Maso
Moderátor: hugo
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Maso
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Re: Maso
Bílkoviny řadíme mezi základní a rozhodující živiny – a jsou zcela nepostradatelné. Zatímco tuky se v těle mohou tvořit ze sacharidů a sacharidy z bílkovin, tvorba vlastních bílkovin je závislá výhradně na jejich příjmu potravou. Jsou hlavní stavební jednotkou orgánů a svalstva, součástí hormonů, transportních složek, enzymů a protilátek. Zdrojem energie se stávají pouze za mimořádných situací.
Bílkoviny se skládají z aminokyselin, tedy chemických sloučenin obsahujících aminoskupinu (NH2) a karboxylovou skupinu (COOH).
V bílkovinách se ovšem nachází pouze 20 různých aminokyselin! Různých bílkovin jsou však tisíce. Vždyť právě bílkoviny vytvářejí tu nesmírnou pestrost a různorodost života na naší planetě. Jak je tedy možné, že při tak malém počtu aminokyselin, z kterých se bílkoviny skládají, existuje tak obrovský počet bílkovin? Odpověď je jednoduchá: aminokyseliny se v bílkovinách opakují a každá změna pořadí (stačí prohodit pořadí pouze dvou aminokyselin) vytvoří jinou bílkovinu – tím je vysvětlena zmíněná obrovská variabilita.
Ale obraťme svoji pozornost ještě na samotné aminokyseliny, z kterých se bílkoviny skládají. Jejich spektrum a množství jsou rozhodující pro kvalitu výsledné bílkoviny a význam pro lidskou výživu. Z tohoto hlediska dělíme aminokyseliny na:
esenciální (nezbytné) - musí být všechny dodány stravou, protože organismus si je při jejich nedostatku nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin, je jich celkem osm
semiesenciální - organismus si je nedokáže za určitých okolností (období růstu a vývoje, mimořádná tělesná zátěž) vytvořit v dostatečném množství a musí být dodány stravou, jsou pouze dvě (histidin, arginin)
neesenciální (postradatelné) - pokud ve zdroji bílkovin chybí, organismus je dokáže přetvořit z jiných aminokyselin
Bílkoviny, které mají ve své struktuře všechny esenciální aminokyseliny a navíc v dostatečném množství, jsou takzvaně plnohodnotné – tedy ideální jako zdroj pro tvorbu svalové hmoty. Jsou to v podstatě všechny živočišné (kromě kolagenu) a z rostlinných pouze sója. Pokud ovšem chybí v bílkovině jedna jediná esenciální aminokyselina, označujeme je jako neplnohodnotné, (všechny rostlinné kromě sóji). Pro úplnost musíme dodat, že neplnohodnotné mohou být i bílkoviny, které mají sice všechny esenciální aminokyseliny, ale některou z nich v minimálním množství – to je takzvaná limitní aminokyselina. Pro tvorbu svalové hmoty (proteosyntézu) totiž musí být přítomny všechny potřebné aminokyseliny najednou a v dostatečném množství. Jakmile se nedostává jedna jediná esenciální aminokyselina, tvorba svalové hmoty se zastavuje! A všechny ostatní aminokyseliny přijdou v podstatě vniveč. A nejenom to, představují zbytečnou zátěž pro organismus, protože musí být odbourány.
Bílkoviny se skládají z aminokyselin, tedy chemických sloučenin obsahujících aminoskupinu (NH2) a karboxylovou skupinu (COOH).
V bílkovinách se ovšem nachází pouze 20 různých aminokyselin! Různých bílkovin jsou však tisíce. Vždyť právě bílkoviny vytvářejí tu nesmírnou pestrost a různorodost života na naší planetě. Jak je tedy možné, že při tak malém počtu aminokyselin, z kterých se bílkoviny skládají, existuje tak obrovský počet bílkovin? Odpověď je jednoduchá: aminokyseliny se v bílkovinách opakují a každá změna pořadí (stačí prohodit pořadí pouze dvou aminokyselin) vytvoří jinou bílkovinu – tím je vysvětlena zmíněná obrovská variabilita.
