Stránka 1 z 1

Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího tra

Napsal: sob led 14, 2012 16:24
od hugo

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: sob led 14, 2012 16:49
od smajliss
Hezký článek. O těch prebiotikách jsem to ani netušíl. Opice ví, proč je milují. :delicacy:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: sob led 14, 2012 18:05
od Yeff
ještě víc banánů než do teď uff :mrgreen:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: sob led 14, 2012 21:10
od Dano
smajliss píše:O těch prebiotikách jsem to ani netušíl. Opice ví, proč je milují. :delicacy:
Nevedia :) A o oligo..., a probio... uz vobec nie. Jednoducho idu za chutou, ako kazdy iny zivocisny druh za tou svojou a podla nej vyberaju z toho co sa im ponuka a co su schopne dostat do tlamy, pozut a/alebo posunut hlbsie. A jednemu chuti mango ci banany, druhemu bukvice a gastany, tretiemu svaly a kosti, stvrtemu plankton, ... A pokial maju v divej prirode dostatok tej svojej potravy a krmia sa nou, tak tipujem ze kazdy jeden z nich ma creva plne prospesnych probiotik. Lebo kazdy zivocich ma iny trakt a je stavany na travenie niecoho ineho.

Som najblizsie k tomu prvemu zo 4 spomenutych zivocisnych druhov, prave mam u seba asi 6 trsov bananov. A jem ich az ked dozreju, zlte skrobovite mi nechutia. Ale ich spotrebu mam mensiu ako jeff :)

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: úte led 17, 2012 12:47
od xHardCorex
Ja som si minule dal po sanke banany miesto tej ryze:) Nejako tak podvedome som si myslel ze to bude pohoda a aj bola

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: sob úno 04, 2012 20:43
od Se7en
Banány jsou super, ale docela spolehlivě živí přemnoženou candidu... Ideální je banány posypat fungicidy (skořice atd.)

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: ned úno 05, 2012 22:52
od ovekyska
tak som sa konecne k tomuto clanku dostala, nejako mi ho v mobile nenacitalo :roll:
super super, dnes sme kuoili asi 10kg akciovch bananov, tak uz sa tesim na hody..... bodkovane su naj :delicacy:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon úno 06, 2012 11:25
od Sitar
Kupujeme po kilech konvenční banány a ostatní tropické ovoce, třeba v akci, a pak se divíme, jak to tu vypadá.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon úno 06, 2012 12:56
od ovekyska
ako to tu vyzera? :roll:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon úno 06, 2012 17:09
od Yeff
Obrázek

takto! :delicacy:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon úno 06, 2012 21:29
od Petr H.
Banány se sklízejí zelené, nezralé a tou dobou ještě plné "jedů", které se teprve zráním přeměňují. Dozrávají cestou a ve skladech, nikoli na stromě, kde by měly po celou dobu zrání čerpat živiny a energii z mateřské palmy. Takový banán je "frustrovaný", že nenaplnil svoje poslání...

A když se dovezou a zhnědnou, tak to hnědé není banán, ale parazitická houba.

Dalším poznatkem je, že není dobré jíst potravu, která je příliš vzdálená od místa, kde trvale žiji. Uvádí se, že optimální je maximálně 700 Km. Čím vzdálenější, tím je strava energeticky jinak laděná a tím pak ladí i naše tělo(a). Když budeme jíst jen dovozové jídlo, začneme ztrácet místní identitu, přestaneme mít rádi tu část země, kde bydlíme a staneme se tak cizinci ve svém domově.

Ještě než začnete s kritikou, trošku se nad výše uvedeným zamyslete, není to jen snůška blbostí.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon úno 06, 2012 21:43
od Sitar
ovekyska píše:ako to tu vyzera? :roll:
Báječně. Vše je v nejlepším pořádku. Všude vládne harmonie a láska. Lidé žijí v souladu s přírodou a chovají se skromně a pokorně.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: úte úno 07, 2012 13:49
od ovekyska
Sitar píše:
ovekyska píše:ako to tu vyzera? :roll:
Báječně. Vše je v nejlepším pořádku. Všude vládne harmonie a láska. Lidé žijí v souladu s přírodou a chovají se skromně a pokorně.
kupujem to, na co mam prostriedky. ostatne je ovsem pravda, to nepopieram....

