Oleje lisované za studena
Moderátor: hugo
Oleje lisované za studena
Občas narazím na info, že oleje do vitariánství nepatří. Platí to i pro oleje lisované za studena? Předem moc díky za odpovědi.
Re: Oleje lisované za studena
Ty by měly být syrové, takže vita jsou.
Jenom někteří lidi nemjí rádi separaci jedné složky z potraviny, považují to za nepřirozené, radí všechno jít tak, jak to vyrostlo (celé semeno, plod).
Můj osobní názor je ten, že čisté oleje bez těch bílkovin, sacharidů a vlákniny jsou zbytečné tuky ve stravě navíc (krom spec. údajně léčivých, kokosák, konopák...), ale pokud někomu usnadní přechod na raw (třeba ve sladkostech nebo salátech), tak super.
Jenom někteří lidi nemjí rádi separaci jedné složky z potraviny, považují to za nepřirozené, radí všechno jít tak, jak to vyrostlo (celé semeno, plod).
Můj osobní názor je ten, že čisté oleje bez těch bílkovin, sacharidů a vlákniny jsou zbytečné tuky ve stravě navíc (krom spec. údajně léčivých, kokosák, konopák...), ale pokud někomu usnadní přechod na raw (třeba ve sladkostech nebo salátech), tak super.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: Oleje lisované za studena
Šárka odpověděla moc fajn, to jsou i moje slova. Rád pročítám Frederica, jenž je řadu let na ovoci; on příjem tuků a olejů vcelku odmítá a i já bych řekl, že jsou vhodné jen ve fázi přechodu na raw.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
- Xeelee
- Příspěvky: 47
- Registrován: sob zář 01, 2012 12:35
- Bydliště: Praha 12 – Kamýk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Oleje lisované za studena
Když člověk jede na tuky, tak kvalitní oleje, bio máslo, kefírovej tvaroh, kvalitní syrová vejce apod. využije. Po návratovce chci začít intenzivně posilovat kvůli parkouru a najet na kombinaci low carb a intermittent fasting diet. Dieta spočívá v tréninku na lačno, jednom vydatném vyváženém jídle denně a spotřebě sacharidů do 1 gramu na kilo váhy. Zbytek podle potřeby. I takhle může vypadat vitariánství. Zelenina, plevel, luštěniny, ořechy, semínka a tuky.s.arik píše:Můj osobní názor je ten, že čisté oleje bez těch bílkovin, sacharidů a vlákniny jsou zbytečné tuky ve stravě navíc (krom spec. údajně léčivých, kokosák, konopák...), ale pokud někomu usnadní přechod na raw (třeba ve sladkostech nebo salátech), tak super.
Lněnej olej je výborným zdrojem omega-3 (většina z prodávanejch je na dvě věci), kokosovej je taky velmi prospěšnej (hlavně svými antibakteriálními účinky a je to taky bezpečnej opalovací krém, kterej vyživuje pokožku) a pak tu sou oleje jako třeba ostropestřcovej nebo z černuchy, který se používaj spíš při léčbě nebo detoxu. Všechny se ale konzumujou ve velmi malém množství. Výjimkou je jen sirná patlanice, kde se lněnej olej promísí s tvarohem a mletým lněným semínkem. Tam je možno dávkoval olej po lžících a výslednej produkt má úžasný účinky. http://knihy.abz.cz/prodej/lneny-olej
V konzumaci konopnýho oleje nějakej zásadní přínos neshledávám. Prostě je jen zdravej. Olivovej olej se používá třeba při očistě jater.
-
- Příspěvky: 889
- Registrován: úte pro 28, 2010 18:16
Re: Oleje lisované za studena
Nieco obdobne mam na sebe vyskusane a je to asi najlepsi stravovaci smer a system aky som vyskusal. Dnes opat do toho naslapujem.Xeelee píše:Po návratovce chci začít intenzivně posilovat kvůli parkouru a najet na kombinaci low carb a intermittent fasting diet. Dieta spočívá v tréninku na lačno, jednom vydatném vyváženém jídle denně a spotřebě sacharidů do 1 gramu na kilo váhy. Zbytek podle potřeby. I takhle může vypadat vitariánství. Zelenina, plevel, luštěniny, ořechy, semínka a tuky.
