Kysane zeli
Moderátor: hugo
Kysane zeli
Mili vitariani. Nasla jsem doma sacek kysaneho/kyseleho zeli. Mam to vyhodit nebo jako vitarianky to mohu nejak pouzit? JAK? Mate zkusenosti? Podelite se?
Re: Kysane zeli
Kysané zelí je celkem dobrůtka a dříve jsem ho jedl hodně, ale pak jsem četl Walkera a přestal jsem.
Dr. Walker totiž píše: "Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvašení). Toto naložení a kvašení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi škodlivé a působí negativně i na kůži, která často zdrsní. Stimulující účinek šťávy z kyselého zelí na zažívací orgány je škodlivý, protože obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí."
Zelí jako takové je ale určitě hodně zdravé, takže ho jím syrové samotné či v salátech.
Dr. Walker totiž píše: "Kyselé zelí je produkt z jemně nakrájeného zelí, které se přidáním velkého množství soli přivede k fermentaci (kvašení). Toto naložení a kvašení je pro sliznice zažívacího ústrojí velmi škodlivé a působí negativně i na kůži, která často zdrsní. Stimulující účinek šťávy z kyselého zelí na zažívací orgány je škodlivý, protože obsahuje mnoho rozpuštěných anorganických solí."
Zelí jako takové je ale určitě hodně zdravé, takže ho jím syrové samotné či v salátech.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
ano. chytry jindra. jist co nejcerstvejsi, jeste lepe utrzene ci spadle primo ze stromu, pokud je to jen trochu mozny.
Re: Kysane zeli
Jestli je tu někdo chytrý, tak pan Walker. Já to jen od něho opsal
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
Taky přicházím na to, že tohle je nejlepší řešení, jednoduchost - radostSweetie píše: jist co nejcerstvejsi, jeste lepe utrzene ci spadle primo ze stromu, pokud je to jen trochu mozny.
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Kysane zeli
No na druhou stranu si představte, že je zima a nikde nic čerstvého neroste. Pak takový sud kysaného zelí ve sklepě je hotovej poklad.
Re: Kysane zeli
A což teprve ty čerstvé houby a plísně na tom sudu.dvdmchl píše:No na druhou stranu si představte, že je zima a nikde nic čerstvého neroste. Pak takový sud kysaného zelí ve sklepě je hotovej poklad.
Re: Kysane zeli
Nezastávám se tímto kysaného zelí se solí, ale co bys Pando v zimě jedl, nebýt globalizace a vždy čerstvého ovozelu v obchodech? stále jen kořenovou zeleninu a jablka?Panda píše:A což teprve ty čerstvé houby a plísně na tom sudu.
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: Kysane zeli
Neodporuji kysanému zelí v zimě. Samozřejmě, bez dovozu do obchodů by v zimě nebylo přežití možné. Proto museli původní osadníci našeho pásma začít lovit zvěř aby se uživili, když už v původní domovině v tropech pro ně nebylo místo.veri píše:Nezastávám se tímto kysaného zelí se solí, ale co bys Pando v zimě jedl, nebýt globalizace a vždy čerstvého ovozelu v obchodech?
Kysané zelí - jeden čas jsem jedl hodně syrového zelí ale pak jsem přestal, protože začali prodávat už jen odrůdu zelí, která má moc tuhé listy a navíc pálivé, nevím kam se poděla ta původní jedlá odrůda. U kysaného zelí si myslím že vadí hlavně ta sůl. Jednou jsem zkusil zelí nakrouhat, ručně "promasírovat" a namačkat do zavařovačky a strčit do ledničky - po týdnu z toho bylo perfektní kysané zelí, docela dobře jedlé. Nevím, je i tato varianta zelí špatná? Podle Walkera se zdá že také. Ještě jsem neměl odvahu zkusit zelí znovu, protože se nedá koupit jen malé množství a co s celou hlávkou když bude zase tuhá a nejedlá.
A ještě ke stravě v zimě - už to zkoušel někdo řešit co jíst v zimě kdyby nebylo dovozové (a ze skladišť) ovoce a zelenina? Doufám že to nebudeme muset někdy řešit, nevím jak by se to dalo řešit jinak.
Re: Kysane zeli
Vypadá to, že přes zimu lidé jedli co se dalo.
Ostatně to že zrovna v tuhle dobu začíná lent je toho nepřímým důkazem.
Oni to sice katolíci naroubovali jakože Ježíš se postil 40 dní, tak lidi budou také. Ale ve skutečnosti to byl, jako i u jiných církevních svátků, původně pohanský zvyk.
Lidé do února jedli co se dalo. Pak se od toho před jarem přirozeně čistili půstem. A na jaře už zase byl dostatek kvalitní stravy.
Takže mně z toho vychází, přes zimu jíst co se dá. A pak se od toho vyčistit.
Ostatně to že zrovna v tuhle dobu začíná lent je toho nepřímým důkazem.
Oni to sice katolíci naroubovali jakože Ježíš se postil 40 dní, tak lidi budou také. Ale ve skutečnosti to byl, jako i u jiných církevních svátků, původně pohanský zvyk.
Lidé do února jedli co se dalo. Pak se od toho před jarem přirozeně čistili půstem. A na jaře už zase byl dostatek kvalitní stravy.
Takže mně z toho vychází, přes zimu jíst co se dá. A pak se od toho vyčistit.
Re: Kysane zeli
A nebo se přesunout do jiného podnebného pásma ... To plánuji já, jak jen to bude možné, tady to prostě není pro mě..
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Kysane zeli
no jo, církev je kapitola sama pro sebe.
mně chutnají jablka, ale ta naše, ne ty z obchodů, ještě ty idaredy a šťávy jdou, ale třeba golden mi nechutnají vůbec. A pak mrkev, mrkev ařepu a zase mrkev. Jo a brambory V zimě toho je od nás pro vitariána málo. zato v tropech, tam toho mají. Ale mcdonaldovi se daří ve všech podnebných pásmech, jak fascinující
mně chutnají jablka, ale ta naše, ne ty z obchodů, ještě ty idaredy a šťávy jdou, ale třeba golden mi nechutnají vůbec. A pak mrkev, mrkev ařepu a zase mrkev. Jo a brambory V zimě toho je od nás pro vitariána málo. zato v tropech, tam toho mají. Ale mcdonaldovi se daří ve všech podnebných pásmech, jak fascinující
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: Kysane zeli
Nejen McDonaldovi se daří ... stále ještě jsem si dost nepřivykl tomu, že když jdu do obchodu tak mě zajímá jen malilinkatý kouteček s ovocem a zeleninou - no a pak jsou obrovské haly s ostatním sortimentem kam ani nemusím chodit, hlavně sladkosti. To mě vždy dost šokuje, že vlastně 98% sortimentu je pro mne naprosto k ničemu. Kdyby se všichni stali vitariány, tak se položí světové hospodářství.
Re: Kysane zeli
já už jsem nad tím uvažovala tisíckrát, nemuseli by být vitariány napořád, stačily by třeba jen dva týdny a veškerý průmysl by byl pmn na pokraji kolapsu. a nejen, že těch 98% je k ničemu tobě, ono je to k ničemu i těm lidem, jen o tom zatím neví
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: Kysane zeli
no abych se vrátila k zelí - zrovna dneska jsem na něj dostala chuť a zrovna jsem natrefila i na takové, co v něm není konzervant. tak bylo k obědu. snědla jsem pár soust, ale bylo to strašné, musela jsem ho důkladně propláchnout, jak to bylo šíleně slané. pak jsem si ještě přidala nakrájené rajče a byla to mňamka. sice mi to malinko divně škroundalo ve střevech, ale nic nepříjemného (no a radši nemluvit o tom, že ze zbytku jsem udělala manželovi zelňačku k večeři a neodolala jsem... )
Re: Kysane zeli
třeba tady ve vitakuchařce je té soli docela málo, vychází to okolo 13g na kilo, což není moc. a jak píše panda, jde to i bez soli..
walker:
walker:
Takže i když je to bez soli, nevhodné to je.....potravina, která je sice chutná, ale svými nepřirozenými enzymy a velkým množstvím anorganických solí škodí zažívacímu systému. Sůl může snížit vitalitu cév a podpořit jiné degenerativní pochody v těle.
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Kysane zeli
Já neměl kysané zelí něco přes 2 roky, ale poslední dobou se moje chuť na něj geometrickou řadou zvětšuje. Asi si ho vyjímečně koupím, i když nevím jestli sním celý pakl
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Kysane zeli
My ho máme doma v lednici, vůbec mě neláká, ale teď jsem ho viděla v DM od Alverde, to by mohl být dobrý kompromis..
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Kysane zeli
a orechy. a proc ne? kdyz to muzu jist ja.veri píše:Nezastávám se tímto kysaného zelí se solí, ale co bys Pando v zimě jedl, nebýt globalizace a vždy čerstvého ovozelu v obchodech? stále jen kořenovou zeleninu a jablka?Panda píše:A což teprve ty čerstvé houby a plísně na tom sudu.
Re: Kysane zeli
tolik ořechů? to by ti nebylo nejlíp
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: Kysane zeli
Já budu trhat partu a přimlouvám se za kyselé zelí.
Jedna miska 2-3 týdně s 2-3 vitaplackama ze semínek si myslim, že mi dělá dobře. Žádný tlaky v břiše a to co píše Walker na sobě taky zatím nepozoruju. Nakládám každoročně asi 30 kg na zimu a míchám i s kořenovou zel.
Solit stačí minimálně a když se o zelí pěkně průběžně staráte, tak neplesniví.
Já se snažím vyjít spíš z místních zdrojů. Většinu v mém jídelníčku přes zimu tvoří jablka, kořenová zelenina (mrkev, řepa, tuřín - ten miluju) a vlašáky.
A samozřejmě zelí (kyselé i obyč.)
Banány , ananas a semínka z Lifefoodu si taky dopřávám, takovej asketa zas nejsu.Banány i 4-5 ks denně.
Ale celkově si myslím, že s ubývající ropou bude tenhle mejdan s tropickým ovocem zvolna končit. Takže ti co nebudou chtít do tropů budou muset přejít plně na místní zdroje. A škopek zelí vydrží dost dlouho.
Ale mejdan zatím nekončí tak hurá na banány, ananas a ostatní tropické dobroty.
Jedna miska 2-3 týdně s 2-3 vitaplackama ze semínek si myslim, že mi dělá dobře. Žádný tlaky v břiše a to co píše Walker na sobě taky zatím nepozoruju. Nakládám každoročně asi 30 kg na zimu a míchám i s kořenovou zel.
Solit stačí minimálně a když se o zelí pěkně průběžně staráte, tak neplesniví.
Já se snažím vyjít spíš z místních zdrojů. Většinu v mém jídelníčku přes zimu tvoří jablka, kořenová zelenina (mrkev, řepa, tuřín - ten miluju) a vlašáky.
A samozřejmě zelí (kyselé i obyč.)
Banány , ananas a semínka z Lifefoodu si taky dopřávám, takovej asketa zas nejsu.Banány i 4-5 ks denně.
Ale celkově si myslím, že s ubývající ropou bude tenhle mejdan s tropickým ovocem zvolna končit. Takže ti co nebudou chtít do tropů budou muset přejít plně na místní zdroje. A škopek zelí vydrží dost dlouho.
Ale mejdan zatím nekončí tak hurá na banány, ananas a ostatní tropické dobroty.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Kysane zeli
Michal S. píše:Já budu trhat partu a přimlouvám se za kyselé zelí.
Jedna miska 2-3 týdně s 2-3 vitaplackama ze semínek si myslim, že mi dělá dobře. Žádný tlaky v břiše a to co píše Walker na sobě taky zatím nepozoruju.
To je MOJE kombinace >:-)
Jinak, já na kysané zelí neměl opravdu ty 2 roky vůbec chuť, až posledních 14 dní mě to v hlavě hlodalo, že bych jako mohl, nebo co ...
Dnes při cestě domů jsem opravdu neodolal, půlkilový pytlík červeného koupil a půlku z něj snědl. Teď jsem mentálně uspokojen, v břichu sice zažbrundalo, ale už je to OK. A už na něho zase chuť nemám
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Kysane zeli
Michal S.:
Mít vlastní kysané zelí je asi dobrá varianta, obzvláště v zimě, asi tam nebude vadit tak moc to kysání jako ty soli co jsou v těch prodávaných. A Michale to obyč. zelí jak používáš? Krouháš do zeleninového salátu?
Mít vlastní kysané zelí je asi dobrá varianta, obzvláště v zimě, asi tam nebude vadit tak moc to kysání jako ty soli co jsou v těch prodávaných. A Michale to obyč. zelí jak používáš? Krouháš do zeleninového salátu?
Re: Kysane zeli
Klasický míchaný saláty nedělám páč su línej.
Na normální zelí si dělám pomazánku ze seminek nebo vlašáků a ještě k tomu přikusuju buď mrkev nebo tuřín, kedlubnu gigant nebo strouhanou hokaido.
Zkrátka co mám.
Na normální zelí si dělám pomazánku ze seminek nebo vlašáků a ještě k tomu přikusuju buď mrkev nebo tuřín, kedlubnu gigant nebo strouhanou hokaido.
Zkrátka co mám.
Re: Kysane zeli
To jsem moc rád, že se kysanýho zelí zastáváte. Já ho rád a zrovna na podzim jsem koupil velkou kameninovou nádobu na nakládání zelí. Je fakt, že domácí je domácí právě kvůli tomu obsahu soli.
MichalS, prosím Tě, pomazánka ze semínek se dělá jak? Děkuji předem. (stačí link, jestli už to tu někde bylo) Jo a vitaplacky jsou taky zapsané Tebou - to mne láká, prosím rovněž: jak na vitaplacky? Dík moc!
MichalS, prosím Tě, pomazánka ze semínek se dělá jak? Děkuji předem. (stačí link, jestli už to tu někde bylo) Jo a vitaplacky jsou taky zapsané Tebou - to mne láká, prosím rovněž: jak na vitaplacky? Dík moc!
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
Pomázánka ze semínek je pmn takzvaná a zde zmińovaná sluněnka.
Já si ji dělám ze všech možnejch máčenejch semen (slunečnice dýně, konopný, vlašáky), většinou ze dvou druhů. K tomu nějakou zeleninu (mrkev, trochu cibule nebo česneku a trochu himalájské soli. Podle chuti.
Rozmixovat - řidší konzistense je pomazánka - mazat na list zelí nebo plátky tuřínu řepy či kedlubny, - hustší konzistence: udělat tenké placky, šup do sušičky a sušit tak dlouho dokud nejsou placky křehké a dají se zlomit, ne ohnout.
Já si ji dělám ze všech možnejch máčenejch semen (slunečnice dýně, konopný, vlašáky), většinou ze dvou druhů. K tomu nějakou zeleninu (mrkev, trochu cibule nebo česneku a trochu himalájské soli. Podle chuti.
Rozmixovat - řidší konzistense je pomazánka - mazat na list zelí nebo plátky tuřínu řepy či kedlubny, - hustší konzistence: udělat tenké placky, šup do sušičky a sušit tak dlouho dokud nejsou placky křehké a dají se zlomit, ne ohnout.
Re: Kysane zeli
Whoops. Uvědomuju si, že se slovem sluněnka se tady setkávám, ano, ale tak nějak jsem jej "přeskakoval" a dosud si ani neujasnil, cože to je. Chyba. Tak bezva, díky za vysvětlenou.Michal S. píše:Pomázánka ze semínek je pmn takzvaná a zde zmińovaná sluněnka.
Znamená to, že u sluněnek v té směsi dominuje slunečnicové semínko? Kolik ho je - 60 %? Víc? Dík!
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
Až se naučíš hladit zraněnou dlaní,smát se když slzy tečou a rozdávat všechno a neztratit nic,pak poznáš,jak je život krásný a krásné je žít..
Re: Kysane zeli
-ja som na kyslu kapustu (kysane zeli po slovensky ) dostal chut vzdy ked som robil pokusy s ovocnou monodietou, kedy som v ramci jedneho jedla konzumoval len jeden druh ovocia (vacsinou jablka), po 1-2 dnoch som vzdy automaticky zamieril na trh k sudom s kapustou, tam som od zahorackych tetusiek kupil pol kila a na mieste to zjedol...zaujimavy jav a vobec netusim co ho sposobuje...
I gotta ruin my life on my own
Re: Kysane zeli
Tohle BIO kysane zeli z DM od Alnatury mame doma v lednici. Kdyz to ctu, dostal jsem na nej chut.k.winky píše:My ho máme doma v lednici, vůbec mě neláká, ale teď jsem ho viděla v DM od Alverde, to by mohl být dobrý kompromis..
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Kysane zeli
S tímhle zelím z DM od Alnatury jste mi připomněli, že jsem chtěl dneska do DM poslat mailem dotaz, zda toto biozelí je či není pasterované. Už jsem takhle koupil kysaná zelí tří různých výrobců a Alnatura jako jediná na obale nepíše o pasterování. Že by fakt nepasterovali? To by bylo supr. Musím ale uznat, že Alnatura je z těch tří mnou testovaných nejlepší a to zelí mají dokonce křupavé, což nasvědčuje tomu, že pasterované fakt není. Doufám.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
Ty jo, Sluník tu ještě nemá příspěvek.
„Jde o to, Fletchere, že se svá omezení snažíme překonávat postupně, v určitém řádu. Prolétávání skálou přijde na řadu až někdy později.“
Re: Kysane zeli
to jo, kyselé zelí, avokádo, ledový salát, vše promíchat, kari z mlýnku, trocha olivového oleje..... po maratonu a 1/2 maratonu na to nedám dopustit, mňam
Re: Kysane zeli
Vzpomněl jsem si, že bych tady mohl zapsat výsledek korespondence. S DM-drogerií se mi domluva nelíbila, tak jsem nakonec psal přímo do Německa. Výrobce (Alnatura) odepsal, že "zelí je krátkodobě zahřáto na 80 °C, nejde tedy o klasickou pasterizaci či sterilizaci". Tak škoda, no, tohle už není živé, enzymy jsou fuč.Jindra píše:S tímhle zelím z DM od Alnatury jste mi připomněli, že jsem chtěl dneska do DM poslat mailem dotaz, zda toto biozelí je či není pasterované
Během 14ti dnů mám doma kysané zelí domácí, to bude zdravé a živé až až
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
To sou tedy pekni lumpove. Kdyz sem jim tam volal, tvrdili, byt neprilis presvedcive, ze to jejich kysane zeli tepelne upravovane neni.Jindra píše:Vzpomněl jsem si, že bych tady mohl zapsat výsledek korespondence. S DM-drogerií se mi domluva nelíbila, tak jsem nakonec psal přímo do Německa. Výrobce (Alnatura) odepsal, že "zelí je krátkodobě zahřáto na 80 °C, nejde tedy o klasickou pasterizaci či sterilizaci". Tak škoda, no, tohle už není živé, enzymy jsou fuč.Jindra píše:S tímhle zelím z DM od Alnatury jste mi připomněli, že jsem chtěl dneska do DM poslat mailem dotaz, zda toto biozelí je či není pasterované
Během 14ti dnů mám doma kysané zelí domácí, to bude zdravé a živé až až
Co to jejich susene ovoce? Netusis?
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Kysane zeli
Na call centru DM-drogerie jsem dopadl stejně, tak jsem psal přímo výrobci. Zklamání z českého obelhávání i z pasterizace výrobcemSitar píše:To sou tedy pekni lumpove. Kdyz sem jim tam volal, tvrdili, byt neprilis presvedcive, ze to jejich kysane zeli tepelne upravovane neni.
Co to jejich susene ovoce? Netusis?
Co jsem kupoval jejich sušené ovoce, vše (mnou koupené) má certifikát bio, takže se nebojím, mělo by být sušené nízkoteplotně. Tady jsem optimista.
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
Re: Kysane zeli
presne tak, obavam se ze je to jen ekologicke zemedelstvi, nikoliv ziva strava. Co je BIO, neznamena ze je pro cloveka dobre. Mame treba bio pasterizovane kravske mleko, BIO chleba, BIO maslo, BIO salamy atd...veri píše:certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
Your garden ain't gonna grow unless it's got some good shit for fertilizer.
Re: Kysane zeli
To urcite neznamena, kazdopadne je ale u bio vetsi sance, ze se k tomu jidlu budou chovat mravneji nez konvencni zpracovatele.veri píše:certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Kysane zeli
Veri máš pravdu, nemusí sušit nízkoteplotně. Tady spíš spoléhám na solidnost výrobce - jestliže už někdo chce produkovat bio, tak (doufám) se vším všudy, aby zůstal výrobek "živý". Jenže například veškeré bio nápoje v obchodech... pasterováno a tečkaveri píše:certifikát bio přeci neznamená, že se musí zachovávat všechny enzymy - tzn.sušit nízkoteplotně..ne?
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
To asi ano, ale bio zemědělci jsou pořád lidé, kteří, byť žijí jinak a s větší útou k planetě, pořád zabíjejí zvířata a nestravují se živě, takže např. pokud jíš vařené, je ti jedno, jestli jsou bio sušené datle živé nebo ne. To je důležité pro vitariánaSitar píše:To urcite neznamena, kazdopadne je ale u bio vetsi sance, ze se k tomu jidlu budou chovat mravneji nez konvencni zpracovatele.
Krása a vitalita jsou dary přírody pro toho, kdo se řídí jejími zákony. (da Vinci)
Re: Kysane zeli
Ještě k domácí výrobě kysaného zelí - zkoušel jsem hledat na netu, ale ještě nezkoušel prakticky:
- mělo by se používat zelené zelí na nakládání (pozná se podle zelených listů a je tužší), ne bílé jarní zelí (nevím ale proč),
- ze všeho nejdůležitější je mechanické propracování zelí po nakrouhání, tj. "šlapání zelí", to zajistí změknutí a dostatečně vyloučení šťáv,
- kvašení má probíhat bez přístupu vzduchu (např. v zavřených Omnia zavařovačkách - přebytečný kysličník uhličitý uniká ven a vytlačuje kyslík),
- sůl a jiné přísady (kmín, ocet) jsou jen dochucovadla, sůl navíc zajistí větší vylučování šťáv (to lze zajistit důkladnějším mechanickým propracováním) a není důležitá pro kvasný proces.
Takže - mělo by fungovat vytvořit "zdravější" formu kysaného zelí bez jakékoliv přísady - stačí jen nakrouhané zelí dostatečně mechanicky propracovat a nechat kvasit. Pro urychlení kvašení se doporučuje doplnit trochu nálevu z předešlé dávky - tím se dodají kvasné bakterie. Možná by se tedy takto daly dodat bakterie i z prodávaného zelí - v malém množství šťávy by mohlo být dost bakterií a přitom sůl by taková malá dávka ani nepřidala.
Pokud to někdo takto vyzkoušíte (raději nejdříve v malém množství) tak dejte vědět výsledek.
- mělo by se používat zelené zelí na nakládání (pozná se podle zelených listů a je tužší), ne bílé jarní zelí (nevím ale proč),
- ze všeho nejdůležitější je mechanické propracování zelí po nakrouhání, tj. "šlapání zelí", to zajistí změknutí a dostatečně vyloučení šťáv,
- kvašení má probíhat bez přístupu vzduchu (např. v zavřených Omnia zavařovačkách - přebytečný kysličník uhličitý uniká ven a vytlačuje kyslík),
- sůl a jiné přísady (kmín, ocet) jsou jen dochucovadla, sůl navíc zajistí větší vylučování šťáv (to lze zajistit důkladnějším mechanickým propracováním) a není důležitá pro kvasný proces.
Takže - mělo by fungovat vytvořit "zdravější" formu kysaného zelí bez jakékoliv přísady - stačí jen nakrouhané zelí dostatečně mechanicky propracovat a nechat kvasit. Pro urychlení kvašení se doporučuje doplnit trochu nálevu z předešlé dávky - tím se dodají kvasné bakterie. Možná by se tedy takto daly dodat bakterie i z prodávaného zelí - v malém množství šťávy by mohlo být dost bakterií a přitom sůl by taková malá dávka ani nepřidala.
Pokud to někdo takto vyzkoušíte (raději nejdříve v malém množství) tak dejte vědět výsledek.
Naposledy upravil(a) Panda dne čtv kvě 28, 2009 11:23, celkem upraveno 1 x.
Re: Kysane zeli
To jsi měl napsat včera To jsme totiž s manželkou nakládali 8 kilo (poprvé, nezkušeně) a už tu vidím, co jsme nadělali chyb. Nevhodné jarní zelí, trocha soli (naštěstí fakt jen malinko), do sklenic tlačeno rukou (váhou těla na nohách by to bylo lepší)... no ale dík, toto je skvělá inspirace pro příště. Tahle dávka nám snad taky vykvasí a zachutná, ale příště tohle využijem, ještě jednou dík.Panda píše:Ještě k domácí výrobě kysaného zelí - zkoušel jsem hledat na netu, ale ještě nezkoušel prakticky
Dokud jíš jen na hlad, je to v pohodě. Nepodléhej chutím!
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
od 12. 2. 2014 testuji nízkosacharid
Re: Kysane zeli
Mělo by se to před tlačením do sklenic ještě důkladně promačkat v rukách. Vím že když jsme kdysi nakládali zelí tak to propracování se muselo dělat dost důkladně.Jindra píše:To jsi měl napsat včera To jsme totiž s manželkou nakládali 8 kilo (poprvé, nezkušeně) a už tu vidím, co jsme nadělali chyb. Nevhodné jarní zelí, trocha soli (naštěstí fakt jen malinko), do sklenic tlačeno rukou (váhou těla na nohách by to bylo lepší)... no ale dík, toto je skvělá inspirace pro příště. Tahle dávka nám snad taky vykvasí a zachutná, ale příště tohle využijem, ještě jednou dík.Panda píše:Ještě k domácí výrobě kysaného zelí - zkoušel jsem hledat na netu, ale ještě nezkoušel prakticky
Tak alespoň budeš experimentátorem a napíšeš pak nové poznatky.
Tady je docela podrobný návod na výrobu domácího zelí, myslím že pro nás bude stačit jen vypustit ty přísady:
http://www.cuketka.cz/?p=1481
Re: Kysane zeli
Copak by asi udělala šťáva ze zelí (z odstředivky) kdyby se nechala pár dnů nakvasit, jako kysané zelí, možná by to mohlo být zajímavé a snad i docela zdraví prospěšné?Jindra píše:Mně teda ščáva ze zelí taky nechutná,...
Re: Kysane zeli
Kyselé zelí používám při léčbě nachlazení. Kousám ho s tabletkami celaskonu. Plus odvar z lišejníku islandského. Zabírá to, k doktorovi s chřipkou nechodim.
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: Kysane zeli
Jím teď v zimě hodně, kupuju tohle v Globusu:
http://www.kvasiaren.sk/cz/kvasene-zeli_L88.html
Bez chemie (kromě soli), bez tepelné úpravy.
http://www.kvasiaren.sk/cz/kvasene-zeli_L88.html
Bez chemie (kromě soli), bez tepelné úpravy.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: Kysane zeli
mun, poznam, asi jedina u nas na trhu.
Ked sme v praci pred tyzdnom varili vianocnu kapustnicu, tak som v presdstihu kupil tuto aby oni nenakupili nejaku klasiku, cize so slanym nalevom a s konzervacnymi latkami. Mozno aj tepelne upravenu (pasterizovanu) - take sa predavaju? Uz by som sa nicomu nedivil, ked som sa dozvedel ze vraj volajake naklicene veci sa bezne "lahko" pasterizuju.
Objavil som ju pred par rokmi, pre mamu. Ona kupovala tie bezne, tak som urobil prieskum a vzorku jej vtedy kupil. Ja nakladanu kapustu neznasam, ta sol mi vadi, aj kyslost velka na mna. Jedine plus u mna ze to kvasenie ju trochu zmakne. Lebo surovu nejedavam tiez - nechce sa mi zut.
Inac vidim tam v ponuke aj calamadu, mozno pre buca, http://www.kvasiaren.sk/cz/calamada_L108.html. Pisu ze ani tento "zeleninový salát" tepelne neupravuju, len neviem ci ju sladia cukrom alebo sladidlom. V nasich obchodoch som ju nikdy nikde nezazrel.
Drzim kvasiarni z Komarna palce, asi to nemaju lahke, ked kazdy v obchode hladi v prvom rade na cenu.
Ked sme v praci pred tyzdnom varili vianocnu kapustnicu, tak som v presdstihu kupil tuto aby oni nenakupili nejaku klasiku, cize so slanym nalevom a s konzervacnymi latkami. Mozno aj tepelne upravenu (pasterizovanu) - take sa predavaju? Uz by som sa nicomu nedivil, ked som sa dozvedel ze vraj volajake naklicene veci sa bezne "lahko" pasterizuju.
Objavil som ju pred par rokmi, pre mamu. Ona kupovala tie bezne, tak som urobil prieskum a vzorku jej vtedy kupil. Ja nakladanu kapustu neznasam, ta sol mi vadi, aj kyslost velka na mna. Jedine plus u mna ze to kvasenie ju trochu zmakne. Lebo surovu nejedavam tiez - nechce sa mi zut.
Inac vidim tam v ponuke aj calamadu, mozno pre buca, http://www.kvasiaren.sk/cz/calamada_L108.html. Pisu ze ani tento "zeleninový salát" tepelne neupravuju, len neviem ci ju sladia cukrom alebo sladidlom. V nasich obchodoch som ju nikdy nikde nezazrel.
Drzim kvasiarni z Komarna palce, asi to nemaju lahke, ked kazdy v obchode hladi v prvom rade na cenu.