Stránka 1 z 1
jahly, brambory
Napsal: stř bře 28, 2012 16:40
od Danielka
Postupne zacinam z vitarianskou stravou a musim priznat, ze mi to velice svedci. Citim se velmi dobre. Jen jeste prosim o radu, jak konzumovat jáhly. Namocila jsem si je pres noc, ale rano byly tvrde jako broky. I druhy den vubec nezmekly. Jak je mam jist? A co brambory? Mely by se varit, aby se zneskodnily skodlive skroby v nich obsazene. Pokud je neuvarime, jedovate skroby v nich zustavaji. Jak se brambory upravuji po vitariansku? Dekuji za info:)
Re: jahly, brambory
Napsal: stř bře 28, 2012 17:34
od Panda
To, co se nedá jíst syrové nebo Ti syrové nechutná, to prostě nejez - někdo sní i syrovou bramboru, ale pro většinu lidí jsou ty škroby nepřijatelné - takže úprava brambor po vitariánsku = darovat nevitariánům nebo popelnici.
Re: jahly, brambory
Napsal: stř bře 28, 2012 20:09
od mira
Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
Re: jahly, brambory
Napsal: čtv bře 29, 2012 6:24
od buc11
mira píše:Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
pěkná rudovská rada od srdce pro začínajícího vitariána
to není miro osobní, ale takovýmihle radami to tady skončí
Re: jahly, brambory
Napsal: čtv bře 29, 2012 7:14
od smajliss
Jáhly rozmixovat na prášek a hodit do banánového smothie - vyzkoušeno
Re: jahly, brambory
Napsal: ned dub 22, 2012 19:14
od Danielka
Nevim, jestli jahly nejprve namocit a pak rozmixovat? Nebo je rozmixovat suche a zmeknou namocenim v bananech? Nerada bych se priotravila, kdyz nebudou umyte ani uvarene:). Prosim o radu. Diky.
Re: jahly, brambory
Napsal: ned dub 22, 2012 20:38
od smajliss
Když se namočí den předem, tak ztratí hořkost, která někomu vadí (mě ne) ... Ale ani po namočení nezměknou, ony jsou tvrdé furt - proto mixovat nebo rozemlet v mlýnku na kafé .. A pak už je z toho vlastně prášek, který je chutný s banánem
Re: jahly, brambory
Napsal: ned dub 22, 2012 21:06
od mira
buc11 píše:mira píše:Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
pěkná rudovská rada od srdce pro začínajícího vitariána
to není miro osobní, ale takovýmihle radami to tady skončí
Odpusť.
Ale neměl jsem na mysli smažit, nýbrž nakrájet syrové a namočit v panenském oleji s česnekem, kde pozbudou; dle tuším Karla Červeného rady; své škrobové pachuti.
Co je na tom tak vitasvatokrádežného
Re: jahly, brambory
Napsal: ned dub 22, 2012 21:25
od s.arik
V bramborách nejsou jedovaté škroby, ale solanin, a ten neutralizují účinné látky v kmínu, prý.
Re: jahly, brambory
Napsal: ned dub 22, 2012 21:32
od Jindra
Danielo já ty jáhly kolikrát křoupu přímo ze sáčku jako třeba oříšky, no a jinak je melu na mlýnku na mák, vzniká mouka pro studené recepty.
Re: jahly, brambory
Napsal: úte dub 24, 2012 11:00
od buc11
mira píše:buc11 píše:mira píše:Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
pěkná rudovská rada od srdce pro začínajícího vitariána
to není miro osobní, ale takovýmihle radami to tady skončí
Odpusť.
Ale neměl jsem na mysli smažit, nýbrž nakrájet syrové a namočit v panenském oleji s česnekem, kde pozbudou; dle tuším Karla Červeného rady; své škrobové pachuti.
Co je na tom tak vitasvatokrádežného
byl jsem v duchovním afektitu
teprve teď chápu obsah slova marinovati
a navíc jsem letos i ty fialové brambory sám zasadil
je pravdou že jsem před mnoha lety bramborové šťávy už nějaký kanystřík vypil, s pocitem, že to silně příjemně tělo zásadití, ale zrovna teď si nemůžu vzpomenout na nic, co je hnusnější, možná se tomu blíží pití vody
Re: jahly, brambory
Napsal: pon črc 30, 2012 20:00
od Návštěvník
Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě, z brambor je za syrova poživatelná jen šťáva (velmi zdravá). Zrní a brambory se vaří proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy.
Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích... způsobuje postupnou demenci.
RE: Jedovaty skrob
Napsal: pon led 07, 2013 9:38
od Dano
Neexistuje jedovaty skrob. Skrob = molekuly glukozy, tej istej ktora ti koluje v krvi.
Skrob sa nachadza v kazdej zelenine, v kazdom nezrelom ovoci, v kazdom orechu a semene.
Zrno a zemiaky sa varia predovsetkym preto aby ludom vobec chutili, pretoze skrob je nechutny, glukoza naopak ano (sladka), porovnaj surovy zemiak s pecenym.
V pripade zrna este aby zmaklo, skus dat do ust len par zrniek ryze, nedaju sa vobec rozzut.
A tiez po vareni sa traviace stavy lahsie dostanu k molekulam skrobu cez (takmer) nestravitelnu celulozu, cize aj skrob sa lepsie stravi (rozlozi na glukozu), inac by presiel traktom bez vyuzitia, pripadne sposoboval kvasenie a naslednu plynatost atd.
Molekuly skrobu rozhodne NE“rozozieraju” mozog.
Vo mnohych druhoch fazule surovej su jedovate lektiny, vid
viewtopic.php?f=3&t=196&p=96563&#p96563
Ak si chcel pisat o lepku (po angl. gluten), tak ten nie je skrob ale naopak bielkovina (po angl. protein). Ten sa nenachadza v ziadnom zelovoci a myslim ze ani v orechoch.
Re: jahly, brambory
Napsal: čtv srp 10, 2017 13:11
od jurlt
Zde ani jinde na internetu není dostatek informací o konzumaci prosa ať už mezi vitariány či nevitariány. Nemyslím tím jáhly, ale proso. Jednou jsem narazil na nepodloženou informaci, že běžně prodávané jáhly jsou termicky loupané. V tomto však spatřuji důvod, proč se mi je nedaří naklíčit. Naopak jiná nepodložená informace uvádí, že klíčit lze jen neloupané, čili proso. Toto však není běžně v potravinách k sehnání a tak se chci zeptat, jakou máte s klíčením prosa zkušenosti. Já sám se do pokusu právě pustil a koupil jsem si proso žluté určené jako krmivo pro ptáky. Informace typu ,,prostě jáhly pomel a vmíchej do jídla, nebo je nekupuj,, jsou pro tento dotaz bezpředmětné.