Proboha jen mražený protlak ne! Kdysi na začátku jsem to naivně zkusil a je to mouka + tepelně upravený špenát, ani zdravé ani dobré.1/2Vitar píše:...Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak ...
Zelený (co všechno se dá jíst)
Moderátor: hugo
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku. A listový špenát jsem nedávno kupoval někde u Vietnamců na Francouzský.Panda píše:Proboha jen mražený protlak ne! Kdysi na začátku jsem to naivně zkusil a je to mouka + tepelně upravený špenát, ani zdravé ani dobré.1/2Vitar píše:...Nebo si mám kupovat ten mraženej protlak ...
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Myslíš že nebude tepelně upravený? Já už těm prodejcům moc nevěřím, protože všechno běžně před mrazením pasterizují a nepovažují to za ztrátu hodnoty.Sitar píše:Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku....
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Právě jsem volal do firmy Bonduelle a tam mi slečna na telefonu sdělila, že se domnívá, že se jejich mražený špenát před mražením nijak tepelně neupravuje. Ono je to tak i pro ně levnější, jednodušší a rychlejší, než to před tím ještě vařit nebo tak něco. Myslím, že stačí ten mr. špenát koupit a kouknout na to, mělo by to být poznat.Panda píše:Myslíš že nebude tepelně upravený? Já už těm prodejcům moc nevěřím, protože všechno běžně před mrazením pasterizují a nepovažují to za ztrátu hodnoty.Sitar píše:Dá se sehnat i čistě jenom mrazený špenát, jenom si teď nevzpomenu na značku....
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Zdravím
píšete že scháníte zelený špenát nemražený.Já ho pěstuji doma jen na malém políčku a to i přes zimu.Vyseju ho na jaře a i např. v září a on přežije zimu.Čas od času si nějaké lupeno dám syrové,ale jinak se pak otrhají listy
uvaří se k obědu.Jeden můj známý už před několika lety chtěl vždy syrové listy.A když jsem mu je donesl tak byl velice rád.Dobře co je zelený a syrový může nebo je dobrý.Ale co ten špenát že je tak zajímavý kromě že obsahuje železo.
Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.Teď jsem udělal noční snímek špenátu na políčku,ochutnal list a je dobrý.Jenže při tom piju bráníka, to není dobrá kombinace ale kdo ví, možná nový recept je na cestě.Tak ahojky.vaclav
píšete že scháníte zelený špenát nemražený.Já ho pěstuji doma jen na malém políčku a to i přes zimu.Vyseju ho na jaře a i např. v září a on přežije zimu.Čas od času si nějaké lupeno dám syrové,ale jinak se pak otrhají listy
uvaří se k obědu.Jeden můj známý už před několika lety chtěl vždy syrové listy.A když jsem mu je donesl tak byl velice rád.Dobře co je zelený a syrový může nebo je dobrý.Ale co ten špenát že je tak zajímavý kromě že obsahuje železo.
Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.Teď jsem udělal noční snímek špenátu na políčku,ochutnal list a je dobrý.Jenže při tom piju bráníka, to není dobrá kombinace ale kdo ví, možná nový recept je na cestě.Tak ahojky.vaclav
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Ááá pan Válav se rozhodl že nám bude dělat chutě tak davá i fotečky
Špenát je snad jediný zelený co mi zatím chutná. Přidával jsem ho do zeleninovýho koktejlu ale teď ho při tom šťavení spyš jim.
Krom jiných vitamínu a minerálů obsahuje také cholofyl ten je jenom v zelenym. Ale co hlavně že mi chutná ne
Špenát místo chipsů k pivu? To je dobrej vynález někdy zkusim
Špenát je snad jediný zelený co mi zatím chutná. Přidával jsem ho do zeleninovýho koktejlu ale teď ho při tom šťavení spyš jim.
Krom jiných vitamínu a minerálů obsahuje také cholofyl ten je jenom v zelenym. Ale co hlavně že mi chutná ne
Špenát místo chipsů k pivu? To je dobrej vynález někdy zkusim
Tohle nechápu. Nechtěj vám to doma jíst? Třeba časem přijdou špenátu na chuť jako já.Doma vždycky říkám první zelený na jaře/kromě salátu/ale setkávám se dost s nepochopením.Tak napište někdo jak to vidíte.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Priatelia, prosim o radu. Pestuje tu niekto z vas doma zeleny jacmen? Ako?
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...
Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...
Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related
-
- Příspěvky: 67
- Registrován: pát říj 09, 2009 16:22
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Ahoj Samira, myslím si, že je to osivom Použila som bio semienka a krásne vyrástli (dokonca aj bez pôdy ). Použila som túto mašinku http://www.suncity.sk/healthysprouter-n ... p-174.htmlSamira píše:Priatelia, prosim o radu. Pestuje tu niekto z vas doma zeleny jacmen? Ako?
