Sýr co nezabije?
Moderátor: hugo
Sýr co nezabije?
Zdravím,
zajímalo by mě jestli existuje sýr, který není vyloženě "zabiják" a kyselina? Našel jsem spoustu zmínek o cottage, chambertu aj. ale vyzněly dost nejednoznačně jestli/jak moc organismus zakyselí...
zajímalo by mě jestli existuje sýr, který není vyloženě "zabiják" a kyselina? Našel jsem spoustu zmínek o cottage, chambertu aj. ale vyzněly dost nejednoznačně jestli/jak moc organismus zakyselí...
Re: Sýr co nezabije?
takovy,ktery si das jednou za rok a 5 dkg.
Re: Sýr co nezabije?
pokial sa pýtaš z vitarianskeho hladiska, syry prešli tepelnou upravou, takže sú pre telo odpadom..o iných syroch neviem
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: Sýr co nezabije?
Ovčí nepasterovaný nesolený. To je asi nejmenší zlo z živočišné říše. Jinak se dělají náhražky z rostlinných produktů, ale moc o tom nevím, ani jsem to nechutnal. Filip z Ráje chutí se o něčem zmiňoval a na zahraničních webech je toho celkem dost, ale je to dost náročný na výrobu. Nevím, jestli to stojí za to.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Sýr co nezabije?
Listy vyrabi doma z orechu, ale ted si nejsem jista, jestli to psala i sem nebo jenom na jinem foru.
Kdo stojí mezi člověkem a Bohem? Kuchařka
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
“Nejsme šťastní, protože se nám daří, ale daří se nám, protože jsme šťastní.”
Re: Sýr co nezabije?
Potvrdzujem ovci nepasterizovany nesoleny syr. Ochutnal som to, a zaroven najlepsi syr aky som jedol. Avsak, v zdravotnom ucinku aj chuti ho predci bryndza, takze ja osobne som ho kupil iba raz na ochutnanie. Totiz, vacsinou plati, ze tam kde zozenies tento syr, zozenies aj bryndzu.
Re: Sýr co nezabije?
Chutí možná, protože je vždy solená, ne? Ze zdravotního hlediska si to ale nemyslím, protože je zbavená syrovátky a vůbec, je složitější na výrobu, takže je vzdálenější od původního přírodního, byť živočišného, produktu.Xion píše:Potvrdzujem ovci nepasterizovany nesoleny syr. Ochutnal som to, a zaroven najlepsi syr aky som jedol. Avsak, v zdravotnom ucinku aj chuti ho predci bryndza, takze ja osobne som ho kupil iba raz na ochutnanie. Totiz, vacsinou plati, ze tam kde zozenies tento syr, zozenies aj bryndzu.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Sýr co nezabije?
Když dostanu chuť na mléčné výrobky,
představím si, že se jdu napít ze struku,
což je ve své podstatě stejné
a je po chuti.
představím si, že se jdu napít ze struku,
což je ve své podstatě stejné
a je po chuti.
Všeho s mírou.
Re: Sýr co nezabije?
A co vajíčko?mira píše:Když dostanu chuť na mléčné výrobky,
představím si, že se jdu napít ze struku,
což je ve své podstatě stejné
a je po chuti.
Re: Sýr co nezabije?
Věř, nebo ne, ale na vejce si
ani nepomyslím. Nikdy mne moc
nelákaly.
Ale dost mi voní smrádek rybí.
V případě nouze, třeba na pustém
ostrově, bych si asi něco oploutveného
dopřál, ale být stromy obtěžkány,
neobtěžoval bych se tím.
Kokosák by byl lepší.
Crusoe.
ani nepomyslím. Nikdy mne moc
nelákaly.
Ale dost mi voní smrádek rybí.
V případě nouze, třeba na pustém
ostrově, bych si asi něco oploutveného
dopřál, ale být stromy obtěžkány,
neobtěžoval bych se tím.
Kokosák by byl lepší.
Crusoe.
Všeho s mírou.
Re: Sýr co nezabije?
Ryby mi občas taky voněj. Ale kromě japonských sushi nevím jak je jíst syrové.
Re: Sýr co nezabije?
asi jsem uchyl, ale chutnali mi lososy syrovy, cerstvy filetky.ale museli byt z pultu.
Re: Sýr co nezabije?
To nejsi uchyl. To by totiž pak dávalo smysl proč nám ryby voněj.
Ale nezkoušel jsem ještě. Asi zkusím kousek někde koupit.
Ale nezkoušel jsem ještě. Asi zkusím kousek někde koupit.
Re: Sýr co nezabije?
V tomto neviem nejak velmi oponovat, pretoze nemam dost technickych znalosti vyroby tychto dvoch veci, ale intuicia mi hovori, ze i zo zdravotneho hladiska je bryndza lepsia (a to nie o trochu ale o poriadny kus). V kazdom pripade, ak chces zistit ako to je, mozem sa na to opytat niekoho kompetentneho.Sitar píše:Chutí možná, protože je vždy solená, ne? Ze zdravotního hlediska si to ale nemyslím, protože je zbavená syrovátky a vůbec, je složitější na výrobu, takže je vzdálenější od původního přírodního, byť živočišného, produktu.Xion píše:Potvrdzujem ovci nepasterizovany nesoleny syr. Ochutnal som to, a zaroven najlepsi syr aky som jedol. Avsak, v zdravotnom ucinku aj chuti ho predci bryndza, takze ja osobne som ho kupil iba raz na ochutnanie. Totiz, vacsinou plati, ze tam kde zozenies tento syr, zozenies aj bryndzu.
Re: Sýr co nezabije?
