Stránka 1 z 2

Tibetska huba

Napsal: ned srp 10, 2008 21:33
od epony
Zajtra mi má kamaratka priniest tibetsku hubu. Mate s nou niekto skusenosti? Viem akurat ze sa zalieva mliekom, aby rastla, čo mne nevyhovuje, ale ak nezužitkujem ja, snad aspon rodičia.. neviete o inej moznosti sadeni tejto huby (pre vitarianov)? nejake skusenosti? :)

Re: Tibetska huba

Napsal: ned srp 10, 2008 21:37
od epony

Re: Tibetska huba

Napsal: ned srp 10, 2008 22:05
od Fiona
Epony, ja bych to asi neresila s tim mlikem... Vsak kdyz to ma houba rada, proc ne 8) Se podivej cim se zivi jine rostliny, nejradsi maj hnuj nebo rozkladajici se mrtvolky... Jen bych mela trosku obavy, abych tu houbu neotravila tim pasterizovanym mlikem co je bezne k dostani :roll:

Re: Tibetska huba

Napsal: ned srp 10, 2008 22:08
od epony
ja som sa o nej dnes dopočula prvy krat ..takze zisťujem čo sa s nou da robit. Avšak ak hubička bude potrebovať mlieko (ona vytvara kefir), tak to bude pre mna pasé >:-)

Re: Tibetska huba

Napsal: ned srp 10, 2008 22:16
od jans
hmm, vypadá to jak květák :)

Re: Tibetska huba

Napsal: pon srp 11, 2008 20:52
od buc11
epony píše:ja som sa o nej dnes dopočula prvy krat ..takze zisťujem čo sa s nou da robit. Avšak ak hubička bude potrebovať mlieko (ona vytvara kefir), tak to bude pre mna pasé >:-)
ano já jsem ji měl a dělal sem z ní kefír, žena ji pak vyhodila, ale ta houba se nejí, možná bych měl o kousek zájem, ona se hodně množí,
možná budu v sobotu v Blave na korčulovačke

Re: Tibetska huba

Napsal: pon srp 11, 2008 21:47
od epony
moc rada ti dam hubu, ale v bratislave budem najbližšie až od septembra (teraz som na kysuciach, ak by si šiel okolo, možem ti ju hodiť) :)

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 12, 2008 19:39
od buc11
epony píše:moc rada ti dam hubu, ale v bratislave budem najbližšie až od septembra (teraz som na kysuciach, ak by si šiel okolo, možem ti ju hodiť) :)
v septembri tam budu určitě taky, jinak měl jsem ji aspoň rok nebo 2 bez dokrmování mlíkem a přežila to stejně

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv dub 02, 2009 19:15
od Xion
Vazne sa da tak dlho skladovat bez mlieka?

Re: Tibetska huba

Napsal: pát kvě 08, 2009 9:45
od Xion
Nuz moja mati zacala s robenim kefiru. Po dlhsom experimentovani prisla na to, ze najlepsi kefir vznikne z bio mlieka, takeho v okruhlej plastovej flasi, so zelenym obalom. Teda samozrejme z tych mliek, co su v obchodnych clankoch.

Skusal niekto robit kefir v nepasterizovanom kozom mlieku? N. Walker ho uvadza ako najblizsie materskemu mlieku. Bol by som zvedavy, ci by ta huba dokazala zit aj v nom a aky kefir by z toho vznikol. Kebyze to funguje, tak asi takyto kefir by bol pre cloveka najviac prospesny. Mozno ma ucinky aj na obnovenie crevnej mikroflory... predsa, nie kazdy je dlhorocny vitarian, co ma crevo v perfektnom stave.

Inak zistil som, ze pre ne-vitariana, alebo cloveka alergickeho na mliecne vyrobky tato vec dost pomaha. Je to paradoxne, ale vyzera ze na alergiu na mlieko pomaha... mlieko. :-) Kefirove samozrejme. Odkedy to obcasne pijem, podstatne sa mi zmiernila alergicka reakcia na mliecne vyrobky. Ale to moze byt aj inymi liecivymi postupmi, ktore som zaradil v rovnakom obdobi spolu s tym.

