Oleje
Moderátor: hugo
Re: Oleje
Lněné semínka se můžou uchovávat v sáčku. Ony začnou oxidovat až když se rozemelou. Olivový olej je super a co se týče omega 3 a 6, tak v podstatě neexistuje olej, který by tohle měl vyrovnané a jeho konzumací nedocházelo k nějakému nepoměru. Takže je nejlepší užívat vícero zdrojů omega mastných kyselin.
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... ela#p29518
Tady je dobrá tabulka.
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... ela#p29518
Tady je dobrá tabulka.
Re: Oleje
No co na to koukám tak díky tomu že jím skoro denně ořechy a použivám oliv.olej jsem težce v omega 6 ...smajliss píše:Lněné semínka se můžou uchovávat v sáčku. Ony začnou oxidovat až když se rozemelou. Olivový olej je super a co se týče omega 3 a 6, tak v podstatě neexistuje olej, který by tohle měl vyrovnané a jeho konzumací nedocházelo k nějakému nepoměru. Takže je nejlepší užívat vícero zdrojů omega mastných kyselin.
http://www.zdravi-az.cz/Forum/viewtopic ... ela#p29518
Tady je dobrá tabulka.
tak to srovnám tím lněnyma nebo chia seminkama
co jsem četl mělo by to bejt 1:2 omega 3-6
ty chia seménka maji nějakou přednost před lnenyma?
Re: Oleje
Nerozmixovaná lněná semínka vydrží docela dlouho, ale po rozdrcení bych je nezkoušel nijak uchovávat, ikdyž způsoby by se asi našly (zmrazení v igeliťáku nebo podle Buddwigové zamíchat do medu atp.), ale proč to dělat...
Ořechy ani olivový olej neobsahují moc omega-6, ale hlavně omega-9, to je ok. Stačí přidat 2 lžíce chia/lnu denně - nejlépe střídat oboje, každé má jiné výhody.
Ano, když smažit, tak kokosák je dobrý, ještě lepší je možná ghí (pro nevegany). Ale jde pak o to, co se vlastně na tom tuku smaží - hlavně ze škrobovin(brambory, obilné potraviny)/bílkovin(maso, mléčné výrobky) vznikají dost toxické a návykové látky.
Pochybuju, že na olivovém oleji je něco špatného, naopak je to jeden z nejlepších olejů.
Ořechy ani olivový olej neobsahují moc omega-6, ale hlavně omega-9, to je ok. Stačí přidat 2 lžíce chia/lnu denně - nejlépe střídat oboje, každé má jiné výhody.
Ano, když smažit, tak kokosák je dobrý, ještě lepší je možná ghí (pro nevegany). Ale jde pak o to, co se vlastně na tom tuku smaží - hlavně ze škrobovin(brambory, obilné potraviny)/bílkovin(maso, mléčné výrobky) vznikají dost toxické a návykové látky.
Pochybuju, že na olivovém oleji je něco špatného, naopak je to jeden z nejlepších olejů.
Re: Oleje
díky mocravima píše:Nerozmixovaná lněná semínka vydrží docela dlouho, ale po rozdrcení bych je nezkoušel nijak uchovávat, ikdyž způsoby by se asi našly (zmrazení v igeliťáku nebo podle Buddwigové zamíchat do medu atp.), ale proč to dělat...
Ořechy ani olivový olej neobsahují moc omega-6, ale hlavně omega-9, to je ok. Stačí přidat 2 lžíce chia/lnu denně - nejlépe střídat oboje, každé má jiné výhody.
Ano, když smažit, tak kokosák je dobrý, ještě lepší je možná ghí (pro nevegany). Ale jde pak o to, co se vlastně na tom tuku smaží - hlavně ze škrobovin(brambory, obilné potraviny)/bílkovin(maso, mléčné výrobky) vznikají dost toxické a návykové látky.
Pochybuju, že na olivovém oleji je něco špatného, naopak je to jeden z nejlepších olejů.
jj smažení je samozřejmě blbost,ale raději jí občas udělám bramborák než aby se cpala hamburgerama a hranolkama koupající v tunu oleje ve fritáku
o olivovem jsem jen četl v čínske studii ,že ho použivat v min.množství možná proto mě tozustalo v hlavě
Re: Oleje
To by mě zajímalo na co přišli. Víte o tom někdo něco bližšího?harmon3k píše: o olivovem jsem jen četl v čínske studii ,že ho použivat v min.množství možná proto mě tozustalo v hlavě
Ale jinak jak už jsem psal - žádného oleje by se nemělo jíst větší množství, to platí samozřejmě i pro olivový.
Re: Oleje
Spíše sem to špatně pochopil.Pročítal jsem si tu knižku a hledal znova co tam o tom je ,ale má to mnoho stránek.ravima píše:To by mě zajímalo na co přišli. Víte o tom někdo něco bližšího?harmon3k píše: o olivovem jsem jen četl v čínske studii ,že ho použivat v min.množství možná proto mě tozustalo v hlavě
Ale jinak jak už jsem psal - žádného oleje by se nemělo jíst větší množství, to platí samozřejmě i pro olivový.
Z vysledku vyšlo ,že tam kde lide použivali a jedli málo tučná jidla byli zdravější a bez nemocí .(živočišné)
A v tabulkce doporučenych a nedooporučenych potravin byl olivovej olej napsán ,že se má omezit na minimum...
Takže to bylo zjevně myšleno jak sám pišeš ,že v malém množství.
Re: Oleje
Hm, podle toho co se sem tam o té "čínské studii" doslechnu, to celé vypadá jako úplná blbost a jedna demagogie za druhou. Taky tam prý např. dokazovali škodlivost živočišných potravin tím, že dali nějakým hlodavcům izolovaný kasein. Stejně tak nějaká statistika o tom, kde se jí/nejí moc tučná jídla vůbec nic nevypovídá o tuku obecně, a už vůbec NIC o nějakém konkrétním oleji. Ona totiž tučná strava se ve statistice projeví hlavně jako sladkosti a fastfood, takže trans-mastné kyseliny a ještě k tomu v kombinaci s cukrama atd.
RE: sem tam o té "čínské studii" doslechnu
Aj keby si tuto vetu nebol napisal, bolo by mi hned aj tak jasne, ze si knihu necital. Alebo cital velmi nepozorne, alebo jej vobec nepozoruzmel? :
Uprimne, pozicaj si ju. Maju ju aj v knizniciach. Podla mna by si velmi zmenil nazor. Vobec netvrdim, ze ta presvedci. Ale tie predsudky, ktore mas o jeho praci, ci jeho uvazovani uvazovani, zahodis hned za hlavu.
ravima píše:podle toho co se sem tam o té "čínské studii" doslechnu
Vobec nie.ravima píše:tam prý např. dokazovali škodlivost živočišných potravin tím, že dali nějakým hlodavcům izolovaný kasein.
Odporucam precitat napriklad tu kapitolu kde opisoval tu nezmyselnu 20 rokov trvajucu Nurses' Health Study s nakladmi $4-5 million rocne.ravima píše:nějaká statistika o tom, kde se jí/nejí moc tučná jídla vůbec nic nevypovídá o tuku obecně, a už vůbec NIC o nějakém konkrétním oleji. Ona totiž tučná strava se ve statistice projeví hlavně jako sladkosti a fastfood, takže trans-mastné kyseliny a ještě k tomu v kombinaci s cukrama atd.
) Spickovy uznavany odbornik, vela studii za cely zivot, vsetky publikuje v odbornych casopisoch kde mu ini odbornici oponuju, a hned niekolko demagogii? Nemoze to byt skor naopak, niekto kto nevie co hodnoti, ale bez problemov to ohodnoti ako blbost.. aku uz len to ma vypovednu hodnotu? Tvoj nazor je napr. velmi vzdialeny tomu na prvej strane od ROBERT C. RICHARDSON, PH.D., Nobel Prize Winner, Professor of Physics and Vice Provost of Research, Cornell University ci dalsich 10-15im od roznych specialistov. Pritom oni si ho dovolili vypustit az po precitani tej knihy a urobeni si vlastneho...ravima píše:to celé vypadá jako úplná blbost a jedna demagogie za druhou.
