Datle (Phoenix dactylifera)
Moderátor: hugo
Datle (Phoenix dactylifera)
Datle (Phoenix dactylifera)
Datle patří mezi plody, které jsou složeny převážně z sacharidů. Jejich obsah vody je poměrně nízký, zatímco obsah sacharidů ve formě přírodních cukrů tvoří 70%. Jsou bohaté na draslík a chlór a jejich průměrný obsah alkalických substancí je vysoký.
Datle jsou nejlepší náhražkou sladkostí. Nejen dětem, ale i dospělým se mají místo bonbonů, které jsou nanejvýš kyselinotvorné, nabízet datle.
Dbejte na to, abyste nejedli datle konzervované kyselinou sírovou.
Datle se mohou použít místo chleba a jiných škrobových výrobků; jsou užitečné a nejsou kyselinotvorné. Jejich sacharidy jsou složeny z přírodních cukrů, a proto se dobře snáší s ostatním ovocem.
Datlový cukr je produkt přirozené krystalizace sacharidů v datlích. Je dobrou náhražkou třtinového cukru a všech ostatních druhů a může se bez obav přidávat k zelenině a ovocným salátům. Je chutný i v pokrmech se smetanou.19
Energeticky bohaté datle, nezanedbatelné ani co do hmoty, jsou v Severní Africe a Arábii základní složkou potravy.
Pro nás a naši kuchyni jsou ovšem zvláštním, exotickým ovocem, objevujícím se v nepravidelných intervalech a to ještě - podle tradic té či oné firmy - zpravidla jen jako lisované. Lisování vypeckovaných datlí je prastarý vynález. Slisované datle, smáčklé do bochníků, sloužily opravdu jako denní chléb - a také se tak ukrajovaly. Jako každá univerzální plodina převládající v určité oblasti, mají i datle široké kuchyňské a potravinářské použití zejména v arabské kuchyni.
Čerstvé datle jsou 5 až 7 cm velké dužnaté bobule, jichž v každém převislém plodenství datlovníku bývá 80 až 100. Obsahují až 30% vody, až 50% cukrů, dále bílkoviny, tuky a vitaminy (karoten a B1). Při lisování a vysýchání ztrácejí bobule vodu (pod 10 %) a cukernatí (nad 60 %). Jednotlivé kultivary se liší jak obsahem cukrů, tak konzistencí (dužnina šťavnatá až suchá) i barvou (zelenožluté - oranžové - červené - černé).
V zemích, kde je pěstují, konzumují se datle jako stolní (čerstvé) nebo jako sušené ovoce. Ze sušených datlí se mele mouka Z čerstvých přezrálých bobulí, ponechaných na sítech, vykapává sladký sirup, tzv. datlovým med. Rozmačkané čerstvé datle uhnětené do mazlavého těsta jsou vydatnou energetickou konzervou, která bývala hlavním zdrojem potravy pří karavanní dopravě.
Datlovník obecný je kulturní, pěstovaná palma, rozšířená od severní Afriky přes Blízký východ až po pravý břeh řeky Indu. Nejlepší datle jsou z Tunisu a z Iráku; tyto země spolu s dalšími jsou také největšími producenty datlí, které se dnes pěstují i v Kalifornii, v Brazílii i na jiných dříve netradičních místech. Po ekologické stránce je datlovník zajímavou rostlinou: má-li v půdě dostatek spodní vody, snáší bez újmy vysoké denní teploty i jejich hluboké noční poklesy, suchý vzduch i nedostatek srážek. Je dominantní dřevinou oáz, a v jeho stínu mohou prospívat i jiné rostliny. Datlovník je ovšem palma dvoudomá, existují tedy stromy jen samčí a jen samičí, na které je pyl přenášen větrem. V produkčních palmových hájích se vysazují samčí i samičí stromy asi v poměru 1 : 25. Samičí květy se ještě uměle opylují tak, že se samčí květenství odsekávají a zavěšují se do korun samičích stromů. Dalším „agrotechnickým" zásahem je pravidelné odsekávané starších listů tak, aby dozrávající datlová plodenství byla dobře přístupná.