Ale obraťme svoji pozornost ještě na samotné aminokyseliny, z kterých se bílkoviny skládají. Jejich spektrum a množství jsou rozhodující pro kvalitu výsledné bílkoviny a význam pro lidskou výživu. Z tohoto hlediska dělíme aminokyseliny na:
esenciální (nezbytné) - musí být všechny dodány stravou, protože organismus si je při jejich nedostatku nedokáže vytvořit z jiných aminokyselin, je jich celkem osm
semiesenciální - organismus si je nedokáže za určitých okolností (období růstu a vývoje, mimořádná tělesná zátěž) vytvořit v dostatečném množství a musí být dodány stravou, jsou pouze dvě (histidin, arginin)
neesenciální (postradatelné) - pokud ve zdroji bílkovin chybí, organismus je dokáže přetvořit z jiných aminokyselin
Bílkoviny, které mají ve své struktuře všechny esenciální aminokyseliny a navíc v dostatečném množství, jsou takzvaně plnohodnotné – tedy ideální jako zdroj pro tvorbu svalové hmoty. Jsou to v podstatě všechny živočišné (kromě kolagenu) a z rostlinných pouze sója. Pokud ovšem chybí v bílkovině jedna jediná esenciální aminokyselina, označujeme je jako neplnohodnotné, (všechny rostlinné kromě sóji). Pro úplnost musíme dodat, že neplnohodnotné mohou být i bílkoviny, které mají sice všechny esenciální aminokyseliny, ale některou z nich v minimálním množství – to je takzvaná limitní aminokyselina. Pro tvorbu svalové hmoty (proteosyntézu) totiž musí být přítomny všechny potřebné aminokyseliny najednou a v dostatečném množství. Jakmile se nedostává jedna jediná esenciální aminokyselina, tvorba svalové hmoty se zastavuje! A všechny ostatní aminokyseliny přijdou v podstatě vniveč. A nejenom to, představují zbytečnou zátěž pro organismus, protože musí být odbourány.
Re: Maso
Měli by pisatelům článku ukázat tohoto človíčka: http://bodyspace.bodybuilding.com/TheFruitarian/
Ten dokonce ani tu sóju nejí.
A mimochodem, když něco cituju, je dobrý uvést zdroj.
Ten dokonce ani tu sóju nejí.
A mimochodem, když něco cituju, je dobrý uvést zdroj.
Re: Maso
Třeba to není citát, ale vlastní názor.dvdmchl píše:Měli by pisatelům článku ukázat tohoto človíčka: http://bodyspace.bodybuilding.com/TheFruitarian/
Ten dokonce ani tu sóju nejí.
A mimochodem, když něco cituju, je dobrý uvést zdroj.
Re: Maso
To o čem mluví je fakt, říká se tomu Rubnerův zákon aminokyseliny.. Ale to o čem už nemluví je jaké jsou ty hodnoty.. Takže nevylučuje že by náhodu i zeleninová nebo ovocná bílkovina mohla tyto požadavky splňovat.
Jen řekne "Ano plnohodnotná je jen živočišná". A kde jsou fakta ?
Jen řekne "Ano plnohodnotná je jen živočišná". A kde jsou fakta ?
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: Maso
Většina lidí získává bílkoviny ze živočišné stravy: masa, drůbeže, ryb, vajec, mléka a mléčných výrobků. Mezi rostlinné zdroje patří luštěniny, obiloviny a některé ořechy. Důležitým rozdílem mezi živočišnými a rostlinnými zdroji je, že rostlinné jsou méně koncentrované. Bílkoviny v luštěninách jsou například promíseny jedlými škroby a nestravitelnými vlákninami, takže porce bílkovin získaných z rostlinného zdroje odpovídající porci živočišné stravy musí být mnohem větší. Rostlinné nabízejí také "neplnohodnotné" aminokyselinové spektrum - obiloviny mají např. málo lysinu, luštěniny zase methioninu.Navíc některé esenciální aminokyseliny jsou v rostlinné stravě obsaženy omezeně, proto je potřeba u přísně vegetariánské výživy zvážit vhodné složení stravy. Na druhou stranu ani příjem bílkovin by se neměl přehánět, při odbourávání bílkovin vzniká NH3, který je pro organismus toxickou látkou. Stejně tak přebytek nestrávených bílkovin podporuje v tlustém střevě rozvoj hnilobných bakterií vytvářejících toxické látky, které se mohou zpětně vstřebávat do krevního oběhu a poškozují organismus. Mohou způsobit i vážné, nenápadně nastupující zdravotní potíže.
U každého jedince je jeho schopnost trávit danou bílkovinu jiná, stejně tak v závislosti na druhu bílkoviny.