Uprimne, pozicaj si ju. Maju ju aj v knizniciach. Podla mna by si velmi zmenil nazor. Vobec netvrdim, ze ta presvedci. Ale tie predsudky, ktore mas o jeho praci, ci jeho uvazovani uvazovani, zahodis hned za hlavu.
Naposledy upravil(a) Dano dne stř črc 25, 2012 12:53, celkem upraveno 2 x.
Re: Oleje
ufff ufff ufff, to jsou hodně předčasné závěry,ravima píše:Hm, podle toho co se sem tam o té "čínské studii" doslechnu, to celé vypadá jako úplná blbost a jedna demagogie za druhou
to mi nesedí, takto hodnotit velmi cennou studii,
osobně teda nehodnotím fakta, která znám "jen z doslechu"
no nic ve zlým ;-)
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Oleje
Jenom komentuju to, co jsem se o ní dočetl, a už toho bylo hodně.
"Špičkový uznávaný odborník" je pro mě argument s přibližně nulovou hodnotou, takových studií už jsem přečetl fakt hodně a ne jen v populárních knížkách. Právě v této oblasti se vyskytuje tolik demagogie a zkresleně vykládaných statistických dat, jako nikde jinde. Kromě toho takové studie jsou zpravidla motivované hlavně penězi (v horších případech dokonce zaplacené nějakými prachatými hajzly, jako farmaceutickými firmami atp.).
Stáhnul jsem si tu knihu v pdf, opravdu to celkově není zdaleka tak hrozné jak to vypadalo. Spousta věcí se mi tam líbí a je sranda, že zrovna co se týče tuků nebo jiných izolovaných živin vlastně argumentuje úplně stejně jako já.
Bohužel, při interpretaci některých studií, nejen s těmi potkany a kaseinem, jako kdyby na své zásady a principy najednou trochu pozapomněl... a to pak nahrává jeho oponentům, kteří jeho závěry ze studií mohou velmi snadno vyvrátit. Jako to udělal třeba Pavel Kohout: http://www.tlukotsrdce.cz/zivotni-styl/ ... l-a-spol--
"Špičkový uznávaný odborník" je pro mě argument s přibližně nulovou hodnotou, takových studií už jsem přečetl fakt hodně a ne jen v populárních knížkách. Právě v této oblasti se vyskytuje tolik demagogie a zkresleně vykládaných statistických dat, jako nikde jinde. Kromě toho takové studie jsou zpravidla motivované hlavně penězi (v horších případech dokonce zaplacené nějakými prachatými hajzly, jako farmaceutickými firmami atp.).
Stáhnul jsem si tu knihu v pdf, opravdu to celkově není zdaleka tak hrozné jak to vypadalo. Spousta věcí se mi tam líbí a je sranda, že zrovna co se týče tuků nebo jiných izolovaných živin vlastně argumentuje úplně stejně jako já.
Bohužel, při interpretaci některých studií, nejen s těmi potkany a kaseinem, jako kdyby na své zásady a principy najednou trochu pozapomněl... a to pak nahrává jeho oponentům, kteří jeho závěry ze studií mohou velmi snadno vyvrátit. Jako to udělal třeba Pavel Kohout: http://www.tlukotsrdce.cz/zivotni-styl/ ... l-a-spol--
Re: Oleje
Ale iste. Nenapisal som ze suhlasim s pracou autora a jeho tvrdeniami.ravima píše:"Špičkový uznávaný odborník" je pro mě argument s přibližně nulovou hodnotou”
Posolstvo mojho prispevku bolo ine. Dovolil som si spochybnit nazor anonyma z nejakeho anonymneho fora na nieco comu nerozumie (knihu necital). Dufam ze si sa teraz neurazil.
Na pracu cloveka, ktory sa za svoje nazory nehanbi a publikuje ich v zurnaloch pod svojim menom kde na ne reaguju ini. Ak tam napise nepravdu, ini na to radi poukazu, oponuju.
Takisto on svoju pracu a postupy popisal podrobne a vydal o tom knihu, zase pod svojim menom.
A pre porovnanie som poukazal na nazor ineho cloveka, ktory svoje meno tiez nezatajil: poukazal som na rozdielnost nazorov, ten od anonyma som porovonal s nazorom drzitela Nobelovej ceny.
Internet znesie velmi vela zla. Kdejaky niktos ktory sa hanbi za svoje meno ohovara a utoci na hocikoho. Je jedno ci na privrzencov inch stravovacich smerov, na ludi s inym svetonazorom,.. Vseobecne. Verejne diskusne fora su tym typicke, toto zial nie je vynimkou, niekto tu bezne hocikoho osocuje s pouzitim slov propaganda, sekta atd. Ravima, tento odstavec neber osobne.
Je fajn, ze si asi do 5hod od mojej reakcie napisal ze si knihu stiahol. Teraz ju uz len celu (nepovrchne) precitat. Inac plne respektujem akykolvek nazor inych na knihu (ved aj v odbornych kruhoch su nazory uplne rozne). Zvlast ak ju citali. Ak ale niekto napise napr. nieco ako "jedna demagogie za druhou", tak mozno som ja cital uplne inu knihu ako on, alebo kazdy z nas chape slovo demagogia inac.
Uz tu nebudem rusit. Navyse vo vlakne, v ktorom asi ani nemam co hladat. Kedze oleje pokladam za fajn vyrobky - na svietenie.
Re: Oleje
Však to je v pořádku, všichni jsme tu v podstatě anonymové na anonymním fóru, nediskutuju zde s držiteli Nobelovy ceny, to bych samozřejmě musel dělat poněkud jinak. Samozřejmě svůj názor můžeš podpořit třeba názorem někoho jiného, stejně jako já. Mimochodem, porovnání názoru anonyma a držitele nobelovky je také statistická demagogie vsadím se, že existuje víc nobelovkářů, kteří mají opačný názor, než ten kterého jsi vybral, a takových anonymů miliardy.Dano píše:Dovolil som si spochybnit nazor anonyma z nejakeho anonymneho fora na nieco comu nerozumie (knihu necital).
Ano, uznávám, že v té knize to tak úplně není, reagoval jsem na příspěvky zde. Ovšem musím si stát za tím, že některé studie si vykládá jak se mu to hodí, zamlčuje části výsledků atp., to už je názor na základě přečtení příslušných částí té knihy - tam kde přímo vykládá studie. Není to žádná výjimka, dělá to tak spousta vědců a klidně s dobrými úmysly - prostě věří, že mají pravdu.Dano píše:Ak ale niekto napise napr. nieco ako "jedna demagogie za druhou", tak mozno som ja cital uplne inu knihu ako on, alebo kazdy z nas chape slovo demagogia inac.
Re: Oleje
Jindro, co je "lajkovat" ?? (a jo I like - mi se libi ? )Jindra píše:Dano píše:oleje pokladam za fajn vyrobky - na svietenie
nezbývá než tohle "lajkovat", je to OK
Nevim, jen hadam .. ale s tim Danovym svicenim souhlasim, kdyz prijimam zvysene mnozstvi tuku (at uz cokoladicky, nebo maslo, nebo sadlo, oleje, cokoli) naskacou mi hned jebaky, telo se toho mastneho bordelu pri jeho nadmernem prijmu zbavuje zuby nehty, tak nevim ..
No ale je to zase jenom nazor (i kdyz odpozorovany po uz viceletem posteni se a raw staveni kombinovanem s obcas jeste varenou stravou) anonyma cefa .
Re: Oleje
Cephe dávám jedničku s hvězdičkou jak za lajkování, tak za svícení,
no je to všechno přesně tak,
aj mně se po víc tuku udělaj tři čtyři nerovnosti na jinak krásné pokožce
no je to všechno přesně tak,
aj mně se po víc tuku udělaj tři čtyři nerovnosti na jinak krásné pokožce
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Rybí olej nepomáha srdcu ani mozgu
Len ako zaujimavost. O rybom oleji a omega-3 mastnej kyseline.
Rybí olej nepomáha srdcu ani mozgu :
Dve nové štúdie, ktoré sledovali vplyv výživových doplnkov s obsahom rybieho oleja, nedopadli ktovieako slávne.
V prvej sledovali viac ako 12 500 pacientov s cukrovkou 2. typu starších ako 50 rokov počas 6 rokov a zistili, že rybí olej nemal žiadny pozitívny efekt na ich kardiovaskulárne zdravie alebo riziko. Pacienti s cukrovkou mávajú 2 – 4-krát vyšší výskyt kardiovaskulárnych chorôb a porážky v porovnaní s ľuďmi, ktorí diabetes nemajú a užívanie doplnkov s rybím olejom túto situáciu za 6 rokov nijako neovplyvnilo. Veľká metaanalýza (analýza rôznych výskumov na rovnakú tému) ukázala rovnakú situáciu u ľudí, ktorí trpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami: rybí olej nepomohol.
Review (sumarizujúci prehľad publikovaných vedeckých prác), ktoré hodnotilo vplyv doplnkov výživy s omega-3 mastnými kyselinami na mozog a kognitívne funkcie tiež nepreukázalo žiadny pozitívny vplyv v zmysle prevencie alebo úpravy demencie u seniorov.
Bosch J, Gerstein HC, Diaz R, et al. n–3 fatty Acids and cardiovascular outcomes in patients with dysglycemia. N Engl J Med. Published online June 11, 2012.
Kwak SM, Myung SK, Lee YJ. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Arch Intern Med. Published ahead of print, April 9, 2012.
Dangour AD, Andreeva VA, Sydenham E, Uauy R. Omega 3 fatty acids and cognitive health in older people. Br J Nutr. 2012;107:S152-S158.
Rybí olej nepomáha srdcu ani mozgu :
Dve nové štúdie, ktoré sledovali vplyv výživových doplnkov s obsahom rybieho oleja, nedopadli ktovieako slávne.
V prvej sledovali viac ako 12 500 pacientov s cukrovkou 2. typu starších ako 50 rokov počas 6 rokov a zistili, že rybí olej nemal žiadny pozitívny efekt na ich kardiovaskulárne zdravie alebo riziko. Pacienti s cukrovkou mávajú 2 – 4-krát vyšší výskyt kardiovaskulárnych chorôb a porážky v porovnaní s ľuďmi, ktorí diabetes nemajú a užívanie doplnkov s rybím olejom túto situáciu za 6 rokov nijako neovplyvnilo. Veľká metaanalýza (analýza rôznych výskumov na rovnakú tému) ukázala rovnakú situáciu u ľudí, ktorí trpeli kardiovaskulárnymi ochoreniami: rybí olej nepomohol.
Review (sumarizujúci prehľad publikovaných vedeckých prác), ktoré hodnotilo vplyv doplnkov výživy s omega-3 mastnými kyselinami na mozog a kognitívne funkcie tiež nepreukázalo žiadny pozitívny vplyv v zmysle prevencie alebo úpravy demencie u seniorov.
Bosch J, Gerstein HC, Diaz R, et al. n–3 fatty Acids and cardiovascular outcomes in patients with dysglycemia. N Engl J Med. Published online June 11, 2012.
Kwak SM, Myung SK, Lee YJ. Efficacy of omega-3 fatty acid supplements (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid) in the secondary prevention of cardiovascular disease: a meta-analysis of randomized, double-blind, placebo-controlled trials. Arch Intern Med. Published ahead of print, April 9, 2012.
Dangour AD, Andreeva VA, Sydenham E, Uauy R. Omega 3 fatty acids and cognitive health in older people. Br J Nutr. 2012;107:S152-S158.
Re: Oleje
Škoda, že k tomu nejsou další podrobnosti, protože přesně jak říkal ten pán z Food matters o vitamínu C. Studie se dělají s příliš nízkýma dávkáma a proto některé studie potom ukážou, že doplněk fungoval nebo nefungoval. A lidé jsou potom zmatení, protože každá studie říká něco jiného. Totéž mohlo být tady. Hodně je to i o poměru mezi omega 3 a 6, což taky hraje velkou roli.
omega-6 : omega-3
Ravima, vidim inde ze biochemia ta velmi bavi.
Prosim ta, ako vidis kauzu mastnych kyselin omega-6 a omega-3? Priznam sa, tak ako neriesim oleje v strave, neriesim ani omega-3.
Oleje preto, lebo:
- mne (samotne) vobec nechutia. Teda v porovnani so zelovocom urcite
- ked som ich kedysi davno skusal pridavat (do salatov), napriklad lanovy, olivovy, z dynovych semiacok, nerobili mojmu traveniu dobre. Teda v porovnani so zelovocom urcite
- tak vitariansky som z toho usudil, ze predsa ked nikde na zahrade v lese ci v potoku (samotne) nerastu, a medzi tymi vecickami ktore rastu je toho tak vela podstatne chutnejsieho, ze na oleje mi nezostava ziadne miesto
- z pohladu evolucie su to novodobe potravinarske vyrobky. Ludia ich zacali vyrabat myslim este neskor ako vyslachtili obilniny. Pritom obilniny ludia hned zacali aj konzumovat. Na rozdiel od olejov, tie zacali vyrabat povodne na svietenie v pribytkoch v skalach, zemi, ci inych bez vacsich okien. A teda vo vyzive cloveka nemozu byt povodne a teda uz vobec nie nevyhnutne
Omega-3 preto, lebo som uz niekde v zaciatkoch cital, ze ti prvi poukazali len na to, v akom obrovskom nepomere dnesna zapadna strava obsahuje tieto 2 kyseliny. Mnohonasobne viac omega-6 nez omega-3. A v porovnani s inymi jedalnickami a tiez zrejme na zaklade par studii na zdravie cloveka (chronicke zapalove markre v plazme, zdravotny stav, atd.) vyslovili hypotezu, ze omega-6 a omega-3 ma byt v strave priblizne rovnaky, teda pomer blizky k asi 1:1.
Zdalo sa mi, ze z tejto mozno aj celkom konzistentnej hypotezy ini (mylne?) usudili, ze problem je (primarne) kvoli nedostatku omega-3 v strave. Ze staci pridat ju do tej dnesnej stravy vo forme ryb, oleja z (hnusneho slizkeho) lanu, ci vsetkych moznych doplnkov vyrabanych z nich. Cize ked napriklad ludia dnes prijimaju v strave povedzme 60 jednotiek omega-6 a len 1 jednotku omega-3, tak staci pridat (napr. v doplnkoch vyzivy) cca 59 jednotiek omega-3 a je zrazu akoze uz dobre.
Pritom ja som to pochopil tak, ze primarne je problem nie v nedostatku nejakej omega-3. Ani inej mastnej kyseliny. Ani nicoho ineho. Ale v obrovskom nadbytku niecoho ineho. Tu zrejme omega-6 v dnesnej zapadnej strave (bezne a caste pozivanie potravin s obsahom rozneho masa ako kuracina, bravcovina, hovadzina,.. bravcovej a inej masti, oleja slnecnicoveho, palmoveho, olivoveho,.. vajec, atd.) Teda som presvedceny ze na zelovoci sa nikdy neda dosiahnut nezdravy nepomer - teda to nie som presvedceny, to je fakt.
Je to tak s tym vraj nedostatkom omega-3?
Alebo sa mylim?
Ak sa mylim, su teda najake studie, ktore naznacuju, ze (nejaka) strava s pomerom cca 1:1 je nezdrava preto, lebo obsahuje malo zdravej omega-3, hoci obsahuje v porovnani so stravou beznej populacie zaroven extremne malo tej skodlivej omega-6?
Alebo konkretne, su studie, ktore by odsudzovali zelovocnu stravu preto, lebo obsahuje vraj malo malo omega-3? Predpokladam ze ziadna.
Snazim sa len pochopit ten chaos okolo omega-3, a nasledneho propagovania vyrobkov ako lanovy a rybaci olej.
Ze preco sa do toho nechali zatiahnut aj taki stravnici, ktori v porovnani s beznymi takmer neprijimaju skodlivu omega-6.
A preco a na zaklade akych tvrdeni si namyslaju, ze prijimaju malo omega-3.
Rad by sa od teba nieco nove dozviem.
Prosim ta, ako vidis kauzu mastnych kyselin omega-6 a omega-3? Priznam sa, tak ako neriesim oleje v strave, neriesim ani omega-3.
Oleje preto, lebo:
- mne (samotne) vobec nechutia. Teda v porovnani so zelovocom urcite
- ked som ich kedysi davno skusal pridavat (do salatov), napriklad lanovy, olivovy, z dynovych semiacok, nerobili mojmu traveniu dobre. Teda v porovnani so zelovocom urcite
- tak vitariansky som z toho usudil, ze predsa ked nikde na zahrade v lese ci v potoku (samotne) nerastu, a medzi tymi vecickami ktore rastu je toho tak vela podstatne chutnejsieho, ze na oleje mi nezostava ziadne miesto
- z pohladu evolucie su to novodobe potravinarske vyrobky. Ludia ich zacali vyrabat myslim este neskor ako vyslachtili obilniny. Pritom obilniny ludia hned zacali aj konzumovat. Na rozdiel od olejov, tie zacali vyrabat povodne na svietenie v pribytkoch v skalach, zemi, ci inych bez vacsich okien. A teda vo vyzive cloveka nemozu byt povodne a teda uz vobec nie nevyhnutne
Omega-3 preto, lebo som uz niekde v zaciatkoch cital, ze ti prvi poukazali len na to, v akom obrovskom nepomere dnesna zapadna strava obsahuje tieto 2 kyseliny. Mnohonasobne viac omega-6 nez omega-3. A v porovnani s inymi jedalnickami a tiez zrejme na zaklade par studii na zdravie cloveka (chronicke zapalove markre v plazme, zdravotny stav, atd.) vyslovili hypotezu, ze omega-6 a omega-3 ma byt v strave priblizne rovnaky, teda pomer blizky k asi 1:1.
Zdalo sa mi, ze z tejto mozno aj celkom konzistentnej hypotezy ini (mylne?) usudili, ze problem je (primarne) kvoli nedostatku omega-3 v strave. Ze staci pridat ju do tej dnesnej stravy vo forme ryb, oleja z (hnusneho slizkeho) lanu, ci vsetkych moznych doplnkov vyrabanych z nich. Cize ked napriklad ludia dnes prijimaju v strave povedzme 60 jednotiek omega-6 a len 1 jednotku omega-3, tak staci pridat (napr. v doplnkoch vyzivy) cca 59 jednotiek omega-3 a je zrazu akoze uz dobre.
Pritom ja som to pochopil tak, ze primarne je problem nie v nedostatku nejakej omega-3. Ani inej mastnej kyseliny. Ani nicoho ineho. Ale v obrovskom nadbytku niecoho ineho. Tu zrejme omega-6 v dnesnej zapadnej strave (bezne a caste pozivanie potravin s obsahom rozneho masa ako kuracina, bravcovina, hovadzina,.. bravcovej a inej masti, oleja slnecnicoveho, palmoveho, olivoveho,.. vajec, atd.) Teda som presvedceny ze na zelovoci sa nikdy neda dosiahnut nezdravy nepomer - teda to nie som presvedceny, to je fakt.
Je to tak s tym vraj nedostatkom omega-3?
Alebo sa mylim?
Ak sa mylim, su teda najake studie, ktore naznacuju, ze (nejaka) strava s pomerom cca 1:1 je nezdrava preto, lebo obsahuje malo zdravej omega-3, hoci obsahuje v porovnani so stravou beznej populacie zaroven extremne malo tej skodlivej omega-6?
Alebo konkretne, su studie, ktore by odsudzovali zelovocnu stravu preto, lebo obsahuje vraj malo malo omega-3? Predpokladam ze ziadna.
Snazim sa len pochopit ten chaos okolo omega-3, a nasledneho propagovania vyrobkov ako lanovy a rybaci olej.
Ze preco sa do toho nechali zatiahnut aj taki stravnici, ktori v porovnani s beznymi takmer neprijimaju skodlivu omega-6.
A preco a na zaklade akych tvrdeni si namyslaju, ze prijimaju malo omega-3.
Rad by sa od teba nieco nove dozviem.
Re: Oleje
Dano:
- obecně čím míň celkového tuku je ve stravě, tím méně je potřeba omega-6 i omega-3.
- zelenina i ovoce mají dobrý poměr, jestli celkový dostatek, to si netroufnu říct. Pokud vím, tak třeba při 811 se jí malé množství ořechů, dal bych ale přednost semínkům a pak z hlediska esenciálních m.k. nemůže nastat problém.
Normálně se na pokrytí všech funkcí doporučuje denně cca 10g omega-6, 2g omega-3. To ale platí pro normální stravu, kdy celkový tuk představuje minimálně 20% celkového příjmu energie.
Vzal jsem 7 různých druhů zeleniny a 7 druhů ovoce, zprůměroval jsem to. Takže pro představu, v 1kg ovoce obsah omega-6 a omega3 vychází na cca 500mg : 300mg. V 1kg zeleniny je to 500mg : 400mg.
Dlouhodobý nedostatek omega-6 způsobí třeba vypadávání vlasů a problémy s kůží (extrémní suchost atp.), takže to bych si sledoval, jinak bych se nebál.
- obecně čím míň celkového tuku je ve stravě, tím méně je potřeba omega-6 i omega-3.
- zelenina i ovoce mají dobrý poměr, jestli celkový dostatek, to si netroufnu říct. Pokud vím, tak třeba při 811 se jí malé množství ořechů, dal bych ale přednost semínkům a pak z hlediska esenciálních m.k. nemůže nastat problém.
Normálně se na pokrytí všech funkcí doporučuje denně cca 10g omega-6, 2g omega-3. To ale platí pro normální stravu, kdy celkový tuk představuje minimálně 20% celkového příjmu energie.
Vzal jsem 7 různých druhů zeleniny a 7 druhů ovoce, zprůměroval jsem to. Takže pro představu, v 1kg ovoce obsah omega-6 a omega3 vychází na cca 500mg : 300mg. V 1kg zeleniny je to 500mg : 400mg.
Dlouhodobý nedostatek omega-6 způsobí třeba vypadávání vlasů a problémy s kůží (extrémní suchost atp.), takže to bych si sledoval, jinak bych se nebál.
Re: Oleje
Ale ještě jde o to, že lidé dnes mají už "dědičně" málo omega-3 v těle. Matka má totiž předat omega-3 dítěti, a když má sama extrémní nedostatek způsobený nadbytkem omega-6, tak je to špatné a má to velký vliv např. na vývoj mozku - ten obsahuje fakt hodně těchto m.k. Proto teoreticky alespoň ze začátku nemusí stačit pouze vysadit ze stravy omega-6.
