Dyne
Moderátor: hugo
- lakyluk
- Příspěvky: 114
- Registrován: čtv kvě 29, 2008 9:37
- Bydliště: Praha, Dubravica (Banska Bystrica)
- Kontaktovat uživatele:
Re: Dyne
Ja si hokaido strúham do šalátu a moc my chutí.listy píše:Máte někdo nějaký tip, jak se dá jíst dýně hokaido? Mám tu dvě a nevím, jak na ně.
Mladé sa dá strúhať aj zo šupkou.
Re: Dyne
Nebo hokaido s ořechama, hokaido se slunečnicí nebo nějakým jiným semínkem nbo s plackama od Terezy.
TeĎ si suším placky z konopnýho, lněnýho a slunečnicovýho semínka s paprikou nebo s provensálským kořením a s česnekem a scibulí... taky půjdou s dyní hokaido... nebo s něčím jiným.
TeĎ si suším placky z konopnýho, lněnýho a slunečnicovýho semínka s paprikou nebo s provensálským kořením a s česnekem a scibulí... taky půjdou s dyní hokaido... nebo s něčím jiným.
Dýně Hokaido
Zdravím, máte nějaké receptíky na dýni Hokaido? Díky Andrea
Re: Dýně Hokaido
Viz dýně
Re: Dyne
Nema nahodou niekto skusenost so spagetovou tekvicou (resp. cuketou)?
http://www.vegetarian.cz/potraviny/zel/tyk_sp.html
Vsade pisu, ze sa to konzumuje vylucne uvarene, po uvareni sa duzina rozpadne na spagety.
Lenze - nevie niekto nahodou, ci tam spagety nie su schovane nahodou uz za surova?
http://www.vegetarian.cz/potraviny/zel/tyk_sp.html
Vsade pisu, ze sa to konzumuje vylucne uvarene, po uvareni sa duzina rozpadne na spagety.
Lenze - nevie niekto nahodou, ci tam spagety nie su schovane nahodou uz za surova?
Re: Dyne
Taky jsem jich pár měl, ale nakonec jsem je nakrájel pro králíky.Samira píše:Nema nahodou niekto skusenost so spagetovou tekvicou (resp. cuketou)?
http://www.vegetarian.cz/potraviny/zel/tyk_sp.html
Vsade pisu, ze sa to konzumuje vylucne uvarene, po uvareni sa duzina rozpadne na spagety.
Lenze - nevie niekto nahodou, ci tam spagety nie su schovane nahodou uz za surova?
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Dyne
Bylo to děsně tvrdý a přišlo mi to bez chuti i když sem to osolil.Samira píše:Sitar - takze za surova boli viac-menej nejedle? Mam rada surovu cuketu, alebo hokaido, nechce sa mi pestovat nejaku novinku, ak by som to mala vyhodit...
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Dyne
Možná dýni skladovat umíte, já ne a shnije mi. Letos vyzkouším tenhle postup:
Jak správně uchovávat dýně:
Takzvané zimní dýně (tedy všechny hokkaida, buttercupy, dozrálé patizony, špagetové dýně, lakotu, butternuty a všechny ostatní dýně, které se komzumují v botanické zralosti) je dobře dát po sklizni tak na 14 dní do pokojové teploty do suchého prostoru, tím dojde k uzavření a zatažení slupky. Pro vlastní skladování je ideální suchý prostor se stálou teplotou okolo 15 °C. Pokud takové podmínky nemáte, pak si dýně nechte v teplém bytě (nebo aspoň na chodbě, v předsíni, kde není 20 °C) raději než ve vlhkém sklepě.
Za ideálních podmínek vydrží dýně dle druhu až rok. Jmenovitě: hokkaido oranžové, hokkaido zelené cca 6 měsíců, špagetová dýně stripetti 8 měsíců a vegetable spaghetti i přes rok, lakota do 8 měsíců, lumina i rok, acorny do 6 měsíců, patizony i rok (ale téměř nejdou rozlousknout).
Samozřejmě dýně určené pro uložení je třeba zkontrolovat a vyřadit všechny nahnilé, poškozené a s nezaschlou stopkou. V průběhu skladování kontrolujte zda dýně neměkne, zda jí drží stopka (zvednutím nebo potaháním) a zda nemění barvu nějak divně. Změna barvy je u některých dýní přirozený jev, ale měla by být pozvolná a stejnoměrná.
A teď pozor - nechat dojít v teple byste měli nechat všechny zimní dýně, protože tím zesládnou a stanou se stravitelnějšími - dojde k přeměně části škrobů na cukry. Takže nikoliv koupit a uvařit, ale koupit šoupnout do kuchyně a počkat si 14 dní.
Jak správně uchovávat dýně:
Takzvané zimní dýně (tedy všechny hokkaida, buttercupy, dozrálé patizony, špagetové dýně, lakotu, butternuty a všechny ostatní dýně, které se komzumují v botanické zralosti) je dobře dát po sklizni tak na 14 dní do pokojové teploty do suchého prostoru, tím dojde k uzavření a zatažení slupky. Pro vlastní skladování je ideální suchý prostor se stálou teplotou okolo 15 °C. Pokud takové podmínky nemáte, pak si dýně nechte v teplém bytě (nebo aspoň na chodbě, v předsíni, kde není 20 °C) raději než ve vlhkém sklepě.
Za ideálních podmínek vydrží dýně dle druhu až rok. Jmenovitě: hokkaido oranžové, hokkaido zelené cca 6 měsíců, špagetová dýně stripetti 8 měsíců a vegetable spaghetti i přes rok, lakota do 8 měsíců, lumina i rok, acorny do 6 měsíců, patizony i rok (ale téměř nejdou rozlousknout).
Samozřejmě dýně určené pro uložení je třeba zkontrolovat a vyřadit všechny nahnilé, poškozené a s nezaschlou stopkou. V průběhu skladování kontrolujte zda dýně neměkne, zda jí drží stopka (zvednutím nebo potaháním) a zda nemění barvu nějak divně. Změna barvy je u některých dýní přirozený jev, ale měla by být pozvolná a stejnoměrná.
A teď pozor - nechat dojít v teple byste měli nechat všechny zimní dýně, protože tím zesládnou a stanou se stravitelnějšími - dojde k přeměně části škrobů na cukry. Takže nikoliv koupit a uvařit, ale koupit šoupnout do kuchyně a počkat si 14 dní.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid