rebarbora

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: rebarbora

Re: rebarbora

od bstrd » úte kvě 11, 2010 13:49

-vyščavil som dve stonky plus jedno zelené jablko k tomu, moooc dobrá kyslá štiava, akurát doporučujem nakrájať na kocky (alebo čo to boli za tvary), pretože keď narvete do HJ celý dlhý stvol, tak sa síce vyžmýka, ale zostane omotaný okolo šneku a nechce sa pohnúď ďalej

Re: rebarbora

od marion.orson » úte kvě 11, 2010 10:02

Som totok nasla na jednej stranke:
Any way you can manipulate a branch of celery, you can manipulate rhubarb. We marinate ribbons and serve it raw; we juice it, like you would celery for a granita; we clarify the juice for a consommé.
Tak skusaj :mrgreen:

Re: rebarbora

od Sitar » úte kvě 11, 2010 9:03

Listy rebarbory obsahují jedovaté látky. Otrava rebarborou je nejčastěji způsobena kyselinami nacházejícími se v listu. Je to hlavně kyselina šťavelová, korozní a nephrotoxic, která je ale hojně obsažena i v mnoha jiných rostlinách. LD50 pro čistou šťavelovou kyselimu odpovídá 375mg/kg hmotnosti těla, tudíž asi 25g pro 65kg člověka Obsah kyseliny šťavelové v listech se může měnit, ale průměrně je asi okolo 0,5%. Při této koncentraci se LD50 dávky dosáhne až asi pěti kilogramy extrémně kyselých listů. V oddenku je obsah kyseliny šťavelové mnohem nižší, obzvláště při slizni před půlí června.
Kyselina šťavelová je karboxylová (organická) kyselina. Systematický název kyseliny šťavelové je kyselina ethandiová. Je obsažena prakticky ve veškerém ovoci a zelenině a způsobuje jejich kyselost. Najdeme ji například v jahodách, ve větším množství je obsažená ve šťavelu a šťovíku. Soli kyseliny šťavelové se nazývají šťavelany nebo oxaláty. Odtud je také možno vysvětlit název intermediátu Krebsova cyklu, oxalacetátu.

Re: rebarbora

od Kometa » úte kvě 11, 2010 8:14

Rebarbora, ač zelená a sympatická rostinka, neni kvuli vysokému obsahu kyseliny šťavelové zrovna nejzdravější.

Re: rebarbora

od Yeff » pon kvě 10, 2010 17:36

já jí baštím samotnou, roste nám na zahradě, chutná mi. šťavit jsem nezkoušel

Re: rebarbora

od mun » pon kvě 10, 2010 17:16

Šlo, jde dobře, ale je strašně kyselá, už nekoupím.

rebarbora

od bstrd » pon kvě 10, 2010 16:32

-máte niekto skúsenosti s rebarborou v surovom stave? ja ju poznám len na koláčoch, ale napadlo ma či by ju nešlo odšťaviť...?

Nahoru