Ředkvičky netřeba příliš představovat, je to naše oblíbená kořenová zelenina s jemně štiplavou chutí, která pochází z Blízkého Východu- i když jiné zdroje tvrdí, že má původ v Japonsku. Velkou výhodou ředkviček je, že se dají pěstovat a sklízet po celý rok.
Účinky na organismus
- hubí střevní bakterie a plísně
- podporují perilstatiku střev
- odstraňují zácpu
- chrání buňky před volnými radikály
- působí proti nadýmání
- jsou prevencí žlučových a ledvinových kamenů
- snižují cholesterol
- uvolňují hleny při kašli
- posilují nervy
Tato zelenina obsahuje velké množství kyseliny listové, vitaminu C a selenu. Za zmínku rozhodně stojí i obsah draslíku, vápníku, síry, karotenu, kyseliny nikotinové a vitaminu B. Aby se chránily před škůdci, produkují hořčičné oleje, které v našem těle působí antibakteriálně a antimykoticky- ničí plísně a bakterie ve střevě, na jazyku, na sliznici a v žaludku. Je to i výborná potravina při hubnutí, protože mají velmi málo tuku a jsou nízkokalorické.
Při jarní sklizni jsou ředkvičky jednou z prvních čerstvých zelenin po dlouhém období zimy, které obohatí naše tělo o řadu cenných látek. Pojídáme je syrové.
Včera jsem je koupila v Tesku za 3,90 svazek, jsou moc dobré a tohle jsem o nich našla na netu.
ředkvičky
Moderátor: hugo
Re: ředkvičky
Tohle mě motivovalo, že bych ty obchodové zkusila? No uvidíme, rozhodně jsou levné, tak si dám.
Nejhorší je srážka s blbcem, učitel to přece musí vědět!
Re: ředkvičky
Ja uz som mala nase zo zahradky, poctivo polievane. Mnam!
Re: ředkvičky
Ty se náš, nám teprve lezou ze země, tak jsem je protrhala, aby byly pěkné a velké. Už se na ně těším.
Nejhorší je srážka s blbcem, učitel to přece musí vědět!