raw chlebiky
Moderátor: hugo
raw chlebiky
Ahojte vitariani, mam na vas otazocku, snad mi budete vediet poradit. Som vegetarianka a chcela by som zvysit postupne podiel surovej stravy vo svojom jedalnicku a tak ma zaujali raw chlebicky. Vsimla som si ale, ze vacsinou do nich idu pomlete lanove semienka a nasledne sa to musi susit bud na radiatore, v rure, ci v susicke. A trocha sa toho bojim, ci ten pomlety lan sa nepokazi pocas toho susenia.
Dakujem velmi pekne a prajem vela zdravicka
Dakujem velmi pekne a prajem vela zdravicka
Re: raw chlebiky
Musíš to zozetřít v co nejtenčí vrstvě, třeba na pečící papír a sušičku
na nejmenší stupeň, kolem 40 st.C a za asi 4 hodiny to je jedlé, ale
z nemletého, předem namočeného.
na nejmenší stupeň, kolem 40 st.C a za asi 4 hodiny to je jedlé, ale
z nemletého, předem namočeného.
Všeho s mírou.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: raw chlebiky
Během sušení se určitě nezkazí. Ovšem pravda jest, že placky z mletého lnu uchovávám maximálně 14 dní (málokdy mně várka vydrží déle než týden), pak už můžou žluknout.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: raw chlebiky
No zrovna ty co jsou na tý fotce tak jestli si vzpomínám tak to je lehce pomixovaný lněný semínko, rozmixovaný para ořechy, himalajská sůl, majoránka. => vznikne taková sypká směs, a pak zvlášť jsem si rozmixoval tušímže rajčata, česnek, cibuli a tuhle kašovitou směs smíchal s tou původní, přidal špenátový listy na nudličky, vzniklo takový jakoby těsto, a z toho do formičky udělal ty chlebíky... snad je to všechno.
Re: raw chlebiky
A toto papáš na miesto chleba? A ako často?
Re: raw chlebiky
Člověče toto se mi vůbec nezamlouvá. Jakmile len nameleš, oxiduje během pár desítek minut a pak teda chudáci játra. Já bych to takhle nedělal. Jak píše Míra, ne mletý, jen máčený...Hugo z Hor píše:Během sušení se určitě nezkazí. Ovšem pravda jest, že placky z mletého lnu uchovávám maximálně 14 dní (málokdy mně várka vydrží déle než týden), pak už můžou žluknout.
Re: raw chlebiky
sorry píše:A toto papáš na miesto chleba? A ako často?
teď už moc často ne, ze začátku jsem je baštil abych nějak nahradil pečivo, letos jsem je ještě nedělal, už jsem si zvykl jíst převážně jen ovoce a kvečeru salát, ze začátku jsem potřeboval něco křupavýho protože mi přišlo že jím samý vodový věci... ale časem to prostě vymizelo a placky už nerobím
Re: raw chlebiky
môj nový recept na raw chlebíky:
namočená slnečnica
namočený ľan
trochu morskej soli
koriander
sušené rajčiny
nadrobno nakrajaná cibulka
Všetko mixneme ručnýcm mixerom, dáme sušiť na papier. Ja osobne dehydrator nemám, tak suším na slniečku. Ak ich dám sušiť večer na balkon, chlebíky sú hotové na druhý den večer.
(btw, Jindra, ak pri sušení nepoužiješ kovový podklad, nezoxiduje ti to..to je moja skusenost..)
namočená slnečnica
namočený ľan
trochu morskej soli
koriander
sušené rajčiny
nadrobno nakrajaná cibulka
Všetko mixneme ručnýcm mixerom, dáme sušiť na papier. Ja osobne dehydrator nemám, tak suším na slniečku. Ak ich dám sušiť večer na balkon, chlebíky sú hotové na druhý den večer.
(btw, Jindra, ak pri sušení nepoužiješ kovový podklad, nezoxiduje ti to..to je moja skusenost..)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: raw chlebiky
všechno přeci oxiduje na vzduchu ne?
hodila jsem o tom zrovna dnes pár slov u LF stánku a je mi to "líto", ale placky z mletého lnu budu dělat nadále, protože jsou pořád raw a chutnají neodolatelně
hodila jsem o tom zrovna dnes pár slov u LF stánku a je mi to "líto", ale placky z mletého lnu budu dělat nadále, protože jsou pořád raw a chutnají neodolatelně
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: raw chlebiky
pri kovovom podklade sa mi na plackach z mleteho lanu urobila "škvrnitá mapa" a chuť bola taká kovová / medzi plackami a plechom bol papier/ ale ked som to dala na keramicky tanier, škvrny ani pachuť sa neobjavili..podla všetkeho, vy mate na mysli niečo iné
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: raw chlebiky
Ahoj, recept vypadá moc dobře, ale opravdu nedoporučuju mlet lněné semínko a dávat to sušit, dochází velmi rychle k oxidaci (během čtvrt hodiny), protože lněný olej má jednoduchou vazbu...ale já dělám to, že lněné semínko namočím na noc a ono do ráno půstí šlem, který potom placku krásně drží..zrovna tak ostatní semínka...je o tom, abychom si na na druhou stranu neubližovali ...