Datlovník byl domestikován snad z planého datlovníku (Phoenix silvestris) v době mezi 3. a 4. tisíciletím př. n. l. O tuto domestikaci se pravděpodobně nejvíc zasloužily národy v povodí řek Eufratu a Tigridu, kde jej poznali Palestinci a Egypťané. Potom se rozšířil zvláště po severní Africe a po jižní Evropě. Od časů helénského Řecka byly palmové ratolesti antických vítězů i biblických andělů převážně z datlovníku. Od středověku zájem o datlovník upadal, takže na začátku 20. století byly známy datlovníkové háje jen z jihovýchodního Španělska.
Datlovníky nepřinášejí užitek jen v kuchyni. Drcená semena, obsahující více než 20 % tuků, jsou krmivem pro zvířata (velbloudy) a z listů až 3 m dlouhých se pletou užitečné věci: koše, klobouky, rohože a z vláken listových řapíků se splétají provazy.
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strav ... /datle.htm
http://www.rodina.cz/clanek4409.htm
http://www.ireceptar.cz/detail-clanku/d ... bziva.html
Datle patří mezi plody, které jsou složeny převážně z sacharidů. Jejich obsah vody je poměrně nízký, zatímco obsah sacharidů ve formě přírodních cukrů tvoří 70%. Jsou bohaté na draslík a chlór a jejich průměrný obsah alkalických substancí je vysoký.
Datle jsou nejlepší náhražkou sladkostí. Nejen dětem, ale i dospělým se mají místo bonbonů, které jsou nanejvýš kyselinotvorné, nabízet datle.
Dbejte na to, abyste nejedli datle konzervované kyselinou sírovou.
Datle se mohou použít místo chleba a jiných škrobových výrobků; jsou užitečné a nejsou kyselinotvorné. Jejich sacharidy jsou složeny z přírodních cukrů, a proto se dobře snáší s ostatním ovocem.
Datlový cukr je produkt přirozené krystalizace sacharidů v datlích. Je dobrou náhražkou třtinového cukru a všech ostatních druhů a může se bez obav přidávat k zelenině a ovocným salátům. Je chutný i v pokrmech se smetanou.19
Energeticky bohaté datle, nezanedbatelné ani co do hmoty, jsou v Severní Africe a Arábii základní složkou potravy.
Pro nás a naši kuchyni jsou ovšem zvláštním, exotickým ovocem, objevujícím se v nepravidelných intervalech a to ještě - podle tradic té či oné firmy - zpravidla jen jako lisované. Lisování vypeckovaných datlí je prastarý vynález. Slisované datle, smáčklé do bochníků, sloužily opravdu jako denní chléb - a také se tak ukrajovaly. Jako každá univerzální plodina převládající v určité oblasti, mají i datle široké kuchyňské a potravinářské použití zejména v arabské kuchyni.
Čerstvé datle jsou 5 až 7 cm velké dužnaté bobule, jichž v každém převislém plodenství datlovníku bývá 80 až 100. Obsahují až 30% vody, až 50% cukrů, dále bílkoviny, tuky a vitaminy (karoten a B1). Při lisování a vysýchání ztrácejí bobule vodu (pod 10 %) a cukernatí (nad 60 %). Jednotlivé kultivary se liší jak obsahem cukrů, tak konzistencí (dužnina šťavnatá až suchá) i barvou (zelenožluté - oranžové - červené - černé).
V zemích, kde je pěstují, konzumují se datle jako stolní (čerstvé) nebo jako sušené ovoce. Ze sušených datlí se mele mouka Z čerstvých přezrálých bobulí, ponechaných na sítech, vykapává sladký sirup, tzv. datlovým med. Rozmačkané čerstvé datle uhnětené do mazlavého těsta jsou vydatnou energetickou konzervou, která bývala hlavním zdrojem potravy pří karavanní dopravě.
Datlovník obecný je kulturní, pěstovaná palma, rozšířená od severní Afriky přes Blízký východ až po pravý břeh řeky Indu. Nejlepší datle jsou z Tunisu a z Iráku; tyto země spolu s dalšími jsou také největšími producenty datlí, které se dnes pěstují i v Kalifornii, v Brazílii i na jiných dříve netradičních místech. Po ekologické stránce je datlovník zajímavou rostlinou: má-li v půdě dostatek spodní vody, snáší bez újmy vysoké denní teploty i jejich hluboké noční poklesy, suchý vzduch i nedostatek srážek. Je dominantní dřevinou oáz, a v jeho stínu mohou prospívat i jiné rostliny. Datlovník je ovšem palma dvoudomá, existují tedy stromy jen samčí a jen samičí, na které je pyl přenášen větrem. V produkčních palmových hájích se vysazují samčí i samičí stromy asi v poměru 1 : 25. Samičí květy se ještě uměle opylují tak, že se samčí květenství odsekávají a zavěšují se do korun samičích stromů. Dalším „agrotechnickým" zásahem je pravidelné odsekávané starších listů tak, aby dozrávající datlová plodenství byla dobře přístupná.
