od watta » pát kvě 20, 2011 22:20
nevím, jestli dobře chápu, co jste tím chtěl vyjádřit. jestli to má znamenat, že existují jako nějaké "lepší", méně škodlivé pesticidy než nějaké jiné, tak to je ošidné tvrzení, no vpodstatě to vlastně vůbec není pravda - když je nějaký z nich největší zlo, neznamená to, že ostatní používané jsou "v pořádku". jsou to pesticidy (insekticidy fungicidy, herbicidy) - čili syntetické přípravy na ZABÍJENÍ živých organismů (hmyzu, hub, rostlin).
postupně snad zakazovány budou, nevím, který jste měl na mysli konkrétně, slavný fungicid roundup (Monsanto) se používá pořád a u kytek způsobuje nemoc podobnou lidské AIDS. endosulfan, který se používá na bavlnu, se používá zatím stále i v Evropě (měl by být zakázán od roku 2012). u ovoce a zeleniny nejde jenom o pesticidy. zelenina na fóliových plantážích je ošetřována mnohou rozličnou další chemií (například chlorem), plody jsou utrženy nezralé, dozrávají za pomoci dalších látek mimo mateční rostliny, pak jsou ještě upravovány barvivy a u některých druhů různými syntetickými apretacemi, aby stejně vypadaly i po tom, co z toho španělska, afriky apod. absolvují svoji cestu - na cestu se mimochodem používá další nálož fungicidů apod. (aby to cestou nesplesnivělo) a napouští se látkami proti hlodavcům apod. to jsou všechno syntetické látky. po nich potom ta zelenina i chutná (i vypadá). těch látek se vyřádí na jednom druhu zeleniny (nebo ovoce, tam je to to samé) třeba i 30 (opravdu). zakazovány snad postupně budou (já v to doufám, protože pak se výrazně ulehčí hlavně půdě, a to opravdu moc potřebujeme). v tom všem pracují LIDI, ve Španělsku obvykle utečenci z Afriky, za naprosto otřesných podmínek. tak já nevím, jestli je to humánnější, než zabít vepře? pokud jde o utrpení, tak ty lidi na tom fakt dobře nejsou. já vím, nemůžeme dělat všichni všechno, a myslet všichni na totéž, to je jasný. tak si to aspoň rozdělujeme
(což je super).
na druhou stranu zakázáno v Evropě bylo už desítky pesticidů - a místo nich se vyvinuly jiné. u nich nebezpečí potvrdily zase až další a další výzkumy za další a další léta - tak to s tou komerční chemií chodí. většina zákazů je motivována komerčními úmysly, takže přichází až jaksi v "pravou chvíli", kdy už má výrobce náhradu, na kterou se zatím zákazy nevztahují (je to vždycky spíš příležitost uvést na trh něco nového). pojídání takovéhle zeleniny je takové glazurování těla zevnitř, bohužel pro RNA ad. ne zrovna to nejlepší, řečeno hodně mírně.
pokyny pro bezpečnost - no tak to ani nevím, jak komentovat... ty jsou schvalovány těmi prodejci, co k tomu dodat. ten pesticid, který ty organismy zabije, se nestane v té zelenině netoxický jenom proto, že k tomu vydá někdo nějaké pokyny pro bezpečnost. ty pokyny se netýkají zeleniny, ale týkají se lidí, co s nimi pracují. a nikde se nedodržují. pokud tím měly být myšleny limity, tak ty samozřejmě jsou, ale zase jsou poplatné komerci - obchodníci, kteří tu zeleninu prodávají, ji prodávat musí, protože platí daně, a tomu se limity přizpůsobují. a jako u všech limitů, ani tady se nemyslí na bioakumulaci.
pokud jde o tu představu o životě zvířat na biofarmě, tak tu jsem popisovala - nějaké jsem viděla, ale my tu máme jenom malé biofarmy a nemáme Alpy, i tak se mají fajn. velkochovy jsou naprostá šílenost. kdyby platila karma a lidé, kteří tohle dopustí, by si museli protrpět totéž, tak to teda potěš pánbu.
