Stránka 1 z 1

Japonské mišpule

Napsal: úte kvě 13, 2008 9:43
od Standa K.
zakoupeno v Kauflandu á 20 Kč/kg
chutná to jako kříženec broskve a citronu (tak 50/50%) - takže dosti kyselé, tak 2-3 kousky se dají na osvěžení v horúčavě ale jako samostatný jídlo určitě ne, už si je asi nikdy nekúpim...

Re: Japonské mišpule

Napsal: úte kvě 13, 2008 11:54
od jans
taky jsem je koupil v kauflandu dvacku za kilo, ale bral jsem jenom ty extra zralý, takže žádný citron jsem v tom necítil, přišlo mi to spíš jak ringle :-) jíst se to dalo, ale není to můj šálek čaje:-)

Re: Japonské mišpule

Napsal: úte kvě 13, 2008 12:51
od Hugo z Hor
Taky jsem je koupil, taky v kauflandu, taky za dvacku, ovšem mě ta kyselost právě chutná, i když jsou extraměkké. Já si je naopak asi ještě koupím :wink:

Jo, a ještě jsem si koupil půl kila longanů, ty jsou naopak extrasladké ...

//: EDIT 20.5.2008 :// Dnes jsem z ledničky vytáhnul poslední 2 zapomenuté, byly extra měkké zralé, chuť asi jako meruňky ...

Re: Japonské mišpule

Napsal: úte lis 17, 2009 14:23
od epony
cez vikend som ochutnala prvý krat mišpule a velmi som si ich oblubila. chutia ako slivkovy lekvar, teda pokial su pekne zrele. Kupila som ich na trhu v Zlatych Moravciach, neviete niekto, či sa daju kupiť aj v ba?

Mišpule
Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie
To nejlepší na mišpuli, kromě jejího zvláštního vzhledu a květů, jsou plody. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíte vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.

Re: Japonské mišpule

Napsal: úte pro 01, 2009 15:02
od Oriana
Jen doplním, že nelze zaměňovat mišpule a japonské mišpule, které mišpulemi nejsou a správně se jmenují lokvát.

Re: Japonské mišpule

Napsal: úte pro 01, 2009 15:35
od Panda
Oriana píše:Jen doplním, že nelze zaměňovat mišpule a japonské mišpule, které mišpulemi nejsou a správně se jmenují lokvát.
Bože já si snad na ty všechny nové pojmy pořídím příruční slovník, jak bylo krásně před lety když stačilo říkávat "nepleť si hrušky s jabkama" :roll:

Re: Japonské mišpule

Napsal: čtv pro 03, 2009 7:42
od Oriana
Neztrácej hlavu Pando, taky jsem si musela dohledat to něco, z čeho se nakonec vyklubala odrůda kaki. O lokvátu to vím proto, že jsem se ho pokoušela pěstovat v zimní zahradě. Dokonce mi několikrát vykvetl, ale protože špatně hnojím, a asi neměl optimální teplotní podmínky, tak mi plody nevyrostly. On totiž nakvítal v prosinci, a to mám v zimní zahradě teploty blížící se nule.

Re: Japonské mišpule

Napsal: sob kvě 15, 2010 19:50
od mun
V sezoně (ve Španělsku). Kyselé, ale dobré. První rok na vita je zajímavý, jak se to ovoce střídá (i v marketech). Rýže a kuře předtím bylo pořád stejné.

Re: Japonské mišpule

Napsal: sob kvě 15, 2010 19:59
od cepheus
epony píše:Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.
Bingo ! :)
Přesně tyto mišpule na obrázku se sklízí a jí až projdou prvním mrazem. Změknou a jsou sladké, hnědá sladká hmota.
Moje babička měla strom s tímto ovocem.
Když se nechaly dýl, zkvasily, žrali je kosové a pak opilí vráželi do oken.

Re: Japonské mišpule

Napsal: čtv úno 16, 2012 18:54
od saska
mna by zaujimalo kde sa daju kupit na slovensku Mišpule viete mi poradit?