Idem z 60% na tukoch z orechov a za studena lisovanych olejoch a zvysok zelena zelenina.
Trening mi rano nepripada v uvahu, kdezto skoro rano vstavam do prace... cize to mam posunute na koniec dna..
Zivot je tazky a este tazsi ked je clovek hlupy
Re: Oleje lisované za studena
souhlasXeelee píše:.... I takhle může vypadat vitariánství. ...
přeji, ať se ti po teoretické průpravě zadaří co nejdéle i v praxi
vysvětlení: někteří i na tomto způsobu např. chřipkami se postihují, zubněpotížují, trvale se neudržívávají, ..
PS: ve spain jsem oliváč po panáčcích s gustíkem pařil stejně jako doma likeros
Re: Oleje lisované za studena
Len pre zaujimavost, lisovane za studena je tusim do 60 stupnov...
takze asi tak
osobne by som si overil postup, akym to robia.
takze asi tak
osobne by som si overil postup, akym to robia.
Re: Oleje lisované za studena
Možná jsem zde málo četl, ale má někdo zkušenosti s touto firmou?
http://www.agro-el.cz/
http://www.agro-el.cz/
Re: Oleje lisované za studena
měl jsem ho a je chuťově příjemný, ale chce to skladovat v mražáku
Re: Oleje lisované za studena
.
ano ano, hned po dodání šoupnout do mrazáku
bral jsem od nich několikrát kanystr lněného a asi dvakrát i láhev dýňového, obojí dobrota,
no pak jsem nějak za dva tácy koupil lis a dneska si lněnej a sezamovej lisuju sám doma, takže perfektně vím, co to mám zač, skladuju opět v mrazáku a je to dooobrota
kdoví kdy k Tobě pojedu Michale do lesa, ale v případě zájmu bych se ozval a čerstvý olej bych Ti nadělal
ano ano, hned po dodání šoupnout do mrazáku
bral jsem od nich několikrát kanystr lněného a asi dvakrát i láhev dýňového, obojí dobrota,
no pak jsem nějak za dva tácy koupil lis a dneska si lněnej a sezamovej lisuju sám doma, takže perfektně vím, co to mám zač, skladuju opět v mrazáku a je to dooobrota
kdoví kdy k Tobě pojedu Michale do lesa, ale v případě zájmu bych se ozval a čerstvý olej bych Ti nadělal
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Oleje lisované za studena
Jindro, můžeš dát víc info o tom lisu a kdes ho koupil, díky.
Re: Oleje lisované za studena
Jindro, a aku hmotnost oleja vytlacis z akej hmotnosti napr. toho lanu?
Re: Oleje lisované za studena
.
ajlo ten lis se již nevyrábí, po změně výroby byl nesmírně poruchový a Korejci to ukončili
dano sepsal jsem to před rokem tady na Jardově fóru (0,2 litru z půlkila lněného semínka)
dobrá zpráva - jeden hodně šikovný pán v Praze s drobnou pomocí tohoto nešikovného Jindry pomalu dokončuje prototyp vlastního lisu na oleje. jakmile tady v ČR seženeme rentabilní výrobu šneka (nevíte někdo o firmě s dlouhotočným soustruhem?!!? nutně potřebujeme), rozjedeme konečně sériovou výrobu. lis je to vynikající s mnohaletou životností, designově se mi moc líbí, no - jsem náramně spokojený. jenže zatím nemáme výrobce na všechny komponenty, není to v této zemi sranda. reportujeme o tom v tomto vlákně
ajlo ten lis se již nevyrábí, po změně výroby byl nesmírně poruchový a Korejci to ukončili
dano sepsal jsem to před rokem tady na Jardově fóru (0,2 litru z půlkila lněného semínka)
dobrá zpráva - jeden hodně šikovný pán v Praze s drobnou pomocí tohoto nešikovného Jindry pomalu dokončuje prototyp vlastního lisu na oleje. jakmile tady v ČR seženeme rentabilní výrobu šneka (nevíte někdo o firmě s dlouhotočným soustruhem?!!? nutně potřebujeme), rozjedeme konečně sériovou výrobu. lis je to vynikající s mnohaletou životností, designově se mi moc líbí, no - jsem náramně spokojený. jenže zatím nemáme výrobce na všechny komponenty, není to v této zemi sranda. reportujeme o tom v tomto vlákně
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Oleje lisované za studena
Vdaka. K tej teplote:
Neviem, myslim si ale ze moze mat aj kludne vyssiu teplotu ako 39 st. C.
