Stránka 1 z 3

Avokádo

Napsal: sob lis 22, 2008 16:43
od Rose
Ačkoliv se na fóru o avokádu hojně diskutuje, koukám, že v potravinách dosud není.

Avokádo je také jedním z mála plodů, které obsahuje organické tuky. Kromě kyseliny olejové obsahuje avokádo draslík, foláty, luteiny a beta-sitosterol. Dále zde najdeme celou řadu vitamínů. Nejvyšší zastoupení má vitamín E a C.

Vzhledem k folátům, které avokádo obsahuje, jej lékaři doporučují těhotným ženám. Na laboratorních potkanech bylo zjištěno, že konzumace avokáda má blahodárný vliv na regeneraci jater poškozených hepatitidou. Tyto účinky zatím nejsou prokázány u lidí.

Dále avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Obsahuje 70% vody a 20% organického tuku. Kromě již zmíněných vitamínu E a C obsahuje avokádo také vitamín B1, který přeměňuje uhlohydráty na glukózu a ta zásobuje mozek a celý nervový systém. Kromě toho se dužnina z avokáda uplatňuje v kosmetice jako pleťová maska.

Koupili jste v obchodě avokádo tuhé jako kámen, tj. nezralé?
Pomoc je snadná: Vezměte papírový sáček a na několika místech ho propíchejte. Do sáčku vložte tuhé avokádo/avokáda a přidejte jablko. Sáček uzavřete a nechte dva až tři dny při pokojové teplotě.

Asi se vám také stalo, že původně zelené avokádo začalo černat. Pokud má na sobě tmavé fleky, používáte ho ještě ? Vykrajujete tmavá místa nebo takové avokádo už nepoužíváte ?

Re: Avokádo

Napsal: sob lis 22, 2008 18:29
od Michal S.
Avokádo sice moc nepoužívám, ale když se na něm ty fleky začnou dělat, je většinou už zralé nebo přezrálé. Pokud fleky nezasahují do dužniny není PMN problém. Jinak asi vykrojit. :)

Re: Avokádo

Napsal: ned lis 23, 2008 0:25
od RadkaS
Rose píše: Asi se vám také stalo, že původně zelené avokádo začalo černat. Pokud má na sobě tmavé fleky, používáte ho ještě ? Vykrajujete tmavá místa nebo takové avokádo už nepoužíváte ?
To se stava u premrzlych avokad. Nezraje, nezraje a pak zcerna. To je avokado dost k nicemu. No a pak se muze stat, ze avokado zraje normalne, ale treba je otlacene a ty mista mohou zcernat.
Pokud je avokado vporadku, tak postupne mekne a necerna. Ale jinak casem vypozorujes, ze je zcernani a zcernani. Pokud jsou to jen ta otlacena mista, opravdu staci vykrojit, nekdy cerna a je zkazene, ale to je poznat na chuti. Takove radeji vyhodit.

Pokud jsou v obchode tvrda avokada, snaz se najit takova, kde citis, ze se ti alespon minimalne promackne prst. Alespon naznak, to je voditko, ze avokado neni premrzle. Pokud jsou vsechny tvrde na kamen a neumis to poznat, radeji si kup jen jedno, dve. Protoze u tak tvrdych avokad hrozi, ze jsou premrzla a pak jsou to vyhozene penize. Chce to cvik, casem budes vedet od pohledu, ktera maji jakou chut a i ta premrzlost se da jakz takz poznat.

Re: Avokádo

Napsal: ned lis 23, 2008 12:07
od kybl
pises ze avokado je jeden z mala plodu, ktery obsahuje org. tuky... no nevim o plodu kterej by je neobsahoval!

Re: Avokádo

Napsal: ned lis 23, 2008 13:50
od Sweetie
RadkaS píše:
To se stava u premrzlych avokad. Nezraje, nezraje a pak zcerna. To je avokado dost k nicemu. No a pak se muze stat, ze avokado zraje normalne, ale treba je otlacene a ty mista mohou zcernat.
Pokud je avokado vporadku, tak postupne mekne a necerna. Ale jinak casem vypozorujes, ze je zcernani a zcernani. Pokud jsou to jen ta otlacena mista, opravdu staci vykrojit, nekdy cerna a je zkazene, ale to je poznat na chuti. Takove radeji vyhodit.