Re: raw chlebiky
No jo, ale když ty placky z drtě až mouky chutnají o 100% lépe než ty z celého semene
Že bych se stala frutariánkou a měla po problémech? Na to asi nemám, ne hned.
Že bych se stala frutariánkou a měla po problémech? Na to asi nemám, ne hned.
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: raw chlebiky
Ahojte všetci....mám otázku. Niektorí tu píšete, že sušíte na slniečku....keď sa na ten chlebík poriadne slniečko oprie, nepresiahne teplota aj 50°C ? Nemám sušičku a hľadám alternatívu "napiecť" chlebík a keďže sa už u nás doma nekúri, tak na slnku by to bolo fajn a zadarmo Mohli by ste mi prosím poradiť? Ďakujem
Umění medicíny spočívá v obveselování pacienta, zatímco příroda léčí chorobu.
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Re: raw chlebiky
domnívám se, že nepřesáhne a daný chlebíkový materiál, se již znehodnotí jen sušením, nikoliv teplotoukulfina píše:Ahojte všetci....mám otázku. Niektorí tu píšete, že sušíte na slniečku....keď sa na ten chlebík poriadne slniečko oprie, nepresiahne teplota aj 50°C ? Nemám sušičku a hľadám alternatívu "napiecť" chlebík a keďže sa už u nás doma nekúri, tak na slnku by to bolo fajn a zadarmo Mohli by ste mi prosím poradiť? Ďakujem
Re: raw chlebiky
Ahoj buc, ... čo by si mi odporučil Ty namiesto klasického chleba. Teraz som robila 2x raw chlieb z 8hodín namocenych lanovych semiacok, slnecnicovych semiacok, olivového oleja, byliniek a stipku soli, nič som nemixovala len zmiešala a na tenko rozlozila na papier.... dala vysusit na slniecku na 36hodín, resp. kým nevyschol úplne. S priateľom sme ešte stále závisláci na chlebe ako na niecom, na co mozes dat kopec zeleninky trochu masielka a zbastit to. Je ešte nejaká varianta ako náhrada chleba, ktorú by si mi poradil? Ďakujembuc11 píše:domnívám se, že nepřesáhne a daný chlebíkový materiál, se již znehodnotí jen sušením, nikoliv teplotou
Umění medicíny spočívá v obveselování pacienta, zatímco příroda léčí chorobu.
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Voltaire
Můj vkus je velmi prostý. Spokojím se vždycky s tím nejlepším.
Oscar Wilde
Na světě nejtěžší věc k pochopení je daň z příjmu.
Albert Einstein
Re: raw chlebiky
Ahojte, mam niekolko problemov so susenymi lanovymi plackami.
Na plechu sa pri prirodzenym susenim pri bytovej teplote prilepia na papier, a je to nejedle..tak som si kupila susicku potravin, no na tych sitach to pretekaaa cize je to na nic.. som nestastnaaa...((((
Poradite? Dakujem.
Na plechu sa pri prirodzenym susenim pri bytovej teplote prilepia na papier, a je to nejedle..tak som si kupila susicku potravin, no na tych sitach to pretekaaa cize je to na nic.. som nestastnaaa...((((
Poradite? Dakujem.
Re: raw chlebiky
.
Devana, děláme lněnky už dlouho, naše zkušenosti Ti pomohou:
- pečicí papír neber bílý (lepí se), používej ten hnědý, on nelepí,
- směs dělej mnohem hustší, neboj se, drží pak tvar a je usušená výrazně rychleji. Je jasné, že teď máš směs zbytečně řídkou. Dej vody jen minimum, aby se to tak tak slepilo, stačí to.
Ať se daří
Devana, děláme lněnky už dlouho, naše zkušenosti Ti pomohou:
- pečicí papír neber bílý (lepí se), používej ten hnědý, on nelepí,
- směs dělej mnohem hustší, neboj se, drží pak tvar a je usušená výrazně rychleji. Je jasné, že teď máš směs zbytečně řídkou. Dej vody jen minimum, aby se to tak tak slepilo, stačí to.
Ať se daří
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: raw chlebiky
Jaký smysl má dělat placky z nepomletého lněného semínka které projde zažívacím ústrojím bez užitku nestrávené.
