Svět v nás a kolem nás
Moderátor: hugo
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Svět v nás a kolem nás
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Re: Svět v nás a kolem nás
.
Je-li zdroj věrohodný, pak jde o tuze zajímavé čtení.
Citace: Lidská bytost pracuje na principu implozivní energie (10-130% energie přijímá z potravin, 870-990% energie přijímá z okolí-sluneční záření a z magnetického pole Země)
Je-li toto skutečně tak, pak bych konečně rád uvěřil v možnost breathariánství, toto mi to zcela dostatečně vysvětluje a díky za to
Citace: Inhibitory růstu semen. Jakákoli semena obilí (pšenice, oves, ječmen, žito), obilovin (pohanka, vojtěška, proso), olejnin (len, dýně, slunečnice, sezam, řepka, podzemnice olejná) a olejnatých skořápkových plodů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, para ořechy, bukvice) mají v suchém stavu aktivovány tzv. inhibitory růstu (omezovače). Představte si je jako ruční brzdu. Je-li zatažena, auto se nerozjede. Konzumujeme-li tato semena v suchém stavu, naše tělo na jejich zpracování musí spotřebovávat mj. také trávící enzymy. Ale když je jíme namočená (alespoň několik hodin předem) nebo ještě lépe – naklíčená, nejenže tělu enzymy neodebírá, ale naopak dodává a spolu s nimi také mnoho pro tělo důležitých látek. Naklíčená semena jsou pro nás, plodožravce přirozeným, nenahraditelným zdrojem zdravé výživy, plné života.
A ještě jeden tip. Namočíte-li vyloupané vlašské ořechy do vody, tak až je spotřebujete, ten výluh z nich nevylévejte. je léčivý.
Enzymy a jejich inhibitory jsou mojí malou vášní, nemám však dosud zcela jasno, zda po máčení vodu (tedy výluh) požívat či nikoli. Proč...: Spíše se domnívám, že enzymové inhibitory se vylouhují do vody, v níž jsou semínka či ořechy máčeny. Pak nemá smysl tento výluh pít, neboť inhibitory v něm obsažené musí tělo "přebít" výraznou produkcí trávicích enzymů (což výrazně zatěžuje slinivku) a jde pak vlastně o totéž, jako sníst semínka či ořechy nemáčené.
Vodu po máčení semínek a ořechů proto považuji za vhodné vylít. Tím se ale možná přijde o část nutričních látek, jež se do vody vyplavily též... nebo nevyplavily?
Ještě zdůvodnění, proč věřím, že enzymové inhibitory se vylouhují do vody (a tudíž takovou vodu podle mne nepít). Semínko vyklíčí poté, co se ocitne v příhodných podmínkách (toto mají právě na starost enhibitory), což je mimo jiné vhodná vlhkost. Sama o sobě však nestačí; ocitne-li se semínko ve stojaté vodě, nevyklíčí - stojatá voda se nasytí enzymovými inhibitory ze semínek a neodplaví je; tím semínko "pozná", že podmínky nejsou OK a že není dostatečné zásobování čistou vodou.
Tento prostý mechanismus příroda velmi chytře vymyslela.
Je-li zdroj věrohodný, pak jde o tuze zajímavé čtení.
Citace: Lidská bytost pracuje na principu implozivní energie (10-130% energie přijímá z potravin, 870-990% energie přijímá z okolí-sluneční záření a z magnetického pole Země)
Je-li toto skutečně tak, pak bych konečně rád uvěřil v možnost breathariánství, toto mi to zcela dostatečně vysvětluje a díky za to
Citace: Inhibitory růstu semen. Jakákoli semena obilí (pšenice, oves, ječmen, žito), obilovin (pohanka, vojtěška, proso), olejnin (len, dýně, slunečnice, sezam, řepka, podzemnice olejná) a olejnatých skořápkových plodů (mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy, para ořechy, bukvice) mají v suchém stavu aktivovány tzv. inhibitory růstu (omezovače). Představte si je jako ruční brzdu. Je-li zatažena, auto se nerozjede. Konzumujeme-li tato semena v suchém stavu, naše tělo na jejich zpracování musí spotřebovávat mj. také trávící enzymy. Ale když je jíme namočená (alespoň několik hodin předem) nebo ještě lépe – naklíčená, nejenže tělu enzymy neodebírá, ale naopak dodává a spolu s nimi také mnoho pro tělo důležitých látek. Naklíčená semena jsou pro nás, plodožravce přirozeným, nenahraditelným zdrojem zdravé výživy, plné života.