ještě k těm farmám - zvířátka na biofarmách nepojídají synteticky ošetřená krmiva (trávu nebo přírkmy) vůbec, ne že méně. u rostlin jsou povolena minerální hnojiva, nějaké draselné soli, huminové kyseliny, organismy na ochranu rostlin, sloučeniny vápníku, síra, měď, pak třeba lecitin a zelená skalice apod., syntetické látky nejsou povoleny vůbec. koncentrák - to vám nebudu vymlouvat, tím koncentrákem je pro ně louka. jsou předepsané i minimální (dost velkorysé) plochy pro pastvu každého kusu, stejně jako podmínky pro to, jak má vypadat, to ekologické zemědělství fakt není taková legrace, je to hodně přísné (což je pochopitelně dobře).
ale jíst a nejíst maso (pokud teda není z velkochovů) není otázka toho, jestli je to zdravé, to je prostě otázka přesvědčení, na které má každý právo - já bych spíš řekla, že je to povinnost mít nějaké přesvědčení - jak by bez toho svět vypadal... vegetariáni nebudou jíst maso, i když by bylo všemi dostupnými metodami prokázáno, že se pašík na porážku těší (nadsázka pochopitelně), nebo že z ní není vystresovaný (což už je leckde dle způsobu holý fakt). nevím, jestli špatně zašlápnutý brouk netrpí víc než jednou ranou skolený pašík. ale pašík je člověku PODOBNĚJŠÍ, a tak je asi pro člověka přirozenější soutícit zrovna s ním. je to opravdu věc názoru a je to tak dobře. diverzita je zapotřebí. každý hlavně musí žít podle svého svědomí a taky podle svého vlastního těla, který každému říká něco jiného (a člověk by se mu rozhodně měl naučit naslouchat). přít se o přesvědčení nemá vůbec smysl - to teda ani nebylo smyslem mého příspěvku, já to nikomu rozmlouvat nechci a nebudu a za maso nelobbuji, jen doplňuji osobní zkušenost s tím syrovým masem. jinak lidé, kteří jedí syrové maso a zeleninu, nejsou vitariáni, jsou podskupinou paleodiety, tam se jí jenom syrová zelenina (s výjimkou brambor) a maso. ale maso se obvykle tepelně upravuje -striktině nepožívají obiloviny, mléčné výrobky ani luštěniny.
nevím, jestli dobře chápu, co jste tím chtěl vyjádřit. jestli to má znamenat, že existují jako nějaké "lepší", méně škodlivé pesticidy než nějaké jiné, tak to je ošidné tvrzení, no vpodstatě to vlastně vůbec není pravda - když je nějaký z nich největší zlo, neznamená to, že ostatní používané jsou "v pořádku". jsou to pesticidy (insekticidy fungicidy, herbicidy) - čili syntetické přípravy na ZABÍJENÍ živých organismů (hmyzu, hub, rostlin).
postupně snad zakazovány budou, nevím, který jste měl na mysli konkrétně, slavný fungicid roundup (Monsanto) se používá pořád a u kytek způsobuje nemoc podobnou lidské AIDS. endosulfan, který se používá na bavlnu, se používá zatím stále i v Evropě (měl by být zakázán od roku 2012). u ovoce a zeleniny nejde jenom o pesticidy. zelenina na fóliových plantážích je ošetřována mnohou rozličnou další chemií (například chlorem), plody jsou utrženy nezralé, dozrávají za pomoci dalších látek mimo mateční rostliny, pak jsou ještě upravovány barvivy a u některých druhů různými syntetickými apretacemi, aby stejně vypadaly i po tom, co z toho španělska, afriky apod. absolvují svoji cestu - na cestu se mimochodem používá další nálož fungicidů apod. (aby to cestou nesplesnivělo) a napouští se látkami proti hlodavcům apod. to jsou všechno syntetické látky. po nich potom ta zelenina i chutná (i vypadá). těch látek se vyřádí na jednom druhu zeleniny (nebo ovoce, tam je to to samé) třeba i 30 (opravdu). zakazovány snad postupně budou (já v to doufám, protože pak se výrazně ulehčí hlavně půdě, a to opravdu moc potřebujeme). v tom všem pracují LIDI, ve Španělsku obvykle utečenci z Afriky, za naprosto otřesných podmínek. tak já nevím, jestli je to humánnější, než zabít vepře? pokud jde o utrpení, tak ty lidi na tom fakt dobře nejsou. já vím, nemůžeme dělat všichni všechno, a myslet všichni na totéž, to je jasný. tak si to aspoň rozdělujeme :) (což je super).