A zase na druhou stranu je jakoby paradox, kdy při půstu se zlepšuje vlastně všechno, i problémy způsobené "nedostatkem něčeho". Jsem přesvědčený, že v čistém těle je všechno úplně jinak, zcela jistě se i rozběhnou věci, které dřív neprobíhaly. Proč by tělo po půstu třeba nedokázalo z fruktózy/glukózy syntetizovat vitamín C nebo esenciální mastné kyseliny - teoreticky je to vlastně docela snadné, akorát to nebylo v lidském těle dosud pozorováno. Další možnost je, že ty látky už skoro vůbec nepotřebuje, protože byly potřebné především kvůli přítomnosti jiných látek a nebo jejich funkci nahradí jinak, atp. Chtělo by to nějaký pořádný výzkum na breathariánech nebo aspoň dlouhodobých půstujících vitariánech
A zase na druhou stranu je jakoby paradox, kdy při půstu se zlepšuje vlastně všechno, i problémy způsobené "nedostatkem něčeho". Jsem přesvědčený, že v čistém těle je všechno úplně jinak, zcela jistě se i rozběhnou věci, které dřív neprobíhaly. Proč by tělo po půstu třeba nedokázalo z fruktózy/glukózy syntetizovat vitamín C nebo esenciální mastné kyseliny - teoreticky je to vlastně docela snadné, akorát to nebylo v lidském těle dosud pozorováno. Další možnost je, že ty látky už skoro vůbec nepotřebuje, protože byly potřebné především kvůli přítomnosti jiných látek a nebo jejich funkci nahradí jinak, atp. Chtělo by to nějaký pořádný výzkum na breathariánech nebo aspoň dlouhodobých půstujících vitariánech
Omega-3
Vdaka.
Vraj kedysi davno nasi prapredkovia prijimali tieto 2 skupiny mastnych kyselin v pomere 1:1. A vraj aj v tomto pomere ich mame zastupene v nasom mozgu. A ono sa to zrejme cele zvrhlo po tom ako ludia vyslachtili a zacali pestovat a konzumovat obilniny, strukoviny/lusteniny, a (ine) semena (na oleje, povodne na svietenie). Podobne sa to zhorsilo (a stale viac zhorsuje) tym, ze tieto neprirodzene plodiny davali (davaju stale vo vacsej miere) skrmovat sviniam, hydine, kravam (a dnes uz aj inym zvieratam vo velkochovoch), cize aj kvalita toho masa v ich jedalnicku sa postupne stale viac aj z pohladu pomeru omega-3 : omega-6 zhorsuje. Napriklad hovadzina z kravy krmenej obilnym srotom ma tie 2 skupiny mastnych kyselin v uplne nezdravom pomere kludne nad 20:1, zatial co ta z kravy krmenej travou vraj len okolo 3:1 (pise Mercola, napriklad).
A teraz: ked zje napriklad fruitarian/ka za den povedzme 6 kg zelovocu, podla tebou spriemerovanych cisel velmi priblizne prijme medzi 1,8 - 2,4 g omega-3, cize dostatok, dokonca viac nez sa odporuca. Bez akychkolvek semien, orechov. (Ak stravnik konzumuje aj tie, omega-3 je este vyrazne viac). Pritom, a to moze byt este dolezitejsie, v idealnom pomere ku omega-6.
A predsa, kedze bezni ludia konzumuju v obrovskom nepomere omega-6 ku omega-3, uplne vsetci sme bombardovani informaciami ze trpime nedostatkom omega-3 a tlacia na nas vsetkych ze musime brat doplnky omega-3, alebo aspon pit lanovy ci rybi olej. Ved ak je niekto vitarian (zvlast ak neje prilis vela semien, ci dokonca olejov, lebo vtedy sa jeho v zaklade casto zeleninova(alebo zeleninovo-ovocna) strava prudko vychyli od pomeru 1:1), tak by ho ten medialny a marketingovy natlak nemal dostat. Ako k tomu pise napr. Graham, myslienka nutnosti konzumacie nejakeho nutrientu kvoli vyrovnaniu skodlivych nasledkov vyvolanych nadmiernou konzumaciou ineho, je neefektivna tak ako je napriklad neefektivne uzivanie vitaminu C v tabletkach aby sme minimalizovali nasledky nasho fajcenia cigariet. Skratka ten inac porovnatelny nefajciar potrebuje toho Ccka v priemere menej ako fajciar.
Tomuto nerozumiem, ako tomu podlahnu. Mnohi vseobecne neveria vyskumom v oblasti vyzivy. OK, preco nie, teda preco ano.
No na druhej strane veria odporucaniam roznych samozvanych znalcov, casto zavislym na obrate predaja predavanych doplnkov apod. Napr., ze musia mat v strave XYZ g omega-3. A vsetci. Alebo cim viac, tym lepsie. Bez pochyb. Ziadna studia ktora by k takemu presnemu tvrdeniu dosla, nic podobne, vieryhodne, len z prsta vycucane.
Pritom prave mnohi taki propagatori sa casto odvolavaju na ine inac dobre vyskumy a ich zavery prekrutia a interpretuju tak ako sa im to hodi.
Tu napriklad, vela studii dokazalo ze omega-3 je ta dobra, jeme jej v pomere k omege-6 malo,.. co oni interpretuju ako: omega-3 je zaklad, treba jej prijimat viac, vsetci, iba ak uz pravidelne dlhodobo pijete dostatok lanoveho oleja, tak nemusite.
Alebo, studie urobia zaver ze HFCS v strave pokusnych potkanov vyvolava pestru paletu roznych chorob a preto treba obmedzit fruktozu s poznamkou ze nasa studia sa netykala ovocia a to odporucame nie vylucit zo stravy ale naopak ho prijimat viac,.. a "znalci" to prekrutia: nejedzte fruktozu, teda ani ovocie, toho len maximalne za pol salky denne, ale aj to len ak ste uplne zdravi!
A potom nielen priemerni stravnici ale aj ti uvedomelejsi a praktikujuci maju plne hlavy pojmu omega-3. A lanovy a rybi olej neleju do lampy, ale do seba, pripadne z toho vyrabaju vraj nejake patlaniny. Raz pred asi 3 rokmi bola normalne u nas taka mania, ze si lanovy olej po celkom dlhu dobu nikde v celom meste nezohnal, ani v hypermarketoch. Predavacky hovorili, ze sa predava ako rozky/rohliky. Nafty bolo na benzinkach dost, tak nikto ten olej neskupoval aby ho lial do nadrze svojho dízla, samozrejme. To len vypukla nejaka histeria a kazdy chcel by zdravy.
Kludne sa mozem mylit. Len nevidim ziadne racio za tym, ako si vraj vsetci musia na omega-3 davat pozor a doplnat, pit, doplnat... A samozrejme najviac ti ktori orechy, semena, ryby apod. konzumuju minimalne, tym predsa musi chybat urcite
Vraj kedysi davno nasi prapredkovia prijimali tieto 2 skupiny mastnych kyselin v pomere 1:1. A vraj aj v tomto pomere ich mame zastupene v nasom mozgu. A ono sa to zrejme cele zvrhlo po tom ako ludia vyslachtili a zacali pestovat a konzumovat obilniny, strukoviny/lusteniny, a (ine) semena (na oleje, povodne na svietenie). Podobne sa to zhorsilo (a stale viac zhorsuje) tym, ze tieto neprirodzene plodiny davali (davaju stale vo vacsej miere) skrmovat sviniam, hydine, kravam (a dnes uz aj inym zvieratam vo velkochovoch), cize aj kvalita toho masa v ich jedalnicku sa postupne stale viac aj z pohladu pomeru omega-3 : omega-6 zhorsuje. Napriklad hovadzina z kravy krmenej obilnym srotom ma tie 2 skupiny mastnych kyselin v uplne nezdravom pomere kludne nad 20:1, zatial co ta z kravy krmenej travou vraj len okolo 3:1 (pise Mercola, napriklad).
Ved prave, tvojim cislam verim, sam som to kedysi na oko preratal. Aby sme tie cisla mohli porovnat s nasimi potrebami: Napriklad Food and Nutrition Board of the U.S. Institute of Medicine odporuca prijem omega-3 (α-Linolenic Acid) v strave medzi 1,1 - 1.6 g za den (zeny - muzi).ravima píše:Vzal jsem 7 různých druhů zeleniny a 7 druhů ovoce, zprůměroval jsem to. Takže pro představu, v 1kg ovoce obsah omega-6 a omega3 vychází na cca 500mg : 300mg. V 1kg zeleniny je to 500mg : 400mg.
