Hadí mord španělský-černý kořen

Odeslat odpověď


Odpoveď na tuto otázku je nutná pro rozlišení automatizovaných pokusů o registraci.
Smajlíci
:D :) :( :o :shock: :? 8) :br :lol: :x :delicacy: :P :oops: :cry: :evil: :twisted: :roll: :wink: :!: :?: :idea: :arrow: :| :mrgreen: >:-) (:-) m:-)

BBCode je zapnutý
[img] je zapnutý
[flash] je vypnutý
[url] je zapnuté
Smajlíci jsou zapnutí

Přehled tématu
   

Rozšířit náhled Přehled tématu: Hadí mord španělský-černý kořen

Re: Hadí mord španělský-černý kořen

od Oriana » úte bře 09, 2010 12:34

Dá se chroupat syrový, chutná po oříškách.

Hadí mord španělský-černý kořen

od awa » sob úno 13, 2010 20:13

HADÍ MORD ŠPANĚLSKÝ-ČERNÝ KOŘEN-Scorzonera hispanica
černý kořen.jpg
Je to kořenová zelenina z čeledi hvězdnicovitých, svůj název dostala v dobách, kdy lidé věřili, že se jím dají zabíjet hadi. Roste divoce v Evropě i Asii, daří se mu na pobřeží Středozemního moře. Na některých místech roste i u nás. Černý kořen je vytrvalý, odolný proti mrazu. Na povrchu je kořen popelavě černý, dužnina bílá, jemná a křehká. Po naříznutí nebo poškození z ní vytéká hustá bílá šťáva, takzvaný latex, který na řezné ploše zasychá. Dozrává v červenci a v srpnu, kdy je jeho chuť nejlahodnější a bývá také nejsladší. Konzistencí se podobá mrkvi nebo kořenové petrželi, ale chutí spíš jemné mírně sladké kedlubně bez štiplavých akcentů na konci typických pro brukvovitou zeleninu. V obchodech u nás jsem tuto zeleninu neviděla, ale za to je běžně v sehnání v Reformhausech v Bavorsku, kdy za 5-6 kořenů (cca 500g) pod názvem Schwarzwurzeln zaplatíte 2,49€ (rok 2010). Velmi dlouho vydrží, aniž by utrpěla kvalita. Při pěstování černého kořene je nezbytné mít semena, která byla dobře uchovávaná, jinak vůbec nevzklíčí. Klíčivost je jen jeden rok.
Účinky a použití:
Jako zelenina se využívá od 16. století. V posledním období je vyhledáván zejména diabetiky pro vysoký obsah sacharidů s převahou inulínu. Mohu doporučit i pro lidi, kterým kolísá krevní cukr a mají oslabené funkce slinivky.
Kromě toho obsahuje až 80 % biologicky vázané vody, 12,6 % bezdusíkatých látek, 2,4 % vlákniny, 1,2 % bílkovin. Významný je obsah sodíku, hořčíku, železa a fosforu. Je to velmi zdravá a chutná zelenina, která se doporučuje jako doplňkový léčebný prostředek pro revmatiky. Před kuchyňským zpracováním ho nejprve musíme zbavit černé slupky. Po oškrabání se doporučuje namočit ho do okyselené vody, aby nezhnědl. Při loupání vytéká oranžová až průhledná lepivá šťáva, je třeba s tím počítat. Jeho použití je všestranné. Mohu doporučit – rozhodně je chutnější než vypadá..

Nahoru