Stanislav Kunc - jeho kniha

Komentáře k jednotlivým článkům na http://www.vitarian.cz

Moderátor: hugo

Odpovědět
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Dano »

Standa K. píše:e-kniha o Septegramu „7 podmínek pro zdraví, štíhlou postavu a spokojený život“ :
http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/r/61 ... -stih.html
Docital som ju. Kopirujem o com je:
  • 1. JO-JO JAK A PROČ VZNIKÁ – CO UDĚLAT ABY UŽ NIKDY NEPŘIŠLA CHUŤ NA SLADKOSTI, SLANOSTI, ŠKROBOVINY ČI TUČNÉ JÍDLO – ŠTÍHLÝ A ZDRAVÝ NA ZDRAVÉ STRAVĚ BEZ NERVOZITY A POCITU, ŽE O NĚCO PŘICHÁZÍME – JAK „SUNDAT“ KILA A UŽ JE NIKDY NENABRAT – PROČ TĚLO VOLÁ PO NEZDRAVÝCH POTRAVINÁCH ZÁCPA – HEMOROIDY – LUPENKA – KOŽNÍ PROBLÉMY – SKLÍČENOST – BOLESTI HLAVY - DEPRESE – OBEZITA – BOLESTI KLOUBŮ – MIGRÉNA – ŠPATNÉ NÁLADY – CHRONICKÉ ZÁNĚTY – CHŘIPKA – EKZÉMY – OPAKOVANÉ ZÁNĚTY – SVALOVÁ ZRANĚNÍ – NESPAVOST – OPAKOVANÉ VÝTOKY – VŘEDY – ANGÍNA – ZÁNĚTY HORNÍCH CEST DÝCHACÍCH – AKNÉ – BOLESTI ZAD – CHRONICKÁ ÚNAVA – NEPLODNOST A VŠECHNY OSTATNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY A NEMOCI
  • 2. HOMO SAPIENS : VYJÍMEČNÝ TVOR, BOHUŽEL - LIDSKÉ JEDINEČNOSTI - SEPTEGRAM NEBOLI 7 PODMÍNEK ZDRAVÍ - PODMÍNKY 1-4
  • 3. PODMÍNKA Č.1 : ZDRAVÁ STRAVA (PEVNÁ STRAVA) - MÝTUS Č.1 A 2 - CO JSOU TO ENZYMY - TEPLOTA 42 ST.C = TEPLOTA SMRTI
  • 4. SCHEMA TRÁVENÍ ŽIVÉ A MRTVÉ STRAVY - POJÍDELNÍ ÚNAVA - NAMÁHÁNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ - POTTENGEROVI KOČKY - ZÁCPA - MOJE ZVÍŘATA
  • 5. NEMOCNÁ ZVÍŘATA - PRINCIP FUNGOVÁNÍ IS - LEUKOCYTOZA - BULHARŠTÍ PASTEVCI
  • 6. CO MÁME JÍST - VŠEŽRAVEC - 4 ZKOUŠKY - IZOLOVANÉ TUKY - OBILÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
  • 7. MASO/VEJCE - MINERÁLNÍ VODY - OVOCE, ZELENINA, OŘECHA A SEMENA - VYHODNOCENÍ TESTU
  • 8. MATEŘSKÉ MLÉKO A JEHO SLOŽENÍ - VÁPNÍK - BÍLKOVINY - VLIV MLÉKA NA OSTEOPORÓZU
  • 9. PODMÍNKA Č.2 : ZDRAVÁ STRAVA (VZDUCH) - VZDUŠNÁ ELEKTŘINA : ZÁPORNĚ IONIZOVANÉ MOLEKULY KYSLÍKU – RADON
  • 10. SYNDROM NEMOCNÝCH BUDOV - SITUACE PŘED A PO 2.SVĚTOVÉ VÁLCE - FARADAYOVA KLEC
  • 11. PODMÍNKA Č.3 : ZDRAVÁ STRAVA (SLUNCE) - VITAMÍN D - PODMÍNKA Č.4 : ZDRAVÁ STRAVA (POHODA) - MÁM HLAD A HONÍ MNĚ MLSNÁ - KDE SE BERE JO-JO EFEKT – NEUROTRANSMITERY
  • 12. ZDROJE NEUROTRANSMITERŮ - SILNÁ VAZBA NA IONIZOVANÝ VZDUCH - PŘÍKLADY NASYCENÍ SE NTM
  • 13. DOSTATEK NTM UMOŽŇUJE ŽÍT BEZ PEVNÉ STRAVY – BREATHARIÁNI
  • 14. NTM - TÉŽ ZÁSADNÍ ČINITEL NAŠÍ PSYCHICKÉ NE/POHODY - KRIZE V DUBNU - RECEPTORY NTM
  • 15. STRES = VYSAVAČ NTM - MÍRA NAŠÍ KONTROLY NAD STRESEM - PROČ SPORTOVAT ALE "NEPOČÍTAT NA BODY" - JAK NÁM UBLIŽUJÍ ZÁŘÍCÍ MONITORY - CO JE TO STRESWALKMAN - TŘI OPIČKY
  • 16. PODMÍNKA Č.5 : POHYB - ANI MÁLO ANI MOC - JAK JE TO S OVOCNÝM CUKREM - PORODNÍ OBTÍŽE REVOLUČNÍCH MYŠLENEK - PODMÍNKA Č.6 : SPÁNEK - PONOCOVÁNÍ VERSUS VČASNÉ ULEHNUTÍ
  • 17. PODMÍNKA Č.7 : MINIMUM CIVILIZACE, MAXIMUM PŘÍRODY - CO PŘECHOVÁVÁMOMA - JAK TO BYLO S CIGARETAMI - CAUSA DDT - NEPOUŠTĚT SI CHEMII DOSLOVA NA KŮŽI
  • 18. DŮLEŽITOST KOJENÍ - MŮJ ÚHLAVNÍ NEPŘÍTEL AKNÉ - WERICHA HORNÍČEK - STŘEDOVĚK JE DNEŠNÍ REALITA - NADVÁHA A DALŠÍ PROBLÉMY - DR. NORMAN WALKER
Keby bolo na mne, uputavku na tuto knihu dam niekam na uvodnu stranku vitariana.

Lebo Stano je jednym z nas. Dalej skumal, hladal, cital, na sebe ci svojich domacich zvieratkach vselico skusal a o com pise, tomu zda sa celkom dobre rozumie. Navyse, velmi dobre dobre to vsetko vysvetluje. Som na neho (akoze jeho obdivovatel na tunajsej vita platforme) normalne hrdy :) A vie sa nadchnut pre vec a pre inych, pise uradom a instituciam. Mam este v pamati ten rozhovor v TV :) Alebo ako tu casto poukazoval na celozivotnu pracu a knihu Enzymova vyziva od Dr. Edwarda Howella (az som si ju nakoniec aj ja precital :)

Ak sa niekto zamysli nad svojou zivotospravou lebo tusi ze jej zmena je klucom k rieseniu tych jeho napr. zdravotnych problemov, a v case hladania cesty/sposobu ako to urobit - kedy bude otvorenejsi aj k inym nazorom ako tych len mainstreamovych (zvlast ked vsetky/mnohe z nich mu nijako nepomohli) - podla mna urobi velmi dobre ked sa pre zaciatok zacita do tejto volne dostupnej "knihy". Uz len aby ho na nu niekto nasmeroval. V oblasti natural hygiene som nic lepsie a ucelenejsie v CZ alebo SK jazyku vydane nevidel. V inych jazykoch je samozrejme nepomerne sirsia ponuka. Ta je ale nanic tym, ktori dostatocne dobre nerozumeju napriklad po anglicky.

