olivy
Moderátor: hugo
olivy
Mám doma olivy z livefoodu, ze začátku mi chutnali, když jsem si je třeba na jemno nasekala do salátu, ale poslední dobou už moc nechutnají ... Jsou na mě moc slané ... Olivy jsem vždycky milovala a jedla je i jen tak samotné, ale právě ty pasterované Včera v drogerii DM jsem objevila olivy zelené i černé bio, od značky Alnatura a ty jsou jen naložené v nálevu ... Chtěla bych je zkusit,ale nevím, jestli jsou raw...
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: olivy
podle mě raw nebudou, už proto, že tam určitě bude rafinovaná sůl roll: a pasterované budou asi takyk.winky píše:Mám doma olivy z livefoodu, ze začátku mi chutnali, když jsem si je třeba na jemno nasekala do salátu, ale poslední dobou už moc nechutnají ... Jsou na mě moc slané ... Olivy jsem vždycky milovala a jedla je i jen tak samotné, ale právě ty pasterované Včera v drogerii DM jsem objevila olivy zelené i černé bio, od značky Alnatura a ty jsou jen naložené v nálevu ... Chtěla bych je zkusit,ale nevím, jestli jsou raw...
lišit se od těch normálně kupovaných nebudou, jen tím, že jsou bio, ale jen můj názor
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: olivy
joo, je to úplně přesně tak..
v nálevu jsou vždycky pasterované...
jediné další které jsou nepasterované, kromě těch sušených, jsou ty plovoucí v oleji (třeba krétské nebo tak), a to ještě ne vždycky, takové ty kvalitnější, dražší... ale to je zase tuna oleje, a olej nebrat..
jenže sul taky nebrat a bohužel ty naše sou fakt slaný moc (sice mořřská nerafinovaná, ale pořád sůl)... pořád se mi ještě po 2 letech nepodařilo donutit josého z peru, aby to bylo slaný mín...zároven kdyby to nebylo vubec, chutnalo by to malokomu
sou FAKT hořký...
v nálevu jsou vždycky pasterované...
jediné další které jsou nepasterované, kromě těch sušených, jsou ty plovoucí v oleji (třeba krétské nebo tak), a to ještě ne vždycky, takové ty kvalitnější, dražší... ale to je zase tuna oleje, a olej nebrat..
jenže sul taky nebrat a bohužel ty naše sou fakt slaný moc (sice mořřská nerafinovaná, ale pořád sůl)... pořád se mi ještě po 2 letech nepodařilo donutit josého z peru, aby to bylo slaný mín...zároven kdyby to nebylo vubec, chutnalo by to malokomu
sou FAKT hořký...
Re: olivy
Musíš použít ženské zbraně.Tereza píše:... pořád se mi ještě po 2 letech nepodařilo donutit josého z peru, aby to bylo slaný mín...
Takový to: "Ó José, ty jsi tak šikovný, že určitě zvládneš dát tam té soli míň."
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Re: olivy
Zbrane radsej nie, po nich zostava vela nestastia v podobe stratenych zivotov, radsej by som poslal Josemu fotku zenskeho lytka s tym, ze ked bude menej solit, tak sa mu posle ina chutnejsia cast zenskeho tela, napriklad kolienko, mozno to zaberieAdvid píše:Tereza píše:...Musíš použít ženské zbraně.
Re: olivy
VeGaN_BA píše:Zbrane radsej nie, po nich zostava vela nestastia v podobe stratenych zivotov, radsej by som poslal Josemu fotku zenskeho lytka s tym, ze ked bude menej solit, tak sa mu posle ina chutnejsia cast zenskeho tela, napriklad kolienko, mozno to zaberieAdvid píše:Tereza píše:...Musíš použít ženské zbraně.
Re: olivy
Drahý José,
dlho som zbierala odvahu, ti napísať tieto slová, ale už to viacej v sebe neudržím. Od našého posledného stretnutia vo mne horí malý plamienok vrúcneho citu. Avšak nie som schopná ho rozvinúť v plnej sile, pretože veľké množstvo soli na olivách tlmí jeho plamienok. Prosím nenechaj ho zamrieť pod škrupinov soľných kryštáľov a začni jej tam dávať menej.
Z vďakou Tvoja T
dlho som zbierala odvahu, ti napísať tieto slová, ale už to viacej v sebe neudržím. Od našého posledného stretnutia vo mne horí malý plamienok vrúcneho citu. Avšak nie som schopná ho rozvinúť v plnej sile, pretože veľké množstvo soli na olivách tlmí jeho plamienok. Prosím nenechaj ho zamrieť pod škrupinov soľných kryštáľov a začni jej tam dávať menej.
Z vďakou Tvoja T
Re: olivy
super...
eště najít někde dona quijota aby mi to přeložil do španělštiny
jakože běžnou komunikaci ještě jakžtakž zvládám, ale na takovouhle romanci už si netroufam
eště najít někde dona quijota aby mi to přeložil do španělštiny
jakože běžnou komunikaci ještě jakžtakž zvládám, ale na takovouhle romanci už si netroufam
Re: olivy
Querido José,
días ha que estaba recogiendo valor de escribirte estas palabras, pero no puedo más mantenerlo dentro de mí. Desde que nos encontramos por la última vez hay una llamita de sentimiento verdadero que está ardiendo en mí. Sin embargo no soy capaz de dejar arder las llamas de lleno porqué la montanada de sal en las aceitunas apaga su lumbre. Te ruego, no dejalo morir bajo una cáscara de cristales salinos y empieza a meter menos sal en las aceitunas.
Con gratitud, tu T
___
Spanel by to nejspis rek trosku jinak, ale srozumitelne to je, pripadna vloudivsi se chybicka by mela pouze vyzdvihnout tvuj sarm At zijou olivy!
días ha que estaba recogiendo valor de escribirte estas palabras, pero no puedo más mantenerlo dentro de mí. Desde que nos encontramos por la última vez hay una llamita de sentimiento verdadero que está ardiendo en mí. Sin embargo no soy capaz de dejar arder las llamas de lleno porqué la montanada de sal en las aceitunas apaga su lumbre. Te ruego, no dejalo morir bajo una cáscara de cristales salinos y empieza a meter menos sal en las aceitunas.
Con gratitud, tu T
___
Spanel by to nejspis rek trosku jinak, ale srozumitelne to je, pripadna vloudivsi se chybicka by mela pouze vyzdvihnout tvuj sarm At zijou olivy!
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: olivy
a to jako ty, sama?Fiona píše:Querido José,
días ha que estaba recogiendo valor de escribirte estas palabras, pero no puedo más mantenerlo dentro de mí. Desde que nos encontramos por la última vez hay una llamita de sentimiento verdadero que está ardiendo en mí. Sin embargo no soy capaz de dejar arder las llamas de lleno porqué la montanada de sal en las aceitunas apaga su lumbre. Te ruego, no dejalo morir bajo una cáscara de cristales salinos y empieza a meter menos sal en las aceitunas.
Con gratitud, tu T
___
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: olivy
Už? >:-)800914 píše:olivy mam momentalne susene raw z peru, chcem dat polku nasiaknut do roztoku himalaj soli, a druhu experimentalne do vody s medom.napisem ako to dopadlo s tou variantou nasladko.
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: olivy
Fio je náš vitariansky 10+ jazykový génius.Sweetie píše:a to jako ty, sama?Fiona píše:Querido José,
días ha que estaba recogiendo valor de escribirte estas palabras, pero no puedo más mantenerlo dentro de mí. Desde que nos encontramos por la última vez hay una llamita de sentimiento verdadero que está ardiendo en mí. Sin embargo no soy capaz de dejar arder las llamas de lleno porqué la montanada de sal en las aceitunas apaga su lumbre. Te ruego, no dejalo morir bajo una cáscara de cristales salinos y empieza a meter menos sal en las aceitunas.
Con gratitud, tu T
___
Re: olivy
este ne,Hugo z Hor píše:Už? >:-)800914 píše:olivy mam momentalne susene raw z peru, chcem dat polku nasiaknut do roztoku himalaj soli, a druhu experimentalne do vody s medom.napisem ako to dopadlo s tou variantou nasladko.
este baba v komine.
mal som prace nad hlavu,
zanedbal som potravu.
zdravim ostravu.
a jihlavu.
v sobotu,
nemam robotu.
zreferujem,
ktoru prichut preferujem.
Re: olivy
Jé to jsem rád, že je tu vlákno k olivám. Nečetli jste někdo v souvislosti s kombinacemi jídel, s čím by se eventuálně olivy "neměly rády"? Například když mne chytne chuť na oříšky a pak hned na olivy... nebo tuhle jsem měl chuť na rajčata s olivama, což se pak v žaludku určitě "nepopere", doufám.
Zkrátka, je něco, s čím by se olivy fakt neměly míchat? Dík!
P.S.: Mluvím tu o raw slaných olivách od Terky (mimochodem mám spotřebu cca 80 g na den, moc mi chutnaj).
Zkrátka, je něco, s čím by se olivy fakt neměly míchat? Dík!
P.S.: Mluvím tu o raw slaných olivách od Terky (mimochodem mám spotřebu cca 80 g na den, moc mi chutnaj).
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: olivy
jediny dobro co s nima muzes udelat, je vypustit je. jen skodi. driv je lidi pouzivali k lisovani uzitkovyho oleje do svitilen, srot davali skotu. jen nouze (ceho?)je naucila je taky pojidat. a to nemluvim o skodlivosti ty soli. to je teprv jed.
olivy obsahujou mnoho koncentrovanyho tuku, tak asi ne s ovocem, dalsim tukem (orisky, semena,avokado), skrobnatou zeleninou..
olivy obsahujou mnoho koncentrovanyho tuku, tak asi ne s ovocem, dalsim tukem (orisky, semena,avokado), skrobnatou zeleninou..
Re: olivy
Jé je. Prvně Ti poděkuji za názor (Xionovi též) a pak přidám názor svůj: to abych vás teď, holky, Sweetie a Terku pozval někam "na kafe" popovídat si, jak to tedy je. Která máte pravdu? Já doufal, že olivama zase dělám něco pro svý zdraví a když jsou tak dobré... sůl tam je mořská nerafinovaná... Sweetie, prosím Tě, co říkáš na to, co o olivách soudí Lifefood:Sweetie píše:jediny dobro co s nima muzes udelat, je vypustit je. jen skodi
http://www.lifefood.eu/strava/susene-olivy-bio.html
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: olivy
Tak, jestli do toho muzu vstoupit, myslim si, ze Sweetie ma rozhodne pravdu a je super, ze je ochotna to tu dokolecka opakovat, je to asi treba >:-) . Jindro, ja mela to stesti, ze v Americe v jednom italskem obchode prodavali cerstve (opakuji -CERSTVE NATRHANE ZE STROMU, nikoliv v marinade), uplne, uplne cerstve a syrove, tak jako prodavaji treba jablka. Tenkrat jsem neodolala, vzala jednu tu olivu a kousla jsem do ni. Vlastne jsem ani poradne do toho titerneho plodiku nekousla, jen jsem se dostala pod povrch slupicky.... Jindro! Bylo to hořký jako blazen!!! Nikdy, nikdy, jsem nic vic hořkého neochutnala! Nedalo se to nechat na jazyku, natoz polknout. Ten zazitek byl tak silnej, ze na to do konce zivota nezapomenu. A je mi jasny, ze takhle hořky plod bych si v prirode nikdy nedala. Nikdy, nikdy, nikdy. Moje zkusenost je v prirode takova, ze plody, ktere jsou v prirode na kerich hořke, nejim, protoze jsou jedovate. A ze jsem jeste nikdy nic tak hořkyho v prirode neochutnala!Jindra píše:Jé je. Prvně Ti poděkuji za názor (Xionovi též) a pak přidám názor svůj: to abych vás teď, holky, Sweetie a Terku pozval někam "na kafe" popovídat si, jak to tedy je. Která máte pravdu? Já doufal, že olivama zase dělám něco pro svý zdraví a když jsou tak dobré... sůl tam je mořská nerafinovaná... Sweetie, prosím Tě, co říkáš na to, co o olivách soudí Lifefood:Sweetie píše:jediny dobro co s nima muzes udelat, je vypustit je. jen skodi
http://www.lifefood.eu/strava/susene-olivy-bio.html
Jinak pripoustim, olivy mi taky chutnaji, i kdyz se snazim je vice nekonzumovat, kazdopadne je fajn, vedet pravdu a pak se na zaklade sve svobodne vule rozhodnout . Olivovy olej bych do sebe uz taky nelila. Nastesti mi to telo mi to dava nekompromisne pocitit, tudiz mam o starost mene, nemusim se na to nikoho ptat, protoze me telo mi vzdycky radilo nejlip .