U každého jedince je jeho schopnost trávit danou bílkovinu jiná, stejně tak v závislosti na druhu bílkoviny.
Re: Maso
To si můžu taky napsat. Zdroj nebo data, prosím.
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: Maso
Každopádně, nadměrnou spotřebu nebo nedostatek aminokyseliny Lysin způsobuje nadmíra opozitní aminokyseliny Arginin. zdroj : http://wiki.answers.com/Q/What_is_a_foo ... for_lysine
Arginin je obsažen v mléčných produktech, telecím, hovězím, možských plodech, vařených sojových bobech, ořeších, a v pšenici a produktech z ní. Je to také semi-esenciální aminokyselina, tzn. že většinou není potřeba dodávat z potravy, syntetizuje se.
zdroj : http://en.wikipedia.org/wiki/Arginine
Teď se malinko zamyslim. Když člověk nekonzumuje maso, mléčné produkty, výrobky ze soji a pšenice a pouze občas ořechy, mohl by být jeho přísun Argininu o hodně menší než příšun člověka který výše zmíněné produkty jí. To znamená, že by se také využilo více Lysinu, který jinak s Argininem reaguje. A to znamená že je tedy i přísun Lysinu člověka který tyto produtky nekonzumuje, menší. Není to docela logické ?
Navíc dobrý poměr Lysin:Arginin mají fíky (sušené i čerstvé), rajčata, celer, kapusta, aj. vitariánské zdroje. Zdroj :http://www.herpes.com/Nutrition.shtml
Arginin je obsažen v mléčných produktech, telecím, hovězím, možských plodech, vařených sojových bobech, ořeších, a v pšenici a produktech z ní. Je to také semi-esenciální aminokyselina, tzn. že většinou není potřeba dodávat z potravy, syntetizuje se.
zdroj : http://en.wikipedia.org/wiki/Arginine
Teď se malinko zamyslim. Když člověk nekonzumuje maso, mléčné produkty, výrobky ze soji a pšenice a pouze občas ořechy, mohl by být jeho přísun Argininu o hodně menší než příšun člověka který výše zmíněné produkty jí. To znamená, že by se také využilo více Lysinu, který jinak s Argininem reaguje. A to znamená že je tedy i přísun Lysinu člověka který tyto produtky nekonzumuje, menší. Není to docela logické ?
Navíc dobrý poměr Lysin:Arginin mají fíky (sušené i čerstvé), rajčata, celer, kapusta, aj. vitariánské zdroje. Zdroj :http://www.herpes.com/Nutrition.shtml
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: Maso
Není zač..
Já se teď snažím nastudovat všechny es aminokyseliny a jejich opozity, zjistit jejich potřebu pro člověka průměrnou, hodnoty v potravinách, zakomponovat rubnerův zákon a následně odpovědět na otázku "Živočišná bílkovina : Jíst či nejíst ?" ..
No bude to na dlouho
Já se teď snažím nastudovat všechny es aminokyseliny a jejich opozity, zjistit jejich potřebu pro člověka průměrnou, hodnoty v potravinách, zakomponovat rubnerův zákon a následně odpovědět na otázku "Živočišná bílkovina : Jíst či nejíst ?" ..
No bude to na dlouho
Moje kresby, kdyby někdo měl zájem : http://fuujincz.deviantart.com
Re: Maso
Vidím to na sobě a na svých dětech, že živočišné bílkoviny prostě potřeba nejsou. Je to jeden z mnoha mýtů. Nedávno tu byl článek o holce, co jedla půl roku jen melouny a běhala mezi tím maratóny.rawwen píše:Dík, jsem zase o něco chytřejší, vegetariána to ze mě neudělá, ale jinak velice zajímavý informace. Musím se toho ještě hodně naučit
Vegetariána ze sebe můžeš udělat jedině Ty sám. Máš velkou výhodu, že se o to alespoň zajímáš, to je paráda
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Maso
No jo, živočišné bílkoviny jsou živočišné bílkoviny. Jen někdo, kdo nedával na střední škole pozor při biologii a dějepise může tvrdit, že člověk je býložravec . K tomu snad ani není, co dodat. Masa a živočišných produktů ovšem současná společnost spotřebovává přílišné množství. Stavbou chrupu a vůbec celého trávicího ústrojí je člověk všežravec, to si zapište za uši (nebo do notýsku). A mimochodem - kdyby primáti a později "pralidé" nezačali jíst maso, nikdy by se jim nezvětšovala mozkovna a nebylibychom tam, kde jsme teď. Já jsem, abych to tak nazvlala, "naturián" - tím myslím vitariána, který jí v menším množství maso a živočišné produkty a sem tam přílohy. A když jdu k někomu na návštěvu, tak neodmítnu menší porci vepřo knedlo nebo klasickou pizzu. A pokud se nepřenesete přes tepelně upravené maso, tak jezte třeba syrové ryby v sushi - jen si ho dejte bez rýže. To je taky dobrý.