Stano. Nazbieraniu, overeniu tolkych poznatkov a nakoniec napisaniu pomerne rozsiahlej knihy o tom vsetkom si musel venovat velmi vela casu a energie. Stalo to za to, dobra praca!
Pavluska
Příspěvky: 3334
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Pavluska »

také jsem nahlédla (ještě nemám přečtené vše) a s mnohým souhlasím. Smekám. :)
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5076
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od rudo »

cital som nejake kapoitoly este davnejsie, ale nemohol som suhlasit s konstrukciou niektorych argumentov, tak som to nakoniec nechal nedocitane
5 2 8
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od buc11 »

Dano píše:
Standa K. píše:e-kniha o Septegramu „7 podmínek pro zdraví, štíhlou postavu a spokojený život“ :
http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/r/61 ... -stih.html
Docital som ju. Kopirujem o com je:
  • 1. JO-JO JAK A PROČ VZNIKÁ – CO UDĚLAT ABY UŽ NIKDY NEPŘIŠLA CHUŤ NA SLADKOSTI, SLANOSTI, ŠKROBOVINY ČI TUČNÉ JÍDLO – ŠTÍHLÝ A ZDRAVÝ NA ZDRAVÉ STRAVĚ BEZ NERVOZITY A POCITU, ŽE O NĚCO PŘICHÁZÍME – JAK „SUNDAT“ KILA A UŽ JE NIKDY NENABRAT – PROČ TĚLO VOLÁ PO NEZDRAVÝCH POTRAVINÁCH ZÁCPA – HEMOROIDY – LUPENKA – KOŽNÍ PROBLÉMY – SKLÍČENOST – BOLESTI HLAVY - DEPRESE – OBEZITA – BOLESTI KLOUBŮ – MIGRÉNA – ŠPATNÉ NÁLADY – CHRONICKÉ ZÁNĚTY – CHŘIPKA – EKZÉMY – OPAKOVANÉ ZÁNĚTY – SVALOVÁ ZRANĚNÍ – NESPAVOST – OPAKOVANÉ VÝTOKY – VŘEDY – ANGÍNA – ZÁNĚTY HORNÍCH CEST DÝCHACÍCH – AKNÉ – BOLESTI ZAD – CHRONICKÁ ÚNAVA – NEPLODNOST A VŠECHNY OSTATNÍ ZDRAVOTNÍ PROBLÉMY A NEMOCI
  • 2. HOMO SAPIENS : VYJÍMEČNÝ TVOR, BOHUŽEL - LIDSKÉ JEDINEČNOSTI - SEPTEGRAM NEBOLI 7 PODMÍNEK ZDRAVÍ - PODMÍNKY 1-4
  • 3. PODMÍNKA Č.1 : ZDRAVÁ STRAVA (PEVNÁ STRAVA) - MÝTUS Č.1 A 2 - CO JSOU TO ENZYMY - TEPLOTA 42 ST.C = TEPLOTA SMRTI
  • 4. SCHEMA TRÁVENÍ ŽIVÉ A MRTVÉ STRAVY - POJÍDELNÍ ÚNAVA - NAMÁHÁNÍ SLINIVKY BŘIŠNÍ - POTTENGEROVI KOČKY - ZÁCPA - MOJE ZVÍŘATA
  • 5. NEMOCNÁ ZVÍŘATA - PRINCIP FUNGOVÁNÍ IS - LEUKOCYTOZA - BULHARŠTÍ PASTEVCI
  • 6. CO MÁME JÍST - VŠEŽRAVEC - 4 ZKOUŠKY - IZOLOVANÉ TUKY - OBILÍ - MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY
  • 7. MASO/VEJCE - MINERÁLNÍ VODY - OVOCE, ZELENINA, OŘECHA A SEMENA - VYHODNOCENÍ TESTU
  • 8. MATEŘSKÉ MLÉKO A JEHO SLOŽENÍ - VÁPNÍK - BÍLKOVINY - VLIV MLÉKA NA OSTEOPORÓZU
  • 9. PODMÍNKA Č.2 : ZDRAVÁ STRAVA (VZDUCH) - VZDUŠNÁ ELEKTŘINA : ZÁPORNĚ IONIZOVANÉ MOLEKULY KYSLÍKU – RADON
  • 10. SYNDROM NEMOCNÝCH BUDOV - SITUACE PŘED A PO 2.SVĚTOVÉ VÁLCE - FARADAYOVA KLEC
  • 11. PODMÍNKA Č.3 : ZDRAVÁ STRAVA (SLUNCE) - VITAMÍN D - PODMÍNKA Č.4 : ZDRAVÁ STRAVA (POHODA) - MÁM HLAD A HONÍ MNĚ MLSNÁ - KDE SE BERE JO-JO EFEKT – NEUROTRANSMITERY
  • 12. ZDROJE NEUROTRANSMITERŮ - SILNÁ VAZBA NA IONIZOVANÝ VZDUCH - PŘÍKLADY NASYCENÍ SE NTM
  • 13. DOSTATEK NTM UMOŽŇUJE ŽÍT BEZ PEVNÉ STRAVY – BREATHARIÁNI
  • 14. NTM - TÉŽ ZÁSADNÍ ČINITEL NAŠÍ PSYCHICKÉ NE/POHODY - KRIZE V DUBNU - RECEPTORY NTM
  • 15. STRES = VYSAVAČ NTM - MÍRA NAŠÍ KONTROLY NAD STRESEM - PROČ SPORTOVAT ALE "NEPOČÍTAT NA BODY" - JAK NÁM UBLIŽUJÍ ZÁŘÍCÍ MONITORY - CO JE TO STRESWALKMAN - TŘI OPIČKY
  • 16. PODMÍNKA Č.5 : POHYB - ANI MÁLO ANI MOC - JAK JE TO S OVOCNÝM CUKREM - PORODNÍ OBTÍŽE REVOLUČNÍCH MYŠLENEK - PODMÍNKA Č.6 : SPÁNEK - PONOCOVÁNÍ VERSUS VČASNÉ ULEHNUTÍ
  • 17. PODMÍNKA Č.7 : MINIMUM CIVILIZACE, MAXIMUM PŘÍRODY - CO PŘECHOVÁVÁMOMA - JAK TO BYLO S CIGARETAMI - CAUSA DDT - NEPOUŠTĚT SI CHEMII DOSLOVA NA KŮŽI
  • 18. DŮLEŽITOST KOJENÍ - MŮJ ÚHLAVNÍ NEPŘÍTEL AKNÉ - WERICHA HORNÍČEK - STŘEDOVĚK JE DNEŠNÍ REALITA - NADVÁHA A DALŠÍ PROBLÉMY - DR. NORMAN WALKER
Keby bolo na mne, uputavku na tuto knihu dam niekam na uvodnu stranku vitariana.

