Celkom som sa zasmial nad mnoho prispevkami. Uz ani neviem ci zareagujem na vsetky. Osobne mam vcely, vcelaril moj pradedo, dedo, otec. Niesom znaly v odbornej terminologii a presnych studii okolo vciel, tak mozno ma niekto neskor opravi.
- Davaju do medu cukor,,: do medu sa komercne-aj nie pridava fruktoza aby bol lacnejsi, aby med nekrystalizoval. Aby nekrystalizoval poniektori ho daju do mikrovlnky a uz nikdy neskrystalizuje.
- med obsahuje cukor,,: med obsahuje fruktozu, glukozu, maltozu, galaktozu, sacharozu a ine sacharidy. Cim neskor med skrystalizuje od vytocenia tym ma vyssi podiel fruktozy. Agatovy med ma najvyssi podiel fruktozy. Repkovy med ma najvyssi podiel glukozy, tento med je najviac uznavany v Nemecku. Krystalizaciu ovplivnuje aj teplota uskladnenia. Inac fruktoza koncentrovana bez kompletnych enzymov a odselektovana (napr. oproti ovociu ktore nema cistu fruktozu) je po sacharoze asi najtazsie stravitelna, niektore studie pisu ze je tazssie stravitena nez sacharoza.
- Med je živočišná potravina a osobně si myslím, že cukrem nepřikrmované včelstvo v oblasti, která by vyhovovala předpisům na bio certifikát, snad ani neexistuje. Nepřikrmovaným včelám prostě medu moc nezbyde,,: bez prikrmovania vciel vcely donesu tolko kolko je v prirode na danom mieste nektaru, co kedy meduje. Neprekrucujme fakty o zivote vciel. To ze niektori vcelari prikrmuju-podnecuju medzi znaskami je len fakt, ze udrzuju(vytvaraju dojem znasky) matku pri maximalnom plodovani a zabespecia silnejsie vcelstvo, ano moze sa stat ze takto podnecovane krmivo sa dostane do nasledneho medu, poniektori podnecuju aj medom.
- BIO neBIO,,: zaujimave, ze konzumujeme aj potraviny neBIO a to nam nevadi, ale med ofrfleme. Aj BIO prostredie nieje BIO, ved nam tu vetry pod stratosferou priveju tisice km rozne splodiny aj z najviac znecistenej CINY.
- Med je tvořen v žaludku včel tím, že zkombinují pyl s několika kyselinami a poté ho vysuší. Je to způsob prezervace, aby med vydržel a nezkazil se. Neobsahuje žádné minerály ani vitamíny, protože je včely nepotřebují,,: Spracovanie nektáru na med začína rozkladom cukrov na jednomolekulové, ľahšie metabolizované cukry glukózu a fruktózu. Pomocou enzýmu glukózo-6-oxidázy sa časť glukózy mení na kyselinu glukónovú, ktorá vytvára kyslé prostredie v mede (pH 3,5 – 3,8) a peroxid vodíka, ktorý pôsobí dezinfekčne. Tento enzým účinkuje aj v mede. A co vlastne obsahuje med?:
http://www.medas.sk/o-mede/#ad-image-6
- Ahoj, chtela jsem se zeptat jestli je mozne nejak zfalsovat krystalizaci medu, ja totiz kupuju z normalniho obchodu a ten je zkrystalizovany kompletne (znacka Medokomerc),,: aj krystalizacia sa da sfalsovat. Najlepsie je kupit druh medu ktory krystalizuje napr. repkovy, cerstvo vytoceny a mal by do 2-3 tyzdnov skrystalizovat, niekedy aj do 3 dni.
Divim sa obyvatelom, ze si nenajdu v mieste bydliska vcelara. Je mnoho vcelarov, viac v CZ menej na SR. Staci sa popytat v nejakej obci pri velkomeste. Alebo si to vygooglit.