Pokud jsou v obchode tvrda avokada, snaz se najit takova, kde citis, ze se ti alespon minimalne promackne prst. Alespon naznak, to je voditko, ze avokado neni premrzle. Pokud jsou vsechny tvrde na kamen a neumis to poznat, radeji si kup jen jedno, dve. Protoze u tak tvrdych avokad hrozi, ze jsou premrzla a pak jsou to vyhozene penize. Chce to cvik, casem budes vedet od pohledu, ktera maji jakou chut a i ta premrzlost se da jakz takz poznat.
velmi uzitecne radko, nevedela jsem doted, co se s temi avokady stalo a ona byla premrzla! ted jen osvedceny zdroj, ne z trhu. dik :)

Re: Avokádo

Napsal: ned lis 23, 2008 13:52
od Sweetie
kybl píše:pises ze avokado je jeden z mala plodu, ktery obsahuje org. tuky... no nevim o plodu kterej by je neobsahoval!
presne

Re: Avokádo

Napsal: ned lis 23, 2008 13:55
od Rose
kybl píše:pises ze avokado je jeden z mala plodu, ktery obsahuje org. tuky... no nevim o plodu kterej by je neobsahoval!
no dobře, když si budeme hrát se slovíčky... ale je rozdíl mezi obsahem tuku 23 % nebo 0,2 - 0,3 % u jiných druhů ovoce nebo zeleniny. Pokud budu hledat plody právě kvůli obsahu tuku, nebudu se cpát kily rajčat nebo jablek, ale dám si radši jedno avokádo.

Re: Avokádo

Napsal: ned lis 23, 2008 19:55
od awa
Taky se mi nedávno stalo, že jsem si v Olympii v Plzni koupila žaludové avo. No, letělo do koše, bylo nepoužitelné.
Mám avokáda ráda, jím je samotné tak 1-2 za týden a je mi po jejich konzumaci dobře.
Mám-li si vybrat, jestli si dám semínka nebo ořechy anebo avokádo, tak vítěz je rozhodně avokádo, je v něm přirozeně i voda a nikdy mi po něm nebolel břuch jako sem tam po ořechách...Úplně bez tuků být nehodlám, už tak je jim málo...

Re: Avokádo

Napsal: pon lis 24, 2008 0:36
od epony
avocado mam rada aj ja. samotne, nasladko s medom, jablkami, kokosom ale aj pastu s cibulkou a cesnakom. :wink:

Re: Avokádo

Napsal: pon lis 24, 2008 18:31
od RadkaS
Sweetie píše:
RadkaS píše:
To se stava u premrzlych avokad. Nezraje, nezraje a pak zcerna. To je avokado dost k nicemu. No a pak se muze stat, ze avokado zraje normalne, ale treba je otlacene a ty mista mohou zcernat.
Pokud je avokado vporadku, tak postupne mekne a necerna. Ale jinak casem vypozorujes, ze je zcernani a zcernani. Pokud jsou to jen ta otlacena mista, opravdu staci vykrojit, nekdy cerna a je zkazene, ale to je poznat na chuti. Takove radeji vyhodit.

Pokud jsou v obchode tvrda avokada, snaz se najit takova, kde citis, ze se ti alespon minimalne promackne prst. Alespon naznak, to je voditko, ze avokado neni premrzle. Pokud jsou vsechny tvrde na kamen a neumis to poznat, radeji si kup jen jedno, dve. Protoze u tak tvrdych avokad hrozi, ze jsou premrzla a pak jsou to vyhozene penize. Chce to cvik, casem budes vedet od pohledu, ktera maji jakou chut a i ta premrzlost se da jakz takz poznat.
velmi uzitecne radko, nevedela jsem doted, co se s temi avokady stalo a ona byla premrzla! ted jen osvedceny zdroj, ne z trhu. dik :)
Neni zac m:-)

Re: Avokádo

Napsal: čtv lis 27, 2008 23:27
od Hugo z Hor
Avokádo mě vůbec nechutí, bylo asi tříměsíční období, kdy jsem ho jedl, ale upustil jsem od něho a asi rok ho už nejím.