Lebo Stano je jednym z nas. Dalej skumal, hladal, cital, na sebe ci svojich domacich zvieratkach vselico skusal a o com pise, tomu zda sa celkom dobre rozumie. Navyse, velmi dobre dobre to vsetko vysvetluje. Som na neho (akoze jeho obdivovatel na tunajsej vita platforme) normalne hrdy :) A vie sa nadchnut pre vec a pre inych, pise uradom a instituciam. Mam este v pamati ten rozhovor v TV :) Alebo ako tu casto poukazoval na celozivotnu pracu a knihu Enzymova vyziva od Dr. Edwarda Howella (az som si ju nakoniec aj ja precital :)

Ak sa niekto zamysli nad svojou zivotospravou lebo tusi ze jej zmena je klucom k rieseniu tych jeho napr. zdravotnych problemov, a v case hladania cesty/sposobu ako to urobit - kedy bude otvorenejsi aj k inym nazorom ako tych len mainstreamovych (zvlast ked vsetky/mnohe z nich mu nijako nepomohli) - podla mna urobi velmi dobre ked sa pre zaciatok zacita do tejto volne dostupnej "knihy". Uz len aby ho na nu niekto nasmeroval. V oblasti natural hygiene som nic lepsie a ucelenejsie v CZ alebo SK jazyku vydane nevidel. V inych jazykoch je samozrejme nepomerne sirsia ponuka. Ta je ale nanic tym, ktori dostatocne dobre nerozumeju napriklad po anglicky.

Stano. Nazbieraniu, overeniu tolkych poznatkov a nakoniec napisaniu pomerne rozsiahlej knihy o tom vsetkom si musel venovat velmi vela casu a energie. Stalo to za to, dobra praca!
přiznám se, že jsem byl dost skeptiš, ale po setkání jsem tam kouknul a moc líbí
je v tom hodně úsilího
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od s.arik »

Mně se líbilo to všechno ostatní, co se netýkalo přímo stravy. Naprostý souhlas, články se dobře čtou a jistě si s tím dal práci.
V otázce stravy pro mne nebyly novinkou argumenty pro raw, ovšem jsou fajn, jen mi tam trochu chybělo naťuknutí skladby stravy. Chápu, že je obtížné si vybrat mezi mnoha směry i jen pro sebe, natož cokoliv doporučovat všem (protože tak je to přece "přirozené"), ale mohla tam být aspoň zmínka, že jen raw nestačí.
I v rámci syrové stravy si člověk může ublížit jednostranností, nevyvážeností...
Znám holku, kterou nechává jídlo chladnou, na výšce jedla jednu mrkev denně, protože nač s jídlem ztrácet více času. Určitě to není dlouhodobě zdravá kompletní strava pro všechny možné typy lidí, byť je to raw, trochu extrémní případ, ale chápete.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

s.arik píše:jen mi tam trochu chybělo naťuknutí skladby stravy.
Moc děkuju všem za pochvalu, moc a moc potěší, nemalý podíl na té knize má i zdejší diskuze, jste bez debaty její spoluautoři.
Na papírové vydání jsem nenašel vydavatele, existuje jen elektronická verze jak na mém blogu tak i na i http://www.septegram.cz/kniha (tam se dá i stáhnout v pdf).

Klidně i ven s tím co v ní "nehraje", nejsem neomylný, můžem prodebatovat...

Šariku, k tvé poznámce. Nevím, asi jsi přehlédla v http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/26 ... t-718.html :
"celkový závěr z testů
Jednoznačně naší prapůvodní potravou bylo ovoce a zelenina, trocha ořechů a semen, sem tam nějaký ten hmyz či vejce. Takovou stravu jedí i nám příbuzné živočišné druhy, taková strava bude chutnat a bude prospívat i našemu špičkovému výživovému specialistovi - odrostlému kojenci. A důkazy z praxe též jednoznačně hovoří pro tuto variantu.
Tedy – nejsme ani býložravec ani masožravec, jsme tzv.frugivoři neboli plodožravci.
"

a hodně detailně jsem se tomuto věnoval tady : http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/26 ... ru-23.html
"Strava konkrétně - můj nejčastější jídelníček :

9,00 hod - 2-3 pomeranče(dle velikosti), 1-2 jablka + 8-10 banánů (dle velikosti)

12,30 hod - ad snídaně jen si ty pomeranče a jablka rozmixuju a banány do toho nakrájím na kolečka

15,00 hod -
zeleninový salát (většinou - okurek, rajče, ředkvička, mrkev, hlávkový salát)
+ 2 špetky mořských řas (kvůli jódu, který nemožno zajistit jinak, leda, že by jste 100% stravy měli v bio kvalitě)
+ zamíchám 1-2 syrové vaječné žloutky (ideálně z bio vajec)
+ nastrouhám 1,5 hrsti ořechů+semen (vlašský, mandle, makadamiový, slunečnice atd.)

POZOR !!! - pokud netrháte ořechy přímo před jídlem ze stromu, což je pravda málokdy, ale používáte sušené, je NUTNO (!!!) je již od předchozího večera namočit do vlažné vody !!! Ořechy a semena mají totiž po vyschnutí enzymy zablokovány velmi silnými tzv. inhibitory a trvá několik hodin (v mokru a teple) než dojde k aktivaci enzymů !!! Ořechy+semena dáte do nějakého úzkého vysokého hrnku, zalijete večer tak aby byly zcela zality až do rána (nesmí "vystoupit nad hladinu"), ráno přes noc odpařenou vodu dolijete. Nedáváme vody zbytečně moc aby se do ní nevyluhovalo i to co v nich má zůstat

POZOR !!! hodně ořechů je loupáno za vysokých teplot, jsou tedy "mrtvé" již v tom sáčku v obchodě (což se ale z toho obalu nedozvíte). Pokud vím jediný specializovaný e-shop na opravdu syrové ořechy je http://eshop.lifefood.cz/. Velmi podobné je to i u mořských řas, u výše zmíněné firmy máte jistotu, že byly sušeny do teploty 42 st. C. Abych nebyl nařčen ze skryté reklamy - zmíněný e-shop má v nabídce i například spousty ořechových sušenek a placek - nekupujte je, neprošly sice teplem ale ani nejsou právě máčené, mají enzymy zablokovány inhibitory...