Re: Maso
Kdybych měl přijmout za své všechny kraviny, které mi nakecali ve škole, tak bych byl... vlasně tam, kde většina populace...viz. text Cepheuse. Jinak mě fascinuje, že například v Indii jsou celé generace bezmasé už stovky a stovky let a mozkovna je stejná?Hadulinka píše: Jen někdo, kdo nedával na střední škole pozor při biologii a dějepise může tvrdit, že člověk je býložravec ...
Taky mi ve škole říkali něco o tom, že budeme se Sovětským časem na věčné časy a nikdy jinak,
to už můžu taky zrušit, né?
Re: Maso
Krome toho, ze masita strava je opravdu zcela postradatelna a skodliva, jde o to, ze se zviraty ve velkovyrobe (tovarny na maso), ale prakticky vsude, se zviraty zachazi natolik nehumannim a hnusnym zpusobem, ktery je jeste mnohem horsi, nez co si kdy naciste dovolili se zidy v koncentracich.
V normalni osvicene spolecnosti by toto bylo postaveno mimo zakon.
Nicmene mocnym vadi takove ciste prirodni latky, drogy jako konopi, coz je ostatne jedna z nejlepsich lecivych rostlin.
Ostatne na netu je k dispozici mnozstvi audiovizualniho materialu, treba toto video:
http://dokumentarni.tv/zdravi/potraviny-a-s-food-inc
a web českého sdružení OHZ (Ochránci hospodářských zvířat), tam naleznete také spoustu relevantních článků:
www.ohz.cz
V normalni osvicene spolecnosti by toto bylo postaveno mimo zakon.
Nicmene mocnym vadi takove ciste prirodni latky, drogy jako konopi, coz je ostatne jedna z nejlepsich lecivych rostlin.
Ostatne na netu je k dispozici mnozstvi audiovizualniho materialu, treba toto video:
http://dokumentarni.tv/zdravi/potraviny-a-s-food-inc
a web českého sdružení OHZ (Ochránci hospodářských zvířat), tam naleznete také spoustu relevantních článků:
www.ohz.cz
Re: Maso
Ohledně bílkovin, nebál bych se vyžít do konce tohoto mizerného života, kdyby jediné co by bylo k dospozici, třeba výhradně na naklíčené čočce.
Nebo pšenici, mungo. Tím by se ostatně dal rychle a s nejmenšími náklady vyřešit nedostatek potravin pro mnoho obyv. Asie a Afriky.
Je to jednoduché, žijeme v natolik hnusném světě (obaleném tenkou vrstvou pozlátka), že pouze nejíst maso je dostatečný důvod pro ospravedlnění existence kohokoliv (pokud to není masový vrah jako např. Hitler)
Nebo pšenici, mungo. Tím by se ostatně dal rychle a s nejmenšími náklady vyřešit nedostatek potravin pro mnoho obyv. Asie a Afriky.
Je to jednoduché, žijeme v natolik hnusném světě (obaleném tenkou vrstvou pozlátka), že pouze nejíst maso je dostatečný důvod pro ospravedlnění existence kohokoliv (pokud to není masový vrah jako např. Hitler)
Re: Maso
Tohle je bohužel pravda.venclík píše:Ohledně bílkovin, nebál bych se vyžít do konce tohoto mizerného života, kdyby jediné co by bylo k dospozici, třeba výhradně na naklíčené čočce.
Nebo pšenici, mungo. Tím by se ostatně dal rychle a s nejmenšími náklady vyřešit nedostatek potravin pro mnoho obyv. Asie a Afriky.
Je to jednoduché, žijeme v natolik hnusném světě (obaleném tenkou vrstvou pozlátka), že pouze nejíst maso je dostatečný důvod pro ospravedlnění existence kohokoliv (pokud to není masový vrah jako např. Hitler)
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.