V kazdom pripade, po nejakom "mliecnom preslape", sa mi oplatilo zapit to co najskor kefirom... ta huba akoby pokracovala v rozklade mlieka aj v tele a pomahala tak zmiernit negativne ucinky z mliecnych vyrobkov. Napriklad prekyselenie, pokial si dobre pamatam, kefir je zasadotvorny.

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 25, 2009 8:04
od Rarach
Houba se opravdu hodně množí, ale jen když má ty správné podmínky. My jí musíme přes léto držet v lednici, jináč v teple se jí opravdu moc daří a to pak ty záplavy kefíru není kam dávat :D
Taky jsem někde četla, že hustota kefíru a vůbec kvalita, kyselost atd. ovlivňuje jednak počasí (popřípadě prostředí -lednice vs. pokojová teplota) a jednak měsíc. Nevím, ale je pravda, že je to pokaždé jiné.
Z bio mléka je rozhodně lepší, nepasterované jsem nezkoušela. A myslím, že ani zkoušet nebudu - takové zdroje nemám, aby to houbu uspokojilo. Ona je děsně nenažraná :lol:

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 25, 2009 8:07
od Rarach
A skladovat se dá ve vodě. Ale jen pár dní. Vznikne pak něco jako kyselý nálev, ale ten já teda nemusím :D
Tuhle metodu používám, když nemám na kefír chuť, popřípadě ho nemám kam udat, tak aby se mi netvořil další.
Ale pokud vodu sleješ a dáš další, tak už ti houba možná chcípne. Holt to mléko potřebuje...

Re: Tibetska huba

Napsal: ned lis 08, 2009 23:39
od izisizis
Z kozieho, čerstvo nadojeného nepasterizovaného mlieka je kefír výborný. Je jemnejší ako z kravského. A samozrejme zdravší. Kdesi som vyčítala, že kozie mlieko sa blíži materskému mlieku. Nech je ako chce, keď kefír, tak z kozieho. Doporučujem. Keď sa robí pri izbovej teplote, je redší, v ľadničke robený síce dlhšie trvá aj niekoľko dní, podľa množstva kefírok, ale je hutnejší s plnou chuťou - delikatesa. Kefír okrem priameho pitia pridávam hocikde, kde sa obyčajne dáva mlieko. Najlepšie sú s ním zeleninové placičky a orechovo-semienkový mix ten buď samostane alebo na šalát, mňam.

Re: Tibetska huba

Napsal: úte lis 17, 2009 3:39
od Hugo z Hor
Mě zrovna tibetská houba nikdy nelákala, ale nějakou dobu jsem vážně přemýšlel o pořízení tibi. Pak z toho nějak sešlo (:-)

Re: Tibetska huba

Napsal: stř bře 03, 2010 23:21
od Xion
Jarda o vyrobe kefiru na Prime:
http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
od 15:20

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv bře 04, 2010 8:14
od Jindra
Xion píše:Jarda o vyrobe kefiru na Prime: http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
Jé díky, rád jsem se podíval. A zrovna ve chvíli, kdy jsem houbu taky teď v úterý sehnal a učím se s ní dělat, asi celkem úspěšně, už druhý den jsem měl první kefír. Jednak je to dobrotka a také jej míním zčásti používat při výrobě SP. A taky jsem rád viděl Jardu, aspoň ho při letošním setkání dobře poznám.

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv bře 04, 2010 11:28
od Xion
Jindra píše:
Xion píše:Jarda o vyrobe kefiru na Prime: http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
Jé díky, rád jsem se podíval. A zrovna ve chvíli, kdy jsem houbu taky teď v úterý sehnal a učím se s ní dělat, asi celkem úspěšně, už druhý den jsem měl první kefír. Jednak je to dobrotka a také jej míním zčásti používat při výrobě SP. A taky jsem rád viděl Jardu, aspoň ho při letošním setkání dobře poznám.
Kde a kedy bude stretko?