Re: Avokádo

Napsal: ned led 11, 2009 17:55
od veri
V Tescu mají na avokáda slevu - ks za 12,90, platí do 13.ledna, jsou dobré.

(slevnili i pár dalších věcí jako mango (9,90/ks) a řapíkatý celer (16,50) :)

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 13:22
od Jindra
Rose píše:Koupili jste v obchodě avokádo tuhé jako kámen, tj. nezralé?
Pomoc je snadná: Vezměte papírový sáček a na několika místech ho propíchejte. Do sáčku vložte tuhé avokádo/avokáda a přidejte jablko. Sáček uzavřete a nechte dva až tři dny při pokojové teplotě.
Rada jak na zavolanou! Rose děkuji! Včera jsem takový kámen ze zvědavosti koupil a teď hledám, jak jej nechat dojít, tak tady jsem našel. Bezva. No, podle ostatních příspěvků v této sekci příště volím raději ty měkčí kusy.

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 13:38
od veri
ale bacha na rozdíl nezralé/přemrzlé, přemrzlé ti nedozraje :)

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 13:42
od Jindra
Fíííha. Takže za dva tři dny se uvidí... se pozná, co prodává Albert :)

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 13:48
od Panda
Když jsem nedávno zkusil koupit avokádo (poprvé v životě), tak se mi zdálo úplně nejedlé - měl jsem pocit jako bych jedl samý tuk a chuť žádná. Je to jenom nezvyk nebo bylo nějaké špatné?

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 15:59
od Sweetie
avokado obsahuje 20 % tuku. ale nezkazeny zraly avokado je zlutoucky a chutna jako maslosmetana dohromady. rozplyva se na jazyku, proste slast.
koupe avokada je sazka do loterie. uz ho moc nekupuju, protoze to neni plnohodnotna potravina, moc tuku najednou oproti jinym hodnotam, ale po zkusenostech kupuju jedine bio.

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 16:07
od dvdmchl
Úplně loterie to není. Nesmí mít na sobě žádné černé skvrnky a na pomačkání musí pod slupkou povolit ale ne se rozpliznout. Ale už taky moc nekupuju.

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 16:28
od RadkaS
Panda píše:Když jsem nedávno zkusil koupit avokádo (poprvé v životě), tak se mi zdálo úplně nejedlé - měl jsem pocit jako bych jedl samý tuk a chuť žádná. Je to jenom nezvyk nebo bylo nějaké špatné?

Pro zacatecnika je tezke poznat dobre avokado. Znam to, moje prvni taky letelo do kose. Je vice druhu avokada... nektere je na chut takove vodove nic moc, jine uz ma lepsi konzistenci a nejvic mi asi chutna takove jakoby vajickove. Ma proste trosku takovou chut.
Takze obecne pravidlo je, ze nejlepsi je kupovat avokado, ktere je na omak mekci. A to tak, ze kdyz do nej jemne vtisknes prst, tak ta struktura avokada se tomu podda a jemne se promackne. To je avokado, ktere je pripraveno ke konzumaci. Pokud koupis avokado tvrde jako kamen, musis ho doma nechat v pokojove teplote a pokud neni premrzle, tak dojde do stavu, ktery popisuju zhora. Pokud nedojde a zacne cernat, je premrzle a s tim uz nic neudelas... to je na vyhozeni.

Ale jak rikam, druhu avokada je vic, v cechach vyber bohuzel moc neni. Chce to zkouset, nektere jsou opravdu moc dobroucke, ja avokado hodne vyuzivam do zalivky do salatu, kdyz ho rozhnacas vidlickou, pridas sul, vodu,jablecny ocet, kopr (dej vsechno, nebo vyber, co uznas za vhodne), vlijes na salat, zamichas a je to. Pokud mas moznost odstavnit rajce a mrkev, tak do toho lze misto vody pridat tyto stavy, to je taky dobrutka.