18.00 hod - ad oběd/snídaně

Jím do sytosti. Jakmile se kdykoliv v průběhu dne dostaví chuť na vařenou stravu, je nutno si projít cca. poslední 3 dny, co člověk dělal a kde se pohyboval a zjistí četné prohřešky proti prvním 50%. Stačí napravit a na zdravé syrové stravě prosperuju lehkým tanečním krokem :-) Znovu připomínám - zapomenout na "silnou vůli" či odhodlání, to je k ničemu...málo okysličené a malým množstvím NTM zásobené tělo dlouhodobě neošálíte :-)"


všechny zdraví Standa
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od s.arik »

Standa K. píše:Šariku, k tvé poznámce. Nevím, asi jsi přehlédla v http://stanislavkunc.blog.idnes.cz/c/26 ... t-718.html :
"celkový závěr z testů
Jednoznačně naší prapůvodní potravou bylo ovoce a zelenina, trocha ořechů a semen, sem tam nějaký ten hmyz či vejce. Takovou stravu jedí i nám příbuzné živočišné druhy, taková strava bude chutnat a bude prospívat i našemu špičkovému výživovému specialistovi - odrostlému kojenci. A důkazy z praxe též jednoznačně hovoří pro tuto variantu.
Tedy – nejsme ani býložravec ani masožravec, jsme tzv.frugivoři neboli plodožravci.
"
S tím souhlasím, také jsem pro OZ + semínka a raw vejce (do hmyzu se mi zatím nechce (:-) ). Podrobnější pasáž je prima, ale není součástí knihy "7 podmínek...". Jen jsem prostě chtěla napsat, že mi tam trochu chybělo zdůraznění toho, že i když se bavíme jen o pevné stravě a jen o raw, stále ještě tam jsou některá úskalí, např. tebou zmíněné inhibitory, nebo poměr kyselinotvorných a zásadotvorných potravin, nebezpečí nezralého ovoce pro zubní sklovinu...má víra ( :wink: ) že čisté fruita bez semen a listí neobsahuje vše potřebné v dostatečném množství atp. Ale to už je trochu tenčí led, to chápu, že ve tvém rámcovém přehledu, jak si udržet zdraví, zatím není. Třeba časem budeš psát druhý, podrobnější díl :)
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

s.arik píše: Třeba časem budeš psát druhý, podrobnější díl :)
ano, uhodila jsi hřebíček na hlavičku :-) ale po neúspěchu s vydavateli to bude spíš formou článků na mém blogu, ne už celistvá kniha
Uživatelský avatar
Lenuška
Příspěvky: 785
Registrován: stř led 04, 2012 22:33

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Lenuška »

Stando, zajímalo by mne, zda se inhibitory ze semen a ořechů při máčení do vody vyluhují, nebo jen vodou deaktivují. Četla jsem na to různé názory. Nevíš o tom něco? Jedná se mi o to, že se při máčení vylouhují i minerály, které by se daly zpět vypít s vodou po máčení, kdyby tam nebyly současně vyluhované inhibitory. Pak by máčení bylo zbytečné...
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

Lenuška píše:Stando, zajímalo by mne, zda se inhibitory ze semen a ořechů při máčení do vody vyluhují, nebo jen vodou deaktivují. Četla jsem na to různé názory. Nevíš o tom něco? Jedná se mi o to, že se při máčení vylouhují i minerály, které by se daly zpět vypít s vodou po máčení, kdyby tam nebyly současně vyluhované inhibitory. Pak by máčení bylo zbytečné...
nejprve dle mojí "Bible", knihy dr.Edwarda Howella : Enzymová výživa (obálka je vidět hned zkraje toho "zvířecího" videa na http://www.septegram.cz)
str.154
...v tabulce 7.2 si můžete povšimnout toho, jak se během klíčení enzym trypsin postupně uvolňuje z inhibitorového sevření a jeho aktivita prudce roste...
tab. 7.2
aktivita trypsinu během klíčení
doba klíčení (hod.)............obsah trypsinu (jednotky aktivity)
0.......................................7,5
24.....................................60
48.....................................257
72.....................................333

tatáž strana
... tabulka 7.3 ukazuje, že během 24 hodin klíčení jsou enzymové inhibitory zcela inaktivovány..
tab 7.3
doba klíčení (hod).....aktivita inhibitoru................% poklesu oproti naklíčenému semínku
0....................................2,07................................0
6....................................0,73................................65
15..................................0,30................................86
24..................................0,00................................100

na další stránce popisuje pokusy na zvířatech se syrovou (ale neklíčenou) a vařenou sójou. Hmotnost slinivky břišní byla vždy u zvířat se syrovými boby až dvojnásobně (!!) větší než u těch s vařenýma. A toto zvětšení indikuje nadměrnou (nezdravou) stimulaci tohoto orgánu. Tedy syrová strava s inhibitory je ještě 2x horší než vařená !!

A teď moje osobní pokusy : vycházel jsem z toho, že nedostatečně odinhibitorovaný ořechy mě musí alespoň trochu unavit (bo slinivka pojede ve výrobě trávicích enzymů jak stachanovec a metabolický budou muset holt počkat). Ořechy z vody beru okolo 14.hodiny. Dokud jsem máčel i od 5.00 hod stále tam nějaká malá únava byla. Až jsem to přehodil na již předchozí večer cca. 19,30 hod. tak je po jakékoliv únavě. Tedy, nemusí to být snad 24 hodin, těch cca 18-19 hodin by mohlo stačit.

A ještě k tvému dotazu ohledně vyluhování inhibitorů do vody... To je podle mne vysoce nepravděpodobné, protože pokud ten ořech či semeno vzápětí zase vysušíš, kde by se v něm vzal příslušný inhibitor když už by si válel šunky v tý skleničce ? A že to semeno po tomto opětovném vysušení nepokračuje v klíčení je evidentní. Hypotéza je, že podobně jako klíčící se chovají i ty trávicí enzymy v něm.
Uživatelský avatar
Lenuška
Příspěvky: 785
Registrován: stř led 04, 2012 22:33

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Lenuška »

Díky za odpověď, co píšeš zní logicky. Jinak musím pochválit tvou knihu, jen jsem nakoukla, ale přečtu si ji celou. Je to fajn, čím víc informací o tomhle stylu stravování, tím lépe. Já jsem jen letitá praktička, systém pokus-chyba, teď už to mám několik let -zdá se- naladěné. Každá další informace je dobrá, i pro lidi, kteří se tak stravují déle. Až napíšeš další díly, ráda si je přečtu.
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od s.arik »

Howell je opravdu zajímavý, ještě nemám dočteno, ale naši denní slunečnici+dýňové už máčím místo 12 hod raději 24. Slunečnice pouští klíčky velmi rychle, už za 15 hodin...
Je mi líto, že mi chutná i tolik ořechů, které asi syrové už nebudou (mandle z USA, para ořechy). Na druhou stranu, teplo ničí inhibitory taky :|
A mám ráda mák, mletý, a máčený mlít "nejde", alespoň v tříšťáku ne.