Re: Tibetska huba

Napsal: stř bře 10, 2010 14:57
od Jindra
Xion píše:Kde a kedy bude stretko?
Ne ne, to si jen domlouvám soukromě u Jardy doma, rád bych s ním popovídal. Dosud jen telefénem, tak se těším taky "na živo"

Re: Tibetska huba

Napsal: pát srp 27, 2010 18:18
od jack32
zadravim volakedy som tiebetsku hubu mal bolo to super no potom som to nevedle nikde zohat a teraz to znovu zhanam nema to niekto? na predaj napr
som z bratislavy
dakujem :

Re: Tibetska huba

Napsal: pon srp 30, 2010 16:46
od Kometa
Nabízím houbičku v Praze.

Re: Tibetska huba

Napsal: pon srp 30, 2010 20:14
od Marci
ahojky Kometo, vratila jsem se z dovolenkovani a pred tim jsem TH ususila dle navodu,je uz 3.den v mlece,ale nezda se me,ze by prezila.
Takze se kdyz tak na tebe obratim s prosbou o par houbicek.

Re: Tibetska huba

Napsal: pon srp 30, 2010 20:39
od Sweetie
Jindra píše:
Xion píše:Jarda o vyrobe kefiru na Prime: http://prima.stream.cz/receptar-prima-n ... r-28-02-10
Jé díky, rád jsem se podíval. A zrovna ve chvíli, kdy jsem houbu taky teď v úterý sehnal a učím se s ní dělat, asi celkem úspěšně, už druhý den jsem měl první kefír. Jednak je to dobrotka a také jej míním zčásti používat při výrobě SP. A taky jsem rád viděl Jardu, aspoň ho při letošním setkání dobře poznám.
teprv ted jsem odkryla Jardu, diky za upozorneni, rada jsem ho poznala aspon pres kameru, vypada dobre.

Re: Tibetska huba

Napsal: pon srp 30, 2010 23:35
od Kometa
Jasně, stačí písnout.
Už jsem dodala houbičku někomu, kdo se ji pokoušel přes dovolenou zmrazit a taky mu to nepřežila. Já ji, stejně jako ostatní zvířectvo, dala na hlídání k mámě a přežila :-)

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 31, 2010 12:46
od Jindra
Mně teda připadá mražení houby (která má zůstat živá) poněkud násilné, ještě jsem to nezkoušel.
Před dovolenou vždycky dám houbu do většího množství mléka (tak dvojnásobek co obvykle), šoupnu do lednice (chlad velmi utlumí její aktivitu) a takhle to bývá v pohodě i po dobu dvou týdnů (déle jsem pryč ještě nebyl).

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 31, 2010 15:34
od jack32
niekto zo slovenska ju nema? kupim plus zaplatim postovne..

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 31, 2010 17:52
od Kometa
Jindra píše:Mně teda připadá mražení houby (která má zůstat živá) poněkud násilné, ještě jsem to nezkoušel.
Před dovolenou vždycky dám houbu do většího množství mléka (tak dvojnásobek co obvykle), šoupnu do lednice (chlad velmi utlumí její aktivitu) a takhle to bývá v pohodě i po dobu dvou týdnů (déle jsem pryč ještě nebyl).
Však ano, to je správný způsob. Mražení se jednoznačně neosvědčilo :-)

Re: Tibetska huba

Napsal: úte srp 31, 2010 17:56
od Marci
Kometa píše:Jasně, stačí písnout.
Už jsem dodala houbičku někomu, kdo se ji pokoušel přes dovolenou zmrazit a taky mu to nepřežila. Já ji, stejně jako ostatní zvířectvo, dala na hlídání k mámě a přežila :-)
Jsi zlaticko.Ja ji dle navodu ususila,jela jsem totiz pryc na mesic.Je ted v mlece.Je mi divny,ze to mleko zmeni v horkou hnusnou brecku,bleee.Houba sice neco nasala,ale vypada vselijak. A chci ted opet delat kefir,pac jsem dneska koupila normalni z obchodu (ne kozi z biokramu) a malem jsem hodila savli,jak to bylo hnusne.Vodnate,bez chuti,strasny.

