuintivnejsie, cim samozrejme nechcem povedat, ze sa nemozem mylit.
Katarína, ovocie mám tiež strašne rada a moje telo si ho začína konečne aj pýtať, vyzerá to, že sú za mnou prvé 3 mesiace chutí na párky, špekačky a tak.
Tiež dávam veľký dôraz na city, na to aby som počúvala svoje telo, učím sa mu rozumieť.
Skúšam dnes hladovku, som v 2dni z 3dňovky. No nič moc to nie je, ale robím to preto,že sa tiež chcem v sebe stále lepšie vyznať.
Ale kam potom s našimi vycibrenými telami a pocitmi v tomto zdivočelom svete?
Začínajú mi viac vadiť výfuky, vydýchaný vzduch v marketoch a tak.
Možno sa nám to raz zíde na to, že len ovoniame ovocie, už budeme vedieť či bolo striekané
Tiež dávam veľký dôraz na city, na to aby som počúvala svoje telo, učím sa mu rozumieť.
Skúšam dnes hladovku, som v 2dni z 3dňovky. No nič moc to nie je, ale robím to preto,že sa tiež chcem v sebe stále lepšie vyznať.
Ale kam potom s našimi vycibrenými telami a pocitmi v tomto zdivočelom svete?
Začínajú mi viac vadiť výfuky, vydýchaný vzduch v marketoch a tak.
Možno sa nám to raz zíde na to, že len ovoniame ovocie, už budeme vedieť či bolo striekané
Jód
Chtela bych se zeptat, jakym zpusobem doplnujete jod. Myslim,ze je pro organismus dost potrebny, zvlaste pak u zen v tehotenstvi. To se me sice ted netyka,ale v budoucnu bude. Sul nepouzivam zadnou, slana chut mi nechybi. Pouzivate morske rasy nebo neco jineho? A jake je napriklad potreba mnozstvi tech ras,aby se pokryla spotreba? Dik za rady.
Radujme se a mnozme se
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Morske rasy jsou nejspolehlivejsi zdroj, ale taky treba jod obsahuji i obyc. potraviny jako je napr. cibule. Nejradsi mam rasy nori a dulse.
Nemam ted po ruce nejake tabulky a nechce se mi hledat, ale tak zhruba si pamatuju, ze toho jodu neni potreba moc, jen stopove mnozstvi v mikrogramech, takze by melo stacit snist obcas nejaky ten platek morske rasy a potreba by mela byt pokryta vic nez dost.
Staci vlastne porovnat dve cisla - treba zadat to do Google.com a hledat: iodine +RDA (recommended daily allowance). Tak zjistis, kolik toho organismus v prumeru potrebuje. A pak treba kouknout na USDA Nutrient Database (zase najdes napr. pres Google.com) a podivat se na jednotlive morske rasy, kolik toho obsahuji.
Karel
Nemam ted po ruce nejake tabulky a nechce se mi hledat, ale tak zhruba si pamatuju, ze toho jodu neni potreba moc, jen stopove mnozstvi v mikrogramech, takze by melo stacit snist obcas nejaky ten platek morske rasy a potreba by mela byt pokryta vic nez dost.
Staci vlastne porovnat dve cisla - treba zadat to do Google.com a hledat: iodine +RDA (recommended daily allowance). Tak zjistis, kolik toho organismus v prumeru potrebuje. A pak treba kouknout na USDA Nutrient Database (zase najdes napr. pres Google.com) a podivat se na jednotlive morske rasy, kolik toho obsahuji.
