Z pohledu naší obsolentní dietologie se zdá být banán vhodnou dietetickou potravinou a je doporučován při některých střevních poruchách, poruchách jater nebo při únavě, nechutenství apod. Bohužel, opak je pravdou. Banány se trhají nezralé, a tak vstřebávání uvedených látek a hlavně jejich využití v organismu je spíše špatné než průměrné.
Ja travim banany vyborne a tusim, ze uvedene latky aj v pohode vstrebavam a vyuzivam. Urcite este lepsie ako zeleninu.
Ale divim sa tym, ktori ich jedia nezrele. To je asi normalne ze z takych sa nedaju tie latky dobre vyuzit. Pritom staci tak malo, dat enzymom cas na dokoncenie svojej prace (rozstiepenie komplexnych sacharidov na jednoduche, bielkovin na jednoduchsie az aminokyseliny, tuky na jednoduchsie, atd.) a oni to urobia, je jedno ci na strome alebo v byte. Pozor ale na prilisny chlad, mozno uz pod 14 st. C (a samozrejme prilisne teplo), to uz enzymy nepreziju bez ujmy a zvacsa je po dozrievani (farba supky ma odtien sivej alebo sedej), alebo sa velmi spomali.
Bílkovina tyrosin, která v nich obsažena, je v našem organismu přeměněna na tyramin, který nám pak způsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického, dále křeč drobných tepének sliznic, a to způsobí jejich špatnou výživu a činí je tak náchylnými na nejrůznější poškození nejrůznějších orgánů, včetně pomnožení bakterií a plísní. Poškození jater vede k jejich zhoršení detoxikační činnosti a narušení metabolismu mastných kyselin, spolu s poškozením sleziny pak dochází ke snížení imunity, což vede k dalším problémům. Ženy, které asi do třetího měsíce těhotenství banány požívají, riskují u svých potomků vznik ekzémů nebo dermatitidy, a to poměrně těžkých.
Pozrel som kapitolu v knihe danu kapitolu Banany. Zdroj v celej knihe uvedeny nie je ziadny. Autor tej knizky je, podla toho ako sa v uvode podpisal, "Mistr Reiki, psychoenergetik a Bio-auditor". Uff. Inde som uz o tom nic nehladal. Len som kukol
http://en.wikipedia.org/wiki/Tyramine#Occurrence a podla popisu tato aminokyselina je sucastou okolo 30 potravin (rozne maso, ryby, strukoviny/lusteniny, jogurty, syry, ovocie, orechy). Rozhodne sa jej neobavam (a bananov uz vobec nie). Ani toho ze prave ona mi “způsobí zvýšení krevního tlaku, a to jak systolického, tak diastolického”. Nezmysel, ze z bananov. Inac ja mavam dlhodobo do 110/70, a mensi, a od posledneho hrozna po prve jahody a ceresne tych bananov teda kazdy rok pojem.
Banány velice často obsahují tropickou houbu, která při dopravě přes časová pásma prožívá stres (jako člověk) a výsledný efekt je zvýšená kazivost banánů, což je mylně nebo úmyslně vydáváno za zrání či přezrání. Ve skutečnosti jsou banány rozleptané metabolickými zplodinami vystresované houby.
Zase, nepise nazov huby, neuviedlol ani odkaz... Tak neviem, ci treba reagovat. Verim, ze pokial su banany dozrievane v igelite v takom teple a este v takom vysokom stadiu zrelosti, ze sa voda odparovana z nich v nom zraza, ze sa v takom vlhku rozmnozia plesne/huby. Ved je to casto citit aj vidiet. Kupujem bezne nezrele banany, doma nezabalene a v teple krasne dozreju, chutia a vonaju vyborne.