Stando, zajímalo by mě, když nemáš "domácí" maso, co psům kupuješ v krámě. Já nikdy maso nekupovala, tak v tom trochu plavu, z kterého zvířete, z jaké části těla, vnitřnosti, kosti, potřebuju se pro začátek něčeho chytnout, časem mi samozřejmě pes sám poradí, co ano a co ne, ale zpočátku bude asi blít z čehokoliv... Díky.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Uživatelský avatar
gabrielik
Příspěvky: 475
Registrován: pát srp 05, 2011 11:25

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od gabrielik »

Sarik, kŕmiť psa surovým bez mrazničky alebo bez chladničky je dosť náročné.
Pre prehľad čo všetko pre psa pozri si napr. http://www.vetamix.cz/
Najradšej majú držky mleté zelené, neprané. Je to strašný humus ako to smrdí, ale je to tuty najlepšie a zároveň najľahšie enzýmami nabité jedlo pre psy :lol: :delicacy:
Do mletého sa dá ľahšie natlačiť zelenina, hlavne keď na to niesu psi zvyknutí. V obchode je najpraktickejšie a pre psa na kŕmenie najlepšie tzv. mäsové kosti a vnútornosti. Takže hydina trupy, krídla, krky, pečeň, žalúdok, srdce... z hovädzieho a bravčového ćhvosty, rebrá, ľadvinky, pečeň atď. Naši sú zvyknutí jesť zeleninu z ruky, ale aj zvyšky z odšťavovania buď dávam čerstvé alebo suším.

A aby som nebola celkom od témy, Stando, ďakujem za články, tlačím ich mamke domov na pokračovanie.
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od s.arik »

Díky za tip, zatím doufám, že všechno půjde kupovat denně po trošce, ledničku fakt nechceme (v zimě máme něco za oknem, léto je v tomto horší).
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Uživatelský avatar
hugo
Site Admin
Příspěvky: 1749
Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od hugo »

Vlákno jsem přesunul do Komentářů.

Článek.
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry

Kontakt: admin@vitrawian.eu
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3529
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Jindra »

s.arik píše:Je mi líto, že mi chutná i tolik ořechů, které asi syrové už nebudou (mandle z USA, para ořechy). Na druhou stranu, teplo ničí inhibitory taky
to jsme na tom stejně a bohužel ne vždy dostanu chuť právě na to, co jsem včera namočil. takže to pak je naopak velkou výhodou, že třeba mandle (ty ozářené z USA) nebo kešu už jsou bez aktivních enzymů, takže si je v klidu dám přímo ze sáčku bez máčení - mají už totiž deaktivované (no... tady je přesnější říct "zničené") i ty enzymové inhibitory. Jsou tedy sice bez enzymů, ale současně i bez enzymových inhibitorů.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Dano »

Stano,
O Dr. Semmelweissovi z Víedenskej kliniky ci Dr. Pottengerovi si sa ty kde docital? Venuju sa im trochu obsirnejsie aj nejake cz/sk knihy?
Standa K. píše:nesmí vést k zácpě, tedy musí zůstat platit pravidlo „kolikrát dovnitř tolikrát ven“
zácpa není „nešel jsem už několik dní na velkou“, zácpa je i to „vysněné“ jedenkrát denně
Viac sa mi pozdava tvrdenie, ze ani pomerne velke cislo kolkokrat za den s istotou nevylucuje, ze dany clovek trpi zapchou. Podstatnejsi ukazovatel je trvanie/doba "tranzitu". Cize nie je pre cloveka vyhra chodit na velku hoci aj 3x denne, pokial to nim prechadza (a teda casto zbytocne v tlstom creve zahniva apod.) dva ci dokonca viac dni. Naopak, kludne len 1 krat, pokial je doba prechodu 1 den.
Standa K. píše:..národ Hunzů žijících tradičním způsobem v Asii.
..
Tepelně upravenou stravu pojídají velmi vyjímečně a v malých množstvích.
Toto vraj uz davno nie je pravda. V 20-tych rokoch minuleho storocia, ked tam posobil doktor mediciny Major General Sir Robert McCarrison z Britskej armady urcite ano (podla knihy Dr Wrench: The Wheel of Health). Zrejme aj neskor, ked ich navstivil napr. aj Dr Leaf a nesledne v 1973 publikoval studiu v National Geographic a neskor vydal knihu Youth in Old Age. Pise sa uz dlhsie, ze zlepsena infrastruktura – cesty, a nasledny prichod vymozenosti civilizacie s tym spojeny za tie posledne generacie uz zmenil tamojsi zivot.
Standa K. píše:Ovoce a zelenina, ořechy a semena
..
zkouška člověkem : kojenci velmi tyto produkty chutnají
Porad nejake semena. Lebo mne nechutia takmer ziadne. Bud su stiplave, alebo sliznate, ine akoby horke, ostatne jednoducho mdle, slaba chut, nejdu mi. Skratka ked porovnam a mal by som v prirode na vyber akekolvek ovocie (u nas napriklad lesne maliny, jahody, cucoriedky/boruvky, moruša), alebo trochu menej aj orechy... na druhej strane s akymikolvek semenami, tak si semena nevyberiem asi nikdy. Alebo ich neviem najst alebo ich nepoznam. Vynimkou je u mna asi slnecnica, kupim jedno male vrecko 1-2x za rok, ale ta neviem aku ma nekultivovanu divoku variantu v prirode a ci sa z nej da nasytit. Odhliadnuc od toho lupania, bez zobaka. V prirode poznam napr. semena trav, ale to je uplna bieda. U nas to ani ovce nespasaju, vyzeru vzdy len zelene listy trav aj kvety ale stebla trav so semenami si nevsimaju, tak ze trcia vysoko do vysky ako dalej rastu. Tie semena a jadierka v ovoci samozrejme jem (s melonmi a jablkami napr.) ale nezujem.
Standa K. píše:Já sám konzumuji cca. 20-30 banánů denně + 6-8 pomerančů + 4-5 jablek či ekvivalent tohoto množství v jiném ovoci.
..
9,00 hod - 2-3 pomeranče(dle velikosti), 1-2 jablka + 8-10 banánů (dle velikosti)
Odkedy nejes varene? Kedysi si v zime jedaval varene, na veceru.
Tato posledna bola prva zima, ked som uz ani v tomto narocnejsom rocnom obdobi nejedaval varene, ale niekedy v marci som vynimocne zasiel do restiky ked som mal prave malo zreleho ovocia (mozno celkovo malo NTM, aj ta letna pestrost vyberu mi uz asi chybala).
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

s.arik píše:Howell je opravdu zajímavý, ještě nemám dočteno, ale naši denní slunečnici+dýňové už máčím místo 12 hod raději 24. Slunečnice pouští klíčky velmi rychle, už za 15 hodin...
Je mi líto, že mi chutná i tolik ořechů, které asi syrové už nebudou (mandle z USA, para ořechy). Na druhou stranu, teplo ničí inhibitory taky :|
A mám ráda mák, mletý, a máčený mlít "nejde", alespoň v tříšťáku ne.