Karel
Diky za vsechny odpovedi. Jeste jsem hledala informace na netu a neco jsem objevila. S tema tresnema jsi na to Honziku kapnul. Pridavam odkaz http://biolab.webpark.cz/
Mejte se vsichni moc fajn
Mejte se vsichni moc fajn
Radujme se a mnozme se
JOD
Preco sa trapit otazkou, kde je aky prvok zastupeny...vsak pri zastupeni velkeho mnozstva ovocia, zeleniny a orechov, myslite ze by tam nieco chybalo?? ja si myslim ze nie. Boh urcite vsetko pekne vymyslel a potom stvoril, aby nikde nic nechybalo a vsetko bolo na tom svojom spravnom mieste. Niekde je urciteho prvku menej a niekde viac. Jod ma urcite aj nieco ine ako ceresne,visne. Aj ked v mensom mnozstve, ale ma a to staci na pokryvanie spotreby.
rad bych reagoval na posledni prispevek. ano, stvoritel jiste vse vymyslel dokonale, otazka je, co stvoril stvoritel a co clovek. jakekoli preslechtene ovoce ci zelenina rozhodne neni zasluhou stvoritele. proto bych rad upozornil na slepou ulicku v podobe naivni viry v komercne pestovane zelenine/ovoci. bohuzel. proto zaradte maximum divokych plodin a nepodcenujte dulezitost biologicky pestovanych plodin.
be free, be just, be innocent :p
Hledat nějaký jednotlivý prvky bude pravděpodobně pochabé, páč si myslím, že to nefunguje jednotlivě ale komplexně s enzymama a stvořitelví s čím ještě.
Můžeme se narvat třešněma a můžeme mít klidně nedostatek, když tělo bude bojovat s přebytkem kyselin a třeba cukru a jódu si vůbec nevšimne.
Podle mě si tělo stejně dokáže vyrobit vše potřebné, když mu dáme vhodné podmínky a příležitost (viz tkzv. vitamin C a jiné chemikálie).
A že by se stvořitelovi všechno povedlo?, mně napadá aspoň 50 lepších scénářů.
Můžeme se narvat třešněma a můžeme mít klidně nedostatek, když tělo bude bojovat s přebytkem kyselin a třeba cukru a jódu si vůbec nevšimne.
Podle mě si tělo stejně dokáže vyrobit vše potřebné, když mu dáme vhodné podmínky a příležitost (viz tkzv. vitamin C a jiné chemikálie).
A že by se stvořitelovi všechno povedlo?, mně napadá aspoň 50 lepších scénářů.
přebytek
Ahoj
A jak je to s přebytkem? Dá se nějakým ovocem/zeleninou/ořechama/klíčkama předávkovat? Čeho se mám kdyžtak vyvarovat?
A jak je to s přebytkem? Dá se nějakým ovocem/zeleninou/ořechama/klíčkama předávkovat? Čeho se mám kdyžtak vyvarovat?
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Živinami v syrové stravě (veganské) se předávkovat dá asi jen obtížně. Dalo by se předávkovat vitamínem A u masožravců, je třeba doložen případ otrávení se vitamínem A u člověka, který snědl hodně z medvědích jater. Ve veganské stravě vitamin A je jen ve formě beta karotenu, a jeho přebytek se vyloučí. Vyloučí se i přebytky minerálů, protože jsou organicky vázané.
Spíš bych měl obavy, že na jakékoliv stravě bude živin málo v tom dnešním světě, kde pole jsou na minerály chudá a dodávají se zpět jen některé.
--
Obecně se ale lze předávkovat čímkoliv, třeba i čistou vodou. Jenže nikdo nevypije sto litrů vody za půl hodiny, pokud se takovýmto originálním způsobem nechce zabít.
Spíš bych měl obavy, že na jakékoliv stravě bude živin málo v tom dnešním světě, kde pole jsou na minerály chudá a dodávají se zpět jen některé.
--
Obecně se ale lze předávkovat čímkoliv, třeba i čistou vodou. Jenže nikdo nevypije sto litrů vody za půl hodiny, pokud se takovýmto originálním způsobem nechce zabít.