Olej ma totiz malu mernu tepelnu kapacitu *, takze pomerne rychlo chladne (napr. skoro 2x rychlejsie ako voda). Ak merias teplotu po 10 a viac minutach, uz sa mohol davno ochladit na tych 39 st. C.
* Množství tepla, které je potřeba na ohřátí 1 kg látky o ºC
Voda 4180 J/kg
Olej 2390 J/kg
Skusil si zmerat teplotu oleja nazbieraneho napr. v poslednych minutach lisovania? Teda nie oleja celeho nazbieraneho v jednej nadobe? A hned po nazbierani, najlepsie nejakym nemasivnym digi teplomerom?měřil jsem teplotu oleje (nepřestoupila 39 °C) a teplotu odpadní drtě (byla nad 60 °C), čili s olejem spokojenost a odpadní drť by již měla enzymy poškozené, což mne však u odpadu nebolí.
Neviem, myslim si ale ze moze mat aj kludne vyssiu teplotu ako 39 st. C.
Olej ma totiz malu mernu tepelnu kapacitu *, takze pomerne rychlo chladne (napr. skoro 2x rychlejsie ako voda). Ak merias teplotu po 10 a viac minutach, uz sa mohol davno ochladit na tych 39 st. C.
* Množství tepla, které je potřeba na ohřátí 1 kg látky o ºC
Voda 4180 J/kg
Olej 2390 J/kg
Re: Oleje lisované za studena
Ale proč by mělo vadit, že je to chvíli třeba i 50 stupňů? Jednak tam žádné enzymy v podstatě nejsou, a i kdyby, tak trvá nějakou dobu, než se tou teplotou zničí a při těchto teplotách by to trvalo dost dlouho. Omega-3 se teplem neničí vůbec, je třeba tomu jen co nejrychleji odepřít vzduch kvůli oxidaci.
Re: Oleje lisované za studena
Ahoj Jindro,Jindra píše:.
ajlo ten lis se již nevyrábí, po změně výroby byl nesmírně poruchový a Korejci to ukončili
dano sepsal jsem to před rokem tady na Jardově fóru (0,2 litru z půlkila lněného semínka)
dobrá zpráva - jeden hodně šikovný pán v Praze s drobnou pomocí tohoto nešikovného Jindry pomalu dokončuje prototyp vlastního lisu na oleje. jakmile tady v ČR seženeme rentabilní výrobu šneka (nevíte někdo o firmě s dlouhotočným soustruhem?!!? nutně potřebujeme), rozjedeme konečně sériovou výrobu. lis je to vynikající s mnohaletou životností, designově se mi moc líbí, no - jsem náramně spokojený. jenže zatím nemáme výrobce na všechny komponenty, není to v této zemi sranda. reportujeme o tom v tomto vlákně
zkus pana Kalouska z Dolních jirčan: http://www.kalousek.kvalitne.cz/
Re: Oleje lisované za studena
.
moc děkuju za tip, už chlapům Kalouskovým píšu poptávku
dík!!
moc děkuju za tip, už chlapům Kalouskovým píšu poptávku
dík!!