Datlovník byl domestikován snad z planého datlovníku (Phoenix silvestris) v době mezi 3. a 4. tisíciletím př. n. l. O tuto domestikaci se pravděpodobně nejvíc zasloužily národy v povodí řek Eufratu a Tigridu, kde jej poznali Palestinci a Egypťané. Potom se rozšířil zvláště po severní Africe a po jižní Evropě. Od časů helénského Řecka byly palmové ratolesti antických vítězů i biblických andělů převážně z datlovníku. Od středověku zájem o datlovník upadal, takže na začátku 20. století byly známy datlovníkové háje jen z jihovýchodního Španělska.
Datlovníky nepřinášejí užitek jen v kuchyni. Drcená semena, obsahující více než 20 % tuků, jsou krmivem pro zvířata (velbloudy) a z listů až 3 m dlouhých se pletou užitečné věci: koše, klobouky, rohože a z vláken listových řapíků se splétají provazy.
http://sk2.goo.cz/zdravi_na_dlani/strav ... /datle.htm
http://www.rodina.cz/clanek4409.htm
http://www.ireceptar.cz/detail-clanku/d ... bziva.html
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Nejlepší sušení je prý na slunci... dále nešetrnější, bez použití teploty, třeba i v ledničcce je sušení chemické, pomocí látky vážící na sebe vodu, se kterou se suší psychoaktivní houby co nesmí jít nad 37 °C jinak ztratí svoje psycho účinky a pod 37 zase jsou pořád vlhké na plesnivění. Ta látka se jmenuje chlorid vápenatý a vycucne jen vodu. A pak ji stačí zahřát a zase vodu odpařit a zase se dá použít. Vycucuje vodu ze všeho... a přitom se nedotýká. Takže když dám do akvária sklenici s požadovaným množstvím chloridu vápenatého a mísu s čímkoliv... a uzavřu to... tak mi to vysuší až na prach během chvíle.
Takto se suší & odvodňují i vysoce hořlavé a zápalné látky... třeba Aceton apod. Škoda že všechny datle jsou konzervované jakýmsi glukózovým sirupem... a pochybuju že se někde pro komerční účely něco suší půl roku v pytli na teplém vzduchu...
Takto se suší & odvodňují i vysoce hořlavé a zápalné látky... třeba Aceton apod. Škoda že všechny datle jsou konzervované jakýmsi glukózovým sirupem... a pochybuju že se někde pro komerční účely něco suší půl roku v pytli na teplém vzduchu...
Všechno velké je jednoduché.
já postupem času taky jím sušené míň, snad jen rozinky ještě jo, ale to spíš, když mám velkou chuť na sladké, jinak taky moc ne...ale čerstvé datle jsem ještě neměla, takže v zimě nepohrdnu sušenými...stejně tak fíky-ty fakt můžu, i když čerstvé v chorvatsku byly lepšíFiona píše:Hm, zni to dobre, mam ted chut na datli, ale cerstvou. Susene se mi jaksi zacalo nedavno samo od sebe hnusit. Nemam to vubec podlozene nejakym presvedcenim, jen pocitem, proste to chci cerstve. Takze severni Afrika, Arabie... A kdy ze to tam dozrava?
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Jo to zkus zapátrat v chemikáliích... možná by se dal vyrobit... sežeň vápenec a kyselinu chlorovodíkovou.... ale nejsem zběhlý v chemii. Mě by zajímalo jen jaký by byl chuťový rozdíl...Jista píše:ja si zase myslim ze to komercni ovoce kdyz neni sirene,tak to susej pri 60 stupnich.
mandragoro kde se da sehnat ten chlorid?
Všechno velké je jednoduché.
