Japonské mišpule
Moderátor: hugo
-
- Příspěvky: 1440
- Registrován: úte čer 13, 2006 8:27
- Bydliště: V Sídlišti 31, 683 01 Rousínov u Vyškova
- Kontaktovat uživatele:
Japonské mišpule
zakoupeno v Kauflandu á 20 Kč/kg
chutná to jako kříženec broskve a citronu (tak 50/50%) - takže dosti kyselé, tak 2-3 kousky se dají na osvěžení v horúčavě ale jako samostatný jídlo určitě ne, už si je asi nikdy nekúpim...
chutná to jako kříženec broskve a citronu (tak 50/50%) - takže dosti kyselé, tak 2-3 kousky se dají na osvěžení v horúčavě ale jako samostatný jídlo určitě ne, už si je asi nikdy nekúpim...
Re: Japonské mišpule
taky jsem je koupil v kauflandu dvacku za kilo, ale bral jsem jenom ty extra zralý, takže žádný citron jsem v tom necítil, přišlo mi to spíš jak ringle jíst se to dalo, ale není to můj šálek čaje:-)
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Japonské mišpule
Taky jsem je koupil, taky v kauflandu, taky za dvacku, ovšem mě ta kyselost právě chutná, i když jsou extraměkké. Já si je naopak asi ještě koupím
Jo, a ještě jsem si koupil půl kila longanů, ty jsou naopak extrasladké ...
//: EDIT 20.5.2008 :// Dnes jsem z ledničky vytáhnul poslední 2 zapomenuté, byly extra měkké zralé, chuť asi jako meruňky ...
Jo, a ještě jsem si koupil půl kila longanů, ty jsou naopak extrasladké ...
//: EDIT 20.5.2008 :// Dnes jsem z ledničky vytáhnul poslední 2 zapomenuté, byly extra měkké zralé, chuť asi jako meruňky ...
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Japonské mišpule
cez vikend som ochutnala prvý krat mišpule a velmi som si ich oblubila. chutia ako slivkovy lekvar, teda pokial su pekne zrele. Kupila som ich na trhu v Zlatych Moravciach, neviete niekto, či sa daju kupiť aj v ba?
Mišpule
Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie
To nejlepší na mišpuli, kromě jejího zvláštního vzhledu a květů, jsou plody. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíte vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.
Mišpule
Ešte pred 50 rokmi boli mišpule v celej Európe tak známe, že sa označovali vo všetkých záhradkárskych encyklopédiách ako domáce ovocie
To nejlepší na mišpuli, kromě jejího zvláštního vzhledu a květů, jsou plody. Vypadají jako malá jablíčka, ale jsou to robustní, světlehnědé chlupaté malvice. Jsou jedlé až po přejití mrazem. Proto mají na stromě zůstat až do prvních mrazíků a déle, kdy je lze po změknutí (zhniličkovatění) jíst syrové přímo ze stromu, nebo je utrhnout už v listopadu a skladovat několik týdnů do změknutí v přepravkách. Pak ale nejsou nikdy tak dobré a aromatické, jako když dozrají a změknou na stromě. Plody obsahují hmotu, která chutná jako pikantní marmeláda. Nejlepší způsob jedení je odtrhnout stopku a obsah mišpule vytlačit do pusy. Někdo preferuje vybírání lžičkou. Pak ještě musíte vyplivnout několik velkých semen. Začátečníci přistupují k požívání mišpulí nejdříve s nedůvěrou, ale jak si na ně jednou zvyknete, mohou se začít zdát návykové. Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.
- Přílohy
-
- mispule_12.jpg (30.77 KiB) Zobrazeno 12975 x
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
Re: Japonské mišpule
Jen doplním, že nelze zaměňovat mišpule a japonské mišpule, které mišpulemi nejsou a správně se jmenují lokvát.
Re: Japonské mišpule
Bože já si snad na ty všechny nové pojmy pořídím příruční slovník, jak bylo krásně před lety když stačilo říkávat "nepleť si hrušky s jabkama"Oriana píše:Jen doplním, že nelze zaměňovat mišpule a japonské mišpule, které mišpulemi nejsou a správně se jmenují lokvát.
Re: Japonské mišpule
Neztrácej hlavu Pando, taky jsem si musela dohledat to něco, z čeho se nakonec vyklubala odrůda kaki. O lokvátu to vím proto, že jsem se ho pokoušela pěstovat v zimní zahradě. Dokonce mi několikrát vykvetl, ale protože špatně hnojím, a asi neměl optimální teplotní podmínky, tak mi plody nevyrostly. On totiž nakvítal v prosinci, a to mám v zimní zahradě teploty blížící se nule.
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: Japonské mišpule
V sezoně (ve Španělsku). Kyselé, ale dobré. První rok na vita je zajímavý, jak se to ovoce střídá (i v marketech). Rýže a kuře předtím bylo pořád stejné.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: Japonské mišpule
Bingo !epony píše:Obzvlášť když v zimě stojíte na již holé zahradě a konzumujete je přímo ze stromu
Plody obsahujú 75 % vody, 7,5 % vlákniny, okolo 10 % cukrov, dusíkaté látky, stopové prvky a vitamíny, organické kyseliny a najmä kyselinu jablčnú.
Přesně tyto mišpule na obrázku se sklízí a jí až projdou prvním mrazem. Změknou a jsou sladké, hnědá sladká hmota.
Moje babička měla strom s tímto ovocem.
Když se nechaly dýl, zkvasily, žrali je kosové a pak opilí vráželi do oken.
Re: Japonské mišpule
mna by zaujimalo kde sa daju kupit na slovensku Mišpule viete mi poradit?