-
- Příspěvky: 224
- Registrován: sob bře 06, 2004 22:01
- Bydliště: JMor
Nevím, jaké konkrétní to jsou doplňky, ale předávkovat se lze hlavně u vitamínů rozpustných v tucích, což jsou A D E K. Minerály můžou vadit, pokud nejsou organicky vázané.
Já jím jako doplňky jenom ty, které jsou vlastně sušená syrová strava, tj. řasy chlorela nebo spirulina. Tam je skoro všechno, vitamíny, minerály, aminokyseliny a některé esenciální mastné kyseliny.
Já jím jako doplňky jenom ty, které jsou vlastně sušená syrová strava, tj. řasy chlorela nebo spirulina. Tam je skoro všechno, vitamíny, minerály, aminokyseliny a některé esenciální mastné kyseliny.
mozna trochu mimo tema,ale...v Tydnu jsem pred nejakym casem cetla o ruznych dietach, ktere posuzoval jakysi Mudr. a objevila se tam i dieta, neco jako syrova strava,nevim, nebylo tam konkretne zminovan nazev a ten doktor se o tom zminoval,s negativy, ze hrozi predavkovani vitaminy... Je to mozne se na syrovce previtaminovat
overdose
V pripade syrove stravy tezko - telo se toho velmi lehce zbavi.
Present circumstances do not in any way limit creativity in creating. http://www.addictivebeat.com/128k.pls
Dobre, taky si myslim, ze v pripade syrove stravy se neda predavkovat, protoze telo predebytek vylouci. Ale jak je to v pripade, kdy se kombinuje syrova strava a urinoterapie ? Vim, ze ne vsichni vitariani s urinoterapii souhlasi,ale rekla bych, ze to nejak k tomu patri. Jestli, ze se tedy telo zbavuje prebytku vitaminu moci, ktera se pak dostane zpetne do tela ani tak se neda previtaminovat ?
*
Rozhodne ne tak, aby ti to ublilo. A stejne urinoterapii nepraktikujes 100% casu, takze telo ma moznost se toho zbavit.
V pripade organickych mineralu a vitaminu si telo bere to co v dane chvili potrebuje a to co nechce vylouci.
Vitaminy z ovoce a zeleninky nejsou ani v extremnich mnozstvich problem!
V pripade organickych mineralu a vitaminu si telo bere to co v dane chvili potrebuje a to co nechce vylouci.
Vitaminy z ovoce a zeleninky nejsou ani v extremnich mnozstvich problem!
Present circumstances do not in any way limit creativity in creating. http://www.addictivebeat.com/128k.pls
Clanek o moznosti predavkovani vitaminy z ovoce a zeleniny
V clanku 21. stoleti, pisi, ze podle nejnovejsich studii se lze na vitaminy bohatym ovoce a zeleninou predavkovat a vazne si poskodit zdravi. Napr.Pri predavkovani vit. A se objevuje varovani ve forme zazloutle kuze na dlanich a chodidlech...(pokud me pamet nesali, toto zbarveni nazyval Walker naopak dobrym jevem, signalizujicim pocatecni ocistu), zpusobuje poruchy zraku (Walker-diky vypitemu dennimu vetsimu mnozstvi karot. stavy lze dosahnout zrakove ostrosti), u tehotnych zen hrozba defektu nenarozenych deti... (Walker- doporucoval pit hodne karot. stavy zenam v tehotenstvi)... jsem z toho zmatena...Theresa píše:Je to mozne se na syrovce previtaminovatTesin píše:Vitaminy z ovoce a zeleninky nejsou ani v extremnich mnozstvich problem!
Vitaminu C se na den doporucuje opravdu jen 60-80 mg. Predavkovani vede ke vzniku ledvinovych kamenu, prujmum, vyrazkam...Podle posledniho zjisteni muze dlouhodoba nadmerna konzumace vit. C poskodit primo kyselinu nukleovou (DNA), coz podporuje vznik rakoviny a zpusobuje predcasne starnuti...Johny píše:Někde na netu, kde byly tabulky hodnot vitamínů jsem našel zajímavej údaj o vitaminu C v pšeničný trávě - 12000 mg / 100g, což je celých 12% !!! Doporučená denní dávka je uváděná 60mg / den, takže jsem se zřejmě vypitím deci šťávy z trávy 200 krát předávkoval
Hm, ze bych si nekupovala Green Star...