Chlorid vápenatý prodává třeba naše firma a opravdu je to přídatná látka do potravin. Nezajímala jsem se o vysušování chloridem, ale pro tento účel by se používal asi pevný, že? (dělá se i tekutý v různých koncentracích). Pevný chlorid prodáváme po 25 kg. Ale je to dráždivá látka, já bych to nejedla Máme to v potravinářský kvalitě, za bezpečnost jsem odpovědná já
- hugo
- Site Admin
- Příspěvky: 1749
- Registrován: úte bře 07, 2006 8:25
- Bydliště: Brno
- Kontaktovat uživatele:
CaCl2 se jako sušidlo používá pevný. Dá se připravit reakcí kyseliny chlorovodíkové s vápencem, ale asi bude jednodušší ho koupit.
„Zemi nedědíme po předcích, nýbrž si ji jen vypůjčujeme od našich dětí.“
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Antoine de Saint-Exupéry
Kontakt: admin@vitrawian.eu
Čtu ted knížku od UDO POLLMERA - Šokující pravda o potravináchhofikos píše:Chlorid vápenatý prodává třeba naše firma a opravdu je to přídatná látka do potravin. Nezajímala jsem se o vysušování chloridem, ale pro tento účel by se používal asi pevný, že? (dělá se i tekutý v různých koncentracích). Pevný chlorid prodáváme po 25 kg. Ale je to dráždivá látka, já bych to nejedla Máme to v potravinářský kvalitě, za bezpečnost jsem odpovědná já
a opravdu mě děsí čemu v naší splečnosti říkáme POTRAVINA - když je to z 90 procent vyrobeno z umělých surovin, aditiv, pospojovaný, obarvený......znetvořený - obohacný o "vitamíny".
Připomíná mi to ten film kde hrál Luis de Funes, - křidýlko nebo stehýnko.
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Jojo ta kniha je maso. & Tricatelův byznys. jen jsem ji četl ve stoje a těžce se mi odcházelo z knihkupectví... zjistil jsem že asi nejzdravější BIO byl maminčín domácí králík v termosce s bramborami z její zahrady. Holt kšeft je kšeft. Tak knižka všechno o čem si člověk až dosud myslel jak není zdravé úplně převrací... na ještě nezdravější než to co bylo nezdravé. Vlastně jsem si uvědomil... že dokud jsem kontumoval maminčinu stravu... byl jsem OK.Seraf píše:Čtu ted knížku od UDO POLLMERA - Šokující pravda o potravinách a opravdu mě děsí čemu v naší splečnosti říkáme POTRAVINA - když je to z 90 procent vyrobeno z umělých surovin, aditiv, pospojovaný, obarvený......znetvořený - obohacný o "vitamíny".
Připomíná mi to ten film kde hrál Luis de Funes, - křidýlko nebo stehýnko.
Všechno velké je jednoduché.
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Měl by to být zkrystalizovaný "cukr" z fíkůmandragora píše: ale fíky jo... ale zdá se mi že jsou něčím popráškované... čím to ví snad čert....
Teď jsem si vzpomněla, jak jsem říkala kolegyním, že je budu ještě školit na bezpečnost potravin a ony se ptaly, jestli to jako bude, kam si mají schovávat svačiny. A přitom to bude o samých dráždivých sajrajtech ve skladu (askorbová kyselina je snad nějaký vitamín např.)Seraf píše:POTRAVINA - když je to z 90 procent vyrobeno z umělých surovin, aditiv, pospojovaný, obarvený......znetvořený - obohacný o "vitamíny".
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
http://www.celostnimedicina.cz/fiky.htmmandragora píše:Syrové dalte jsem neviděl.. ale fíky jo... ale zdá se mi že jsou něčím popráškované... čím to ví snad čert....
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
podobné už jsi tady psal, že dříve to bylo pro tebe lepší, tak proč se k té stravě zase nevrátíš?.....mandragora píše: zjistil jsem že asi nejzdravější BIO byl maminčín domácí králík v termosce s bramborami z její zahrady. :
ono to může být také to, že v té době má tělo ještě hodně sil vzdorovat špatným věcem, než ho ty špatné věci oslabí, kdybys takhle jedl dalších 20 let, tak by to vypadalo jinak, projevování je v těle na delší dobu, teď ti zůstaly jen ty vzpomínky, které se jeví jako fajn, byly z té doby, ale jestli to vidíš, že to bylo fajn a bylo by to fajn dále, tak se do toho vrať a nemusíš se k tomu teskně vracet stále těď
ale jsme v datlích
pardon
Datle 11.4.2008
Dnes jsem koupila vynikajici datle v prodejne Svet orisku naproti stanice Bila Labut. 60 Kc kilo vc. krabice.
