ovesné vločky
Moderátor: hugo
ovesné vločky
Donedavna jsem se domnivala, ze ovesne vlocky jsou tez "zive". Myslela jsem si, ze se vyrabi rozmackanim zrna. Az pak jsem zjistila, ze jsou naparovane, sparovane a susene. Jsou tedy vhodne pro vitariany nebo ne? Dekuji.
Re: ovesné vločky
Zalezi na tom jak ktere. Albio ma ve svych obchodech vlockovace jako napr. tento http://www.atranet.cz/rucni-vlockovac-w ... r/d-70411/
ktery jen mechanicky suche obili rozdrti.
ktery jen mechanicky suche obili rozdrti.
Kdo se diva ven,sni a kdo dovnitr,ten se probouzi. - Carl jung
Re: ovesné vločky
Ovesné vločky jsou upravené párou. Už jenom proto nemají s vitariánstvím nic společného.
Navíc jsou velmi často plesnivé a obsahují žluklý olej.
Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.
Navíc jsou velmi často plesnivé a obsahují žluklý olej.
Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.
Re: ovesné vločky
No, to snad ne.ravima píše: Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.
Já mám zrní rozdělený takto:
-vhodné ke klíčení: čočka, hrách, mungo, pšenice
-ke šrotování: oves, pohanka
-nevyužitelná: ječmen (pivo), žito
-olejnatá multifunkční
A speciálně oves se ke klíčení vůbec nehodí (špatně klíčí i bezpluchý, náchylnost k plísním)
Výborný je šrotovaný na mouku jako základ pro různé šroty a kaše (třeba s jablky). To má i jinou, byť subjektivně spíše lepší chuť než vločky.
Ale možná má někdo jinou zkušenost, byť to moc pravděpodobné není.
Ječmen a žito se dá taky šrotovat, ale chuť je hnusná a klíčení plesniví a kvasí.
Re: ovesné vločky
A proč ne, venclíku, věta Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn je podle mne zcela OK, ikdyž teda podle mne obilí jíst vůbec nemáme, ale když už někdo "musí", pak klíčené.venclík píše:No, to snad ne.ravima píše:Ano, čerstvé domácí vločky jsou o něčem jiném. Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn.
Já mám zrní rozdělený takto:
-vhodné ke klíčení: čočka, hrách, mungo, pšenice
-ke šrotování: oves, pohanka
-nevyužitelná: ječmen (pivo), žito
-olejnatá multifunkční
Slovem "zrní" se - aspoň teda PMN - obvykle míní obilniny obecně a Tys tomu teda dal, smíchals kdeco: čočka, hrách, mungo, pohanka, olejnatý semínka - neházel bych luštěniny do jednoho pytle se zrním :)
no jen můj názor, jsem strojař a tohle není moje silná stránka ;-)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: ovesné vločky
Já jsem se jen Jindro ohradil proti generalizování se kterým nesouhlasím. Proč by jediná přijatelná vitariánská úprava měla být klíčení? Suché zrní je také živé, byť latentní. Spíše si myslím, že zrní ( i luštěniny) by mělo být naopak základem stravy z více důvodů.Jindra píše:
A proč ne, venclíku, věta Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn je podle mne zcela OK, ikdyž teda podle mne obilí jíst vůbec nemáme, ale když už někdo "musí", pak klíčené.
Slovem "zrní" se - aspoň teda PMN - obvykle míní obilniny obecně a Tys tomu teda dal, smíchals kdeco: čočka, hrách, mungo, pohanka, olejnatý semínka - neházel bych luštěniny do jednoho pytle se zrním
no jen můj názor, jsem strojař a tohle není moje silná stránka
Re: ovesné vločky
A to jakých ?venclík píše:Já jsem se jen Jindro ohradil proti generalizování se kterým nesouhlasím. Proč by jediná přijatelná vitariánská úprava měla být klíčení? Suché zrní je také živé, byť latentní. Spíše si myslím, že zrní ( i luštěniny) by mělo být naopak základem stravy z více důvodů.Jindra píše:
A proč ne, venclíku, věta Ale když už obilí, tak přijatelná vitariánská úprava je pouze klíčení celých zrn je podle mne zcela OK, ikdyž teda podle mne obilí jíst vůbec nemáme, ale když už někdo "musí", pak klíčené.
