od bendi » úte pro 06, 2011 11:11
Zdravím Vás, obě dvě tvrzení, která jste uváděla jsou pravdivá a u jablka i u mrkve to má pokaždé trochu jiný důvod.
Jablko šlupička chrání před okolním prostředím a snaží se nepustit dovnitř nic ošklivého. Z tohoto důvodu je těsně pod šlupkou nejvíce vitamínů a antioxidantů (jako např. vit. C). Na druhou stranu, pokud nevíme, kde jablka rostla je tu např. riziko u silnice, nedaleko průmyslové zóny nebo jsou ošetřena chemicky, je vhodné oloupat, protože tím se zbavíte největšího množství škodlivin usazených na povrchu jablka. (Malé děti také lépe jedí jablko bez šlupičky.)
Mrkev, pokud je čerstvá, postačí opláchnout, zbavit špičky a nazelenalého konce a lze jí zpracovat. Nicméně se skladováním povrch mrkve opět bojuje s prostředím, ztrácí své antioxidační schopnosti a vitamíny a máme zde látky, které nechceme
, proto oloupat. Mrkev navíc patří mezi velmi dobře skladovatelné potraviny a dlouho vydrží. Díky své struktuře (tvrdosti) se toxiny a plísně nedostanou hluboko (zůstávají napovrchu) a po oloupání se škodlivin zbavíte a mrkev obsahuje stále dostatek vitamínů a tělu prospěšných látek.
Zdravím Vás, obě dvě tvrzení, která jste uváděla jsou pravdivá a u jablka i u mrkve to má pokaždé trochu jiný důvod.
Jablko šlupička chrání před okolním prostředím a snaží se nepustit dovnitř nic ošklivého. Z tohoto důvodu je těsně pod šlupkou nejvíce vitamínů a antioxidantů (jako např. vit. C). Na druhou stranu, pokud nevíme, kde jablka rostla je tu např. riziko u silnice, nedaleko průmyslové zóny nebo jsou ošetřena chemicky, je vhodné oloupat, protože tím se zbavíte největšího množství škodlivin usazených na povrchu jablka. (Malé děti také lépe jedí jablko bez šlupičky.)
Mrkev, pokud je čerstvá, postačí opláchnout, zbavit špičky a nazelenalého konce a lze jí zpracovat. Nicméně se skladováním povrch mrkve opět bojuje s prostředím, ztrácí své antioxidační schopnosti a vitamíny a máme zde látky, které nechceme :), proto oloupat. Mrkev navíc patří mezi velmi dobře skladovatelné potraviny a dlouho vydrží. Díky své struktuře (tvrdosti) se toxiny a plísně nedostanou hluboko (zůstávají napovrchu) a po oloupání se škodlivin zbavíte a mrkev obsahuje stále dostatek vitamínů a tělu prospěšných látek.