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Re: Datle 11.4.2008
Cerstve? Ikdyz obavam se ze dostat sem knam cerstve datle nebo fiky bez zamoreni nejakym svinstvem coby konzervaci neni mozne.babicka píše:Dnes jsem koupila vynikajici datle v prodejne Svet orisku naproti stanice Bila Labut. 60 Kc kilo vc. krabice.
Všechno velké je jednoduché.
Re: Datle 11.4.2008
Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... neradamandragora píše:Cerstve? Ikdyz obavam se ze dostat sem knam cerstve datle nebo fiky bez zamoreni nejakym svinstvem coby konzervaci neni mozne.babicka píše:Dnes jsem koupila vynikajici datle ....
Re: Datle 11.4.2008
Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala Jaká je??babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada
Bez ohledu na to, jak daleko jsi na špatné cestě zašel, vrať se.
Re: Datle 11.4.2008
Mooc dobra! Lepsi nez med nebo marmelada. Koupi se na vetvicce, jeste takova celkem tvrdsi a zluta. Doma mi postupne datle dozravaly dohneda. Dobra datle je zazitek. Parkrat jsem ovsem koupila datle spatne. Je to asi jako s avokadem, musis to mit v oku nebo v ruce, abys poznal, jestli jsou dobre. Pak uz jsem z praxe vedela, jake vybrat.doubravka píše:Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala Jaká je??babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Re: Datle 11.4.2008
jojo to je pravda, měla jsem je v Maroku přímo ze stromu, mňamRadkaS píše:Mooc dobra! Lepsi nez med nebo marmelada. .doubravka píše:Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala Jaká je??babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
No tak taková mslná tě honí... konzumovat cukr s bílkovinou... a ještě v a takovém množství... to sice možná chutná, ale nedělá to dobrotu, a pak se divíš svým zdravotním problémům.
Naposledy upravil(a) mandragora dne stř kvě 28, 2008 11:27, celkem upraveno 1 x.
Všechno velké je jednoduché.
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Re:
Dnes jsem viděl maxi datle... sušené meed Jol... a když jsem to viděl... říkal jsem si to si dám... ale pak mě zarazila ta cena... 750 Kč/Kg... tak už mi bylo jasné že jsou to maxi datle asi jako broskve... a asi vzácné...
Všechno velké je jednoduché.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Re:
... A STRÁÁŠNĚ DOBRÉÉÉÉ ...mandragora píše:Dnes jsem viděl maxi datle... sušené meed Jol... ... a asi vzácné...
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Re:
Rekl by nam Mandragora, KDE to koupil ... videl ... ochutnal ...??? Jeste nikdy jsem neochutnala datle za 800 KaCe/kg!mandragora píše:Dnes jsem viděl maxi datle... sušené meed Jol... a když jsem to viděl... říkal jsem si to si dám... ale pak mě zarazila ta cena... 750 Kč/Kg... tak už mi bylo jasné že jsou to maxi datle asi jako broskve... a asi vzácné...
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Tak jestli má někdo zájem, můžu mu prodat Datle (ala co je drahé do je dobré) klidně za milion:)
Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.
Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.
- Hugo z Hor
- Příspěvky: 934
- Registrován: pon kvě 28, 2007 23:33
- Bydliště: Vrútky
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Nedávno jsem někde poblíž ten link házel.Seraf píše:... Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.
http://www.keimling.eu/.cms/Dates_Medjo ... /53-7-1154
Já nevěřím, že Bůh neexistuje. Já vím jistě, že neexistuje. A díkybohu, že neexistuje ... [OSHO]
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
(Zklamanym tonem) Aaaahaa ... A ja doufala, ze si budu moci zajit napr. do Kotvy a koupit si jednu ...Hugo z Hor píše:Nedávno jsem někde poblíž ten link házel. http://www.keimling.eu/.cms/Dates_Medjo ... /53-7-1154Seraf píše:... Máte někdo fotku těch zázračně drahých datlí? (jen jestli to nejsou nějaké zdegenerované zduřelé rychlo-dusično-výpěstky..... skeptik.