Re: olivy
sakra
kupuju si bioolivac a spotrebuju ho celkem dost
pritom mi az tak nechutna ale leta ziju v tom ze je dost zdravy
davam si ho do vsech zelsalatu takze denne
verim ze jindra odhali jak je to doopravdy
samotne olivy me bez vina nelakaji
vino ted nepiju
ani nevim proc
narozdil od dlivace mi chutna dost
kupuju si bioolivac a spotrebuju ho celkem dost
pritom mi az tak nechutna ale leta ziju v tom ze je dost zdravy
davam si ho do vsech zelsalatu takze denne
verim ze jindra odhali jak je to doopravdy
samotne olivy me bez vina nelakaji
vino ted nepiju
ani nevim proc
narozdil od dlivace mi chutna dost
Re: olivy
Jasně že můžeš vstoupit. Jsi vítána!RadkaS píše:Tak, jestli do toho muzu vstoupit, myslim si, ze Sweetie ma rozhodne pravdu a je super, ze je ochotna to tu dokolecka opakovat, je to asi treba. Jindro, ja mela to stesti, ze v Americe v jednom italskem obchode prodavali cerstve ... vzala jednu tu olivu a kousla jsem do ni ... Bylo to hořký jako blazen!!!
Zajímavé... četl jsem už, že natural olivy jsou šíleně hořké, ale dosud neměl možnost takové ochutnat. Takže jsem rád, že píšeš (a jsem rád, že Sweetie tuto diskusi vyvolala). Hmmm, zajímavé. No rozhodně souhlasím s tím, že jsou-li tak hořké, asi by je člověk přirozeně nejedl...
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: olivy
Já olivy rád, tedy ty černé slané od Terez, ale moc jim nedám. Nedávno jsem koupil kilové balení, kvůli nějakému krému a počítám, že je tu budu mít hodně dlouho, protože si na ně vzpomenu jenom občas a vždy si jich dám s Davidem jen pár.
Co se týče olejů, tak ty střídám, slunečnicový, sezamový, řepkový a olivový.
Co se týče olejů, tak ty střídám, slunečnicový, sezamový, řepkový a olivový.
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: olivy
No ono u mne asi zase půjde jen o nějaké "přechodné" období, odhaduju. Když zhodnotím ten "skororok", co přecházím na vita, měl jsem období, kdy jsem jedl kvanta strouhaného kokosu. Dneska už celkem málo. Jiným obdobím byly LF datle, hodně jsem s nimi sladil nebo jedl jen tak. Dneska už celkem málo. Měl jsem období, kdy jsem měl velkou spotřebu sezamového semínka a tahini z něj; už to taky přešlo. Teď se nemůžu nabažit těchhle oliv od Terez a odhaduju, že "ono to zase přejde", nevím. Momentálně sním kilo oliv nejdéle do dvou týdnů - a to se brzdím. Z nedávné LF objednávky 6 kg mi dnes zbývá polovina. No, jsem zvědav na tu avizovanou neslanou variantu; když se namíchá s těmito (hodně) slanými, mohlo by to být chuťově akorát.Sitar píše:Já olivy rád, tedy ty černé slané od Terez, ale moc jim nedám. Nedávno jsem koupil kilové balení, kvůli nějakému krému a počítám, že je tu budu mít hodně dlouho, protože si na ně vzpomenu jenom občas
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: olivy
tak radka to krasne doladila, k tomu neni co pridat.
olivy syrove jsou nepozivatiny, a zpracovane, to uz preci neni zivy. zpracovany tzn pro telo toxin, kysely. jiny chemicky slozeni. to do vitarianstvi nepatri.
olivy syrove jsou nepozivatiny, a zpracovane, to uz preci neni zivy. zpracovany tzn pro telo toxin, kysely. jiny chemicky slozeni. to do vitarianstvi nepatri.
- lakyluk
- Příspěvky: 114
- Registrován: čtv kvě 29, 2008 9:37
- Bydliště: Praha, Dubravica (Banska Bystrica)
- Kontaktovat uživatele:
Re: olivy
Zelené olivy nie sú zrelé preto majú trpkú chuť... V lete som bol v Chorvátsku kde boli na stromoch olivy zelené ale aj čierne už dozreté tak som koštoval tie čierne majú takú neutrálnu chuť ako kupované bez soli. Tá chuť je približne taká ako ten olej ale nie tak výrazná.
