jahly, brambory
Moderátor: hugo
jahly, brambory
Postupne zacinam z vitarianskou stravou a musim priznat, ze mi to velice svedci. Citim se velmi dobre. Jen jeste prosim o radu, jak konzumovat jáhly. Namocila jsem si je pres noc, ale rano byly tvrde jako broky. I druhy den vubec nezmekly. Jak je mam jist? A co brambory? Mely by se varit, aby se zneskodnily skodlive skroby v nich obsazene. Pokud je neuvarime, jedovate skroby v nich zustavaji. Jak se brambory upravuji po vitariansku? Dekuji za info:)
Re: jahly, brambory
To, co se nedá jíst syrové nebo Ti syrové nechutná, to prostě nejez - někdo sní i syrovou bramboru, ale pro většinu lidí jsou ty škroby nepřijatelné - takže úprava brambor po vitariánsku = darovat nevitariánům nebo popelnici.
Re: jahly, brambory
Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
Všeho s mírou.
Re: jahly, brambory
pěkná rudovská rada od srdce pro začínajícího vitariánamira píše:Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
to není miro osobní, ale takovýmihle radami to tady skončí
Naposledy upravil(a) buc11 dne čtv bře 29, 2012 9:26, celkem upraveno 1 x.
Re: jahly, brambory
Jáhly rozmixovat na prášek a hodit do banánového smothie - vyzkoušeno
Re: jahly, brambory
Nevim, jestli jahly nejprve namocit a pak rozmixovat? Nebo je rozmixovat suche a zmeknou namocenim v bananech? Nerada bych se priotravila, kdyz nebudou umyte ani uvarene:). Prosim o radu. Diky.
Re: jahly, brambory
Když se namočí den předem, tak ztratí hořkost, která někomu vadí (mě ne) ... Ale ani po namočení nezměknou, ony jsou tvrdé furt - proto mixovat nebo rozemlet v mlýnku na kafé .. A pak už je z toho vlastně prášek, který je chutný s banánem
Re: jahly, brambory
Odpusť.buc11 píše:pěkná rudovská rada od srdce pro začínajícího vitariánamira píše:Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
to není miro osobní, ale takovýmihle radami to tady skončí
Ale neměl jsem na mysli smažit, nýbrž nakrájet syrové a namočit v panenském oleji s česnekem, kde pozbudou; dle tuším Karla Červeného rady; své škrobové pachuti.
Co je na tom tak vitasvatokrádežného
Všeho s mírou.
Re: jahly, brambory
V bramborách nejsou jedovaté škroby, ale solanin, a ten neutralizují účinné látky v kmínu, prý.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: jahly, brambory
Danielo já ty jáhly kolikrát křoupu přímo ze sáčku jako třeba oříšky, no a jinak je melu na mlýnku na mák, vzniká mouka pro studené recepty.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: jahly, brambory
byl jsem v duchovním afektitumira píše:Odpusť.buc11 píše:pěkná rudovská rada od srdce pro začínajícího vitariánamira píše:Nakrájet na plátky a marinovat v olioleji s česnekem, pak to docela uleze.
to není miro osobní, ale takovýmihle radami to tady skončí
Ale neměl jsem na mysli smažit, nýbrž nakrájet syrové a namočit v panenském oleji s česnekem, kde pozbudou; dle tuším Karla Červeného rady; své škrobové pachuti.
Co je na tom tak vitasvatokrádežného
teprve teď chápu obsah slova marinovati
a navíc jsem letos i ty fialové brambory sám zasadil
je pravdou že jsem před mnoha lety bramborové šťávy už nějaký kanystřík vypil, s pocitem, že to silně příjemně tělo zásadití, ale zrovna teď si nemůžu vzpomenout na nic, co je hnusnější, možná se tomu blíží pití vody
Re: jahly, brambory
Souhlasím s tím, že živé jsou obiloviny a luštěniny pouze v naklíčené formě, z brambor je za syrova poživatelná jen šťáva (velmi zdravá). Zrní a brambory se vaří proto, aby se v nich zničil určitý druh škrobu, který je pro tělo jedovatý (nejvíce je ho ve fazolích - ty jsou i po klíčení nepoživatelné a stále jedovaté - kromě munga, a fazolek adzuki). Tento škrob se v obilovinach nerozloží, pokud neprojde teplotou 100 a více. Proto máčení, mletí a následné sušení na 40 stupňů NEROZLOŽÍ JEDOVATÉ ŠKROBY. Škroby se rozloží jedině klíčícím procesem,máčení (např. pohanky přes noc) nestačí. Klíčky musí mít alespoň 2 cm, aby byly škroby důkladně rozloženy. V této fázi i v zrnu a jeho klíčcích nejvíce vitamínů a enzymů.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy.
Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích... způsobuje postupnou demenci.
Vím, že vyšlo několik knížek a kuchařek s vitariánskými recepty. Pokud se tam používají nenaklíčené obiloviny nebo luštěniny (např. namletá mouka z 10 hodin namočených jáhel), tak to nahrazuji naklíčenými nebo mletými ořechy.
Nerozložený škrob poškozuje mozek - postupně ho rozežírá - je to zřetelně vidět na lékařských snímcích... způsobuje postupnou demenci.
RE: Jedovaty skrob
Neexistuje jedovaty skrob. Skrob = molekuly glukozy, tej istej ktora ti koluje v krvi.
Skrob sa nachadza v kazdej zelenine, v kazdom nezrelom ovoci, v kazdom orechu a semene.
Zrno a zemiaky sa varia predovsetkym preto aby ludom vobec chutili, pretoze skrob je nechutny, glukoza naopak ano (sladka), porovnaj surovy zemiak s pecenym.
V pripade zrna este aby zmaklo, skus dat do ust len par zrniek ryze, nedaju sa vobec rozzut.
A tiez po vareni sa traviace stavy lahsie dostanu k molekulam skrobu cez (takmer) nestravitelnu celulozu, cize aj skrob sa lepsie stravi (rozlozi na glukozu), inac by presiel traktom bez vyuzitia, pripadne sposoboval kvasenie a naslednu plynatost atd.
Molekuly skrobu rozhodne NE“rozozieraju” mozog.
Vo mnohych druhoch fazule surovej su jedovate lektiny, vid viewtopic.php?f=3&t=196&p=96563&#p96563
Ak si chcel pisat o lepku (po angl. gluten), tak ten nie je skrob ale naopak bielkovina (po angl. protein). Ten sa nenachadza v ziadnom zelovoci a myslim ze ani v orechoch.
Skrob sa nachadza v kazdej zelenine, v kazdom nezrelom ovoci, v kazdom orechu a semene.
Zrno a zemiaky sa varia predovsetkym preto aby ludom vobec chutili, pretoze skrob je nechutny, glukoza naopak ano (sladka), porovnaj surovy zemiak s pecenym.
V pripade zrna este aby zmaklo, skus dat do ust len par zrniek ryze, nedaju sa vobec rozzut.
A tiez po vareni sa traviace stavy lahsie dostanu k molekulam skrobu cez (takmer) nestravitelnu celulozu, cize aj skrob sa lepsie stravi (rozlozi na glukozu), inac by presiel traktom bez vyuzitia, pripadne sposoboval kvasenie a naslednu plynatost atd.
Molekuly skrobu rozhodne NE“rozozieraju” mozog.
Vo mnohych druhoch fazule surovej su jedovate lektiny, vid viewtopic.php?f=3&t=196&p=96563&#p96563
Ak si chcel pisat o lepku (po angl. gluten), tak ten nie je skrob ale naopak bielkovina (po angl. protein). Ten sa nenachadza v ziadnom zelovoci a myslim ze ani v orechoch.
Re: jahly, brambory
Zde ani jinde na internetu není dostatek informací o konzumaci prosa ať už mezi vitariány či nevitariány. Nemyslím tím jáhly, ale proso. Jednou jsem narazil na nepodloženou informaci, že běžně prodávané jáhly jsou termicky loupané. V tomto však spatřuji důvod, proč se mi je nedaří naklíčit. Naopak jiná nepodložená informace uvádí, že klíčit lze jen neloupané, čili proso. Toto však není běžně v potravinách k sehnání a tak se chci zeptat, jakou máte s klíčením prosa zkušenosti. Já sám se do pokusu právě pustil a koupil jsem si proso žluté určené jako krmivo pro ptáky. Informace typu ,,prostě jáhly pomel a vmíchej do jídla, nebo je nekupuj,, jsou pro tento dotaz bezpředmětné.