A teraz: ked zje napriklad fruitarian/ka za den povedzme 6 kg zelovocu, podla tebou spriemerovanych cisel velmi priblizne prijme medzi 1,8 - 2,4 g omega-3, cize dostatok, dokonca viac nez sa odporuca. Bez akychkolvek semien, orechov. (Ak stravnik konzumuje aj tie, omega-3 je este vyrazne viac). Pritom, a to moze byt este dolezitejsie, v idealnom pomere ku omega-6.
A predsa, kedze bezni ludia konzumuju v obrovskom nepomere omega-6 ku omega-3, uplne vsetci sme bombardovani informaciami ze trpime nedostatkom omega-3 a tlacia na nas vsetkych ze musime brat doplnky omega-3, alebo aspon pit lanovy ci rybi olej. Ved ak je niekto vitarian (zvlast ak neje prilis vela semien, ci dokonca olejov, lebo vtedy sa jeho v zaklade casto zeleninova(alebo zeleninovo-ovocna) strava prudko vychyli od pomeru 1:1), tak by ho ten medialny a marketingovy natlak nemal dostat. Ako k tomu pise napr. Graham, myslienka nutnosti konzumacie nejakeho nutrientu kvoli vyrovnaniu skodlivych nasledkov vyvolanych nadmiernou konzumaciou ineho, je neefektivna tak ako je napriklad neefektivne uzivanie vitaminu C v tabletkach aby sme minimalizovali nasledky nasho fajcenia cigariet. Skratka ten inac porovnatelny nefajciar potrebuje toho Ccka v priemere menej ako fajciar.
Tomuto nerozumiem, ako tomu podlahnu. Mnohi vseobecne neveria vyskumom v oblasti vyzivy. OK, preco nie, teda preco ano.
No na druhej strane veria odporucaniam roznych samozvanych znalcov, casto zavislym na obrate predaja predavanych doplnkov apod. Napr., ze musia mat v strave XYZ g omega-3. A vsetci. Alebo cim viac, tym lepsie. Bez pochyb. Ziadna studia ktora by k takemu presnemu tvrdeniu dosla, nic podobne, vieryhodne, len z prsta vycucane.
Pritom prave mnohi taki propagatori sa casto odvolavaju na ine inac dobre vyskumy a ich zavery prekrutia a interpretuju tak ako sa im to hodi.
Tu napriklad, vela studii dokazalo ze omega-3 je ta dobra, jeme jej v pomere k omege-6 malo,.. co oni interpretuju ako: omega-3 je zaklad, treba jej prijimat viac, vsetci, iba ak uz pravidelne dlhodobo pijete dostatok lanoveho oleja, tak nemusite.
Alebo, studie urobia zaver ze HFCS v strave pokusnych potkanov vyvolava pestru paletu roznych chorob a preto treba obmedzit fruktozu s poznamkou ze nasa studia sa netykala ovocia a to odporucame nie vylucit zo stravy ale naopak ho prijimat viac,.. a "znalci" to prekrutia: nejedzte fruktozu, teda ani ovocie, toho len maximalne za pol salky denne, ale aj to len ak ste uplne zdravi!
A potom nielen priemerni stravnici ale aj ti uvedomelejsi a praktikujuci maju plne hlavy pojmu omega-3. A lanovy a rybi olej neleju do lampy, ale do seba, pripadne z toho vyrabaju vraj nejake patlaniny. Raz pred asi 3 rokmi bola normalne u nas taka mania, ze si lanovy olej po celkom dlhu dobu nikde v celom meste nezohnal, ani v hypermarketoch. Predavacky hovorili, ze sa predava ako rozky/rohliky. Nafty bolo na benzinkach dost, tak nikto ten olej neskupoval aby ho lial do nadrze svojho dízla, samozrejme. To len vypukla nejaka histeria a kazdy chcel by zdravy.
Kludne sa mozem mylit. Len nevidim ziadne racio za tym, ako si vraj vsetci musia na omega-3 davat pozor a doplnat, pit, doplnat... A samozrejme najviac ti ktori orechy, semena, ryby apod. konzumuju minimalne, tym predsa musi chybat urcite
Re: Omega-3
Nesmíš zapomínat, že vitariáni811 a rádoby zdravě stravující se lidé vybírající potraviny jako například 0,1% tuková aktívie jsou jediná skupina obyvatel, která je na nízkotučné dietě, takže pro všechny ostatní tyhle informace o omega platí. A v případě, že někdo jí více tuků, tak se zákonitě musí zajímat i o poměr omega kyselin. To, že tebe to nemusí zajímat neznamená, že to neplatí pro ostatní.Dano píše: A predsa, kedze bezni ludia konzumuju v obrovskom nepomere omega-6 ku omega-3, uplne vsetci sme bombardovani informaciami ze trpime nedostatkom omega-3 a tlacia na nas vsetkych ze musime brat doplnky omega-3, alebo aspon pit lanovy ci rybi olej
A potom nielen priemerni stravnici ale aj ti uvedomelejsi a praktikujuci maju plne hlavy pojmu omega-3. A lanovy a rybi olej neleju do lampy, ale do seba, pripadne z toho vyrabaju vraj nejake patlaniny.
Takže tučňáci (pojídači tuků) řeší omega kyseliny. A třeba hodně lidí na 811 řeší, aby měly dost kalorií + aby nesnědli moc tuku, protože zřejmě by v jejich těle potom nastala atomová reakce a proto to ženou až na 95/0/0 . Každá skupina lidi má něco.
Re: Omega-3
To mas odkial?smajliss píše:Nesmíš zapomínat, že vitariáni811 a rádoby zdravě stravující se lidé vybírající potraviny jako například 0,1% tuková aktívie jsou jediná skupina obyvatel, která je na nízkotučné dietě
Viem napr. jednom dalsom jedalnicku, na ktorom je ovela viac ludi. Celosvetovo mozno 10 000 000 (ci mozno radovo este viac). (Mam na mysli cistu obilno-zeleninovu stravu). Z nich typicki predstavitelia ziju napriklad v podhori + samotnych horach Himalaji, v Nepale. Bol som sice len v oblasti Annapurna a Kangchenjunga, tak memozem zovseobecnovat (ale podla inych cestovatelov, horolezcov, sprievodcov a cestopisov je to vsade rovnake (a hlavne byvalo, civilizacia a rast zivotnej urovne napreduju). (Nemam teraz na mysli tie hranicne oblasti obyvane tibetskymi utecencami apod., ktori pasu yaky). No a tam drviva vacsina ludi konzumuje takmer vylucne len ryzu (tu zo vsetkeho najviac) a zeleninu. A trochu malo sosovice/cocky, ak na nu maju. Nic ine (vynimocne v sezone stopove mnozstvo ovocia, ci masa vraj v priemere cca raz za 2 mesiace - na nase pomery to je len zanedbatelne mikromnozstvo napr. zo suseneho tvrdeho yacieho masa v polievke apod.) Ked je prave sezona, tak pridavaju zemiaky/brambory.
Olej nepouzivaju ziadny, ani v kuchyni a ani na svietenie (nesvietia ani ziadnym inym, svieti im ohen priamo na zemi v izbe kde varia/spia/ziju), nikto z nich nepocul o ziadnej omega-3 ani o lane, a urcite ani neriesia doplnky vyzivy.
Obsah tuku v takej strave odhadujem urcite len do 10% celkovej energie.
A urcite je podobnych komunit na nejakom tom svojom nizkotucnom jedalnicku po svete viac.
Re: Oleje
Ano v priemere mozno su. Ale pisem ako je cudne ze aj ta mensina (vsetkych vitarianov bez obilnin, pripadne dokonca aj bez inych zrn a semien), ktora problem s omega-3 zrejme nema, sa tym trapi a doplna, zvlast ked sa jedna o scitanu a uvedomelu skupinu ludi.smajliss píše:Pointa byla taková, že drtivá většina lidí v civilizované společnosti jí tuky a proto jsou informace o omega kyselinách užitečné.