Stando, zajímalo by mě, když nemáš "domácí" maso, co psům kupuješ v krámě. Já nikdy maso nekupovala, tak v tom trochu plavu, z kterého zvířete, z jaké části těla, vnitřnosti, kosti, potřebuju se pro začátek něčeho chytnout, časem mi samozřejmě pes sám poradí, co ano a co ne, ale zpočátku bude asi blít z čehokoliv... Díky.
ano, vypadá to, že lepší než syrový nemáčený tak to už ty nemáčený nesyrový ořechy či semena :-) ale mandle i para Lifefood má a dúfam, že echt raw

maso pro psi - beru v Makovci v Penny :
- vepřový :
- to nejlevnější a přitom nejméně tučné a přitom i s kostí ale nevím jak se to jmenuje, cca. 90 Kč/kg
- pak - nazývaj to tuším "ořez" nebo tak nějak, takový zbytky po okrájení něčeho, kg za cca. 48 Kč, málo tučnýho na tom

- krůtí krky, žaludky, srdce
- kuřecí čtvrtky (když jsou v akci)

psům dám 1x denně kolik snědí, zbytek dám do lednice, někdy ten stejnej kusanec dojídaj 3 dny, maso už mírně řečeno nevoní ale vždy ho dojedí

a zbytek dnes už vůbec neřeším, zeleninu přikusujou venku (trávu, byliny), multivitamíny v podobě hovínek (bobky vyžíraj i doma mojím králíkům), přilepšení ve formě chcíplé myšky, padaného ořechu... prostě jsem si řek - co by asi tak to psisko jedlo raw věci venku kdyby nežilo s náma...
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

Stano,
O Dr. Semmelweissovi z Víedenskej kliniky ci Dr. Pottengerovi si sa ty kde docital? Venuju sa im trochu obsirnejsie aj nejake cz/sk knihy?
vše jen z netu, knihy jsem nehledal, možná nějaké existují, o Semel.prý běžel ještě za bolševika v TV seriál, o těch kočkách nejvíc zde : http://www.kosimesnadno.cz/other/PPNF.html (cca. v půlce stránky)
Standa K. píše:nesmí vést k zácpě, tedy musí zůstat platit pravidlo „kolikrát dovnitř tolikrát ven“
zácpa není „nešel jsem už několik dní na velkou“, zácpa je i to „vysněné“ jedenkrát denně
Viac sa mi pozdava tvrdenie, ze ani pomerne velke cislo kolkokrat za den s istotou nevylucuje, ze dany clovek trpi zapchou. Podstatnejsi ukazovatel je trvanie/doba "tranzitu". Cize nie je pre cloveka vyhra chodit na velku hoci aj 3x denne, pokial to nim prechadza (a teda casto zbytocne v tlstom creve zahniva apod.) dva ci dokonca viac dni. Naopak, kludne len 1 krat, pokial je doba prechodu 1 den.
jo Dano, snažil jsem se co nejvíc zkratkovitě bo i tak je rozdělaných témat v knize nad míru tolerance běžného čtenáře :-) tedy variantu, že někdo chodí 3x denně ale pouze s malým bobečkem, tedy variantu která nastává odhadem u 0,05% populace jsem prostě ignoroval :-) s druhým tvrzením mám problém - vše je dáno samozřejmě objemem jídla, pokud si dám extra jedno jablko očekávám, že se dostane ven spolu s některým z hlavních jídel ale v případě tří objemově klasických jídel nevidím důvod aby průchod mezi ústy až konečníkem někde "zasekl" a čekal a čekal a čekal. A vždy když si nejsu jist svým názorem obrátím se na nejpovolanějšího - přírodu. A co vím třeba opice (samo ty v divoký přírodě) - srovnatelný objem i kvalita jídla, taky kálej několikrát denně.
Standa K. píše:..národ Hunzů žijících tradičním způsobem v Asii.
..
Tepelně upravenou stravu pojídají velmi vyjímečně a v malých množstvích.
Toto vraj uz davno nie je pravda. V 20-tych rokoch minuleho storocia, ked tam posobil doktor mediciny Major General Sir Robert McCarrison z Britskej armady urcite ano (podla knihy Dr Wrench: The Wheel of Health). Zrejme aj neskor, ked ich navstivil napr. aj Dr Leaf a nesledne v 1973 publikoval studiu v National Geographic a neskor vydal knihu Youth in Old Age. Pise sa uz dlhsie, ze zlepsena infrastruktura – cesty, a nasledny prichod vymozenosti civilizacie s tym spojeny za tie posledne generacie uz zmenil tamojsi zivot.
máš svatou pravdu. Teď jsem na to kouknul - moje chyba. Já předtím píšu o těch Bulharech v 19. století a vzápětí začnu o Hunzech, v duchu sice stále v tom 19., ale přitom píšu v přítomném čase. Nicmíéně i v tom článku píšu "Bohužel vliv civilizace toto rychle mění k horšímu"
Standa K. píše:Ovoce a zelenina, ořechy a semena
..
zkouška člověkem : kojenci velmi tyto produkty chutnají
Porad nejake semena. Lebo mne nechutia takmer ziadne. Bud su stiplave, alebo sliznate, ine akoby horke, ostatne jednoducho mdle, slaba chut, nejdu mi. Skratka ked porovnam a mal by som v prirode na vyber akekolvek ovocie (u nas napriklad lesne maliny, jahody, cucoriedky/boruvky, moruša), alebo trochu menej aj orechy... na druhej strane s akymikolvek semenami, tak si semena nevyberiem asi nikdy. Alebo ich neviem najst alebo ich nepoznam. Vynimkou je u mna asi slnecnica, kupim jedno male vrecko 1-2x za rok, ale ta neviem aku ma nekultivovanu divoku variantu v prirode a ci sa z nej da nasytit. Odhliadnuc od toho lupania, bez zobaka. V prirode poznam napr. semena trav, ale to je uplna bieda. U nas to ani ovce nespasaju, vyzeru vzdy len zelene listy trav aj kvety ale stebla trav so semenami si nevsimaju, tak ze trcia vysoko do vysky ako dalej rastu. Tie semena a jadierka v ovoci samozrejme jem (s melonmi a jablkami napr.) ale nezujem.
naprosto s tebou souhlasím, já mám taky zásadu jest jenom to co bych měl za přirozených podmínek. Jak doluju semínka ze lnu či rozvrtávám dýně, které mi jinak nechutnají, jen proto abych z nich vyloupl semena si nedovedu představit. Takže tak jen ty slunečnice a jinak valím v ořeších... :-) Z těch přirozených podmínek jen vybočují řasy, s tím zemědělstvím co máme zcela reálně hrozí problémy se štítnou žlázou bo jód aby v ovozelu člověk pohledal. Stejnak žloutek, ten jednak je už i celkem přirozený, jednak ten hyper ovozel, zelenej trhanej, asepticky dozrávanej je bez mikroživota, Adam a Eva žádný vejco řešit nemuseli :-)
Standa K. píše:Já sám konzumuji cca. 20-30 banánů denně + 6-8 pomerančů + 4-5 jablek či ekvivalent tohoto množství v jiném ovoci.
..
9,00 hod - 2-3 pomeranče(dle velikosti), 1-2 jablka + 8-10 banánů (dle velikosti)
Odkedy nejes varene? Kedysi si v zime jedaval varene, na veceru.
Tato posledna bola prva zima, ked som uz ani v tomto narocnejsom rocnom obdobi nejedaval varene, ale niekedy v marci som vynimocne zasiel do restiky ked som mal prave malo zreleho ovocia (mozno celkovo malo NTM, aj ta letna pestrost vyberu mi uz asi chybala).[/quote]
od ledna/januára ale nejsem 100%, respektive takto :
jsem 100% na výše popsaném jídelníčku lehkým tanečním krokem, to jest absolutně bez honění chutí či hladu můžu-li dodržovat alespoň jakž takž Septegram (min. 6 hodin denně venku, zbytek v dobře větraným interiéru, PC max. 2x 20 min.denně). Stačí den dva výrazně porušit a je zle...
Uživatelský avatar
Dano
Příspěvky: 914
Registrován: pon lis 20, 2006 9:46
Bydliště: Banská Bystrica

