rebarbora

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
bstrd
Příspěvky: 345
Registrován: sob srp 09, 2008 20:38
Bydliště: on the road

rebarbora

Příspěvek od bstrd »

-máte niekto skúsenosti s rebarborou v surovom stave? ja ju poznám len na koláčoch, ale napadlo ma či by ju nešlo odšťaviť...?
I gotta ruin my life on my own
mun
Příspěvky: 236
Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
Bydliště: Ústí nad Labem
Kontaktovat uživatele:

Re: rebarbora

Příspěvek od mun »

Šlo, jde dobře, ale je strašně kyselá, už nekoupím.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Yeff
Příspěvky: 266
Registrován: stř led 06, 2010 14:18

Re: rebarbora

Příspěvek od Yeff »

já jí baštím samotnou, roste nám na zahradě, chutná mi. šťavit jsem nezkoušel
Uživatelský avatar
Kometa
Příspěvky: 277
Registrován: sob dub 17, 2010 13:03
Bydliště: Praha

Re: rebarbora

Příspěvek od Kometa »

Rebarbora, ač zelená a sympatická rostinka, neni kvuli vysokému obsahu kyseliny šťavelové zrovna nejzdravější.
Uživatelský avatar
Sitar
Příspěvky: 1694
Registrován: čtv pro 14, 2006 0:43
Bydliště: Praha - Chodov

Re: rebarbora

Příspěvek od Sitar »

Listy rebarbory obsahují jedovaté látky. Otrava rebarborou je nejčastěji způsobena kyselinami nacházejícími se v listu. Je to hlavně kyselina šťavelová, korozní a nephrotoxic, která je ale hojně obsažena i v mnoha jiných rostlinách. LD50 pro čistou šťavelovou kyselimu odpovídá 375mg/kg hmotnosti těla, tudíž asi 25g pro 65kg člověka Obsah kyseliny šťavelové v listech se může měnit, ale průměrně je asi okolo 0,5%. Při této koncentraci se LD50 dávky dosáhne až asi pěti kilogramy extrémně kyselých listů. V oddenku je obsah kyseliny šťavelové mnohem nižší, obzvláště při slizni před půlí června.
Kyselina šťavelová je karboxylová (organická) kyselina. Systematický název kyseliny šťavelové je kyselina ethandiová. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve šťavelu a šťovíku. Soli kyseliny šťavelové se nazývají šťavelany nebo oxaláty. Odtud je také možno vysvětlit název intermediátu Krebsova cyklu, oxalacetátu.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Uživatelský avatar
marion.orson
Příspěvky: 49
Registrován: čtv srp 28, 2008 22:06

Re: rebarbora

Příspěvek od marion.orson »

Som totok nasla na jednej stranke:
Any way you can manipulate a branch of celery, you can manipulate rhubarb. We marinate ribbons and serve it raw; we juice it, like you would celery for a granita; we clarify the juice for a consommé.
Tak skusaj :mrgreen:
Uživatelský avatar
bstrd
Příspěvky: 345
Registrován: sob srp 09, 2008 20:38
Bydliště: on the road

Re: rebarbora

Příspěvek od bstrd »

-vyščavil som dve stonky plus jedno zelené jablko k tomu, moooc dobrá kyslá štiava, akurát doporučujem nakrájať na kocky (alebo čo to boli za tvary), pretože keď narvete do HJ celý dlhý stvol, tak sa síce vyžmýka, ale zostane omotaný okolo šneku a nechce sa pohnúď ďalej
I gotta ruin my life on my own
Odpovědět