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: stř úno 08, 2012 11:32
od xHardCorex
ked budu na uliciach rast banany tak si ich budem trhat zrele :)

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: stř úno 08, 2012 18:08
od Petr H.
A kdo vás nutí jíst zrovna banány? V našich končinách máme spoustu vlastního ovoce. Banány, pomeranče a jiné tropické ovoce přenechme těm, kdo tam žije, jsou na to po tisíce generací zvyklí. My tu jsme zvyklí (přes zimní měsíce) na jablka, hrušky, spoustu druhů sušeného ovoce a zeleniny, kvašené zelí, červenou řepu atd. Stojí nám za to si masírovat ego tím, že čím exotičtejší potravina, tím jsme lepší lidi a dostaví se nám většího zdraví?

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: stř úno 08, 2012 20:31
od Yeff
xHardCorex píše:ked budu na uliciach rast banany tak si ich budem trhat zrele :)
No už by se měly začít sázet, co se zdražovalo tak tu už stojí 35kč/kg, což je při 30 bananas/day docela zátěž, ale ještě že v obchodech stále funguje ''co je zralé to je levnější než to nezralé'' :lol:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: stř úno 08, 2012 21:10
od Yeff
Ještě pár tipů na Bananové smoothie, jestliže máte doma přezrálé banány a tušíte že je nestihnete všechny dojíst, proč neudělat smoothie, kde se 10 banánů pěkně ztratí, vždy důkladně promixovat s vodou, aby mělo požadovanou konzistenci (každý má rád jinou hustotu)

Banány+špenát+voda (zkoušel jsem hodně zelenýho ale se špenátem mi to chutná fakt nejvíc)
Banány+mango+voda
Banány+datle+voda
Banány+bobule (maliny, ostružiny, borůvky, jahody)+voda
Banány+kaki+voda
Banány+papája+voda
Banány+Broskve/Nektarinky+voda

na doslazování nepoužívejte cukr, jestli je pto vás smoothie málo sladké doporučuju dosladit rozmixovanými máčenými datlemi :delicacy: :delicacy:
30 Bananas A Day Keep The Doctor Away

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: stř úno 08, 2012 22:08
od Sweetie
Yeff píše:Banány+špenát+voda (zkoušel jsem hodně zelenýho ale se špenátem mi to chutná fakt nejvíc)
spenat chutna tak nejak smetanove, hladce, tedy ten baby, ten koprivovej uz je drsnejsi. v lete jsem se ho mohla na zahrade ujist. dobrej napad zrovna jsem si rikala ze zas mi uzralo moc najednou. a ta voda tam fakt neni poznat? me pride ze vsecko zkazi. ja mam zas oblibenou pomerancovou stavu smixovanou s bananama.
banany vubec jsou nejpraktictejsi ovoce. uzrajou za chvili, neni obava ze by vevnitr byly prekvapive treba hnedy, daj se nosit s sebou a jist kdekoliv, zasyti a vzdy jsou sladky. a to dulezity, vetsinou jsou levny. tady 20kc/kg

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: sob úno 25, 2012 12:08
od Yeff
UK Obrázek

Obrázek

127 kg banánů za 30 liber (888,- Kč)


zdroj 30BaD

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: sob bře 10, 2012 19:06
od krei
Petr H. píše:Banány se sklízejí zelené, nezralé a tou dobou ještě plné "jedů", které se teprve zráním přeměňují. Dozrávají cestou a ve skladech, nikoli na stromě, kde by měly po celou dobu zrání čerpat živiny a energii z mateřské palmy. Takový banán je "frustrovaný", že nenaplnil svoje poslání...

A když se dovezou a zhnědnou, tak to hnědé není banán, ale parazitická houba.

Dalším poznatkem je, že není dobré jíst potravu, která je příliš vzdálená od místa, kde trvale žiji. Uvádí se, že optimální je maximálně 700 Km. Čím vzdálenější, tím je strava energeticky jinak laděná a tím pak ladí i naše tělo(a). Když budeme jíst jen dovozové jídlo, začneme ztrácet místní identitu, přestaneme mít rádi tu část země, kde bydlíme a staneme se tak cizinci ve svém domově.

Ještě než začnete s kritikou, trošku se nad výše uvedeným zamyslete, není to jen snůška blbostí.

Souhlasím! můj pan doktor mi je dokonce zákal, protože zaplísňují střeva a to dělá velkou neplechu!