Re: olivy
Tak to teda nevim, ja chutnala tmave olivy, nikoliv zelene. To je zajimave, ze ti chutnaly neutralne, ty, co jsem chutnala ja, byly maximalne hořke a trpke. A to tak moc, ze se to nedalo vydrzet. To, ze zelene olivy jsou nezrale vim, zajimave je, ze i zelene nezrale olivy se prezentuji jako zdravi prospesne... . Ale bez ohledu na toto vim, jak se citim po olivach a jak bez oliv. Pokud mas "ciste" telo, nejde si nevsimnout rozdilu, jasne, ze pokud nekdo vali i jina nee zrovna koser jidla, tak tyhle jemne nuance neni schopen vysledovat. A to, ze jsou defakto vsechny olivy nalozeny v soli, to uz snad no comment... . To stejne se da vysledovat i o olivovem oleji. Neni to nic telu prospesneho, ale je fakt, ze mi to trvalo hodne dlouho, nez jsem to diky reakcim tela objevila a vysledovala. Taky jsem ho do sebe driv ladovala ve velkym.lakyluk píše:Zelené olivy nie sú zrelé preto majú trpkú chuť... V lete som bol v Chorvátsku kde boli na stromoch olivy zelené ale aj čierne už dozreté tak som koštoval tie čierne majú takú neutrálnu chuť ako kupované bez soli. Tá chuť je približne taká ako ten olej ale nie tak výrazná.
Samozrejme, ze je na kazdem, co bude a nebude jist, tohle pisu jen jako svou zkusenost, jinak neni nad to, kdyz si kazdy udela zkusenost svou
Re: olivy
A jak jsem zjistil, ta vlastní zkušenost je fakt nevyhnutelná. Nikdy žádný předpis nefunguje na každého stejně, každý člověk si musí vždy najít svou správnou cestičku. Ale to už psal dávno Pavel o půstech, divil jsem se proč nechce dávat žádné předpisy k půstům ale už mu více rozumím.RadkaS píše:...Samozrejme, ze je na kazdem, co bude a nebude jist, tohle pisu jen jako svou zkusenost, jinak neni nad to, kdyz si kazdy udela zkusenost svou
Re: olivy
dost by me zajimalo jak je to s tim olivacem
za ta leta plna chlastu a drog mam telo tak zhuntovany ze jemne nuance zatim nevnimam
zelsalaty bez ol.oleje, jabl. nebo ume octu si nedokazu predstavit
ani jsem k tomu nesmeroval
ziju v tom ze je to relativne raw
za ta leta plna chlastu a drog mam telo tak zhuntovany ze jemne nuance zatim nevnimam
zelsalaty bez ol.oleje, jabl. nebo ume octu si nedokazu predstavit
ani jsem k tomu nesmeroval
ziju v tom ze je to relativne raw
Re: olivy
Ja osobne si myslim, ze olivy maju liecive ucinky z tej perspektivy, ze su mensie zlo, nez bezne spalene nekvalitne tuky, a teda telu odlahcia. Pre telo, ktore bojuje na nekvalitnych tukoch podobne, ako topiaci sa na hladine, moze prechod na olivy posobit liecivo. Ale pochybujem, ze by mali nejaky liecivy ucinok na precistene telo, ktore funguje z ovocia a prace cakier. Ja osobne si ich dam, preto ze mi chutia, ale nie za ucelom ozdravovania sa.
Radka, inak je mozne, ze mohli byt pokazene, alebo nekvalitne, alebo nieco im proste bolo, chcelo by to viac pokusov... keby som prvy krat jedol jablko, tiez by som ho nezavrhol len preto, ze som si ho kupil z TESCA. Teda, tymto ti urcite nedoporucujem jest olivy, len hovorim, ze nemusia chutit az tak zle v cerstvom stave.
Radka, inak je mozne, ze mohli byt pokazene, alebo nekvalitne, alebo nieco im proste bolo, chcelo by to viac pokusov... keby som prvy krat jedol jablko, tiez by som ho nezavrhol len preto, ze som si ho kupil z TESCA. Teda, tymto ti urcite nedoporucujem jest olivy, len hovorim, ze nemusia chutit az tak zle v cerstvom stave.
