Řapíkatý celer
Moderátor: hugo
Řapíkatý celer
Řapíkatý celer
Řapíkatý celer je u nás sice již známou ale stále ještě a nedoceněnou zeleninou, jeho obliba a používání však neustále vzrůstá. Je to aromatická zahradní zelenina pěstovaná pro její až 30 cm dlouhé, řapíky. Řapíkatý celer je ale choulostivá, křehká zelenina, která pro zachováni křehkosti musí být skladována v chladničce, kde nám vydrží 2 až 3 týdny. Po této době řapíky ztratí svoji křehkost pro kterou jsou ceněny hlavně jako příloha do salátů nebo do koktejlů.
Z historie
Záznamy o využívání celerové natě a řapíků sahají do dávné historie, kdy se sklízela nať divoce rostoucího celeru bahenního, který rostl a dosud roste v bažinatých půdách na mořských pobřežích v blízkostí saun v Evropě od Švédska do Středomoří, ale i v Asii, severní Africe a Severní Americe. První záznamy o používání bulev celeru pak pocházejí až ze 16. století. Kulturní formu řapíkatého celeru znali již staří Egypťané, Řekové a Římané, posledně zmiňovaní jej však jedli jen vařený. Silně aromatické listy a stonky používali při pohřebních obřadech, pravděpodobně k tlumení mrtvolného zápachu. Ještě ve středověku se řapíkatý celer používal jako léčivá rostlina. Pěstovat se začal pravděpodobně v oblasti Středozemního moře a do střední Evropy pronikal až v 17. a 18. století. Dnes je rozšířen zejména v západní Evropě a v Severní Americe, kde se naopak málo pěstuje celer bulvový.
Využití
Z řapíků se připravují především saláty, ale i vařené pokrmy. Dále se z nich lisuje šťáva. Rozemleté semeno slouží jako koření. Vlastní užitkovou částí řapíkatého celeru jsou zdužnatělé křehké řapíky jemné chuti. Řapíkatý celer má relativně malý odpad čistěním (3-5%). Vyznačují se vysokým obsahem kyseliny askorbové, betakarotenu, bílkovin a minerálních látek, zejména fosforu a železa, vápníku i hořčíku, vitamínů B1, B2, PP a éterických olejů. Velmi významné jsou dietetické účinky.
Pěstování
Pěstování řapíkatého celeru je podobné jako pěstování celeru bulvového. Vyséváme od poloviny února až do konce dubna, podle toho, kdy chceme řepíky sklízet. Sejeme naširoko do truhlíků nebo přímo do výsevních kazet. Osivo klíčí po dvou až třech týdnech. Optimální teplota je 18 – 22 °C. Ve fázi 2- 3 pravých listů rostliny pikýrujeme do sponu 5 x 4 cm nebo ve výsevních kazetách vyjednotíme. Sadba je citlivá na nízké teploty, které by neměli ani ve fázi otužování sadby klesnout pod 5 °C. Vysazujeme od poloviny května, po přejití jarních mrazíků až do poloviny června do sponu 40 x 40 až 35 x 30 cm. Řapíkatý celer vyžaduje výživné hlinitopísčité půdy, vzhledem ke svému původu, dobře zásobené vláhou. Řapíky sklízíme postupně od poloviny srpna až do zámrazu. Před nástupem mrazů můžeme sklidit celé rostliny i s kořeny a založit je v pařeništi nebo ve sklepě. Takto zaskladněné rostliny vydrží do konce roku.
Zdroje:
http://www.sons.trinecko.cz/
http://www.zahrada.cz
http://www.labuznik.com/
Řapíkatý celer je u nás sice již známou ale stále ještě a nedoceněnou zeleninou, jeho obliba a používání však neustále vzrůstá. Je to aromatická zahradní zelenina pěstovaná pro její až 30 cm dlouhé, řapíky. Řapíkatý celer je ale choulostivá, křehká zelenina, která pro zachováni křehkosti musí být skladována v chladničce, kde nám vydrží 2 až 3 týdny. Po této době řapíky ztratí svoji křehkost pro kterou jsou ceněny hlavně jako příloha do salátů nebo do koktejlů.
Z historie
Záznamy o využívání celerové natě a řapíků sahají do dávné historie, kdy se sklízela nať divoce rostoucího celeru bahenního, který rostl a dosud roste v bažinatých půdách na mořských pobřežích v blízkostí saun v Evropě od Švédska do Středomoří, ale i v Asii, severní Africe a Severní Americe. První záznamy o používání bulev celeru pak pocházejí až ze 16. století. Kulturní formu řapíkatého celeru znali již staří Egypťané, Řekové a Římané, posledně zmiňovaní jej však jedli jen vařený. Silně aromatické listy a stonky používali při pohřebních obřadech, pravděpodobně k tlumení mrtvolného zápachu. Ještě ve středověku se řapíkatý celer používal jako léčivá rostlina. Pěstovat se začal pravděpodobně v oblasti Středozemního moře a do střední Evropy pronikal až v 17. a 18. století. Dnes je rozšířen zejména v západní Evropě a v Severní Americe, kde se naopak málo pěstuje celer bulvový.
