Stránka 1 z 2

Kysane zeli

Napsal: čtv dub 10, 2008 10:51
od babicka
Mili vitariani. Nasla jsem doma sacek kysaneho/kyseleho zeli. Mam to vyhodit nebo jako vitarianky to mohu nejak pouzit? JAK? Mate zkusenosti? Podelite se?

Napsal: sob dub 12, 2008 13:27
od dvdmchl
ja osobne si kysane zeli kupuju a jim ho. Vsak je to jen zeli, sul a koreni. Kvaseni je prirodni proces. A navic je zeli velkym zdrojem nejen vitaminu C.

Napsal: sob dub 12, 2008 21:15
od babicka
dvdmchl píše:ja osobne si kysane zeli kupuju a jim ho. Vsak je to jen zeli, sul a koreni. Kvaseni je prirodni proces. A navic je zeli velkym zdrojem nejen vitaminu C.
Dekuji. V to jsem doufala:)

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 15:30
od Jindra
Kysané zelí je celkem dobrůtka a dříve jsem ho jedl hodně, ale pak jsem četl Walkera a přestal jsem.
Dr. Walker totiž píše: "Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvašení). Toto naložení a kvašení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi škodlivé a působí negativně i na kůži, která často zdrsní. Stimulující účinek šťávy z kyselého zelí na zažívací orgány je škodlivý, protože obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí."
Zelí jako takové je ale určitě hodně zdravé, takže ho jím syrové samotné či v salátech.

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 15:36
od Sweetie
ano. chytry jindra. jist co nejcerstvejsi, jeste lepe utrzene ci spadle primo ze stromu, pokud je to jen trochu mozny. :)

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 15:57
od Jindra
Jestli je tu někdo chytrý, tak pan Walker. Já to jen od něho opsal :)

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 18:28
od k.winky
Sweetie píše: jist co nejcerstvejsi, jeste lepe utrzene ci spadle primo ze stromu, pokud je to jen trochu mozny. :)
Taky přicházím na to, že tohle je nejlepší řešení, jednoduchost - radost :wink:

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 18:32
od dvdmchl
No na druhou stranu si představte, že je zima a nikde nic čerstvého neroste. Pak takový sud kysaného zelí ve sklepě je hotovej poklad. :)

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 18:52
od Panda
dvdmchl píše:No na druhou stranu si představte, že je zima a nikde nic čerstvého neroste. Pak takový sud kysaného zelí ve sklepě je hotovej poklad. :)
A což teprve ty čerstvé houby a plísně na tom sudu. :D

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 19:20
od veri
Panda píše:A což teprve ty čerstvé houby a plísně na tom sudu. :D
Nezastávám se tímto kysaného zelí se solí, ale co bys Pando v zimě jedl, nebýt globalizace a vždy čerstvého ovozelu v obchodech? :) stále jen kořenovou zeleninu a jablka?

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 19:35
od Panda
veri píše:Nezastávám se tímto kysaného zelí se solí, ale co bys Pando v zimě jedl, nebýt globalizace a vždy čerstvého ovozelu v obchodech? :)
Neodporuji kysanému zelí v zimě. ;-) Samozřejmě, bez dovozu do obchodů by v zimě nebylo přežití možné. Proto museli původní osadníci našeho pásma začít lovit zvěř aby se uživili, když už v původní domovině v tropech pro ně nebylo místo.

Kysané zelí - jeden čas jsem jedl hodně syrového zelí ale pak jsem přestal, protože začali prodávat už jen odrůdu zelí, která má moc tuhé listy a navíc pálivé, nevím kam se poděla ta původní jedlá odrůda. U kysaného zelí si myslím že vadí hlavně ta sůl. Jednou jsem zkusil zelí nakrouhat, ručně "promasírovat" a namačkat do zavařovačky a strčit do ledničky - po týdnu z toho bylo perfektní kysané zelí, docela dobře jedlé. Nevím, je i tato varianta zelí špatná? Podle Walkera se zdá že také. Ještě jsem neměl odvahu zkusit zelí znovu, protože se nedá koupit jen malé množství a co s celou hlávkou když bude zase tuhá a nejedlá.