Re: raw chlebiky
U bezzubyho zadnej , zubatej pomele zubama, jednoduchy jak facka:).
Re: raw chlebiky
Ziadne semena nieje dobre pomliet ani mixovat a nasledne susit. Kazde semeno oxiduje podla zlozitosti vazby a ked sa susi v susicke, niekolko nasobne sa zavzdusnuje + teplota.
Vazbu zmesi pomaha drzat ako tu uz pisali lanove a chia. Osobne pred susenim pridam chia, pockam 10 min a ked je zmes riedka znovu pridam chia.
Zmes si robim jednoducho z odpadu co odstavim, mrkva, cvikla, uhorky, zihlava-pokriva a ine bylinky, cibula, cesnak, chili kto ma rad pikantne, a mnoho dalsich, vsetko rozne kombinujem, odpad dam do vaukovej nadoby na pumpicku, cize odkladam a do 2 dni vyberiem z chladnicky, ak mam malo zmesi tak si odstavim mrkvu, mixnem vo Vitamixe s troskou vody, pomozem aj pridavnou tyckou-pechovadlom, nasledne okorenim kde cim, je to super lebo zmes znesie dost korenia, byliniek co mam nasusene, chlebik ma potom intenzivnesiu chut, pridam black salt (ciernu himalajsku sol ta je 1 v soli) a sup ho do susicky. K salatom je to pecka, keby som dal tolko korenia (korenie nema len chutovy efekt ale aj liecivy a mnoho zlozkovy pre organizmus) do salatu co je v chlebiku, asi by som nedal ten salat s tolkym korenim a tolko druhmi, salat uz nesolim. Niekto tu pisal ze nepokusu sa lanove semienka, je to omyl, skuste si zobrat susto chlebika pozut do doby pred prehltnutim a uvidite pri vypluvnuti ze je to naozaj na kasu. Na cesty si zbalim nejaku zeleninku a pochrumem spolu aj z chlebikmi, telo si vypyta dohydratovanie ak potrebuje.
Vazbu zmesi pomaha drzat ako tu uz pisali lanove a chia. Osobne pred susenim pridam chia, pockam 10 min a ked je zmes riedka znovu pridam chia.
Zmes si robim jednoducho z odpadu co odstavim, mrkva, cvikla, uhorky, zihlava-pokriva a ine bylinky, cibula, cesnak, chili kto ma rad pikantne, a mnoho dalsich, vsetko rozne kombinujem, odpad dam do vaukovej nadoby na pumpicku, cize odkladam a do 2 dni vyberiem z chladnicky, ak mam malo zmesi tak si odstavim mrkvu, mixnem vo Vitamixe s troskou vody, pomozem aj pridavnou tyckou-pechovadlom, nasledne okorenim kde cim, je to super lebo zmes znesie dost korenia, byliniek co mam nasusene, chlebik ma potom intenzivnesiu chut, pridam black salt (ciernu himalajsku sol ta je 1 v soli) a sup ho do susicky. K salatom je to pecka, keby som dal tolko korenia (korenie nema len chutovy efekt ale aj liecivy a mnoho zlozkovy pre organizmus) do salatu co je v chlebiku, asi by som nedal ten salat s tolkym korenim a tolko druhmi, salat uz nesolim. Niekto tu pisal ze nepokusu sa lanove semienka, je to omyl, skuste si zobrat susto chlebika pozut do doby pred prehltnutim a uvidite pri vypluvnuti ze je to naozaj na kasu. Na cesty si zbalim nejaku zeleninku a pochrumem spolu aj z chlebikmi, telo si vypyta dohydratovanie ak potrebuje.
,,Kedykolvek sa ocitnete na strane vetsiny, je na case sa zastavit a premyšlat. Mark Twain
Raw bakers: raw chlebiky
Uz jste ochutnali tyhle raw - chlebiky?
RAW CHLÉB OD RAW BAKERS
https://www.startovac.cz/projekty/rawbakers/
Jedny z nejuspesnejsich projektu na startovaci, zajimave... (ve srovnani s tim, kdy si jisty zakladatel jisteho vitarian cz webiku pujcil 11 melounu - (na co vlastne?) - a skoncil v ... bankrotu...
Edit: nejak se to ale zdrzelo:
https://www.startovac.cz/projekty/rawbakers/novinky/
RAW CHLÉB OD RAW BAKERS
https://www.startovac.cz/projekty/rawbakers/
Jedny z nejuspesnejsich projektu na startovaci, zajimave... (ve srovnani s tim, kdy si jisty zakladatel jisteho vitarian cz webiku pujcil 11 melounu - (na co vlastne?) - a skoncil v ... bankrotu...
Edit: nejak se to ale zdrzelo:
https://www.startovac.cz/projekty/rawbakers/novinky/