Re: Tibetska huba

Napsal: pát zář 10, 2010 21:39
od Hugo z Hor
Možná trapně, ale přeci to zkusím - nemá někdo tu houbičku tibi? Docela živě si dokážu představit, jak chutná taková hroznoščáva projetá toťtó hóbičkó (:-)

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv srp 11, 2011 9:49
od gabrielik
Tibetská huba sa mi zdarne množí. Ak by niekto chcel, môžem poslať. Stačí mi napísať SS.
Pri dobrých pdomienkach sa množí naozaj dobre. Ja ju držím na domácom kravskom mlieku, alebo na tom, čo nosia nepasterizované z družstva. Ale prežije a urobí kefír dokonca aj z krabicového. Ale to je len na prežitie.

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv lis 24, 2011 10:45
od marmarika
Ta houba to je ta samá co se jí říká taky kombucha?

Re: Tibetska huba

Napsal: pát lis 25, 2011 11:03
od Jindra
marmarika píše:Ta houba to je ta samá co se jí říká taky kombucha?
kdepak, nebe a dudy
Z kombuchy dělají čaj, tibetskou zase mňamkový kefír, nejlépe ze syrového (nepaster nehomog) mléka

Re: Tibetska huba

Napsal: ned lis 27, 2011 16:48
od venclík
Možná trapně, ale přeci to zkusím - nemá někdo tu houbičku tibi? Docela živě si dokážu představit, jak chutná taková hroznoščáva projetá toťtó hóbičkó
Tibi mám kratší čas, celkem mi to chutná. Akorát se mi zdá, že se mi ty krystaly moc nemnoží, ale nějak to kysne a chut je celkem OK. Hlavně se to nijak nekazí..
Kefír z mléka bych rozhodně nechtěl, k tomu mám odpor. Před časem jsem měl kombuchu, tak ted zkouším toto.
Koupit se dá od někoho, třeba Aukro
http://aukro.cz/listing.php/search?stri ... =0&order=p
V zásadě mohu jen doporučit

Re: Tibetska huba

Napsal: ned led 22, 2012 15:35
od smajliss
Jaké máte vyzkoušené kombinace, co se týče ochucování kefíru ? Já už ji měl kdysi a cpal do ní javorový sirup, ale teď už bych chtěl zkusit něco lepšího.

Re: Tibetska huba

Napsal: pon led 23, 2012 8:24
od Jindra
smajliss píše:Jaké máte vyzkoušené kombinace, co se týče ochucování kefíru ? Já už ji měl kdysi a cpal do ní javorový sirup, ale teď už bych chtěl zkusit něco lepšího.
Když je něco dobré už samo o sobě, nedochucuju. To se týká i kefíru z tibetky - to je prostě hotová věc, hotová dobrota, kterou není potřeba "vylepšovat". Časem jsem se rozhodl mléčné věci vynechat, přece jen to není přirozená strava pro dospěláka, takže už kefír nedělám, ale když zavzpomínám... možná jsem ho zkoušel mixnout s mraženým ovocem a jinak teda jsem ho rozhodně používal při výrobě sirné patlaniny, to jo, což je svým způsobem taky ochucení.
S dochucováním bych to nepřeháněl, kefír již sám o sobě je koncentrovaná potravina.