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 16:36
od k.winky
Já mám nejraději takové to co tvarem nejvíc připomíná hrušku, matné a hrubé ... Kupuji už jedině v globusu, sice za 24,90, ale kvalitou se to nadá porovnávat třeba s těmi za 14,90 (nebo i levnější) co mají v Kauflandu, Lidlu a podobně ... V Hypernově, Albertu a Intersparu, jsou taky většinou dobrá ... Ale ta z Globusu jsou veliká, vevnitř krásně žlutá a máslíčková, s tou typickou jemnou chutí ... Už taky poznám jaké je dobré ... Nejhorší jsou ta malá lesklá, aspoň tedy pro mě, přijdou mi vodová s divnou, někdy i nahořklou chutí... Ale život bez avokáda si už nedokážu představit :) Teda mám teď zrovna období, kdy mi jedou ... dipy, zálivky, jen tak nakrájet do salátu, na krémovou polívčičku (ty teď ale nějak žaludek nebere) a čoko krém... Mňam !

Re: Avokádo

Napsal: úte úno 17, 2009 23:10
od epony
k.winky píše: Ale ta z Globusu jsou veliká, vevnitř krásně žlutá a máslíčková, s tou typickou jemnou chutí ... Už taky poznám jaké je dobré ... Nejhorší jsou ta malá lesklá, aspoň tedy pro mě, přijdou mi vodová s divnou, někdy i nahořklou chutí... Ale život bez avokáda si už nedokážu představit :) Teda mám teď zrovna období, kdy mi jedou ... dipy, zálivky, jen tak nakrájet do salátu, na krémovou polívčičku (ty teď ale nějak žaludek nebere) a čoko krém... Mňam !
toto keby čítal nejaký všežravec tak nepochopí.. (:-)

Re: Avokádo

Napsal: pát úno 20, 2009 12:55
od Jindra
Rose píše:Koupili jste v obchodě avokádo tuhé jako kámen, tj. nezralé?
Pomoc je snadná: Vezměte papírový sáček a na několika místech ho propíchejte. Do sáčku vložte tuhé avokádo/avokáda a přidejte jablko. Sáček uzavřete a nechte dva až tři dny při pokojové teplotě.
Právě jsem tento test úspěšně ukočil. Děkuji za tuto radu, avokádo po třídenním výše uvedeném dozrávání změklo a chutná skvěle. Ještě jsem nejedl avokádo bez jediného hnědého flíčku - teď takové mám, juj.

Re: Avokádo

Napsal: sob úno 21, 2009 0:24
od Hugo z Hor
Já měl dnes po dlouhé době avokádo, jelikož došla slunečnice, tak jsem si připravil dulseovou "avokáděnku" (:-)
Celkově byla lehčí, chuťově na stejné úrovni (použil jsem méně cibule a žádnou vodu, mírně více citronové šťávy a rozšoproval). Asi budu do jídelníčku zařazovat častěji místo sluněnek.

Re: Avokádo

Napsal: sob úno 21, 2009 1:05
od Fiona
Miluju jak avokado tak morske rasy, ale mam pocit ze dohromady to nepatri. Blit se da i z mene odvaznych kombinaci.

Re: Avokádo

Napsal: sob úno 21, 2009 1:11
od Pavluška
avokádo s dulse jsem jídávala občas také. :)

Re: Avokádo

Napsal: sob úno 21, 2009 11:20
od Katarína
Fiona píše:Blit se da i z mene odvaznych kombinaci.
:lol:

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 01, 2009 14:59
od Jindra
Buc má dneska v deníčku zapsáno:
buc11 píše:nakoupil sem 30 avošů po 6,9 už nevím kde, ale předtím nějaký v Makru za 11,9
Takže mne napadlo, když u nás kupuju avokádo za 35 :? že bych si do Brna na větší nákup zajel (jistě ne jen pro avokáda). S tím ale samozřejmě souvisí problém skladovatelnosti, tudíž bych rád poptal: když při nákupu vyberu ty trochu tužší kousky (aby nebyly vyloženě zralé), jakpak dlouho se dá avokádo v chládku skladovat? A stačí sklep (cca 10 °C) nebo lépe lednička (4 °C)? Dík předem.