Využití
Z řapíků se připravují především saláty, ale i vařené pokrmy. Dále se z nich lisuje šťáva. Rozemleté semeno slouží jako koření. Vlastní užitkovou částí řapíkatého celeru jsou zdužnatělé křehké řapíky jemné chuti. Řapíkatý celer má relativně malý odpad čistěním (3-5%). Vyznačují se vysokým obsahem kyseliny askorbové, betakarotenu, bílkovin a minerálních látek, zejména fosforu a železa, vápníku i hořčíku, vitamínů B1, B2, PP a éterických olejů. Velmi významné jsou dietetické účinky.
Pěstování
Pěstování řapíkatého celeru je podobné jako pěstování celeru bulvového. Vyséváme od poloviny února až do konce dubna, podle toho, kdy chceme řepíky sklízet. Sejeme naširoko do truhlíků nebo přímo do výsevních kazet. Osivo klíčí po dvou až třech týdnech. Optimální teplota je 18 – 22 °C. Ve fázi 2- 3 pravých listů rostliny pikýrujeme do sponu 5 x 4 cm nebo ve výsevních kazetách vyjednotíme. Sadba je citlivá na nízké teploty, které by neměli ani ve fázi otužování sadby klesnout pod 5 °C. Vysazujeme od poloviny května, po přejití jarních mrazíků až do poloviny června do sponu 40 x 40 až 35 x 30 cm. Řapíkatý celer vyžaduje výživné hlinitopísčité půdy, vzhledem ke svému původu, dobře zásobené vláhou. Řapíky sklízíme postupně od poloviny srpna až do zámrazu. Před nástupem mrazů můžeme sklidit celé rostliny i s kořeny a založit je v pařeništi nebo ve sklepě. Takto zaskladněné rostliny vydrží do konce roku.
Zdroje:
http://www.sons.trinecko.cz/
http://www.zahrada.cz
http://www.labuznik.com/
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
Přiznám se, že na řapíkatý celer jsem si vypěstovala dost slušnou závislost, když doma nějaký nemám, jsem z toho poněkud nervózní Včera jsem se poprvé pokusila upatlat nějaký ten dip, abych měla kousky celeru, mrkve a chřestu do čeho namáčet, a výsledek vskutku uspokojivý Použila jsem avokádo, česnek, cibuli a nějaké to koření. Nějaký další tip, prosím??
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Řapíkatý celer
Loupete nějak řapíky z vnější strany? Měla jsem ho zatím dvakrát. Poprvé ok, ale ten druhý měl nějaká hodně silná a houževnatá ta vlákna (ty nítě při vnější straně), tak jsem si říkala, jestli by to nebylo lepší celé oloupat? (ale neoloupala )
Nejvíc mi chutná se sluněnkou.
Nejvíc mi chutná se sluněnkou.
Naposledy upravil(a) listy dne stř led 21, 2009 0:59, celkem upraveno 1 x.
Re: Řapíkatý celer
ja celer vystavuju v puse a vlakninu plivu.listy píše:Loupete nějak řapíky z vnější strany? Měla jsem ho zatím dvakrát. Poprvé ok, ale ten druhý měl nějaká hodně silná a kouževnatá ta vlákna (ty nítě při vnější straně), tak jsem si říkala, jestli by to nebylo lepší celé oloupat?
Nejvíc mi chutná se sluněnkou.
Re: Řapíkatý celer
je zrovna dneska jsem ho mel k obedu, akorat jsem nevedel ze by se mel loupat...tak jsem neloupal a neplival
Re: Řapíkatý celer
Řapíkatý celer jsem pro sebe objevil náhodou.Dával jsem ho do polévky a jeden kousek řapíku mi zbyl na prkénku a protože koš byl dál,než moje pusa,tak díky této náhodě ho už konzumuju jen zásadně syrový a moc mi chutná.Má zajímavou aromatickou chuť a chroupu ho ke všemu.Vřele doporučuji všem!
Re: Řapíkatý celer
Vcera som si ho po prvykrat kupila a je fantasticky!
V dohladnej dobe si idem kupit semiacka a istotne ho skusim pestovat na zahrade.