Re: olivy
No, me je celkem jedno, kdo cemu veri, me prisly ty olivy v poradku. Byly cerstve, vysypane, lakaly k ochutnani. Ver, ze by si v USA, ve specializovanem obchode pro Italy v italsky ctvrti nedovolili prodavat vadne cerstve olivy! Vazne si myslis, ze kdyby byly tak jedle, ze by je takovym zdlouhavym zpusobem (jednou jsem si to nechala v obchode od jedne italky vysvetlit, jak je nakladaji do soli a marinaduji, bohuzel uz si to nepamatuju, jen vim, ze to bylo hodne zdlouhave prave kvuli hořkosti a trpkosti oliv, jak sama poznamenala) upravovaly?? Pochybuju. Delaji s nimi velke kejkle, nez se stanou pozivatelnymi.Xion píše: Radka, inak je mozne, ze mohli byt pokazene, alebo nekvalitne, alebo nieco im proste bolo, chcelo by to viac pokusov... keby som prvy krat jedol jablko, tiez by som ho nezavrhol len preto, ze som si ho kupil z TESCA. Teda, tymto ti urcite nedoporucujem jest olivy, len hovorim, ze nemusia chutit az tak zle v cerstvom stave.
Re: olivy
.. no ja tedy nevim.. ja jim tytok http://www.detoxyourworld.com/cgi-bin/s ... 3aF19#aF19
sou teda horky, ale to bude asik to co mi na nich chutna.. zadne kejkle s nema asi nedelaj aby byly pozivatelny.. sou velmi chutny i tak ze sacku i po namoceni do vody..
sou teda horky, ale to bude asik to co mi na nich chutna.. zadne kejkle s nema asi nedelaj aby byly pozivatelny.. sou velmi chutny i tak ze sacku i po namoceni do vody..
Re: olivy
Kejkle s nima prave delali predtim, nez je dali do sacku >:-)smaldas píše:.. no ja tedy nevim.. ja jim tytok http://www.detoxyourworld.com/cgi-bin/s ... 3aF19#aF19
sou teda horky, ale to bude asik to co mi na nich chutna.. zadne kejkle s nema asi nedelaj aby byly pozivatelny.. sou velmi chutny i tak ze sacku i po namoceni do vody..
Re: olivy
Ano, v knizke Sokujici pravda o jidle som cital, co s nimi robia, je to tam dost podrobne vysvetlene S tymi zelenymi robia ovela nechutnejsie veci, s tymi ciernymi o nieco menej. Ale co sa tyka chuti, tak mne chutia, teda take marinovane, tie cerstve som este nechutnal, ale ked budem mat moznost, ochutnam, nech si spravim nazor. No, ale uz si na nich nepochutnavam prilis casto, dam si ich prilezitostne, ked uz jem nejake tuky, snazim sa aby mali omega-3, cize vacsinou lanove alebo konopne semienka.RadkaS píše: No, me je celkem jedno, kdo cemu veri, me prisly ty olivy v poradku. Byly cerstve, vysypane, lakaly k ochutnani. Ver, ze by si v USA, ve specializovanem obchode pro Italy v italsky ctvrti nedovolili prodavat vadne cerstve olivy! Vazne si myslis, ze kdyby byly tak jedle, ze by je takovym zdlouhavym zpusobem (jednou jsem si to nechala v obchode od jedne italky vysvetlit, jak je nakladaji do soli a marinaduji, bohuzel uz si to nepamatuju, jen vim, ze to bylo hodne zdlouhave prave kvuli hořkosti a trpkosti oliv, jak sama poznamenala) upravovaly?? Pochybuju. Delaji s nimi velke kejkle, nez se stanou pozivatelnymi.
Re: olivy
To jsou zajímavé informace, ale přece se říká, že olivy jsou maso vegetariánů.
Nemám s tím osobně problém, dobře naložené mi chutnají, ale moc s nima necpu. Žít v Itálii, asi bych plakal - těch druhů a chutí.
Nemám s tím osobně problém, dobře naložené mi chutnají, ale moc s nima necpu. Žít v Itálii, asi bych plakal - těch druhů a chutí.
Jediné informace, které nám škodí, jsou ty, co nemáme.
Re: olivy
Čím déle na vita jsem, tím méně si dovolím jakoukoli radikalizaci. To jestli jsou olivy jedlé, to si musí každý rozhodnout v souladu se svým tělem. Nakládané, ani ty od Terky mě nelákají, ale ty přímo ze stromu mi chutnají. Sním taková množství (tak tři-čtyři olivy najednou), že považuju za nesmysl se zaobírat nějakou teorií tuků a spol. od kohokoliv. Důležitá je reakce mého těla. Pravda, vzhledem k tomu, že v Čechách to neroste, tak to mám jako sváteční pochutinu, ale pokud cestuju na jih, tak zobu ze stromu, když jdu okolo. Život je o radosti, poznávání...díky olivám vím kolik typů hořkostí a trpkosti může být, takové nuance!
