ruža šípová- šípky

Tady pište své zkušenosti s jednotlivými druhy ovoce, zeleniny, atd.

Moderátor: hugo

Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

ruža šípová- šípky

Příspěvek od epony »

Šípky /Fructus cynosbati/ majú vysokú hodnotu vitaminu C a A, obsahujú aj vitaminy K, PP, B 1 a B 2.
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.

Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať? :)
Přílohy
sipky-miska.jpg
sipky-miska.jpg (24.86 KiB) Zobrazeno 11819 x
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
hofikos
Příspěvky: 964
Registrován: úte pro 26, 2006 19:53

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od hofikos »

Normálně to jím tak, jak to narostlo :) Ale jinak se to suší na čaj, ne?
Uživatelský avatar
epony
Příspěvky: 1035
Registrován: čtv zář 20, 2007 0:07
Bydliště: Earth
Kontaktovat uživatele:

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od epony »

hofikos píše:Normálně to jím tak, jak to narostlo :) Ale jinak se to suší na čaj, ne?
ano- čaj je ok, myslela som skor niečo na sposob raw lekváru, a pod :)
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Uživatelský avatar
Honza
Příspěvky: 1338
Registrován: čtv úno 26, 2004 8:10
Bydliště: Teplice
Kontaktovat uživatele:

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od Honza »

Macerát: nasušenou hrst rozdrť a nech přes noc louhovat ve studené vodě. Jedině v tom zůstane vitamín C + další. V čaji toho moc po převaření nezůstane ač se to občas někde uvádí.
Nevědomost je tak lehká!
Uživatelský avatar
s.arik
Příspěvky: 3466
Registrován: úte říj 07, 2008 12:23
Bydliště: Jilemnice

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od s.arik »

Šípky jím nejraději přímo z keře při procházce přírodou, ono je totiž to vybírání "skelné vaty" zevnitř celkem náročné, doma bych byla líná se s tím drbat. Ale tak pěkně na podzimní procházce, narvat si hrst do kapsy a pak po jednom olupovat a jíst - lahoda. Předevčírem jsem si dala.

Dovolím si oponovat, po prvním mraze jsou nechutně sladké, mám raději kyselejší a pevnější. Ty pomrzlé mi připomínají marmeládu - nejodpornější pokrm, jaký lze z ovoce udělat :) ).
Ať mi to plkání přinese užitek a ostatním taky!
sahaw
Příspěvky: 44
Registrován: čtv úno 16, 2012 18:16
Bydliště: Kolin
Kontaktovat uživatele:

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od sahaw »

hofikos píše:Normálně to jím tak, jak to narostlo :) Ale jinak se to suší na čaj, ne?
Bylo mi receno,ze chloupky v sipku drazdi sliznici. V ustech chloupky jsou neprijemne stejne jako na kuzi. Semena se ji?
Uživatelský avatar
Luna
Příspěvky: 8
Registrován: úte led 01, 2013 18:21

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od Luna »

Miluji pastu s sipku :) jsme si minuly rok pochutnavali s dcerou az jsme meli boule za usima :)
epony píše:Šípky /Fructus cynosbati/ majú vysokú hodnotu vitaminu C a A, obsahujú aj vitaminy K, PP, B 1 a B 2.
Ich blahodarné pôsobenie popisuje už anglosaský herbár z 11. storočia, šípky bývali dôležitou súčasťou ľudového liečiteľstva.

Sú najlepším prírodným liekom proti paradontóze a ochoreniach ďasna.
Dozrievajú na prelome septembra - oktobra, najlepšie sú, ak prejdu prvým mrazom.
Viete ich nejako rozumne zúžitkovať? :)
Uživatelský avatar
rudo
Příspěvky: 5076
Registrován: sob črc 16, 2011 8:43

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od rudo »

sipkove vino, najllepsie su samozrejme tie co presli mrazom
ked sa po vykvaseni a dozreti vino staca z demizonov tak sa filtruje, vsetky chlpky by mali byt zachytitelne

este neskor sa zberaju trnky tie potrebuju naozaj dobre vymrznut, trnkove vino je ovela lepsie, teda co si pamatam z cias ked som este sem ochutnal, tak trnkove vino je najsamlepsie
5 2 8
tatar

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od tatar »

ja je mrazim a pridavam smoothie... kazde rano k snidani a kdyz dojdou mam jeste susene, ale ty vzdy na 10h predem namocim.

mrazim i jerabiny a dalsi divokou havet.... celkem mi to chutna a myslim ze je lepsi nez (a hlavne pohodlnejsi) suseni.
borazon
Příspěvky: 24
Registrován: ned zář 27, 2015 14:25

Re: ruža šípová- šípky

Příspěvek od borazon »

Nejlepší je trhat šípky už lehce přemrzlé a vymačkat jim z "prdelky" tu změklou červenou dužninu - je to podle mě nejlepší způsob konzumace a nes..t se s odsemínkováním.
Odpovědět