V dohladnej dobe si idem kupit semiacka a istotne ho skusim pestovat na zahrade.
Re: Řapíkatý celer
To nevadí. Přiznám se, že to loupu jen ze společenských důvodů, jinak doma ne. Jen to pěkně omyju, ulomím dva stvoly, uhryznu a koušu a koušu...myslím, že je to i těch 200 kousání, možná víc a nakonec vyplivnu takový malinkatý vláknitý kousíček do papírového kapesníku a hodím do kamen.dvdmchl píše:je zrovna dneska jsem ho mel k obedu, akorat jsem nevedel ze by se mel loupat...tak jsem neloupal a neplival
Pro mě je to trochu chuťově zvlášní poživatina, až tak mi nechutná, proto i to intenzivní žuvání. Ovoce je lepší, dokonce i pampeliška mi chutná víc (jenže v zimě si u nás o tom můžu nechat jen zdát).
Poslední dobou mě napadá, zda došlo i u ostatních v rámci vita posunům v chutích. Aromatické ve stylu mango, čurimoya, banány apod. nijak nemusím, jako kdyby to tělo nechtělo. Dokonce ani mandarinky mi moc nejedou, a to je co říct. U moře jsem jich v létě zpucovala dost, byly přímo ze stromu, totéž fíky, ale z našich obchodů mi něco podvědomě vadí, sice nevim co, ale faktem je, že to jdu koupit jen pro partnera, kterej mě o ně poprosí. U sebe skončím povětšinou u bio jablek, dokonce mi chutnají i dříve opovrhovaní deliciové, hrušek a sem tam granátníků.
Nevím jestli je to dobře, nebo špatně, zatím prospívám, tak je to asi tak, jak má být.
Re: Řapíkatý celer
mne veľmi chutí zelerová šťava neriedená. A čo sa týka hľúzy zeleru- vynikajúci recept na šalát- niečo pre Awu- hľúzu zeleru a jablko postrúhame na hrubšom strúhadle, zmiešame, môžme do toho najemno posekať vlašáky alebo pokvapkať citrónom. Je to mnam
Whenever you feel sad just remember: there are a billions of cells in your body and all they care about is you.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Řapíkatý celer
Tak já si stále zachovávám pestrý sortiment chutí - banány v kvantech, ostatní ovoce jakbysmet. Ale v téhle sibérii sehnat slušný ovozel a navíc v supermárketech snad ani nejde. Co se jablek týká, narazil jsem na slušné goldeny minulý měsíc v Kauflandu a ty mně opravdu chutnají. Jinak mám svoje z chalupy, ty mně letos moc nejedou, jelikož jsou na můj vkus moc kyselé. Svoje hrušky jsem už dojedl dávno a v obchodech nekupuju, jelikož jsou hnusoty.awa píše:Poslední dobou mě napadá, zda došlo i u ostatních v rámci vita posunům v chutích. Aromatické ve stylu mango, čurimoya, banány apod. nijak nemusím, jako kdyby to tělo nechtělo. Dokonce ani mandarinky mi moc nejedou, a to je co říct. U moře jsem jich v létě zpucovala dost, byly přímo ze stromu, totéž fíky, ale z našich obchodů mi něco podvědomě vadí, sice nevim co, ale faktem je, že to jdu koupit jen pro partnera, kterej mě o ně poprosí. U sebe skončím povětšinou u bio jablek, dokonce mi chutnají i dříve opovrhovaní deliciové, hrušek a sem tam granátníků.
Nevím jestli je to dobře, nebo špatně, zatím prospívám, tak je to asi tak, jak má být.
Akorát jsem vyřadil granáty. Zřejmě to tak má taky být
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
-
- Příspěvky: 5
- Registrován: pát led 20, 2012 10:02
Re: Řapíkatý celer
Já si ho dnes zkusila dát snad poprvé a popravdě mi nechutnal vůbec.. možná ho ještě zkusím nastrouhaný jak tady někdo píšete s jablkem nebo tak, ale moc šancí mu nedávám
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
Re: Řapíkatý celer
zkus ho rozxmixovat s jablkem na kasu, neni tam vubec citit a chutna podobne jako dysi detska presnidavka :pChristineS píše:Já si ho dnes zkusila dát snad poprvé a popravdě mi nechutnal vůbec.. možná ho ještě zkusím nastrouhaný jak tady někdo píšete s jablkem nebo tak, ale moc šancí mu nedávám
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
Re: Řapíkatý celer
Celery
The water content of celery is overwhelmingly high compared to other vegetables. While most vegetables are 90 percent water, celery is 96 percent, and just two or three stalks of celery can replenish the body's levels of calcium, magnesium, potassium and sodium. Celery is also a valuable source of nutrients that contribute to maintaining good health, including phosphorus, iron and zinc.
uuuu pekny
The water content of celery is overwhelmingly high compared to other vegetables. While most vegetables are 90 percent water, celery is 96 percent, and just two or three stalks of celery can replenish the body's levels of calcium, magnesium, potassium and sodium. Celery is also a valuable source of nutrients that contribute to maintaining good health, including phosphorus, iron and zinc.
uuuu pekny
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.