Btw, potesil me fejeton Ljuby Skorepove v MF Dnes, kde, mimo jine, propagovala a vychvalovala stavu z mladeho jecmene .
...vivre pour l´instant, vivre pour l´amour, la liberté et la paix
Pochybuju že dnešní zeleninaa ovoce je schopná tě předávkovat vitamínama.
1. šlechtěním a vůbec způsobem pěstování, sklizně a dovozu přišla podle mnou čtených článků již o kdeco... a co se týká vyjímek, tělo co nepotřebuje umí vyhodit otvorem řitní, tedy alespoň ve značné části...
2. syntetickými vitamíny se oproti tomu dá předávkovat mnohem snáz. A syntetické ne vždy musí být tak vhodné jako přírodní a vzhledem k obsahu dalších pomocných látek můžou i jinak reagovat, krom toho umělý vitamíny perou kde se dá, do všech bonbonů, džusů, blablačeho....
toŤ můj pohled... a vážně nejsem žlutý....
1. šlechtěním a vůbec způsobem pěstování, sklizně a dovozu přišla podle mnou čtených článků již o kdeco... a co se týká vyjímek, tělo co nepotřebuje umí vyhodit otvorem řitní, tedy alespoň ve značné části...
2. syntetickými vitamíny se oproti tomu dá předávkovat mnohem snáz. A syntetické ne vždy musí být tak vhodné jako přírodní a vzhledem k obsahu dalších pomocných látek můžou i jinak reagovat, krom toho umělý vitamíny perou kde se dá, do všech bonbonů, džusů, blablačeho....
toŤ můj pohled... a vážně nejsem žlutý....
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin
Re: Clanek o moznosti predavkovani vitaminy z ovoce a zeleni
Podle toho co o tom vím, je nebetyčný rozdíl mezi přírodními vitamíny a těmi, které do nás perou ze všech stran - tedy syntetickými vitamíny.Theresa píše:[Vitaminu C se na den doporucuje opravdu jen 60-80 mg. Predavkovani vede ke vzniku ledvinovych kamenu, prujmum, vyrazkam...Podle posledniho zjisteni muze dlouhodoba nadmerna konzumace vit. C poskodit primo kyselinu nukleovou (DNA), coz podporuje vznik rakoviny a zpusobuje predcasne starnuti...
Hm, ze bych si nekupovala Green Star...
Btw, potesil me fejeton Ljuby Skorepove v MF Dnes, kde, mimo jine, propagovala a vychvalovala stavu z mladeho jecmene .
Zkusím popsat stručně mechanismus, jak si ho pamatuju z přednášky dr. Liebkeho - světového specialisty na green foods. Aby vitamín zafungoval, potřebuje kolem kofaktory, aby mohl předvést svůj koncert. Takže, když někdo má chřipku a doláduje se syntetickým C-čkem, mohlo by mu tohleto C-čko nakopnout krátkodobě imunitní systém. Potřebné kofaktory si vezme z těla. Ale dlouhodobé užívání syntetického C-čka je nebezpečné, protože ochuzuje tělo o tyto kofaktory, pak se nevyužité C-čko chová jako cizorodá - toxická látka se všemi zde zmíněnými důsledky. Ale primárně je to zloděj.
Výhodou přírodního C-čka například v ječné či pšeničné šťávě, nebo v čerstvém ovoci (nezapomínejme že například během 5-ti minut po nastrouhání čerstvé ředkvičky v ní poklesne obsah C-čka o 80%) je fakt, že toto C-čko je PŘIROZENĚ OBKLOPENO všemi potřebnými kofaktory souborem minerálů, bioflavonoidů atd. a tedy předvede svůj koncert ve 100% svého obsahu bez toho, že by mohlo zafungovat jako zloděj.