A ještě jeden tip. Namočíte-li vyloupané vlašské ořechy do vody, tak až je spotřebujete, ten výluh z nich nevylévejte. je léčivý.
Enzymy a jejich inhibitory jsou mojí malou vášní, nemám však dosud zcela jasno, zda po máčení vodu (tedy výluh) požívat či nikoli. Proč...: Spíše se domnívám, že enzymové inhibitory se vylouhují do vody, v níž jsou semínka či ořechy máčeny. Pak nemá smysl tento výluh pít, neboť inhibitory v něm obsažené musí tělo "přebít" výraznou produkcí trávicích enzymů (což výrazně zatěžuje slinivku) a jde pak vlastně o totéž, jako sníst semínka či ořechy nemáčené.
Vodu po máčení semínek a ořechů proto považuji za vhodné vylít. Tím se ale možná přijde o část nutričních látek, jež se do vody vyplavily též... nebo nevyplavily?
Ještě zdůvodnění, proč věřím, že enzymové inhibitory se vylouhují do vody (a tudíž takovou vodu podle mne nepít). Semínko vyklíčí poté, co se ocitne v příhodných podmínkách (toto mají právě na starost enhibitory), což je mimo jiné vhodná vlhkost. Sama o sobě však nestačí; ocitne-li se semínko ve stojaté vodě, nevyklíčí - stojatá voda se nasytí enzymovými inhibitory ze semínek a neodplaví je; tím semínko "pozná", že podmínky nejsou OK a že není dostatečné zásobování čistou vodou.
Tento prostý mechanismus příroda velmi chytře vymyslela.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Svět v nás a kolem nás
Mám také ten dojem, Jindro, že by se měla voda vylévat, přes ztrátu vyluhovaných živin. Zdůvodněné to nijak nemám, jen mohu pozorovat, jak snadno či nesnadno se mi tráví rozmixovaná semínka v čisté vodě X ve vodě, ve které se semínka vyluhovala.Jindra píše:Enzymy a jejich inhibitory jsou mojí malou vášní, nemám však dosud zcela jasno, zda po máčení vodu (tedy výluh) požívat či nikoli. Proč...: Spíše se domnívám, že enzymové inhibitory se vylouhují do vody, v níž jsou semínka či ořechy máčeny. Pak nemá smysl tento výluh pít, neboť inhibitory v něm obsažené musí tělo "přebít" výraznou produkcí trávicích enzymů (což výrazně zatěžuje slinivku) a jde pak vlastně o totéž, jako sníst semínka či ořechy nemáčené.
Vodu po máčení semínek a ořechů proto považuji za vhodné vylít. Tím se ale možná přijde o část nutričních látek, jež se do vody vyplavily též... nebo nevyplavily?.
Navíc, voda z namáčených fazolí a čočky se také vždycky vylévala, i když tam jde ještě o další negativní složky...škoda, že si to nemůžeme nějak laboratorně ověřit. Hodil by se nějaký šikula s laborkou, kterého zajímá i zdravé stravování...
Re: Svět v nás a kolem nás
Povídání o energii mi také přišlo velmi zajímavé. Zbytek článku, no nevím, přijde mi plný takových dogmat - vše vařené je anorganické a kyselinotvorné bez vitamínů, aminokyselin...
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Svět v nás a kolem nás
Odpověď autora:
Nepatřím k těm lidem, kteří by se chtěli s někým přít. Chce-li někdo trvat na "své" pravdě, prosím. Pro snazší orientaci diskutujících o dané problematice fytohormonů, konkrétně inhibitorů růstu zde poskytuji citace z odborné literatury biologie a fyziologie rostlin, kde je to blíže vysvětleno.
Rostlinný hormon (fytohormon)= organická sloučenina syntetizovaná v jedné části rostliny, translokovaná do jiné části, kde ve velmi malé koncentraci způsobuje fyziologickou odpověď. Mohou mít účinky stimulující, ale i inhibující. Stimulátory a inhibitory je zjednodušené označení, protože záleží na koncentraci. Stimulátory ve vyšších koncentracích inhibují a může to být i naopak. Přirozeně působí regulátory v kombinaci; naopak jeden typ regulátoru má obvykle více účinků (tj. ovlivňuje více růstových procesů). Rostlinné hormony (fytohormony) patří k nejvýznamnějším vnitřním faktorům růstu. Známe fytohormony růst povzbuzující (stimulátory) a fytohormony růst brzdící (inhibitory).
