Stránka 1 z 1

ředkvičky

Napsal: čtv kvě 13, 2010 16:55
od ajla
Ředkvičky netřeba příliš představovat, je to naše oblíbená kořenová zelenina s jemně štiplavou chutí, která pochází z Blízkého Východu- i když jiné zdroje tvrdí, že má původ v Japonsku. Velkou výhodou ředkviček je, že se dají pěstovat a sklízet po celý rok.

Účinky na organismus
- hubí střevní bakterie a plísně
- podporují perilstatiku střev
- odstraňují zácpu
- chrání buňky před volnými radikály
- působí proti nadýmání
- jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
- snižují cholesterol
- uvolňují hleny při kašli
- posilují nervy

Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové a vitaminu B. Aby se chránily před škůdci, produkují hořčičné oleje, které v našem těle působí antibakteriálně a antimykoticky- ničí plísně a bakterie ve střevě, na jazyku, na sliznici a v žaludku. Je to i výborná potravina při hubnutí, protože mají velmi málo tuku a jsou nízkokalorické.

Při jarní sklizni jsou ředkvičky jednou z prvních čerstvých zelenin po dlouhém období zimy, které obohatí naše tělo o řadu cenných látek. Pojídáme je syrové.

Včera jsem je koupila v Tesku za 3,90 svazek, jsou moc dobré a tohle jsem o nich našla na netu.

Re: ředkvičky

Napsal: pát kvě 14, 2010 13:22
od Sumicka
Tohle mě motivovalo, že bych ty obchodové zkusila? No uvidíme, rozhodně jsou levné, tak si dám. :D

Re: ředkvičky

Napsal: pát kvě 14, 2010 13:30
od Samira
Ja uz som mala nase zo zahradky, poctivo polievane. Mnam!

Re: ředkvičky

Napsal: pon kvě 17, 2010 22:40
od Sumicka
Ty se náš, nám teprve lezou ze země, tak jsem je protrhala, aby byly pěkné a velké. Už se na ně těším.