A ještě ke stravě v zimě - už to zkoušel někdo řešit co jíst v zimě kdyby nebylo dovozové (a ze skladišť) ovoce a zelenina? Doufám že to nebudeme muset někdy řešit, nevím jak by se to dalo řešit jinak.

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 19:45
od dvdmchl
Vypadá to, že přes zimu lidé jedli co se dalo. :)
Ostatně to že zrovna v tuhle dobu začíná lent je toho nepřímým důkazem.
Oni to sice katolíci naroubovali jakože Ježíš se postil 40 dní, tak lidi budou také. Ale ve skutečnosti to byl, jako i u jiných církevních svátků, původně pohanský zvyk.

Lidé do února jedli co se dalo. Pak se od toho před jarem přirozeně čistili půstem. A na jaře už zase byl dostatek kvalitní stravy.

Takže mně z toho vychází, přes zimu jíst co se dá. A pak se od toho vyčistit.

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 19:46
od k.winky
A nebo se přesunout do jiného podnebného pásma ... To plánuji já, jak jen to bude možné, tady to prostě není pro mě..

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 20:36
od veri
no jo, církev je kapitola sama pro sebe.
mně chutnají jablka, ale ta naše, ne ty z obchodů, ještě ty idaredy a šťávy jdou, ale třeba golden mi nechutnají vůbec. A pak mrkev, mrkev ařepu a zase mrkev. Jo a brambory :lol: V zimě toho je od nás pro vitariána málo. zato v tropech, tam toho mají. Ale mcdonaldovi se daří ve všech podnebných pásmech, jak fascinující :lol:

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 20:48
od Panda
Nejen McDonaldovi se daří ... stále ještě jsem si dost nepřivykl tomu, že když jdu do obchodu tak mě zajímá jen malilinkatý kouteček s ovocem a zeleninou - no a pak jsou obrovské haly s ostatním sortimentem kam ani nemusím chodit, hlavně sladkosti. To mě vždy dost šokuje, že vlastně 98% sortimentu je pro mne naprosto k ničemu. :-) Kdyby se všichni stali vitariány, tak se položí světové hospodářství.

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 21:24
od veri
já už jsem nad tím uvažovala tisíckrát, nemuseli by být vitariány napořád, stačily by třeba jen dva týdny a veškerý průmysl by byl pmn na pokraji kolapsu. a nejen, že těch 98% je k ničemu tobě, ono je to k ničemu i těm lidem, jen o tom zatím neví :)

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 22:50
od listy
no abych se vrátila k zelí - zrovna dneska jsem na něj dostala chuť a zrovna jsem natrefila i na takové, co v něm není konzervant. tak bylo k obědu. snědla jsem pár soust, ale bylo to strašné, musela jsem ho důkladně propláchnout, jak to bylo šíleně slané. pak jsem si ještě přidala nakrájené rajče a byla to mňamka. sice mi to malinko divně škroundalo ve střevech, ale nic nepříjemného (no a radši nemluvit o tom, že ze zbytku jsem udělala manželovi zelňačku k večeři a neodolala jsem... :()

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 23:02
od veri
třeba tady ve vitakuchařce je té soli docela málo, vychází to okolo 13g na kilo, což není moc. a jak píše panda, jde to i bez soli..
walker:
...potravina, která je sice chutná, ale svými nepřirozenými enzymy a velkým množstvím anorganických solí škodí zažívacímu systému. Sůl může snížit vitalitu cév a podpořit jiné degenerativní pochody v těle.
Takže i když je to bez soli, nevhodné to je..

Re: Kysane zeli

Napsal: pon bře 09, 2009 23:40
od Hugo z Hor
Já neměl kysané zelí něco přes 2 roky, ale poslední dobou se moje chuť na něj geometrickou řadou zvětšuje. Asi si ho vyjímečně koupím, i když nevím jestli sním celý pakl :roll:

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 0:31
od k.winky
My ho máme doma v lednici, vůbec mě neláká, ale teď jsem ho viděla v DM od Alverde, to by mohl být dobrý kompromis..

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 1:39
od Sweetie
veri píše:
Panda píše:A což teprve ty čerstvé houby a plísně na tom sudu. :D
Nezastávám se tímto kysaného zelí se solí, ale co bys Pando v zimě jedl, nebýt globalizace a vždy čerstvého ovozelu v obchodech? :) stále jen kořenovou zeleninu a jablka?
a orechy. a proc ne? kdyz to muzu jist ja.

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 7:35
od veri
tolik ořechů? to by ti nebylo nejlíp :lol:

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 22:41
od Michal S.
Já budu trhat partu a přimlouvám se za kyselé zelí. :P
Jedna miska 2-3 týdně s 2-3 vitaplackama ze semínek si myslim, že mi dělá dobře. Žádný tlaky v břiše a to co píše Walker na sobě taky zatím nepozoruju. :) Nakládám každoročně asi 30 kg na zimu a míchám i s kořenovou zel.
Solit stačí minimálně a když se o zelí pěkně průběžně staráte, tak neplesniví.
Já se snažím vyjít spíš z místních zdrojů. Většinu v mém jídelníčku přes zimu tvoří jablka, kořenová zelenina (mrkev, řepa, tuřín - ten miluju) a vlašáky.
A samozřejmě zelí (kyselé i obyč.) :)
Banány , ananas a semínka z Lifefoodu si taky dopřávám, takovej asketa zas nejsu.Banány i 4-5 ks denně. :oops:
Ale celkově si myslím, že s ubývající ropou bude tenhle mejdan s tropickým ovocem zvolna končit. Takže ti co nebudou chtít do tropů budou muset přejít plně na místní zdroje. A škopek zelí vydrží dost dlouho. :D
Ale mejdan zatím nekončí tak hurá na banány, ananas a ostatní tropické dobroty. m:-) :wink:

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 22:56
od Hugo z Hor
Michal S. píše:Já budu trhat partu a přimlouvám se za kyselé zelí. :P
Jedna miska 2-3 týdně s 2-3 vitaplackama ze semínek si myslim, že mi dělá dobře. Žádný tlaky v břiše a to co píše Walker na sobě taky zatím nepozoruju. :)
(:-)
To je MOJE kombinace :!: :!: :!: >:-)
Jinak, já na kysané zelí neměl opravdu ty 2 roky vůbec chuť, až posledních 14 dní mě to v hlavě hlodalo, že bych jako mohl, nebo co ...
Dnes při cestě domů jsem opravdu neodolal, půlkilový pytlík červeného koupil a půlku z něj snědl. Teď jsem mentálně uspokojen, v břichu sice zažbrundalo, ale už je to OK. A už na něho zase chuť nemám

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 22:58
od Panda
Michal S.:
Mít vlastní kysané zelí je asi dobrá varianta, obzvláště v zimě, asi tam nebude vadit tak moc to kysání jako ty soli co jsou v těch prodávaných. A Michale to obyč. zelí jak používáš? Krouháš do zeleninového salátu?

Re: Kysane zeli

Napsal: úte bře 10, 2009 23:17
od Michal S.
Klasický míchaný saláty nedělám páč su línej.
Na normální zelí si dělám pomazánku ze seminek nebo vlašáků a ještě k tomu přikusuju buď mrkev nebo tuřín, kedlubnu gigant nebo strouhanou hokaido.
Zkrátka co mám. :)

Re: Kysane zeli

Napsal: stř bře 11, 2009 15:42
od Jindra
To jsem moc rád, že se kysanýho zelí zastáváte. Já ho rád a zrovna na podzim jsem koupil velkou kameninovou nádobu na nakládání zelí. Je fakt, že domácí je domácí právě kvůli tomu obsahu soli.
MichalS, prosím Tě, pomazánka ze semínek se dělá jak? Děkuji předem. (stačí link, jestli už to tu někde bylo) Jo a vitaplacky jsou taky zapsané Tebou - to mne láká, prosím rovněž: jak na vitaplacky? Dík moc!

