rebarbora
Moderátor: hugo
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: rebarbora
Šlo, jde dobře, ale je strašně kyselá, už nekoupím.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: rebarbora
já jí baštím samotnou, roste nám na zahradě, chutná mi. šťavit jsem nezkoušel
Re: rebarbora
Rebarbora, ač zelená a sympatická rostinka, neni kvuli vysokému obsahu kyseliny šťavelové zrovna nejzdravější.
Re: rebarbora
Listy rebarbory obsahují jedovaté látky. Otrava rebarborou je nejčastěji způsobena kyselinami nacházejícími se v listu. Je to hlavně kyselina šťavelová, korozní a nephrotoxic, která je ale hojně obsažena i v mnoha jiných rostlinách. LD50 pro čistou šťavelovou kyselimu odpovídá 375mg/kg hmotnosti těla, tudíž asi 25g pro 65kg člověka Obsah kyseliny šťavelové v listech se může měnit, ale průměrně je asi okolo 0,5%. Při této koncentraci se LD50 dávky dosáhne až asi pěti kilogramy extrémně kyselých listů. V oddenku je obsah kyseliny šťavelové mnohem nižší, obzvláště při slizni před půlí června.
Kyselina šťavelová je karboxylová (organická) kyselina. Systematický název kyseliny šťavelové je kyselina ethandiová. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve šťavelu a šťovíku. Soli kyseliny šťavelové se nazývají šťavelany nebo oxaláty. Odtud je také možno vysvětlit název intermediátu Krebsova cyklu, oxalacetátu.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
- marion.orson
- Příspěvky: 49
- Registrován: čtv srp 28, 2008 22:06
Re: rebarbora
Som totok nasla na jednej stranke:
Any way you can manipulate a branch of celery, you can manipulate rhubarb. We marinate ribbons and serve it raw; we juice it, like you would celery for a granita; we clarify the juice for a consommé.
Tak skusaj
Any way you can manipulate a branch of celery, you can manipulate rhubarb. We marinate ribbons and serve it raw; we juice it, like you would celery for a granita; we clarify the juice for a consommé.
Tak skusaj
Re: rebarbora
-vyščavil som dve stonky plus jedno zelené jablko k tomu, moooc dobrá kyslá štiava, akurát doporučujem nakrájať na kocky (alebo čo to boli za tvary), pretože keď narvete do HJ celý dlhý stvol, tak sa síce vyžmýka, ale zostane omotaný okolo šneku a nechce sa pohnúď ďalej
I gotta ruin my life on my own