Stimulátory růstu: auxiny, gibereliny, cytokininy
Inhibitory růstu mj. potlačují rozvíjení pupenů v době vegetačního klidu. Mezi známé inhibitory růstu patří kyselina abscisová a etylen.
Pozn. Kyselina abscisová je ve vodě velmi málo rozpustná. Je málo stabilní, rozkládá se působením tepla a světla.
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Re: Svět v nás a kolem nás
Hugo, moc se omlouvám, ale z uvedené citace stejně - alespoň pro mne - nevyplývá, zda se zmiňované fytohormony vyplavují při namáčení do vody, nebo v semenech zůstávají... Nepochybuji o tom, že jsou v nich obsaženy. Jde o to, co se s nimi stane po namočení. To mi není úplně jasné
Jinak je to zajímavé, že jsou zároveň stimulující, vztaženo k množství...

Jinak je to zajímavé, že jsou zároveň stimulující, vztaženo k množství...
Re: Svět v nás a kolem nás
ano, já mám stejný názor. enzymy rád studuju, ale v českých knihách jsem na toto odpověď nenašel. Četl jsem však k tomu nějaké texty v angličtině a z těch vyplývalo, že se enzymové inhibitory extrahují ze semínek či ořechů do té vody, takže vodu vylít, jj.Lenuška píše:Mám také ten dojem, Jindro, že by se měla voda vylévat, přes ztrátu vyluhovaných živin
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Svět v nás a kolem nás
Jindro, nemyslis si doufam ze clovek (zivi tvorove, vcetne stromu, kytek) jedou jen na zradlo ? Rozdil mezi Tebou a koreny stromu je pouze ten, ze Ty to ze Zeme bastis skrz ten strom:).Jindra píše:.
Je-li zdroj věrohodný, pak jde o tuze zajímavé čtení.
Citace: Lidská bytost pracuje na principu implozivní energie (10-130% energie přijímá z potravin, 870-990% energie přijímá z okolí-sluneční záření a z magnetického pole Země)
Je-li toto skutečně tak, pak bych konečně rád uvěřil v možnost breathariánství, toto mi to zcela dostatečně vysvětluje a díky za to
Googluj pentablue.net tam temata a prijem primarni energie, ma tam hezky obrazek ze kteryho je to zrejmy:).
Svetlo (Slunko) si beres z uplne stejnyho zdroje, predstav si ze nejakej magor prijde na to jak zhasnout Slunko, co se stane velice rychle (kdyby nastal zazrak a neumrzly Ti v rekordnim case koule)

Ono jestli moznosti breatharianstvi uveris nebo ne preci nezavisi na "verohodnosti zdroje" ale na Tvych zkusenostech, ne ?
Co "Only common sense" ? Nic ?

-------------------
Dobry clanek, lajkuju ho taky

Re: Svět v nás a kolem nás
Taky by mě zajímalo jak to je, pouze dodávám:Lenuška píše: Navíc, voda z namáčených fazolí a čočky se také vždycky vylévala, i když tam jde ještě o další negativní složky...škoda, že si to nemůžeme nějak laboratorně ověřit. Hodil by se nějaký šikula s laborkou, kterého zajímá i zdravé stravování...
VODA z máčených luštěnin se NIKDY před vařením NEVYLÉVALA a NEVYLÉVÁ! (to se učí každá začínající kuchařinka, že se musí vařit v té samé vodě co se fazole a čočka máčela). Ale taky jsem nepochopila proč, to se nežádoucí látky zničí varem?
Re: Svět v nás a kolem nás
Tady mate moznou odpoved proc se voda (narozdil od kucharinek) ma vylevat :
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 3%AD#p9916
-------------------
Kdo vi co je zadouci a nezadouci latka ? Nikdo nevi, jen domnenky ..
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 3%AD#p9916
-------------------
Kdo vi co je zadouci a nezadouci latka ? Nikdo nevi, jen domnenky ..
Re: Svět v nás a kolem nás
Diky Ceph, to som chcela napisat aj ja. Aby nas potom z tej fazule neroztrhlo.
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis