Stránka 3 z 3

Re: Červená řepa

Napsal: ned úno 08, 2015 19:48
od Ivushka
Cervenou repu jsem vzdy varila. Asi pred pul rokem jsem ji zacala jist syrovou. V salatech, taky jako stavu. Bohuzel jednoho dne jsem po ni dostala alergickou reakci a zkoncila jsem v nemocnici na kapackach.
Od te doby jim repu pouze varenou i kdyz mi syrova velmi chutnala.

Re: Červená řepa

Napsal: pát dub 08, 2016 21:27
od borazon
Jím syrovou a nemám s ní sebemenší problémy - je to asi taky o množství - já nikdy nesním víc jak jednu najednou. A miluju i její mladé lístky.

Re: Červená řepa

Napsal: pát dub 08, 2016 21:30
od Jindra
souhlas, jen chci podtrhnout, že konkrétně u řepy fakt jde o množství
jak to říct - ona je docela "silná"

pokud na ni byla alergická reakce, pak je potřeba přečíst odbornou knihu o enzymech a tam je řešení, jak svýmu zanedbanýmu :-) tělu pomoct

Re: Červená řepa

Napsal: sob dub 09, 2016 20:26
od Ozeki
Ano, alergie v podstate neexistuji. Stejne jako neexistuje u 99,99% lidi nic jako "snizena imunita" :)- :D pripadne dolozim, ze to je jen komercni trik :-))

Re: Červená řepa

Napsal: ned črc 31, 2016 13:20
od janicka298
lidičky mám ráda červenou řepu ALE: po letech sem si vypěstovala řepu že jí zavařím,použiji do jídel, ale po požití čerstvé, sem si připadala jako kdybych měla poleptaný krk,tak sem jí dala do jídla orestovanou a stejně sice po delší době ale krk opět jako poleptán . Nevíte čím to muže bít,nebo jak jí upravit aby mi to nedráždilo krk?

Re: Červená řepa

Napsal: ned črc 31, 2016 16:29
od Lekno
janicka298 píše:...jak jí upravit aby mi to nedráždilo krk?
skus odstavnit so zazvorom

Re: Červená řepa

Napsal: pon kvě 22, 2017 21:19
od rudajesikula
Mohu na vlastní kůži potvrdit silnou nevolnost po šťávě z čerstvě vylisované řepy. Vařené řepy mohu sníst libovolné množství, ale po syrové mi do 30 minut začnou křeče v oblasti žaludku a někdy se přidá dost silná nevolnost, která trvá až dvě hodiny. Musí to být nějaký druh hysterické reakce organismu, takže alergií se to patrně dá nazvat. Vżdy po nějakém čase to zkouším znovu, ale vždy se stejným výsledkem. Pokoušel jsem se na netu vypátrat, jak tomu zabránit, či to eliminovat, ale zatím bezvýsledně.

Re: Červená řepa

Napsal: úte kvě 23, 2017 8:02
od Panda
Syrová červená řepa je příliš agresivní a silná na to aby se jedla úplně samostatně, podobně jako se nedá jíst např. cibule. Je dobrá nastrouhaná do salátů jako ochucovadlo nebo pít jako ředěná šťáva (s mrkví).

Re: Červená řepa

Napsal: pát pro 01, 2017 21:45
od zahradkar
Souhlasím se zde popsanými zkušenostmi s červenou řepou - syrová může někdy z osobní zkušenosti vyvolávat podráždění (piju ve formě šťávy). Občas se mi stane, že mě po odšťavněné řepě pálí žáha. Nicméně tepelně upravená je skvělá a chutná. Doporučuji vyzkoušet nějakou variantu boršče. Také pečená může být velice dobrá. Každopádně se tato zelenina řadí k těm s největším podílem antioxidantů, uvádí to např. tato studie:

Kähkönen, M., Hopia, A., Vuorela, H., Rauha, J., Pihlaja, K., Kujala, T. and Heinonen, M. (1999). Antioxidant Activity of Plant Extracts Containing Phenolic Compounds. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 47(10), pp.3954-3962.

Osobně se snažím řepu konzumovat alespoň několikrát do měsíce. Přiznám se, že mi chutná i sterilovaná normálně z obchodu, ale asi takto upravená přichází o mnoho dobrého.

Re: Červená řepa

Napsal: pon pro 11, 2017 1:32
od Hugo z Hor
Někomu vadí červená řepa? Tak to se budu muset zeptat svého těla. Tak prý ne, nevadí mu. Nastrouhaná syrová s rozinkami a křenem. (:-)

Re: Červená řepa

Napsal: pon pro 11, 2017 10:05
od Jindra
Hugo z Hor píše:
pon pro 11, 2017 1:32
Někomu vadí červená řepa? Tak to se budu muset zeptat svého těla. Tak prý ne, nevadí mu. Nastrouhaná syrová s rozinkami a křenem. (:-)
Hugo ahoj, lajkuju, jo jo

nechci Ti přitakávat, abych nedostal facek, že jsem s Tebou ňák extra velkej kamarád, ale prostě souhlas. červeřepa=mňam. syrová cibule taky.Ovšem pozor, já tedy musím rozlišit ščávu a řepu jako celek (např. strouhanou, čili včetně vlákniny, která je brzdou). ščáva je silná, to fakt jo (teď jsem ju pil se zázvorem, mňam), ale takhle hugovsky nastrouhaná, s rozinankama křenem... no nesprdli byste ho, že tu dělá takový chutě hladovejm? :-)

Hugo dík, to je dobrej, ikdyž dost složitej recept (hodně ingrediencí), to zkusím (zítra... dnes už mám raw segedinskej guláš)

Re: Červená řepa

Napsal: pon pro 11, 2017 16:33
od Hugo z Hor
Jindro, ani ščáva mi nevadí. Dříve jsem ji pil také, i neředěnou. Ale je pravda, že jsem přihodil i mrkev. Teď ji už nedělám, nebaví mne pak čistit Greenstar od barvy (:-)
Ten recept ti přijde moc složitý? Mně ani ne. Ale mám zase jinak nastavený počet ingrediencí do jídla. Zbystřím nad smyslem přípravy jídla, pokud je v něm více než 5 ingrediencí. Tady jsou 3 a někdy nedávám ani rozinky, když se zadaří sladší řepa.

Re: Červená řepa

Napsal: čtv říj 29, 2020 18:57
od hugo