Re: Kysane zeli

Napsal: stř bře 11, 2009 22:50
od Michal S.
Pomázánka ze semínek je pmn takzvaná a zde zmińovaná sluněnka.
Já si ji dělám ze všech možnejch máčenejch semen (slunečnice dýně, konopný, vlašáky), většinou ze dvou druhů. K tomu nějakou zeleninu (mrkev, trochu cibule nebo česneku a trochu himalájské soli. Podle chuti.
Rozmixovat - řidší konzistense je pomazánka - mazat na list zelí nebo plátky tuřínu řepy či kedlubny, - hustší konzistence: udělat tenké placky, šup do sušičky a sušit tak dlouho dokud nejsou placky křehké a dají se zlomit, ne ohnout. :)

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv bře 12, 2009 8:34
od Jindra
Michal S. píše:Pomázánka ze semínek je pmn takzvaná a zde zmińovaná sluněnka.
Whoops. Uvědomuju si, že se slovem sluněnka se tady setkávám, ano, ale tak nějak jsem jej "přeskakoval" a dosud si ani neujasnil, cože to je. Chyba. Tak bezva, díky za vysvětlenou.
Znamená to, že u sluněnek v té směsi dominuje slunečnicové semínko? Kolik ho je - 60 %? Víc? Dík!

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv bře 12, 2009 8:52
od k.winky

Re: Kysane zeli

Napsal: stř bře 18, 2009 20:21
od bstrd
-ja som na kyslu kapustu (kysane zeli po slovensky :wink: ) dostal chut vzdy ked som robil pokusy s ovocnou monodietou, kedy som v ramci jedneho jedla konzumoval len jeden druh ovocia (vacsinou jablka), po 1-2 dnoch som vzdy automaticky zamieril na trh k sudom s kapustou, tam som od zahorackych tetusiek kupil pol kila a na mieste to zjedol...zaujimavy jav a vobec netusim co ho sposobuje...

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 03, 2009 9:39
od Sitar
k.winky píše:My ho máme doma v lednici, vůbec mě neláká, ale teď jsem ho viděla v DM od Alverde, to by mohl být dobrý kompromis..
Tohle BIO kysane zeli z DM od Alnatury mame doma v lednici. Kdyz to ctu, dostal jsem na nej chut.

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 03, 2009 10:57
od Jindra
S tímhle zelím z DM od Alnatury jste mi připomněli, že jsem chtěl dneska do DM poslat mailem dotaz, zda toto biozelí je či není pasterované. Už jsem takhle koupil kysaná zelí tří různých výrobců a Alnatura jako jediná na obale nepíše o pasterování. Že by fakt nepasterovali? To by bylo supr. Musím ale uznat, že Alnatura je z těch tří mnou testovaných nejlepší a to zelí mají dokonce křupavé, což nasvědčuje tomu, že pasterované fakt není. Doufám.

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 03, 2009 11:23
od Advid
Ty jo, Sluník tu ještě nemá příspěvek. :D

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 03, 2009 13:24
od Sluníčko
:lol:


to jo, kyselé zelí, avokádo, ledový salát, vše promíchat, kari z mlýnku, trocha olivového oleje..... po maratonu a 1/2 maratonu :) na to nedám dopustit, mňam :D

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 10:06
od Jindra
Jindra píše:S tímhle zelím z DM od Alnatury jste mi připomněli, že jsem chtěl dneska do DM poslat mailem dotaz, zda toto biozelí je či není pasterované
Vzpomněl jsem si, že bych tady mohl zapsat výsledek korespondence. S DM-drogerií se mi domluva nelíbila, tak jsem nakonec psal přímo do Německa. Výrobce (Alnatura) odepsal, že "zelí je krátkodobě zahřáto na 80 °C, nejde tedy o klasickou pasterizaci či sterilizaci". Tak škoda, no, tohle už není živé, enzymy jsou fuč.
Během 14ti dnů mám doma kysané zelí domácí, to bude zdravé a živé až až :)

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 12:39
od Sitar
Jindra píše:
Jindra píše:S tímhle zelím z DM od Alnatury jste mi připomněli, že jsem chtěl dneska do DM poslat mailem dotaz, zda toto biozelí je či není pasterované
Vzpomněl jsem si, že bych tady mohl zapsat výsledek korespondence. S DM-drogerií se mi domluva nelíbila, tak jsem nakonec psal přímo do Německa. Výrobce (Alnatura) odepsal, že "zelí je krátkodobě zahřáto na 80 °C, nejde tedy o klasickou pasterizaci či sterilizaci". Tak škoda, no, tohle už není živé, enzymy jsou fuč.
Během 14ti dnů mám doma kysané zelí domácí, to bude zdravé a živé až až :)
To sou tedy pekni lumpove. Kdyz sem jim tam volal, tvrdili, byt neprilis presvedcive, ze to jejich kysane zeli tepelne upravovane neni.

Co to jejich susene ovoce? Netusis?

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 13:38
od Jindra
Sitar píše:To sou tedy pekni lumpove. Kdyz sem jim tam volal, tvrdili, byt neprilis presvedcive, ze to jejich kysane zeli tepelne upravovane neni.
Co to jejich susene ovoce? Netusis?
Na call centru DM-drogerie jsem dopadl stejně, tak jsem psal přímo výrobci. Zklamání z českého obelhávání i z pasterizace výrobcem :-(
Co jsem kupoval jejich sušené ovoce, vše (mnou koupené) má certifikát bio, takže se nebojím, mělo by být sušené nízkoteplotně. Tady jsem optimista.

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 13:43
od veri
certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 13:45
od tristazmista
veri píše:certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
presne tak, obavam se ze je to jen ekologicke zemedelstvi, nikoliv ziva strava. Co je BIO, neznamena ze je pro cloveka dobre. Mame treba bio pasterizovane kravske mleko, BIO chleba, BIO maslo, BIO salamy atd... :D

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 13:46
od Sitar
veri píše:certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
To urcite neznamena, kazdopadne je ale u bio vetsi sance, ze se k tomu jidlu budou chovat mravneji nez konvencni zpracovatele.

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 13:50
od Jindra
veri píše:certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
Veri máš pravdu, nemusí sušit nízkoteplotně. Tady spíš spoléhám na solidnost výrobce - jestliže už někdo chce produkovat bio, tak (doufám) se vším všudy, aby zůstal výrobek "živý". Jenže například veškeré bio nápoje v obchodech... pasterováno a tečka :?

Re: Kysane zeli

Napsal: pát dub 24, 2009 14:02
od veri
Sitar píše:To urcite neznamena, kazdopadne je ale u bio vetsi sance, ze se k tomu jidlu budou chovat mravneji nez konvencni zpracovatele.
To asi ano, ale bio zemědělci jsou pořád lidé, kteří, byť žijí jinak a s větší útou k planetě, pořád zabíjejí zvířata a nestravují se živě, takže např. pokud jíš vařené, je ti jedno, jestli jsou bio sušené datle živé nebo ne. To je důležité pro vitariána :)

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv kvě 28, 2009 11:17
od Panda
Ještě k domácí výrobě kysaného zelí - zkoušel jsem hledat na netu, ale ještě nezkoušel prakticky:

- mělo by se používat zelené zelí na nakládání (pozná se podle zelených listů a je tužší), ne bílé jarní zelí (nevím ale proč),

- ze všeho nejdůležitější je mechanické propracování zelí po nakrouhání, tj. "šlapání zelí", to zajistí změknutí a dostatečně vyloučení šťáv,

- kvašení má probíhat bez přístupu vzduchu (např. v zavřených Omnia zavařovačkách - přebytečný kysličník uhličitý uniká ven a vytlačuje kyslík),

- sůl a jiné přísady (kmín, ocet) jsou jen dochucovadla, sůl navíc zajistí větší vylučování šťáv (to lze zajistit důkladnějším mechanickým propracováním) a není důležitá pro kvasný proces.

Takže - mělo by fungovat vytvořit "zdravější" formu kysaného zelí bez jakékoliv přísady - stačí jen nakrouhané zelí dostatečně mechanicky propracovat a nechat kvasit. Pro urychlení kvašení se doporučuje doplnit trochu nálevu z předešlé dávky - tím se dodají kvasné bakterie. Možná by se tedy takto daly dodat bakterie i z prodávaného zelí - v malém množství šťávy by mohlo být dost bakterií a přitom sůl by taková malá dávka ani nepřidala.

