Fíky
Moderátor: hugo
Fíky
Fíky
Fíkovník smokvoň je strom nebo keř, který může dorůstat až 10 metrů výšky. Pochází z Asie, kde dodnes najdeme jeho plané exempláře, v Evropě se vyskytuje hlavně v teplých oblastech středomoří. Pěstovat ho můžeme i u nás, vyžaduje však teplé stanoviště a pro přezimování se doporučuje ho přesunout domů nebo do skleníku, nebo pěstovat odolnější vyšlechtěné odrůdy.
Fíkovník je stará kulturní rostlina, záznamy o jeho pěstování nacházíme už z období kolem 3000 let před n.l.
Pro prodej čerstvých fíků se plody trhají před jejich dozráním, protože jinak nevydrží několikadenní transport a manipulaci. Při sklizni trhači používají rukavice, latexové mléko, obsažené v nezralých plodech může podráždit pokožku. Nejčastěji se však fíky pro další prodej suší, vysoký obsah cukru jim zajišťuje dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření.
Látky obsažené v plodech fíkovníku
Čerstvé fíky obsahují až 70-80% vody a kolem 25% sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík. Sušené fíky mají vysoký váhový podíl cukru, běžně kolem 50-70%, jsou tedy výborným okamžitým zdrojem energie. V sušených i čerstvých fících najdeme poměrně velké množství bílkovin, aminokyselin, pektinu a vlákniny, kombinace obsažených látek z nich činí zdraví velmi prospěšné ovoce.
Léčivé účinky fíků
Dříve se pro léčebné účely zpracovávaly i listy a kůra stromu, ze kterých se vyráběly různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží.
Dnes se v léčitelství používá běžně už jen plodů fíkovníku, jak čerstvých, tak sušených.
Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech, především při střevní nedostatečnosti a porušené střevní mikroflóře - několik zkonzumovaných plodů zapitých sklenicí vody je vysoce funkčním přírodním projímadlem, které můžeme použít při akutních stavech v případě tzv. zácpy. Této vlastnosti fíků ale můžeme využívat i mírnější cestou jako prevence, když během dne sníme několik plodů mezi jednotlivými jídly. Prospěšný je pro naše střeva nejen projímavý účinek, zároveň dochází k jejich čištění a zbavování usazených škodlivin.
Vysoký obsah cukru v sušených plodech nám může sloužit jako okamžitý zdroj energie. Jelikož se jedná o nerafinované cukry, jsou ihned uvolňovány do krve a využívány tělem, obava, že bychom po konzumaci fíků přibírali na váze, je zbytečná. Naopak jich lze používat jako součást programu pro hubnutí, protože už 3-4 sušené plody nás dokáží zasytit až na několik hodin.
Obsažené látky mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacím ústrojí, doporučují se i v případě chronických onemocnění dýchacích cest.
Stejný čistící účinek mají fíky i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně a dokáží rozpouštět usazené škodliviny v ledvinách ve formě tzv. ledvinových kamenů či písku. Už staří léčitelé popisují ve svých knihách zvýšené vylučování ledvinového písku u svých pacientů po dlouhodobějším užívání odvaru.
Recept na odvar: 6 sušených fíků pokrájíme a vaříme 15 min. v 0.5 l vody. Slijeme, podle chuti osladíme medem. Čaj je vhodný např. při kašli, nachlazení, bronchitidě, pro čištění ledvin a močových cest.
Fíky v kuchyni
Jak jsme se již zmínili výše, fíky jsou zdravou alternativou pro ty z nás, kteří rádi mlsají sladkosti. Obsahu nerafinovaných cukrů, vlákniny, pektinu a vitaminů se žádný bonbon nebo čokoládová tyčinka nevyrovná.
Fíky ale nacházejí také mnoho způsobů využití při přípravě nápojů a pokrmů. Vyrábí se z nich džusy, sirupy, marmelády, džemy a cukrovinky, nebo je můžeme použít pro přípravu ovocných koláčů a gurmánských omáček k masovým pokrmům. V jižních oblastech Evropy se fíky též používají pro pečení a nadívání masa.
Pro inspiraci si uvedeme recept na výrobu jednoduchých domácích cukrovinek z fíků, podle Pavla Váni - Fíkové kuličky:
Ingredience: 1 balíček fíků, 1 polévkovou lžíci rumu, strouhaný kokos
- fíky odstopkujeme a umeleme na jemno (nejlépe v mlýnku na maso), přidáme lžíci rumu a důkladně promícháme, tvarujeme do kuliček a obalíme v kokosu.
Na co je třeba dávat pozor při konzumaci fíků?
Při nadměrné konzumaci fíků, může dojít k nežádanému efektu - zažívacím problémům a průjmu, stejně jako např. při nadměrné konzumaci třešní. Projímavý účinek se ještě zvyšuje, pokud fíky zapijeme vodou či jinou tekutinou, tohoto ovoce si tedy musíme užívat s mírou.
Velice dobře si vzpomínám na svou vlastní zkušenost, kdy jsem jednoho horkého dne u moře snědla celou mísu čerstvých, v lednici vychlazených fíků. Chutnaly báječně a byly nadmíru osvěžující, stejně jako sklenice pomerančového džusu, která následovala.. ovšem po zbytek odpoledne jsem se již příliš neopálila..
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/ovoce/fiky.htm
http://www.fiftyfifty.cz/spolecensky-ma ... e-fiky.php
http://www.celostnimedicina.cz/fiky.htm
Fíkovník smokvoň je strom nebo keř, který může dorůstat až 10 metrů výšky. Pochází z Asie, kde dodnes najdeme jeho plané exempláře, v Evropě se vyskytuje hlavně v teplých oblastech středomoří. Pěstovat ho můžeme i u nás, vyžaduje však teplé stanoviště a pro přezimování se doporučuje ho přesunout domů nebo do skleníku, nebo pěstovat odolnější vyšlechtěné odrůdy.
Fíkovník je stará kulturní rostlina, záznamy o jeho pěstování nacházíme už z období kolem 3000 let před n.l.
Pro prodej čerstvých fíků se plody trhají před jejich dozráním, protože jinak nevydrží několikadenní transport a manipulaci. Při sklizni trhači používají rukavice, latexové mléko, obsažené v nezralých plodech může podráždit pokožku. Nejčastěji se však fíky pro další prodej suší, vysoký obsah cukru jim zajišťuje dlouhou trvanlivost i bez chemického ošetření.
Látky obsažené v plodech fíkovníku
Čerstvé fíky obsahují až 70-80% vody a kolem 25% sacharidů. Jsou bohaté na provitaminy vitaminu A, dále obsahují vitaminy skupiny B, menší množství vitaminu C a draslík. Sušené fíky mají vysoký váhový podíl cukru, běžně kolem 50-70%, jsou tedy výborným okamžitým zdrojem energie. V sušených i čerstvých fících najdeme poměrně velké množství bílkovin, aminokyselin, pektinu a vlákniny, kombinace obsažených látek z nich činí zdraví velmi prospěšné ovoce.
Léčivé účinky fíků
Dříve se pro léčebné účely zpracovávaly i listy a kůra stromu, ze kterých se vyráběly různé masti a obklady na bolesti, vředovitá onemocnění, opuchliny a ztvrdlé boule pod kůží.
Dnes se v léčitelství používá běžně už jen plodů fíkovníku, jak čerstvých, tak sušených.
Vysoký obsah vlákniny dělá z fíků ideální přírodní lék při zažívacích problémech, především při střevní nedostatečnosti a porušené střevní mikroflóře - několik zkonzumovaných plodů zapitých sklenicí vody je vysoce funkčním přírodním projímadlem, které můžeme použít při akutních stavech v případě tzv. zácpy. Této vlastnosti fíků ale můžeme využívat i mírnější cestou jako prevence, když během dne sníme několik plodů mezi jednotlivými jídly. Prospěšný je pro naše střeva nejen projímavý účinek, zároveň dochází k jejich čištění a zbavování usazených škodlivin.
Vysoký obsah cukru v sušených plodech nám může sloužit jako okamžitý zdroj energie. Jelikož se jedná o nerafinované cukry, jsou ihned uvolňovány do krve a využívány tělem, obava, že bychom po konzumaci fíků přibírali na váze, je zbytečná. Naopak jich lze používat jako součást programu pro hubnutí, protože už 3-4 sušené plody nás dokáží zasytit až na několik hodin.
Obsažené látky mají schopnost rozpouštět usazené hleny v dýchacím ústrojí, doporučují se i v případě chronických onemocnění dýchacích cest.
Stejný čistící účinek mají fíky i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně a dokáží rozpouštět usazené škodliviny v ledvinách ve formě tzv. ledvinových kamenů či písku. Už staří léčitelé popisují ve svých knihách zvýšené vylučování ledvinového písku u svých pacientů po dlouhodobějším užívání odvaru.