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 01, 2009 16:33
od k.winky
Jindra píše:Buc má dneska v deníčku zapsáno:
buc11 píše:nakoupil sem 30 avošů po 6,9 už nevím kde, ale předtím nějaký v Makru za 11,9
Takže mne napadlo, když u nás kupuju avokádo za 35 :? že bych si do Brna na větší nákup zajel (jistě ne jen pro avokáda). S tím ale samozřejmě souvisí problém skladovatelnosti, tudíž bych rád poptal: když při nákupu vyberu ty trochu tužší kousky (aby nebyly vyloženě zralé), jakpak dlouho se dá avokádo v chládku skladovat? A stačí sklep (cca 10 °C) nebo lépe lednička (4 °C)? Dík předem.
Nemám sice zkušenosti, protože avokádo kupuju vždy jen měkké krémové a do druhého dne sním ... Když jsem kupovala tvrdá, nikdy i když změkla nebyla tak dobrá ... Ale myslím, že nízká teplota je bude znehodnocovat ... Ale nejsem si tím jistá, ať raději poradí zkušenější...

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 01, 2009 18:40
od tristazmista
avo vydrzi hodne dlouho, v lednicce klidne mesic. Ja to skladuju pri pok teplote a ty tvrdy zacnou meknout az tak po tydnu..

Re: Avokádo

Napsal: sob dub 04, 2009 18:28
od veri
ale ovoce, ať už nezralé nebo zralé, by se mělo vystavovat co nejmenším teplotním šokům, ne?

Re: Avokádo

Napsal: pon dub 06, 2009 9:04
od epony
kupila som pred par dnami do dlhšom čase, zvonka trošku čierne flaky a ked som o par dní rozrezala- voilá- vnutri sa na mna usmievala plesen :roll: Takže nabuduce sa nedam ukecat 50% zlavou..

Re: Avokádo

Napsal: pon dub 13, 2009 0:18
od veri
Nějak jsem to nezkoumala a tak až dneska jsem zjistila, že avokádo pochází ze stromu, který se jmenuje "Hruškovec přelahodný" :lol: Dost mě to rozesmálo, holt ten, kdo ho pojmenovával, věděl, co je lahodné :lol: :lol:

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 1:24
od epony
veri píše:Nějak jsem to nezkoumala a tak až dneska jsem zjistila, že avokádo pochází ze stromu, který se jmenuje "Hruškovec přelahodný" :lol: Dost mě to rozesmálo, holt ten, kdo ho pojmenovával, věděl, co je lahodné :lol: :lol:
:mrgreen: :mrgreen:

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 7:43
od buc11
no za 6,9 to jsou jen bargajni, ne konstanní stavy a většinou sou to ty menší hlaďáky a vod špičky začnou plísnit, takže orgie avo-kvašák-rajče-česnek mix jest každodenním činěním

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 9:26
od epony
tá kombinácia avokáda, kvašaku, rajčín a cesnaku znie zaujímavo. :)

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 9:29
od Sitar
Kvasak je prosim co?

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 9:44
od epony
kvasená uhorka. 8)

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 10:13
od Sitar
Hmm, tak to pak opravdu zni zajimave.

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 10:14
od dvdmchl
No teda, kvašenou okurku jsem snad ještě nejedl.

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 11:00
od epony
ono to je nakladana uhorka, ale neprešla varom, je zavarana na studeno a potom prirodzene kvasi. je to yum yum :wink:

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 11:49
od buc11
epony píše:ono to je nakladana uhorka, ale neprešla varom, je zavarana na studeno a potom prirodzene kvasi. je to yum yum :wink:
tak nějak, někdy tam bývaj trochu brzdy jako apricotocet apod, mám různé variantnosti
teď mám naloženou pomletou řepu s pomletou cibulí a samozřejmě i zelí

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 13:38
od Panda
epony píše:ono to je nakladana uhorka, ale neprešla varom, je zavarana na studeno a potom prirodzene kvasi. je to yum yum :wink:
Táta nechával kvasit kvašáky v 5-litrových lahvích na studni na sluníčku. Tuším že je (syrové okurky) snad jen zalil vodou a přidal kopr a cibuli.

