ruža šípová- šípky
Moderátor: hugo
ruža šípová- šípky
Šípky /Fructus cynosbati/ majú vysokú hodnotu vitaminu C a A, obsahujú aj vitaminy K, PP, B 1 a B 2.
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.
Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať?
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.
Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať?
- Přílohy
-
- sipky-miska.jpg (24.86 KiB) Zobrazeno 12066 x
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: ruža šípová- šípky
Normálně to jím tak, jak to narostlo Ale jinak se to suší na čaj, ne?
Re: ruža šípová- šípky
ano- čaj je ok, myslela som skor niečo na sposob raw lekváru, a podhofikos píše:Normálně to jím tak, jak to narostlo Ale jinak se to suší na čaj, ne?
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: ruža šípová- šípky
Macerát: nasušenou hrst rozdrť a nech přes noc louhovat ve studené vodě. Jedině v tom zůstane vitamín C + další. V čaji toho moc po převaření nezůstane ač se to občas někde uvádí.
Nevědomost je tak lehká!
Re: ruža šípová- šípky
Šípky jím nejraději přímo z keře při procházce přírodou, ono je totiž to vybírání "skelné vaty" zevnitř celkem náročné, doma bych byla líná se s tím drbat. Ale tak pěkně na podzimní procházce, narvat si hrst do kapsy a pak po jednom olupovat a jíst - lahoda. Předevčírem jsem si dala.
Dovolím si oponovat, po prvním mraze jsou nechutně sladké, mám raději kyselejší a pevnější. Ty pomrzlé mi připomínají marmeládu - nejodpornější pokrm, jaký lze z ovoce udělat ).
Dovolím si oponovat, po prvním mraze jsou nechutně sladké, mám raději kyselejší a pevnější. Ty pomrzlé mi připomínají marmeládu - nejodpornější pokrm, jaký lze z ovoce udělat ).
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
Re: ruža šípová- šípky
Bylo mi receno,ze chloupky v sipku drazdi sliznici. V ustech chloupky jsou neprijemne stejne jako na kuzi. Semena se ji?hofikos píše:Normálně to jím tak, jak to narostlo Ale jinak se to suší na čaj, ne?
Re: ruža šípová- šípky
Miluji pastu s sipku jsme si minuly rok pochutnavali s dcerou az jsme meli boule za usima
epony píše:Šípky /Fructus cynosbati/ majú vysokú hodnotu vitaminu C a A, obsahujú aj vitaminy K, PP, B 1 a B 2.
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.
Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať?
Re: ruža šípová- šípky
sipkove vino, najllepsie su samozrejme tie co presli mrazom
ked sa po vykvaseni a dozreti vino staca z demizonov tak sa filtruje, vsetky chlpky by mali byt zachytitelne
este neskor sa zberaju trnky tie potrebuju naozaj dobre vymrznut, trnkove vino je ovela lepsie, teda co si pamatam z cias ked som este sem ochutnal, tak trnkove vino je najsamlepsie
ked sa po vykvaseni a dozreti vino staca z demizonov tak sa filtruje, vsetky chlpky by mali byt zachytitelne
este neskor sa zberaju trnky tie potrebuju naozaj dobre vymrznut, trnkove vino je ovela lepsie, teda co si pamatam z cias ked som este sem ochutnal, tak trnkove vino je najsamlepsie
5 2 8
Re: ruža šípová- šípky
ja je mrazim a pridavam smoothie... kazde rano k snidani a kdyz dojdou mam jeste susene, ale ty vzdy na 10h predem namocim.
mrazim i jerabiny a dalsi divokou havet.... celkem mi to chutna a myslim ze je lepsi nez (a hlavne pohodlnejsi) suseni.
mrazim i jerabiny a dalsi divokou havet.... celkem mi to chutna a myslim ze je lepsi nez (a hlavne pohodlnejsi) suseni.
Re: ruža šípová- šípky
Nejlepší je trhat šípky už lehce přemrzlé a vymačkat jim z "prdelky" tu změklou červenou dužninu - je to podle mě nejlepší způsob konzumace a nes..t se s odsemínkováním.