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Oleje lisované za studena
Ravima, nemyslim si ze to niekomu vadi.ravima píše:Ale proč by mělo vadit, že je to chvíli třeba i 50 stupňů? Jednak tam žádné enzymy v podstatě nejsou, a i kdyby, tak trvá nějakou dobu, než se tou teplotou zničí a při těchto teplotách by to trvalo dost dlouho
Co sa mna tyka, oleje nekupujem vobec. Viem, ze tuky su v kazdej celej plodine, navyse so 100-ami inych latok, ktore v oleji nie su. Kokosovy olej - toto si mnohi malokedy uvedomuju. Z tohto pohladu by mi bolo asi jedno ci by som konzumoval bezny olej, alebo lisovany "za studena" pri 39 st.C alebo 60 st.C, kedze v oboch je priemerne rovnako mineralov a vitaminov ako v rafinovanom bielom cukre, teda takmer ziadne.
Re: Oleje lisované za studena
Jo, zkusenost by byla, krasne voni a ma vybornou chut, takovou bylinkovou Jestli funguje tezko rict, ale arabove a spol to tady bezne prodavaji ve svych potravinach, jako takovy vselek...
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Oleje lisované za studena
Hehe, dik za pripomenuti, zrovna se sbiram na nakupy
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: Oleje lisované za studena
Olej nepoužívám, ale pravidelně si kupuji celý černý kmín. Má velmi příjemné aroma a skvěle se hodí do těžších zimních jídel nebo je z něj skvělý čaj.
Re: Oleje lisované za studena
Čau, včera jsem byl s Honzou Štíbalem na parádním raw srazu u Karla Nesvadby a mluvili jsme o Tobě :-)smajliss píše:http://www.jajsem.com/olej-z-cerneho-km ... o-faraonu/
má někdo názor, zkušenost ?
Jestli se zúčastníš velkého (doufám, že velkého) raw srazu v Praze 8. června (info už brzo vyvěsím), tak se tam s Marií setkáš a můžeš to s ní probrat osobně, přislíbila mi účast
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Oleje lisované za studena
myslel jsem, že se nezúčastním .. ale moje domovská základna - mamka - se příští měsíc stěhuje do Prahy .. což velmi zvyšuje šanci mého pobytu v Praze a určitě přijdu, pokud se mi to nebude s ničím krýtJindra píše: Čau, včera jsem byl s Honzou Štíbalem na parádním raw srazu u Karla Nesvadby a mluvili jsme o Tobě
Jestli se zúčastníš velkého (doufám, že velkého) raw srazu v Praze 8. června (info už brzo vyvěsím), tak se tam s Marií setkáš a můžeš to s ní probrat osobně, přislíbila mi účast
- Syrovozrout
- Příspěvky: 781
- Registrován: stř črc 13, 2011 21:53
Re: Oleje lisované za studena
Okolo 30-35 % hmotnosti konopných semen tvoří jedlý olej, který obsahuje cca 80 % esenciálních mastných kyselin (EFA), např. kyseliny linolové (omega-6, 55 %), alfa-linolenové (omega-3, 22 %) gama-linolenové (omega-6, 1 - 4 %) a stearidonové (omega-3, 0 - 2 %).
Množství kyseliny linolové a alfa-linolenové v jedné polévkové lžíci (15 ml) konopného oleje denně poskytne člověku doporučenou dávku EFA. Na rozdíl od lněného oleje lze konopný olej požívat nepřetržitě, aniž by vznikl deficit nebo jiná nevyváženost EFA. Bylo to prokázáno v klinické studii, kde denní požívání lněného oleje snižovalo endogenní produkci kyseliny gama-linolenové" http://cs.wikipedia.org/wiki/Konopn%C3%BD_olej
"K čemu by jim byla znalost všech těch postupů, které by najednou nemohli využít? Co by jim chybělo?
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"
Chybělo by jim to bohatství, neboli zdroje či kapitál. Neboli uskladněné předchozí úsilí. Veškeré bohatství lze zničit, veškeré bohatství lze spotřebovat.""Nejelegantnějším způsobem krádeže je zavedení vynucených peněz (následný přístup k tiskařskému stroji-dnes elektronicky).Držitel nově vytvořených peněz budí zdání, že někdy v minulosti vykonal produktivní čin a pomocí běžných transakcí odebírá produktivním plody jejich úsilí.(Pohrůžka násilí je zde skryta v nemožnosti účastníků transakce beztrestně odmítnout „zákonné platidlo" jako protihodnotu za svůj produkt.)"