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: ned bře 11, 2012 15:33
od mira
krei píše: Souhlasím! můj pan doktor mi je dokonce zákal,
Šedý, nebo zelený? :o

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: ned bře 11, 2012 17:41
od Sweetie
mira píše:
krei píše: Souhlasím! můj pan doktor mi je dokonce zákal,
Šedý, nebo zelený? :o
mozna oba dva kdyz zakaluje banani.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon bře 12, 2012 19:15
od Dano
mira píše:
krei píše: Souhlasím! můj pan doktor mi je dokonce zákal,
Šedý, nebo zelený? :o
:) Zeleny zakal nie! Trpke ako svina (pre mna aj zlty).
Šedý.., no co uz s nim, utrpeli dost chladom, tak su naozaj take sive, sede.. Raz na lyzovacke ked som ich dal na par hodin na terasu apartmanu, tak dostali sedy zakal. Take uz do mnam mnam takmer kremovej konzistencie nejdu.
Prave dnes mi kamos povedal, ze ako bol minuly tyzden na dovolenke, a bola debata, spominal v partii mna ze jedavam banany cele dobodkovane (hnedy zakal). 2ja z nich boli MUDr-i/ne. A ti/e mu vysvetlili, ze take obsahuju nejaky jed ci co, nespomenul si na odborny nazov a nesmu sa jest. Tak mi dnes teda odporucil, ze naozaj by som take nemal jest. To je zaver, co? Keby som mal cas, tak tuto hypotezu po nastudovani faktov spochybnim, vyvratim a posuniem do databazy hoax.cz

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon bře 12, 2012 19:52
od mira
To bude starý "dobrý" aflatoxindl, nebo nějaký podobný produkt plísní. Ale tuším v Čínské studii se uvádí, že karcinogenitou ohrožuje především, nebo výhradně? konzumenty živočišných bílkovin.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon bře 12, 2012 22:10
od Jindra
Dano píše:jedavam banany cele dobodkovane (hnedy zakal). 2ja z nich boli MUDr-i/ne. A ti/e mu vysvetlili, ze take obsahuju nejaky jed ci co, nespomenul si na odborny nazov a nesmu sa jest
se modli, aby si tohohle tady nevšiml Buc :wink:
já za sebe to "překousnu", a to jím banány mnohem hnědší než jen dobodkované :delicacy:

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: pon bře 12, 2012 22:35
od Panda
"Na banánovníku trvale přežívá (symbióza?) bakteriální hnědá hniloba (Ralstonia solanacearum; zdroj: VÚRV), která způsobuje hnědé skvrny na plodech. .... Existuje podezření, že může napadat i povrch některých orgánů v dutině břišní a přispět např. k rozvoji leukemie. Někteří léčitelé (patrně z tohoto důvodu) varovali před pravidelnou konzumací tepelně neošetřených banánů zejména v rámci výživy dětí a mladých lidí. (Prouza, Ferda) Špičku banánu (kudy plíseň do plodu proniká nejprve) je třeba odříznout a oloupaného banánu se nedotýkat rukama (tak se lépe uchráníme i před přenosem dalších infekcí). Příliš skvrnité plody již nekonzumujeme, je třeba je považovat za znehodnocené."

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1novn%C3%ADk

Jo, lehce hnědě tečkované banány mám také nejraději. Ale je pravda, že u některých přezrálých plodů ty skvrny přecházejí do růžové barvy, což už působí podezřele.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: úte bře 13, 2012 2:39
od 2olfess
Dano píše: Keby som mal cas, tak tuto hypotezu po nastudovani faktov spochybnim, vyvratim a posuniem do databazy hoax.cz
To se velmi podařilo :P.
Netvrdim, že nemáš pravdu, vůbec nejde o banány.

Jenom jsi krásně ukázal, jak to děláš. Férové ( a jediné možné :wink: ) by bylo, nastuduji si fakta a zjistím zda se jedná o hypotézu či nikoliv.
Ale hochu, ty to máš opačně, najdu si taková fakta, která by podpořila mé tvrzení, že se jedná o hypotézu a já to mohl vyvrátit a dát do databáze hoax.cz.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: úte bře 13, 2012 7:33
od buc11
Jindra píše:
Dano píše:jedavam banany cele dobodkovane (hnedy zakal). 2ja z nich boli MUDr-i/ne. A ti/e mu vysvetlili, ze take obsahuju nejaky jed ci co, nespomenul si na odborny nazov a nesmu sa jest
se modli, aby si tohohle tady nevšiml Buc :wink:
já za sebe to "překousnu", a to jím banány mnohem hnědší než jen dobodkované :delicacy:
ještě jsem nezačal konzumovat, sotva jsem slez z kola, tak nic nechápu, nicméně od r. 1989 jsem již dosáhl hranici 10ti tun snězených banánů, takže se považuji za odborníka
nejsou tečkované jako tečkované, nebo hnědé, některé ani nenatečkují a rovnou zhnijí
v mém případě musí jít o banány zralé, takže mohou být i žluté
já se nezralým zhnilým a plesnivým vyhýbám
možná zmíněný odborník ještě ani zralý banán neviděl, jak i někteří dle reakcí tuná, není to neboť vždyť totiž úplně tak jednoduché