Re: Avokádo

Napsal: stř dub 15, 2009 16:02
od k.winky
Měla jsem je jednou od známých, ale to už je hodně let :-) Tenkrát jsem se po nich mohla utlouct :-)

Re: Avokádo

Napsal: ned kvě 31, 2009 14:39
od epony
Dnes som mala v avokade puknutý vyklíčený orech s korienkami :D :D hned som ho zasadila! :D

Re: Avokádo

Napsal: pon čer 01, 2009 9:04
od Oli
epony píše:Dnes som mala v avokade puknutý vyklíčený orech s korienkami :D :D hned som ho zasadila! :D
Také už mi jedno hajá v květníčku se zeminou, ale jsou to loudové a jde jim všechno polaloučku. Chce to čas a trpělivost. :)

Re: Avokádo

Napsal: pon čer 01, 2009 10:46
od Panda
Konečně už přicházím avokádu také na chuť - předešlé pokusy byly asi s málo uzrálým. Koupil jsem si dnes v Tescu (za 12,90, správně měkké), že vyzkouším podle doporučení zeleninový salát s avokádem - malinko jsem ho ochutnal ... no a holt budu muset zas salát bez avokáda. :D

Re: Avokádo

Napsal: pon čer 01, 2009 11:24
od Oli
Také mi zachutnalo a chtěla bych vyzkoušet nějakou pomazánku, třeba s česnekem a majoránkou...
Za tímto účelem jsem si koupila před pár dny avokádo v Makru a radovala se jak pěkně měkne. Když jsem jej po pár dnech rozpůlila, bylo hnědé a pecka byla plesnivá. Smůla. :( Snad příště!

Re: Avokádo

Napsal: stř čer 03, 2009 9:26
od k.winky
Úžasná velikánská a měkká avokáda mají teď v Albertu a Hypernově, je to jedna radost za 21,90 kupuju je každý den :-) Buď jako čokoládový pudink s ovocem, nebo jako pomazánku se sojovkou, česnekem, rajčátky a feferovnou, někdy ještě bylinky, třeb kopr, to všechno rozmixuju a mám úžasnou omáčku na papriku, ledový salát nebo rajčátka, trochu mi to připomíná svíčkovou :lol: A nebo ho jen rozpůlím a jím lžičkou jen tak a nebo s medem, je to moje nová závislost ... A minulý týden jsem z něj udělala jednomu vitariánkovi oslavencovy výborný dort jahodovo-čokoládový :-)

Re: Avokádo

Napsal: pát čer 05, 2009 12:03
od Oli
Šikulka !!!
Budu v sobotu v Plzni, tak snad se někam dostanu a nakoupím zase slušné zásoby. Na to avokádo si budu muset dát opravdu pozor, můžeš mi poradit jaké vybíráš ? Čeho se mám vyvarovat ?

Re: Avokádo

Napsal: pon čer 08, 2009 12:45
od Oli
k.winky píše:Úžasná velikánská a měkká avokáda mají teď v Albertu a Hypernově, je to jedna radost za 21,90 kupuju je každý den :-) Buď jako čokoládový pudink s ovocem, nebo jako pomazánku se sojovkou, česnekem, rajčátky a feferovnou, někdy ještě bylinky, třeb kopr, to všechno rozmixuju a mám úžasnou omáčku na papriku, ledový salát nebo rajčátka, trochu mi to připomíná svíčkovou :lol: A nebo ho jen rozpůlím a jím lžičkou jen tak a nebo s medem, je to moje nová závislost ... A minulý týden jsem z něj udělala jednomu vitariánkovi oslavencovy výborný dort jahodovo-čokoládový :-)
Vyzkoušela jsem avokádo s medem, to prostě nemělo chybu!!! Děkuji za typ.