Ještě jinak: omyl farmaceutů, potravinářů (možná i záměr) je myslet si, že C-čko je kyselina L-askorbová. C-čko je soubor látek shromážděných kolem kyseliny polyL-askorbové. Z toho hlediska jsou všechny DDD (nějakými institucemi doporučené denní dávky) nesmysl.
Tedy potvrzuji - není možné se předávkovat vitamíny z přírodních zdrojů.
Naopak - velká studie ve Finsku, která měla na vzorku 27.000 lidech dokázat antioxidační efekt komplexu syntetických vitamínů, byla z humánních důvodů ukončena 2 roky před plánovaným koncem, protože naprosto nezvratně ve skupině kuřáků konzumujících po 4 roky mulťáky se proti placebo kontrolní skupině zvedla úmrtnost o celou čtvrtinu. To je drtivý výsledek.
A pro rozumné lidi z toho vyplývá fakt - vyhýbat se syntetickým vitamínům ve všech potravinářských produktech, protože se ještě nikdy nikdo nezabýval kumulací těchto "aditiv" z různých tyčinek, nápojů a dalších prefabrikátů.
Pro ještě rozumnější lidi je uvědomnění si nedostatku vitamínů a dalších vitálních látek v zimním období a vůbec z průmyslové produkce - důvodem k zamyšlení - kde se k nim dostat. Já už to našel chlorella GW a Mladý ječmen GW. Jeden zelený nápoj za 9,50. Každý den dvakrát. Jistota pro mne i mé děti. Ušetřil jsem na tom, co mi nabízel potravinářský průmysl několikanásobně víc, takže si to mohu dovolit.
Konec reklamy - kopu za tuto firmu. Ale nestydím se za to. Je dobré kopat za dobré věci.
Takže shrnuto - nedostatek některých vitálních látek - je běžný jak u normální populace, tak u specifických skupin, jako jsou vitariáni, vegetariáni, makrobiotici. Je to dáno bídou zemědělské produkce za posledních 30 let, je to dáno i tím, že spotřeba zbývajících vitálních látek roste, protože tělo je potřebuje k eliminaci například zbytků fungicidů, pesticidů, herbicidů a dalších chemických látek, kterými je zhusta běžná zelenina a ovoce nadupané.
green revolution
Ahoj, Peťko. Díky, že tu píšeš o té chloreře, už jsem si ji taky koupil. I když ne Green ways - byl jsem si to koupit v místní "zdravé výživě", ale prodavač mi říkal, že s tím nemají moc dobrou zkušenost, že prý ta firma moc nedbá na hygienické podmínky, takže jsem si koupil to, co tam měli - od DC Helia. Znáš to? Je to taky dobré jíst?
A kolik toho za den sníš a to jíš pořád? (Totiž v tom návodu je napsané, že se to užívá 2x ročně po dobu jednoho měsíce.) Jinak ale musím říct, že to fakt chutná skvěle. Ze začátku mi to přišlo takové divné, ale teď mi to chutná čím dál tím víc.
A kolik toho za den sníš a to jíš pořád? (Totiž v tom návodu je napsané, že se to užívá 2x ročně po dobu jednoho měsíce.) Jinak ale musím říct, že to fakt chutná skvěle. Ze začátku mi to přišlo takové divné, ale teď mi to chutná čím dál tím víc.
Green Ways chlorella pochází od Thajwanchlorella, největšího světového výrobce, a tato konkrétní chlorella je světovým etalonem - 50% světových studií bylo vykonáno právě na ní.Ondra G píše:Ahoj, Peťko. Díky, že tu píšeš o té chloreře, už jsem si ji taky koupil. I když ne Green ways - byl jsem si to koupit v místní "zdravé výživě", ale prodavač mi říkal, že s tím nemají moc dobrou zkušenost, že prý ta firma moc nedbá na hygienické podmínky, takže jsem si koupil to, co tam měli - od DC Helia. Znáš to? Je to taky dobré jíst?