Mozno som to napisal nejasne. Myslel som hlavne tych, ktori su na zelovocnej strave. Ktori maju v strave omega-3 dost, navyse v idealnom pomere ku omega-6. A su scitani. A vyberu si z toho mnozstva roznych informacii info, ze musia doplnat. A mnohi casom podlahnu a zacnu doplnat. Jedla, o ktore by v prirode nezakopli (slizky lan), pripadne vyrobky z nich (olej, kapsle z rybieho oleja).
Asi strach. A pre istotu. Podobne ako kedysi nazory o "neplnohodnotnych" bielkovinach, ci "nedostatku" vapnika na nemliecnej strave.
Re: Oleje
A no ptam se proto, ze kyselinovou lazen (nebo louhovou? Uz nevim) jsme pouzivali ve fabrice na dokonale odmastovani.
Kazdopadne kyselina odmasti treba zelezo tak, ze zelezo zrezavi.
Proto mi zni pojem "mastna kyselina" nejak jako "sucha voda", kdo to vymyslel ? .
Kazdopadne kyselina odmasti treba zelezo tak, ze zelezo zrezavi.
Proto mi zni pojem "mastna kyselina" nejak jako "sucha voda", kdo to vymyslel ? .
Re: Oleje
Nepopiras?smajliss píše:Dobře, to já nepopírám, ale tohle nebyla pointa mojeho příspěvku.
Prepac, ale niekedy nevieme rozlisit co je pointa a co len nepravdivy splech (tentokrat s lahkou narazkou do vitarianov811). A ked aj vieme, tak to bolo inac aj v tomto pripade, tak potom pozor: je tu vysoke riziko, ze zamyslana pointa sa vobec neprijme ak sa opiera o uz na pohlad nepravdive tvrdenie, skratka moze byt vyhodnotena za nedoveryhodnu.
Re: Oleje
Cefe, z mastných kyselin je složen jakýkoliv olej, i ten tvůj motorový. Mastné kyseliny jsou kyseliny proto, že to jsou uhlovodíky se skupinou COOH, tedy karboxylové kyseliny. Podobně třeba aminokyseliny, ze kterých jsou zase složené bílkoviny.
Anorganické kyseliny z baterky s tím nemají nic společného a jsou mnohem silnější.
Anorganické kyseliny z baterky s tím nemají nic společného a jsou mnohem silnější.
Re: Oleje
Souhlasím. Ovozel obsahuje skvělý poměr omega kyselin a zřejmě není potřeba doplňovat a asi bych to ani nedělal, kdybych byl na 811. Teď je otázka, jestli to množství z ovozelu stačí na fungování organismu. Zase musím zmínit David Wolfíka, který v jednom videu, kde se zmiňuje o 811 vyjmenovává nevýhody a jedna z těch je, že může dojít k "loss brain oils", což nevim jestli je vůbec možné. Přecejenom to vykládá lajkům a ne odborně.Dano píše: Myslel som hlavne tych, ktori su na zelovocnej strave. Ktori maju v strave omega-3 dost, navyse v idealnom pomere ku omega-6. A su scitani. A vyberu si z toho mnozstva roznych informacii info, ze musia doplnat. A mnohi casom podlahnu a zacnu doplnat.
http://www.youtube.com/watch?v=71bHpoGxCwQ
Re: Oleje
Jo, dik za vysvetleni aspon s tou silou kyselin, ono chemii jsem ve skole prestal chapat a vnimat (lepe receno prestala me bavit) prave tady na tech COH retezcich, slo to uplne mimo mou imaginaci a ucitelka nam to jen mechanicky vydrmolila z knih. Do te doby me ty suriky s hlinikem a bouchaci kulicky ci raketovy motory celkem bavily. Cize nula dal pro me .ravima píše:Cefe, z mastných kyselin je složen jakýkoliv olej, i ten tvůj motorový. Mastné kyseliny jsou kyseliny proto, že to jsou uhlovodíky se skupinou COOH, tedy karboxylové kyseliny. Podobně třeba aminokyseliny, ze kterých jsou zase složené bílkoviny.
Anorganické kyseliny z baterky s tím nemají nic společného a jsou mnohem silnější.
Fyzika, mechanika, strojarina, pozdeji treba i autoamtizace na elektro skole ta me naopak bavila, to bylo jiny kafe.
No co uz, mi to prislo laikovi trochu jako protimluv:).
Re: Oleje
Dano, a ty jsi schopen sníst denně 6kg čistého zelovocu? Pro mě je to absolutně nepředstavitelné, vlastně ani 6l šťáv si vůbec, ale fakt vůbec nedokážu představit... Možná kdybych žil někde na rovníku a byl na to zvyklý odmalička...
Re: Oleje
já se obávám že to dám i bez toho zelo, ale rači to neměřím, ale nejsem danoravima píše:Dano, a ty jsi schopen sníst denně 6kg čistého zelovocu? Pro mě je to absolutně nepředstavitelné, vlastně ani 6l šťáv si vůbec, ale fakt vůbec nedokážu představit... Možná kdybych žil někde na rovníku a byl na to zvyklý odmalička...
na rovníku je to mnohem snažší, to máš pravdu
Re: Oleje
Pisal som o fruitarianoch, oni urcite v pohode.ravima píše:Dano, a ty jsi schopen sníst denně 6kg čistého zelovocu?
Ale ani ja s tym nemam problem. Zvlast ked vacsinu z toho tvori lahucko stravitelne ovocie. A napr. v sezone v lete ked su vyborne melony, kludne aj viac. Ved 6 kg melonov ma len 1800 kcal. Pre porovnanie a aktualne k vlaknu, rovnake mnozstvo energie je len v 0,2 kg (0,22 lit, ani nie pohar) oleja.
Ale kludne aj mimo melonovej sezony. Napr. rano 2kg cucoriedok/boruvky, obed 2kg malin, vecer 2kg broskyn/broskve, 1kg zeleninoveho salatu.
Kokosovy olej
Nedavno ste o nom diskutovali.
Priklad "denaturovanej" potraviny, z orecha ktore obsahuje mnam sladke mlieko a menej chutnu a huzevnatu duzinu pod skrupinou. Z duziny vyrabaju olej, a ten je uz junk food. Podla obsahu zivin na jednotku energie. Podobne ako z cukrovej trstiny cukor.
Detailne porovnanie pre asi 30 zivin (mineraly, vitaminy,..) medzi kokosakom a cukrom. Ziadny rozdiel:
Marketing Junk Food: Don't Go Cuckoo Over Coconut Oil
Priklad "denaturovanej" potraviny, z orecha ktore obsahuje mnam sladke mlieko a menej chutnu a huzevnatu duzinu pod skrupinou. Z duziny vyrabaju olej, a ten je uz junk food. Podla obsahu zivin na jednotku energie. Podobne ako z cukrovej trstiny cukor.
Detailne porovnanie pre asi 30 zivin (mineraly, vitaminy,..) medzi kokosakom a cukrom. Ziadny rozdiel:
Marketing Junk Food: Don't Go Cuckoo Over Coconut Oil
Re: Oleje
Ano, to se týká úplně každého tuku/oleje, nejen kokosáku.
Ale oproti cukru to nejsou jen prázdné kalorie (mastné kyseliny jsou samy o sobě důležité různě použitelné živiny, ne jen "palivo") a mají nesrovnatelně lepší metabolické účinky.
S celými přírodními potravinami se samozřejmě čistý tuk ani cukr nedá srovnávat.
Ale oproti cukru to nejsou jen prázdné kalorie (mastné kyseliny jsou samy o sobě důležité různě použitelné živiny, ne jen "palivo") a mají nesrovnatelně lepší metabolické účinky.
S celými přírodními potravinami se samozřejmě čistý tuk ani cukr nedá srovnávat.
Oleje obsahuju rovnako malo vitaminov a mineralov ako cukor
Isteze to plati pre vsetky oleje. Ziaden neobsahuje vzhladom na svoju energiu nic ine - takmer ziadne vitaminy ci mineraly. Obsahuju len tuk. Presne ako cukor, ktory zase obsahuje naopak len sacharidy. A tiez takmer ziadne vitaminy ci mineraly.