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Dano »

Vdaka.
Standa K. píše:..si vysvětlíme tajemství vzniku jo-jo efektu a naučíme se jak zabránit tomuto jevu. Neboli jaký životní styl k tomu, že chutě na nezdravou potravinu vůbec nepřijdou a vy tedy nebudete muset s nimi nějak „bojovat“. Prostě kolem regálu s čokoládami či uzeným projdete zcela bez povšimnutí...
O tom rozhoduje jediné – máte-li v těle dostatek neurotransmiterů... a rozhoduje o tom ze 100% procent, nic dalšího na tento stav vliv nemá. A ani vaše „železná pevná vůle“, „odhodlání vydržet“ či cokoliv jiného nemůže dlouhodobě toto zvrátit či ovlivnit. Vše jen a jen otázka „chemie v hlavě“, s dostatkem neurotransmiterů jde vše lehce, bez nich nefunguje nic.
To je pekne napisane Stano a verim ze to tak mas. Ale pochybujem v globale. Skratka viac NTM je pre pocit mozno vzdy prijemnejsi ako ked ich je menej (hoci v dostatocnom mnozstve). Podobne ako v prirode, napriklad:
- pohod hrudu soli na stavnatu travu v Himalajach cely rok na trave sa pasucim jakom (alebo u nas srnam a jelenom) a nechaj ju tam. Neodolaju, opacia, a su v pasci. Ako aj tie mysi na Nezdravá strava je stejně návyková jako heroin
- alebo pohod udene solene ochutene masove vyrobky na kopu vedla zastreleneho diviaka – co z toho si vyberu a na co si postupne dokonca navyknu - tam inac v divocine zijuce medvede, rysy, vlky?
- daj zavonat netopierovi coca-colu, mozno neodola. Pisal Neo o jednom na Bali:
viewtopic.php?f=3&t=263&p=67515#p67515
Neo píše:Makakove v Japonsku jsou stejni zavislaci jako lidi a dalsi zvirata. Na Bali jsme videli netopyra zavisleho na Coca Cole :wink:
s fotkou:
viewtopic.php?f=3&t=263&p=67966&#p67966

Skratka v tomto sme v nevyhode oproti divozijucim zvieratam v hlbokej prirode, mame tie lakadla dostupne.
No ale zase v porovnani so zvieratami, ktorym sa nukaju tiez (tulave macky, mysi, holuby, labute, medvede potulujuce sa v okoli osad,..) mame aj rozum. Asi nezaskodi ho pouzivat aj v tomto vybere a pripadne uprednostnit pred tym brusnym.

Ale inac suhlasim. U mna napr. su tie chute mozno 100x slabsie ako na zaciatku prechodu. NTM...
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

Dano, naprostý souhlas. Asi jsem se dobře nevyžvejkl.... i moje psi musím setsakra na vycházkách hlídat, o pohozený chleby, umazaný obaly od sladkostí, nedojezený jogurty a já nevím čeho všeho je venku až hrůza. A bude-li u toho to moje zvíře dřív než já okamžitě to v něm zmizí :-) . To je obecně platné - čokoláda ti udělá "v bříšku jak v pokojíčku" i po 30 letech 100% raw bo vyprodukuje NTM.

Já to myslel dle poslední části mého předchozího příspěvku - žiju-li 3 dny po sobě takto tak prostě ráno syrově posnídám, pak na jídlo nevzpomenu, neřeším, nepřesvědčuju co jo co ne, kolem poledne mně automaticky vyskočí v hlavě touha po dalším ovoci a tak až do večera. Celý den super nálada, chutě neznám. Prostě žiju v pohodě stejně jak vařák... jenže na syrovým :-) Tato idylka končí ve chvíli kdy musím být dlouho na PC, jet zavřeným autobusem někam na úřady, tam strávit hodinku dvě po nevětraných čekárnách. Či doma se ochladí a moje zimomřivá žena trvá na zavírání oken atd. A v té chvíli na to kašlu a dám si vařený, nijak to v sobě nedusím (protože to podle dlouhodobě ani nejde či dokonce není ani zdravé - i NTM nutno ke správnému fungování těla).

Co je ale hotová tragédie je to, že zdravý režim dne moderní zppůsob života ze své podstaty neumožňuje... teď jsem bez práce ale jak začnu chodit do práce budu tam kde jsem byl předtím :-(
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od s.arik »

Stando, díky za příklady masa.

Ještě dotaz, Howella čtu, ale jde to kvůli jiným aktivitám pomalu a nechci přeskakovat hned dozadu na inhibitory, tak se ptám tady...ořechy/semínka ještě na mateřské rostlině nemají inhibitory? Lze je jíst nemáčené neklíčené a ok? Inhibitory se vytvářejí až vysušením?

To bude mít Rudo radost, že Anastazie to zase dělá dobře :mrgreen: jí oříšky cedru čerstvé, nečetla jsem, že by něco klíčila v misce jako my, nebo že by vyhrabávala klíčky z půdy :)
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

s.arik píše:Ještě dotaz, Howella čtu, ale jde to kvůli jiným aktivitám pomalu a nechci přeskakovat hned dozadu na inhibitory, tak se ptám tady...ořechy/semínka ještě na mateřské rostlině nemají inhibitory? Lze je jíst nemáčené neklíčené a ok? Inhibitory se vytvářejí až vysušením?
jo šari tak o tom nepíše ani velký Howell, já jen čistě intuitivně a empiricky bych řekl, že inhibitory maj, ale zatím slabý (jako třeba i enzymy v ovozelu inhibitory maj ale k jejich deaktivaci dochází pouhým rozkousáním a prosliněním v ústech). Stálo by za pokus jak rychle začne klíčit třebas slunečnicový semínko vyšťáraný přímo na poli ze slunečnice oproti tomu sušenýmu... pak by ještě zbyla otázka jestli se stejně chovaj i ty trávicí enzymy a jejich inhibitory jako by tomu bylo u těch klíčících

sám na sobě jsem zkúšal - nacpal jsem se několikrát vlašákama přímo pod stromem jak cep a krom těžko od žaludku, za což mohl sichr tuk nebyla absolutně žádná únava, kdybych zbodl stejný množství sušených nemáčených tak jdu hajat... takže bych řekl, že do uschnutí jsou semena a ořechy prudce jedlý, pak už radši máčet... :-)
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3529
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Jindra »