Recept na odvar: 6 sušených fíků pokrájíme a vaříme 15 min. v 0.5 l vody. Slijeme, podle chuti osladíme medem. Čaj je vhodný např. při kašli, nachlazení, bronchitidě, pro čištění ledvin a močových cest.
Fíky v kuchyni
Jak jsme se již zmínili výše, fíky jsou zdravou alternativou pro ty z nás, kteří rádi mlsají sladkosti. Obsahu nerafinovaných cukrů, vlákniny, pektinu a vitaminů se žádný bonbon nebo čokoládová tyčinka nevyrovná.
Fíky ale nacházejí také mnoho způsobů využití při přípravě nápojů a pokrmů. Vyrábí se z nich džusy, sirupy, marmelády, džemy a cukrovinky, nebo je můžeme použít pro přípravu ovocných koláčů a gurmánských omáček k masovým pokrmům. V jižních oblastech Evropy se fíky též používají pro pečení a nadívání masa.
Pro inspiraci si uvedeme recept na výrobu jednoduchých domácích cukrovinek z fíků, podle Pavla Váni - Fíkové kuličky:
Ingredience: 1 balíček fíků, 1 polévkovou lžíci rumu, strouhaný kokos
- fíky odstopkujeme a umeleme na jemno (nejlépe v mlýnku na maso), přidáme lžíci rumu a důkladně promícháme, tvarujeme do kuliček a obalíme v kokosu.
Na co je třeba dávat pozor při konzumaci fíků?
Při nadměrné konzumaci fíků, může dojít k nežádanému efektu - zažívacím problémům a průjmu, stejně jako např. při nadměrné konzumaci třešní. Projímavý účinek se ještě zvyšuje, pokud fíky zapijeme vodou či jinou tekutinou, tohoto ovoce si tedy musíme užívat s mírou.
Velice dobře si vzpomínám na svou vlastní zkušenost, kdy jsem jednoho horkého dne u moře snědla celou mísu čerstvých, v lednici vychlazených fíků. Chutnaly báječně a byly nadmíru osvěžující, stejně jako sklenice pomerančového džusu, která následovala.. ovšem po zbytek odpoledne jsem se již příliš neopálila..
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strava/ovoce/fiky.htm
http://www.fiftyfifty.cz/spolecensky-ma ... e-fiky.php
http://www.celostnimedicina.cz/fiky.htm
A ještě obrázek nějakého toho nesušeného fíku. Loni jsem je ochutnala poprvé a zamilovala jsme si je
EDIT: Nějak se mi ten obrázek přestal zobrazovat a i u zdroje je prázdno. pro případ, že ho to nepřejde, přidávám méně honosnou náhradu:
EDIT: Nějak se mi ten obrázek přestal zobrazovat a i u zdroje je prázdno. pro případ, že ho to nepřejde, přidávám méně honosnou náhradu:
Naposledy upravil(a) doubravka dne stř dub 09, 2008 22:08, celkem upraveno 1 x.
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Čerstvé fíky jsme pojídali před lety v Chorvatsku, jsou opravdu skvělé.
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
- tristazmista
- Příspěvky: 483
- Registrován: stř lis 28, 2007 0:50
- Bydliště: Brno
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Já je vždycky jedl tak, jak jsem je urvalSeraf píše:Jak se jí ty čerstvé fíky? Já sem právě nevěděl zda se nějak loupou nebo se to s ní i s tou slupkou, jestli to třeba nějak chemicky nestříkaj. Zdlábnul sem je tedy i se slupkou protože byly hodně zralé a asi by to ani nešlo, má smysl to loupat?
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
- Katarína
- Příspěvky: 2190
- Registrován: čtv úno 26, 2004 12:15
- Bydliště: Bratislava
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fíky
18.-22.4 bude Mesiac prve 3 dni vplyvat najviac na oblicky a zvysne 2 na mocovy mechur, tak si vtedy okrem brusnicovej stavy a urologickych cajov skusim urobit aj tento odvar, este som ho neskusala.Seraf píše:Stejný čistící účinek mají fíky i na ledviny a močové cesty. Působí mírně močopudně a dokáží rozpouštět usazené škodliviny v ledvinách ve formě tzv. ledvinových kamenů či písku. Už staří léčitelé popisují ve svých knihách zvýšené vylučování ledvinového písku u svých pacientů po dlouhodobějším užívání odvaru.