Proč ne? Pro zajímavost.Xion píše:V tomto neviem nejak velmi oponovat, pretoze nemam dost technickych znalosti vyroby tychto dvoch veci, ale intuicia mi hovori, ze i zo zdravotneho hladiska je bryndza lepsia (a to nie o trochu ale o poriadny kus). V kazdom pripade, ak chces zistit ako to je, mozem sa na to opytat niekoho kompetentneho.Sitar píše:Chutí možná, protože je vždy solená, ne? Ze zdravotního hlediska si to ale nemyslím, protože je zbavená syrovátky a vůbec, je složitější na výrobu, takže je vzdálenější od původního přírodního, byť živočišného, produktu.Xion píše:Potvrdzujem ovci nepasterizovany nesoleny syr. Ochutnal som to, a zaroven najlepsi syr aky som jedol. Avsak, v zdravotnom ucinku aj chuti ho predci bryndza, takze ja osobne som ho kupil iba raz na ochutnanie. Totiz, vacsinou plati, ze tam kde zozenies tento syr, zozenies aj bryndzu.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Sýr co nezabije?
Narazila jsem na parmezan vyrobeny z nepasterizovaneho mleka. nevim teda jak se presne parmezan vyrabi, myslite ze pri vyrobe prochazi vysokou teplotou? nechci ho teda jist nejak moc casto, ale obcas pro obzvlastneni stravy
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýr co nezabije?
Já miluju parmezán (Parmigiano-Reggiano), např. ten od Galbani je z nepaster. mléka. Úplně raw není (podle Wikipedie 55° C), ale měl by být víceméně čistý (sůl, syřidlo, mléko), krávy žerou trávu.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: Sýr co nezabije?
jj to je presne on;-) a obzvlaste s rajcatky a troskou olivoveho oleje mi moc chutna...
tak snad me to po delsi dobe na vitastrave chutnat prestane at nemam vycitky kdyz si ho dam
tak snad me to po delsi dobe na vitastrave chutnat prestane at nemam vycitky kdyz si ho dam
- Xeelee
- Příspěvky: 47
- Registrován: sob zář 01, 2012 12:35
- Bydliště: Praha 12 – Kamýk
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sýr co nezabije?
Sýr? Z kefíru. Nejlépe z jinýho než kravskýho mlíka. Stačí ho nechat dost dlouho odstát třeba v sítku, aby se z něj dostala syrovátka. Když se nepromíchá, tak spousta syrovátky rovnou proteče. Pak vyberu kefírová zrna a je to. Až budu mít lněnej olej, tak si z něj budu dělat sirnou patlanici á la Budwig. Teď si sháním kefírky kvůli syrovátce, kterou v návratovce po půstu a pak už napořád nahradím sůl v pickles. A prej ještě lepší je pickles kvašený přímo tibetskou houbou. Taky chci zkusit kefírovou syrovátkou kvasit ořechy a semínka. Vypadá to lákavě.
Jinak se z kefíru dělá tvaroh tak, že se zahřeje na 30 nebo já nevím kolik stupňů a míchá se dokud se neoddělí syrovátka a tvaroh se nesrazí. Výsledek je mnohem tvrdší.
Jinak se z kefíru dělá tvaroh tak, že se zahřeje na 30 nebo já nevím kolik stupňů a míchá se dokud se neoddělí syrovátka a tvaroh se nesrazí. Výsledek je mnohem tvrdší.
Re: Sýr co nezabije?
Jednou jsem vyrobila "sýr" z makadamových oříšků. Z kešu by to šlo samo taky. Nechala jsem je dvě hoďky máčet, aby změkly, pak jsem je rozmixovala na krém, přidala jsem do toho živé laktobacily, zamíchala (nekovovou a nedřevěnou věcí - v mém případě lakovanou čínskou hůlkou) a nakydala to na plátýnko v nekovovým sítku ve větším hrnku nebo misce, vymodelovala hroudu (trošku na to přitlačte, ať se to zformuje), utáhla jsem to, zatížila kameny a nechala fermentovat při pokojové teplotě. Pak už jen záleží, jak výrazný ten sýr chcete mít. Zralejší nebo míň. Jde to samozřejmě i přisladit, přisolit, přikořenit, obalit v bylinkách apod. Já dělala s matcha čajem.
Pokud chcete mít sýr s kůrkou, dejte sýr do sušičky a průběžně ochutnávejte.
Do měkkého (nesušeného) čerstvého sýra lze samozřejmě nasypat třeba pažitku, rajčátko..., nebo podle fantazie a namazat na nějaký zeleninový nebo pohankový chlebík nebo přímo na plátky syrové zeleniny.
Vlastně se s ním dá udělat prakticky cokoli včetně nakládání do nějakého olejo-octového láku s kořením jako hermelín... Nebo při sušení kůrku potírat alkoholem, jako se to dělá s jedním druhem francouzského sýra... Nebo před sušením obalit v dřevěném popelu...
Pokud chcete mít sýr s kůrkou, dejte sýr do sušičky a průběžně ochutnávejte.
Do měkkého (nesušeného) čerstvého sýra lze samozřejmě nasypat třeba pažitku, rajčátko..., nebo podle fantazie a namazat na nějaký zeleninový nebo pohankový chlebík nebo přímo na plátky syrové zeleniny.
Vlastně se s ním dá udělat prakticky cokoli včetně nakládání do nějakého olejo-octového láku s kořením jako hermelín... Nebo při sušení kůrku potírat alkoholem, jako se to dělá s jedním druhem francouzského sýra... Nebo před sušením obalit v dřevěném popelu...