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: úte bře 13, 2012 10:14
od Dano
Panda píše:"Na banánovníku trvale přežívá (symbióza?) bakteriální hnědá hniloba (Ralstonia solanacearum; zdroj: VÚRV), která způsobuje hnědé skvrny na plodech. .... Existuje podezření, že může napadat i povrch některých orgánů v dutině břišní a přispět např. k rozvoji leukemie. Někteří léčitelé (patrně z tohoto důvodu) varovali před pravidelnou konzumací tepelně neošetřených banánů zejména v rámci výživy dětí a mladých lidí. (Prouza, Ferda) Špičku banánu (kudy plíseň do plodu proniká nejprve) je třeba odříznout a oloupaného banánu se nedotýkat rukama (tak se lépe uchráníme i před přenosem dalších infekcí). Příliš skvrnité plody již nekonzumujeme, je třeba je považovat za znehodnocené."

http://cs.wikipedia.org/wiki/Ban%C3%A1novn%C3%ADk

Jo, lehce hnědě tečkované banány mám také nejraději. Ale je pravda, že u některých přezrálých plodů ty skvrny přecházejí do růžové barvy, což už působí podezřele.
Vdaka za citat, Panda. Usetril si mi cas. Ten odstavec ale vyzera nekonzistentne. Na zaciatku pise o bakterialnej hnilobe, teda bakterii. Ja sa bakterii velmi nebojim, mam skusenosti, ze som voci bakteriam v strave pomerne odolny, co sa tyka akutnych problemov, hnaciek, a pod. O dlhodobych "bakterialnych" chorobach neviem. Hoci pisu ze "existuje podozrenie", ze "vraj moze" napadat povrch organov atd. Podobne neverim ze "vraj moze" prispievat k rozvoju leukemie.
Radit uprednostnovanie tepelne upravenych bananov pred surovymi, k tomu sa radsej ani nevyjadrujem. Hned v dalsej vete uz zrazu pise nie o bakterii ale plesni. K varovaniu pred dotykanim sa rukami (!) olupaneho banana(!) je tiez asi zbytocne sa vyjadrit.

Toto je zaujimave. Na http://en.wikipedia.org/wiki/Banana#Modern_cultivation, kapitola Ripening. Na obrazku vidno zrely banan (s hnedymi bodkami) ako je fluorescentny ked je vystaveny ultrafialovemu ziareniu (sucast slnecneho). Vraj vdaka tomu zvierata, ktore ocami vnimaju aj tuto UV cast svetla, lahsie najdu tie zrele banany.

Studovat o tom zial nemozem, nemam cas. Zostava mi len dalej sa riadit vonou a chutou. Ked najdes/te nieco vieryhodnejsie dokazujuce, ze banany s hnedymi bodkami sposobuju nejake vazne zdravotne problemy, napis/te este. Kolega mi zatial zisti tu latku, ktoru spominali jeho znami doktori, potom ju sem napisem. Povedal mi len 2-3 nastrely, ako to slovo asi znie, ale nenasiel som ich na webe.
mira píše:To bude starý "dobrý" aflatoxindl, nebo nějaký podobný produkt plísní. Ale tuším v Čínské studii se uvádí, že karcinogenitou ohrožuje především, nebo výhradně? konzumenty živočišných bílkovin.
Miro, nie, nespominali alfatoxin, a ani ziadny iny toxin, ich nazvy vycitim podla pripony. Preto som bol skepticky k ich uprimnej rade vyhybat sa bodkovanym bananom. Hej, tu studiu na chudobnych vs. bohatych detoch vo Filipinach (?) si pamatam.


Otlacene banany samozrejme nejem, chutovo su zvacsa dost zle. Neotlacene su mnam, ked dozreju. Ale nesmu byt vystavene chladu - siva farba - take chutia ovela menej aj ked stale hoci pomalsie dozrievaju (premena skrobu na jednoduchsie sacharidy), nejake enzymy v nich asi zostali neposkodene. Tiez ich nikdy nedrzim v ziadnom igelite ani nicom inom, ale len tak na suchom vzduchu v byte - lebo odparujuca voda v igelite a nasledna vlhkost je skvela na rast plesni - je to potom aj citit nosom aj jazykom,...