Slovem "zrní" se - aspoň teda PMN - obvykle míní obilniny obecně a Tys tomu teda dal, smíchals kdeco: čočka, hrách, mungo, pohanka, olejnatý semínka - neházel bych luštěniny do jednoho pytle se zrním
no jen můj názor, jsem strojař a tohle není moje silná stránka
Re: ovesné vločky
Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě. Vaří se proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.
Re: ovesné vločky
Kdysi jsem si zjišťoval, jaké sacharidy co obsahuje a došel jsem k závěru, že zrovna pohanka stačí máčet. Navíc čisté střevo se správnými bakteriemi si snadno poradí s kdejakým polysacharidem, který by jinak mohl být nebezpečný. Pokud máš něco bližšího k tomu poškozování mozku, tak to rozepiš, nebo dej odkaz, dík.Návštěvník píše:Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě. Vaří se proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.
Re: ovesné vločky
No to je teda síla, jím často pohanku jen máčenou přes noc a dávám to také mému ročnímu dítěti!!!! Takže kde je pravda?????
Re: klíčení
Wow, zrovna dneska (letos poprvé a naposled) mám k obědu máčenou pohanku s jabkama skořicí medem
klíčím fazoli mungo, je to totiž naprosto nenáročné (namočím večer, aby klíčení začínalo ve tmě, zprvu párkrát propláchnu a pak nechám 24 hodin ve vodě. vodu sliju a pak nadále už jen dám do vody na jednu hodinu denně; během tří čtyř dnů je to bez extra péče bezvadně hotové)Jane píše:Klíčíte teď něco? Vyrostou klíčky bez slunce? Jak často je přes den kropíte? Mě vždycky tak nějak seschnou
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
-
- Příspěvky: 167
- Registrován: pát lis 09, 2012 20:01
- Bydliště: Brno
Re: ovesné vločky
Každopádně když už jíst oves, tak namočit aspoň přes noc. V opačném případě se člověk připraví o B12.
Pravdu nebudeme skrývat.
Re: ovesné vločky
No já zatím zkoušela naklíčit sóju, ale seschla mi. Pak pohanku - to samý. Nechala jsem to přes noc ve vodě. Druhý den propláchla, ale jen ve vlhku v té sklenici (nebo se to má nechat taky ponořené ve vodě????, to jsem nepochopila....), další den taky, pak jsem to dala na parapet a kropila 3x denně, ale klíčky nezezelenaly a je to seschlé...
Re: ovesné vločky
Tuhle informaci, ze skrob poskozuje mozek jsem nasel pouze a jenom TADY a jeste je tato informace od neregistrovaneho navstevnika. V jednom vlakne byl i pozadan, aby tuto informaci potvrdil nejakymi zdroji - to se ovsem nestalo, tudiz tuto informaci neberu. Pokud by kdokoliv k tomuto neco nasel, budu velmi rad Tohle mi prijde jako dezinformace aneb ted si to vycucam z prstu a napisu tady na forum.Návštěvník píše:Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě. Vaří se proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy. Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích.
Ovesné vločky jsou zničené, neklíčí, proto je nejím. Raději si koupím přímo oves (zrno), které naklíčím.
Re: ovesné vločky
Podle mě je to blbost takhle generalizovat. Aspoň jsem o tom nikdy neviděl specifičtější info. Škroby můžou působit špatně na mozek nepřímo. Ne tím, že jsou škroby, ale tím, že zvednou hladinu krevního cukru a ten je potom špatný. Ale vysoká hladina krevního cukru nemusí být vina škrobu, ale může být způsobena díky vysokému přijmu tuků a k tomu i hodně cukrů/škrobů zároveň.
Re: ovesné vločky
no ja zvykne m detom vlocky namacat aspon na 12 hodin s troskou kefiru, mierne mi nakvasia, co urcite pomoze stravitelnosti.
skusala som aj so stipkou zitneho kvasku, ale bolo to divne.
skusala som aj so stipkou zitneho kvasku, ale bolo to divne.
Re: ovesné vločky
Dokázal by mi prosím někdo říct jak velké množství jednoduchých cukrů přibližně obsahují naklíčené obiloviny a luštěniny?
Předem moc děkuji..
Předem moc děkuji..
Re: ovesné vločky
Nerozložený škrob poškozuje mozek? Zjevně nikoliv víc jak přemíra čehokoliv, a podobna revolucni tvrzeni by mela byt zdrojovana, coz neni, takze to jen vyvolava paniku
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 055#p46055
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... 055#p46055
1. Proč jsme iracionální.
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
Re: ovesné vločky
Teď si zrovna klíčím ječmen a budu dělat placky