Recept na odvar: 6 sušených fíků pokrájíme a vaříme 15 min. v 0.5 l vody. Slijeme, podle chuti osladíme medem.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
I já. Odhaduju, že to jezení bez slupky je jen zvyk na místech, kde jich mají přebytek - něco jako když my si třeba oloupeme jablko nebo hrušku, někomu to může chutnat víc. Nebo to v Argentině vysvětlovali nějak jinak?Hugo z Hor píše:Já to taky jím se šupkou ...hofikos píše:To je nějaký divný... no já je stejně jedla v celku, když kolega dovezl misku z Chorvatska a bylo to moc dobrý
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fíky
Článek na doktorka.cz, moc tam toho není, ale aspoň něco
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/fiky-- ... esnidavka/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://zdrava-vyziva.doktorka.cz/fiky-- ... esnidavka/" onclick="window.open(this.href);return false;
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Re: Fíky
V Tescu mají teď řecké fíky (sušené údajně na slunci) balíček 250g za 19,90 Kč. Namočil jsem si je na pár hodin do vody - teda to je dobrý, musím si ještě nějaké nakoupit do zásoby.
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fíky
By air fíky se dají teď sehnat v marketech (např. Makro, Globus), ale samozřejmě jsou strašně drahé, tak 20/ks.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: Fíky
Páč je na ně ještě brzo. Ony jsou pak v sezoně k dostání i v Bille, Albertu apod. A za přijatelnější ceny. Jenže je to každý rok jen velice krátce - pár dnů a konec.mun píše:By air fíky se dají teď sehnat v marketech (např. Makro, Globus), ale samozřejmě jsou strašně drahé, tak 20/ks.
-
- Příspěvky: 236
- Registrován: pát říj 16, 2009 9:48
- Bydliště: Ústí nad Labem
- Kontaktovat uživatele:
Re: Fíky
To jo, vita mě začíná učit, že se těch věcí mám přejídat dokud jsou. Proč já se jen víc v prosinci nepřejídal kaki, liči když byly...midsummer píše:Páč je na ně ještě brzo. Ony jsou pak v sezoně k dostání i v Bille, Albertu apod. A za přijatelnější ceny. Jenže je to každý rok jen velice krátce - pár dnů a konec.
Zaplať pánbů za banány.
Není totiž nic skrytého, co nebude zjeveno, ani nic tajného, co nebude poznáno.
Re: Fíky
anyzzka: Dají se jíst i nenamočené? U normálních sušených fíků si to bez namáčení neumím představit, jinak je to sladké lepidlo.
Re: Fíky
Pando normální sušené fíky jsou fakt lepčejší po předchozím máčení, ikdyž, jestliže si chci užít hooodně sladkýho, jím je jak jsou (bez máčení) a vybírám si ty tmavší, bejvaj měkčí (ale zas uvnitř rády plesnivěj).Panda píše:anyzzka: Dají se jíst i nenamočené? U normálních sušených fíků si to bez namáčení neumím představit, jinak je to sladké lepidlo.
Píšu Ti ale z jinýho důvodu: pokud máš rád fíky za sucha, nemáčené, rozhodně musíš okusit bio fíky od Terky. To Ti je něco úplně jinýho, jsou měkkoučký, ty teda nemáčím (ikdyž by to asi bylo kůli aktivaci enzymů lepší), jsou fantastický přímo ze sáčku. Jo, doporučuju. Je to jak nebe a dudy.
Re: Fíky
Jindro možná jsi mě špatně pochopil - sušené fíky právě že nemám rád, protože jsou strašně lepivé a strašně sladké, pro mne jsou jedlé jedině když se namočí, pak mají chuť jako docela dobré svěží ovoce.
Re: Fíky
Mně osobně ty sušený máčený chutnají víc jak čerstvý Když jsem ještě dělal v hotelu tak tam toho exotickýho ovoce bylo plno, a nikdo to nejedl, takže jsem tam pořád testoval co jak chutná, no a fíky mi čerstvý zrovna nejely. Ale sušený, namočený, po těch se můžu utlouct
Re: Fíky
Neptej se, vyzkoušej. Závisí to totiž na druhu, na výrobci... těžko odpovědět takhle obecně. Namoč je a vždycky po dvou hodinách jednu ochutnej. Až to bude měkké tak jak máš ráda, vyndej všechnyanyzzka píše:a jak dlouho cca to namáčíte? O kolik to nabyde na objemu?
Re: Fíky
Myslím že jak radí Jindra je to asi optimální - po 2 hodinách zkusit ten první a po dalších 2 zkusit druhý. Já to máčel asi tak 4 hodiny.anyzzka píše:jo tak to jo, moje jsou čerstvé, měkké i nemáčené. Já fakt chtěla jen velmi přibližnou dobu, jestli to bude v rámci hodin nebo jestli třeba celý den apod