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Já vím kde je mají tady v Praze... na ulici Bělehradské. Velké krásné sušené... 750 Kč/Kgbabicka píše:(Zklamanym tonem) Aaaahaa ... A ja doufala, ze si budu moci zajit napr. do Kotvy a koupit si jednu ...
Všechno velké je jednoduché.
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Hmmm, diky. A kde tam? Mam tam sejit z pavlaku nebo jet tramvaji?mandragora píše:Já vím kde je mají tady v Praze... na ulici Bělehradské. Velké krásné sušené... 750 Kč/Kgbabicka píše:(Zklamanym tonem) Aaaahaa ... A ja doufala, ze si budu moci zajit napr. do Kotvy a koupit si jednu ...
Re: Datle 11.4.2008
Sorry, Doubravko, nejak mi vas prispevek unikl. Jedla jsem "syrove" (jake jine, ze? Nerikame prece: koupil jsem si vcera kilo syrovych jablek ) datle v tuniske pousti. Placla jsem se pres kapsu a koupila to, co mi bylo oznaceno jako nejlepsi. A stalo to za to. Nemam slov, abych to popsala (uprimne receno, bylo to daaavno a uz jsem stejne zapomnela tu chut. Jen vim, ze to bylo neco vyjimecneho.doubravka píše:Tak to by mě skutečně zajímalo, čerstvou datli jsem naživo ještě nepotkala Jaká je??babicka píše:Ne, cerstve ne. Ja nevim, mohu-li to priznat, ale cerstve ... nerada
Taky banany v plne sezone kdekoli, kde jsou doma jsou lepsi a vonavejsi ... taky lesni jahody ... ne, vzzenim se a nebudu knucet nad tim, ze vsechno, co jime je uz jen scan toho, co nam svou stedrou dlani podava matka Priroda ...
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
- lakyluk
- Příspěvky: 114
- Registrován: čtv kvě 29, 2008 9:37
- Bydliště: Praha, Dubravica (Banska Bystrica)
- Kontaktovat uživatele:
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
V Metre Cash & Carry predávajú datle Nature garden z Iránu za 25 korún 500 g.
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Ty od natura garden mi nějak nedělaj dobře. Btw. mám dojem že ty levný jsou všechny z jednoho zdroje a to je Irán, tam to suší asi u ropnýho potrubí.....
- mandragora
- Příspěvky: 454
- Registrován: sob bře 15, 2008 21:18
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Já je stejně používám jen na přesnídavky nebo na výrobu pití pro zapíjení mezi jídly před banány a saldkým ovocem. TO stačí 3 datle rozmixovat v 0,5 L vody. Ale nadšený z toho nejsem, neb je patrné, že to suší rychle... kord v zemích kde se to vyrábí... něco jako VITA nebo BIO určitě neznaj.. .asi tak jako my tady za socialismu.Seraf píše:Ty od natura garden mi nějak nedělaj dobře. Btw. mám dojem že ty levný jsou všechny z jednoho zdroje a to je Irán, tam to suší asi u ropnýho potrubí.....
Všechno velké je jednoduché.
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Před chvílí jsem si dal 14 sušených datlí z DM (Alnatura, tedy BIO) a pálí mi po tom jazyk. Čím to? Nevíte někdo, jak to suší?
Lidi moc mluví. Ono už stačí, že vůbec mluví.
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
-to neviem ale veskere susene ovocie je lepsie dopredu namocit (dlzka macania podla druhu) a az potom jest
I gotta ruin my life on my own
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
Jen jestli ty datle nesuší zvýšenou teplotou, nedivil bych se. Myslím že i sušením na slunci se poškodí enzymy, protože se jistě dosáhne vyšší teploty než 40°C.
Re: Datle (Phoenix dactylifera)
No je fakt, že hodně výrobců se ohání bio kvalitou a například tímhle šetrným sušením na slunci (nejčastěji asi rozinky), ale Panda má pravdu, na slunci to během sušení těžko vydrží chladnější jak 40 nebo i 50 °C a to samozřejmě enzymy "odchází". Je vidět, že ani sušení není "všelék", ale přes to všechno je asi nejšetrnější úpravou před skladováním.Panda píše:Jen jestli ty datle nesuší zvýšenou teplotou, nedivil bych se. Myslím že i sušením na slunci se poškodí enzymy, protože se jistě dosáhne vyšší teploty než 40°C.
Souhlas s bastardem - cokoli takto sušené je vhodné před konzumací zase probudit máčením.