Re: Řapíkatý celer
jojo celery je suprfruit, mám ho doma (teď z makra slevovej) nachystanej stále,tristazmista píše:Celery
The water content of celery is overwhelmingly high compared to other vegetables. While most vegetables are 90 percent water, celery is 96 percent, and just two or three stalks of celery can replenish the body's levels of calcium, magnesium, potassium and sodium. Celery is also a valuable source of nutrients that contribute to maintaining good health, including phosphorus, iron and zinc.
uuuu pekny
myslím, že se jakštakš daří i sazenicím
Re: Řapíkatý celer
Ahoj, potřeboval bych poradit, řapíkáč vysazuju každej rok na zahradě, prostříhávám pak ty slabší řapíky, aby tam zůstalo jen pár těch silných, ale jde mi o to jak co nejlépa dosáhnout toho vybělení,,, jestli to nějak obalit slámou, nebo přihrnovat hlínu jako u porku? aby nebyl tak tuhý, ten z obchodu je takový křehký, zkoušel jsem to obalit kartonem aby byla spodní část vetmě, ale nějak to nepomohlo, jestli máte někdo nějaký osvědčený tip, tak se podělte, Dík
Re: Řapíkatý celer
zajímavé, já mám zájem jen o listy a řapíky vyhazuju, ale pěstuju spíš listovejveg-1 píše:Ahoj, potřeboval bych poradit, řapíkáč vysazuju každej rok na zahradě, prostříhávám pak ty slabší řapíky, aby tam zůstalo jen pár těch silných, ale jde mi o to jak co nejlépa dosáhnout toho vybělení,,, jestli to nějak obalit slámou, nebo přihrnovat hlínu jako u porku? aby nebyl tak tuhý, ten z obchodu je takový křehký, zkoušel jsem to obalit kartonem aby byla spodní část vetmě, ale nějak to nepomohlo, jestli máte někdo nějaký osvědčený tip, tak se podělte, Dík
Re: Řapíkatý celer
ja tedy stavim vsechno ale jasne jako buc me nejvic nadchne listi a zelenovost:)buc11 píše:zajímavé, já mám zájem jen o listy a řapíky vyhazuju, ale pěstuju spíš listovejveg-1 píše:Ahoj, potřeboval bych poradit, řapíkáč vysazuju každej rok na zahradě, prostříhávám pak ty slabší řapíky, aby tam zůstalo jen pár těch silných, ale jde mi o to jak co nejlépa dosáhnout toho vybělení,,, jestli to nějak obalit slámou, nebo přihrnovat hlínu jako u porku? aby nebyl tak tuhý, ten z obchodu je takový křehký, zkoušel jsem to obalit kartonem aby byla spodní část vetmě, ale nějak to nepomohlo, jestli máte někdo nějaký osvědčený tip, tak se podělte, Dík
Re: Řapíkatý celer
zdravim. ja som si ho dneska dala do smoothie s bananom, špenatom a cucoriedkami a dost mi vadia tie vlasy s neho. nemate niekto nejaky lepsi recept prosim?
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
Re: Řapíkatý celer
ty vlasy se daj oddelat prelomeni a stazenimMonixa píše:zdravim. ja som si ho dneska dala do smoothie s bananom, špenatom a cucoriedkami a dost mi vadia tie vlasy s neho. nemate niekto nejaky lepsi recept prosim?
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.
Re: Řapíkatý celer
Ako pise tristazmista.
Ale ked do smoothie, tak to neriesim. Mixer ani nevie ze nejake vlasy chudak zeler mal. Odkedy mam mixer, vlastne uz zeler nezujem a teda ani neodvlasujem.
Ale ked do smoothie, tak to neriesim. Mixer ani nevie ze nejake vlasy chudak zeler mal. Odkedy mam mixer, vlastne uz zeler nezujem a teda ani neodvlasujem.
Re: Řapíkatý celer
Řapíkatý celer je skvělý, nejradši ho mám mixovaný s jabkem a mrkví
Zajímavosti ze světa čaje http://mujsalekcaje.cz/blog/
Re: Řapíkatý celer
Doporučuju vyzkoušet tento lahodný nápoj v kombinaci s celerem https://youtu.be/-SwmHa4eYD4