Dovod preco som to to spomenul o kokosovom oleji je jednoduchy. Dost sa tu rozoberal a ja som prave precital ten clanok, ktory sa venuje prave jemu.
Ano, olej je denaturovany vyrobok, nikde v prirode sa take nieco najst neda. V nej su vsetky rastliny, plody, casti zivocichov, atd. uplne komplexne. Obsahuju naraz 100-y, mozno 1000-cky roznych latok. Teda nielen tuky a vlastne nic ine. Alebo nielen sacharidy a vlastne nic ine. Preto je napr. rozdiel medzi vlasskym orechom a olejom z neho takmer nekonecny. S autorom teda celkom suhlasim, ked tvrdi:
Trochu som podporil vitarianstvo, ked uz sme na takom rovnomennom fore. Inac proti olejom nic nemam. Kozmetika, kurenie, svietenie, mazanie,.. Hlavne v poslednych 3 oblastiach je uplne jedno ze neobsahuju nejake vitaminy ci mineraly.
Dovod preco som to to spomenul o kokosovom oleji je jednoduchy. Dost sa tu rozoberal a ja som prave precital ten clanok, ktory sa venuje prave jemu.
Ano, olej je denaturovany vyrobok, nikde v prirode sa take nieco najst neda. V nej su vsetky rastliny, plody, casti zivocichov, atd. uplne komplexne. Obsahuju naraz 100-y, mozno 1000-cky roznych latok. Teda nielen tuky a vlastne nic ine. Alebo nielen sacharidy a vlastne nic ine. Preto je napr. rozdiel medzi vlasskym orechom a olejom z neho takmer nekonecny. S autorom teda celkom suhlasim, ked tvrdi:
Ci je fakt horsiako cukor nekomentujem, je to cert alebo diabol. Vychadzal len z toho, ze ten biely cukor obsahuje v pomere k energii aspon nejaky draslik a vapnik, na rozdiel od kokosoveho oleja. Na druhej strane ano, niektore mastne kyseliny v tom oleji nesluzia len ako palivo. Lenze take sa nachadzaju v kazdej inej celej plodine, a navyse sucasne spolu s obrovskym mnozstvom inych nemenej dolezitych latok.Ked sa pozrieme na kokosovy olej, neberuc do uvahy marketingove tvrdenia vymyslene pre jeho ucely; ak obsah zivin v kokosovom oleji je horsi ako v cukre (ktory je vsetkymi pokladany za ukazkovy junk food), potom iste kokosovy olej nie je nic viac ako chytracky reklamovany junk food.
Trochu som podporil vitarianstvo, ked uz sme na takom rovnomennom fore. Inac proti olejom nic nemam. Kozmetika, kurenie, svietenie, mazanie,.. Hlavne v poslednych 3 oblastiach je uplne jedno ze neobsahuju nejake vitaminy ci mineraly.
Re: Oleje
Dneska mě zaujal jeden článek, ke lněnému oleji. A hlavně tohle: Dokonce ani tvrzení, že organizmus si omega -3 kyseliny nedovede vyrobit, není pravdivé. Na kurzech Aromaterapie se zmiňuji o některých terapeutických účincích kyseliny gamalinolenové na organizmus. Pár slov věnuji i její syntéze v lidském těle. Tedy malý příklad:
Po konzumaci kteréhokoli oleje, který vykazuje obsah kyseliny linolové (sojový, slunečnicový, olivový a další) dochází v těle v rámci trávení k různým procesům. Jedním z nich je i syntéza, při které zdravý organizmus syntetizuje taktéž omega -3 kyselinu, která se nazývá kyselina gamalinolenová. Zde je pak nutno zdůraznit slůvko „zdravý“…! Ne u každého tato syntéza funguje, jak by měla. Teprve při takovémto zdravotním omezení je třeba hledat náhradní cestu, jak tuto složku tělu v potřebném množství
zdroj: http://www.karelhadek.eu/cs/casopis/clanek/?id=171
Po konzumaci kteréhokoli oleje, který vykazuje obsah kyseliny linolové (sojový, slunečnicový, olivový a další) dochází v těle v rámci trávení k různým procesům. Jedním z nich je i syntéza, při které zdravý organizmus syntetizuje taktéž omega -3 kyselinu, která se nazývá kyselina gamalinolenová. Zde je pak nutno zdůraznit slůvko „zdravý“…! Ne u každého tato syntéza funguje, jak by měla. Teprve při takovémto zdravotním omezení je třeba hledat náhradní cestu, jak tuto složku tělu v potřebném množství
zdroj: http://www.karelhadek.eu/cs/casopis/clanek/?id=171
Re: Oleje
Kyselina gama linolenová je omega-6, takže žádná syntéza omega-3 se v těle nekoná... a především omega-3 (z hlediska výživy) se zpravidla myslí esenciální m.k., tedy alfa linolenová a její polymery.smajliss píše:...syntéza, při které zdravý organizmus syntetizuje taktéž omega -3 kyselinu, která se nazývá kyselina gamalinolenová...
...zdroj s takovými "fakty" nemá ani smysl číst...
a mimochodem, přeměna omega-6 linoleové na omega-6 gama-linolenovou neprobíhá jen ve zdravých organismech, ale prakticky u každého, je to hned první přeměna základní k. linoleové v těle: http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... bolism.gif
Kdyby tato přeměna nefungovala, tak ten organismus není nezdravý jak se píše v článku, ale mrtvý...
ten článek jsou prostě samé kecy...
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Oleje
Jak lisovat zdravé rostlinné oleje doma?
http://www.naseekonomika.cz/jak-lisovat ... leje-doma/
http://www.naseekonomika.cz/jak-lisovat ... leje-doma/
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Re: Oleje
snažím se vyhýbat potravinám, které mají omega 3 a 6 nepoměr .. pokaždé, když se s ní něco s vyšším obsahem omega 6, tak se to musí dohnat trojkou a to mě nebaví [vážně podporuju teorii, že jedna z příčin srdečních potíží je z důvodu zánětů nebo oxidace a to nechceme, že ne (srdeční příhody přichází často pouze jednou)] ... nejlepší je máslo/ghí, oliváč a kokosák
Re: Oleje
Tím pádem by byl na odpis i kokosák. Teorii o poměru omega 3 a 6 zastávám také, to dohánění je tam poměrně nepříjemné ale osobně mě hodně motivuje, abych volil opravdu ty nejlepší mlíčňáky nebo vejce, kvůli ceně jich ale nejím mnoho. Ale stejně samozřejmě kapsle s rybím tukem (ač se trochu bojím těžkých kovů) a ze semínek jen chia a len, zbytek velmi málo.
Ale že možná i ten palmový by mohl být něčím dobrý, tak jako kokosák účinkem na mozek nebo rychlostí rozkládání energie. A stejně jako kokosák je moderní medicínou zavrhovaný, otázkou je, ne-li neprávem.
Ale že možná i ten palmový by mohl být něčím dobrý, tak jako kokosák účinkem na mozek nebo rychlostí rozkládání energie. A stejně jako kokosák je moderní medicínou zavrhovaný, otázkou je, ne-li neprávem.
Re: Oleje
dTest Olivových olejů, možná pro někoho užitečné info
http://www.stream.cz/adost/760900-a-dos ... uhlovodiky
http://www.stream.cz/adost/760900-a-dos ... uhlovodiky
Re: Oleje
ked kupim tento tropicai http://www.anatura.sk/product/panensky- ... -25l-1097/
tak to je ten dobry?
uz by som rada nejaky chutny, posledne idem vyhodit fuj olej z DM
tropicai som mala a vydrzal vonavy neuveritelne dlho...
tak to je ten dobry?
uz by som rada nejaky chutny, posledne idem vyhodit fuj olej z DM
tropicai som mala a vydrzal vonavy neuveritelne dlho...