Pokud to někdo takto vyzkoušíte (raději nejdříve v malém množství) tak dejte vědět výsledek. ;-)

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv kvě 28, 2009 11:22
od Jindra
Panda píše:Ještě k domácí výrobě kysaného zelí - zkoušel jsem hledat na netu, ale ještě nezkoušel prakticky
To jsi měl napsat včera :( To jsme totiž s manželkou nakládali 8 kilo (poprvé, nezkušeně) a už tu vidím, co jsme nadělali chyb. Nevhodné jarní zelí, trocha soli (naštěstí fakt jen malinko), do sklenic tlačeno rukou (váhou těla na nohách by to bylo lepší)... no ale dík, toto je skvělá inspirace pro příště. Tahle dávka nám snad taky vykvasí a zachutná, ale příště tohle využijem, ještě jednou dík.

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv kvě 28, 2009 11:28
od Panda
Jindra píše:
Panda píše:Ještě k domácí výrobě kysaného zelí - zkoušel jsem hledat na netu, ale ještě nezkoušel prakticky
To jsi měl napsat včera :( To jsme totiž s manželkou nakládali 8 kilo (poprvé, nezkušeně) a už tu vidím, co jsme nadělali chyb. Nevhodné jarní zelí, trocha soli (naštěstí fakt jen malinko), do sklenic tlačeno rukou (váhou těla na nohách by to bylo lepší)... no ale dík, toto je skvělá inspirace pro příště. Tahle dávka nám snad taky vykvasí a zachutná, ale příště tohle využijem, ještě jednou dík.
Mělo by se to před tlačením do sklenic ještě důkladně promačkat v rukách. Vím že když jsme kdysi nakládali zelí tak to propracování se muselo dělat dost důkladně.

Tak alespoň budeš experimentátorem a napíšeš pak nové poznatky. :-)

Tady je docela podrobný návod na výrobu domácího zelí, myslím že pro nás bude stačit jen vypustit ty přísady:

http://www.cuketka.cz/?p=1481

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv zář 09, 2010 9:58
od Panda
Jindra píše:Mně teda ščáva ze zelí taky nechutná,...
Copak by asi udělala šťáva ze zelí (z odstředivky) kdyby se nechala pár dnů nakvasit, jako kysané zelí, možná by to mohlo být zajímavé a snad i docela zdraví prospěšné?

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv zář 09, 2010 22:27
od Zdeníno
Kyselé zelí používám při léčbě nachlazení. Kousám ho s tabletkami celaskonu. Plus odvar z lišejníku islandského. Zabírá to, k doktorovi s chřipkou nechodim.

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv pro 29, 2011 17:23
od mun
Jím teď v zimě hodně, kupuju tohle v Globusu:
http://www.kvasiaren.sk/cz/kvasene-zeli_L88.html
Bez chemie (kromě soli), bez tepelné úpravy.

Re: Kysane zeli

Napsal: čtv pro 29, 2011 17:57
od Dano
mun, poznam, asi jedina u nas na trhu.

Ked sme v praci pred tyzdnom varili vianocnu kapustnicu, tak som v presdstihu kupil tuto aby oni nenakupili nejaku klasiku, cize so slanym nalevom a s konzervacnymi latkami. Mozno aj tepelne upravenu (pasterizovanu) - take sa predavaju? Uz by som sa nicomu nedivil, ked som sa dozvedel ze vraj volajake naklicene veci sa bezne "lahko" pasterizuju.
Objavil som ju pred par rokmi, pre mamu. Ona kupovala tie bezne, tak som urobil prieskum a vzorku jej vtedy kupil. Ja nakladanu kapustu neznasam, ta sol mi vadi, aj kyslost velka na mna. Jedine plus u mna ze to kvasenie ju trochu zmakne. Lebo surovu nejedavam tiez - nechce sa mi zut.

Inac vidim tam v ponuke aj calamadu, mozno pre buca, http://www.kvasiaren.sk/cz/calamada_L108.html. Pisu ze ani tento "zeleninový salát" tepelne neupravuju, len neviem ci ju sladia cukrom alebo sladidlom. V nasich obchodoch som ju nikdy nikde nezazrel.

Drzim kvasiarni z Komarna palce, asi to nemaju lahke, ked kazdy v obchode hladi v prvom rade na cenu.