Pro mě je rozhodně poživatelnější pár čerstvých oliv než list kapusty...takže si to přeberte. Asi bych měla zmínit, že moji předkové žijí v Čechách teprve 100 let a předtím to byla jižní Evropa a Blízký východ...
To jestli je pro někoho něco vhodné, o tom nerozhoduje jen naše utkvělá představa, ale i mnohé jiné faktory...Nedívejme se na věci jen z jednoho úhlu.
Pro mě je rozhodně poživatelnější pár čerstvých oliv než list kapusty...takže si to přeberte. Asi bych měla zmínit, že moji předkové žijí v Čechách teprve 100 let a předtím to byla jižní Evropa a Blízký východ...
To jestli je pro někoho něco vhodné, o tom nerozhoduje jen naše utkvělá představa, ale i mnohé jiné faktory...Nedívejme se na věci jen z jednoho úhlu.
Re: olivy
Tak uz jsem je taky ochutnala primo ze stromu
Nebyly tak chutne jako ze sklenice, ale vylozene hnusne taky ne. A to jsem si dala praci ochutnat ruzne druhy. Od mrnavych polosuchych az po mlecne tucne. Ta horka chut mi prisla takova "leciva".
Nebyly tak chutne jako ze sklenice, ale vylozene hnusne taky ne. A to jsem si dala praci ochutnat ruzne druhy. Od mrnavych polosuchych az po mlecne tucne. Ta horka chut mi prisla takova "leciva".
Vyhrazuji si svate pravo na omyly!
Re: olivy
každopádně to hezky stahuje dásně.Fiona píše: Ta horka chut mi prisla takova "leciva".
Bože, dej mi sílu, abych změnil to, co změnit můžu.
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Dej mi trpělivost, abych snášel to, co změnit nemůžu a
dej mi moudrost, abych to dokázal rozlišit.
(G.K.Chesterton)
Re: olivy
Mala som možnosť ochutnať olivy odtrhnuté priamo zo stromu v Taliansku. Zelené sú horkejšie ako čierne tak, ako je u hociktorého plodu rozdiel medzi zrelým a nezrelým.Aj sorta robí svoje. Nezrelé jablko tiež chutí inak, ako jeho zrelý ekvivalent. Mne čierne olivy chutili a hlavne tá delikátna nahorklá chuť. Vôbec nie sú nepožívateľne horké. Ľudia sa nimi živilili celé tisícročia a domorodci tak robia doteraz, na prospech svojho zdravia. Škoda, že nerastú aj u nás, aspoň o tom neviem. S chuťou by som si ich dávala, ako inak, s mierou.
Re: olivy
No mrzí mne, že přímo ze stromu je hned tak neochutnám (dálkové cestování mne neláká a nebaví), tady mi Awo děláš chutě ale co teď mám nejnovější řecké nesolené olivy od Terky, odhaduju, že tyhle už nebudou chuťově nijak daleko od těch čerstvých, připadají mi fakt "přirozené", úžasné.awa píše:Čím déle na vita jsem, tím méně si dovolím jakoukoli radikalizaci. To jestli jsou olivy jedlé, to si musí každý rozhodnout v souladu se svým tělem. Nakládané, ani ty od Terky mě nelákají, ale ty přímo ze stromu mi chutnají
olivy
Spanele zase lzou:
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail ... ive=actual
Skupina potravin: Jedlé tuky, oleje / Olivové oleje
Extra panenský olivový olej zn. SEVILLE PREMIUM
Kategorie: Falšované potraviny
http://www.potravinynapranyri.cz/Detail ... ive=actual
Skupina potravin: Jedlé tuky, oleje / Olivové oleje
Extra panenský olivový olej zn. SEVILLE PREMIUM
Kategorie: Falšované potraviny
1. Proč jsme iracionální.
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”
2. Máte paranormální schopnosti? Pak dostanete milion korun viewtopic.php?t=8325#p190690
3. NEberu od statu, nemocenske jsem nebral, ani nepamatuji a platim a platim na tu vetsinu ceskeho naroda, kteri od statu berou. A Vy?
4. Kurt Tackmann : “Chytrý napadne špatný názor, hloupý jeho autora.”