A kolik toho za den sníš a to jíš pořád? (Totiž v tom návodu je napsané, že se to užívá 2x ročně po dobu jednoho měsíce.) Jinak ale musím říct, že to fakt chutná skvěle. Ze začátku mi to přišlo takové divné, ale teď mi to chutná čím dál tím víc.
Tak snad nejdřív obecná osvěta:
Důležité je, o jaký druh řasy se jedná. Chlorella pyrenoidosa je brána ve světě jako ideál (existují však také chl. kesleri, obecná atd.) Hodnotí se kvalita pěstování a sklizně. Lokalita a přírodnost pěstování rozhodne o ekologické hodnotě produktu. "Skleníkovost" produkt znehodnocuje. Důležitý je druh zpracování vedoucího k čistotě produktu. Ten nesmí obsahovat žádné cizí látky, těžké kovy a mikroorganismy. Úprava vedoucího ke vstřebatelnosti řasy. Hodnotí se šetrnost zpracovatelské metody k zachování hodnoty obsahu a energie. Kvalita tabletizace - přidaná pojiva, plniva a jiná aditiva produkt znehodnocují. Počítá se nezávislou laboratoří ověřená vstřebatelnost produktu. Nikoliv jednotlivé pojmy, jako např. dezintegrace… apod.
Producent chlorelly GW má dlouholetou zkušenost. Vyrábí pouze tento produkt. Má 2 výstupní kvality, které jsou zastoupeny na českém trhu. Ta nejvyšší - zpracovaná technologií STEAM (mžikové, tlakové sušení, kdy dojde k popraskání buněčného obalu, takže vznikne něco jako křížala, se zachováním všech vitálních látek a energie - opakem je například rozbití - dezintegrace, kdy dojde k rozbití buněnčného obalu a vnitřek vyteče ven a má tendenci rychle oxidovat a ztrácet energetický potenciál) tedy ta STEAM je chlorellou Green Ways. Její cena i přes mimořádnou kvalitu a jedinečný způsob šetrného mžikového sušení STEAM nevybočuje z cen běžně dostupných chlorell na trhu. A je jich stále víc všude možně - ona je skutečně revoluční. Pokud jde o nepřímé posouzení kvality - senzitivní lidé jsou schopni rozdíl poznat i mimosmyslově.
Vzhledem k tomu, že jsem měl možnost nahlédnout kdysi rozbory různých chlorell z českého trhu - provedené nezávislou japonskou laboratoří, tak bych si jinou chlorellu než GW asi už nikdy nekupoval. Ono skutečně je potřeba kvalitní technologie, protože obrovská absorbční schopnost chlorelly může být právě při výrobním a zpracovatelském procesu velkým oříškem.
Ptáš se OndroG kolik toho jíst... Na začátek je dobré postupně nastoupat na cca. 30 - 40 ks denně a provést si očistu, urychlení růstu bakterky ve střevech (funguje to jako probiotikum), vyrovnání pH a chlorofylová pecka proti zánětům. (CHLORella - CHLOROfyl)
U Tebe jako vitariána to nebude nic radikálního, u normálních lidí - to bývá někdy hodně divoké
Normální denní dávka je kolem 15 ks.
Pokud u toho ještě popíjíš zelený drink - ječnou šťávu Green Ways, tak stačí denně tak 10 - 12 tbl. Ale hovořím o chlorelle GW - u jiné, kterou jsem měl kdysi k dispozici by bylo potřeba tak 30 - 40 denně, protože přes 50% hmotnosti tvořily pojiva a plniva a byla klasicky pouze "rozbita". Energeticky mimochodem nulová. Jako normální tabletka např. C-čka.