Ak maju hnede bodky, urcite si nemyslim, ze su prave preto skodlive. Dokazat to neviem. A asi ani na sebe samom nedokazem lebo musel by som zit asi niekolko zivotov aby som pojedol take mnozstvo (aj bodkovanych) ako bananavor buc doteraz len v tomto jednom. A chlap vyzera celkolm k zivotu.

Re: Jezte více banánů pro zlepšení zdraví střeva a trávicího

Napsal: čtv bře 15, 2012 20:19
od Dano
Dano píše:Prave dnes mi kamos povedal, ze ako bol minuly tyzden na dovolenke, a bola debata, spominal v partii mna ze jedavam banany cele dobodkovane (hnedy zakal). 2ja z nich boli MUDr-i/ne. A ti/e mu vysvetlili, ze take obsahuju nejaky jed ci co, nespomenul si na odborny nazov a nesmu sa jest. Tak mi dnes teda odporucil, ze naozaj by som take nemal jest.
Dano píše:Kolega mi zatial zisti tu latku, ktoru spominali jeho znami doktori, potom ju sem napisem. Povedal mi len 2-3 nastrely, ako to slovo asi znie, ale nenasiel som ich na webe.
mira píše:To bude starý "dobrý" aflatoxindl, nebo nějaký podobný produkt plísní. Ale tuším v Čínské studii se uvádí, že karcinogenitou ohrožuje především, nebo výhradně? konzumenty živočišných bílkovin.
Miro, nie, nespominali alfatoxin, a ani ziadny iny toxin, ich nazvy vycitim podla pripony. Preto som bol skepticky k ich uprimnej rade vyhybat sa bodkovanym bananom.
S tymi nastrelmi bol uplne blizko, "ta látka se jmenuje tyrosin", teda skor mali na mysli po jej premene tyramin. Navyse mu poslali aj subor s vysvetlujucim textom.

Vyberam z neho:
Z pohledu naší obsolentní dietologie se zdá být banán vhodnou dietetickou potravinou a je doporučován při některých střevních poruchách, poruchách jater nebo při únavě, nechutenství apod. Bohužel, opak je pravdou. Banány se trhají nezralé, a tak vstřebávání uvedených látek a hlavně jejich využití v organismu je spíše špatné než průměrné. Bílkovina tyrosin, která v nich obsažena, je v našem organismu přeměněna na tyramin, který nám pak způsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického, dále křeč drobných tepének sliznic, a to způsobí jejich špatnou výživu a činí je tak náchylnými na nejrůznější poškození nejrůznějších orgánů, včetně pomnožení bakterií a plísní.
atd.

Zdroj v prilohe mailu uvedeny nie je. Cely text je takmer navlas rovnaky ako som nasledne nasiel na webe, povodcom sa zda byt tato "publikacia": http://www.saunanadzimakem.cz/vit.pdf, lebo jedna stranka sa na nu odkazuje ked na konci uvadza Zdroj: Václav Vít - Rozhodujte o svém zdraví. Otvoril som ju, a zial tam uz ziadne odkazy nie su, autor neuviedol odkial tie informacie cerpal. Lebo napr. podla http://en.wikipedia.org/wiki/Tyramine#Occurrence je tato aminokyselina sucastou snad 30-40 potravin (rozne maso, ryby, strukoviny/lusteniny, jogurty, syry, ovocie, orechy). Dalej alebo inde som o tom nic nestudoval.

No co odpoviem kolegovi na jeho radu, ked mu lekari mu vysvetlili ze jest bodkovane banany sposobuje zvysenie tlaku krvi a este vselico ine neprijemne... Asi nic. Hoci mi je luto ze on ich jedava nezrele skrobnate, niekedy az tak praska supka ked ich lupe. Mozno take zoznamenie sa s buc-om alebo este lepsie s Freelee viewtopic.php?f=3&t=1634&p=141013&hilit ... za#p141013 by ho spochybnilo v presvedceni, ze jeho dobri a nepochybujem skveli lekari v ich rodine maju pravdu.

Autor tej knizky je, podla toho ako je v uvode podpisana, "Mistr Reiki Václav Vít - psychoenergetik a Bio-auditor".

Dalej sa nevyjadrujem.