na druhou stranu zakázáno v Evropě bylo už desítky pesticidů - a místo nich se vyvinuly jiné. u nich nebezpečí potvrdily zase až další a další výzkumy za další a další léta - tak to s tou komerční chemií chodí. většina zákazů je motivována komerčními úmysly, takže přichází až jaksi v "pravou chvíli", kdy už má výrobce náhradu, na kterou se zatím zákazy nevztahují (je to vždycky spíš příležitost uvést na trh něco nového). pojídání takovéhle zeleniny je takové glazurování těla zevnitř, bohužel pro RNA ad. ne zrovna to nejlepší, řečeno hodně mírně.
pokyny pro bezpečnost - no tak to ani nevím, jak komentovat... ty jsou schvalovány těmi prodejci, co k tomu dodat. ten pesticid, který ty organismy zabije, se nestane v té zelenině netoxický jenom proto, že k tomu vydá někdo nějaké pokyny pro bezpečnost. ty pokyny se netýkají zeleniny, ale týkají se lidí, co s nimi pracují. a nikde se nedodržují. pokud tím měly být myšleny limity, tak ty samozřejmě jsou, ale zase jsou poplatné komerci - obchodníci, kteří tu zeleninu prodávají, ji prodávat musí, protože platí daně, a tomu se limity přizpůsobují. a jako u všech limitů, ani tady se nemyslí na bioakumulaci.
pokud jde o tu představu o životě zvířat na biofarmě, tak tu jsem popisovala - nějaké jsem viděla, ale my tu máme jenom malé biofarmy a nemáme Alpy, i tak se mají fajn. velkochovy jsou naprostá šílenost. kdyby platila karma a lidé, kteří tohle dopustí, by si museli protrpět totéž, tak to teda potěš pánbu.
ještě k těm farmám - zvířátka na biofarmách nepojídají synteticky ošetřená krmiva (trávu nebo přírkmy) vůbec, ne že méně. u rostlin jsou povolena minerální hnojiva, nějaké draselné soli, huminové kyseliny, organismy na ochranu rostlin, sloučeniny vápníku, síra, měď, pak třeba lecitin a zelená skalice apod., syntetické látky nejsou povoleny vůbec. koncentrák - to vám nebudu vymlouvat, tím koncentrákem je pro ně louka. jsou předepsané i minimální (dost velkorysé) plochy pro pastvu každého kusu, stejně jako podmínky pro to, jak má vypadat, to ekologické zemědělství fakt není taková legrace, je to hodně přísné (což je pochopitelně dobře).
ale jíst a nejíst maso (pokud teda není z velkochovů) není otázka toho, jestli je to zdravé, to je prostě otázka přesvědčení, na které má každý právo - já bych spíš řekla, že je to povinnost mít nějaké přesvědčení - jak by bez toho svět vypadal... vegetariáni nebudou jíst maso, i když by bylo všemi dostupnými metodami prokázáno, že se pašík na porážku těší (nadsázka pochopitelně), nebo že z ní není vystresovaný (což už je leckde dle způsobu holý fakt). nevím, jestli špatně zašlápnutý brouk netrpí víc než jednou ranou skolený pašík. ale pašík je člověku PODOBNĚJŠÍ, a tak je asi pro člověka přirozenější soutícit zrovna s ním. je to opravdu věc názoru a je to tak dobře. diverzita je zapotřebí. každý hlavně musí žít podle svého svědomí a taky podle svého vlastního těla, který každému říká něco jiného (a člověk by se mu rozhodně měl naučit naslouchat). přít se o přesvědčení nemá vůbec smysl - to teda ani nebylo smyslem mého příspěvku, já to nikomu rozmlouvat nechci a nebudu a za maso nelobbuji, jen doplňuji osobní zkušenost s tím syrovým masem. jinak lidé, kteří jedí syrové maso a zeleninu, nejsou vitariáni, jsou podskupinou paleodiety, tam se jí jenom syrová zelenina (s výjimkou brambor) a maso. ale maso se obvykle tepelně upravuje -striktině nepožívají obiloviny, mléčné výrobky ani luštěniny.