Re: Tibetska huba

Napsal: pon led 23, 2012 13:37
od smajliss
Jindra píše:Když je něco dobré už samo o sobě, nedochucuju. To se týká i kefíru z tibetky - to je prostě hotová věc, hotová dobrota, kterou není potřeba "vylepšovat". Časem jsem se rozhodl mléčné věci vynechat, přece jen to není přirozená strava pro dospěláka, takže už kefír nedělám, ale když zavzpomínám... možná jsem ho zkoušel mixnout s mraženým ovocem a jinak teda jsem ho rozhodně používal při výrobě sirné patlaniny, to jo, což je svým způsobem taky ochucení.
S dochucováním bych to nepřeháněl, kefír již sám o sobě je koncentrovaná potravina.
Já teď čtu knihu Enzymová výživa a tam je nepasterizované mléko dost chválené. No jinak dík, já se to zkusím naučit pít bez úpravy. Ale vím, že už jsem měl kefír zhruba před 2 lety a vůbec mi to nechutnalo (ale je pravda, že jsem ho tehdy vyráběl z pasterizovaného mléka a teď beru z automatu). Dneska budu mít hotovou první várku, tak uvidím :delicacy:

Re: Tibetska huba

Napsal: pon led 23, 2012 21:28
od Jindra
smajliss píše:Já teď čtu knihu Enzymová výživa a tam je nepasterizované mléko dost chválené
tehdy vyráběl z pasterizovaného mléka
njn, jenže tahle knížka je psaná pro širokou veřejnost. v tom případě ok, je to samozřejmě fajn věc, protože bez pasterizace je mléko živé, obsahuje mnoho enzymů (a co teprve kefír, tam jich je!!). Jenže chceš-li být zdravý vitarián, pak víš, že mléko je jedna z nejvíc zahleňujících možností potravy. Hleny jsou k prdu, to asi víš.

Z pasterovaného mléka jsem kefír nezkoušel ani jednou - měl jsem soucit s houbou, bylo mi líto ji takovým krabicovým produktem trápit.

Re: Tibetska huba

Napsal: pon led 23, 2012 22:05
od smajliss
Takže ty si myslíš, že i kefír není dobrý, protože je z mléka ?

Re: Tibetska huba

Napsal: úte led 24, 2012 13:30
od gabrielik
Je to najlepšie čo z mlieka môžeš asi mať. Ja mám kefírku vo dvoch flašiach ale teraz mi nejako nejde na chuť. Obyčajne keď si dám dobrý hustý kefír (mám teraz dodávku kozieho mliečka a to je fakt hustučký a fajný) tak ho mám najradšej s celozrnným chlebom :) Kamoška mi teraz dala syrydlo aby som vyskúšala kozí syr, ale ešte som sa k tomu nedostala. Z čoho je syrydlo a dá sa niečim nahradiť? Citrón?
Jindro, ako si robil tvaroh z kefíru? Mne to nejako nejde iba ak ho prevarím, ale to sa mi nepáči.

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 11:04
od Jindra
smajliss píše:Takže ty si myslíš, že i kefír není dobrý, protože je z mléka ?
kefír je nejmenší zlo z mléčných výrobků, ale pořád je to nezdravé zlo.
Ale to jsou jen teorie. Určitě není od věci pochutnat si na něčem, co Ti fakt, ale fakt chutná, zdravé nezdravé.
gabrielik píše:Jindro, ako si robil tvaroh z kefíru? Mne to nejako nejde iba ak ho prevarím, ale to sa mi nepáči.
Tvaroh jsem dělával ze syrového mléka, ne z kefíru. Mléko (bez jakéhokoli ohřevu, aby zůstalo raw) jsem nechal v pokojové teplotě dva tři dny zkysnout a pak směs nechal ve staré punčoše odkapat, čímž se oddělí tvaroh a syrovátka. Joj, kdy jsem tohle dělal naposledy :) ono to přece jen zahleňuje, ikdyž jen lehce, tak proč to brat.

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 12:46
od gabrielik
Som sa asi zle vyjadrila. Myslela som ako teda s tou kefírkou v sírnej patlanine?