Vzala som hrantik, do neho zeminu, nasypala jacmen, mierne zasypala vrstvickou hliny a polievala. Vysledok? Tri ubohe rastlinky. Zda sa mi, ze chcelo klicit vsetko, no potom to splesnelo alebo co. Kde mam chybu? Staci mi nejaka miska s pieskom? Mozno som to nemala zasypat vrstvickou hliny? Mozno bolo zle osivo a panikarim tu...
Zhruba takto som postupovala: http://www.youtube.com/watch?v=25dw4_X- ... re=related
Chcem si kúpiť ešte nejaké plytké misy, aby mi vyrástlo dosť jačmeňa aj na šťavu
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Uz som na to asi tiez prisla - v dalsich youtube-videach je jednoznacne odporucane najskor osivo 3 dni naklicovat a az potom vysiat. Potom tri dni nechat prikryte v tme a v chladnejsej miestnosti a az potom odkryt, nech sa to zazelena. Sla som na to skratka zle
Nevadiiiii
Mimochodom - osivo som mala z bioobchodu (co nezarucuje kvalitu, ja viem).
Tie plytke misky musim tiez pozhanat, uz som sa po nich obzerala, zatial som nic vhodne nezbadala.
Nevadiiiii
Mimochodom - osivo som mala z bioobchodu (co nezarucuje kvalitu, ja viem).
Tie plytke misky musim tiez pozhanat, uz som sa po nich obzerala, zatial som nic vhodne nezbadala.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Uz som ti chcela poradit polystyren z masa alebo syrov, ale to sa tu asi nehodi. Zerucha mi takto rastie na vate.
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Culka, ale mäso predtým vyhodíš, nie?
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Vsak mam psa
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
A má rád žeruchu?
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
To som sa jej este nepytala, chces ju k telefonu?
Always hope for the best but be prepared for the worst.
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
"One who has journeyed in a strange land cannot return unchanged." C.S. Lewis
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Hau-hau, by sme pokecali
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Tie sa mi zdaju moc plytke. Na tu vatovu zeruchu (a moj najnovsi pokus s rukolou) je to fajn, ale na jacmen je to asi plytke. Zvazovala som pekace na pecenie (aj tak coraz menej vypekam), ale to by asi po case hrdzavelo.culka píše:Uz som ti chcela poradit polystyren z masa alebo syrov, ale to sa tu asi nehodi. Zerucha mi takto rastie na vate.
-
- Příspěvky: 67
- Registrován: pát říj 09, 2009 16:22
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Na jačmeň stačia plytké táckySamira píše: Tie sa mi zdaju moc plytke. Na tu vatovu zeruchu (a moj najnovsi pokus s rukolou) je to fajn, ale na jacmen je to asi plytke. Zvazovala som pekace na pecenie (aj tak coraz menej vypekam), ale to by asi po case hrdzavelo.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Levandulka (btw - milujem levandulu), Ty mas ten carostroj na klicenie - aka hlboka je tam miska? A naklicila si jacmen do nejakej 25cm vysky, ako to vidim na videach? Na hline? Na vate?
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
tak dneska první salátek s kopřivama, listama pampelišek, sedmikráskama + klasika rukola, rajčata okurka atd... Výborná záležitost čekal jsem jak mi to zachutná, a byl jsem opravdu mile překvapen, Zelený to teda můžu
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Mam dnes podobny salatik v praci - pupavka+fialky+zihlava+plucnik+sedmokrasky. Netusila som, ze plucnik je taky chutovo uzasny.
- marion.orson
- Příspěvky: 49
- Registrován: čtv srp 28, 2008 22:06
Re:
Co je brslici muri noha? priznam sa ze mam trochu problem s cestinouIDASEK píše:jím pampelišku, jitrocel, jetel, sedmikrásky, sem tam zkusím pupen
šťavím kopřivu a bršlici muří nohu - mladou
ale jsem začátečník
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Mne google vyplul toto:
http://druidova.mysteria.cz/STRANKY_BYL ... RSLICE.htm
http://www.google.sk/images?q=Aegopodiu ... CDAQsAQwAA
Ale nie som si ista, ci sme trafili...
http://druidova.mysteria.cz/STRANKY_BYL ... RSLICE.htm
http://www.google.sk/images?q=Aegopodiu ... CDAQsAQwAA
Ale nie som si ista, ci sme trafili...
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,RadkaS píše:Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.
Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.
Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý.
Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
A nedavaju Ti nahodou stopkaty celer? Je to druh celeru, nevytvara hluzy, ale pouzivaju sa z toho stonky.Návštěvník píše:...ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás...
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
tuto jar som sa tesil, ze si osklbem nejaku tu travicku a odstavim, ale po prvom pokuse som to vzdala, stravila som s tym dobru polhodinu a vysledok - odstavene deci
no ale urcite by som nezanevrela na nejaky salatik, len by som si chcela upresnit, to papate sedmikrasky ako tie kvetinky? zihlava nepopali jazyk? a zbierat v rukaviciach?
co s dostupnostou? byvam na sidlisku, cize moznost je nazbierat si pod oknami minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko.
to su dobre otazky takto v zime
no ale urcite by som nezanevrela na nejaky salatik, len by som si chcela upresnit, to papate sedmikrasky ako tie kvetinky? zihlava nepopali jazyk? a zbierat v rukaviciach?
co s dostupnostou? byvam na sidlisku, cize moznost je nazbierat si pod oknami minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko.
to su dobre otazky takto v zime
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Psí urinoterapii bych nebral. Přece jen je liščí a zaječí trochu méně frekventovaná ... až na občasné liščí tasemnice.ovekyska píše:...minimalne ocikane od psikov - risknut to? nie je to hned vedla cesty, ale nie az tak daleko....
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Ovela rychlejsie ako stavenie, je bachnut to do mixera s troskou vody. Chut je otrasna, preto k tomu hod napr. banan a vypi. (Po vzore culky zvyknem prisypat kurkumu a trosinku cierneho korenia)
V sezone si na zimu mixnem len s vodou vacsie mnozstvo zeleneho, ponalievam do mensich misiek a dam do mrazaku. Teraz v zime (ak nemam doma nic ine zelene - kapustu, uhorku, kel...), tak vytahujem moje zamrazene "puky".
Vyborne okrem diveho zeleneho je aj mangold, spenat a pod. tmavolistova zelenina.
Ano, kade chodim a zrovna to kvitne, tak pojedam sedmikrasky (tie skus dat do misticky s trosinkou medu, je to mnam), pupavy (kvet, stopku, mlade listy), podbel - ten je pre mna asi najchutnejsi. Skusala som aj puciky kvitnucich stromov (jablon, hruska, ceresna), to som odkukala od mojho zajaca, ale az tak mi nesmakovali.
Skusaj sama, ale bacha na bezhlave experimenty, niektore rastliny nie su jedle, ba priam jedovate
V sezone si na zimu mixnem len s vodou vacsie mnozstvo zeleneho, ponalievam do mensich misiek a dam do mrazaku. Teraz v zime (ak nemam doma nic ine zelene - kapustu, uhorku, kel...), tak vytahujem moje zamrazene "puky".
Vyborne okrem diveho zeleneho je aj mangold, spenat a pod. tmavolistova zelenina.
Ano, kade chodim a zrovna to kvitne, tak pojedam sedmikrasky (tie skus dat do misticky s trosinkou medu, je to mnam), pupavy (kvet, stopku, mlade listy), podbel - ten je pre mna asi najchutnejsi. Skusala som aj puciky kvitnucich stromov (jablon, hruska, ceresna), to som odkukala od mojho zajaca, ale az tak mi nesmakovali.
Skusaj sama, ale bacha na bezhlave experimenty, niektore rastliny nie su jedle, ba priam jedovate
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Panda
Samira
dakujem.
No pojedanie teda vyskusam, ked najdem cistejsiu lokalitu. ten mix s vodou som robila, zamrazit tiez skusim.
Samira
dakujem.
No pojedanie teda vyskusam, ked najdem cistejsiu lokalitu. ten mix s vodou som robila, zamrazit tiez skusim.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
"Moč lišek a liščích démonů prý léčila nemoci. Mnozí mágové ji pili, aby si prodloužili život." - aspoň to píší pod symbolem Moč v Lexikonu čínských symbolůPanda píše:Psí urinoterapii bych nebral. Přece jen je liščí a zaječí trochu méně frekventovaná ... až na občasné liščí tasemnice.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
to je vtip? tedy par zablesku vita se naslo.Návštěvník píše:ahoj, zdravím všechny ze španělské Tarragony,RadkaS píše:Myslim, ze by se to dalo, vim, ze jsou zeme, kde se naopak ji nat a koren se vyhazuje...1/2Vitar píše:Ahoj lidičky. Myslíte že se dá kvůli chlorofylu odšťavit Nať z mrkve a pak to třeba smíchat s mrkvovou šťávou, nebo to není dobré? Chtěl jsem to zkusit, ale byl jsem doma přemluven že ta nať se nejí, takže ani štáva prý nebude dobrá.
jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
Jinak já hodně vařím z kořenové zeleniny, takový ty klasiky jako svíčková apod. A čerstvý zelený jim kopřivy, nebo čaje z nich, sedmikrásky, jitrocel, lichořeřišnici - tu tu nikdy nezmiňoval, ale doporučuju, chutná výborně jako pěkné ostrá ředkvička, dá se jíst všechno, stonek, listy, květy, prostě lahůdka. Pak samo pampelišky, z luk českého ráje, jím, piju, děláme doma medy. Zatím nešťavím.