Proč jíst chlorellu pořád. Ať strkáme do úst cokoliv, přijímáme i toxické látky. A chlorella je fantastický a chytře selektivní absorbent - který to odvede bezpečně z těla. Příklad - ovci zavrtali do zubu přesnou amalgámovou vložku - označili v ní radioizotopem rtuť. Po roce jí provedli pitvu, a našli tuto rtuť v mozku. Tak třebas proto. Žvýkáme-li chlorellu - odvede nám rtuť za našich vložek. Nebo proto, že současné potraviny jsou takové, jaké jsou. I z hlediska vitálních látek. Nebo proto, že máme problém balancovat překyselující vliv některých potravin.
A kde ji koupit? Buď já, nebo Johny, pokud by se toho chtěl ujmout než zmizí do GB, Ti můžeme zařídit členství (300,- Kč) a od toho okamžiku můžeš nakupovat green foods od firmy, která dělá pouze tohle, vždycky jen za velkoobchodní ceny - tedy o 30% níž proti Zdravé výživě. Balení je ekonomické na 2-3 měsíce po 1000 ks. Součástí členství je katalog materiály firmy a velmi praktická a energeticky výborně udělaná keramická dóza, do které se chlorella přesýpává. Zásilky pohodlně profibalíkem na dobírku.
Jestli do toho budeš chtít nahlédnout víc, tak narazíš na pojem green foods - ano - tohle je strava - ne žádná kůra, ne "kokino na bebino" - je to strava. Živá strava operativně k dispozici kdykoliv.
Do doby, než naše rodové statky budou produkovat dostatek živé a čisté stravy přímo pro nás...
green revolution
Danči,Danča píše:To se někde prodává? Já znám jen nějakou musli tyčku, co taky mimo jiné chlorellu obsahuje.chlorella GW a Mladý ječmen GW
V Japonsku jsou i zmrzliny s chlorellou, spousty hotových jídel s chlorellou. U nás ještě tak najdeš těstoviny s chlorellou, najdeš spoustu potravních doplňků s chlorellou v lékárnách a u firem, které prodávají potravní doplňky. Např. Chloremax od FinClubu.
Pokud budeš chtít ale živou, 100% čistou chlorellu, která může být chápána jako jídlo, pak je to chlorella Green Ways. A kupovat si ji můžeš sama a to dokonce za VOC ceny, pokud Ti já, nebo Johny zařídíme registraci u firmy. Tato registrace platí i pro Mladý ječmen a další zelené produkty, které budou postupně do naší země přicházet.
green revolution
Re: Vlasy
Na začátek - "volovi hlava neoleze". Takže buď hrdý!Zdeněk píše:Jak vidno na fotečce, vlásky pelichají a pelichají. Tedy už ne, ale nové se taky nerodí. Má někdo radu?
Kdysi před 5-ti roky jsme doporučovali v centru, které jsme měli v Bruntále, tonika s bylinným komplexem a pantenolem spojená s masážemi vlasové pokožky a 1x týdně bahno z Mrtvého moře. Tonika jsou jasná, pantenol asi taky, masáže určitě též, Mrtvé moře - minerály zvýšení osmotického tlaku v epidermu i hypodermu, a jednak samotné vyživení minerály (vlasy jsou keratinizovaná kůže - je to její adnex, který potřebuje minerály). A dneska bych Ti doporučil taky Mladý ječmínek - jangová energie - představ si sílu mladé rostlinky jak se ve výšce 1500 m.n.m. dere za sluníčkem. Vlastnosti potravy, kterou jíme (pijeme) přechází na nás.