Ja som mala vždy takú predstavu, že kým sa to tým teplom nezrazí, tak to je stále kyslé mlieko a nie tvaroh. Ale to je jedno :)

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 13:13
od smajliss
Jindra píše:kefír je nejmenší zlo z mléčných výrobků, ale pořád je to nezdravé zlo.Ale to jsou jen teorie. Určitě není od věci pochutnat si na něčem, co Ti fakt, ale fakt chutná, zdravé nezdravé.
Asi máš pravdu, ale já i teď cítím, že po kefíru mám mnohem lepší zažívání, takže na srovnání střeva je to super věc. Dlouhodobě to pít neplánuju.

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 16:05
od Jindra
gabrielik píše:Som sa asi zle vyjadrila. Myslela som ako teda s tou kefírkou v sírnej patlanine?
jó to si sa ozaj vyjadrila zle, pýtala si tvaroh a nie patlaninu. No patlaninu z kefíru úplně stejně jako patlaninu z tvarohu, čili místo tvarohu váhově stejný podíl kefíru

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 16:06
od Jindra
smajliss píše:já teď cítím, že po kefíru mám mnohem lepší zažívání, takže na srovnání střeva je to super věc. Dlouhodobě to pít neplánuju.
nasloucháš svému tělu a svým pocitům, to je přece naprosto správně :) Buď rád, že to umíš. Naučit se vysledovat stavy a reakce mýho těla mně osobně trvalo dost dlouho. Vidíš, jakej seš šikula.

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 17:31
od ravima
Jindra píše:
gabrielik píše:Som sa asi zle vyjadrila. Myslela som ako teda s tou kefírkou v sírnej patlanine?
jó to si sa ozaj vyjadrila zle, pýtala si tvaroh a nie patlaninu. No patlaninu z kefíru úplně stejně jako patlaninu z tvarohu, čili místo tvarohu váhově stejný podíl kefíru
A nemělo by být toho kefíru v patlanině tak 2x až 3x víc než tvarohu? Přece tam jde o reakci toho oleje s bílkovinama, a kefír je z tohoto pohledu skoro 3x naředěný tvaroh.

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 21:11
od Jindra
Kefír jsem konzultoval s Jardou a pokud jsem mu správně rozuměl, co mi řekl, je to takhle OK. Právě i na tohle jsem se ho ptal, ale jeho odpověď nebyla stoprocentně konkrétní, naznačil však, že i v kefíru je tuku až až.
Zkoukni Budwig - nejde o bílkoviny, nýbrž o sirné proteiny, snad se dobře pamatuju (už SP nedělám, takže to pomali zapomínám)

Re: Tibetska huba

Napsal: stř led 25, 2012 22:18
od ravima
Budwigovou jsem četl. Tuku je v kefíru určitě dost, ale jde právě o sirné proteiny = bílkoviny, a těch je tam cca 3x míň.

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv led 26, 2012 13:10
od Jindra
Sirné proteiny = bílkoviny? Joj, díky, tak to sorry. Já jsem "jen" strojař a do biologie - nebo co je tohle za obory - nevidím. Znovu sorry.

Re: Tibetska huba

Napsal: ned zář 02, 2012 5:21
od Xeelee
Kefír není zlo. Obzvlášť když není z kravského mléka, udělá se z něj tvaroh a použije se na sirnou patlaninu.

Zbylá syrovátky se dá použít na pickles bez soli. Dokonce se dá dělat pickles i s kefírovými zrny. Syrovátku je dobrý přefiltrovat.
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirkraut.html

Porovnání různých způsobů přípravy pickles
http://www.thenourishinggourmet.com/200 ... thods.html

Dneska dostanu tibetskou houbu, tak to hned vyzkouším.

Re: Tibetska huba

Napsal: čtv zář 13, 2012 19:00
od Jane
Sháním tibetskou houbu, nevíte o někom, kdo má přebytek a poslal by?

Re: Tibetska huba

Napsal: pon říj 29, 2012 21:48
od Verča-a
Daruji tibetské kefírové houbičky. Poštou mohu zaslat kamkoliv :-)
coccinell.a@seznam.cz