Tady kupuju čerstvý špenát, jak sem ho nikdy moc nemusela, tak čerstvý chutná výborně, trochu do sladka. Jím ho samotný, ale jak někdo psal, může bejt za chvíli nuda, takže upravuju takto: rozehřeju malinko másla na mírném ohni, čistý nakrájený špenát rozdělim na dvě půlky, stonky a listy. Stonky dám první do rozehřátého másla (ne rozpáleného) a klidně sporák hned zas vypnu, pže to stačí. Stonky v tom párkrát otočím, promíchám, přidám listy, otočím aby se okoupaly v tom másle, přikreju pokličkou a nechám asi minutu podusit v tý páře, co vznikla v hrnci. A je to hotový, rychlá příprava a doma to hodně baštíme, samotný nebo k jídlu.
Ještě kdo má rád česnek, já ho miluju, tak tak pět šest celých stroužků, nechat podusit a pak přidat teprv špenát. Taky moc dobrý.
Opuncie tu rostou taky, hojně, momentálně nejsou ještě úplně zralý, nevím kdy je sběr, zatím chutnaj ještě do kysela. Nejlepší je oloupat nožem doma, ty jehličky jdou dobře dolů, ale musí se opatrně, aby se nějaká neobalila na tu dužinu, a pak to neskončilo v puse... au aaaaa
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
U nás se to prodává taky, mívají to ve všech běžných řetězcích. Jmenuje se to řapíkatý celer a je to skvělé do salátů. Libeček je něco jiného i když asi příbuzného (čeleď miříkovité)
Sweetie píše: jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
http://mujsalekcaje.cz Dobré sypané čaje
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Sweetie píše:to je vtip? tedy par zablesku vita se naslo.
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
v australii to istemarmarika píše:U nás se to prodává taky, mívají to ve všech běžných řetězcích. Jmenuje se to řapíkatý celer a je to skvělé do salátů. Libeček je něco jiného i když asi příbuzného (čeleď miříkovité)Sweetie píše: jj, například ve španělsku se moc nedá nikde koupit kořen celeru, tak jak ho známe u nás, ale když se řekne u nich celer, tak vám dají tu zelenou nať, což je myslím libeček u nás. Celer kořen se tu shání horezně těžko.
cellery su tie zelene dlhe stopky na stavovanie alebo nasekat do salatu
ta korenova bulva sa vola celeriac alebo zeleriac a dostat to tu teraz uz takmer v kazdom zelo
ale je to sezonne, teraz to uz na leto nebude posledne boli drevnate
potrebuje to chlad, tunajsiu zimu, tak medzi 0 a 20 stupnov
v spanielsku asi tiez nie jednoduche zalezi od oblast skor v horach ?
tu su dobre tmavozelene listy pod nazvom
silverbeet a tiez kale
v podtate sa to da jest len varene alebo sparene takze ortodoxni vita by chytili hysak
5 2 8
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
předevčírem jsem do malých květináčků nasázel saláty (dubáček) zatím je mám na okně než je přesadím, tak snad se chytnou, vloni jsem jich měl plnou zahradu, moc mi chutná. jinak zelený mám rád, i divoký i pěstovaný. pravidelně sázím saláty, mangold, špenát, řeřichu, řapíkáč. dneska jsem teda koupil v obchodě pár římskejch salátů, a chystám se připravit to arašídové máslo podle XhardcoreX
Re: Zelený (co všechno se dá jíst)
Jím sedmikrásky (nejradši mám ty šťavnaté stonky), kopřivy, růžový jetel, bílou hluchavku, jitrocel kopinatý, řebříček, mladý jahodový listí, mladý černorybízový listí, pampelíky do salátů, šťovík, zkoušela jsem nakládat do soli a octa sakurové kvítky, mám ráda fialky a okvětní lístky planých růží (obojí spíš nasladko), divokou pažitku, měkká lůžka travních stvolů, bezové bobulky, březovou mízu, v malém množství šťavelové lístky, samozřejmě medvědí česnek, když se dostanu k záhonu denivek, taky neodolám, bylinky obecně uždibuju snad všechny.