Ale hlavně to přijmi. Roste tak důvěryhodnost pravého muže!
green revolution
Jestli si chceš udělat scanning organismu - tak doporučuju MUDr. Šácha v Chrudimi - kdysi jsme s ním dělali jednu akci - má mašinu, která Ti poměrně komplexně řekne, kde je kerka. Systémová informační terapie tomu říkají. Umí najít problémy na více úrovních, umí diagnostikovat procesy jestli se zhoršují, nebo lepší. Vytiskne ti to, popíše ti to. A pokud jde o možný nedostatek vitálních látek, event. toxicitu, tak v Lodži rozbor vlasů (pár - neboj se... ) , kde ti řeknou, že jsi možná otrávený nějakým polychlorovaným bifenolem, ke kterému jis přičichl jak o dítě, nebo máš zvýšenou citlivost na těžké kovy a v domě vodovodní trubku z olova. Stávalo to myslím 40 EUR. A je pak možné zahájit cílenou detoxikaci. Jonáš například.Zdeněk píše:Dík za povzbuzení. To já to myslím přijímám, ale taky si uvědomuju, že to možná ukazuje na to, že můj organismus je někde v nepořádku.
green revolution
Ahoj Zuzi,zuzi píše:Mam jednu zasadni otazku. Nekolik lidi se zminilo, ze chlorellu kouse. Musi se kousat nebo staci jen tabletky spolknout? Jednou jsem ji rozkousala a bylo mi z toho pekne blbe, hned jsem to musela necim zajist.
pokud máš 100% čistou chlorellu, tak by možná bylo škoda ji nerozkousat. Pokud máš jinou, tak radši polknout. To co cítíš při rozkousání je chuť chemie plniv a pojiv eventuálně dalších aditiv a ne chuť řasy.
Proč rozkousat? To proto, že pak už ti své zázraky předvádí v ústní dutině. Vyrovná pH, chlorofyl hojí a navíc deodoruje a preventivně zabraňuje zubnímu kazu či zánětům, a navíc pokud se ti dostal do úst amalgám, tak viz. o dva příspěvky výše. Není třeba si hystericky čistit zuby 3x denně a živit celý ten Colgate byznys.
Nicméně má drahá ženuška si za 4 roky nezvykla - vezme chlorellu, vloží na kořen jazyka a zapije velkou sklenicí vody. Ale tak už to bývá...
Malé děti nezkažené průmyslem cukrovinek ji milují. Vždy ji rozkousají. Nenechají si to vzít. Podobně i zvířátka.
Třebas i Tobě zachutná...
green revolution
Mrkni se na tuto diskusi - příspěvky z 2. dubna a 3. dubna. Green Ways chlorella je 100% čistá vylisovaná biomasa. A je to hóódně důležité. A ještě důležitější je, jakou technologií je zvýšena její vstřebatelnost. Počti si...cat píše:Peťko, od jaké firmy chlorellu užíváte? Jaká chlorella je 100% přírodní? Budu ráda když písneš, díky
PS: může se chlorella užívat při urinoterapii? V jakých dávkách?
Urinu jsem na vlastní kůži nezkoušel (pořád ještě chodí pešek okolo... )
ale myslím, že by chlorella ani ječmen neměly být v s urinou v opozici.
Je možné, že chlorella bude trochu svou obrovskou absorbční schopností eliminovat urinu, ale zase je možné že ji vyváží jinde. Chtělo by to prakticky vyzkoušet a trofnu si tvrdit, že neexistuje na světě studie kombinující chlorellu či ječmen a urinu. A to je konkrétně chlorella nejprozkoumanější potravina na světě - více prozkoumaná než např. mrkev.
green revolution
GW
Měl bych zájem o členství u GW za ty tři stovky, co pro to člověk musí udělat? nemaj to někde třeba webem? jak se to pak objednává? kolik atd...
a jinak se upíšu za choleru a ječmen komukoli, tak se ozvěte s nějakým přímým kontaktem a podmínkama
díky..
a jinak se upíšu za choleru a ječmen komukoli, tak se ozvěte s nějakým přímým kontaktem a podmínkama
díky..
"Nezdar není hanbou, hanbou je strach z pokusu."
I.V.Mičurin
I.V.Mičurin