Stando ahoj,
a co říkáš na máčení vlašskejch ořechů? Určitě v poho, že jo - souhlasím. Jenže sem tam je nějakej ten vlašák rozlomenej, takže namáčím i úlomky ořechů. Co říkáš - má to nějaký vliv na enzymové inhibitory?
Četl jsem o máčení ořechů a semínek obecně, ale co když jsou ta semínka nějak narušená, rozbitá... schválně jsem zmínil třeba ty vlašáky, protože jsou to na pohled velká jádra a když se rozlomí, podle mne to při máčení nijak nevadí.
Mířím ale jinam - mířím ke svému oblíbenému máku. Otázka zní: je z pohledu deaktivace enzymových inhibitorů rozdíl, když mák prvně namočím a pak namelu, anebo když ho prvně melu a pak máčím mletý? Kdy vlastně ještě ten enzym "pozná", že dané semínko je v pořádku (schopné klíčit = schopné dalšího života) a kdy že už v pořádku není??
No a podobně jako u máku by mne to zajímalo třeba u sezamu, ale odpověď asi bude stejná. Jde jen o to, jaká je ta odpověď správná. Je v tom rozdíl? Prvně máčet nebo prvně prohnat mlejnkem a máčet až pak?
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

jo Jindro, tak tohle bych taky rád věděl přesně :-) zas jenom empiricky - když máčím i rozlámaný vlašáky únava žádná ale specielně takovej pokus (tj. se 100% obsahu jen rozlámaných) jsem ještě nezkúšal, vyzkúšam a poreferuju :-)

obsah mnoha makových hlaviček jsem minulý léto do sebe vyklopil přímo na poli a bezva, žádná únava, tedy u čerstvých podobně jak u ořechů co jsem psal výše
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3529
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Jindra »

Ještě mne napadlo poznamenat, že ty slunečnicový semínka, co kupuju, bejvaj často dobitý, polámaný. A přesto klíčí - i ta rozpolcená semínka pouštějí klíčky, takže ne vždy to mechanické poškození vadí.
Ovšem s tím mákem už to myslím "přeháním", to už asi bude po semletí rozrušené přenáramně. Mák asi máčet jedině předem, tak bych tipoval...
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Uživatelský avatar
Lenuška
Příspěvky: 785
Registrován: stř led 04, 2012 22:33

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Lenuška »

Jindra píše:Stando ahoj,
a co říkáš na máčení vlašskejch ořechů? Určitě v poho, že jo - souhlasím. Jenže sem tam je nějakej ten vlašák rozlomenej, takže namáčím i úlomky ořechů. Co říkáš - má to nějaký vliv na enzymové inhibitory?
Četl jsem o máčení ořechů a semínek obecně, ale co když jsou ta semínka nějak narušená, rozbitá... schválně jsem zmínil třeba ty vlašáky, protože jsou to na pohled velká jádra a když se rozlomí, podle mne to při máčení nijak nevadí.
Mířím ale jinam - mířím ke svému oblíbenému máku. Otázka zní: je z pohledu deaktivace enzymových inhibitorů rozdíl, když mák prvně namočím a pak namelu, anebo když ho prvně melu a pak máčím mletý? Kdy vlastně ještě ten enzym "pozná", že dané semínko je v pořádku (schopné klíčit = schopné dalšího života) a kdy že už v pořádku není??
No a podobně jako u máku by mne to zajímalo třeba u sezamu, ale odpověď asi bude stejná. Jde jen o to, jaká je ta odpověď správná. Je v tom rozdíl? Prvně máčet nebo prvně prohnat mlejnkem a máčet až pak?

K tomu máku: já ho po namočení nemelu, ale spolu se sezamem, mandlemi, dýní a pod. mixuju. Dám trochu vody a mixér mi z toho udělá během tří vteřin totální kaši. Mlýnek používají vařáci na suchý mák, aby mohli péééct :lol:
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

Tak jsem dal celou denní dávku (tj. 1,5 hrsti vlašáků v suchým stavu) namočit v nalámaným stavu. A nevidím žádný rozdíl mezi namáčenýma celýma půlkama a "drtí". Takže asi to minimálně ty trávicí (nevím jak klíčící) enzymy "nerozhodí" a dojde k odstranění inhibitorů... uff
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od s.arik »

Jenže mokrý mák je hnusnýýýýý :lol:
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3529
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Jindra »

Standa K. píše:Tak jsem dal celou denní dávku (tj. 1,5 hrsti vlašáků v suchým stavu) namočit v nalámaným stavu. A nevidím žádný rozdíl mezi namáčenýma celýma půlkama a "drtí". Takže asi to minimálně ty trávicí (nevím jak klíčící) enzymy "nerozhodí" a dojde k odstranění inhibitorů... uff
Stando díky za testík.
Jen dodám svý upřesnění - inhibitory myslím si nejsou odstraněny, nýbrž jen deaktivovány.
Jo, tenhle výsledek jsem čekal, díky díky Stando.
s.arik píše:Jenže mokrý mák je hnusnýýýýý
:D :D
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

jo, správně Jindro - deaktivovány, musím si na tu terminologii dávat většího bacha :-)
Uživatelský avatar
buc11
Příspěvky: 7110
Registrován: čtv bře 04, 2004 12:20
Bydliště: VP Hor.Boj.

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od buc11 »

s.arik píše:Jenže mokrý mák je hnusnýýýýý :lol:
z medem pomletý nenííííííííí, zrovna ho do sebe klačím
Pavluska
Příspěvky: 3334
Registrován: pon kvě 16, 2005 21:20
Bydliště: Země

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Pavluska »

Lenuška píše: K tomu máku: já ho po namočení nemelu, ale spolu se sezamem, mandlemi, dýní a pod. mixuju. Dám trochu vody a mixér mi z toho udělá během tří vteřin totální kaši. Mlýnek používají vařáci na suchý mák, aby mohli péééct :lol:
zajímavé, díky! :)
"Rather than trying to monitor your thoughts, we encourage you to simply pay attention to how you are feeling."
"Abraham"
Uživatelský avatar
Jindra
Příspěvky: 3529
Registrován: úte led 20, 2009 9:41
Bydliště: Nové Město na Moravě

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Jindra »

.
Včera jsem dostal Standovu knížku, už je hotová vydaná.

Líbí, líbí, je to pěkná práce.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

Jindra píše:.
Včera jsem dostal Standovu knížku, už je hotová vydaná.

Líbí, líbí, je to pěkná práce.
Díky Jindro, pro ostatní - je k objednání na www.septegram.cz/kniha :-)
Standa K.
Příspěvky: 1440
Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
Kontaktovat uživatele:

Re: Stanislav Kunc - jeho kniha

Příspěvek od Standa K. »

a úplně aktuelně - kniha "jde do světa" :-) - poslal jsem ji do ČR Brno, pořad Apetýt (maj tam rubriku "zdraví") a...

Vážený pane Kunci,
děkujeme Vám za knížku, zatím jsem stačila jen nahlédnout a je to
mimořádně zajímavé. Pozvu Vás do některého Apepytu v roce 2013..
Velmi děkujeme za nabídku..zdraví Marcela
--
PhDr.Marcela Antošová
vedoucí redakce volné rozhlasové tvorby
Český rozhlas Brno
Odpovědět